En sort plet på EU’s samvittighed

Af Uffe Ellemann 28

Makedoniens tidligere præsident døde tidligere på måneden. Kiro Gligorov tjente som sit lands første præsident fra Jugoslaviens opløsning i 1991 til 1999, og det lykkedes ham at holde det lille land ude af den blodige borgerkrig, som kom til at hærge det meste af det tidligere Jugoslavien. Men hans ønske om at bringe Makedonien tættere på EU og NATO blev ikke opfyldt. Den større nabo i syd – Grækenland – har i de sidste tyve år effektivt blokeret herfor.

Kort tid før Gligorov døde kom en afgørelse fra Den Internationale Domstol, som vakte jubel i Makedoniens hovedstad Skopje: Domstolen fastslog, at Grækenland ikke havde ret til at blokere for Makedoniens ønske om at tiltræde i NATO, sådan som det skete i 1998.

Det er en klar diplomatisk sejr for Makedonien, som naturligt nok presser på igen for at komme i gang med optagelsesprocessen i NATO – og for at blive anerkendt som ansøgerland i EU, hvor grækerne også har sat foden ned. Men reaktionen fra resten af Europa har været tavshed. Man ser den anden vej, når makedonerne forsøger at blive behandlet på lige fod med de andre Balkan-lande. Med dårlig samvittighed de fleste steder – men uden vilje til at sætte grækerne stolen for døren. USA har forsøgt at presse europæerne til at tage sagen alvorligt, hidtil uden resultat.

I mellemtiden er Grækenland kommet endnu længere ud i deres økonomiske og politiske problemer. Med en teknokratregering er der næppe udsigt til, at grækerne vil bevæge sig i striden med Makedonien. Og frygten for, at Grækenland bryder helt sammen får andre til at tøve med at lægge pres på i sagen. Prisen betales af det lille land, som selv er i en klemt situation på grund af regionens dybe økonomiske problemer og den etniske splittelse, som også tidligere har truet Makedoniens eksistens.

Striden med Grækenland handler først og fremmest om navnet på den stat, der i forbindelse med Jugoslaviens opløsning i 1991 etablere sig under navnet ”Makedonien” – og med Alexander den Store’s far – Filip af Makedonien’s – ”Vergina-sol” som nationalt symbol.

Vilde protester fra Athen: Det var et græsk symbol – og navnet ”Makedonien” måtte det nye land ikke antage, det hedder nemlig en græsk provins, og ved at bruge navnet demonstrerede makedonerne, at de havde territoriale krav på Grækenland. Mente altså grækerne, som følte sig truet af den lille fattige nabo med kun to millioner indbyggere…

Grækenland indledte en handelsboykot mod Makedonien og spændte ben for, at det daværende EF kunne sende nødhjælp til makedonerne.

Presset virkede: I 1995 udskiftede Makedonien sit flag med Vergina-stjernen – og accepterede, at Makedonien blev medlem af FN under navnet ”FYROM – Former Yugoslav Republic of Macedonia”, og optræder under ”T” i FN’s medlemsfortegnelse… Til gengæld blev handelsboykotten ophævet, og grækerne lovede at de ikke ville spænde ben for Makedoniens optagelse i internationale organisationer. Hvilket de så gjorde alligevel – og nu har fået den internationale domstols ord for, at de dermed har brudt en indgået aftale.

Navnestriden er endnu ikke løst. Makedonien fastholder navnet i sin forfatning. Og grækerne har ustandseligt fundet meget andet at lade sig fornærme over: Lufthavnen ved Skopje hedder ”Alexander den Stores Lufthavn” – og det er en hån mod græsk historie, påstås det. Og den udmærkede vin fra egnen omkring Skopje, som blev solgt i især Tyskland under navnet ”Macedonian Wine” blev mødt med protester og retssager, fordi det var misbrug af et græsk navn. Og så videre.

Naturligvis kan man ikke afvise, at makedonerne har været i drillehumør engang imellem – men hvem ville ikke være det, når man får at vide af en langt gunstigere stillet nabo, at man ikke udgør et folk eller en sproggruppe, og at man heller ikke har nogen historie…

Græsk nationalisme har det med at gå i selvsving over emnet – det erfarede jeg i januar 1993, hvor Danmark havde overtaget EF-formandskabet, og hvor jeg i Europaparlamentet bebrejdede græske parlamentarikere at de stolede så lidt på deres partnere i NATO og EF, at de kunne føle sig truet af to millioner fattige naboer mod nord… Det fik dem helt op i det røde felt. Og det var ikke nok for dem, at den danske regering dagen efter faldt (godt nok af helt andre årsager…) og at slagsmålet med dem derfor blev en af mine sidste oplevelser som udenrigsminister. De ville også boykotte danske oste, fordi den danske regering havde forsøgt at overtale dem til at opføre sig anstændigt.

Lige før sammenstødet i Europaparlamentet havde jeg været på rundrejse i det tidligere Jugoslavien: Jeg havde været i det belejrede Sarajevo, og hørt serbernes artilleri beskyde byen – jeg havde mødt Milosevic i Beograd, et at de modbydeligste mennesker jeg har ført forhandlinger med – og så havde jeg besøgt Kiro Gligorov i Skopje, hvor han fortalte om sine bestræbelser på at få de to stridende folkegrupper i sit land – kristne makedonere og muslimske albanere – til at leve fredeligt side om side. Det var en mand, som fortjente støtte.

Gennem årene siden har jeg mødt ham flere gange. Han var i 1995 udsat for et attentat, som dræbte hans livvagt og nogle forbipasserende – og som kostede ham selv et langt hospitalsophold. Sidst jeg var sammen med ham var han 92 år, præget af årene og attentatet – med en del af hovedskallen trykket ind, og kun et øje tilbage. Men lysende klar og opsat på at holde fred i sit land, og med sine naboer.

Det er en sort plet på EU’s og NATO’s samvittighed, at så mange har ladet sig kujonere så længe af grækerne. Det kan hævdes, at man ikke skal udnytte grækernes situation til at presse dem – det vil formentlig også give bagslag – men der er heller ingen grund til at lade sig smitte af Grækenlands handlingslammelse. Det vil være til skade for stabiliteten på Balkan – og dermed i hele Europa – hvis Makedonien bryder sammen, fordi landet ikke har fået rimelige vilkår af sine europæiske naboer.

Skopje, februar 2010

28 kommentarer RSS

 1. Af Ulf Timmermann

  -

  Hvad kræver det at vaske denne sorte plet pist-pist-borte, en spindoktor eller to?

 2. Af Kristian Andersen

  -

  Ufattelig at et så ekstremt dårligt ledet land som Grækenland, med deres mangle på retssikkerhed og socialt sikkerhedsnet er medlem af EU. Grækenland er et U-land og de er ikke interesserede i, at forbedre deres vilkår. Forkælede m**unger er det første der springer frem, når jeg tænker på Grækerne (baseret på et års erfaring i Grækenland). Og så deres arrogance ang. Makedonien. Hvornår siger resten af EU stop og går imod Grækerne?

 3. Af Knud Madsen

  -

  Jeg fatter ikke, at man vil gøre så voldsomt meget for at please grækerne, som på alle måder pisser på det EU, der holder dem i live.
  Omvendt kan man også vælge at betragte situationen som bevis på, at EU er totalt dysfunktionel.

 4. Af Kurt Dejgaard

  -

  Vi er stadig nogen der husker hvordan een eneste europæisk minister havde fornødent stål i rygraden til at sige til grækerne ligeud, hvad alle andre nøjes med at tænke, dengang.

  Det kom vel sidenhen til at koste ham posten som NATOs generalsekretær…

  Citat:
  “[…] Mente altså grækerne, som følte sig truet af den lille fattige nabo med kun to millioner indbyggere…

  Kommentar:
  Ja, og med en militær styrke på niveau med Dronningens livgarde, får jeg lyst til at tilføje! Mens Grækenland havde verdens femtemest moderne militære styrker med flere F15 og F16 jagere end det samlede arsenal af militære køretøjer i Makedonien.

  Meeen det hedder sig jo at elefanter er bange for mus…

 5. Af Peter T.

  -

  Knud Madsen

  Du overrasker mig. Du nævnte slet ikke ordet “rødgardister” en eneste gang i dit indlæg!

 6. Af Per Thomsen

  -

  Der er dybe følelser i det spil. Men jeg synes vi skulle give grækerne noget mere at føle af, nemlig ved at smide dem ud af EU.
  Det er fair nok at være på røven – hvis det skyldes omstændigheder som ikke indebar svindel og bedrag i den helt store målestok.
  Derfor: Bare ud med Grækenland. Alexanders hjemland kan få deres plads…

 7. Af Jørgen Jensen

  -

  Der var ikke en kinamands chance for at jeg nogensinde ville have stemt på hr. Ellemanns fløj da den var i regering. Dog, velfortjent respekt til den gode herre for at bruge sit otium på at drage opmærksomhed til generelt oversete elementer i europæisk politik, og et medmenneskeligt samfundssyn.

  Rart at se at “Elder Statesman” begrebet trods alt ikke er fuldstændig devalueret..

  Og, you know….fy til Grækenland!

 8. Af Paul Myhre

  -

  Uffe Elleman forsøger med sin pondus, at påvirke nutiden. Det er en gammel fejltagelse. Vi skal alle lære af fortiden, men ikke simultant – og for egen pestige – benytte nutidige hændelser til at projektere eget ego eller personlige udlæggelser af historiens gang. Elleman er ude af stand til at adskille disse ellementer. Han har altid sammenblandet facts og egne visioner – med mere eller mindre held. Mine betragtninger er naturligvis også personlige.

 9. Af Erik Bramsen

  -

  Makedonien… Ja, lad os endelig få flere ulande ind i EU.

  …jeg havde mødt Milosevic i Beograd, et at de modbydeligste mennesker jeg har ført forhandlinger med…

  Nej, du havde jo aldrig fornøjelsen af at møde Danmarks allierede, terroristen, islamo-maoisten, våben- narko- og slavehandleren Hashim Taci. Æren af at agere spindoktor for UCK’s etniske udrensning, tilfaldt pacifisten Niels Helveg Petersen.

  Jeg har snakket med flere (to) tidligere UNMIK-medarbejdere, der indædt beretter at de allesammen bare drømte om den dag hvor NATO ville give ordre til at åbne ild mod KLA.

 10. Af Erik Bramsen

  -

  I øvrigt gik Niels Helveg i æteren for et par år siden og vedgik (under moderat journalistisk pres) at der ikke fandtes en FN resolution der tillod bombardement af Serbien. Dette ene interview afslørede overraskende at Helveg var et sjældent stykke mandfolk i dansk politik og gav ham fuld syndsforladelse fra Hr. Bramsen.

 11. Af G. Pertsas

  -

  Hvorfor skriver du ikke om grunden til Kiro Gligorov’s attentat ? Ja fordi det passer ikke ind i det billede du sælger af den fattig lille land ..Attentatet på Gligorov var en “tak “for hans offentlig indrømmelse at “Makedonerne” er bare efterkommerer af det 6århundredes indvandrende slaviske folkeslag…….Ja de stakkels fattige “Makedonske” nationalister som styrer landet i dag…med det stor vision om en stor Makedonien..Dem skal vi bare hjælpe imod den stygge nabor mod syd ..

 12. Af Bjørn Clasen

  -

  Tak, Uffe, fordi at nogen endelig siger dette som det er. Makedonien-sagen har alt for længe været en ubenyttet chance for Den Europæiske Union til at vise sig som en stærk vogter af demokrati og menneskerettigheder.

  Grækenland bryster sig af at være demokratiets vugge …men er tilsyneladende blevet på vuggestadiet. Og vi ser apatisk til. Eksemplet med deres Makedonien-paranoia er desværre kun ét eksempel.

 13. Af Ib H

  -

  Spørgsmålet er vel om fejltagelsen ikke var at optage Grækenland i de to klubber…

 14. Af M. Petersen

  -

  En anden skamplet på EU er optagelsen af Cypern, som er en rendyrket marionet af Grækenland. Igen lykkedes det Grækerne at optræde med trusler om afvisning af optagelse af ex jerntæppelandene. Skam få AFR og EU.

 15. Af Torben Lindegaard

  -

  Rigtig flot kommentar, Uffe.
  Jeg kan faktisk godt huske dit sammenstød med Grækerne i Parlamentet og allerede dengang lå min sympati hos Makadonien.
  Vigtigere er der nok at konstatere, at EU endnu engang ikke viser et gran af handlekraft. Bare det dog kunne ændres.
  For mit eget vedkommende har jeg meldt mig ind i Det radika Venstre af lutter begejstring over Sofie Carsten Nielsens optræden som kandidat til EU-Parlamentet. Venstres Jens Rohde kørte en nationalistisk linie, til gengæld blev han valgt ind.
  Jamen altså……

 16. Af Jesper Thomsen

  -

  2 thumbs Up. Men Makedoniens nationalister har, i høj grad pga. Grækenlands tåbeligheder, vundet de 2 sidste valg. De har drevet landet ud i forarmelse og arbejdsløshed. Reformerne, som eu perspektivet skulle have givet incitament til, er gået i stå. Det er selvsagt makedonernes eget ansvar, men politisk kunne det have gået meget havde de ikke været for grækernes tåbelige adfærd, der har mindsket regionens stabilitet.

 17. Af Thomas Jensen

  -

  Vi skal da ikke blande os i deres interne navnestrid. Det er fjerntliggende områder som ikke vedrører os hverken økonomisk eller moralsk. EU er blevet til et monster som blander sig i nationale anliggender.

 18. Af Carl-Heinz feddersen

  -

  Selve EU er een stor sort plet.
  Lad os komme ud.

 19. Af Jens Peder Mouridsen

  -

  Disse arogante og dovne Grækere skulle forlængst have haft et los et vist sted, men det vil desværre aldrig ske fordi alt skal være åååeehh, så diplomatisk, så vi kommer desværre til at leve med denne klods om benet fordi diplomatiet ikke tør gøre noget.

 20. Af Jacob Schønberg

  -

  EU skal naturligvis optage Makedonien, og det skal Nato også. Det vil gang på gang være sådan at der er et land som blokerer uden rimelig grund og de skal så ikke have lov til at gøre dette. Det er ødelæggende for EU når nationalstater driver indenrigspolitik på fællesskabets bekostning. Nu ved vi til fulde hvor korrupte og uansvarlige Grækerne er og jeg ser ingensomhelst grund til ikke at presse dem. For min skyld kan Grækerne godt forlade EU. der er andre lande der fortjener medlemsskab betydelig mere. mvh jacob schønberg

 21. Af Jørn Deela

  -

  PYROM er jo netop kun den Jugoslaviske del

  Jeg har altid haft stor respekt for Uffe Ellemann !
  men
  Det er lidt morsomt at følge Ellemanns lidt
  gammelmandsagtige stadigt selvforherligende
  “gloriepudsning” !

  De to navne der bruges er vist betegnende nok:
  “The Former Yugoslav Republic of Macedonia”
  (ofte forkortet FYROM )
  eller
  Republikken Makedonien

  PYROM er jo netop kun den Jugolaviske del af
  oprindelig tredeling !

  Grækerne har jo eneret på ordet Feta hvorfor
  ikke også Makedonien ?

  Ellemann nedgør især Grækenland, for at promovere
  endnu et land hvis indbyggere har givet problemer
  i Europa !

  Måske håber Ellemann også at få opkaldt børn
  efter sig i Makedonien !

  Et land består ikke kun af en regerings politikere,
  men også af et folk !

  Regeringer kan måske kontrolleres af/fra EU , men et
  uregerligt folk kan ikke italesættes fra EU !

  Ang. Serbien, der blev bombet af Nazi i 1941 og bombet af
  Nato i 1999 ; i begge tilfælde fordi de ikke ville lade
  fremmede magter styre Serbien !
  For Serbere er vist der ikke megen forskel på Nazi og Nato !

  “føle sig truet af to millioner fattige”
  spørg Serberne hvad de syntes om at Nato / Verdenssamfundet
  fratog Serberne Kosovo provinsen, med deres historisk
  vigtige Solsorte slette og gav det til fattige kosovoalbanere !

  Det var historisk set et antikristen handling, “forklædt”
  i “falsk kristen næstekærlighed”, resulterende i etnisk
  udrensning af kristne serbere !

  De få Makedonere jeg personligt kender er gode
  arbejdssomme Danskere !

  Makedonien består af 1,5 mio Makedonere, der
  er kristne som Grækerne !
  men
  får Ellemann sin vilje får de øvrige 250.000 Romaer og
  500.000 Albanere fri adgang til Danmark !

  De 500.000 Albanere prøvede forresten at lave en “Kosovo”
  på de kristne Makedonerne, men det glippede foreløbig ,
  uden Nato “bombe-hjælp” !

  Der er springstof i navnestriden – begyndelsen til et
  Stor Makedonien – det næste bliver vel et Stor Kurdistan,
  nok ikke er sagen for Tyrkiet og Irak !

  Jeg er overbevist om, at der trods alt er længere
  imellem banditterne i Grækenland end i de lande
  Ellemann hidtil har promoveret !

 22. Af Henrik Nielsen

  -

  EU udtales “Øv”. Det har ingen samvittighed, for det er ikke et menneske, Uffe.

  Lad os få opløst den snakkeklub for korrupte, afdankede politikere hurtigst muligt.

 23. Af G. Pertsas

  -

  Ja lad os nu holde disse dovne, arrogante, højtidelige,nationalister, skabs Nazister,”dumme” danskere ud af det EU..de fortjener ikke at være medlem af hverken Nato eller EU ..Kend din historie så kan du kende dig selv…

 24. Af Finn Bjerrehave

  -

  Hvorfor ikke et nyt EU, og den gamle Kul og Stålunion som de nye medlemmer søgte ind i, har som grundsubstans, skubbet glæden ved fredelig og ærlig sameksistens væk, og EU,s fædre er forrådt, i den gode sags tjeneste.
  Enten tilbage til den gamle Kul og Stålunion, som var krigens bagland, og vi andre som ikke kan finde fodslag, eller et helt nyt Europa, hvor vi byder ind med hele orkesteret, og resten holder sig ude, men jeg kan ikke acceptere at høre dårligt om fredens og handelens projekt, som en fejlkunstruktion, når freden siden 1945 har foreløbigt indfriet Europas fædres største drøm, men vi som borgere har svært ved at forstå glæden og freden som noget andet end selvfølgelighed.
  EU, min drøm mit liv vores marked. Finn Bjerrehave Vig

 25. Af Valentino Markovski

  -

  Hr Uffe Ellemann-Jensen,

  Jeg vil starte med at sige at jeg har en stor respekt for dig og dine holdninger. Jeg vil især takke dig for at bringe fokus på denne sag. Et emne som de fleste ignorerer. Jeg synes du skriver om en masse interessante

  Jeg synes at det er helt utroligt at EU landene kigger væk i stedet for lade grækerne gøre hvad der passer dem og afpresse Makedonien på den måde. Hvordan kan grækerne blokere Makedoniens vej til EU og NATO? Hvordan kan de overhovedet have magt til dette? Især taget i betragtning af deres situation i dag. Hvordan kan hele europa kigge på denne uretfærdighed. Danmark har desværre heller ikke tænkt sig at gøre noget ved denne sag. Så vidt jeg ved har de ikke Makedoniens vej til EU og NATO på deres program i EU-formandskabperioden. Hvordan kan dette være?

  Desuden synes jeg også der skal komme mere fokus omkring historien i Makedonien. Verden skal vide sandheden. Makedoniens faktiske territorie er kun en del af den nuværende Makedonske stat (kun 49%). Efter det osmanske riges ophør blev Makedonien delt op af Serbien, Grækenland og Bulgarien da det ligger i mellem disse lande. Største del, den sydligge makedonske del fik grækerne stjålet, dette er de klar over og er grund til deres frustration af Makedonien. Hvad mange ikke er klar over blev mange tusinder af makedonere fordrevet fra det daværende sydmakedonien, nuværende nordgrækenland (Aegean Macedonia). De resterende blev tvunget til kun at snakke græsk og ændre deres efternavne til græskklingende navne. Alt dette, har grækenland ikke lyst til at få frem i lyset og slet ikke lyst til at indrømme. Den største erobrer i verdenshistorien Alexander den store er Makedoner og ikke græker. Verden må kende sandheden. Jeg håber at Danmark som nu har EU-formandskabet alligevel kan bringe lys på dette emne og give en hjælpende hånd til Makedoniens vej til EU og NATO og ikke lade grækerne gøre som der passer dem.

 26. Af steen nielsen

  -

  Ja, det skræmmende eksempel som Sverige var ude for må måske netop kunne varsle om, at det kan være nødvendigt at vi kan skabe en fælles politik som kan sikre, at mange aktører på et marked får de samme betingelser. Gør vi ikke det, vil det betyde, ligesom i et demokrati at hvis nogen ikke følger de fælles spilleregler, er der ikke tale om demokrati, netop fordi at demokrati fordrer at alle deltager. Demokrati på globalt plan, ja, det har vi jo allerede, i kraft af at vores medier skaber et globalt fællesskab.
  Hvis vi tror på flertalsbeslutninger, altså demokrati, så kan vi ikke samtidigt tro på at man bare kan omgå et fælles grundlag ved at flytte efter det.
  Demokrati må foregå ved frivillighed og en accept af, at det er flertallet der bestemmer hvad der er rigtigt til enhver tid.
  Hvis vi bare flytter økonomiske transaktioner efter hvor det der netop nu er det bedste afkast modarbejder vi både demokratiet får det faktum at man skaber en problematik hvor, man i uendelighed flytter virksomheder og økonomiske transaktioner efter bedre forhold for kun at opdage at det kun er en stakket frist fordi, udviklingen altid indhentes af sociale tiltag.
  Så hvorfor da ikke være fremsynede, langtidssikrede og globalt tænkende og i samarbejde stile efter at de fleste får det bedste og de færreste får det værre.

 27. Af Alexander ??????????

  -

  Uffe Ellemann viser os vejen til igen at slette en del af den europæiske arv. Der er ingen tvivl om at Uffe har haft et par gode stunder med sin tidligere kammerat fra Skopije, dette betyder at Uffe er blevet yderst subjektiv og dermed ikke ser klart på denne sag. Jeg ved intet om de to mænds forhold til hinanden, dog synes jeg at Uffe virker for glad for den tidligere minister fra Skopije. Ordet Makedonien stammer fra græsk og betyder en høj mand, desuden er navnet Alexander også græsk og betyder mændendes(soldaternes) beskytter. Alexander den store havde desuden Aristoteles som sin tutor, og nej Aristoteles er ikke en albaner, tyrker, sigøjner eller bulgarer, Aristoteles er GRÆKER. Jeg synes at Uffe Ellemann skal tænke over denne hypotese: Hvis vi antager at Danmark om 150 år er blevet overtaget af immigranter fra Skopije, vil Danmark så komme til at være en del af Balkan? Og vil Uffe Ellemanns oprindelse også ændre sig? Hvis det stod til den idealistiske tankegang som Uffe Ellemann bringer så er svaret JA! Dog må der være respekt for Alexander den store, den græske historier og den europæiske fælleshistorie. Stop den naive og idealistiske tankegang, for den kommer til at erstatte Europa med noget latterligt! Jeg synes at vi i Europa er alt for naive og ikke ser tingene som de er. Hvordan blev albanerne(muslimerne) flertal i Kosovo? var det ud af det blå? Det er godt at være et godt menneske, dog er det dumt at være naiv.
  Desuden til manden som er så glad for denne blog, fordi han har et incitament til at være det, har jeg et spørgsmål. Hvordan forklarer du at i taler slavisk, tyrkisk og albansk, og påstår at Alexander var fra jeres multi-etniske land, når Alexanders sprog var græsk? Vi er alle mennesker, men må acceptere vores arv! En Makedoner= en græker fra den nordlige del af Grækenland! Det er som at sige at en jyde ikke er dansker, og at Jylland tilhører Østrig eksempelvis. Skopije er blot endnu en af balkans pseudostater, som bruger denne myte for at skjule den mildest talt latterlige situation landet befinder sig i indenrigspolitisk. Tito kaldte serberne, kroaterne og bosnierne brødre, og vi kender alle resultatet af denne idealistisk tanke. Det samme vil ske i Skopije som er bestående af tyrkere, sigøjnere, albanere, bulgarer og få serbere. Europas sikkerhed vil bestemt først blive truet når du har et medlemsland, som har potentialet til en borgerkrig, og det har Skopije. De bruger denne såkaldte “makedonske” identitet til at samle de mange forskellige nationaliteter, det er kun et spørgsmål om tid inden dette projekt fejler!

 28. Af Georgios Akiros

  -

  Gode kommentarer alle sammen!! :-(
  I sviner Græker til og Hr. Elleman burde havde tænkt sig grundig om før han tog stilling til det!
  Han/I burde lige slå det op for at finde ud af….hvad betyder Makedonia……hvad betyder Alexander og hvad betyder Filipos Og hvor var det lige præcis de herskede FRA!!!!!???
  Om græker er på røven idag er en HELT anden emne!!!

Kommentarer er lukket.