“Hvad er et navn?”

Af Uffe Ellemann 128

Grækenland truer med at blokere for, at Makedonien bliver medlem af NATO – med mindre Makedonien skifter navn.

Forhåbentlig vil Grækenlands partnere i NATO sætte hælen hårdt i overfor dette seneste eksempel på utilbørlig optræden fra et forkælet land, der har udnyttet sine fordele som medlem af både EU og NATO til afpresning overfor den lille fattige nordlige nabo. Der må være grænser for, hvor urimeligt grækerne ter sig. Og forhåbentlig kan det hele føre til, at resten af verden bliver så træt af Grækenlands optræden, at man begynder at kalde Makedonien for Makedonien, slet og ret, i stedet for “Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien”, som den officielle danske betegnelse stadig er – eller FYROM (Former Yugoslav Republic of Macedonia), som der står på EU’s hjemmesider. Ja selv Wikipedia taler forsigtigt om “FYR Macedonia”. Nu må det være nok!

Da Jugoslavien gik i opløsning i 1991, og der opstod nye selvstændige stater, kaldte Makedonien sig meget naturligt for Makedonien. Men så gik grækerne grassat. De mente, at det kunne opfattes som udtryk for, at Makedonien havde territoriale krav på Grækenland – hvor en tilgrænsende provins hedder Makedonien – og de protesterede også imod, at det gamle symbol Vergina-solen, som stammede fra Alexanders far, Filip II af Makedonien, blev anvendt som nationalt symbol for den nye stat, bl. a. i dens flag.

Grækenlands partnere i EF så dengang gennem fingre med, at Grækenland gennemførte en 20 måneder lang økonomisk boykot mod den lille fattige nabo – i grov strid med de fælles regler – og grækerne spændte også ben for den fremsendelse af nødhjælp, der var besluttet i EF’s ministerråd. I den sidste tale, jeg holdt som udenrigsminister i Europaparlamentet i januar 1993 – hvor Danmark netop havde overtaget formandskabet – tog jeg bladet fra munden og skældte grækerne huden fuld for deres optræden. Jeg sagde, at deres partnere i både EF og NATO måtte opfatte det som en mistillidserklæring, at Grækenland påstod at være truet af en lille nabo med to millioner indbyggere.

Det fremkaldte nærmest hysteriske reaktioner fra græsk side – blandt andet en lille forbrugerboykot af danske oste… Men det var nok også med til at få nogle af de andre på banen, og i de næste par år lykkedes det faktisk ved en international mægling under ledelse af den tidligere amerikanske udenrigsminister Cyrus Vance at få en aftale på plads med Grækenland. Makedonien ændrede sin grundlov, så det udtrykkeligt fremgår, at landet ikke har territoriale krav mod andre. De ændrede også det nationale flag – men spørgsmålet om navnet stod tilbage. Og nu vil grækerne så åbenbart skrue tiden tilbage.

Grækenlands optræden er – endnu engang – med til at vise, at vetoret i internationale forsamlinger giver mulighed for, at når nogen først er kommet ind, kan de bruge og misbruge dette til at øve afpresning mod andre, som ønsker at komme ind. Her er det så op til de andre medlemmer at sørge for, at det ikke udarter sig til de rene urimeligheder – som i sagen mellem Grækenland og Makedonien.

“Det er jo kun dit navn, som er min fjende” lod Shakespeare Julie sige til sin Romeo. Og hun fortsatte: “Hvad er et navn? Den blomst vi kalder rose, vil dufte lige sødt, hvordan den kaldes.”

Gid de helt dernede, hvor demokratiets vugge stod, kunne lade sig inspirere heraf…

128 kommentarer RSS

 1. Af Toni

  -

  Der er riglige beviser på at slaverne var på Balkan før de athenske stammer koloniserede Balkan. Athenerne deler de samme gener som de antikke ægyptere, hvilket er bevis på at på et tidspunkt har athenerne erobreret balkanhalvøen op til Olympen. At Aleksander snakkede athenesisk er ingen bevis på at han var atheneser, på det tispunkt var sproget som engelsk er i dag. Må jeg minde jer om at det danske kongehus på et tidspunkt snakkede tysk og fransk, men det gjorde ikke danskerne til tyskere eller franskmænd.

  I øvrigt at kalde danskerne for nazister er meget skammeligt, Danmark reddede en stor del af sin jødiske befolkning, hvilket var heroisk i sig selv og gjorde modstand mod tyskerne, men må jeg midne om at kampem i Danmark var svær, da landet ikke har bjerge, hvor danske modstandsbevægelse kunne gemme sig, hvilket er endnu mere heroisk.

  Endvidere da atheneserne erobrede Ægermakedonien i 1913 fandt der et folkemord sted på ægte makedonere og endnu engang i 1945, så kom ikke og fortæl mig, hvem der er nazist og hvem der ikke er.

 2. Af G.Pertsas

  -

  Bevisende på at slaverne var på Balkan før de Græske stammer ..he he he..historie fordrejning af dimensioner…Og at Oltidens Grækere deler gener med Aegypterne..ha.ha.ha!
  latterens dag i dag..!Vikingerne masakrerede en hel del på deres hærgen i Europa..
  Helt ærligt..! kan man ikke finde på bedre argumrenter end disse her elendige påstande..

 3. Af G.Pertsas

  -

  Jeg har ofte spekuleret om hvilke økonomiske incitamenter fik de danske fiskere at transporter Jøderne til Sverige..
  Samarbrejdet med besættelses magten på alle nivåer er et historisk faktum..skal vi også fordrej/benægte dette?..

 4. Af Toni

  -

  Om det er athenerne, der har formået at fordreje historien til deres egen fordel vil tiden blot vise. Hvis I intet har at skjule, hvad er I så bange for?????? Husk den der ler først ler sidst. Endvidere bruger du nu vikingerne som argument for at danskerne er nazister? Jamen, så er alle befolkinger i hele verden nazister,da alle folkeslag på et eller andet tidspunkt gennem historien har gennemført massakre. I øvrigt tror du virkelig selv, at modtandbevægelsen og den øvrige danske befolkning reddede tusindvis af danske jøder for deres egen økonomiske vinding fremfor de humane aspekter? Den dag i dag har Danmark styrker i fremmede lande for at fremme fred og økonomisk vækst!!!!!!

 5. Af G.Pertsas

  -

  Hold op hvor er det latterligt!

 6. Af MAN

  -

  Att påstå att dagens “makedoner” dvs de som bor i FYROM skulle ha något samband med de antika Makedonerna är propaganda som historierevisionister från FYROM försöker sprida. Samma sak med påståendet att grekerna skulle ha ett genetiskt samband med egypterna.

 7. Af Saso Kotevski

  -

  Som svar på flere af kommentarerne til mit input, kan jeg sige, at historien, som den ses i dag, er skrevet gennem vestlige øjne, som begunstiger græsk historie pga. den vestliges civilisations opståen i dette område. Herudover har der også været politisk-økonomiske interesser og deraf magtkampe på Balkan, som bl.a. har involveret de daværende stormagter Frankrig, England på den ene side og Rusland på den anden, som gik ud på, at mindske russisk indflydelse mindst muligt i dette område, hvoraf en af konsekvenserne blev en deling af Makedonien, så Grækenland blev udvidet med ca. 67% territorialt. Desværre betød det også, at England og Frankrig vendte det blinde øje til, da masseudryddelserne blev sat i gang fra græsk side, da målet var at minimiere slavisk tilstedeværelse mest muligt i dette område dvs. mindske russiske interesser. Mht. datiden og hellenistisk sprog og kultur, er dette ikke så mærkeligt. Hellenerne var udover deres udbredte kultur også kendte søfarer og handelsfolk, hvorfor deres udbredelse og mangfoldighed i kystområderne voksede, dette sammen med kulturen gav grobund for sproget, hvorfor græsk blev et naturligt sprog for de forskellige folkeslag i den daværende verden. Vi kan se det i dag i EU, hvor man kunstigt forsøger at holde alle sprog i live som administrative sprog, men rent praktisk blandt EU administrationen og folk på gaden er det fælles sprog engelsk, som i dag er det mest udbredte i den vestlige verden. Det ville have været decideret “ubegavet” fra Aleksanders side at tvinge alle folk i sit store rige til at tale Makedonsk, det kræver både tid og planlægning. De hurtige sejrer og landerobringer gjorde det naturligt at vælge det mest brugte sprog på det tidspunkt, det daværende største græske sprog, som i øvrigt ikke minder meget om det nuværende talte græske sprog. Selve navnene Filip og Aleksander samt Bukefal, vil jeg slet ikke komme ind på, da navnene igen her er kommet fra Makedonsk, hvorefter hellenerne har taget dem til sig. Jeg kan blot spørge nævn mig en anden person på daværende tidspunkt med navnet Filip eller Aleksander fra den græske side og man vil komme til kort, der er ingen. Navnene blev først senere populariseret af hellenerne og genoptaget i den senere nuværende tid. Ingen historieforvanskning her, man skal blot se sagligt og objektivt på tingen og vær opmærksom på at være kritisk, for den historie man har været oplært med er ikke nødvendigvis den rigtige.

 8. Af Toni

  -

  Propaganda! Italienske, amerikanske, slovenske, russiske og endda serbiske historiker har fundet belæg for at nutidens makedonere er efterkommere af de antikke makedonere. Men I athenere vil selvfølgelig påstå, at disse historiker er en del af stor omfangsrig proganda fra Republik Makedoniens side for at underminere Athen. Måske skulle I athenere spørge jeres regering, hvem der virkelig er blevet ofre for falsk propaganda? For I har overhovedet intet med de antikke makedonere at gøre.

 9. Af G.Pertsas

  -

  Jeg er enig med det meste der er lige er skrevet..bortset fra dete der med at de oprindelige makedoner skulle være et slavisk folk…Venligst får det i hovedet det er historisk faktum at Slaver, Avarer og Bulgarer gjorde deres indtog på Balkan i 600 talet e.kr.De erobrede det meste af Balkan inklusiv det meste af Grækenland..hvor de bosat sig og udrydede de oprindelige folkeslag der boede der.. Et hurtig læsning af Byzantiums historie vil nok hjælpe her..skal vi heller ikke tror på de kroniker der beskriver omstændighederne på det pågældende tidspunkt..? Og Filippos kan aldrig være et Slavisk navn..

 10. Af MAN

  -

  Saso! Dina påståenden är inte logiska! Vilken världsmakt vill sprida sina (enligt dig) fienders kultur på sina egna erövrade områden??? Dessutom så var inte grekiskan ett världsspråk när Alexander den store erövrade perserriket.Det var Alexander den store som GJORDE grekiskan till ett världsspråk!!! Vad skiljde en makedon från en annan hellen på den tiden? De talade samma språk, de tillbad samma gudar, de använde det grekiska skriftspråket, de deltog i olympiska spelen, de hade grekiska namn osv.??? Att påstå att Filip och Alexander inte är grekiska namn visar bara vilken propaganda du försöker sprida!

 11. Af Grekland vs Makedonien

  -

  Grekland borde inte vara rädd för Makedonien. Tvärtemot, jag anser att de borde inse att den “lilla” Makedonien är deras vän. Deras rädsla borde mera fokusera på albanerna. Drömmen om “stor Albanien” börjar leva mer och mer med tanke på att Kosovo blev en egen stat.Grekland, Makedonien och Montenegro borde tillsammans fundera kring strategier om albanska problemmet.

 12. Af Till MAN

  -

  Enligt alla skrifter hellenerna och makedonienrna var två olika folkslag. Kung Filip slogs mot hellenerna. Alexandars mamma var derämot hellen. Eftersom på den tiden var hellenska kulturen mest framgångsrika ville Alexandar tar bort stämplet av makedonierna som barbarer. Han tog Aristoteles som lärare, införlivade gamla grekernas kultur i Makedonien (språk, traditioner, mm) och sedan vet vi alla vad han uppnåde.

  Och till er alla som säger att makedonierna är slavar. Makedonierna är ett folkslag, blandning mellan antika makedonier och slaviska folkvandrare på 500-600 talet. Likaväl som dagens greker är blandning av antika heller och alla andra folkvandrare som kom efteråt (undrar om inte stor del av grekerna är turkar med tanke på att de var erövrade i 500 år av de otomanska riket)

 13. Af MAN

  -

  Kung Filip var inte den ende hellenen som slogs mot hellener eftersom det ständigt var krig mellan de olika hellenska stadsstaterna. Makedonien var en hellensk stat, något underutvecklad kulturellt men änddock en hellensk stat. Påståendet att det finns ett samband mellan folket som bor i FYROM och antikens makedoner är helt ologiskt och en lögn som historierevisionister från FYROM försöker sprida. Alla makedonska kungar som fanns innan Alexander den store hade grekiska namn, deras skriftspråk var grekiska osv. En slump? Knappast! De var hellener även om de ansågs okultiverade av den klassiska tidens stormakt – Athen. Vad talar folket för språk i FYROM idag? Är det inte ett slaviskt språk? Om ni inte har någon koppling till slaverna som kom på 600-talet hur kommer det sig då att ni talar ett slaviskt språk? Antikens makedoner talade grekiska långt innan Alexander den store.

 14. Af Daniel Nielsen

  -

  Den nordlige del af nutidens Grækenland – et territorium, der tidligere var benævnt Ægæisk Makedonien, blev tildelt Grækenland i 1913, som en følge af Balkankrigenes udfald.

  Indtil 1988 kaldte Grækenland sit nyerhvervede territorium for Nordgrækenland. Det forholdsvis store etnisk makedonske mindretal i den nordlige del af Grækenland, blev op igennem det det 20. århundrede undertryk på grovest vis. Det var forbudt at tale makedonsk, makedonsk litteratur og musik blev bandlyst, makedonske navne blev ændret til græske på identitetspapirer, gader, byer og selv navnene på gravsten blev ændret fra makedonske til græske! Alt hvad der var makedonsk skulle udryddes…og Aleksandar den Store, han var jo græsk.

  Først efter en eventuel løsrivelse af Republik Makedonien blev et realistisk scenarium, valgte Grækenland at døbe sit nordlige territorium Makedonien. Nu skulle alt hvad der var makedonsk pludselig være græsk…og Aleksandar den Store var pludselig makedoner!?!

  Grækenland er nu i gang med sit andet forsøg på at udrydde den etnisk makedonske identitet. I første omgang skulle den slettes – men nu når Makedonien står nævnt i Biblen er navnet ligesom svært at komme udenom – så efter nærmere omtanke er Grækenland blevet enig med sig selv om, at Makedonien skal helleniseres!

  Mange af de oplysninger der er at finde om, at Makedonien har været hellensk i over 4000 år er en græsk propaganda kampagne, som Grækenland desværre har haft forholdsvis meget held med at udbrede.

  Hvis Grækenland er så sikre på Makedoniens hellenske tilhørsforhold, hvorfor takker de så nej til Republik Makedoniens forslag om en historisk komite, der skal fastlægge historiske fakta om Makedonien og de etniske makedonere?

  Jeg tror det er fordi Grækenland er bange for, at sandheden om Makedonien og de etniske makedonerne kommer frem!

 15. Af Saso Kotevski

  -

  Til MAN: Livet min kære mand er ikke logisk og det er historien slet ikke. Blot et lille “logisk” spørgsmål: hvorfor fik Makedonerne ikke lov til at deltage i de afholdte olympiader på daværende tidspunkt, når de efter dine ord var hellenere.

  Sandheden er desværre, at historien som altid bliver skrevet af sejrherren, hvilket er det Makedonerne lider under i dag.

 16. Af Saso Kotevski

  -

  MAN: Aleksanders mor var ikke Hellener, hun var fra Epirus, hvilket grækerne i dag også forsøger at hellenisere. Dette område var fortrinsvis beboet af Illyrere og makedonere på det tidspunkt, og altså ikke hellenere. De Hellenske områder lå og ligger som bekendt syd for Olympen.

  Daniel Nielsen: Helt enig i dit input og dette er desværre i dag årsagen til konflikten i dag. Grækerne vil heller ikke afgive deres bedste/rigeste jordbesiddelser. Her gentager historien sig igen, idet Frankrig i sin tid grundet store lån til det osmanniske rige ikke tillod makedoniens selvstændighed a la nabolandene, da det var osmannerrigets store madkammer og dermed garantien for tilbagebetaling af den store gæld de havde oparbejdet til bl.a. Frankrig. Det osmanske rige var tæt på kollaps længe før det endelig skete, men det var blot ikke i Englands og Frankrigs økonomiske interesser.

 17. Af MAN

  -

  Det är roliga ideer ni kommer med men ni kan fortfarande inte förklara varför makedonerna och molosserna (Alexanders mor Olympias var moloss- Molosser precis som makedoner var grekiska stammar) talade grekiska, namngav alla sina städer med grekiska namn, använde det grekiska skriftspråket, tillbad de grekiska gudarna, hade grekiska namn osv. Svara på det!!! Dessutom deltog makedoner visst i de olympiska spelen, något som endast hellener kunde göra. Varför skulle en erövrare sprida fiendens kultur? Till och med perserna kallade makedonerna för greker (yauna takaba = greker med hatt) De teorier ni försöker sprida har uppkommit i Titos Jugoslavien då han ville ha legitimitet för att få tillgång till egeiska havet dvs erövra norra Grekland. Antika kungadömet Makedonien nådde aldrig norr om Bitola utan låg till största delen i nuvarande Grekland.

 18. Af Saso Kotevski

  -

  MAN: Det er interessant med dine teorier og roligt som i siger i sverige. Makedonerne deltog ikke i de olympiske lege, det var først, da Filip tiltvang sig deltagelse efter at have vundet overherredømmet over de hellenske bystater. Mht. navnet; Perserne havde flere gange været i krig med grækerne i de områder, hvor Tyrkiet ligger i dag og havde ikke et større kendskab til andre folk i den vestlige del af den daværende kendte verden, deraf navnet, dette blev dog ændret med Aleksanders kommen, hvorefter perserne også bruger Makedonien i deres historieskrivning, som du sikkert ved. Mht. din Tito kommentar afslører du endeligt din manglende viden på dette område og jeg vil derfor afslutte denne korrespondance med mit sidste input. Til din almen information, strøg Tito de forskellige republikers historier fra historieundervisningen under sit styre for at bekæmpe nationalismen i Jugoslavien. Lige efter anden verdenskrig udryddede han bl.a. de største makedonske nationalister af angsten for at man ville kræve et samlet Makedonien, som det jo så ud tidligere. Under de sidste dage af krigen, var hele den makedonske styrke under en makedonsk generals ledelse på vej mod Solun for at tilbageerobre Makedonien. Dette blev dog forhindret af Tito, som ikke ønskede at åbne en ny sydlig front, men derimod koncentrere sig om den stigende konflikt i Trieste. Generalen blev derefter selvfølgelig fjernet og udryddelserne begyndte. Til info. ville det i øvrigt ikke blive den store udfordring at have tilbageerobret Makedonien fra Grækenland, idet ca. 60% af den græske hær på det tidspunkt bestod af makedonere. Var Triestekonflikten ikke dukket op, ville kortet se anderledes ud på Balkan i dag….

 19. Af Nelen

  -

  Saso og de andre:
  I bliver ved med alle jeres forfalskninger… Venligst spørg jer selv:”hvorfor har jeg fået mig et Slavisk/Bulgarsk navn? hvorfor mit makedonsk sprog er Bulgarsk dialekt? ”
  Er svaret ikke tydeligt nok for dig? Læs igen hvad Uffe Jensen har skrevet om de folk der bor i “makedonien” i dag…man skal accepter det man er og kig fremad…Lad Fillip ,Aleksander, Bukefalos osv ligge i fred..De kan ikke hjælpe med noget som helst…

 20. Af Toni

  -

  Nelen er det et pigenavn eller et drengenavn og er det overhovedet slavisk?

  Og makedonsk, dialekt af bulgarsk er det ikke omvendt?

 21. Af Nelen

  -

  Ja whatever…Indtil “igår” var i Jugoslaver(sydslaver)..Nu vil I være direkte efterkommere af Filippos og Aleksander..Og så er der ingen grænser til forfalskning af historien ..Og sproget er Bulgarsk.
  Goddagmandøkseskaft..

 22. Af Toni

  -

  Nå, I var nu også tæt på at blive jugoslavere, det var vist Stalin, der forhindrede Bulgarien i at blive en del af Jugoslavien, men det ligger vel ingen hindring til grund, hvem man er efterkommer af.
  Men var bulgarsk ikke et tyrkisk eller mongolsk sprog, da de bulgarske stammer indvandrede til området, i så fald har I fået slaviseret jeres sprog og det kan kun være fra makedonerne, som allerede boede der, da I kom dertil, så det giver sig selv at bulgarsk er dialekt af der makedonske sprog.

 23. Af MAN

  -

  Tack Nelen! Dina inlägg visar på förnuft och kunskap. Vilket språk som är en dialekt av vilket spelar ingen roll i det här sammanhanget. En sak kan vi dock konstatera och det är att det språk som talas i FYROM inte har någon koppling till språket som man talade i antikens Makedonien.

 24. Af Marin

  -

  I 1940 hed det nuværende FYROM, Vardarska. Efter 1940 og Tito, valgte regionen Vardarska lige pludselig at skifte navn til “Makedonien”. Hvorfor?

 25. Af saso kotevski

  -

  Marin: Når du nu ved så meget, så kunne jeg godt tænke mig at vide, hvad den makedonske del i makedonien hed og den makedonske del i bulgarien, så kan det være du kan besvare dit eget spørgsmål.
  MAN: Du kan ikke konstatere noget som helst udover, at det er dit synspunkt.

  Læs her og udvid din horisont: http://rosetta-stone.etf.ukim.edu.mk/EN/index.html

 26. Af Marin

  -

  Kære Saso Kotevski

  Du har ikke besvaret mit spørgsmål. Fakta er at regionen hed Vadarska. Så jeg spørger igen, hvorfor vil denne region lige pludselig skifte navn til Makedonien? Kan du/I svare mig på det?

 27. Af Marin

  -

  Kære alle

  Læs nedenstående Vardarska:
  http://www.helleniccomserve.com/fyromlomis.html

 28. Af Toni

  -

  Hold nu op!

  Du ved udemærket godt at landet hed Makedonien som provins under det osmaniske rige før Serberne, Bulgarerne og Athenerne delte landet imellem sig som gribbe og prøvede forgæves at udslette alt makedonsk identitet, heriblandt var at skifte navn på hver deres nyeroberede landsdel. Så landet tog retmæssigt sit stjålne navn tilbage. Kan du så fortælle mig, hvorfor navnet Makedonien var forbudt i den tidligere tyrkiske provins Athen helt op til 1989?????

 29. Af PeterH

  -

  Undskyld, men er der fundet guld eller olie i Makedonien, siden I allesammen så gerne vil indlemme det?

 30. Af Marin

  -

  Kære alle

  Den Græske ambassadør Dimitris Costoumas, opsummerer og svarer på alle jeres spørgsmål, samtidig med at han forholder sig til fakta. Jeg henviser derfor til hans debatindlæg i Jyllandsposten.

  http://jp.dk/arkiv/?id=1310304&eceExpr=grækenland%20sabborterer%20samarbejdet&eceArchive=o

  Hilsner Marin

 31. Af Michael Holst

  -

  Hvis Tyskland blev opdelt i selvstændige stater og Slesvig-Holsten, som selvstændigt land, pludselig annoncerede at man i Slesvig-Holsten er jyder (ikke tyskere) og at jyderne i Danmark er undertrykte brødre der skal befries ville det måske ikke blive taget helt positivt af Danmark. Hvis de sagde at der er et jysk mindretal i Danmark der bliver undertrykt, selvom det de i virkeligheden ved er sandheden er at der er et tysk mindretal, hvordan ville vi i Danmark så opfatte dette, selvom vi pludselig var “den store” i denne konflikt? Jeg mener ikke at Grækenland prøver at beholde “retten” til navnet Makedonien for sig selv, og de har heller ikke på noget tidspunkt haft territoriale krav. Derimod mener jeg at Makedonien indtil for nylig flere gange tydligt har udtrykt at makedonerne i Grækenland (som historisk og etnisk intet har med FYROMs makedonere at gøre) er undertrykte brødre der skal befries. Jeg synes det er forståeligt at grækerne bliver stødt da der dels er tale om historieforvanskning (nordgrækerne er jo dem der er efterkommere, om nogen, efter oldtidens makedonere) og sidst men vigtigst: Makedonien har, indtil for nylig helt officielt, haft territoriale krav overfor Grækenland (og Bulgarien). Historien er kompliceret men ret skal da være ret.

 32. Af MEGAS ALEXANDROS

  -

  At være hellener er en kultur. en kultur der strækker sig fra lilleasien, makedonien, det ægiske hav, thrakien, epirus, athen, osv. Noget som i slaver ikke kender til. Tito har proppet for meget propaganda i jer. SKOPIANI KE ALI MATHETE ISTORIA !!!!!!

 33. Af ANTE GAMISOU

  -

  MY FATHER WAS FILLIPOS AND MY MOTHER OLYMPIADA
  NOTHING CAN CHANGE THAT.
  I AM RAISED FROM THE DEAD TO GIVE MY LAST BATTLE, THE BATTLE FOR HISTORY!!!!
  MACEDONIA WAS AND IS AND WILL ALWAYS BE GREEK!!!!!!

 34. Af Toni

  -

  Macedonia came under Athenian occupation since 1913 and was never Athenian and will neither be.
  The so called country “Greece” started to exsist from 1827, so don’t give me this crap that you wll fight for something that is not yours.
  Til Peter H. Nej, der er ikke fundet olie eller guld i Makedonien, men en kamp om den basale ret for en makedoner til at kalde sig makedoner.

  Til Michael Holst. Prøv at tage en tur til den nordlige del af den tidligere tyrkiske koloni Athen, så vil du opdage at der er et folk som snakker makedonsk som folket i Republik Makedonien og føler sig som makedonere. Du vil samtidig finde ud af, at de ikke tør snakke makedonsk, så snart en athener nærmer sig. Ville du IKKE som dansker være frustreret, hvis det danske mindretal i Tyskland ikke havde ret til at snakke dansk og i øvrigt blev kaldt for fordanskede tyskere og at i øvrigt at danskerne i Danmark er blevet hjernvasket af den danske regering fordi de har territoriale krav overfor Tyskland. Ja, disse latterlige påstande bruger den Athenske regering om Makedonien. Endvidere ved du hvor ydmygende det er, at en nabo prøver at skifte dit navn samt identitet eller hvor ydmygende som makedoner det er, at man får at vide at man ikke eksisterer. Så vidt jeg ved har den makedonske regering aldrig haft gjort krav på nogle af sine naboers landsdele, endnu en falsk påstand fra den Athenske regering. Til allersidst har du personligt taget genetisk test af oldtidens makedonere, siden du ved hvem der er efterkommere af hvem.?

 35. Af Marin

  -

  Hvad taler du om? Hvem har fortalt dig disse ting?
  Jeg har boet i regionen Makedonien tæt ved grænsen til Bulgarien og eks. Jugoslavien i 9 år, og har aldrig nogen sinde hørt, set eller oplevet, at der er nogle der ikke tør tale makedonsk. Hvad er makedonsk for noget? Folk taler græsk, de er grækere. Ligesom de gamle Makedonere var.
  Hvis du bruger udtrykket makedonsk for at beskrive det slaviske sprog, så er der godt nok noget du har misforstået.
  Makedonsk har været græsk og er det stadigvæk.

 36. Af Saso Kotevski

  -

  Marin og andre hellenere; Hvis du/i føler jer som makedonere, er du velkommen i den makedonske familie. Blot kan jeg konstatere en vis trang for nogle hellenere fejlagtigt at udgive sig for makedonere. Det må være ligeså ærgrerligt for dig og andre makedonere, som for mig, at Makedonien blev delt for næsten 100 år siden, da det i dag ville have været et smukt land og af en størrelse, som ville have dannet modvægt mod Grækenland, Bulgarien og Serbien og dermed skabt en politisk og styrkemæssig balance i regionen. Der ville således ikke i dag have været grundlag for konflikter.

 37. Af Saso Kotevski

  -

  Som svar på Marin af 5 april: “Du har ikke besvaret mit spørgsmål. Fakta er at regionen hed Vadarska. Så jeg spørger igen, hvorfor vil denne region lige pludselig skifte navn til Makedonien? Kan du/I svare mig på det?”

  Svar: Hvorfor skiftede Grækenland lige pludselig navnet fra nord-grækenland til Makedonien for ca. 16 år siden? Når du har svaret på det, vil jeg svare på dit spørgsmål.

 38. Af Saso Kotevski

  -

  Marin: Jeg har forøvrigt lige set det link du har vedhæftet i din korrespondance af 5 april…

  Når du nu så “skarpt” har observeret, at der står Vardarska over Makedonien, kan du så også gøre os alle en tjenste og fortælle mig, hvad der står over det nuværende Serbiske og Bosniske område; hvorfor står der ikke Serbien og Bosnien osv….?

  Jeg kan således forstå, at du skal have noget hjælp til dette…

  Makedonien blev som du også er bekendt delt i tre dele, hvoraf den ene del benævnes Vardarska, det and Pirinska og det sidste Egejska Makedonija, hermed også svar på dit spørgsmål.

 39. Af ANTE GAMISOU

  -

  Sasa jeg fatter ikke hvor du har læst dine historiske fakta. det er syndt for dig at du har bildt dig selv ind at du har noget at gøre med Megas Alexandros. Alexandros er et græsk navn ligsom fillipos Makedonia Olympaida osv. det har ikke noget at gøre med din slaviske arv. Du er ikke makedoner. Du er en slaver ned ID krise. Alexandros var startskuddet på udbredelsen af den hellenistiske kultur. Hvis du er makedoner hvordan kan det så være du ikke kan tale græsk????????. så svare du sikkert,jamen det er fordi T for 20 år siden var jeg jugoslaver og anede ikke noget om Alexandros og Makedonia. ´Det er pinligt. Pinligt at i bliver med at fastholde jeres falske udsagn. Selv jeres trofaste soldat Uffe siger. I en blandning af Albaner og slaver.

 40. Af Thomas Nielsen

  -

  PINLIGT, PINLIGT, PINLIGT!!!… Jeg er dybt rystet og får gåsehud når jeg læser hvad der er blevet skrevet på denne side… Jeg er RYSTET over hvor nemt det er at hjernevaske med propaganda et helt folk, en hel generation til at tro at de er efterkommere af det græske folk makedonerne… det viser (som vi alle nu ved)kommunismens kynisme (målet helliger midlet)… Jeg var nede hos min lokal pizza mand (sympatisk fyr)… han siger har er makedoner men taler albansk og hans forældre er albanere… derudover havde han et albansk flag på væggen…. HAALLLOOO…. Myggespray, keine verstehen som de siger i squash reklamen… jeg er stadig rystet…. fantasien har ingen grænser…

 41. Af Toni

  -

  Først og fremmest makedonsk er en del af det sydslaviske sprogstamme og bruges af og snakkes af makedonere, både i Republikken Makedonien og i den tidligere tyrkiske koloni Athen og er endda et anerkendt sprog. Endvidere jeg har selv flere gange været i byer som Lerin(Florina) og Voden(Edessa), hvor jeg har snakket makedonsk med flere indbyggere i disse byer og så snart en athener kommer forbi tier de. Makedonien har aldrig været athensk, de fleste athenere i dette område stammer fra Lilleasien, hvor de blev smidt ud fra af tyrkerne. Athenerne udførte således etnisk udrensning på makedonere for at finde plads til disse athenere. Så jeg tror faktisk, at det er athenerne, der har identitetskrise, siden de stjæler områder fra andre nationer, jeg har i hvert fald ingen identitetskrise, jeg har altid følt mig som makedoner ligesom min far, min farfar, oldefar, tipoldefar osv. Og lige en til smartass Thomas,tror du virkelig på, at en af mine forfædre lige pludselig vågnede op en morgen og sagde at han var makedoner. Så er det fanme dig der er dum og hjernevasket og jeg er ligeledes rystet over, at du har al din viden om Makedonien baseret på en pizzamands udsagn. Der er ligeledes mange herboende udlændinge i Danmark,som siger de er danskere, når de er i udlandet men som også snakker et andet sprog end dansk og har deres hjemmelands flag på væggen derhjemme, betyder det så at Danmark kun bestå af diverse etniske befolkningsgrupper men ej danskere!!!!!!!

 42. Af Alexandros

  -

  Toni, jeg ved ikke hvorfor du bliver ved med kalde grækerne for athener. hvor har du dine historiske fakta fra?. Vågn op! Jeg har mødt folk fra skopje der siger til mig de er makedoner også taler de tyrkisk!!!!. tager du pis på mig. makedonsk er ikke sydslavisk sprog. tror du selv Alexandros talte slavisk? og fortæl mig lige hvad fillipos eller alexandros betyder på sydslavisk? tag og læs en bog. Athen er grækernes hovdestad det har intet at gøre med dette spørgsmål. Toni folk der bor i Edessa eller florina er grækere ikke athener. Man er heller ikke fra beograd hvis man bor i vojvodina. Du har misforstået mange ting og du beviser der hver gang du skriver i bloggen. Grækerne lever i thrakien, makedonien, thessalia, epirus, athen, kreta, ionerne osv. læs de historien som den er og lad vær med st stjæle den fra andre. Toni svar mig lige på et spørgsmål. var Alexander den store ikke ham som udbredte den hellenistiske kultur til resten af den kendte verden? og samlede han ikke grækerne imod perserriget? hvor i det finder noget med slaver eller sydslaver? Og desuden er den nuværende græske kulrur en blanding af oldgrækerne og Byzantiske arv en arv som den serbiske og sydslaviske folk fik da i kom ned til balkan.

 43. Af Marin

  -

  Kære Slaver

  Tænker andre for jer? Propaganda har stor magt. Og som vi alle kan læse har den slags stor magt over jer.
  Undervisning lærer jer hvordan I skal tænke. Propaganda fortæller jer hvad I skal tænke. Gode lærere lægger alle sider frem ved en sag og oppmuntrer til drøftelser. Propagandister udlægger deres synspunkter og forsøger at begrænse drøftelser. Mange gange er deres motiver skjult. De tier kendsgerningerne og anerkendte fakta – og fremfører små ting som peger i deres favør, og skjuler de andre. De forvrænger de faktiske forhold og specialiserer sig på løgne og halve sandheder. Vågn Op! Det er det I er blevet udsat for.

  Det er på mange måder RYSTENDE at læse hvad I skriver. I har en helt anden information end resten af verdenen. I er i overført forstand blinde. “Hvordan forklarer man en blind hvordan farven rød ser ud?” Det kan man ikke.

  1. Alexander den store udbredte den Hellenske kultur, talte det Hellenske sprog, tilbed de Hellenske guder. Det er fakta.

  2. Slaverne kom senere og har overhovedet ikke noget at gøre med Alexander den store. Slaverne er et slavisk folk.

  Svar til Saso den 25. april kl. 19:45
  Det virker mellem linierne i din skrivelse, at du drømmer om “DET STORE MAKEDONIEN”
  Er det rigtigt? Bare til din information, så deler grækerne ikke samme drøm.

 44. Af Marin

  -

  Til Saso
  Svar på dit spørgsmål den 25. April 19:50.
  “Spørgsmål: Hvorfor skiftede Grækenland lige pludselig navnet fra nord-grækenland til Makedonien for ca. 16 år siden?

  Svar: Det gjorde den heller ikke. Den nordliste region i grækenland har altid hedet Makedonien.
  Hvorfor tror du noget andet? Der er også en avis i Thessaloniki der heder Makedonia. Den har eksisteret i rigtig mange år. Hermed dokumentation:
  http://history-of-macedonia.com/wordpress/tag/empros/

 45. Af Saso

  -

  Til Marin
  Jeg taenker ikke paa et stormakedonien, men blot at makedonerne i graeskmakedonien faar deres rettigheder til at tale makedonsk, faa makedonskundervisning, udgive og publicere paa makedonsk osv., dette er ikke mindre end basale krav, som alle mennesker boer have ret til. Det er skammeligt, at menneskerettigheder undertrykkes i den grad i EU.
  Hvis graekerne ikke deler samme droem, er makedonere i graekenland aabenbart ikke graekere… tankevaekkende det du anfoerte, synes du ikke selv.
  Ifm. nordgrakenland og makedonien, kender du ikke til jeres egen historie grundigt nok. Det har altid heddet makedonien ogsaa nordgraekenland, men forskellige diktatoriske regeringer undertrykte navnet og har indtil 1992 med tvang kaldt det for nordgraekenland, de navne du naevner og ser i dag er indfoert efter dette aar. Bl.a. har lufthavnen i Solun aendret navn til Makedonien efter propagandaen begyndte fra graesk side.
  Vi maa alle arbejde for et frit makedonien ogsaa indenfor graesk territorium.

 46. Af Alex the great

  -

  Saso du er helt gal på den!!!! for det første hedder det ikke solun men Thessaloniki!!!! for det andet er der ikke noget sprog der hedder makedonsk. Makedoner taler græsk! Makedonien er en del af den græske kultur. I pseudo makedoner med slaviske, albanske og tyrkisk baggrund har ikke noget at gøre med den oldmakedonske historie. Læs nu historien og dan din egen!!! Vågn op!!!! du kan kalde dig slaviskmakedoner men aldrig makedoner da det har en helt anden betydning. Men svar lige på det her. Jeg kender en person som taler albansk og tyrkisk og er halv af hver og er muslim og vedkommende kalder sig makedoner!!! Saso hvilket sprog taler du? og syndes du personen har ret til at kalde sig makedoner??? hvis ikke hvad skal de så kalde sig?

 47. Af saso

  -

  …så må den person du kender jo være græker, for det er jo allesammen pr. definition i Grækenland :-)

  Jeg selv taler makedonsk og er makedoner af fødsel og min familie stammer fra Makedonien flere generationer tilbage, også fra den tid da Makedonsk blev talt i Solun og ikke græsk.

  Ved mit sidste besøg i Makedonien i Solun og Halkidiki, talte jeg endda med nogle grækere der var tvangsflyttet til Makedonien fra tyrkiet i den udvekslingsaftale, der foregik for et halvt århundrede siden ml. disse to lande. Det ses typisk i de bynavne der starter med neo ….., dette blot for at befolke Makedonien med en græsktalende befolkning. Disse har en kort historie i Makedonien, men påstår det er deres område, for de har jo ikke andet at vende tilbage til end det jord de har fået som gave i Makedonien i sin tid.
  Desværre stammer disse besiddelser fra makedonere, som der blev begået folkemord imod fra den græske regerings og folks side og som i dag er tvunget i eksil.

  Det er samme teknik der bruges den dag i dag mod Makedonien; undertrykkelse og propaganda af befolkningen, hvis du ikke er græker…

 48. Af alexandros

  -

  saso personen er ikke græker og det ved du godt!!! du er pinlig og og meget lav af karakter når du samligner en person med albansk og tyrkisk baggrund med en græker. de to ting har ikke noget at gøre med hinanden. du stammer jo tydeligvis fra bulgarien eller af serbisk afstammning. din religion fik du fra grækerne under byzans da dine barbariske forældre kom fra ukraine sammen med alle de andre slaver som kom ned til balkan. vores munke hav jer et skriftsprog og lærte jer kultur. dine forfædre har bosatte sig i området kaldet makedonien blandet sig med lokal befolkningen og tog kristendommen til sig. at de har boet i et område kaldet makedonien i mange år er ikke et samme som oldtidens folk der har beboet det græske fastland. derfor kald dig selv hvad du er slaver!!!!!! i halv serberer og halv bulgarer. det er utroligt hvor stor id krise i har. jeres land er fyldt med albaner og tyrkiske efterkommere.

 49. Af Toni

  -

  Ha, ha Alexandros

  Der fik Saso vist ram på dig. Du ved jo ikke hvad du skriver. Har du drukket? Tjek lige din grammatik og stavning før du sender det ud. Sådan en kulturberigende og prominent Athener som dig kan jo vel ikke sende sådan noget ud.

 50. Af saso

  -

  Til Alexandros (du må være makedoner med det navn): Problemet er, at Grækenland i så lang tid har tvunget og undertrykt de andre folk på græsk territorium, at de i dag med den ændrede politiske klima i verden ikke er klar over, hvor mange der vil påberåbe sig deres oprindelige identitet. Det kan jo vise, sig, at grækenland i virkeligheden består af 4-5 millioner “rigtige” grækere. Derfor er det også, at jeg måske med lidt ironi siger, at en halv albaner og en halv tyrker må jo være en græker…, hvis du forstår, hvad jeg mener.
  Det som jeg dog ikke forstår er, hvorfor man i grækenland er så bange for at anerkende de andre folks rettigheder for hvis det er rigtigt det der påstås om, at “næsten” alle i grækenland er grækere, så er der jo ingen grund til at undertrykke andre folk… men det er jo som bekendt svært at leve med en dårlig samvittighed.
  Så jeg siger endnu engang, vi må alle slås for makedonernes rettigheder i grækenland, og kun når dette er opnået får i fred i jeres sind og vished om det er græsk eller makedonsk… men spørgsmålet er i virkeligehden tør Grækenland det… ;-)
  Afslutningsvis kan man derfor konkludere, at det er svært fork grækerne, de ved ikke, hvem og hvad de er og hvem de er iblandt… det kan jeg godt forstå er frustrerende.

Kommentarer er lukket.