Nobelpris på forventet efterbevilling

Af Uffe Ellemann 80

Nobels fredspris til præsident Obama… Jeg troede ikke på det, da den første SMS tikkede ind. Og har stadig lidt vanskeligt ved at forstå det. Vist ønsker jeg Obama al mulig lykke og fremgang, og er lige så betaget af hans retoriske evner som nok de fleste andre. Men er det ikke lidt tidligt at give ham den prestigefyldte fredspris på et tidspunkt, hvor han endnu kun har tegnet sine mål op – men endnu ikke nået dem? Det må da vist siges at være en fredspris på forventet efterbevilling.

For det er en kendsgerning, at præsident Obama endnu ikke har høstet nogen politiske sejre – bortset fra, at han vandt præsidentvalget og siden vandt hjerterne hos mange mennesker i hele verden.

Obama har i store taler ridset sine ønsker op: Han ønsker en verden fri for atomvåben. Han ønsker ny gang i en mellemøstlig fredsproces og dialog med Islam. Han ønsker at forhindre Iran i at blive atommagt. Han ønsker at stabilisere Afghanistan (og Pakistan og Irak). Og han ønsker en klimaaftale.

Indtil videre er det blevet ved ønskerne. Han har ikke leveret.

Det er ikke hans skyld. Det kniber med at få russerne på banen i spørgsmålet om nedskæring af atomlagrene. Den israelske regering blokerer for fremgang i Mellemøsten. Palæstinensernes indbyrdes stridigheder er også lammende for processen – og i forsøget på at bedre dialogen med Islam er han ved at komme ud i en betænkelig begrænsning af ytringsfriheden i FN. Rusland og Kina er meget lidt hjælpsomme i FN’s sikkerhedsråd i sagen om Irans atomprogram, for nu at sige det mildt. Store NATO-allierede som Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien leverer ikke tilstrækkelig støtte i Afghanistan. Og den hjemlige opposition i USA’s Kongres spænder så kraftigt ben for hans store indenrigspolitiske projekt om en sundhedsreform, at det kan hindre amerikansk tilslutning til en klimaaftale i København. Så trods alle hans gode intentioner, er det indtil nu blevet ved ordene.

Den norske Nobel-komité sagde da også med typisk norsk frejdighed, at den giver ham prisen for at støtte ham i den politik, han ønsker at gennemføre. Jeg mindes ikke en sådan begrundelse ved tidligere uddelinger af fredsprisen.  

Obama har været præsident i otte måneder. Med lidt held når han at være præsident i otte år. Jeg ville hellere se ham få fredsprisen, når de otte år er gået – og han forhåbentlig har nået nogle af de vigtige mål, han har sat sig.

80 kommentarer RSS

 1. Af Harald Børstekilde

  -

  Kristian Andersen siger: “Jeg bor endda sammen med en Jøde.”

  Normalt plejer jeg at sige, “stakkels Kristian Andersen”, men denne gang er jeg tvunget til at sige…stakkels jøde…

 2. Af Reinhard Muller

  -

  Barack Obama har fået Nobels Fredspris. Jeg er sikker på at han blev meget overrasket selv at få den. Hans første tanke var sikkert som mange andres: Hvorfor?
  Præsident Obama har kun været i aktiv tjeneste 8 måneder. Og har han udrettet noget der kan gøre ham fortjent til denne fornemme pris?
  Ja, det har han!
  Han har i sin korte præsident periode, men også den tid vi har kendt ham under valgkampen, givet os der ønsker fred og orden på vores jord, et håb. Et håb om et bedre liv for millioner af mennesker. Et håb om at forhandling og kommunikation er bedre død og nød!
  Jeg er sikker på at Nobels Fredspris er en pris som er dedikeret til President Obama, men i højeste grad er en katalysator til os alle uanset politiske og religiøse skel.

 3. Af Hans Henrik Hansen

  -

  “Men så skal man bare gå til kilden. Det er som regel som her oplyst nedenunder artiklen” – jovist, men jeg syntes, oversættelsen så OK ud, så jeg henviste altså til dén.
  “Det skal lige bemærkes, at ytringsfrihed i USA ikke sådan er til at begrænse – modsat mange andre lande – hvis Obama skulle ønske det. Den er nemlig fastlagt i USAs grundlovs 1. tilføjelse” – noget sådant tror jeg nu heller ikke, Obama ligefrem ønsker! Men der er jo en verden uden for Verona, og USAs navn kædes vel traditionelt sammen med den universelle kamp for menneskerettigheder, folkelig selvbestemmelse og ytringsfrihed; derfor kan kan det da for omverdenen (især den vestlige) være noget af en mundfuld at sluge, når USA pludseligt begynder at vise villighed til kompromiser vedr. sidstnævnte, specielt når de i samme anledning modtager velvillig anerkendelse fra Ægypten og Pakistan!

 4. Af Axel Hammershmidt

  -

  No offence, men så skal man jo ha’ fat et eks af Weekendavisen. Det har ikke noget med oversættelsens kvalitet at gøre. Oversættelsen her var fin, men læserne af bloggen har kun adgang til din summarisk omtale. Det er synd, når nu muligheden for at læse det hele er der.

 5. Af Axel Hammershmidt

  -

  Det der her forgår i FNs Menneskerettighedsråd er en gratis omgang for Obama. Han er politiker, som varetager sit lands interesser. Uanset Nobel og FN fredspriser.

 6. Af Bodil Dinges

  -

  Fredspris – schfredspris. Der var fred i Fritlz’ hus i Oestrig for ellers —. Der er fred i Nordkorea for ellers —.

  Det er paa tide at en ny pris bliver etableret for beundringsvaerdig indsats for menneskehedens fremskridt. Forslag?

 7. Af Kim Petersen

  -

  Er det ikke en blodig uretfærdighed, at Reagan ikke fik den i 90, men Gorbatjov.
  Jo bestemt.
  Reagans ord, “Mr Gorbatjov, Open this gate, and tear down that wall ” disse ord får stadigvæk tårer frem i mine øjen..Reagan politik ( med nogle krig ) fik verdens værste system til at bryde sammen og mill. af mennesker blev frie… Håber bare at Obama gør sig fortjent til prisen ellers kan man give den til Niels Bohr og Oppenheimer, pga deres opfindelse har der ikke været krig i den vestlig verden siden 1945… det er der nok nogen der vil tro på

 8. Af Mette Tønnesen

  -

  Kunne man tillade sig at betragte det at vinde præsidentvalget som et resultat?

 9. Af Hans Henrik Hansen

  -

  “No offence, men så skal man jo ha’ fat et eks af Weekendavisen” – ikke nødvendigt!: En pc med internetadgang + ‘flash player’ rækker:
  http://www.weekendavisen.dk/
  Adgang (for alle) via linket: Læs Weekendavisen some-paper et stykke ned i højre side! :)

 10. Af Hans Henrik Hansen

  -

  “Læs Weekendavisen some-paper et stykke ned i højre…” – “Læs Weekendavisen som e-paper…” står der selvfølgelig! :)

 11. Af Ole Esmark

  -

  Verdensfred er den vigtigste parole, som vi danskere kan sende i disse, hvor vi ikke kan gennemskue vor poltikeres egentlige etik og menneskeopfattelse. Mange danskere er oprørte over, hvorledes Danmarks folketing har været imod menneskerettigheder herunder frie valg og afhængige domstole. Krigsliderligheden er mere dansk end vores børn lærer i skolerne. Danmark er 75 gange værre end opositionen mente vi var i 1973. Folk som Brian Mikkelsen og Bendt Bendtsen er mindre liberalistiske end Gorbachev, hvorfor vi danskere næppe kan prale af vores liberale menneskesyn, når det gælder gamle arvejfjender, kvinder og børn.

  I Danmark anholder man stort set uskyldige mennesker, og lader mere end 80% af forbryderne gå frit rundt. Derfor skal vi bekæmpe kriminalitet bedre ligesom Danmarks største personligheder skal være imod al kriminalitet, når det gælder eget glashus. Man skal aldrig kaste med sten mod kriminelle og bedragere, når man selv bor i glashus.

  Folketinget er som i 1973 et ægte glashus, og det vil være fint, hvis vi alle kunne have frihedsrettigheder og ytringsfrihed, som en gammel venstre-mand altid skal støtte til støtte for menningsdannelse, kvinder og børn.

 12. Af Kristian Andersen

  -

  0. oktober 2009 kl. 15:16

  Kristian Andersen siger: “Jeg bor endda sammen med en Jøde.”

  Normalt plejer jeg at sige, “stakkels Kristian Andersen”, men denne gang er jeg tvunget til at sige…stakkels jøde…

  Som altid lyser dine indlæg af intelligens og værdiguldt indhold.

 13. Af A.C. Hoppe

  -

  Gorbachev fik fredsprisen for sin helt store fortjeneste ved i k k e at handle som sine forgængere. Han havde tilstrækkelig militær magt til at standse opbruddet i Østeuropa i 1989, ganske som forgængerne havde gjort i 1956 og 1968. Med hans beslutning undgik vi en ny meget kold krig, og den banede vej for den samling af Europa, som vi lever med i dag og som de fleste tager for givet.

 14. Af Bodil Dinges

  -

  Barack Obama er som en studentioes, idealistisk, ung mand der aldrig saa meget som har stukket en taa i vandet mht. hvad politiarbejde er, meget mindre hvordan man haandterer en hel politistyrke. Alligevel er han af uransagelige veje blevet politichef.

  Da nogle politibetjente i tidens loeb ikke har fulgt reglementet, hvilket er blevet meget paatalt i modsaetning til al det solide arbejde resten af politistyrken goer dagligt, har politichefen indfoert et nyt reglement: I tilfaelde af en gidseltagning vil han sende ubevaebnede betjente ind for at tale med de staerkt bevaebnede terrorister og paa den maade undgaa at politiet kommer til at skyde uskyldige mennesker. Bemaerk at hans reglement ikke er blevet afproevet. Tiden vil vise om han nu ogsaa er saa dum og naiv.

  Og det faar han saa en fredspris for.

 15. Af Isabella Balkert

  -

  Som sædvanlig er jeg uenig med både dig Uffe Ellemann og Pind – Jeg mener nemlig at Nobels Fredspris til Barak Obama er velfortjent.

  Intet har skræmt verdens befolkninger mere end atomvåbnene. Derfor er Barak Obama’s allerede mærkbare initiativ som foregangsmand for en atomvåbenfri verden og det faktum ata det omstridte missilskjold allerede nu er skrottet – En helt rimelig årsag til at tildele Barak Obama Nobels Fredspris.

  Desuden har Nobels Fredspris tidligere været givet som katalysator til et kursskifte og i fredsprocessers spæde faser.

  Det kursskifte Barak Obama stiller sig i spidsen for, både i forhold til Israel/Palestina konflikten, fremmelsen af en atomvåbenfri verden og nedlæggelsen af missilskjoldet må anses for at være monumentale og således ingen ringe indsats fra en præsident efter blot 8 måneder ved magten – Snarere tværtimod.

  Hvis man vil se anklagende på Barak Obamas og USA’s fortsatte krigsførelse i Irak og Afganistan så er disse krige ikke ført for egen vindings skyld, men med henblik på at overføre stadig mere magt til de fredsskabende styrker i Irak og Afganistan.

  Der er en udstrakt hånd mod Rusland og de Regimer hvis atomvåben man kan frygte – Hvilket betyder undelig meget i forhold til hvilken tone der bliver slået an fra USA, og af verdens mægtigste mand – En tone der givet vil have indflydelse på alle andre lande og det giver verdens mægtigste mand langt bedre kort på hånden i forhold til Iran der desværre virker opsat på at udvikle atomvåben.

  Andre har peget på at det i sig selv var en præstation, at vinde en fredsorienteret ideologi ind i det hvide hus og at et kursskifte helt fra starten i sig selv fortjener en fredspris, men sammenlagt med det skrottede missilskjold og en allerede formuleret nedrustning af atomvåbenarsenalerne, må siges at være et skridt fremad imod afvikling af atomvåben i det hele taget.

  Hvis erklærede bestræbelser for en atomvåbenfri verden og et skrottet missilskjold, ikke fortjener Nobels Fredspris, så ved jeg ikke hvad der fortjener en fredspris – For netop denne indsats har fået os alle sammen til at se mere optimistisk på fremtiden midt i en meget svær tid.

  Barak Obama er en visionær mand der siden valgkampen i USA, har skabt et momentum i verden for alle gode kræfter der arbejder seriøst med fred, og de problemer der til stadighed kvæler tredje verdens forsøg på at få et værdigt og mere ligeværdigt fodfæste i forhold til både USA og EU – De kræfter i EU der har svinebundet Asien og Afrika i urimelige handelsaftaler og dem der kæfter op imod Barak Obamas tildeling af Nobels fredspris, forlanger konkrete fredsresultater på bordet her og nu, men hvem har indtil videre mestret det?

  Hvis man i Nobels Fredskommitté bl.a. også har ønsket at give Barak Obama mere vind i sejlene i forhold til hans sundhedsreform og klima og miljø politikken i USA, imod det republikanske hovmod og ligegyldigheden i forhold til både de svageog miljøproblematikken i såvel det amerikanske og verdens samfundet – Så er tildelingen af Nobels Fredspris et positivt, værdigt og mægtigt pust i sejlene der fremmer den rigtige retning for os alle sammen.

 16. Af Axel Hammershmidt

  -

  Gad vide hvor længe Weekendavisen har råd til det?

  Søndagsavisen har den tjeneste, men det er første gang jeg oplever det med en betalingsavis.

  Man kan gå ind og læse e-papiravisen på forskellige måder. Klikker man på det ikon ude til højre som ligner et stykke papir – en regning? – kommer der en faktura frem udstedt til en Thomas Kragh og en adresse, men han eksisterer ikke på Krak.dk så den person er tilsyneladende fiktiv. Og sommetider kommer man ind et sted hvor der kan indtastes en konto og password.

  Måske er det en ‘bug’ eller nogen har glemt at lukke et sted.

  Nå, men den diskussion hører ikke hjemme her på Uffes blog.

 17. Af Bodil Dinges

  -

  Det er da godt at Isabella og co. kan forgude Obama og alt han siger og goer nu, for det kan de nok ikke mere efter at jihadisterne har afproevet en atombombe de laante af Iran i Koebenhavn eller Aarhus (Jyllands-postens hjemby). Efter fem aars haard propaganda imod Danmark (totalt uforskyldt) ville det vaere nemt for dem at retfaerdiggoere en saadan handling til den islamiske befolkning. Men i den situation mon ikke andre ville bebrejde Obama for at have vaeret den eneste der kunne have forhindret det – men han stak hovedet i sandet i stedet for.

 18. Af Lestat de Lioncourt

  -

  How about a little biblequote for “the chosen one”:

  And He will judge between the nations, And will render decisions for many peoples; And they will hammer their swords into plowshares and their spears into pruning hooks. Nation will not lift up sword against nation, And never again will they learn war.

  Isaiah 2:4

 19. Af E. Hansen

  -

  Obama har udelukkende fået Nobels Fredspris for at generere pressomtale af Norge.

 20. Af Finn Bjerrehave

  -

  Al Gore fik Nobels fredspris ved at negligere Arkimedes lov om isbjerge der smelter, Obama som den første president nægter at mødes med Daila Lama, blev den næste i rækken af fredsprismodtagere, det fortæller nu mere om politik end substans, men han har nu et dejligt smil. VH.Finn Bjerrehave Vig

 21. Af Lestat de Lioncourt

  -

  What a difference an election makes…!

  Obama gets a Nobel prize thrown at him in Norway.
  George W got a shoe in Iraq

  Or in the words of a white house spokesperson:

  Gives us a sense of momentum when the United States has accolades tossed its way rather than shoes

 22. Af Finn Bjerrehave

  -

  De kongelige i England benytter offentlige trafikmidler i deres gøren og laden (næsten), Obama rejser i 2 jumbojet når han skal i byen, tænk hvor meget brændstof og co2 det koster at hente 10. mill sv kr , det er nok ikke nogen god klimaprofil at møde op med, eller er verden gået af lave?. VH.Finn Bjerrehave Vig

 23. Af Bill Maher

  -

  Conservatives say the award represents everything they stand against: black people, foreigners, and peace.

 24. Af David Letterman

  -

  Hey, President Barack Obama wins the Nobel Peace Prize. How about that? Meanwhile, right now at an Arizona senior citizens center, John McCain is screaming, ‘Bingo’

 25. Af Jimmy Kimmel

  -

  Big news: We bombed the moon this morning. We sent a missile into its surface. That’s gotta be a lesson to North Korea and Iran — we bombed the moon for no good reason at all.

  ans a day after declaring war on the moon, President Obama was awarded the Nobel Peace Prize.

  Go figure…!

 26. Af Janus Bang

  -

  Historien fortæller os at Obama er den første, der har fået fredsprisen på et så spinkelt grundlag. Til sammenligning brugte præsident Woodrow Wilson henved flere år på at forhandlinger og diplomati for at danne en alliance med henblik på at sikre verdensfreden efter 1. verdenskrig (1918). Det var også i slutningen af hans præsidentembede. Endda efter en voldsom og udslettende krig. Det forekommer ubegribeligt, hvad der kan have foranstaltet denne hæder. Selvom fredsprisen tidligere er blevet brugt til at fremme bestemte politiske bestræbelser for fred (fx. Lech Walesa) i svære situationer, så er Obamas egen overraskelse nok det bedste tegn på den forvirring hæderen har medført.

 27. Af Lestat de Lioncourt

  -

  Obama Goes to Oslo: The Quiz

  1. President Obama will begin his Nobel Peace Prize lecture by saying
  a. Your Majesties, Your Royal Highnesses, Honorable members of the Norwegian Nobel Committee, Excellencies, Ladies and Gentlemen
  b. Your Majesties, Your Royal Highnesses, Honorable members of the Norwegian Nobel Committee, Mayor Daley, Excellencies, Ladies and Gentlemen
  c. ‘Sup?

  2. Which of this year’s Peace Prize runners-up will he acknowledge?
  a. Indian economist Amartya Sen
  b. Venezuelan president Hugo Chavez
  c. Senator Al Franken

  3. Which of the following previous American Peace Prize winners will he quote?
  a. Martin Luther King: “In a dark confused world the kingdom of God may yet reign in the hearts of men.”
  b. Jimmy Carter: “The bond of our common humanity is stronger than the divisiveness of our fears and prejudices.”
  c. Theodore Roosevelt: “My critics believe this honor was bestowed upon me simply because I am not William McKinley.”

  4. Which of his other honors and achievements will he cite?
  a. I graduated from Columbia College and Harvard Law School
  b. I am the first African-American President
  c. I may already be a winner in this year’s Publishing Clearinghouse Sweeptstakes

  5. He will mention his directive to close the Guantanamo Bay prison by saying
  a. I’m bringing the prisoners to the United States to stand a fair trial
  b. I’m transferring prisoners to stand judgment in various countries
  c. I’ll be sending the inmates to Rio de Janeiro in time for the 2016 Olympics

  6. He will discuss changing the military’s “Don’t ask, don’t tell” policy by announcing
  a. Something better that I can’t discuss at the moment
  b. Making war in a kinder, gentler way
  c. A new policy called “Please tell, but not TMI.”

  7. He will address the question of why the Nobel Peace Prize is being awarded to a wartime president by saying
  a. It is another instance of the mess I inherited from the previous administration.
  b. Only a wartime President can make peace, just as only a peacetime President can make war.
  c. I look forward to receiving the first Nobel War Prize

  8. He will address those who differ with his views on diplomacy by saying
  a. Those who differ with my views on policy must be members of the previous administration.
  b. We are all human beings under God and so we must extend the hand of friendship to anyone willing to speak about peace.
  c. We are all human beings under God and so we must extend the hand of friendship to anyone willing to speak about peace. Except for the Dalai Lama.

  9. He will discuss changing the United States from ideological bully to cooperative partner by saying
  a. In the words of JFK, “Let us never negotiate out of fear, but let us never fear to negotiate.”
  b. In the words of the Koran, “We have made you into nations and tribes so that you may know one another.”
  c. We’ll be sending another 40,000 troops to Afghanistan.

  10. Which issues that hinge on the ability of world leaders to harness the passion and hope of all mankind will he mention?
  a. Managing global climate change
  b. Ridding the world of nuclear weapons
  c. Bringing peace to the Middle East
  d. Installing a college football playoff system

  11. His stirring, emotional finish will be
  a. “I have laid out our blueprint for world peace and progress in clear and concise terms.”
  b. “Today the world faces unprecedented problems, but we also have unprecedented means for solving them.”
  c. “I hope to win the 2010 Nobel Prize for Literature for this lecture.”

 28. Af Miss51 Miss51

  -

  Or, to be defined by the Other. ,

 29. Af Krablog » Arkiv » Nobels krigspris

  -

  […] udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen har i et indlæg på sin blog, Verden omkring Danmark, kaldt tildelingen for “på forventet […]

 30. Af beny elneff

  -

  obama fortjener freds prisen….
  hvis han opretter en ny undersøgelse af 11sep.2001.. og får forbryderne nakket!!
  vi får se…
  benny

Kommentarer er lukket.