“Hvad er et navn?”

Af Uffe Ellemann 128

Grækenland truer med at blokere for, at Makedonien bliver medlem af NATO – med mindre Makedonien skifter navn.

Forhåbentlig vil Grækenlands partnere i NATO sætte hælen hårdt i overfor dette seneste eksempel på utilbørlig optræden fra et forkælet land, der har udnyttet sine fordele som medlem af både EU og NATO til afpresning overfor den lille fattige nordlige nabo. Der må være grænser for, hvor urimeligt grækerne ter sig. Og forhåbentlig kan det hele føre til, at resten af verden bliver så træt af Grækenlands optræden, at man begynder at kalde Makedonien for Makedonien, slet og ret, i stedet for “Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien”, som den officielle danske betegnelse stadig er – eller FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), som der står på EU’s hjemmesider. Ja selv Wikipedia taler forsigtigt om “FYR Macedonia”. Nu må det være nok!

Da Jugoslavien gik i opløsning i 1991, og der opstod nye selvstændige stater, kaldte Makedonien sig meget naturligt for Makedonien. Men så gik grækerne grassat. De mente, at det kunne opfattes som udtryk for, at Makedonien havde territoriale krav på Grækenland – hvor en tilgrænsende provins hedder Makedonien – og de protesterede også imod, at det gamle symbol Vergina-solen, som stammede fra Alexanders far, Filip II af Makedonien, blev anvendt som nationalt symbol for den nye stat, bl. a. i dens flag.

Grækenlands partnere i EF så dengang gennem fingre med, at Grækenland gennemførte en 20 måneder lang økonomisk boykot mod den lille fattige nabo – i grov strid med de fælles regler – og grækerne spændte også ben for den fremsendelse af nødhjælp, der var besluttet i EF’s ministerråd. I den sidste tale, jeg holdt som udenrigsminister i Europaparlamentet i januar 1993 – hvor Danmark netop havde overtaget formandskabet – tog jeg bladet fra munden og skældte grækerne huden fuld for deres optræden. Jeg sagde, at deres partnere i både EF og NATO måtte opfatte det som en mistillidserklæring, at Grækenland påstod at være truet af en lille nabo med to millioner indbyggere.

Det fremkaldte nærmest hysteriske reaktioner fra græsk side – blandt andet en lille forbrugerboykot af danske oste… Men det var nok også med til at få nogle af de andre på banen, og i de næste par år lykkedes det faktisk ved en international mægling under ledelse af den tidligere amerikanske udenrigsminister Cyrus Vance at få en aftale på plads med Grækenland. Makedonien ændrede sin grundlov, så det udtrykkeligt fremgår, at landet ikke har territoriale krav mod andre. De ændrede også det nationale flag – men spørgsmålet om navnet stod tilbage. Og nu vil grækerne så åbenbart skrue tiden tilbage.

Grækenlands optræden er – endnu engang – med til at vise, at vetoret i internationale forsamlinger giver mulighed for, at når nogen først er kommet ind, kan de bruge og misbruge dette til at øve afpresning mod andre, som ønsker at komme ind. Her er det så op til de andre medlemmer at sørge for, at det ikke udarter sig til de rene urimeligheder – som i sagen mellem Grækenland og Makedonien.

“Det er jo kun dit navn, som er min fjende” lod Shakespeare Julie sige til sin Romeo. Og hun fortsatte: “Hvad er et navn? Den blomst vi kalder rose, vil dufte lige sødt, hvordan den kaldes.”

Gid de helt dernede, hvor demokratiets vugge stod, kunne lade sig inspirere heraf…

128 kommentarer RSS

 1. Af Makedoon

  -

  Saso og Toni:
  You live in another world …dreamworld I call it..The sooner you accept your real identity the better for you poor people ..You are nothing else but descendants of Slavs,Avars Bulgars,Albanians,Turks,Gipsys..etc..please accept this and let the region live in peace,it deserves it !
  You cannot change and fake History nor steal other peoples History..and this is what You people are trying to do..The attempt is doomed to failure..

 2. Af Saso the Macedonian

  -

  To Makedoon: Yep, I certainly do. In my world there is a free Greece allowing its people to be who they are. A Greece contributing to a united Europe and not just taking all the time. My world is actually a lot like living in 2008. How about you, are you living in 2008 or are you dreaming…? Dream on as long as you can, reality is harsh…

 3. Af Makedoon

  -

  Saso,
  a lot of crap coming from you again..your dream of conqering Makedonia,in fact Titos sales stunt to you people, can only be a dream of the summer nights..but of course there is no harm done in dreaming..However if you want to realise your dream you are welcome to try..
  -And of course you of all people can learn the Greeks to live in freedom the kind of freedom you live(ed) in Yugoslavia..my friend..

 4. Af Makedoon

  -

  And by the way “Saso the Slav” is more real and appropriate..and is NOT meant as an insult …

 5. Af Christian

  -

  Det er faktisk utroligt spændende at læse jeres indlæg, for det er jo en lidt anden verden, end den vi har her i Danmark, hvor vi mere eller mindre er “ens”.

  Det viser så også, hvor lidt der skal til for at tænde en lunte, og optøjer opstår. Intet kan derfor undre, at det specielt var/er på Balkan, at mange uroligheder er startet.

  Med den folkevandring, som pågår og er pågået gennem de sidste 40-50 år i Europa, må vi så håbe, at langt de fleste “nye indbyggere” efterhånden integrerer sig fuldt og helt, for ellers kunne vi også få opbygget en ny Balkan her oppe hos os !

 6. Af Alex

  -

  Christian du rammer plet

 7. Af Toni

  -

  To Makedoon the fake

  1)That the Athenians have not mixed with other european races and are of pure athenian blood. A big DREAM

  2)That the region will live in peace, while part of its inhabitans are racist Athenians.
  A big DREAM

  3)That the name Macedonia belongs to the people in The former turkish colony of Athens.
  A big DREAM

  4)That The former turkish colony of Athens was more free even than socialist Yugoslavia and has been free ever since.
  A big DREAM.

  5)That the true Macedonians are stealing the history from your pityfull country and are brainwashed by Tito.
  A big DREAM

  6) That your country only is a big sales stunt realized by the big powers back in 1829.
  FACT

  And yes I would like to try……….

 8. Af Saso the Macedonian

  -

  Christian: der er desværre en verden til forskel fra Danmark til søstermedlemmet Grækenland til trods for, at vi skriver 2008 og begge lande er medlem af et i princippet demokratisk EU. Grækenland lever efter devisen tvang og undertrykkelse af sin befolkning og fungerer de facto som et dikatatur for sin store ikke-græsktalende befolkning.

  To my Greek friends: Nobody is talking about a Great Macedonia, I only try to propagate a free Greece which is not the situation today. Dictatorship is long gone in Europe, but I wonder whether Greece has been told. Your large minorities are being subdued and held down using old Soviet KGB or East-German Stasi tactics. That is unfortunate for Europe and not least Greece itself. I merely point at what has happened with Kosovo and its secession from Yugoslavia/Serbia. Brutal force does not pay today, we are living in 2008.

 9. Af Alex

  -

  Tvang og undertrykkelse ligesom under det seneste valg i FYROM…..he he he

 10. Af Makedoon

  -

  Saso the Slav and Toni the ignorant:

  You will not slip away with your lies.. History Fakers!..By the way congratulations for good and democratic(ha ha) elections in Southern Yougoslavia…You are revealing yourselves by your doings..and you want to teach the Greeks about democracy , your type of democracy I presume..
  I am sure blind nationalism will not lead you anywhere..

 11. Af Makedoon

  -

  Toni the ignorant :
  I like the threat in your last sentence !!..
  Come and take it and find out what will happen..
  Have a good life Slav,Turk..or whoever you are..a history faker are you without doubt.

 12. Af Alexandros

  -

  toni, jeg tror det er dig der har drukket for du kender ikke din egen historie og gad vide hvilke bøger du har læst, for dit kendskab til grækenland´s historie er mere end bare fejlagtig. og hvor har i det med athener fra?????? hvad kalder du så folk fra kreta, kykladerne og thrakien???? i er for mærkelige blander for mange ting sammen ligsom jeres nationalitet modsat grækerne. fortæl mig lige saso, taler du det samme sprog som oldtidens makedoner, hvis ja kan du fortælle mig hvor jeg kan læse det, altså historisk fakta. en anden ting var det ikke alexander den store der samlede hele den græske verden imod perserne? drop det nationalistisk pis og se på det historiske faktum.

 13. Af Marin

  -

  Mit indlæg med links kommer ikke på.

 14. Af Marin

  -

  Saso, Saso og andre slaver

  Der er ingen vej uden om. Makedonien og Makedonsk er græsk. Den Store Aleksander som Makedonien tilhørte helt fra begyndelsen, var græker. Han talte græsk, skrev græsk, tilbød græske guder og udbredte den græske kultur. Han var ikke kun græker, men en meget stolt græker. Alt dette foregik 350 før kristelig fødsel.
  Dit folk Slaverne immigrerede og bosatte sig i området i 600 tallet efter kristelig fødsel.
  I er derfor ikke og bliver heller aldrig grækere og derfor efterkommere af Den Store Aleksander. Derfor kan I heller ikke kalde jer for Makedoner, da dette navn som du indlysende kan se tilhører den græske historie og kan derfor ikke være et navn til et naboland.
  Dette fordi det forvringer historen og opfattelse af den.

  Der er heldigvis nogle slaver som er til dels sluppet for at blive påvirket af propagandaen i dit land. For eksempel Gligorov. Han siger:
  “Vi er slaver, vi er ikke efterkommere af den store Aleksander, vi imigrerede til regionen 1000 år efter.

  Jeg synes I skal beholde det navn jeres region havde før 1944 som er Vardarska. Det er et slavisk navn som I burte være stolte over. Hvorfor skifter I pludselig navn, og vil hede Makedonien?

  Hvis I synes at det navn ikke er godt så må der vel være en masse andre navne I kan finde.

  Det eneste der gør at vi overhoved diskuterer denne sag er at I i dag er bosiddende i en lille nordlig del af det der engang var Makedonien. Men det gør jer altså ikke til Makedoner.
  Vi diskuterer det fordi Tito gerne ville have en god bid af Grækenland og fingrene i Thessaloniki og det ægæiske hav og benytte sig af de økonomiske fordele dette har.

  Der er ikke nogle der bliver undertrykt i grækenland, der er ikke nogle I skal befrie, det er der bare ikke. Alle er frie I Grækenland til at gøre hvad de vil inden for lovens rammer, der er demokrati.

  Politik og interesser skal ikke have lov til at ændre og forvrænge de historiske fakta.
  Jeg vil derfor bede alle anerkendte historikere, til at deltage i debatten, også I TV aviser m.m. og gå ind i denne sag.
  Sandheden, logigen og historen skal belyses. og probaganda skal slukkes.

 15. Af Saso the Macedonian

  -

  My Greek friends (and I mean friends), let us all work for a free and a democratic Greece. Its the best for you, for Greece, and for the entire Europe. I would hate to dismiss your country from the EU because it cannot live up to any of the economic, political, and cultural obligations set forth in the union. After all, we are living in 2008… grow up and show us your true potential, I wonder sometimes whether you are related to your claimed forefathers :-)

 16. Af Makedoon

  -

  Saso the Slav and a friend:

  You have definetely misunderstood something..Greece is part of the EUnion since the early eighties..and you know what Saso no country is allowed to be a member unless all the decmocratic principles are fullfilled by each country..Therefore I agree with you WE must work together to get YOUR country into the European Union and the Nato…but there is this little something about being good neighbors first..your country has yet to prove that ….I mean it as a friend..

 17. Af Makedoon

  -

  By way you are not mentioning the large Greek minority group living in FYROM and being oppressed by your state not to think themselves of being Greeks, and not allowed to speak their youlanguage !YES let us solve your situation first and teach you people what real democracy is..and drop those principles you were taught under Tito rule…

 18. Af Marin

  -

  Hej Alexandros

  Super godt med linket. Jeg kunne ikke få det på.

  Jeg kan simpelt hen ikke forstå hvordan slaverne bliver ved med at sige de er Makedoner da de kom til området ca. 1000 år efter den store Alexander. Det er utroligt hvad Propaganda kan gøre. Hvad er der galt med deres oprindelige navn “Vardarska” som de lige pludselig lavede om i 1940´erne og ville hede Makedonien?

 19. Af Marin

  -

  Saso, jeg kan se du har skiftet navn 2 gange siden du begyndte at skrive her.
  1. Først hed du Saso Kotevski. Fint slavisk navn.
  2. Så skiftede du navn og kaldte dig bare for Saso. Også fint slavisk navn.
  Så skiftede du sørme navn igen og begyndte at kalde dig for “Saso the Macedonian”. Vil du skifte indentitet og blive græker?

  Jeg kan se at du følger samme strategi som dit land.

 20. Af Saso the Macedonian

  -

  Marin, ja jeg har opdaget forlængst, at jeg har at gøre med en meget skarp græker, du slægter dine landsmænd; selvfølgelig vil jeg være græker ;-).

  Det kan være, at i kan søge råd hos makedonien vedr. demokratiseringprocessen. Makedonien kan bl.a. rådgive jer om, hvordan i kan give de store mindretal i har deres basale rettigheder.

  Det skal jo nødigt ende med, at Grækenland bliver smidt ud af det gode EU selskab.

  Så tag mine input som en hjælpende hånd.

 21. Af Aleksandros

  -

  Saso the Vardarskan Slav..:)
  Du vrøvler stadigvæk om det stor mindretal i Grækenland..Du er slet ikke i stand til at belære Grækerne om demokrati..Se hvad der foregår i dit eget land især lige på det sidste under de seneste valg!..Og udertrykkelse af det Græske mindretal i Vardarska (FYROM)er en lang kendt historie..Så om igen Saso ..Grækenland er og forbliver medlem af NATO og EU ..spørgsmålet er om Vardarska nogen sinde bliver det. ..Drøm bare videre….:)

 22. Af Marin

  -

  Saso og andre Slavere fra nuværende Fyrom, eks. Jugoslavere, Vardarskanere og generelt slavere og resterende minoriteter.

  I tager slet ikke stilling til noget, kommer ikke med nogle som helst kvalificerede fakta, tager ikke kvalificeret stilling til noget. Det eneste der kommer fra jer er at I “vil hede Makedonien”, og i den forbindelse gør alt for at tale uden om og dreje emnet i helt andre retninger.

  Man kan ikke bare sige at “jeg vil hede Makedoner” og jeg “vil have at mit land hedder Makedonien”.
  Et menneske kan ikke bare sige “jeg vil være en hest” og så bliver det til en hest. Det er ikke sådan det er!

  Der er på denne side kommet rigtig mange argumenter og historiske fakta der beskriver hvorfor Fyrom (Vardarska) ikke kan hede Makedonien. Men det er som om I ikke lytter.

  Saso svar mig lige på dette.
  1. Er du Slaver fra eks. Jugoslavien og bor du i den region der hed Vardarska?

 23. Af petra

  -

  svinji grcki nemate 3 gr. mozok.. kolku prost i glupav narod .. koga razbirate makedonski

 24. Af Xenos

  -

  Petra,
  Nice slavic language you are using….:)
  I wonder is it really ancient makedonian ?

 25. Af petra

  -

  Xenos

  How can you understand Macedonian language, if you are greek (diff. language). Admit you come from Solun, Voden, Kostur, Kozani etc.- Macedonia..
  I enjoy the macedonian white see (belo more), every sommer:-)

 26. Af Xenos

  -

  petra,
  Yes you are right you are slav using slavic language.. not one bit related to the real Makedonians and their language which was Greek..because they felt Greek themselves..Nothing or noone can change that..because this is history as is..not slav manipulated…

 27. Af Makedonci Dobri Se

  -

  xenos you are are nothing more than a gypsy we are the real Macedonians not like you we know what Macedonia(Makedonija) means not like you gypsies who steals everything they see btw all the Greeks who live in occupied Macedonia that you gypsies call have choosen to call Makedonia(our name) are only Turks from Asia Minor. Alexander the great had nothing to do with the gypsy greek language he spoke Macedonian like his father Philip and Cyril and Methodius who made the Cyrillic alphabet in Solun go if you go to north Greece(Occupied Macedonia) visit Florina(Lerin) Kastoria(Kostur) or Edessa(Voden) and see the people there speaking Macedonian not Greek your goverment has brainwashed all “Greeks” if i can call TurkoAlbanianAthenians that…..

Kommentarer er lukket.