Et ufortjent martyrium

Af Uffe Ellemann 795

Det er ikke klogt af den britiske regering at true den hollandske politiker Geert Wilders med indrejseforbud. Det vil give ham et helt ufortjent martyrium, som han allerede er i fuld gang med at indkassere. Og det vil bestyrke hans meningsfæller over hele Europa i deres vrangforestillinger om, at de står som ytringsfrihedens fremmeste forkæmpere, og at andre frygtsomt har underkastet sig ”politisk korrekthed”.

Wilders skal naturligvis have lov til at føre sine synspunkter i marken – inden for de rammer, som lovgivningen sætter. For intet sted er ytringsfriheden absolut, og skal heller ikke være det. Hvis Wilders går uden for de rammer, er det domstolene, der skal bedømme sagen. For et par uger siden besluttede en domstol i Amsterdam at rejse tiltale mod ham for at ”sprede had” mod muslimer. Efter hollandsk lov er det forbudt at komme med ”bevidst fornærmende ytringer mod andre på grundlag af deres race, religion, tro eller seksuelle orientering”.  Det er nu op til dommerne at afgøre, om han har gjort det.

Problemet er, at denne tiltale – og nu indrejseforbuddet – er vand på Wilders’ mølle. Det fjerner nemlig opmærksomheden fra det selvmodsigende i hans egne handlinger: Han vil have Koranen forbudt i Holland – og hvordan det kan kombineres med den totale ytringsfrihed, han hævder at stå for, er jo lidt af en gåde…

Wilders er blevet en kendt skikkelse, også internationalt, på grund af sit talent for at provokere. Og på grund af andres villighed til at lade sig provokere. Han har sammenlignet Koranen med Hitlers ”Mein Kampf” – og det er naturligvis stærk tobak for de millioner af mennesker, der betragter Koranen som et helligt skrift. Det er en retorik, der indbyder til at sammenligne Islam med fascisme eller nazisme – og det er også budskabet i hans ca. et år gamle film ”Fitna”, som stadig skaber ballade. Han ville have vist den og diskuteret den i det britiske Parlament, som imidlertid betakkede sig – og nu kom så meddelelsen fra den britiske ambassade i Haag om, at han ville blive nægtet indrejse i Storbritannien.

Jeg så filmen, da den kom – og den kan stadig ses på nettet. Jeg vil opfordre til at se den – med et åbent sind. For den er grusomt manipulerende. Det er tydeligt, at han har haft meget professionelle medie- og reklamefolk til at hjælpe sig med at præsentere en masse løsrevne udsagn og Koran-citater, sat ind i sammenhænge, der skal ”afsløre” en verdensreligion som middelalderlig og fascistisk. Min egen reaktion, da jeg så filmen, var, at hvis man lavede en tilsvarende film og kristendommen og Bibelen, kunne man også have lavet en bloddryppende og gruopvækkende film om alle kristendommens negative sider…

Filmen er en klar opfordring til religionskrig. Og den slags kan ikke bekæmpes med forbud og indrejsetilladelser. Det kan bekæmpes ved at gå ind i en fri debat med provokatøren – samtidig med, at man gør sit bedste for, at dem, der skal provokeres, holder sig i ro. Det er i Holland lykkedes i beundringsværdig grad. Det store muslimske befolkningselement har ikke reageret på den måde, Wilders & Co. havde håbet på.  Og derfor får provokationen hele tiden en tand til, for hans formål er at ”afsløre” modpartens intolerance ved at provokere til reaktioner.

Pudsigt nok har Wilders (ifølge den hollandske forfatter Ian Buruma, Herald Tribune den 30.1.2009) nægtet en lille hollandsk (muslimsk) TV-station ret til at vise filmen. Så meget for hans respekt for ytringsfrihed… 

Håndteringen i Holland af Wilders provokationer rummer et skoleeksempel på, hvordan et godt samarbejde med de muslimske medborgere kan føre til rolige reaktioner. Sådan som vi også oplevede det i kølvandet på den hjemlige karikatur-krise, hvor trykket blev taget af mange tilspidsede situationer gennem et samarbejde mellem f.eks. myndigheder og imamer. 

Det er et samarbejde, som er udviklet videre siden da – bl. a. med medvirken fra PET og de kommuner, der har problemerne tæt på kroppen. Derfor var det bemærkelsesværdigt, da den danske velfærdsminister udsendte en bandbulle mod Københavns Kommunes samarbejde med Muslimernes Fællesråd om undervisningsmateriale, der skal bringe unge bort fra religiøs radikalisering. Ministeren advarede mod samarbejde med ”ekstremister” – og det skulle angiveligt være mennesker som imamen Abdul Wahid Pedersen og talsmanden for Muslimernes Fællesråd, Zubair Butt Hussain.

Det er helt ude i skoven at kalde dem for ”religiøse ekstremister”. De har gjort, og gør fortsat, et stort og beundringsværdigt arbejde for at afdramatisere skel mellem religioner og traditioner. Men ministeren har åbenbart ikke været liberal så længe, at hun har glemt sin fortid på den yderste politiske venstrefløj, hvor ekstremismen og intolerancen stadig trives i bedste velgående. For det er da udtryk for ekstremisme, hvis man ikke vil tale med andre om, hvordan man undgår konflikter.

Det har undret mig, at så få har taget afstand. Men her er muligheden. Hvis man da kan komme til for det læs af organiserede indlæg fra Den Danske Forening og andre Wilders-støtter, som kan ventes på denne blog i de kommende dage…

795 kommentarer RSS

 1. Af Yassin C

  -

  @ Carl-Erik: kl.14.30 Jeg er helt enig med dig, men netop derfor er det vigtigt for mig at betone forskellen mellem religionen i sig selv og religionen som middel til at skabe ragnarok. Når nu jeg er troende, og når nu jeg kan kombinere demokratiet med alle dets værdier med min tro, hvorfor skal jeg så ikke have lov til det? Og er det for meget at bede om, at der ikke bliver generaliseret og sat lighedstegn mellem islam og de lømler, der ikke kan tilpasse sig samfundet? Når disse ikke kan tilpasse sig, skyldes det efter min bedste overbevisning ikke deres religion, men snarere, at de lige netop hverken følger de demokratiske regler eller de religiøse retningslinjer for fredelig sameksistens.

 2. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Yassin C.

  Du skal tänke på at hele administrationen i Algeriet, var algirsk middelklasse på ,skolelärer, universiteter,, i det hele taget samfundet administration, og alle disse mennesker öskede at beholde Algeriet Fransk.
  Det var den fattige fellagha ude i bjergene der havde et par geder eller får, der blev hyret af Ben Bella, og fik at vide at han skulle skyde på de Franske gendarmere!
  Resul tatet var tragisk for mange algerier, som havde arbejdet for den Franske administration, for de blev nödt til at flytte til Frankrig, Da algeriet blev frit. For hvis de var blevet, ville de blive myrdet, af FLN!
  (Federation Legasitation Nationale).

  Så jeg som FransK soldat var ikke i tvivl, vi kämpede mod kommunisterne, i Kreml!

 3. Af Freddie Boysen

  -

  Jeg ved ikke meget om Algier,men hvad skulle franskmændende der i første omgang det var jo ikke deres land samt hvorfor beholdt de olien det var jo heller ikke deres, er det ikke det man kalder imperialisme, okay jeg ved godt frankrig ikke var alene om det, England var vel storforbrugere af andre landes rettigheder.

  Måske er det derfor vi er så rige i vesten,vores religion er så pragmatisk at vi kan tillade os at gøre hvad som helst eller hur?
  vh

 4. Af Torben Petersen

  -

  @ Carl-Erik Pedersen

  De store ideologier har altid mobiliseret alt tilrådighed stående mandskab til at fægte deres idéer igennem. Socialismen, kommunismen, anarkismen, nazismen, islazismen osv…Og før det: Katolicismen, protestantismen osv…sågar racismen, som i Sydafrika. Aktuelt bakser vi med islazismen – igen!

  Disse ideologiske placeboeffekter af hævdede, mere eller mindre guddommelige velsignelser, har på forundeligvis kunne afsættes på markedet for utilfredse mennesker. Tankevækkende at vi ikke kan blive klogere…

 5. Af Kurt Dejgaard

  -

  @ Christian A

  Lidt forunderligt at du vil retfærdiggøre nedslagtningen af halvanden million civile algirere i 1800-tallet med sørøveri i 1500 tallet.

  Men sådan har vi måske hver vores måde at retfærdiggøre fortiden på. Det kaldes “historie revisionisme”.

  -Og siden du spørger: Nej jeg er så absolut ikke militærnægter. Hvorfor skulle jeg være det? Jeg er konservativ og for mig, er forsvaret at mit fødeland en ren selvfølgelighed.

  Jeg kan ikke rigtigt se hvad det har med Carl-Eriks tjeneste i et fremmed lands militær for at undertrykke ønsket om frihed og demokrati i nordafrika at gøre.

  Carl-Eriks egen forklaring om at “bekæmpe kommunismen” er jo til at grine ad, hvis ikke omstændighederne mere var af tragisk karakter.

  Tag f.eks. den første leder i Algeriet, Ferhat Abbas. Han advokerede ikke for algirske selvstændighed – blot for at algirere skulle have samme rettigheder i Algeriet som franskmænd havde.

  Lyder det urimeligt? Men det måtte de for alt i verden ikke få!Og det var hvad Carl-Erik var i Algeriet for at kæmpe imod, med den franske fremmedlegion.

  Så kan du tro på hans lille eventyr-fortælling om at “bekæmpe kommunismen” hvis du har behov.
  Jeg betvivler ikke at Carl-Erik har. Vi skal jo alle leve med vores fortid, ikke sandt?

 6. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Kurt Dejgård.
  Kan jeg lige få en födsels dato på en abe af din kaliber!
  Har en abe af din kaliber gjort militärtjeneste i Danmark, Hvis ja, under hvilket militärt nummer!

 7. Af Kurt Dejgaard

  -

  @ Carl-Erik

  Der ikke findes noget i Canada med anførte benævnelse – iogmed at vi som udgangspunkt ikke har, ejheller tolererer, racisme under nogen former i dette land.

  Mig bekendt er Danmark heller ikke et racistisk land og danskere, ikke et racistisk folkefærd. Så jeg kan ikke forestille mig at nogen personer nogensinde er blevet udelukket fra Danmark, fordi de er blevet vurderet som værende “ikke racistiske nok”…

  Hvor jeg har været – både hvad militærtjeneste angår og hvad hjemmeværn angår – og hvad min fødselsdato er, er private oplysninger som ikke vedkommer internettet i almindelighed og ikke Carl-Erik Pedersen i særdeleshed.

  @ Carl-Eriks mor:

  Jeg tror det er på tide din søn får sin mund vasket med sæbe, og evt. derefter sendes i seng uden aftensmad.
  Du burde måske også overveje det betimelige i at lade hvalpe i hans alder surfe internettet uden opsyn…

 8. Af Christian A

  -

  Kurt Dejgaard

  Der skal jo altid 2 til at blive uenige – men dræbte i en konflikt er da altid kedeligt.

  Jeg ved ikke, hvor du har dine 1½ million dræbte civile fra (ved nedslagtning !); men det kunne jo så være, at Carl-Erik og hans kolleger har haft rigtigt godt gang i den. Men 1½ million dræbte civile ?

  Er du sikker på, at det er franskmændene, som har dræbt dem alle, eller tæller du også de dræbte civile, som egne kombatanter (algierske forstås) har været med til hhv. alle de, som er dræbt efter at franskmændene forlod Algier ?

 9. Af Kurt Dejgaard

  -

  @ Christian

  Vi talte om den franske erobring af Algeriet i attenhundredetallet (og deres kreering af “lebensraum” for importerede franske bønder), ikke om krigen 1957-62.
  Det fremgår sådan set direkte af hvad jeg skrev, ovenfor.

  At den osse havde massive tab, betvivler jeg ikke, men det var ikke der tallet hørte hjemme.

 10. Af Christian A

  -

  Kurt Dejgaard

  Har du ikke et link, så jeg kan læse det ?

  Hvor mange mennesker boede der i Algier i 1800 tallet da Frankrig invaderede landet ?

 11. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Kurt Dejgård.

  Jeg kan oplyse at krigen i Algeriet 1957- 1962, kostede ca. 1 million mennesker livet.
  Da krigen startede var der ifölge Franske kilder ca. 8 millioner indbyggere. og da den sluttede ca 7 millioner; men mange kan väre flygtet til Tunis, eller Marokko.
  Idag er der over 37 millioner, så ret meget har krigen ikke hjulpet!

 12. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Christian A.
  Den franske konge Luis Philippe grundlagde den Franske fremmed legion i 1830, hvor legionen byggede Sidi Bel Abbes, som sit hovedkvarter.

  I 1962, var det en by på ca. 300.000 ind.
  En Dansk konge sendte en eskradre krigsskibe til byen Algir, i begyndelsen af 1800 tallet p.g.a. pirater. og så vidt jeg husker bombarderede byen i 3 dage. og så var der fred for pirater.

 13. Af Kurt Dejgaard

  -

  Citat:
  “[…] Idag er der over 37 millioner, så ret meget har krigen ikke hjulpet!”

  Kommentar:

  Javel – så det er det man fører krig for, i Carl-Eriks univers? At “hjælpe” til at tynde ud i en regional befolkning?
  Der kan man bare se.

  Så blev vi så meget klogere – om ikke på andet, så om Carl-Eriks menneskesyn.

  Jeg bliver nok nød til endnu engang at spørge Christian:

  Er det det man forstår ved “europæiske værdier” som Carl-Erik efter sigende har “kæmpet for” i den franske fremmedlegionens tjeneste?

  Hvad med det faktum at fremmedlegionens kamp i halvtresserne og tresserne – under voldsomme blodudgydelser, har vi Carl-Eriks ord for (en million mennesker er voldsomt mange, i min regnebog) – specifikt var møntet på at fastholde Algeriet som en fransk koloni, hvis ikke-franske lokalbefolkningen ingen demokratisk medindflydelse og ingen stemmeret måtte få?

  Hører det osse med under de førnævnte og så højt besungne “Europæiske værdier”?

  Måske Niels B Larsen osse vil give sit besyv med, til dette emne? (siden der var ham der oprindeligt hyldede Carl-Eriks “kamp for europæiske værdier” i den franske kolonialmagts tjeneste).

 14. Af Kurt Dejgaard

  -

  Att Uffe Ellemann-Jensen

  Stor kadot for din kommentar kommentar i Berlingske med titlen “Velkommen til 200.000 indere og kinesere”.

  Det er nemlig fuldstændig rigtigt set! Ikke mindst den om at pumpe milliarder i en bilindustri, i forsøget på at redde en dinosaur som for længst er gået i rigor mortis og begyndt at lugte, mens der mangles kapital til ny teknologisk udvikling (Den risikovillige venture kapital er borte med blæsten, kan vi roligt konstatere).

  Det er ganske nøjagtigt problemet som jeg ser det, fra den vestlige side af dammen. Osse her i Canada, pumper konservative Stephen Harper milliarder i samme bilindustri, i forsøget på at undgå at de lukker.

  Men de kommer til at lukke alligevel. Det er kun et spørgsmål om hvor mange måneder gentagende milliardtilskud kan udskyde det helt igennem uundgåelige!
  Og med et alt andet lige, forudsigeligt “chapter 11”, er hjælpepengene forsvundet ned i et sort hul. -Spildt!

  Du burde sende Obama en lille mail til hans Balckberry! ;-)

  Stephen Harper har jeg på forhånd opgivet, givet at han som konservativ ikke kan sin ideologiske ABC og intet har lært af Margaret Thatcher om netop – netop! – dette emne.
  -Oh, hvilken (politisk) jammer…

 15. Af Niels B. Larsen

  -

  @ Kurt Dejgaard

  Hvor meget demokrati har algirerne så lige fået?

  Og hvor meget bedre har de lige fået det efter at franskmændene forsvandt?

  Mig bekendt foregik der også masseslagterier i ’90’erne dernede. Men nu er det jo godt nok den fredelige og fredselskende muslimske ideologis stormtropper, som kapper hovedet af anderledes tænkende.

  Og det er da mere ædelt end hvis en fransk soldat pløkker dem… eller hur? :-(

 16. Af Christian A

  -

  Kurt Dejgaard

  Det er helt fint med dine mange argumenter mod Europa og europæere – men er du ikke selv rejst ud i verden.

  Godt nok ikke for at myrde i flæng – men du er da rejst ud, og det har europæere da vist gjort lige siden vikingetiden. Og det er vel så den europæiske civilisation, som har bredt sig til hele kloden.

  Der er så i mange lande gjort oprør mod europæerne – og vi kalder det så kolonikrige eller noget lignende.

  Men her er du sikkert meget mere velbevandret i verdenshistorien end jeg er, herunder skammer dig sikkert utroligt over disse mange europærere, som har gjort alt for at underlægge sig hele verden.

  – Men trods alt, du er et fredeligt menneske, uanset at du er af europæisk herkomst, går jeg da ud fra – fredelig og ikke mindst europæer mener jeg – ud fra dine skriverier !).

 17. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Kurt Dejgård.
  Er en lodret lögner! Og höjst sandsynligt arbejdslös Dansk akedemiker i Canada, som håber på, at kunne komme hjem på Dansk bistandshjälp, med sin muslimske ägtefälle.
  Men sådan spiller klaveret ikke!
  Med hensyn til Kriget i Algeriet lyver Kurt Dejgård, for i sommeren 1960, fik alle Algirske borgere, Carte D’idendité, med Fransk statsborgerskab.
  Så Kurt Dejgårds svammel om, at Franskmändene undertrykte lokalbefolkningen er en lodret lögn som den arbejdslöse akedemiker kommer med!
  At han er arbejdslös dokumenterer han selv, da han er on-line 24 timer i dögnet!
  Så jeg håber, at jeg igen har begået et karaktermord på Kurt Dejgård, selv om der ikke kan väre meget karakter tilbage at myrde.

  Kurt Jeg har forresten arbejdet i Canada for et firma der hedder “Comingo”,og et der hedder “Red Path”, samt et firma fra Dawson Creek, der körte olie efterforskning i Artiske områder. Så jeg kender Canadiske forhold, med hensyn til rasisme, og dumme akedemikere, ret godt.

 18. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Kurt Dejgård.
  Benägter fakta, som de fleste venstreorienterede altid gör.
  Kriget i Algeriet, 57- 62, var i allerhöjeste grad en udvikling af den kolde krig, med kommunismen, mod vestverdenen.
  Alene dette faktum at FLN (Rebellerne)var beväbnet med Russiske våben, taler jo for sig selv. Kommunistiske instruktörer, både russiske, og Kinesiske er taget til fange i Algeriet under konflikten, og afleveret til 2eme bureau, Den franske militäre sikkerhedstjeneste. der ud over har undertegnede selv väret konfronteret med 600 T34 Russiske panser fra II verdenskrig, under 3 dage i julen 1960, hvor ovennävnte panser ville invadere Algeriet, fra Tunesisk side!
  Da jeg nu klart har dokumenteret kommunistisk indblanding i konflikten i Algeriet, forventer jeg et dementi af Kurt Dejgårds lögnhistorier!
  Fra lögneren Him self.

 19. Af Ove Bjerregaard-Madsen

  -

  Hvis jeg lige må vende tilbage til ytringsfriheden!?

  Det ville være sundt for Uffe Ellemann-Jensen, som tilsyneladende ikke evner at forholde sig til begreberne ”ytringsfrihedens fremmeste forkæmpere” og ”politisk korrekthed” med intelligent interesse, at gå tilbage i tiden og læse ADVOKATBLADET, nr. 19, 1974.

  Under overskriften ”Ytringsfrihed og martyrium” er der en omtale af en ”Ny bog om P. A. Heiberg”.
  Her hedder det: ”Ytringsfriheden – er jo til alle tider et ømtåleligt emne. Så længe den ikke benyttes til noget farligt, er den højt besunget fra alle sider, men begynder den at blive ”farlig”, nedsættes der snart kommissioner eller komiteer eller lignende ”beskyttelsesforanstaltninger””.

  Et andet udsagn, UEJ ville have godt af at stifte bekendtskab med, er fra Jyllands-Posten, hvor cand. jur. Hendrik Spies skriver: Ordet ”censur” er godt på vej til at blive udskiftet med ”hensyntagen”. (JP 9.11.2005).

 20. Af Yassin C

  -

  @ Carl-Erik: lige da jeg troede, at der var håb for dig, kommer du igen med nogle fordrejede sandheder, hvilket virkelig får mig til at tro, at din evne til at tænke rationelt forsvandt i den algierske ørken. Den algierske befolkning VAR undertrykt og BLEV forskelsbehandlet- at du ikke vil indse det, ændrer ikke på at selv franskmændene har indrømmet det. Desuden bliver du ved med ukritisk at koble den russiske indblanding med det algierske folks ønske om frihed. Ja, der var sikkert sovjetisk militær til stede, der blev stensikkert brugt sovjetiske våben og Sovietunionen så sikkert også sit snit til at promovere kommunismen, men det var altså ikke en krig mod kommunismen. At påstå det negligerer den algierske befolknings ønske om uafhængighed fra den franske magt! Og i modsætning til dig, så har jeg hørt det fra hestens mund, og ikke fra nogle uærlige franske officerer, der blot forsøgte at legitimere deres upassende tilstedeværelse i et fremmed og SELVSTÆNDIGT land. At det er gået ned ad bakke siden, betyder i denne sammenhæng absolut ingenting, for det er dén vej algiererne selv har valgt!!

 21. Af Christian A

  -

  Yassin

  Nu skal jeg ikke betvivle noget i dit indlæg til Carl-Erik; men så alligevel.

  Du skriver, at algiererne selv har valgt deres vej.

  Det synes jeg er noget sludder – for ingen vælger vel at leve under et diktatur; du ville vel heller ikke selv vælge at leve under et diktatur, om det så er et kommunistisk, facistisk eller islamisk.

  Deres “valgte vej” er valgt af magthaverne i Algier – og det er diktaturstyret.

 22. Af Yassin C

  -

  @ Christian A: du har ret, al den stund at den algierske befolkning stadig er undertrykt. Når jeg skriver “selv har valgt”, mener jeg at det ihvertfald ikke (officielt) er op til en anden stat at bestemme landets kurs. At det så er blevet til pest istedet for kolera, er en anden sag.

 23. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Yassin C.
  Jeg önsker ikke at forvanske sandheden, om hvorvidt, en del af Algeriets befolkning fölte sig undertrykt, i tiden 57- 62, og at nogle har gjort det, er jeg da godt klar over.
  Men Yassin det jeg vil hävde er at den store del af Algeriets befolkning, levede af den Franske administration, og forretningsliv, og den del, efter min ärlige opfattelse ikke önskede Franskmändende ud af landet, tvärt imod!
  Så Yasin skal vi ramme sandheden, kommer vi vel närmest, ved at sige, at befolkningen var delt. uden derved at precicere en % del.

 24. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Hvad jeg syntes der ville väre relevant i diskutionen, er vor stor en befolkning, der befandt sig i Tunis, Algeriet, og Marokko, ved den franske kolonisering i 1800 tallet.

  At der blev sendt Franske vinbönder til Nord-Afrika, for at etablere sig og kolonisere landet, er et faktum, og at de lykkedes over forventning, er vist også et faktum.

  Jeg syntes derfor også det ville väre relevant, at vide om det var jomfruelig mark de koloniserede, eller om de jagede andre mennesker väk for at kunne bygge deres vingårde!
  Spörgsmålet interesserer mig, og jeg kender ikke svaret!

 25. Af Christian A

  -

  Carl-Erik

  Maurerne, dem som er kommet tilbage til Marokko efter at de blev smidt ud af Andalusien (det sydlige Spanien) omkring år 1500, har vel haft god kendskab til vinproduktion fra deres tid i Andalusien.

  Så de burde vel så have fortsat hermed efter “hjemkomsten” til Marokko.

  Og de havde jo god kendskab til at opbygge landbrug i bjergegne/op og ned af bjergskråninger, inkl. vandtilførsel, fra deres tid i Andalusien, så kendskabet har de absolut haft til netop vindyrkning.

 26. Af Yassin C

  -

  @ Carl-Erik: som altid vil de mennesker der drog nytte af det foregående regime have tingene tilbage, som de var engang. Men faktum er, at meget få etniske algierere rent faktisk drog nytte af det franske styre. Tværtimod levede de under meget usle kår, og havde ingen mulighed for at ændre på det, idet den ene million Pieds-Noirs (af europæisk afstamning)sad på de økonomiske ressourcer og ikke ønskede, at den lokale befolkning (hvis overvejende flertal var muslimer)skulle have samme rettigheder som dem- i den forbindelse var et fransk id-kort intetsigende.
  Så fejlen var ikke, at franskmændene “trak sig ud” af Algeriet, ej heller at algiererne ønskede uafhængighed. Fejlen var, at vesten overlod dem i diktatorers magt og aldrig siden har stillet krav til de siddende “regeringer”. Man har kort sagt svækket og undertrykt en hel befolkning,for derefter at efterlade dem til deres skæbne uden nogensinde at ville være med til at rydde op efter sig. Om dette skyldes dårlig samvittighed eller blot arrogant herredømme-tankegang, aner jeg intet om. Men at franskmændene er medansvarlige for dagens situation kan de aldrig løbe fra. I mine øjne svarer det til at hente en kvinde fra udlandet, gøre hende til narkoman og tvinge hende til prostitution, og derefter tro, at den hellige gral er bevaret, hvis man blot giver hende et dansk statsborgerskab. Vel at mærke uden at tænke et sekund over, at man har ødelagt et andet menneske psykisk. Nej du, der følger et ansvar med, når man har andre menneskers skæbne i sine hænder, og det mindste man kan gøre er at sørge for at følge op på dem. Du er vel enig med mig i, at hjemvendte soldater fortjener den ypperste behandling, istedet for at blive overladt i stikken, som vi desværre alt for tit har set? Eller er denne “brug-og-smid-væk” tankegang i orden med dig?

 27. Af Yassin C

  -

  PS. jeg er altså ikke selv af algiersk afstamning, så min bitterhed skal ikke findes dér :-)

 28. Af Yassin C

  -

  Jeg prøver igen; der skulle naturligvis stå “grunden til min bitterhed skal ikke findes dér.”

 29. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Christian A
  Jeg betvivler, at Maurerne har dyrket vin, da det jo er forbudt for muslimer, at drikke alkohol; men helt ärlig jeg ved ikke om Muslimer har dyrket vin i Spanien, eller Nord-Afrika.
  M.v.h.

 30. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Yassin C.

  Du ved vel at Grunden til at De Gaulle akcepterede ,at give Algeriet frit, först og fremmest var de enorme omkostninger, der var ved at holde ca. 1 million Franske militäre i Algeriet, og dernäst pres fra det internationale samfund FN, som mente at Frankrig gik for hårdt frem mod muslimerne!

  Så efter at Franrig havde forladt Algeriet, tror jeg ikke, at Frankrig har haft nogen nävnevärdig mulighed for indflydelse på hvorledes landet udviklede sig.

  Med andre ord så tror jeg ikke at Frankrig har kunnet göre andet end at opretholde handelsforbindelser, med Algeriet.

  Det er vel närmest det internationale samfund man skal laste for udviklingen, og der i, ikke mindst de muslimske lande, som alle foreträkker at ligge under for diktatur.

 31. Af Kurt Dejgaard

  -

  Ja, ja. Når man løber tør for både argumenter og sandhed, så kan man jo prøve at svine modstanderen til, istedetfor.

  Det bliver helt sikkert hverken første eller sidste gang vi kommer til at se det fra Carl-Erik Pedersen.
  Som Uffe Ellemann sagde det, tidligere på bloggen: “Man kender vel sine lus på travet”.

  @ Christian

  Det her drejer sig ikke om at være “mod Europa”, og jeg kan ikke se hvor du kommer på den tanke.

  Algeriet er til syvende og sidst et spørgsmål om en imperialmagt som stadig insisterede på at forblive en imperialmagt, længe efter at alle andre europæiske lande havde givet friheden tilbage til deres tidligere kolonier.

  -Og det handler om en Carl-Erik der drog i en fremmed magts tjeneste for at kæmpe for – FOR – undertrykkelsen af en lokalbefolkning for at fastholde dem som undertrykte, ubemidlede og rettighedsløse.
  Hvornår er det blevet “Euriopæiske værdier”?

  Det er Carl-Erik parat til at slås for – det må forblive hans menneskesyn (og det ser vi jo osse dagligt udstillet på Berlingskes sider).

  Det forbliver mig ufatteligt at du vil forsvare det, i betragtning af hans menneskesyn og hans ordbrug.

  Du mener osse at vi gerne kunne “tyndes ud” blandt araberene, med nogen flere million-massakrer? (Nemlig at de udtyninger man allerede har begået, har “hjulpet for lidt”)
  -Igen, en “europæisk værdi” i dine øjne?

  Du mener osse at kolonial undertrykkelse og udplyndring af et lands recourcer er et udtryk for “Europæiske værdier”? (Du undslår dig til stadighed fra at svare på dette spørgsmål, og det bliver mere og mere påfaldende).

  Hvad mener du om tabstal i millionstørrelsen, i en uafhængighedskrig? 15-20% af et lands befolkning, hvis vi skal tro Carl-Eriks tal!
  Hvor mange af dem, tror du var civile ofre? Ingen?

  Hvilke civile omkostninger må ønsket om frihed og selvbestemmelse have, i din regnebog, før vi ophører med at tale om “europæiske værdier”?

 32. Af Christian A

  -

  Kurt Dejgaard

  Nu skal du jo ikke begå karaktermord på mig – jeg har blot stillet nogle spørgsmål, som jeg syntes kunne være rimelige at få besvaret.

  Det er dig og Carl-Erik, som “strides”, og lad det som sådan blive ved det – men derfor kan andre vel godt stille spørgsmål ved, om f.eks. hvor mange mennesker som boede i Algier i år 1800 eller deromkring – når du nævner, at der blev myrdet 1½ million mennesker.

  At få sat dette tal (1½ million) i relation til indbyggerantallet er vel rimeligt nok, eller ikke !

 33. Af Christian A

  -

  Carl-Erik

  Du har givet ret angående maurer og vinproduktion – det har de nok ikke gjort, mens de var i Spanien.

  Se gerne vedlagte links:

  http://www.husetsforlag.dk/web-bibliotek/noveller/12maurere.php

 34. Af Kurt Dejgaard

  -

  @ Christian

  Jeg begaar ingenlunde karaktermord paa dig.

  Men du bliver ved med at tale udenom, hver gang de sammecentrale spørgsmaal stilles.
  Saa maa man jo stille dem, igen.

  Jeg insisterer paa at den franske imperialmagts gøren og laden i Algeriet intet – absolut intet – har med disse ‘europæiske værdier” at skaffe.

  Det var der, debatten startede. Det var der du kom ind.

  Hvordan ligger det med dine værdibegreber, Christian?
  Vil du stadig forsvare Carl-Eriks ageren i Algeriet paa Frankrigs og den franske fremmedlegions vejne, i slutningen af halvtresserne og begyndelsen af tresserne som et forsvar af “europæiske værdier”?

  (Du har i samme forbindelse klandret mig for at være imod – imod – Europa, jvfr 20. februar 2009 kl. 10:24, siden du nu selv bringer ordet “karktermord” paa bane…)

 35. Af Christian A

  -

  Kurt Dejgaard

  At du kører løs på Carl-Erik for at han meldte sig til den franske fremmedlegion, er da givet fint nok.

  Når det så er sagt, så er det jo ikke Carl-Erik som har bestemt, hvor han blev indsat, ligeså lidt, som danske FN soldater vel kan afgøre, hvor de vil indsættes, når der nu er bud efter bl.a. danske FN soldater.

  Har du iøvrigt været soldat, herunder FN soldat ? Blot til din oplysning, så har jeg ikke været FN soldat, men min bror var – i Gaza og på Cypern; selv nøjedes jeg med 14 måneders værnepligt herhjemme.

  Det er fint nok at være kritisk over for “alt og alle”, herunder de europæiske landes gøren og laden i hine tider – men hvis du mener, at vi i dag skal have skrubler over, hvad landene gjorde dengang, så melder jeg hus forbi.

  Specielt fordi jeg ikke i dag kan gøre hverken fra eller til, hvad der blev lavet dengang. – Og hvad nutiden og fremtiden angår, så vil jeg ikke kunne gøre så meget – undtaget at stemme til de valg som kommer med jævne mellemrum, samt så skrive lidt på disse blog.

  Hvad det sidste angår – at skrive på bloggene – så har jeg ikke så store tanker om mig selv og mine argumenter, så jeg tror, at de kan ændre så meget endda; end ikke at kunne overbevise dig om noget af mine “fornuftige” meninger.

  Som sønderjyde er jeg meget dansk, og har altid været det – og det er mine værdier vel så egentlig også.

  Mine forældre og for-forældre var landmænd, så det er da muligt, at jeg stadig har noget af denne frihed over mig, som nu er almindeligt for netop denne del af den danske befolkning.

 36. Af Kurt Dejgaard

  -

  @ Christian

  Du gør igen en dyd ud af at fejlfortolke hvad jeg siger.

  Jeg “kører ikke løs” på Carl-Erik for at have meldt sig til fremmedlegionen.

  Jeg klandrer Carl-Erik for at mene at de tyndede for lidt ud i arabere, da de var dernede.

  -Og jeg klandrer opfattelsen af at de de gjorde og den franske kolonialpolitik som laa bag, repæsenterer hvad vi idag betragter som moderne “Europæiske værdier”.

  -Og saa klandrer jeg Carl-Erik for at vaere en uforbedrelig racist! (Jeg skal i den anledning undlade at citere, for hans egne citater er blevet slettet af Berlingske – med god grund! Hvis jeg citerede, ville mit indlæg forståeligt nok osse blive slettet af Berlingske og af samme grund. Tilbage staar blot at det er et sprogbrug som ellers findes hos Ku Klux Klan)

  Det har intet med kritik af Europas historie, iøvrgt, at gøre. Der findes ikke et land i verden som ikke kan finde eet eller andet i sin fortid som ikke just stemmer overens med hvad vi idag ville kalde acceptabel med nutidens briller.
  Det, mener jeg ikke vi har grund til at vaere hverken flove over eller gemme ind i et mørkt skab som “familiens beskidte hemmelighed”.

  Jeg mener bare heller ikke at en historieomskrivning for at fremstille fortidens fejltrin som specielt glorværdige og patos-fyldte, er nogen løsning, i den anledning.

  Det eneste jeg endnu har hørt fra dig, i den anledning, er at du betragter mig som værende “imod Europa”.

  Det må du så om. Det siger eet eller andet om hvor dine værdibegreber er plantet.

  PS.
  Selv landmandssøn fra det midtjyske, et sted mellem Grindsted og Brande…

 37. Af Erik Larsen

  -

  Er man ikke kommet LIDT langt fra det det hele handlede om, at man skal turde stoppe, sige imod de fanatikere, der halshugger folk, og som vil stene kvinder (og GØR det) som vil hænge homo-drenge i galgen og som FREMFOR ALT VIL TÆSKE DE “VANTRO” og overtage herredømmet i verden!! DET kommer de nok ALDRIG til , for selv med en Obama i USA, vil de ALDRIG nå dertil, men Europa og specielt de dumme dänen, DE vil få sandheden at mærke.
  Iøvrigt vil jeg igen sige, at Uffe er HELT, HELT ude til “venstre” – og dermed mener jeg til venstre for søvnigdal!!! Det er grotesk!

 38. Af Kurt Dejgaard

  -

  @ Christian

  Bare for at give et indtryk af hvad vi idag forhåbentlig ikke vil se som “europæiske værdier”, er her et citat fra een af de ledende figurer i den franske hær, under erobringen af Algeriet i 1800 tallet:

  Oberstleutnant de Montagnac (1843):

  “Alle befolkningsgrupper som ikke underkaster sig vores vilje, skal knuses. Alt skal udslettes, uden hensyntagen til køn eller alder. Græs skal ikke vokse hvor den franske arme har sat sin fod. Den som vil sejren, vil midlerne, uanset hvad mere ømskindede landsmænd mener. Jeg advarer personligt alle i det militær som jeg har æren af at kommandere, at hvis de bringer mig en levende araber, skal de få prygl af min sabel.
  Dette, min ven, er hvordan vi skal bekæmpe araberne: Slå alle mænd over 15 ihjel og send deres kvinder og børn til horehusene.
  I korthed, udryd alt hvad der ikke kryber om vore ben som feje køtere”

  Jeg håber du vil se at det er en middelalderlig retorik og et rationale der i vore dage kun findes – måske – hos Taleban. -Og måske hos Hamas. (Og tilsyneladende hos Carl-Erik Pedersen)

  Men som del af en europæisk ånd og tankegods?
  I det 21 århundrede?
  I should seriously hope not!

 39. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Kurt Dejgård.
  Da du citere, en åbebart Fransk officer “Obersleutnant de Montagnac”, fra det Franske militäre i Algeriet i 1843, ville det väre interessant, at vide hvor du har citatet fra.
  Da titlen “Oberstleutnant” ikke eksistere i Den Franske Armé; men tilsvarende grad hedder “Liutenant Colonel”.
  Så kan din kilde, meget vel väre propaganda (Tysk).
  Er det måske, fra “General Von Clausewitz’s” afhandling “Der krieg”?

  Hvis det er tilfäldet, så er det propaganda, da Tyskland, i 1840 erne, og siden 1870 erne lå i krig med Frankrig.

  Jeg genkender navnet “De Montagnac”; men kan ikke komme på, i vilken forbindelse. (Muligvis Fransk politik, under Napoleon).

  Derudover er dette ikke en retorik, som jeg bifalder!

  Men jeg bifalder i allerhöjeste grad, en begränsning af befolkningen explosinsagtige udvikling, i muslimske lande, da dette stiller til fattigdom, og politisk ustabilitet!

  Så Hr. Dejgård endnu et forsög på sortmalning af min person, skudt i sänk!

  Hvad mon det näste bliver?

 40. Af Carl-Erik. Pedersen.

  -

  Kurt Dejgård.

  Din karasterik af Den Franske Armé’s etik, og opförsel, er injurende, eg en fräkhed uden lige! (samt lögn)!

  Det har i mange år väret en äre for eliten, af Franske officere, politikere, og forretningsliv, at have gjort tjeneste i Den Franske fremmedlegion. jeg kan nävne nogle få, som Chirac, le Pen, samt flere andre Franske top politikere gennem de sidste 60 år.

  Så at en arbejdslös Dansk akedemiker fra vensterflöjen, föler sig moralsk hävet over toppen af Fransk intelligens, er jo faktisk en diagnose, til et institutionsophold i en gummicelle!

  Så din agiterende her på blokken er usmagelig, og fuldstädigt uden for blokkens emne, som vist nok var om den Hollandske politiker “Wilders”

 41. Af Kurt Dejgaard

  -

  http://visualiseur.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k104391p

 42. Af Kurt Dejgaard

  -

  -Og debatten handlede om øjeblikkelige “Europæiske Værdier” (og manglen på dem i almindelighed – og i sagen Wilders vs. Storbritanien i særdeleshed).

  Hvem jeg er, hvad jeg laver og hvor, er frit tilgængeligt på internettet. Eneste forudsætning for at finde det, er at man kan stave nogenlunde rent.

 43. Af isabelle mandel

  -

  Kære Uffe Ellemann
  Jeg troede aldrig, at jeg skulle når dertil – hertil – hvor jeg vil rose dig i høje toner. Men så vidt er det kommet :o) Tak for din fastholdelse af demokrati, fairness og fornuft.
  I en anden blogg (Politiken) spørger en debattør: Hvorfor skulle Karen Jespersen dog skifte til DF? Mit svar er: Fordi der findes hæderlige mennesker i Venstre, der har det svært med hendes form for ekstremisme. Du er et af dem.

  Med venlige hilsner fra en, der normalt er din politiske modstander

 44. Af Erik Larsen

  -

  Isabelle, tak fordi du udstiller dig selv og den senile uffemand!!! Ja, du er sikkert glad for ham, for han er røget helt til venstre (for venstre) han er langt længere ude end Søvnigdal idag. Og han burde tie stille. Han er ikke en person danmark vil få støtte af fremover. JEG ved ikke hvad der er sket med ham efter at han ikke blev statsminister (gudskelov for DK).???

 45. Af Jens Roved

  -

  “Erik Palvig 16. februar 2009 kl. 15:40
  “Pudsigt nok har Wilders (ifølge den hollandske forfatter Ian Buruma, Herald Tribune den 30.1.2009) nægtet en lille hollandsk (muslimsk) TV-station ret til at vise filmen. Så meget for hans respekt for ytringsfrihed… “.
  Jeg vil blot spørge: Hvad med ophavsretten på et (såkaldt) kunstnerisk produkt, som filmen Fitna på en eller anden måde vel er?
  Hvad vil du, Uffe EJ, sige til at dine bøger blev lagt ud på internettet til fri læsning?
  Og hvis dette ikke gør noget – eller ophavsretten ikke betyder noget – har du vel sagt nej tak til bibliotekspenge fra skatteyderne…”

  Jeg troede, at den tidligere leder for fremskridtspartiets ungdomsafdeling, hr. Erik Palvig, skulle være inderligt imod skattefinansierede ydelser??

Kommentarer er lukket.