Har Tyskland meldt sig ud af verden?

Af Uffe Ellemann 65

Det er ikke ukendt, at der er en nær forbindelse mellem tysk udenrigspolitik og tysk indenrigspolitik. Men nu ser det ud til, at Tyskland har meldt sig ud af verden – samtidig med at tysk indenrigspolitik er havnet i en tilstand, der må betegnes som kaotisk.

De ”gamle” partier hentede sviende nederlag i de netop afholdte delstatsvalg i Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz. Især Baden-Württemberg gjorde ondt: CDU har siddet på magten de sidste 58 år – men nu må de formentlig aflevere ledelsen til De Grønne i koalition med socialdemokraterne i SPD. Der var ellers fremgang for CDU og tilbagegang for SPD – men magten skiftede fordi CDU’s partner, de frie demokrater i FDP, havde et katastrofevalg, og lige akkurat blev0 hængende på spærregrænsen (5%), mens De Grønne fordoblede stemmeandelen fra 12 til 24 procent. De er nu større end SPD i Baden-Württemberg, som er en af de tungeste tyske delstater.

FDP er efterhånden helt ude i tovene: I Rheinland-Pfalz kom partiet under spærregrænsen, og ved et tidligere valg i Sachsen-Anhalt gled de også ud. Nogle nationale meningsmålinger placerer FDP lige over spærregrænsen – hvilket betyder, at partileder, vicekansler og udenrigsminister Guido Westerwelle har formøblet to tredjedelen af stemmerne fra sidste valg… Mon han holder til efter næste partikongres? Kansler Merkel sidder formentlig mere sikkert i sadlen: Hun har ikke længere nogen seriøse konkurrenter i sit parti.

CDU/CSU og FDP har stadig et bekvemt flertal i Forbundsdagen – og der skal først være valg om to år – men hvis koalitionen taber endnu et delstatsvalg (til september), vil oppositionen komme til at sidde med en blokerende majoritet i Forbundsrådet, hvor al lovgivning skal igennem. Og så vil tysk politik for alvor risikere at blive lammet.

Frygten for atomkraft efter katastrofen i Japan har helt klart spillet ind ved de seneste delstatsvalg, hvor De Grønne har scoret store triumfer – men det er ikke hele forklaringen. De seneste måneder har regeringen ført en udenrigspolitisk zik-zak-kurs i et forsøg på at begrænse tabene ved delstatsvalgene – og det kan også have svækket respekten og tilliden.

I dag spørger man i omverdenen, hvor Tyskland bliver af i international politik. Tyskland har været fodslæbende i forsøgene på at redde de svageste Euro-lande fra kollaps – hvilket har gjort det hele endnu dyrere og vanskeligere – og da der skulle stemmes i FN’s sikkerhedsråd om Libyen-resolutionen, undlod Tyskland at stemme, sammen med lande som Rusland og Kina. Det var angiveligt udenrigsminister Westerwelle, som var drivende kraft i denne beslutning, der har skabt forbløffelse og harme blandt Tysklands venner og allierede. For vist kan man have mange betænkeligheder ved den aktion, alliancen af især vestlige lande siden har sat i gang i Libyen – men det forklarer ikke, at man undlod at støtte en FN-resolution, uden hvilken man kunne skyde en hvid pind efter princippet om ”Responsibility to Protect”, som også Tyskland har været med til at fremme.

Harmen er også stor internt i Tyskland. Især i CDU. Men også De Grønnes tidligere udenrigsminister Joschka Fischer har vælret ude med riven. Og det blev ikke ved den pinlige stemmeafgivning: Tyskland havde overvågningsfly (AWACS) og krigsskibe i Middelhavet for at deltage i våbenembargoen af Libyen – men de er nu trukket bort, for at de ikke skal risikere at blive involveret i alliancens aktioner. Flyene er dog blevet sendt til Afghanistan for at aflaste de allierede der, og for at det ikke skal se ud som om Tyskland helt har glemt sine forpligtelser. Men Tyskland står mærkeligt afklædt i denne sag – og der er ikke mange andre end Gaddafi, der nu taler om, at Tyskland bør have et permanent sæde i FN’s sikkerhedsråd…

Hvad vil Tyskland? Det er det store spørgsmål. Vil tysk politik gå i vinterhi det næste par år indtil valget? Det vil ikke være godt for EU. Det vil heller ikke være godt for verden. Og det vil slet ikke være godt for Tyskland. Der er behov for politisk lederskab i Berlin. Det vi har oplevet i den seneste tid er ikke imponerende.

65 kommentarer RSS

 1. Af J. Mathiasen, Berlin

  -

  Wilders:
  Det er vist kun tyskerne, som har karakteriseret den politikerdisciplin, der består i sort tale, med det rammende udtryk at tale mod realiteten. Det er, hvad kansler Merkel gør for tiden, og hvad tysk presse med rette kalder for et vandfald af floskler for ikke at sige dumheder. Jeg går ud fra, at Merkel selv er klar over, at hun taler mod realiteten. Til gengæld ved hun nok ikke, hvordan hun skal få sin egen retorik og realiteten til at stemme overens. Koalitionen frembyder et jammerligt billede.

  Jeg tror ikke meget på dine prognoser. Det gør Heiner Geißler heller ikke. Han kaldte det en strategisk kapitalbrøler for CDU at have udelukket koalitioner med De Grønne. Man kan altid påstå, at Unionen har lavet det om i 2013. Jeg tror bare ikke på det. Det vil være en katastrofe for De Grønne, at hoppe på den limpind.

 2. Af Leif Leonell

  -

  Den gamle ronkedor og koldkriger viser igen – og igen – at hvis verdens politiske ledere – in casu Angela Merkel – ikke er enig med ham er de ikke kompetente. Og samtidig viser han sit manglende forståelse for demokratiets væsen ved ikke at acceptere at en politisk leder skal forvalte sit pund i folkets interesse. Jeg har – i modsætning – til Uffe Ellermann fuld forståelse for det tyske folks modstand igen at føre sig frem med militærmagt, og specielt især i de lande hvor de tidligere har været involveret.

 3. Af Karl Wilders

  -

  @J Mathiasen, Berlin

  Det ser jeg anderledes, for i den sidste ende tror jeg ikke paa at tyskerne vil endnu en SPD regeringen. SPD var taberne i valget ogsaa selvom de idag er i regering med Kretschmann og saavidt jeg husker fra min tid i Tyskland, er der delstater eller byer, der har CDU/Groen regering og de fungerer vist udemaerket.

  Efter at have set Kretschmann paa tysk TV i Stuttgart for nogle maaneder siden, maa jeg sige, at manden har format og er atypisk Groen, og dermed en god udenrigsminister kandidat. Hans pragmatiske fremgangsmetode ville passe fint til Merkel. 

  Tysk presse skal man tage med et gram salt, de foerer sig gerne frem som klassens bedrevidende, det er nogle gange til at braekke sig over, hvad der staar skrevet i baade Stern og Spiegel etc. 

  At Merkel er under pres, er normalt og at Westerwelle ikke er en hjaelp – vel ikke har vaeret det hele perioden – er jo heller ingen hemmelighed. Alt i alt var det svaert for CDU, at komme udaf en regering med SPD, hvor FDP ikke har vaeret i regering i snart 17 aar og derfor ikke magter opgaven. Det er jo set foer, naar et parti kommer til magten efter mange aars opposition. Ikke desto trods, er CDU det bedste valg for tyskerne, og det vil de ogsaa vide, naar dagen kommer og de skal saette deres kryds til Bundestag valget. Tyskerne er pragmatiske mennesker og saaledes finder de ogsaa en vej her; – selv til en CDU/Groen regering.

 4. Af Jan Wammen Dam

  -

  Tysklands forfatning blev skabt for at sikre en decentralisering og et demokrati, men forfatningen kan virke meget hæmmende i forhold til at regere – med de løbende delstatsvalg.

  Meget enig i, at vi har behov for tysk lederskab i EU, men også tilsvarende fransk og britik lederskab. The Economist har en god artikel om behovet for flere europæiske politikere med format.

  Vi savner en Schmidt, Brandt, Kohl, Genscher, Churchill osv., men det er desværre åbenbart unikt med den slags politikere.

 5. Af Karl Wilders

  -

  @Jan Wammen Dam

  ……ja og en Kragh og Haekkerup :)

  Folk med format i politik, det toer sige sin redelige mening findes desvaerre ikke laengere…..de er alle saa fandens bange for parti-flokkens og oppositionens reaktion….

 6. Af J. Mathiasen, Berlin

  -

  Vil egentlig nødig blande mig i udvekslingen af nostalgiske betragtninger, men i tysk politik findes der en Heiner Geißler, og han er sandelig i stand til at lukke munden – på sine egne partivenner. Således havde Annette Schawan overordentligt svært ved at tage hans strategiske analyser – det samme gælder selvfølgelig for FDP.
  – Skulle vi så lige nævne, at Merkel har kaldt en koalition af Union og De Grønne for “Hirngespinst”, hvad vi kan oversætte med hjernespind.

  Det er en ganske usædvanlig person, der nu er kansler. En østtysker, der betragtede Vesttyskland som den forkælede del af landet, der endog tillod sig en atomkraftkritisk bevægelse. Den havde fysikeren Merkel ikke meget til overs for.
  Tvunget af omstændighederne har hun været nødt til at ændre sit standpunkt. CDU har foreløbigt i ord sat sig i spidsen for die Energiewende og processen er efter alt at dømme irreversibel. Biografien skal ikke skrives endnu, men det ligner foreløbig noget epokegørende.

 7. Af georg christensen

  -

  Jeg tror ikke det tyske folk, har meldt sig ud, det er sikkert kun deres Westerwelle, som er ved at gå konkurs sammen sin tante Mercel. Nu får så atomkatastrofen i Japan så bare skylden, alligevel, tror jeg det tyske folk også har Libanesernes frihedskamp i baghovedet.

  NB: I Iraq, var et “nej” jo det rigtige, så hvorfor så ikke prøve igen? lidt amatøragtigt, hvis jeg må være så fri.
  At tyskerne, har været med til at rede Euroen, er da ikke andet end en illusion. De har da bare igen redet deres egen “finansindustri”, tænk, hvilke tab den havde fået, hvis ikke de havde grebet ind.

 8. Af Karl Wilders

  -

  @J. Mathiasen, Berlin

  Da jeg boede i Tyskland var der meget, der var hjernespind. I sidste ende blev meget alligevel saadan…..

  Vi faar se…..

 9. Af Karl Wilders

  -

  @J. Mathiasen, Berlin

  …..og lad mig lige komme med en bemaerkning;

  – hvis du holder af at bo i Tyskland, saa oensk ikke, at Kernekraftvaerkerne doer. Det ville vaere Tysklands doed som industristat uden lav-omkostning energi alternativ.

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Hvor skal Putin hen efter Danmark.
  I Danmark skal han nok have sat sikkerheden på plads. Vi kan lukke Østersøen, hvor vi vil, når vi vil – så det drejer sig om at finde fodslag om en modus vivendi mellem os, Rusland og de baltiske stater.

  Og her er Libyen en udmærket demonstration af, at Flyvevåbnet kan operere på lang afstand, med stor præcision. Nu skal vi bare have F-35’ren, så vi slipper for det lufttankningspjat.
  Det er jo ikke fordi der er sluppet så forfærdelig mange våben pr. flyvetime – men de rammer tilsyneladende.

  Tyskland er jo interesseret i sikre energileverencer – og det er Rusland også. Så det tyder på, at en overordnet forståelse er ved at være på plads der – også.

 11. Af Karl Wilders

  -

  @JUP

  Min ven Sam fra Libyen kom paa nettet igaar – her er hvad han skrev:

  “hey bro. the f… G is killing his own people. he has brought mercenaries from around the world to kill his us. most of his fighters are foreigners killing his own ppl. f…. up man. he pays them 10k euro per day to kill anything that moves. there are hundreds of snipers in my city killing anyone, kids, women. f…. up man. the tyrant is crazy, the freedom fighters are trying their best to protect us but it’s too much. it’s not civil war, he has waged a war against his own ppl. the f…r. he’s shelling the whole city by mortars. f…. up big time man. i’m using the net at a secret place now. no net, no mobiles, some cities are under siege. f…. up big time man. and my business is ruined now…”

  Som du kan se af hans ordvalg er hans situation meget desperat…..

 12. Af georg christensen

  -

  Nå, ja, nok den største fejl, som Tyskerne i nyere historie, har begået. Lidt sørgeligt for “mig”, (halv dansker og halv tysker).

  Alligevel føler “jeg” mig, som “Schleswiger”.

  Halvt og halvt, et sted “der”, midt imellem, i mit nuværende “øjeblik”, hvor Franskmændende, kæmper for “FRIHED”, lige “NU”, i “LIBYEN”, er jeg på deres side,et betalende medlem, i deres frihedsbevægelse.

  NB: Tak til “Frankrig”, fra en Dansker.

 13. Af georg christensen

  -

  Hej, Uffe, jeg nyder at være uenig, med dig, denne gang desværre, kan uenigheden ikke opmås.

  Lad os istedet “idealistisk” (os gamle) kæmpe sammen for et samfund, som vi i vores unge dage ønskede.

  Ikke kun “Karl Marks”, (dengang), klarsyn, men også vores “egen” værdiberættigelse, i forhold til “andre”.

  Med åben mund og åbent “sind”, kan vi i “fællesskab” bevirke forandring.

 14. Af Henrik von Bülow

  -

  Kære Uffe Ellemann
  Make no mistake….
  Det kan være der er nogen der tænker langt..og klogt!!!
  Og de er nok enig, med deres viden.
  http://www.youtube.com/watch?v=28YZLp9OoDk&feature=related

  Mvh
  Henrik von Bülow (VI-153)

 15. Af Linnart Felkl

  -

  Sikkert er FDP ude at flyve med deres politiske program. De skifter ledelse, laver rokader og ændrer konstant deres politiske kurs. De går fra at kræve store skattelettelser til at være fornuftens stemme. Dog er CDU og Angela Merkel helt klart også blevet påvirkede af den politiske stemning i landet. Fukushima har vist os igen, at atomkraft er farlig. Derfor mener jeg, at Tyskland er gået i den rigtige retning og sætter sig selv i spidsen af industrinationer rundt om i verdenen. Før eller siden, vil andre lande også droppe a-kraft. Det er jeg overbevist om. Og hvor vil de så importere viden og produkter fra? Tyskland!

Kommentarer er lukket.