En polsk europæer

Af Uffe Ellemann 43

Det var et bevægende og historisk øjeblik, da det nye Europaparlament i går valgte den tidligere polske statsminister og Solidarnosc-aktivist Jerzy Buzek til formand.

Det siger noget om den stadigt mere historieløse tilgang til EU, som præger danske medier, at Berlingske Tidende (der dog engang var landets største dagblad) kun nævner valget sådan lidt en passant inde i bladet. Avisens forside og hovedhistorie (under ”Indland”…) handler om det nye danske parlamentsmedlem Messerschmidt, der ”har taget sin EU-skepsis med til Unionen”. Han stemte da heller ikke på Buzek, og blev siddende sammen med sine nye partifæller, da Parlamentets åbning traditionen tro blev markeret med afspilning af Europa-hymnen – Beethovens niende – for ”det var eddermame ulækkert”, som den unge stemmesluger betroede Berlingske.

Men Messerschmidt  og hans nye legekammerater i det sammensurium af nationalister, ”skeptikere” og islamofober, som er rendt sammen i gruppen EFD, får ingen indflydelse på europæisk politik – overhovedet. Så lad os give den flok, hvad de fortjener – glemsel – og se på, hvad der var den virkelige historie i Strasbourg i går.

Jerzy Buzek er den første fra de nye medlemslande, som indtager den prestigefyldte post som formand for Europaparlamentet. Og valget af ham kommer på det helt rigtige tidspunkt: EU’s håndtering af den internationale økonomiske krise har skabt stor frustration blandt de nye medlemslande, som er hårdere ramt end de ”gamle” lande, og som ofte føler, at de bliver skubbet lidt til side. Det har stor symbolværdi, at netop en polak nu bliver parlamentsformand. For i Polen har utilfredsheden med EU været særligt stor – anført af de berømte/berygtede Kaczynski-tvillinger, hvoraf den ene stadig sidder på præsidentposten, som han – lige som sin tjekkiske kollega Vaclav Klaus – bruger til at smide grus i det europæiske maskineri.

Buzek har haft en markant karriere: Oprindeligt videnskabsmand, kemiker, men med et stærkt engagement i den polske Solidarnosc-bevægelse i 80’erne, hvor han sammen med bl.a. historikeren Bronislaw Geremek (som døde sidste år) var intellektuel kuglestøber for bevægelsen. Han blev sit lands statsminister i årene 1997-2001 – og i hans regeringstid blev Polen medlem af NATO (1999) og forhandlingerne om EU-medlemskabet blev indledt. Buzek præsterede det helt usædvanlige at holde sammen på sit parti, så han kunne sidde en hel valgperiode – men gennemførte så mange upopulære reformer, at hans parti derefter gik i opløsning. Han forlod polsk politik efter store valgnederlag, men blev i 2004 indvalgt i Europaparlamentet.

I det nu afgåede EU-Parlament var det tæt på, at Bronislaw Geremek blev formand i 2004. Men Geremek tilhørte den liberale gruppe, og der er tradition for, at socialister og konservative sammen deler posten. Buzek er medlem af den konservative gruppe, EPP – men fik begejstret tilslutning på tværs af alle partiskel i det nye parlament. (Bortset altså fra det sammenrend, den historieløse danske stemmesluger hører til).

Valget af Buzek kan forhåbentlig bidrage til at skabe lidt positiv interesse omkring Europa-parlamentet. Valgdeltagelsen ved det nylige valg til parlamentet var pinagtigt lav – kun 43 procent af de europæiske vælgere ulejligede sig til stemmeurnerne. Og valgdeltagelsen var særligt lav i flere af de nye medlemslande.

Som formand for Parlamentet får Buzek først og fremmest en ceremoniel rolle. Han leder møderne, og han repræsenterer Parlamentet f.eks. ved EU’s topmøder. Men først og fremmest har han en platform for at komme med politiske udtalelser om Europas fremtid, som han efter alt at dømme vil forstå at bruge klogt og fremsynet.

Et praktisk PS:
Jeg ved af erfaring, at når jeg skriver om EU, startes en velorganiseret  kæde af negative kommentarer. De får lov til at blive stående, med mindre de bliver for personlige. Så bliver de strøget – med hård hånd – og det kan jeg gøre med blot to museklik. Så det er meget lettere for mig at stryge den slags dumme indspark, end det er at skrive dem. Tænk lige lidt over det ;-{) …

43 kommentarer RSS

 1. Af Theo van Gogh

  -

  Det er fair nok, at du har en så ukritisk EU-begejstring, som man næsten kun har set i samme grad hos De Radikales Sofie Carsten Nielsen under valgkampen for nylig:

  – men er der slet ikke bare et enkelt træk ved dit forkætrede EU, som du kan finde anledning til at kritisere?

  (Jeg er selv gået fra at være begejstret EU-tilhænger til at være mindre begejstret for ikke at sige skeptisk – jeg tror, at det har vokset sig for stort i forhold til antallet af områder, som EU blander sig i, og så er det altså et problem, at man ikke tager befolkningernes nej-beslutninger seriøst. Hvis EU havde været en virksomhed, var den blevet trimmet for længst.)

 2. Af Uffe Ellemann

  -

  Kære Theo

  Jo, hvis jeg satte mig for at finde hår i suppen, er der da masser af ting, jeg finder kritisable. Masser! Men der er så mange andre, der bruger alle deres kræfter på at finde det negative, så jeg gør mig faktisk en anstrengelse for at holde liv i begejstringen. Og når man efterhånden har nået min alder – og har oplevet den lange og kolde krig – så er det heldigvis let at bevare begejstringen. For tænk engang: Hvad er alternativet til EU?

  Venlig hilsen

  Uffe

 3. Af Henrik Lang

  -

  Kære Uffe.

  En lille samtykkende kommentar fra en enig medborger:

  Jeg tillod mig også at klappe i mine små hænder, da jeg læste om valget af ny EU-parlamentsformand, og jeg tror vitterligt, at han vil gøre en god indsats i de 30 måneder, som han har på posten. Vi har brug for overbeviste europæere som Buzek.

  At en vis hr. Messerschmidt ikke kan finde ud af at rejse sig for “Ode an die Freude”, men derimod sagtens selv kan føre an i første vers fra “Lied der Deutschen”, siger vel næsten alt om manden.

 4. Af Kasper Elbjørn

  -

  Med risiko for at blive offer for Uffe Ellemanns hårde hånd og museknap vil jeg komme med en personlig kommentar om, at jeg faktisk rigtig godt kan lide Messerschmidt. Og jeg var ikke sen til at lykønske ham med hans professionelle kampagne og det flotte resultat, der fulgte. Det undrer mig dog ikke, han væmmedes ved åbningen af ceremonien i går. Hvis man seriøst – og det var både en seriøs og ærlig kampagne, han førte – kan sige, at man vil have ”Danmark tilbage”, så er det klart, at man væmmes, når EU fejrer, at Europa har haft fred, frihed og demokrati i de sidste 60 år siden konturerne af det EU, vi kender i dag, blev skabt.

  Jeg fandt aldrig ud af, hvem det var, der havde stjålet Danmark, men EU er det i hvert fald ikke. Udsagnet er for mig ligeså forvirrende, som når socialisterne siger de vil have et ”socialt Europa”, men det udsagn forblev også et mysterium i valgkampen. Men nu ved Messerschmidt åbenbart, hvad det vil sige at få den slags kvalme, som lægen desværre ikke kan kurere, men som tværtimod bedst kureres ved en politisk manifestation som Europaparlamentet udviste i går.

  JP havde en glimrende artikel vedr. valget af Buzek. Den er desværre ikke online, men kan anbefales. Man kan finde den under Udland…
  Det er, som Uffe Ellemann skriver, historisk, selvom parlamentets formand ikke normalt gør væsen af sig med måske en enkel undtagelse, nemlig da den liberale Pat Cox var formand. Det er faktisk også interessant at det lige blev en polak. Man skal huske, at Polen har været ligeså besværlige i EU som Frankrig. Onde tunger siger, at den tidligere franske præsident Chirac ligefrem oplærte polakkerne i at være besværlig. ”skynd jer ind, og få jeres vilje bagefter”. Hvis Chirac nogensinde har tænkt så klart, skal han have den ros. Derfor havde det måske været mere fair, at et af de mere fremkommelige lande fik posten, men det gør ikke begivenheden til en mindre historisk begivenhed, og trods alt en større end at Messerschmidt ”har taget sin EU-skepsis med til Unionen”.

 5. Af r. vangkilde

  -

  DE NYE LANDE GIVER EU ET PROGRESSIV LØFT!

  De gamle i “EU lande var ved at gå i stå, med konservativ/pragmatisk politik. Fordi vi i
  Europa er langt bagefter med harmoniseringen
  og globaliseringen har skræmt mange etablerede.

  Uffe E. kritik af Messerschmidt og DF er berettiget, “det er eddermame” ånsvagt når
  politik går ud på “at være modstander og
  sabotere positiv politik”. De jordbundne DFer
  må heller blive hjemme i kolinihaven.

 6. Af Brutus Børgesen

  -

  Kære Uffe

  Nu må du altså begynde, at skelne lidt mere mellem den politike og den økonomiske del af EU. Et meget stort flertal er vel overordentligt begejstrede for den økonomiske del. Vi glæder os da på østeuropæernes vegne over, at det hvert år får råd til lidt mere-
  Du kan sige hvad du vil, men det er da generelt en flok amatører der sidder nede i Bruxæsel.
  Bare det kører nogenlunde med handelspolitikken etc., ja, så gider vider da ikke spilde tid på en flok halv udrangerede politikere.

 7. Af Rasmus F

  -

  Fin PS.

 8. Af Hans Nielsen

  -

  Jeg må ærligt indrømme, at jeg er ikke meget for hverken nationale eller europæiske hymner eller symboler såsom sokker ;-).

  Jeg synes der er noget selvforherligende over sådanne symboler som jeg ikke er begejstret for.

  Jeg synes derfor, at det er helt legitimt, at Messerschmidt ikke vil rejse sig op, men dog vil jeg ikke karakterisere afspilningen som ulækkert. Jeg synes snarere, at den er latterlig. Den symboliserer en form for ophøjethed som man kender fra fransk politik, hvor der selvom, at de kappede hovedet af kongen for mere end 200 år siden, har været mange mange “solkonger” siden (Mitterand, Chirac, Sarkozy)

  Endelig kan jeg konstatere, at det nærmeste jeg kom et politisk idol i min unge dage er begyndt at abonnere på konspirationsteorier. Jeg tror ikke på, at der er nogen kommentarer herpå sitet, der er et led i en velorganiseret kæde (“Sammensværgelse”). Jeg betragter dem som et udtryk for et engagement (poltisk)og uanset deres indhold, så synes jeg ikke, at man skal være utilfreds med at “folk” deltager i debatten eller begynde at true censur.

  Nu kan det godt være, at jeg bliver personlig og dermed ryger for Uffes censur, men jeg savner den humor og selvironi som kendetegnet Uffe i gamle dage.

  I følgende udtalelser kommer den humor og selvironi klart frem: 1) “if yoy can’t join them – beat them”, 2) “Jeg takker for den kompliement, det er at få skylden for at have drejet det store flertal af socialdemokratiske vælgere, så de ikke fulgte deres egne. Den evne vil jeg gerne have – til brug i andre sammenhænge” (sagt på landsmødet samme år som afstemningen om Maastricht) og 3) “Det er godt for tankevirksomheden at stå i en kold evl og fiske laks, mens bagdelen bliver kølet af. Det burde mange flere politikere prøve en gang imellem.”

  Jeg er meget fristet til at omformulere Messerschmidts eller DF’s motto fra “giv mig DK tilbage” til “giv mig.. “

 9. Af E B

  -

  Tak for indsigten, Hr. Ellemann. Generelt håber jeg at Berlingske og andre aviser i Europa begynder at dække EP og de andre EU organer indgående. At dække Messerschmidt alene, og behandle ham som om han var en udsending til et fremmed land, er egentlig en total falliterklæring fra avisens side. Det viser, at redaktionen ikke forstår at EU politik er indenrigspolitik.

 10. Af Jens Hansen

  -

  Jeg ved ikke om jeg vil kalde afspilningen af Europa-hymnen – Beethovens niende- for direkte “ulækker”. Men jeg vil ihvertfald kalde det “kunstigt”, da der ikke findes noget Europæisk ‘fædreland’ eller nogen fælles Europæisk identitet.

 11. Af Lestat de Lioncourt

  -

  I think that Mister Messerschmidt like Noah should start building and ark and once that project has been completed set sail on the sea of immigration and according to biblical tradition end up somewhere in Turkey where the fun will really begin.

  And by the way about Noah.

  He built an Ark, and that was great; and he went around collecting two of every animal from all around the world, including two baboons, one of them punch-drunk. (staggers) “He was hitting me earlier, I don’t know what’s going on.”

  He was going, “Okay, who have we got here? Two dogs – okay, two dogs, long ears, along the side, please. I’ll explain it to you later. Two sheep – on you get, sit along the side, there we go. Two cats – small ears, inside the boat. Two ducks…” The ducks are going,

  “We’re not coming.”

  “Well, there’s gonna be an enormous fuckoff flood.”

  “So? What’s the big problem?!”

  There’s a huge hole in the whole Flood drama, because anything that could float or swim got away scot-free, and it was the idea to wipe out everything,

  So it’s a big hole in the whole thing. I mean, with the humans, we understand the idea of good and bad; evil and very, very good – saintly, I suppose, but with animals? What, in fact, is an “evil giraffe”? How do they…? “I will eat all the leaves on this tree. (mimes eating leaves) I will eat more leaves than I should… and then other giraffes may die. (evil chuckle) I am an evil herbivore!” (mimes the giraffe walk) It’s very difficult to be evil. “I will hide berries where no one can see them.” (evil chuckle)

  But with dogs, we do have “bad dog.” Bad dog exists. “Bad dog! Bad dog! Stole a biscuit, bad dog!” The dog is saying,

  “Who are you to judge me? You human beings who’ve had genocide, war against people of different creeds, colors, religions, and I stole a biscuit?! Is that a crime? People of the world!”

 12. Af Lars D

  -

  Uffe, igen tak for et rigtigt godt blogindlæg. Når de fleste kommentarer er negative, så skyldes det nok at det store flertal synes at det er spild af “plads” at skrive, at de er enige.

  Jeg er født i DK, bor i DK, men er vokset op i udlandet, og nogle gange føler jeg mig lidt som en indvandrer i et land der tror at verden ikke har ændret sig i 100 år, og at Morten Koch filmene viser det vi bør stræbe efter. Her er din blog en god påmindelse af, at der heldigvis er danskere, der kan se forskel på Morten Korchs verden og verden udenfor.

  Det glæder mig at se, hvordan en østtysker er blevet tysk kanzler, og nu at Buzek er blevet formand. Det glæder mig også, at europæiske krige er afløst af et europæisk samarbejde (EU), og selv om det ikke er danskerne er bestemmer alt i Europa, så har vi jo faktisk nu langt mere indflydelse, end vi nogensinde kunne drømme om uden EU.

  At verden så altid har haft politikere, der har haft opbakning uden at de har gjort meget gavn, slipper vi næppe aldrig for.

 13. Af Jørgen F.

  -

  Jeg kan egentlig også bedst lide at sidde ned og nyde Bethovens niende.

  Det er også ærgeligt at Messerschmidt er blevet ‘bad mouthed’ så meget af danske kolleger og interesse organisationer , at han ikke har fået sig en ordentlig gruppe i parlamentet, på trods af det fine valg.

  Han må uanset hvad, have fået stemmer fra et bredt udsnit af den danske befolkning. Hans demokratiske mandat er formentlig bredere end nogen af hans kolleger.

  Messerschmidt er nemlig hverken primært EU skeptiker eller islamofob, han er eksponent for frygten for globaliseringen, der hersker overalt i danmark og europa.

  Hvis vi skal mindske DF’ indflydelse, skal vi fjerne frygten for globaliseringen og genfinde fællesskabet og pladsen til danskheden i den åbne og internationale verden.

  Vi skal ‘bare’ være vindere i dette årtusinde.

 14. Af Hans Nielsen

  -

  @ Jørgen F

  Har du spurgt ham eller hans vælgere? Siden du helt præcist kan vide, hvad det er Messerschmidt er eksponent for

 15. Af Jørgen F.

  -

  #Hans Nielsen,

  Nixen – så mange venner har jeg ikke :-)

  Vi bliver alle grebet af frygten for globaliseringen , når den kommer tæt på vores eget arbejde og ændrer vores dagligdag.

  Og det danske vælfærdssamfund er under pres.
  Det bliver sværere og sværere at finansiere systemet – De fleste skatteydere vælger afgift arbitrage når muligheden opstår.

  De, der presses mest råber dog højest og internationaliseringen har i første omgang ramt de u- og faglærte hårdest. DF’s kernevælgere har hidtil været disse grupper.

  Modstanden mod internationaliseringen har primært været udtrykt igennem EU-modstand og indvandrings skepsis. Lidt latterligt har DF’s modstandere nu i en dekade forsøgt at affeje folks bekymringer over for globaliseringen med at pådutte dem fremmedfjendskhed.

  Det har igen virkning haft og DF er bare vokset.

  Det ‘pudsige’ er nu at globaliseringen rammer selvt de højtuddannede. F.eks. kræftlægerne. De ønsker at dansk kræftbehandling skal foregå i danmark på danske offentlige sygehuse. Det til trods for at der er bedre tilbud i udlandet.

  Hvordan skal vi forklare den maskinarbejder , der har mistet sit job til tjekkiet – at han ikke kan få den bedst mulige kræftbehandling fordi lægen i danmark ikke ønsker at miste sit job?

  Det er uholdbart.

  Med andre ord må vi enten se på at flere og flere befolkningsgrupper melder sig på globaliserings skeptiker siden.

  Eller også må vi redefinere det danske velfærdssamfund og konkurrere på ligefod inden for alle områder. Og forandringen kommer at kræve et helt andet politisk lederskab end det vi ser idag.

  Indtil da får Messerschmidt 400.000+ stemmer. Og ingen rejser sig til Beethoven.

 16. Af Niels P

  -

  Det er rigtig sjovt, at “smileyen” i Uffe Ellemanns PS har et overskæg ligesom ham selv. Som det kan ses, skal der ikke meget til for at få mig til at smile :-)

 17. Af Asger Manø

  -

  Der er masser af hår i suppen, når vi taler EU, og det er deværre det, som altid fylder i debatten. Messerschmidt og DF er med deres historieløshed i stand til at finde disse hår, og gøre det til store sager godt assisteret af medier, som altid er klar med spalteplads og sendetid, når “skandalerne” afsløres.
  Disse hår er så prisen for, at der har været fred i Europa i 65 år, og den er værd at betale.
  I tusind år har de store lande med ca. 40 års mellemrum været i krig, men man erklærer ikke krig mod naboer, som har samme mønt, fælles lovgivning og åbne grænser, og min påstand er, at havde Balkan været tættere tilknyttet EU, havde vi aldrig haft den ulykkelige krig i 90erne.
  Det kan Messerschmidt, Camre og hele DF ikke få øje på. Nationalismen trives godt i det parti, og den gruppe partiet er endt i, passer såmænd meget godt til partiets holdninger. Nationalister, islamofober, fascister og folk med direkte knald i låget, er folk partiet arbejder godt sammen med. Nu sidder de så isoleret uden indflydelse, men vær sikker på, at Messerschmidt med jævne mellemrum ryger helt op i diskanten, og desværre er der klangbund i det lille land højt mod nord, som hygger sig i smug, og som ikke har opdaget, at verden buldrer løs, medens vi står tilbage på perronen med billetter til et tog, som forlængst er kørt.

 18. Af Alfred B. Andersen

  -

  “Morten Koch” “kolonihave” “står tibage på perronen” “nationalister, islamofober og fascister” “bekymring for globaliseringen”

  Gud fader, for en gang nedladende patetisk vås.

  Men fortsæt endelig med det. Det giver bare DF og Messerschmidt endnu flere stemmer.

 19. Af Asger Manø

  -

  Alfred B. Andersen

  Nu er det ikke min skyld, at DF har meldt sig ind i en gruppe, hvor den slags folk findes. De havde så intet valg, da ingen andre vil have dem i gruppen.
  DF forsøger sig med en fin og velplejet facade, men murværket er råddent. Det har de opdaget ude i Europa, og partiet bliver betegnet som ekstremt og højre nationalistisk. Det er da en meget rammende karakteristik, men deværre har V og K ikke opdaget, hvad det er de går i seng med.

 20. Af Alfred B. Andersen

  -

  @Asger Manø

  Hvad er det helt konkret ved DF`s politik som er ekstrem og kolonihave-agtig. En sund skepsis overfor en konstruktion som EU, kan vel umulig betegnes som ekstrem. Og kritik af en religion så reaktionær, racistisk og kvindeundertrykkende som islam, er da helt på sin plads. Faktisk kan det undre, at det ikke er venstrefløjen som har indtaget denne position. Specielt når man betænker venstrefløjens tradition for religionskritik.

 21. Af niels hansen

  -

  @ Alfred B. Andersen

  Glem de venstreorienterede.

  Det er ganske almindelige, liberale og konservative politikere i Europa, som ikke ønsker et samarbejde med DF.

  Og når man ser på DF’s samarbejdspartnere i EU forstår man inderligt godt disse liberale og konservative politikeres skepsis.

  Måske skulle Lars Løkke Rasmussen skrive til hans søsterpartier i EU og fortælle dem, at der
  rent faktisk er et værdifællesskab mellem det liberale Venstre herhjemme og DF.

 22. Af niels hansen

  -

  Det hedder vist ’sine søsterpartier’. Ellers tror man, at jeg er jyde. :-)

 23. Af Claus Sønderkøge

  -

  Uffe Ellemnan jeg glæder mig også over at normalitet begynder at indfinde sig Europa. Hertil hører dog efter min mening at de gamle diktaturer tvinges til at oparbejde deres fortid. Vi får hele tiden nye oplysninger om hvorledes undertrykkelsen foregik i DDR – det gjorde den jo ligesåvel i alle de andre lande. Det er jo ligeså hemmeligt i dag som det altid har været.

  Jeg synes iøvrigt at du burde benytte din klumme til oplysning fremfor jubel. Jeg havde meget gerne set en kommentar til dommen fra den tyske forfatningsdomstol. Det er jo ikke ganske klart hvad det i virkeligheden betyder og hvorvidt det i virkeligheden sætter dette Europaparlament skakmat.

 24. Af Bo Poulsen

  -

  Kære Uffe

  Generelt enig med din klumme og tak for altid at skrive skarpe og gode analyser af EU – det kunne den danske journaliststand lærer meget af.

  Mit “hår i suppen” nager mig nu alligevel lidt. Jerry Buzek og hans parti er kendt for abortmodstand og homofobi, og jeg synes, det er et trist signal at sende at gøre indehaveren af sådanne holdninger til formand for parlamentet.

  Hvad er dine tanker i den forbindelse?

  Mvh.

 25. Af n madsen

  -

  Den rene idyl i Uffes verden–
  Lad os alle iklæde os EU sokker og EU slips.

 26. Af Christian Nørgaard

  -

  Jeg bliver nødt til at gentage Bo Poulsens kommentar om abortmodstand og homofobi – og bede om en forklaring på din begejstring for lige præcis det.

  Vh

 27. Af Claus Sønderkøge

  -

  Bo Poulsen 16. juli 2009 kl. 17:17

  De er somend også fortalere for dødsstraf.

  Det er jo grundlæggende et dybt konservativt element der er kommet til i EU ved optagelsen af de østeuropæiske stater. Ortodokse kristne og dybt katolske.

  Nu er der i den forbindelse ikke stor forskel på Pottering og Buzek eller den tidligere Robbles iøvrigt. Det er alle stærke katolikker og derfor dybt fremmede for os mere frisindede nordboere, indtil Færøerne ialtfald. Så begynder religionen også at gøre sig tydelig hos os og i Sverige.

  Det er os der er specielle – Buzek er faktisk mainstream.

 28. Af Hans Mehning Hansen

  -

  Uffe, du er så forblændet af EU og islamister, men du forbeholder dig ret til at se ildrødt, når en russer dukker op på scenen. Er du russofob? Tag dig dog sammen mand. Hvorfor nærer du denne sygelige og ubegrundede frygt for russerne? Hvad skulle de kunne gøre dig? Søde og næstekærlige, som selveste Muhammeds disciple!

 29. Af Uffe Ellemann

  -

  Inden I nu kommer for godt i gang: Buzek er rent faktisk protestant – stammer fra Schlesien – og jeg tror, Bo Poulsen m.fl. blander hans gamle parti sammen med andre. Så slap nu lidt af med fordommene – og nyd den danske sommer…

 30. Af Claus Sønderkøge

  -

  Men irerne kan nu også være med. De føler sig hensat til et andet årtusinde. Lovgivningen skal nu ændres således at gudsbespottelse ikke længere skal straffes med fængsel men kun med bøde.

  http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/0,1518,636558,00.html

  ——————

  At Buzek personligt er protestant ændrer jo ikke ved at det er et katolsk parti. Solidarnosc var en dygtig frihedsbevægelse som vi skal være taknemmelige over. Men det var en katolsk/nationalistisk frihedsbevægelse. I Danmark husker jeg fra min ungdom vi måtte opgive at samarbejde med Solidarnosc støtterne fra Polen, vi måtte arbejde direkte sammen med bevægelsen i Polen.

  Alle frihedsbevægelserne i østeuropa har jo tabt pusten og har ikke været i stand til at etablere sig som politiske organisationer som vi har set i fx. Afrika.

 31. Af Tobias Schmidt

  -

  God sommer til dig også, Uffe…

  Nu vil du sikkert sige, at du ikke kan lade være – men du skal ha tak for, at du til stadighed engagerer dig konstruktivt i EU-debatten.

  Må du aldrig blive så glad for den ellers skønne danske sommer, at du vælger dén frem for Berlingskes spalter.

 32. Af Arne Hansen

  -

  Kære Uffe

  Uanset hvad du mener og skriver, så er der altså flere og flere der holder med Messersmith. Og I kan ikke holde os ude i det lange løb……

 33. Af Liberty Frihed

  -

  Uffe, hvordan kan du kritisere Vaclav Klaus, som er en af de få frihedskæmpere og liberale politikere i Europa? Jeg troede du var liberal – men er jo blevet overbevist om, at du har taget et voldsomt skridt til venstre.

  I min ungdom var jeg stor fan af dig. Det har sandelig ændret sig, især mht. din pinagtige underkastelsessyge i kampen mod islamismen, især illustreret under Muhammedkrisen.

  Europæisk samarbejde og frihandel er en vidunderlig ting. Overstatslig undertrykkelse, og “mere EU” er ikke en god ting fordi den koster os frihed. Og som liberal er man for frihed – ikke for et gigantisk statsbureakrati.

  Angående “personlige kommentarer”, så læs lige din egen blogpost om “historieløse vælgere” og “dumme indspark”. Der er ikke noget mere pinagtigt end hykleri.

 34. Af Bjarne Thyregod

  -

  Jerzy Buzek er højrereligiøs EU-begejstret homofob og abortmodstander.
  Som regeringsleder i perioden 97-01 var Buzek en katastrofe.
  Buzek står for en linie med massive privatiseringer af sundheds og uddannelsesområderne og andre områder samtidig med indførsel af flad skat på 15%.

  Man kan undre sig over at SF’erne og socialdemokraterne der i EU-valgkampen sagde at EU-parlamentsvalget var et valg mellem Venstre og højre når både S og SF stemte for Buzek som parlamentsformand.
  Man må spørge sig selv hvad for gaver de har modtaget for at levere stemmerne til Buzek.

 35. Af Ulf Timmermann

  -

  Ellemann Jensen er ligeså god til at græde rørstrømsk snot, som polakkerne er – når de er værst. Men, lader det til, de rørstrømske DF’ere skal nok komme efter ham.

 36. Af Liberty Frihed

  -

  @Bjarne Thyregod
  Hvad er der galt med privatiseringer og flad skat? Det lyder rigtig godt.

  Du er jo Enhedslistemand og som sådan kommunist. Se hvordan kommunismen smadrede disse lande som i stedet kunne være på niveau med os – eller hvis de havde ført en liberal politik som du skitserer – være milevidt foran os.

 37. Af Kim Hueg

  -

  Kære Uffe,
  Godt du bliver at oplyse om verdenssituationen. Det er forbløffende få der forstår værdien af at 27 lande har fundet sammen for løsning af fælles problemer og endnu mere forbløffende, at Nato har en dansker i spidsen, Kommisionen en portugiser og Parlementet nu en polak.
  Og altsammen uden tvang fra en Napoleon eller en Bismarck.
  mange hilsner

 38. Af Ole Skovgaard

  -

  If you cant join them, beat them. A polak in the hand better than ten on the roof.

 39. Af Hans Mehning

  -

  Kender I den situation, hvor ens kære søster eller bror gifter sig ind i en skæv familie med ganske andre værdier, normer og adærdsmønstre end din egen? Under brylluppet hænger man ud med ens nye svogre og svigerinder og deres venner, og man forbrødres til en vis grad med disse ‘typer’ i den nye storfamilie. Freden er sikret – lige den bande vil nok ikke overfalde én på gaden, og det skal nok gå så længe de unge holder af hinanden og ægteskabet holder. Men elsker man nødvendigvis sin nye akavede storfamilie? SKAL man ses flere gange om året? SKAL man synge deres pris? Skal man acceptere, at de får indflydelse på ens eget liv? Typerne? Gu skal man ej – de skal respekteres og tåles, mere kan man ikke forlange. Ens venner og ægtefælle vælger man selv.

  EU er et tvangsægteskab for mange os – vi blev narret ind i sin tid og vi er blevet truet til at blive, og der er utvivlsomt enkelte pekuniære fordele, men vi nægter fandeme at holde af det. EU er som Kaninbjerget – et sted medlemmerne finder nem føde og tryghed i størrelse, og en gang i mellem tager bonden så en kanin til aftensmaden, men det snakker man ikke om i kaninkredse. Hvor er Onkel Holger, spørger den naive kaninunge. Tys, tys, vi kender ikke nogen Onkel Holger … mere.

  Vores pris for at bo på Kaninbjerget er vores frihed – den spises i små skiver af bonden – bureaukratiet – men tys, tys… Hvad skulle vi dog også med den? Den dumme frihed!

 40. Af Claus Sønderkøge

  -

  Hans Mehning 18. juli 2009 kl. 11:56
  “Vores pris for at bo på Kaninbjerget er vores frihed – den spises i små skiver af bonden – bureaukratiet – men tys, tys… Hvad skulle vi dog også med den? Den dumme frihed!”

  Der er jo ikke længere nogen frihed udenfor Mehning. Det er ren nostalgi at Danmark som en lille ubetydelig plet skulle kunne leve velnæret afsondret fra omverdenen. Dengang talte vi om ansvar nu skal vi vise det. Det er den samme erkendelse man har gjort i hele Norden, indtil videre, med vor rige onkel som eneste undtagelse.

  Forhold dig til realiteterne og gør noget ved problemerne. Det højt besungne demokrati i EU er en tom skal hvor allehånde håndlangere for autoritære ideologier har frit spil.

  Det er jo ikke særlig hjælpsomt at Ellemann bliver ved med at juble over ligegyldigheder i stedet for at lægge op til debat om hvad sagerne handler om. Jeg kan anbefale dig at følge Sven Giegold, du finder ham på Facebook.

 41. Af Mihail Larsen

  -

  Ode til Europa

  Jeg hører unægtelig til gruppen af Uffe-skeptikere: Hans ringeagt for de parlamentariske spilleregler, når han koketterede med antallet og størrelsen af de ’næser’, Folketinget gav ham i hans ministertid. Hans lovprisning af Bush Jr., som han mente ville gå over i historien som én af de store amerikanske præsidenter (på linie med Reagan). Hans aktivistiske udvidelsespolitik for EU, der dårligt kunne ses som andet end en forlængelse af koldkrigens inddæmning af Sovjetunionen.

  Men så alligevel. EU har også været et humanistisk og demokratisk projekt for Uffe. Det ser man jo klart – om ikke andet så ved de mange skældsord, der nu falder ned over ham.

  Humanistisk – fordi han vedkender sig ånden fra den Franske Revolution. Her er den repræsenteret af tyskeren Schillers Ode til glæden, som reelt er en bekendelse til en kristen-humanistisk fortolkning af de universelle menneskerettigheder. Hvorfor skulle det være en ’upassende’ måde at fejre EU på? Når man tænker på alle de andre hymner af stærkt nationalistisk tilsnit, der er skrevet i de sidste 2-300 år, og som har fostret offermentalitet og krigsliderlighed, så er det befriende at møde en bekendelse til noget så elementært for alle mennesker som broderskab og glæde.

  Demokratisk – fordi han uden smålig skelen til eget parti sætter værdien af den symbolske anerkendelse højere. Det er jo rigtignok, at Buzek ikke er liberal; mange af hans registrerede synspunkter må betegnes som højre-konservative. Men i en dynamisk integrationsproces som den, der er i gang i Europa nu, er det politisk uklogt at handle, ligesom man gør i Danmark i dag (læs: blokpolitik med DF som linievogter). Folkestyre er ikke flertalsstyre. Når danske politikere taler om, at politik handler om at kunne tælle til 90, burde de omgående fyres, fordi de udgør en fare for demokratiet. Buzek vil forventelig møde dette udslag af demokratisk sindelag ved i praksis at repræsentere parlamentets beslutninger, der går på kryds og tværs.

  Måske gik udvidelsen af EU for hurtig – det må tiden vise. Mange af de problemer, EU i øjeblikket slås med, skyldes, at de bærende søjler i konstruktionen ikke har været på plads, før man gav sig i gang med udvidelserne. Cypern som eksempel. Problemerne bliver endnu større, hvis EU åbner for tyrkisk medlemsskab, fordi det land har en meget kulørt blanding af problemer: Historiske, kulturelle, religiøse, økonomiske, etniske og nationalistiske. Hér er Uffe nok for utopisk. Med Tyrkiet som fuldgyldigt medlem vil EUs centrale, politiske beslutningsdygtighed blive afgørende svækket på en række områder. Systemet bliver overbelastet. Det blev det muligvis allerede ved den hurtige integration af de tidligere ’øststater’, men et tyrkisk, fuldt medlemskab – som er én af Uffes andre prioriteter (muligvis i forlængelse af koldkrigstænkningen) – vil gøre EU politisk handlingslammet. I sammenligning med Tyrkiet, vil Irland være ingenting.

 42. Af Bente Langballe

  -

  Lille eftersuk til Asger Manø’s indlæg:

  “Fred i Europa i 65 år”.
  Øh… Hvad skete der i tidl. Jugoslavien. Kalder du det fred?
  Såvidt jeg husker, kunne INGEN blive enige om at gøre noget (stoppe de forfærdelige overgreb, der fandt sted). Nej, man snakkede og snakkede og snakkede, mens mennesker blev slagtet i vores ih… så vidunderlige Europa.
  Og ikke engang i 2009 kan man finde enighed om at finde og straffe de ansvarlige….
  Og tror jeg, det kan ske igen på trods af vores “pragtfulde” EU? Ja, desværre….
  Hvor var Uffe og hans ligemænd dengang – jo de snakkede og snakkede og snakkede, og det er de blevet ved med.

 43. Af Knud E. Jensen

  -

  Hr. Uffe Ellermann jensen

  Du skriver, at du renser med hård hånd.

  Ja, når man ikke kan tåle andres meninger, så skal man SGU ikke diskuterer.

  Alternativet til EU-
  Det er et EU, uden korrupte Embeds/forhenværende minister.
  Mit EU, her gælder det om at samarbejde med Dem der vil samarbejde.
  Ude skælding til hvor De kommer fra.

  Det er nok den eneste måde, at EU vil overleve på

  men, det har du nok ikke opdaget.

  MVH.
  Knud E. Jensen
  Aalborg

Kommentarer er lukket.