Det baltiske eventyr – godt at få forstand af

Af Uffe Ellemann 44

Blandt de otte nordisk-baltiske lande er der kun ét, som er fuldt integreret i internationalt samarbejde – men min beskedenhed forbyder mig at sige hvilket!

Sådan sagde Estlands præsident Toomas Ilves i denne weekend i forbindelse med den årlige ”Lennart Meri Konference” i Tallinn. Og Ilves er ellers ikke kendt for at være beskeden eller tilbageholdende – snarere tvært imod…. Men han har heller ikke så meget at være beskeden af: Estland er det eneste af de otte nordiske og baltiske lande, som er med i EU og NATO uden forbehold eller undtagelser. Og Estland er tillige det eneste Euro-land, som i dag lever fuldt og helt op til alle forpligtelser i den forbindelse. Så der er ikke noget at sige til, at den lille nation bryster sig.

Den årlige ”Lennart Meri Konference” holdes til minde om Estlands tidligere præsident, der førte landet ind i det internationale samarbejde – og her samles hvert år venner af Estland fra hele verden for at diskutere det internationale samarbejde. Her kommer ledende russiske demokratiforkæmpere – i år f.eks. oppositionslederne Kasparov, Nemtsov og Illarionov – for forholdet til den store nabo er et fast punktpå dagsordenen. Men i år var hovedtemaet naturligt nok truslerne mod den demokratiske kapitalisme – og her er Estlands og de to andre baltiske landes eksempel gode at få forstand af.

Det er da også en fantastisk historie, når man tænker på, hvordan udsigterne tegnede sig for bare 25 år siden: Estland var låst inde som en del af Sovjetunionen, hvor landet var blevet tvunget ind mod befolkningens ønske i den brutale tid op til Anden Verdenskrig, hvor Hitler og Stalin delte Europa mellem sig. Sandheden om denne historiske forbrydelse var begyndt at blive spredt, men der blev slået hårdt ned på de nationale bevægelser, som var begyndt at røre sig i alle tre baltiske lande.

I dag er først og fremmest Estland blevet en europæisk rollemodel – og det lille land er sammen med Letland og Litauen, som blev ramt hårdere end næsten alle andre af den globale finanskrise, igen begyndt at have økonomisk vækst.

Da krisen ramte, valgte de tre lande at slå ind på en benhård omstrukturering: De fastholdt deres valutaers kurs i stedet for at gå devalueringsvejen – Estland gik endda målbevidst efter at blive en del af Euroen, og det lykkedes for snart halvandet år siden. I stedet for at devaluere, valgte man den hårde og vanskelige vej med ”interne devalueringer”: Konkurrenceevnen blev styrket ved omfattende offentlige besparelser og en nedgang i lønningerne, som for offentligt ansatte var omkring en fjerdedel. Det var en meget hård tid, med stor nød – men nu er man ved at være ude på den anden side, og resultaterne er ved at vise sig.

Der ligger naturligvis et budskab til de europæiske lande, som i dag slås med lignende problemer – faldende konkurrenceevne og stor gæld. Men når man foreslår f.eks. grækere og franskmænd, at det er den vej, de skal slå ind på, rulles der med øjnene. Det laver sig ganske enkelt ikke gøre i et moderne demokratisk samfund, lyder det – og når det lykkedes hos balterne, må det jo være fordi demokratiet og dets institutioner endnu ikke er groet så fast som i andre lande….

Det baltiske eksempel er værd at tænke på, når den nye franske præsident Hollande i morgen drager på besøg i Berlin – samtidig med, at den græske tragedie fortsætter uden udsigt til en løsning. Både grækere og franskmænd skal acceptere nedgang i levestandard for at få tingene til at gå den rette vej, men det vil de ikke. Og dermed risikerer vi, at gælden fortsætter med at vokse – samtidig med, at lande udenfor Europa løber med gevinsterne ved at lade de europæiske seddelpresser køre i forsøg på at skubbe en kunstig vækst i gang.

Tyskerne er blevet beskyldt for manglende solidaritet, fordi de stiller skrappe krav til grækerne. Men man skal huske på, at det ikke var tyskerne, der ønskede Euroen. Den fælles valuta var Tysklands betaling til resten af Europa for den tyske forening, og den fælles valuta skulle dæmpe risikoen for et alt for dominerende Tyskland. Den daværende tyske forbundskansler Kohl tromlede Euroen igennem mod sin egen finansministers modstand – og når man taler om ”afgivelse af suverænitet” i forbindelse med skabelsen af den fælles valuta, så glemmer man, at det først og fremmest var Tyskland, der afgav suverænitet.

Det forstod man i Estland. Her har man haft flere forskellige valutaer i de sidste 100 år: Først var der Rublen, fordi de baltiske lande var en del af Rusland frem til Første Verdenskrigs afslutning. Så kom en kort selvstændighedsperiode, hvor Estland havde sin egen valuta – Kroon – men den blev aflyst igen af Rublen, da Estland blev tvunget ind i Sovjetunionen. Og i en kort periode under den tyske besættelse var valutaen Mark – og efter selvstændigheden i 1991 vendte man hurtigst muligt tilbage til Kroon som et symbol på friheden. Men den estiske Kroon fik et kort liv – endnu kortere end i den første periode af selvstændigheden – for fra udgangen af 2010 var Estland med i Euroen. Og det opfattede esterne ikke som en afgivelse af suverænitet. Det var tvært imod et symbol på deres vilje til at være en del af det forpligtende samarbejde i EU, som er med til at underbygge landets selvstændighed.

Det kan godt være, at de demokratiske institutioner endnu ikke er så underbyggede i de baltiske lande, som hos os andre. Men er det ikke, som om de har forstået noget, andre i deres forstokkethed vender ryggen til…

 

44 kommentarer RSS

 1. Af Michael Larsen

  -

  Jeg kan ikke rigtig få øje på noget baltisk eventyr. Ikke med en arbejdsløshed på 12-14-15 %

 2. Af Henrik Klausen

  -

  Fra fistfulofeuros.net/afoe/2012-the-year-we-all-learn-to-live-dangerously


  Well, the latest batch of EU interim growth forecasts are out, and there are few surprises after so much prior comment. (…) Aside from Greece, the number which has probably raised most eyebrows is the downward revision of the Estonian outlook, by two full percentage points, from 3.2% to 1.2%. In fact the Estonian economy started to contract in the last three months of last year, but now the EU have also let the big secret is out of the bag – Estonia’s “miracle growth” wasn’t only being driven by strong fiscal austerity, it was also being strongly boosted by the activities of just one company, Swedish mobile phone giant Ericsson, who took the decision to locate an assembly plant there. According to reports in the local press the company increased its output sixfold between 2010 and 2011.

  Now things aren’t going so well for the Swedish company, and they are cutting back their Estonian activity accordingly, sending Estonian industrial output down sharply again (…)

  This point has long been obvious to those following the Baltic economies closely, but with such an intense debate going on about whether or not the various countries should have devalued, and with so many people claiming Estonia as a shining example of austerity, drawing attention to such a “mere technical detail” might have seemed like sour grapes, and an attempt to spoil the party. In any event, the Baltics are now drifting back towards recession – mild or otherwise – but that will be another story for another day.

 3. Af Flemming Rickfors

  -

  Listen over ting der gør Estland anderledes end sine naboer er alen lang, men begynder med en konstatering af at Estland er et nordisk land i den østlige del af Østersøen. Det var sandt i 400 tallet; sandt i 1219, sandt i 1918, og russiske forsøg på at undertrykke det til trods, heldigvis stadig sandt i 1991.

  Og fordi man ikke kan købe sig til gode sæder og skikke, er runen til esternes helt ufattelige fremgang mod nordiske tilstande, esterne selv. Det er deres dybe forståelse for uddannelse, iværksætterånd, evnen til som folk at gå i samme retning og en helt igennem nordisk sæt og vis at leve og tænke på, der driver værket. Afstanden fra Odense til Odinsholm er kun en tanke.

  Den estiske krone blev, fordi vi gav dem dette råd, lavet efter currency board modellen i Hong Kong, og den virkede helt efter hensigten. At esterne ikke ser euroen som en trussel skyldes at esterne har en altid nærværende trussel på sin østlige grænse. Denne trussel opvejer, korrekt, enhver anden trussel flere tusinde kilometer væk i Jens Rohde’s hule. Estland kigger mod vest og nord af sikkerhedsmæssige årsager, og det viser historien er en klog beslutning. Men det gør de for at bevare friheden, ikke for at opgive igen til en ny totalitær stat. Tag ikke fejl af dette.

 4. Af Herluf Hansen

  -

  Estland har forstået, at det europæiske samarbejde i EU, der er baseret på demokrati, er det bedste for dem og for os. Devaluering af national valuta er ikke vejen til velstand, det lærte vi også i Danmark. Euroen er rigtig, men den stiller visse krav, som vi omend lidt sent er i færd med at erkende. Estland viser vejen, og vi kan være stolte af, at deres hovedstad er opkaldt efter danskerne, nemlig Danskebyen.

 5. Af Thomas Jensen

  -

  Esterne fik udskiftet Sovjet med EU. Det er jo egentlig kun at begræde. Det er næsten umuligt at bevare sin frihed i Europa, der er altid et ondt imperium som skal bekæmpes.

  Jeg havde egentlig forventet at min verden gik under i en atomkrig, udløst af en fuld russer eller en gal amerikaner. I stedet er det centralisering, demokratisk underskud og imperialisme som ødelagde en lys fremtid.

 6. Af j nielsen

  -

  “Jeg havde egentlig forventet at min verden gik under i en atomkrig, udløst af en fuld russer eller en gal amerikaner. I stedet er det centralisering, demokratisk underskud og imperialisme som ødelagde en lys fremtid.”

  Man kan ikke få alt det man peger på.

 7. Af Karl Wilders

  -

  Naar nu Graekenland, Frankrig med Mr. Hollande, Italien og alle andre dum-hoveder i Europa, der stadigt ikke vil fatte, at man gaar bankerot saetter man ikke taering efter naering knalder imod muren, saa vil vi se et Euroland sammensat af Tyskland og hovedsagligt Baltiske lande.

  ‘Traditionelle’ EU lande har desvaerre forlaengst mistet forstanden – det helt store krak kommer…..

 8. Af Karl Wilders

  -

  @Thomas Jensen

  :) – ja – godt broel…. :)

 9. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Problemet ligger nok så meget i, at PIIGS inklusiv Frankrig ikke har noget valg.
  Tyskland forsøger, at hjælpe det man kan: F.eks. ender overenskomsterne nok på 5-6%. Hvilket Schäuble har forståelse for.

  Den anden ting er, at NÅR Kina knækker (og det sker før end man tror), så bliver det svært at holde olieprisen oppe. Stigningen i vareforsyningsindexet er kun olie (direkte og indirekte – hvilken vare indgår olie ikke i på et eller andet plan?)

  Når det sker, så får vi deflation. Det vil gå hårdest ud over de mindst produktive.

  De Italienske banker kan jo ikke låne penge andre steder end i ECB. Hvis vi (og du kunne tage Danmark med) laver en intern devaluering, så kommer det ganske af sig selv i form af arbejdsløshed. Det betyder så, at lønmodtagerne ikke får kompensationen for løntilbageholdenheden: Lavere importpriser.
  Hvis alle priser falder 25% og lønnen også falder 25% så er man nogenlunde ligeglad i princippet.

  Problemet bliver, at med den nuværende repression – altså lave pålydende renter og inflation så udhules gælden – javel; når så deflationen kommer, så opskrives den igen – specielt i forhold til disponibel indkomst.

  Endelig kunne du nævne, at den mest effektive form for suverænitetsafgivelse er at gå fallit – så ejer kreditorerne dig.
  De scenarie vi I sin tid diskuterede med Island – nemlig at gå helt fallit og nægte det – det er jo afgjort en nærliggende mulighed.

  Det estiske eksempel har også en parallel herhjemme. De “socialt dårligt stillede” – ja de har det ikke sjovt; men det har de aldrig haft: Problemet er de snotforkælede boligejere, der bliver knust.

  Esterne har/har haft problemer – jo tak, det har man ikke behov at fortælle dem; men det er nok lettere at gå fra øl til vand end fra champagne til vand.

 10. Af Hans Jørgen Nielsen

  -

  Hvis nu Sarkozy havde vundet valget i sødags så skulle i bare se række efter rækk af selvgratuleende indlæg, fra Elleman (med dynasti) , Friis og Wind (& Skæv). Det er nok en af de bedste følgher af søndagens valg, at det smørrede grin som de har haft på i et par måneder, nu definitivt er tørret af.

  I stedet for at tale om euroens ulyksaligheder for de folk som er kommet i berøring med den (og som han selv har et medansvar for, dels ved at advokere for den i skrift og tale i en årrække, dels ved at have underskrevet Maastricht-traktaten, der jo efter initiativ af daværende EF-kommissær for økonomi, Henning Christophersen , indeholdt den fatale ØMU, designet af professor ved Københavns universitet, Niels Thygesen* — så bruges bloggen her til at trække en gammel traver op af hatten – en succes-historie (synes han selv) med ham selv i en prominent rolle.

  ———-
  *)
  Se min hudfletning af Thygesen på Politiko i dag, hvor jeg bringer en hyldestskrivelse til ham fra “Universitetsavisen” i December 2004, og sammenholder det med dagens realiteter.

 11. Af Hans Jørgen Nielsen

  -

  Her er et direkte link til min husfletning af Thygesen, og hvor Birch-Sørensen, en af hans elever, sagde, at “alle troede at ØMU’en var et fatamogana i 1980’erne”. ak, ja, var det bare blevet ved drømmesynet.

  .b.dk/politiko/oekonomer-saar-tvivl-om-thornings-jobloefte#comment-1012920

 12. Af Arne Rud

  -

  Det er nemt at tage et foto af en glemt cykel med en mobiltelefon og sende billede og stelnummer til hittegodskontoret, så kan ejeren finde en glemt cykel ved at ringe til politiet.

  I 30´erne besøgte distriktsbetjente cykelhandlere og skrev stelnumre og ejere op på solgte cykler og hittegodskontoret ringede til ejeren ved indlevering af en glemt cykel.

 13. Af Kristoffer Juul

  -

  Uffe Ellemann mener at Frankrig, Grækenland m.fl. har forstokkede demokratiske institutioner, fordi han er uenig i deres politiske beslutninger.
  Valgene i Grækenland og Frankrig bekræfter netop at de demokratiske institutioner er yderst velfungerende. Han har derimod ret i at befolkningerne ikke ønsker den borgerlige nedskæringspolitik, som han her gør sig til vogter over.
  Hvis han ønsker at diskutere demokratiets evne til at træffe effektive politiske beslutninger, bør han ikke gøre det under dække af at ‘institutionerne er forstokkede’.

 14. Af Martin Andersen

  -

  Nu er Estland er ret forskellig fra Letland og Litauen. Jeg har selv boet i Letland i 4½ år og flyttede hjem i 2009. Min hustru er fra Litauen, vi var der på ferie sidste år. Hvis man mener de to lande er godt på vej nogen steder hen, kan det kun være ud over kanten. Korruptionen er alle vegne, infrastrukturen i samfundet er ved at falde fra hinanden og hovedparten af deres uddannede unge mennesker flygter fra et land, hvor de ingen fremtid kan se. Prøv nu at tage hovedet op af jorden og kom ud og se virkeligheden udenfor turistområderne, derude hvor folk endnu ikke har rindende vand, hvor flere betjente kontrollerer trafikken op til jul, da de skal bruge ekstra penge fra bestikkelse til julegaver. Derude, hvor magthavende folk og deres familier er hævet over loven ved brug af Litas eller Lats. Hvis man mener disse to lande på nogen måde er et godt eksempel, så mangler man vist noget virkelighedsfornemmelse.

 15. Af Ole C G Olesen

  -

  Helt korrekt Uffe .. den baltiske “Medicin” er det der skal til !
  Men tror Du .. du kan gennemfoere noget saadant i VEST-EUROPA for slet ikke at tale om DANMARK ? … Med den forkaelede egoisme der mere end noget andet er kendetegnende for de fleste ?
  Du blir nok noedt til at lade vest-europaerne gennemgaa lidt krig / diktatur / undertrykkelse og reel fattigdom foer baltisk medicin vil fremstaa som INDLYSENDE !

  Det siges at det er ” svaert ” at faa gang i ” vaeksten ” …
  NEJ, helt forkert ….. Det er uhyre enkelt !

  Man forbruger mindre end man producerer , investerer overskuddet i velplanerede produktionsoegende/forbedrende foranstaltninger, helst kombineret med lidt OPSPARING til eventuelle daarligere tider = JA … saa faar man … VAEKST !

  Det ved i virkeligheden enhver.. selv idioter !

  ( hvis da ikke vaeksten konfiskeres af stat , stjaeles af finans-hajer eller af andre der sloeser ” vaeksten ” vaek )

  Saare simpelt … Keine Hexerei !

  Problemet er … I Graekenland saavel som andre steder .. at folk vil have MERE end de selv har ydet .. langt mere… der er faktisk ingen ende paa ..HVOR meget mere man synes er passende … og det gaelder uanset hvor paa samfundsstigen mennesker befinder sig !
  Det er nettop i denne menneskelige virkelighed .. at der er brug for kloge ,retfaerdige og UEGENNYTTIGE ” Lande Faedre ” = Politikere !
  Men .. magtgale politikere der har set lyset lige siden 2.Verdenskrig har overtrumfet hinanden i et enenstaaende 50 aarigt raes i at overbyde hinanden med hensyn til ufinancierede loefter til ” folket ” for blot SELV at komme til fedtefadet !
  Og det er maaske kerne-problemet ved ” Demokratiet ” .. saa snart et lille flertal bliver bevidste om at de kan stemme sig til uforholdsmaessige og ikke selvfortjente ydelser fra den offentlige pengepung .. er ” demokrati – modellen ” …kaput. Indtil virkeligheden indhenter fantasteriet … og fattigdom atter engang banker paa doeren. Saa husker mennesker et lille stykke tid .. for derefter ufortroedent at gentage alle tidligere fejl … Hmmm…. saadan ca .. i hvert fald !

 16. Af Søren Farup

  -

  Virkelighedsfornægtelse

  Uffe Ellemann-Jensen vil ganske enkelt ikke se sine egne utopiske drømmerier i øjnene.
  Krampagtigt forsøger han sig med at udnævne de baltiske landes situation som et lykkeligt eventyr vel vidende, at den onde trold huserer i baggrunden, og truer med at bringe alt til fald.
  Hvordan han end forsøger at pynte på konsekvenserne af sine egne gerninger, står det fast, at hans politiske syner ikke har forbindelse med menneskers virkelige verden, men udelukkende er knyttet til den “politiske syge”, der har været så fremherskende blandt vestens ledere i adskillige årtier.
  Han kan ganske simpelthen ikke være blind for hvilket planøkonomisk helvede, hans politiske projekt har udviklet sig til – og udviklet sig til med nødvendighed.
  Hvorfor dog ikke blot indrømme sin historiske medskyld for den situation, vi står i, fremfor alle de ynkelige bortforklaringer.
  Situationen er, som den er – og Ellemann-Jensen har ubestrideligt været en af dem, der mest ihærdigt har skubbet den EU-ropæiske vogn i gang, hvorfor han burde medvirke til at begrænse skaderne ved dens amokløb, fremfor at brygge på dårlige eventyrhistorier.

  Søren Farup

 17. Af Helge Olsen

  -

  Og blandt EU’s viderværdigheder må man da endelig ikke glemme, at p.g.a. de europæiske integrationsbestræbelser efter 1950 er snart tre generationer vokset op i tider, hvor krig mellem to vesteuropæiske lande har været utænkeligt – for første gang i mere end 1000 år!

  Men spørgsmålet er, om man ikke tog munden for fuld, da man for knap 10 år siden udvidede EU med næsten hele Østeuropa. Dermed blev EU for alvor en kolos på lerfødder. Men alternativet, en ny opdeling af Europa, havde vel været ubærligt.

 18. Af Hans Jørgen Nielsen

  -

  Nein, Helge Olsen, das hätte JA NICHT dAS ALTERNATIVEN GEVORDEN HABEN, AUCH NICHT WHEN DU AUF das Dass (W.C.) gesitzen haben.

  Because…..East europe could just have been on its own. A free trade area should have been established. Like the North American Free Trade Area (NAFTA), and Russia should have been included as well.

  Hele ideen med at se Rusland som fjende er syg, og (måske derfor) en ide som bliver “propagated” [ ~fremført] af ingen ringere end Herr Ellemann.

 19. Af Søren Farup

  -

  Kære Helge Olsen

  Du synes at forudsætte, at såfremt EU var ikke eksisterende, ville krig mellem europæiske stater være mere tænkeligt end tilfældet er.
  Det er det samme nonsens, Uffe Ellemann-Jensen hænger sin hat på.
  Det ved hverken du, Ellemann-Jensen eller jeg noget som helst om.
  I mit hoved taler alt dog for, at sådanne krige indenfor Nato-alliancen ville have været mere end usandsynlig.
  Fortæl mig lige mellem hvilke europæiske nationer krigen skulle være opstået?
  Hvad vi derimod ved med sikkerhed, er hvilken deprimerende situation, vi nu står i – bl.a. takket være Uffe Ellemanns himmelråbende naivitet, og hans tro på, at alt i menneskelivet er politik.

  Venlige hilsner
  Søren Farup

 20. Af Thomas Jensen

  -

  @Ole C G Olesen:

  Vækst kommer altså ikke fra opsparing eller mådehold. Hvis man ønsker vækst skal man netop forbruge. Hvis der skal rigtig tryk på er det bedste man kan gøre at destruere værdierne, naturkatastrofer eller krige kan virkelig sætte fut i væksten.

  Vækst for vækstens skyld er usundt. Det er ressourcespild og ulykke. Det som vi skal stræbe imod er et samfund i ligevægt.

 21. Af Bjarke Schultz

  -

  UFFE. Åbn øjnene. Litauen er et land fra fortiden. Fattige indbyggere og kedelige selvmordsrater. Frustration. Tristhed. Flugt af de mennesker der kan yde noget.

  Jeg oplever Litauen – hvor jeg er anklaget på 5 år for alvorlige forbrydelser – som et system a la Rusland, hvor korruption og kontakter til spidserne underkuer befolkningen. Her er ingen reel lov der følges.

  Her i Litauen tør ingen åbne munden.

  Landet er baseret på russiske normer. Landet er medlem af EU og Nato, men er i sin sjæl stadig russisk.

  Landet er ikke EU som jeg definerer EU. Landet er som flere andre postsovietiske lande styret af de samme personer, der var del af det tidlige styre.

  Så – Ja. Man skærer i de allerede lave lønninger på 1200 litas = 2600 kr for en sygeplejeske med 25%. Og priserne stiger. Folk lider. I åbne demokratier gøres der oprør. Her tør / gør ingen noget reelt.

  Uffe – kom herover og se realiteterne – gerne fra en lidt anden vinkel end du åbenbart ser i din optik når du er her / var her.

  Mvh.

  Bjarke Schultz

 22. Af Bent Larsen

  -

  Uffe skriver som sædvanligt om noget han ikke har en skid forstand på.

  Han mener jo at han – personligt – “frelste” de baltiske lande fra det russiske åg. Det har været åbenlyst i årtier.

  Nuvel. Ikke at forherlige Sovjet-tiden, for der er ikke noget at forherlige, men, ligesom i de andre tidligere Sovjetrepublikker er “kommunisme” (som aldrig har været noget der lignende ægte kommunisme) blevet erstattet af korruption, magtbegærlighed osv. (med de samme personer med magten som under “kommunismen”. Nu hedder de samme personer bare “demokrater”).

  Jeg forstår godt at en journalist som Uffe Elleman ikke kan gennemskue dette. Journalister er jo ikke ligefrem akademikere, der jo skal argimentere med fakta, ligesom jeg selv skal i mit eget arbejde som civilingeniør og Ph. D.

  Uffe burde tage en pause med alle hans stupide indlæg. Måske skulle han overveje at gå på pension. (Men så kan han jo ikke score alle disse penge på hans hjernetomme indlæg for eksempenvis Berlingske).

  Men har han iøvrigt ikke nok penge? Behøver han egentligt at gnave flere ben?

  Jeg spørger bare.

 23. Af Niels B. Larsen

  -

  Enig med Bent Larsen.

  Og det går jo så godt, så godt i EU… bare se på Grækenland…

 24. Af Karl Wilders

  -

  @Bent Larsen

  Maaske netop de lande, der ikke haelder helt saa kraftigt til demokrati har det bedst i disse tider…..

  Demokratisk proces synes, at smadre de ‘traditionelle’ EU-lande, fordi forkaelede boligejere ikke vil, at der reformeres……

  Du er ude med riven efter Ellemann, men jeg synes nu ikke du bringer megen brugelig argumentation selv. At Baltiske lande ‘lider’ under et vist pensium af korruption er jo ikke ligefrem nyt stof under solen…

 25. Af Arne Rud

  -

  Journalister er gift med Røde Mor, sådan er kapitalismen, men en arrest er en psykiatrisk skadestue, et fængsel ligger i en kaserne, børn leger røvere og soldater, og samfundstjeneste er efterskoler:

  Rold og Ærø har skovefterkoler, Samsø, Lolland og Falster efterskoler for landbrug, gartneri og kolonihaver, Læsø og Anholt fiskeri- og søfartsefterskoler; Fanø, Mandø, Rømø, Sild, Amrum og Föhr har feriekolonier og lejskoler for søspejdere.

 26. Af Karl Wilders

  -

  @Soeren Faarup

  Jeg giver dig ret i, at det var Ellemann og Co – ja helt op til Thorning idag – der var/er de snotdumme, der blev/bliver ved med, at tage bankernes penge. Men du kan ikke klandrer politikerne alene, for bankerne var da ogsaa kraftidioter, at de blev ved med, at hande penge over til politikerne – og det i en vild koere – ogsaa alt imens, at de godt viste, at EU stortset var forgaeldet op til skorstenen – og derover. Ja – delvist bankerot.

  Nemt har det jo vaeret, naar alle Moody’erne – altsaa alle advarselshorne var og er betalt af bankerne…..for foerst efter bankerne loeb toer for penge fik Moody & Co jo lov til at udfoere deres fornuftige rating-arbejde.

  Systemet er saaledes raadent, og det er jo netop det Hollande poker paa, at ligesaa snart bankerne igen har fem flade – ja – saa staar de nok igen ved porten, og vil laane penge til hele banden, alt imens bankerne selvfoelgeligt nok skal soerge for, at EU’s rating igen straaler igennem deres ratingsystem…..

 27. Af Lars Riis

  -

  U E-J har i hvert fald fået den forstand, at han har valgt at sidde og hygge sig i sommerhuset på Mallorca og skrive til Berlingske, mens vi i DK må døjes med banderne fra de baltiske.

 28. Af Peder Kruse

  -

  Det er da kun menneskeligt og forståeligt, at Uffe kikker tilbage på sit aktive politiske virke, og at han har behov for at finde et lyspunkt og mindes den eufori, som skyllede hen over Europa efter murens fald, når man ser, hvad det store projekt, EU i dag har udviklet sig til.

  Det overgår selv de værste skræmmebilleder, som vi modstandere malede i forbindelse med diverse folkeafstemninger. Jeg har aldrig været modstander af fredelig sameksistens og samhandel i Europa. Hvem har det ? Det, vi imidlertid er endt op med i EU, er et finansielt helvede, hvor Tyskland har iført sig den gule førertrøje og Frankrig må nøjes med den leopard prikkede bjergtrøje, medens alle andre medlemslande i EU spises af med middage og topmøder på skrømt. Mængden af nano-detailleret lovgivning, forordninger, traktater og nu en finanspagt stiger helt ukontrolleret og gør det stadig mere vanskeligt at producere og virke i et Europa, som ellers nok burde kunne konkurrere med resten af verden med den ballast, vi trods alt har. Al den lovgivning har sit udspring i ganske få individer i kommissionen, som ikke er valgt af Europas borgere eller parlamentarikere, som i bedste fald er valgt ind med en meget lille valgdeltagelse. Tilfældet råder. Det er derfor yderst nedslående, at Europas diversitet og evne til igangsætning skal smadres i et forsøg på at samle nationerne i en ny supermagt, som et folk, et rige, en leder. Hvorfor har den magtførende politiske elite så brændende ønsket den udvikling gennem de sidste 30-40 år ? Jeg forstår det simpelt hen ikke.

  Men, jo – jeg forstår godt, Uffe leder efter lys i mørket. At det så slet ikke er så rosenrødt i Estland, må vi leve med. Det var trods alt her, vi erhvervede os Dannebrog.

 29. Af Hans Jørgen Nielsen

  -

  H.C. Andersen ville selvfølgelig skrive: god at få forstand af.

  H.C. Andersen var også fra Fyen, men en sprogets mester. Der burde lægges en skat på dårligt sprog, sådan at forureningen stoppes. Hvis det skete med tilbagevirkende kraft ville Uffe skulle gå fra hus og hjem. Tænk alle de gange han har sagt “nuværende tidspunkt”, for eksempel. Det alene ville koste skjorten.

 30. Af Hans Jørgen Nielsen

  -

  The Telegraph — som altid har været skeptiske til euroen — er selvfølgelig stedet at være lige nu, hvor børserne falder.

  Overskrifter som: Bond yields surge in Italy and Spain and stock markets drop, as potential Greek exit risks “killer losses” for investors. og Jeremy Warner: the euro ends not with a whimper but a bang taler for sig selv om hvad som er i gang.

  Berlingske som patetisk følger den Københavnske elites — med Niels Thygesen som ophøjet nestor — vurderinger i forbindelse med euro-fiaskoen, holder sig på det jævne. Aldrig nogen selvstændig stillingtagen, aldrig nogen forudgående, udfordrende analyse [som — hvis analysen viser sig rigtig — ellers vil give enorm pondus senere hen] altid følgende med som det tynde øl overfor etableret konsensus. På det jævne, på det jævne, i en grad så det bliver ligegyldigt. Det gælder også på det andet punkt hvor The Telegraph og Berlingske adskiller, nemlig i forbindelse med USA’s såkaldte War-on-terror (sic), som Telegraph altid har udtrykt sin skepticisme overfor, og som i og med at betegnelsen nu er droppet af amerikanerne, er blevet vindikeret også på dette punkt, medens Berlingske, selvfølgelig, selvfølgelig fortsatte med at bruge den famøse betegnelse i mange år efter.

 31. Af Karl Wilders

  -

  @Hans Joergen Nielsen

  Du glemmer et meget vigtigt punkt omkring Euroen; – og derfor er netop de Baltiske lande vigtige for Tyskland pt; – hvis Euroen kommer under utroligt pres, er det godt for tyskernes eksport. Tyskland med en DMark ville gaa ad h…… til iloebet af kort tid, da en egen tysk valuta vill staa saa staerkt, at tyskerne ikke ville kunne saelge en skrue til udlandet. Ogsaa selvom Frankrig, Italien etc. forlader Euroen i et horrorscenario, saa kan tyskerne stadigt tage de Baltiske lande med i Euroen – og maaske endda lukker Tyrkiet ind i EU, og medtage dem ogsaa, for dermed, at sikre, at Euroen stadigt lever videre til gunsten for tysk eksport.

  Jeg er selv en modstander af Euroen, men jeg er ret sikker paa, at naar det kommer til Euroen vil tyskerne go the full way. At det saa ikke noedvendigvist betyder, at de vil holde haanden oekonomisk over alle EUs bankerot-lande er mig klart – men kan stormen i Europa ikke toejles, tager tyskerne nok meget snart Euroen til sig.

 32. Af Peder Kruse

  -

  En af Euroens velsignelser

  De tyske (og franske) banker finansierede det græske overforbrug i mange år. Grækeren købte varer i Tyskland. Nu kan grækeren ikke betale pengene tilbage, for de ligger jo igen i Tyskland. Nu skal vi så allesammen hjælpe grækeren med at betale gælden tilbage til de tyske banker. Det er da vist det, man kalder en Win-Win situation as we know it – für Deutschland.

  Havde vi haft kapitalisme i Europa, var disse banker gået ned med deres tab, og kunne derved give plads til nye banker med en langt bedre forståelse af begreberne sikkerhed, risiko og tab. De ville ikke være så nemme at spænde for et politisk fata morgana, som Euroen i bund og grund er.

  Som udviklingen i EU er i dag, kan den private europæiske finanskrise få lov til at udspille sig i årtier, indtil politikerne går et skridt tilbage, løfter blikket og ser skriften på væggen. Politisk prestige er en skidt ting, hvis ideen bag er katastrofalt forkert. Tab dog de ansigter og lad os så komme videre. Den græske tragedie burde ikke være en helaftensforestilling.

 33. Af Hans Jørgen Nielsen

  -

  Se nu Jeremy Warner i The Telegraph i dag: Jeremy Warner: the euro ends not with a whimper but a bang ,- så var det dog langt bedre at have forberedt en ordnet opslitning. Jeg tror det var den uafhængige økonom, Edward Hugh som først foreslog det, og business editor på The Telegraph , Ambrose Evans-Pritchard, har bygget videre på ideen. Ideen er at de sydeuropæiske lande overtager euroen og alle dens institutioner inklusive ECB. Da Edward forelog ideen sidste år var antagelsen kursen så ville være cirka i pari med dollaren, medens Tyskland (med de satellit stater som ville med)’s valuta — kald den Daler eller Nord-euro or whatever — ville koste 1,8 dollar. Det er sandt at en så stærk kurs vil føre til visse problemer, og at tyskland vil tabe mange penge på at de lande som beholder euroen, nu skal betale tilbage i en valuta som er mindre værd — men her kommer pointen It would be a heluwa lot cheaper end det scenario vi nu står overfor, hvor land efter land bliver blæst ud af euroen. En sådan eksplosion vil uundgåeligt få globale chok-virkninger, noget som mange forstokkede euro-entusiaster ofte glemmer. Med andre ord euro-kraterne er meget selviske og tænker ikke meget på de stakkels fattige lande som rammes, hvis euroen sprænger itu.

  Det er derfor det ville være langt mere ansvarligt og fornuftigt i tide at have splittet den op på en ordnet måde.

 34. Af Arne Rud

  -

  Flyt Børsen til Glückstadt, Jylland går atter på to ben med eltog på en EU-bane fra Hamborg til Esbjerg med vindmøller på diger ved sluser, hvor én motor trækker hundred containere, Nordvestpassagen er søvejen til Japan og Kina, spørg havfruer på Fanø, Manø, Rømø, Sild, Amrum og Föhr.

 35. Af Karl Wilders

  -

  @Peder Kruse

  En hovedgrund for hvorfor denne finanskrise kan faa lov til, at ‘udspille sig over aartier’ er, at der er forskel fra land til land foer gaeldsaetningen virkeligt kradser. Hos graekerne kradser den rigtigt ved 177% gaeldsaetning af deres BNP, specielt fordi de overhovedet ingen, eller megen lille skatteindkomst har. I UK, hvor enhver per capita er gaeldsat til over skorstenen (hoejeste niveau per indbygger i EU), er situationen uaendret; – Ogsaa selvom UK forsoeger sig med austerity measures, vokser den engelske gaeld (pt £1.8 billion) stadigt med et kaempe aarligt deficit. Dette paa trods af, at Camerons ministrer proever, at elimenere det deficit de arvede fra Tony Blair og Gordon Brown (£145 milliarder aarligt). Saaledes er det muligt, at UK foerst virkeligt ramler ind i rigtige alvorlige problemer lig Graekenlands, naar England er 250-300% i gaeld. En flydende skatteindkomst goer, at UK stadigt overlever.

  Over de naeste aartier vil vi saaledes se, fortsaettes EUs gaeldsaetning, hvor hvert et EU lands gaeldmur ligger; – hvor megen gaeldsaetning landene – hver isaer – kan taale foeren de folder og gaar bankerot; – 200/300/400/500/600% af deres BNP?

 36. Af Jan Sørensen

  -

  Jeg ved ikke, om man kan kalde de tre baltiske lande for eventyrlande.
  I min opfattelse er de tre små røverlande og man bør altid holde sig på lommerne og låse dørene, når deres indbyggere er på turné her til lands?

 37. Af Arne Rud

  -

  Flyt Dalgas til Nakskov, et stift har en gymnastik- og idrætshøjskole med et skoleskib, der ligger bedst i Esbjerg og Flensborg i Ribe og Haderslev Stift.

  Dannevirke er morgensang, Grundtvig skrev 1600 sange og salmer, Danmarks Historie og Bibelhistorie på vers, Brorson og Ingemann skrev for skole og hjem. Ungdomsskolen i Nakskov, Guldborg Sund, Nexø og Køge er skoleskibe, li´som i Bagenkop, Havneby og Tønning, bygget af skibsbyggere på Fyn.

 38. Af Anders Udmark

  -

  @ Arne Rud
  Er du meget psykisk syg ? Dine indlæg er (altid) total “sort tale”. Uforståelige.
  Jeg tror ikke der er nogen der forstår hvad du mener.

 39. Af Anders Udmark

  -

  Der bør helt klart opretholdes og udbygges en Nordisk – Baltisk akse.
  Kunne være godt og sikkert også muligt om man sommetider kunne få briterne med i den akse.
  Måske også Holland.

 40. Af j nielsen

  -

  “U E-J har i hvert fald fået den forstand, at han har valgt at sidde og hygge sig i sommerhuset på Mallorca og skrive til Berlingske, mens vi i DK må døjes med banderne fra de baltiske.”

  Nej, det er dog for galt. Og så på Mallorca. Det kan man da ikke. Det sætter både dette, tidligere og eventuelle kommende oplæg i et helt andet lys.

 41. Af j nielsen

  -

  “Jeg tror ikke der er nogen der forstår hvad du mener.”

  Overvej lige den mulighed, at de pågældende indlæg ikke passerer en Turing-test.

 42. Af Arne Rud

  -

  @Anders Udmark. – Dalgas i Smilets By er en skulptur, der kigger ud over Aarhus Bugten mod Nakskov, men vrøvl flyver højere end Rundetårn, selv Gåsetårnet står på jorden.

 43. Af Karl Wilders

  -

  @Anders Udmark

  Finland har forlaengst startet en saadan ‘akse’. Finland har allerede en staerk samhandel med de Baltiske lande.

 44. Af j b

  -

  Jeg har boet i Estland i flere år, er Estisk gift, der er mange issue problemer i regionen dog ikke så mange som i Lithuan og Letland, som er død deprimerende at besøge. Estland problemer er ligeledes dybe, Familie værdier eksistere ikke, utroskab er alle vejen, bestikkelse er normalt. Men folk er dog glade for EU de bygger nye veje, gør mange ting, man kan rejse frit overalt, der er håb forude, for entrepeneur er Estland skatte system måske det bedste i verden, enhver IT web businessman bør overveje stærkt at ha et holding i Estland

Kommentarer er lukket.