Pirater og terror til søs

Af Uffe Ellemann 112

Da det blev kendt, at det danske krigsskib Absalon havde fanget ti formodede pirater ud for Afrikas Horn, sagde jeg til mig selv: Åh nej, det ender galt. Og det gjorde det.

De ti blev godt ikke grebet på fersk gerning, men der var ingen tvivl om, hvad det var for nogle karle: De sejlede afsted i hurtigbåde med kraftige våben og entrestiger, som kun kan bruges til én ting. Alligevel endte det med, at de måtte sættes i land af nogle – må man formode – dybt frustrerede danske marinere, der havde sat liv og lemmer på spil for at bremse piratuvæsenet i et af verdens farligste farvande.

Nogen må have sovet i timen, da de blev sendt afsted. For det er ikke noget nyt eller ukendt problem, at tilbageholdelse af pirater skaber juridiske problemer. Den britiske flåde, som også deltager i den internationale indsats til bekæmpelse af piraterne, har stående ordre om ikke at tilbageholde pirater. Man vil nemlig ikke risikere at komme til at hænge på dem, fordi man ikke har lov til at udlevere dem til stater, der vil gøre kort proces med dem.

Det kom frem i april, efter at franske kommandosoldater havde fået far i nogle pirater fra Somalia, der havde modtaget løsepenge for at slippe et erobret fransk sejlskib fri. Franskmændene gjorde kort proces: Nogle pirater blev skudt ned – mens de kørte afsted i land med løsepengene – og resten blev bragt til Frankrig for at blive stillet for retten. Det kan man gøre, fordi der var sket en forbrydelse, rettet direkte mod franske statsborgere.

Men briterne havde altså allerede lugtet det problem, som danskerne først lidt sent kom i tanke om: Man risikerer at krænke piraternes menneskerettigheder, hvis man bare tilbageholder dem. Det lyder som en dårlig vittighed – men det var faktisk det britiske argument, som nok har bragt nogle sind i kog i den stolte Royal Navy.

Problemet er dette: Hvis man ikke som franskmændene kan slæbe piraterne hjem til retsforfølgelse, fordi der ikke foreligger en forbrydelse mod egne statsborgere, hvad skal man så stille op med dem? Man kan ikke udlevere dem til f.eks. Somalia, for der risikerer de at få en hånd hugget af efter islamisk lov, eller måske ligefrem henrettelse. Og så må vi ikke udlevere dem, siger vore egne love. Derfor risikerer man at skulle give mistænkte pirater asyl. Og hvem har lyst til at tage imod sådan en bande?

Den situation kunne man godt have tænkt igennem, før Danmark sendte sit krigsskib afsted. Det er trods alt et par hundrede år siden, en dansk flådeenhed drog til barbareskerne og bombede den havn, der gav husly til piraterne… et stolt kapitel i den danske flådes historie. Det er også et stolt kapitel, at det danske skib Absalon i dag står i spidsen for den flådestyrke, der bekæmper piraterne. Det er i god overensstemmelse med Danmarks status som førende søfartsnation. Men så skal de danske marinere forskånes for den situation, der blev bragt i. De må føle sig godt og grundigt gjort til grin, og det fortjener de ikke.

Men tænk, hvad der ville være sket, hvis de ikke havde sluppet banditterne løs: Så ville Danmarks Radios dokumentarredaktion have sendt et hold afsted, som kunne dokumentere den umenneskelige behandling af de stakkels pirater – ja hvem ved, de er måske allerede ved at pakke kameraerne? – lige som DR Dokumentar drog til Afghanistan for at lave en film om, at danske specialstyrker havde udleveret nogle fanger til allierede, som måske ikke ville behandle dem helt efter bogen… 

Det kræver en vis robusthed at være aktiv deltager i kampen mod pirater og terrorister – også hos dem, der sidder hjemme og bedømmer den indsats, vore udsendte gør. Naturligvis skal love og konventioner overholdes. Men der skal en vis balance i tingene, og der skal vises forståelse for karakteren af den opgave, vore udsendte er blevet stillet.

Piraterne i Det Indiske Ocean agerer i et lovmæssigt tomrum. Ifølge International Maritime Bureau er 3.200 blevet taget som gidsler af pirater de seneste ti år, 500 er blevet såret og 160 dræbt. Ved Afrikas Horn – hvor Absalon sejler rundt – sejler piraterne rundt i hurtigbåde med automatvåbe, raketter og GPS-udstyr. Det giver væsentligt større udbytte at tage et skib og dets besætning som gidsler, og  de lovløse tilstande i land gør det let for dem at drive denne trafik. Derfor er det en mangel, at der ikke eksisterer internationale regler for, hvordan man mere effektivt kan bekæmpe uvæsenet.

  

112 kommentarer RSS

 1. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Er man beväbnet med Raketstyr (bazooga), samt automatvåben, udgör man en beviselig trussel mod alle skibe, da et raketstyr er panserbrydende, d.v.s. nemt tränger ind i skibets brändstoftanke, med efterfölgende explotion til fölge, og da findes der ikke noget skib mere.

  Så for mig, at se har Absalon väret alvorligt truet!

  M.v.h.

 2. Af KLH

  -

  Til Doris Nymann

  Du skal da blive ved med, at blogge… men gider du ikke, at trykke på caps lock..så du ikke skriver med store bogstaver hele tiden…smil…

  Men som Jan skriver ind i mellem får man altså øretæver…ggg.. lad det ikke holde dig tilbage.

 3. Af KLH

  -

  Jan Jørgensen

  “Der findes tåber i alle lande”
  Ja..det er du et godt eksempel på.

  “Vi kan ikke sætte lighedstegn mellem Muslimer og kriminelle”
  Jo det kan vi i allerhøjeste grad.

  ” Det gør ikke alle muslimer kriminelle, at der findes muslimske pirater”
  Lad os se i øjnene, at det er muslimer som huserer til vands og til lands.

  “Det er ikke alle muslimer, der generer jøder/danskere”
  Jo det er muslimer som bor i dette land.

  Du må enten være hjernevasket eller totalt udbombet i øverste etage…når du bliver ved med, at fornægte VIRKELIGHEDEN…fuldstændig ukritisk.

  Hvor går DINE grænser for, hvad Danmark/Danskerne skal finde sig i fra Muslimske fanatikere?

  Du svarede heller ikke på, at Danmark og Danskerne lever fredeligt side om side med andre religioner…KUN ikke med muslimer?

 4. Af Christian

  -

  Jan Jørgensen

  Da er da glædeligt, at de 19 gisler i Ægypten ikke skulle befries af dansk politi eller militær, for så ville helvede have været løs i Laksegade; for der blev åbenbart dræbt 6 giseltagere under aktionen !

 5. Af KLH

  -

  Jan Jørgensen

  her er nogen af de religioner som Danskerne lever fredeligt side om side med:

  Kristendommen
  Budismen
  Jødedommen
  Katolicismen
  Russiske Ortodokse
  Indre Mission
  Pinse Mission
  Jehovas vidner

  og så der nogen som jeg har glemt.

  Men Muslimer VIL ikke leve fredeligt side om side med Danskerne. Der er problemer med dem overalt i verden.

  Så din nedrakning af danskere som ikke lige har din forkrøblede mening.. er helt ude i skoven.

 6. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Jeg syntes, at den herre “Jan Jörgensen”, udviser en markant, mangel på respekt for andre menneskers meninger!

  Og ikke det alene, men også, en markant mangel på almindelig Dansk höflighed, i korrespondance med andre mennesker!

  Jeg er nu overbevist om, at der gemmer sig en muslim bag “Jan Jörgensen”, og dig og dine fränder, er jo kendt, for ikke at tone rent flag!

  Sig mig engang, er i kendt for nogen ting positivt i det hele taget?

 7. Af Bjarke

  -

  @Doris Nymann
  Favel og tak!
  Du har for laengst opbrugt din kvote af spinatjokning

 8. Af doris nymann

  -

  TÆNK- AT SÅ MANGE KOMMENTERER MIT INSERAT,
  JEG ANEDE IKKE ,DET SKABTE EN “PERSONLIG” DEBAT
  JEG TAKKER FOR AL DEN OPMÆRKSOMHED,
  JEG FIK FOR AT SKRIVE EN LILLE BESKED.
  JEG AFSKYR CHIKANE- BÅDE UDE OG HJEMME,
  CHAUVENISME ER EN UTING- JEG AGTER AT GLEMME,
  MANGE VENLIGE HILSENER – NAVNLIG TIL UFFE
  DU ER MEGET DYGTIG -AF DEN HELT RETTE SKUFFE.
  BASTA.

 9. Af doris nymann

  -

  PS.
  HAR I IKKE SET FILMEN (DE GAMLE SURE MÆND) ?
  JEG VIL RÅDE MANGE – TIL AT SE DEN IGEN.
  UDEN SANS FOR HUMOR KAN JEG IKKE LEVE,
  DERFOR SLUTTER JEG MED EN SIDSTE HILSEN FRA GREVE.
  GREVINDEN.

 10. Af En til får tålt ophold « Borgerlig Kritik

  -

  […] Så sent som den 25. september har Pinds partifælle tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann forsvaret den retstilstand, der forpligter Danmark til at give tålt ophold til pirater, hvis […]

 11. Af doris nymann

  -

  Jeg havde forsvoret at skrive om dette igen
  men kan ikke styre min hidsige pen,
  d. 9 oktober- læste jeg – at små pirater
  nok igen har narret – såkaldte “soldater”
  det minder mig meget – om GULLIVERS REJSE,
  selv han endte med – for småfolk at knejse.

 12. Af doris nymann

  -

  jeg havde besluttet mig for -aldríg at blogge igen, men . d.d. læser jeg, at man overvejer at
  sende flere fartøjer afsted for at beskytte skibsfarten i fremmede verdensdele.
  Det er da gak- det vil koste langt mere end de
  varer der transporteres,
  mit spørgsmål- hvor får de såkaldte pirater
  våben og både fra ?
  efter sigende er Somalia et yderst fattigt og u-oplyst land, ERGO er der andre involveret.
  HVEM ?
  Får Somalia samme støtte som andre U-lande?
  Det er vanvid at bruge recourser på noget så skørt som krigsskibe mod små uvidende lande.
  Det samme gælder investeringer i nye uduelige kampfly.
  ALLE ved -at en evt tredie verdenskrig- bliver den sidste. med et KÆMPE BIG BANG.
  MAKE LOVE-NOT WAR !!!!!!!

Kommentarer er lukket.