Danmark i det høje træ

Af Uffe Ellemann 43

Den danske statsminister har meddelt, at får vi ikke den EU-rabat på en milliard, som der er taget forskud på i finansloven, så nedlægger vi veto.

Det er første gang, en dansk regeringsleder har meldt sig ind i veto-svingernes klub. Og det er et meget højt træ at kravle op i. På et eller andet tidspunkt kan det måske vise sig nødvendigt at smide stiletterne for at kravle ned igen…

Ærlig talt: Vi hører ikke hjemme i den klub. Der kan fremføres alle mulige gode argumenter for, at når så mange andre skal have en rabat, så skal vi også – men det er ikke noget klogt signal at sende, at man er parate til at afbryde de normale forhandlingsregler for at få en i den store sammenhæng forholdsvis beskeden økonomisk fordel. Som om forhandlingssituationen ikke var besværlig nok i forvejen.

Den slags belønnes ikke i det lange løb. For selv om man måske kan vinde noget her og nu på at signalere, at man har malet sig så meget op i en krog hjemme, at de andre må komme regeringen til hjælp – så trækker det fra på goodwillkontoen. Og så falder der en betaling på et andet tidspunkt, hvor vi har brug for lidt imødekommenhed, men ikke har de tunge våben at rasle med.

Desværre bidrager det også til indtrykket af, at danskerne er ved at bevæge sig ud i den periferi af EU-samarbejdet, hvor flere og flere frygter, at briterne er ved at ende.

Det var en korrekt observation af statsministeren, at EU bevæger sig i flere hastigheder. Det har den europæiske integration sådan set altid gjort – omend det først blev nedfældet i aftalesystemerne, da briterne og danskerne fik undtagelser omkring den fælles valuta indskrevet i Maastricht-traktaten – og Danmark så siden benyttede denne undtagelse og fik tre andre indskrevet i det, vi kalder “de danske forbehold”.

Den britiske premierminister har nævnt en lang række elementer i samarbejdet, hvor briterne nu vil tage forbehold overfor, hvad de tidligere er gået med til – og det virker, som om han er ved at gentage Harold Wilsons gamle manøvre, hvor der forhandles nogle nye vilkår for medlemskabet på plads, der så præsenteres for de britiske vælgere som en vældig sejr – der skal sikre et ja ved en folkeafstemning for eller imod fortsat medlemskab.

Hans problem er, at hvis det på den måde lykkes at få briterne placeret i en løsere periferi af EU-samarbejdet, så sker det på et tidspunkt, hvor kernelandene (Euro-landene) er ved at forstærke samarbejdet ganske betydeligt for at holde sammen på den fælles valuta. Det vil uundgåeligt medføre, at “periferien” bliver endnu løsere end ellers – og det kan komme til at gå ud over de samarbejdsområder, hvor briterne virkelig har noget på spil: Først og fremmest det fælles indre marked, som er en vigtig forudsætning for, at London kan bevare sin tyngde som et finanscentrum.

Danmark har om muligt endnu mere på spil end Storbritannien, når det gælder det indre marked. Det vil være ødelæggende for dansk konkurrenceevne, hvis vi lader os selv glide ud i et perifert samarbejde med vore vigtigste handelspartnere.

Og så er der et forhold, man ikke skal glemme: Briterne har den ganske særlige selvforståelse i forhold til det store europæiske projekt, at det var dem, der en lang tid stod alene i kampen mod fascismen i Europa i Den anden Verdenskrig. Derfor har de ikke den samme forståelse for den dybere politiske betydning af den europæiske integration, som man finder i de kontinentale lande. Og den forskel er der gennem årene taget et betydeligt hensyn til – stiltiende…

Men det er jo ikke Danmarks situation!

Derfor er det forstemmende, at Danmark synes at have meldt sig ud af debatten om, hvor Europa skal hen. Vores udenrigsminister var ganske vist inviteret med til en studiegruppe, som den tyske udenrigsminister havde indkaldt til – men han glimrede ved sit fravær, da der skulle konkluderes. Og dette sammen med statsministerens veto-trusler tegner et billede af et Danmark, som på forhånd er ved at have meldt sig ud.

Den tidligere udenrigsminister Per Stig Møller skriver i sin kronik i dagens Berlingske, at nu må regeringen tage sig sammen og hidkalde alle de europapositive partier til en drøftelse af Danmarks fælles strategi.

Han har ret. Der er brug for et kraftigt skub, ikke blot til regeringen, men også til de to tidligere regeringspartier for at få rusket op i den europæiske interesse. Det er ikke nok at sidde og lure på, hvor de andre monstro er ved at bevæge sig hen. Vi skal definere vore egne interesser – og så søge at placere os der, hvor de varetages bedst muligt. Og det gælder om i god tid at forberede de danske vælgere på, at der kan blive brug for nye folkeafstemninger om disse spørgsmål, som er så afgørende for Danmarks fremtid.

43 kommentarer RSS

 1. Af Claus T.

  -

  Det kan godt være, det er første gang, at en statsminister har truet med at nedlægge veto.
  Men fhv. finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V) og den konservative formand, Lars Barfoed, truede så sent som for et år siden med det samme.
  Skrev Uffe Ellemann noget om det dengang?

  Nok om det – jeg kan ikke se nogen modsætning mellem en fair og rimelig betaling fra dansk side og så et helhjertet medlemsskab. Det er vel nærmest forudsætningen for et langtidsholdbart forhold.

 2. Af søren sørensen

  -

  Briterne har et mindreværdskompleks i forhold til kontinental europa..De fleste briter er godt klar over at de kommer fra et mindre demokratisk sted, end det kontinentale Europa. Med kun 3 politiske partier lovlige, har de jo ligesom USA ikke et evolutionerende Demokrati! De føler mere sig selv idag, som dem der lever under facismen end dem der reddet Europæerne fra den. England som Usa er ejet af Kapitalisterne og er ikke rigtig demokratiske.Og de har ret!

  Det er meget fornuftigt med en Dansk rabat, ligesom alle andre. Der er altså også krise her! Hvis vi nu meldte os ud af EU og tog Grønland retur, som vko frasolgte, så kan vi sagtens leve af mineralerne der,mv! Danmark vil vinde økonomisk ved en udmeldning, og det vil spaniere mv., også, når de selv kan styre deres økonomi! Borgerlige er jo kun intresseret i det Europæiske projekt, fordi det forringer lønmodtagere vilkår! En skandinavisk union er det eneste vi skal deltage, eventuelt i!

 3. Af Niels B. Larsen

  -

  Godt at ikke alle er lige så tosse-naive som den fvh. udenrigsmand.

  Nedlæg gerne veto indtil vi intet betaler til den forening. Den er ikke kontingentet værd.

 4. Af Krister Meyersahm

  -

  Den strategiske tankegang i UEJ´s skrift er naturligvis helt rigtig.

  Men da nu anledningen er modvilje mod kontingentbetaling ( statskassen er tom ) kan man med rette spørge; hvorfor konstruerede man en så dyr og tung kolos med parlament, domstol osv.?

  Kunne vi ikke have opnået samme resultater med en enklere model? Og, har vi overhovedet opnået nogle økonomiske resultater vi ikke alligevel ville have opnået? Selv tror jeg det ikke.

 5. Af Mihail Larsen

  -

  Uffe er ikke alene….

  Se f.eks. analysen i New York Times:

  http://www.nytimes.com/2012/10/28/world/europe/european-union-exit-concerns-grow-for-britain.html

 6. Af jens sander

  -

  LOL….Ja nu må alle de ansvarlige partier, se at gå imod deres vælgere. Nu må de vise, at de ikke hører på dem, der stemmer på dem.
  Det er modige politkere der stiller op på en meget proEU agenda. De har store chancer for at blive ex-politikere meget hurtigt.

  Se også hvordan mange både røde og borgerlige prøver at virke lidt EU nølende. De er bange, bange for at skulle sige hvad de får at vide fra partitoppen de skal mene om EU, når de ved at folk ved det er samme infantile skræmme, belønne kampagne som alle de andre gange vi har stemt om EU.

  Hvis DK skulle nærme sig Uffe’s linje skulle der indføres diktatur. Så længe Dansken er fri til selv at vælge i stemmeboksen, så holder vi os fra at blive EU-borgere og overlader det til latinerne.

  På sigt vil en Skandinavisk/Britisk blok nok få de samme fordel handelsmæssigt som nu. Er EU ikke om frihandel og at nedbryde grænser, eller er EU en flok små børn der straffer dem der ikke vil som flertallet ? Fordi de er fornærmet, eller for at hævne, statuere eksempler ? Hvor dybt latterlig en tanke, og skræmmebillede.

  Handel er en fordel for begge parter, vi vil bare ikke være social kontor for katolikkerne i syd. De må lære at betale skat og skære ned. Det har de ikke gjort endnu.

  Spanske pensioner og lønninger til offentligt ansatte steg mest i EU i 2011 og er steget næsten 2% i år. Og de skal have penge af andre borgere i nord hahaha.

  Det med freden. Frankrig og Tyskland var jo små marginale spillere efter krigen. De var færdige som krigstrusler, al den stund at den ene var delt og kastereret og den anden førte krige udnefor EU og slagtede folk i Indokina, Vietnam og Algeriet. Flot for en af bannerførerne i fredens projekt.

  Men lad os se på truslerne efter WW2…Europa var ikke nogen spiller mere, scenariet skiftede til et globalt konfliktscene, ikke intereuropæisk.

  Frankrig og Tyskland oplevede det vi i skandinavien har oplevet i 100vis af år. Fred efter mange krige der have fastlagt accepterede nationale grænser.

  Supranationale enheder er demokratisk ustyrlige. “The Nation State” er grænsen for et velfungerende demokrati med politkere og ledere som kan drages til både demokratisk og strafanvar for korruption og magtmisbrug – modsat dagens EU. se bare Messerschmidt og Snus skandalen.

  Godt Uffe og de danske politikere er i håbløst mindretal her. Godt at vide hvor meget skræk enhver statsminister har for folkets EUdomme.

  Længe leve Danmark

 7. Af Hans Andersen

  -

  Så vidt jeg kan se er de eneste danskere der får noget ud af EU de politikere der går på førtidspension dernede:-)

 8. Af Peter Nielsen

  -

  Ak ja.

  Det er ikke nemt at være europæer Uffe.

  Husker tydeligt i 72′ da EU-skeptikerne gabte op om, at vi ikke skulle tilslutte os “de rige landes eksklusive Europa-klub”. Næh, se hvor godt det gik i Kina og andre socialistiske drømmeprojekter

  Nu er europa-klubben gennem mange år udvidet til netop ikke alene at omfatte rige lande.

  Så er det også galt. “Vi gider ikke betale til…”
  osv. osv.

  Nimby-folket har kronede dage.

  Jeg beundrer din vedholdenhed Uffe !

 9. Af niels hansen

  -

  Selvfølgelig får HTS og Danmark sin milliard.

  Jeg er sikker på, at hun fik lovning på det, længe før hun stampede i gulvet.

  Men godt spin. :-)

 10. Af T. Sørensen

  -

  EU er en ustyrlig papirtiger som europæerne sidder på ryggen af. Normalt skal man aldrig springe fra ryggen af en levende tiger, for faren er overhængende for at blive ædt. Men i EUs tilfælde, gælder det om at redde hvad reddes kan og forlade tigeren omgående. EF tanken skal genoplives, men EU skal kvæles.

 11. Af Finn Bjerrehave

  -

  Måske klæber rabat til vores kære Statsminister, og hele Danmark går discountvejen, uligheden fejrer triumfer, og DF støtter nedslag i kontingentet, med forklaring: Vi er kun 50% medlem og derfor 50% nedslag.
  Vi kan kun beklage Tyskland sammen med 6000 Danske på Østfronten og Anders Lassen på Vestfronten, desværre ikke vandt krigen, men nu kan vi desværre ikke samle os om fredens glæder, og søger trøst i England, som med Churchill ønskede frie lande hvor handelen forløb gnidningsløst, og ikke snærende politiske bånd.
  EU skal have en ny grundlov som alle skal stemme om, det må være medicinen til fremtidens EU, netop fordi Kul & Stålunionen hvor det hele startede, er overhalet af det samlende Europa, ønskes en ny grundlov, måske selv DF kan blive interesseret.
  Tak for den dejlige fred.Finn Bjerrehave Vig

 12. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  EU er stadig en bureaukratisk, herskesyg og overflødig overbygning på EF. Og med en milliard i debat, kan der måske blive råd til at behandle de fysisk og psykisk syge, de arbejdsløse og hjemløse samt kriminalitetens ofre bedre.

  F.eks. lider mange patienter og pårørende nu under nedlagte senge og nedlagte skadestuer/ hospitaler.

 13. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jeg tror faktisk Niels Hansen har ret.

  Der er jo ikke nogen tvivl om, at vi har fået besked på at få Danske Bank problemet til at forsvinde fra EU – det har så ikke været gratis. Der er heller ikke nogen tvivl om at de 40 mia., vi har stillet til ECB i garanti for Danske Bank lånet er en del af betalingen.

  Vi har så stillet (tilsyneladende) yderligere 40 mia. til IMF, hvis Nationalbankens meddelelser eller står til troende. Om det er de samme 40 mia. – det kan jeg ikke gennemskue.

  Der skal ikke betales to gange.

  London som finanscentrum er færdig.
  HSBC schweiziske afdelings ganske betydelige bidrag til skattesvig og LIBOR svindel taler sit tydelige sprog. Nu siver Lagarde fra IMF de 1991 mest prominente skattesvigere i Grækenland – der bliver meget at skrive om for den lokale udgave af EkstraBladet.
  Herhjemme – ganske tilfældigt – har SKAT sendt et brev til 800 husstande, at den amnesti, som der er indtil 1/7 2013 – den kan de godt glemme alt om: De er allerede under undersøgelse.

  Det er at gå hårdere til vaflerne end tyskerne. Jeg mener ikke at Schäuble har sendt tilsvarende spydigheder (terminen er ellers den samme).

  Er der noget Schäuble har et specielt ondt øje til, så er det skattesvigere – og det andet rødrandede er rettet mod banker. Det lover ondt for Deutsche Bank, hvis donnaen kan pege på konkurrenceforvridning til gunst for Deutsche Bank.

  Det burde transmitteres direkte, når Schäuble får et Johanne-anfald. Hvem havde troet man fra stående start kunne foretage en baglæns saldo med hel skrue og lande på alle fire hjul – uden punktering!

  Den milliard er nok en særdeles ufin hentydning til de svinerier som (foruden HSCB) Barclays, Royal Bank of Scotland har lavet – så har vi vist rundet de 5,873 TRILLIARDER EUR i balance, hvis min hovedregning ellers står til troende?
  For at det ikke skal være løgn så er også LLoyds Banking Group på yderligere 1,5 trilliarder blevet bedt om yderligere forklaringer til statsanklageren i New York og hans kollega i Connecticut.

  Så runder vi 7,3 TRILLIARDER i balance – nærmere betegnet 7,387 Trilliarder – man taler vel tysk med 4 betydende cifre!!

  Vi vil slet ikke omtale Standard Chartered, dels er de allerede i den amerikanske vridemaskine, delt er de på ynkelige 624 milliarder og har Brovst Låne og Sparekasse som sin værste konkurrent!

  Sjovt nok rammer vi temmelig præcist i alt 8 trilliarder EUR eller 8 x 10^12 EUR.

  Rigtigt vi har problemer med realkreditten og Danske bank; men det er altså ikke mere end 2/3 trilliard EUR – ½ når vi fjerner dobbeltregning.
  Hertil kommer så, at NORDEA, som bekendt er en svensk bank, er på 0,15 trilliard EUR. Enhver form for hjælp i forbindelse med at smide den svenske stat ud af Danmark vil være velkommen!

  Altså! Vi taler 1/3 trilliard EUR som et EU/ECB problem?

  Anders Dum fra Jyske kommer aldrig til at sidde ned igen, når vi er færdige med den røvfuld han skal have – han har allerede fået et hak i trompeten med Grækenland. Og han kan glemme ALT om fortsat at lege Las Vegas i Silkeborg.

  Hvad er det lige Deutsche bank og Commerzbank er tilsammen? 3 trilliarder EUR (passer nogenlunde)?
  Rigtigt Tyskland er 13 større; men skal vi ikke lige holde proportionssansen?

  Danmark – også under den foregående regering – har i årevis gjort opmærksom på det – indrømmet – mindre problem; men der MÅ være en kant!

  Tag lige og fej for egen dør først! Skal vi så komme til det væsentlige? Hvordan vi får smidt svenskerne ud af Skåne – og Finland?

 14. Af Ole Skovgaard

  -

  Hvorfor vidste jeg bare, at Thornings Veto trussel lige ville være Uffes Kop The. Har du luftet hundene Uffe ?

  Tænk engang for en gang skyld, står Danmark fast med noget overfor EU, altså ud over at være duks når det gælder at implementere alle deres regler, som de andre EU lande så blæser på.

  Og ja Økonomien som andre er inde på vil jeg slet ikke komme ind på, det er som Per Sig Møller nævner i sin kronik, EU er som en brandforsikring. Bare ikke som Per mener, men Lidt lige som vis du har tegnet en brandforsikring ved montering af solcelle anlæg og tror den dækker. Men når der udbryder brand vil brandfolkene ikke pøse vand på et elektrisk miljø og brandforsikringen får pludselig kolde fødder og vil ikke dække.

  Det samme med EU, den skeptiske linje ala England, vi står udenfor (måske ikke godt) tæsk af markederne eller krammeren vi er med i alt og får aktier i fallit boet Sydeuropa A/S.

 15. Af David Bo Jensen

  -

  Det kan også tænke sig, at EU er på vej i 2 retninger, hvor briterne står i spidsen for den ene. Dette kan så vise sig at være det bedste for begge af disse 2 nye EU’er eftersom det skaber konkurrence. Danmark kan så vælge den forening, der giver mest for pengene. 2 unioner er bedre end kun 1.

 16. Af Ole Skovgaard

  -

  Men i øvrigt nu lød mit indlæg lidt negativt, jeg vil dog sige længe leve optimismen, der kommer jo altid en sporvogn og en gæld færds Cirkus artist til Kasse kreditten har det nu engang bedst når den er helt i bund.

  Jeg håber, at “hjorten” får indgået det forlig om tandrensning til de indsatte alt andet er jo totalt umenneskeligt.

  Jeg vil stadig fastholde, at EU linien er som valget mellem pest eller Kolera. Tættere samarbejde med EU = hæftning for bundløs gæld (Thorning har luret dette) Udenfor nogle dele som England = Finansielt stormvejr…. Måske …. Måske ikke idet markederne måske nærmest ser det som et plus at man ikke er koblet med syd europa, Egentlig må jeg som borgerlig vælger sige thumbs up til Thorning for EU politikken selvom jeg ikke er meget for det. Det er sgu det bedste måde at spille hånden på i den givne situation..

 17. Af Finn O. Hvidberg-Hansen

  -

  Der er åbenbart ingen grænser for, hvor følgagtig man skal være overfor et stadigt mere sig blandende i interne forhold EU, hvis man skal tro den fordum så kække, for ikke at sige kæphøje udenrigsminister…! Hvor er den gl. frækhed og slåen-på-tæven-holdning fra 1980´ernes fodnotediskussion dog blevet af, Uffe Ellemann ? Har dit – efter sigende – spanske forfædres blod ladet sig fortynde af fynsk blod af svagere kvalitet. Eller er det alderens mildhed, der plager – os andre..?

 18. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Min kommentar om at de syge og de svage/arbejdsløse danskere måske kan få en bedre behandling, hvis det lykkes at spare en milliard, var naturligvis ironisk. For den røde regering med Vestager i spidsen, er jo bedøvende ligeglad med de vanskeligt stillede danskere, og kunne da aldrig drømme om at bruge den mulige ekstra milliard til sociale formål.

  At flere og flere danskere får det dårligere og dårligere, eller omkommer, interesserer jo ikke de fire damer der nu er i spidsen for regeringen.

 19. Af Frank Lassen

  -

  Endelig er jeg enig med Uffe: nej, vi hører ikke til i den klub. Så lad os få den folkeafstemning om medlemsskabet, så os der ikke havde stemmeret den ullykkelige dag i 1972, kan fortælle den vamle og elitære forening, at de kan rende os i … numsen, og at vi sagtens kan stå på egne ben. Forestil jer et land hvor vi har grænser hvorved kriminaliteten falder med raketfart, hvor Pihl og Søn A/S ikke kan importere Polsk arbejdskraft til uhyrligt lave lønninger, hvor der ikke kører østarbejdere rundt i DANSKE lastbiler til en månedsløn på 3-5000,-, hvor vi ikke betaler for de sydeuropæiske landes deroute på 1. klasse, hvor vi ikke betaler for at der bliver destrueret milliarder af tons af førdevarer for at holde priserne kunstigt oppe, osv. osv. Kun akademikere der ser EU som det ypperste mål for deres karriere og politikere der får sig et refugium den dag vi ikke gider dem mere, kan se noget positivt ved den plumrådne institution til EU. Og så selvfølgeligt Uffe! Jeg er sikker på, at lønmodtagerne i Danmark intet positivt har ud af det udemokratiske bavl der foregår dernede.

  Vi skal have det valg – og det får vi kun ved at give vores stemmer til EL eller DF, alle de andre er i den grad i lommen på EU. Og derfor tillader jeg mig at sige, at det kan godt være nogen bilder sig det modsatte ind, men jeg påstår at vi IKKE har demokrati i Danmark. Det findes kun et sted, og det er i Schweiz.

 20. Af Hans Andersen

  -

  Ja lad os få en folkeafstemning om Eroen så vi kan nå at få den inden den bliver afskaffet så kan vi også nå at hjælpe de stakkels italienere der lige har fået deres pensionsalder sat op til 56 for ikke at forglemme grækerne der må lide under en pensionsalder på 55.

 21. Af Thomas Jensen

  -

  Det veto er det klogeste træk Thorning hidtil har gjort. Man kan næsten komme til at forveksle hende med en handlekraftig statsmand som varetager Danmarks interesse.

  Jeg er selvfølgelig klar over at en milliard fra eller til nok er ligegyldigt, uanset udfaldet, samt at det giver skepsis hos de andre eurokrater. Men det kan næsten kun gavne hende i dansk politik. Hun har da også temmelig meget hun skal bevise..

 22. Af Leif Juhl Pedersen

  -

  Ærlig talt er det ikke på tide, at Berlingske afslutte flomme europæeren Uffe Elleman Jensens tåbelige indlæg. EU er jo ved at udvikle sig til det rene kaos, med et sydeuropa, som er ved at gå fallit, hvad fanden skal vi med skidtet? Uffe du er jo godt på vej til, at blive senil, så stop dine tåbelige skriverier, du kunne jo også falde ned fra det høje træ, du er klatret op i.

 23. Af Morten Lynge

  -

  “…at afbryde de normale forhandlingsregler…”

  Ehem… Nu er EU traktaterne vel skrevet med en veto-ret for at den også kan bruges, er de ikke?

  De EU områder hvor det er meningen at afgørelsen skal være ved flertal er skrevet så det klart fremgår, og de områder hvor der kræves enstemmighed er klart skrevet. Derfor er der vel ikke noget galt med at bruge den ret man nu engang har…

  De eneste der mener anderledes er dem der vil have mere union og afskaffe national selvstændighed (vil ikke pege fingre her), men det er nu engang ikke det grundlag der er for traktaterne.

  Eurozonen er lige nu ved at bryde sammen, og der er endnu ikke lavet ét eneste skridt til at forhindre det! Den eneste måde problemet kan løses på er ved at danne en overførsels-union som alle andre valuta-unioner (UK, USA…), men det får du ikke Tyskerne med på indenfor en overskuelig årrække (eftersom de er udset til at betale for den).
  Alene af den grund gør Danmark bedst ved at stille sig på sidelinjen indtil EZ-landene har afgjort om de vil have en valuta-union eller ikke… Først da vil det afgøres om EU også holder.

  Som Uffe så rigtigt siger: “Vi skal definere vore egne interesser – og så søge at placere os der, hvor de varetages bedst muligt.”

 24. Af Herluf Hansen

  -

  Hvorfor ikke diskutere emnet, var det klogt at true med dansk veto, fremfor at vælte sig i grove udtalelser om Uffe, EU, Sydeuropa o.s.v. Hvad fanden skal vi med skidtet, spørges der. Mit modspørgsmål er. Hvad skal vi dog med den slags indlæg? Min kommentar skal være, at det sjældent betaler sig at true, navnlig overfor nogen, der er stærkere end en selv. De små hunde gør, men karavanen kører forbi, hedder det jo. Vi skal naturligvis fortsat være en loyal samarbejdspartner i det EU, vi nu mere end nogensinde har brug for, og som vi kan bidrage til. De betydende partier går heldigvis ind for denne linje.

 25. Af Peter Rasmussen

  -

  LIKES *****

  niels hansen, 28. oktober 2012 kl. 17:02
  Frank Lassen, 28. oktober 2012 kl. 23:42

 26. Af Niels B. Larsen

  -

  Har hr. Ellemann læst dagens leder i Berlingske?

  Den er god at få forstand af, hvis man er jubelna… øh… jubeleuropæer.

 27. Af W Christensen

  -

  Øh, kunne man forestille sig, at Thorning kun stiller sig sådan an, fordi hun har en forhåndsaftale om at få rabatten?

 28. Af Karsten Sørensen

  -

  Selvom det selvfølgelig er et skidt signal, så er den eneste måde at få den rabat at stille sig på tværs. Sådan har det været med de andre lande, der også har fået rabat. For at “få” noget i det system, så må man skabe sig og skrue op for dramaet. Kig på UK, franske bønder osv. Stort hysteri resulterer i belønninger fra EU for at holde kaje.

 29. Af Thomas Borgsmidt

  -

  W Christensen: Det tror jeg faktisk; men i hvilken forbindelse ved jeg ikke.

 30. Af T Hansen

  -

  Jeg kan som tilhænger af EU se fornuften i lille Danmarks behov for, at gå med de andre Europæiske lande.

  Men som tiden går syntes jeg også det bliver sværere. Bl.a. p.g.a. følgende:

  – Danske arbejdspladser rykkes uden problemer til andre EU-lande.

  – Polske lønmodtagere underbyder danskeres timeløn.

  – Danmark er tvunget til UFATTELIGE omkostninger til flygtninge.

  – Alle anlægsprojekter SKAL i EU-licitation og bliver tabt p.g.a. udenlandske lønninger er lavere.

  – og man kan fortsætte…

 31. Af Jan Andersen

  -

  Da jeg så overskriften “Danmark i det høje træ”, forstod jeg der mentes Danmark var smart og har søgt tilflugt i et træ for ikke at blive trukket med at euro-stormfloden – især i dagens situation.

  Veto for en milliard, jeg kan komme på mange andre og bedre tidspunkter at bruge kortet på – der er jo ikke utallige kort at ta af.

 32. Af Thomas Borgsmidt

  -

  W. Christensen og Niels Hansen: Nu tror jeg, at jeg har den!!!!
  Jeg har siddet og regnet lidt.

  P.gr.a. at de spanske indskydere er flygtet fra de spanske banker har udlandet købt for 100 mia. DKK danske statsobligationer (udover dem, de havde i forvejen på godt 100 mia. også – så udlandet nu ejer 1/3 af de danske statsobligationer – specielt de mellemlange, som der er sådan en mangel på!)

  Det betyder at Nationalbanken skal ligge med ultrakorte (formentlig tyske) statsobligationer der har højst 0% i rente. Til gengæld skal vi på de mellemlange betale – i snit – 1% i rente.

  Der har været nedladende skriverier om Nationalbankens dårlige købmandskab. Det tror Fanden – det er man sgu nød til fordi man skal være ultralikvid og ligge med pengene i kontanter!

  Ingen tvivl om, at spekulanterne kommer til skade når de sælger obligationerne igen. Det er sket én gang – hvor tror i pengene til skattelettelserne kom fra? De 7 milliarder er nogen, som Nationalbanken ærligt og redelig har plukket spekulanter for!

  Men i mellemtiden koster det spanske popshow os 1% (minimum) af 100 mia. om året (og så har vi været venlige!). Det er lige den milliard Helle vil have tilbage på kontoen!

  At Merkel så har ret i at hele miseren ikke var opstået, hvis vi ikke havde kraftidioter som Morten Messerschmidt, så vi var med i Euroen. Det er noget andet.
  Når man skimmer ned blandt kommentarerne her, så er der rigelig med medlemmer af Dansk Folkepartis Klub for Hjernedøde!

  Men nu er betingelserne sådanne, at selv de svagest begavede har en stemme, hvorfor vi har både Enhedsliste, SF og Dansk Folkeparti.

  Det betyder IKKE, at vi er vanvittig begejstrede for at man ligger og spekulerer mod kronen. Tværtimod!
  Det betyder nemlig faren for en helt overflødig opskrivning af kronen, der vil skade vores eksport – langt det meste af vores eksport går til EU.

  Ingen tvivl om at det, at vi står udenfor Euroen koster os arbejdsplads HVER ENESTE DAG!

  Kan I så forstå det?

 33. Af Thomas Jensen

  -

  Det er ikke sikkert at den der kan råbe højest nødvendigvis har ret. Sådan er det både med EU og med euro. Danmark klarede sig ok med de repeterede nej til politikerne og deres ubegrænsede kærlighed til at opgive kronen og selvstændigheden.

  Det er muligt, om end ikke særligt sandsynligt, at vi økonomisk havde stået lidt stærkere hvis vi ukritisk sagde ja tak hver gang en Ellemann eller Jelved tryglede os om at blive fuldt integrerede i det tyske projekt, men der er vigtigere hensyn at tage end begærlighed til euroen.

 34. Af Jan Christensen

  -

  For en gang skyld har Ellemann fattet det – vi hører ikke hjemme i den klub: Europa Forenede Stater hvor beslutningerne træffes af en lille exklusiv gruppe af politikere, der betragter EU midler som deres egne private kassekredit og forlanger privileger som er helt ude af befolkningernes indflydelse

 35. Af Hans Jørgen A Nielsen

  -

  Danmark skal aktivt arbejde for at Tyskland forlader eurozonen — sådan som bl.a Wolfgang Reitzle fra Linde AG har foreslået* — og naturligvis skal vi i den situation fortsætte med at skygge euroen som så (et godt gæt) vil nærme sig paritet med dollaren, medens den nye Mark antagelig vil lægge sig i kurs 1,8 $ pr. Mark.

  Dette vil være præcis det skub som vores næringsliv — og ikke mindst de latinske landes — sådan har sukket efter, men hvor de latinske lande på grund af euro-pagten og Tysklands betingelser i forbindelse hermed har været ude af stand til at lade den hårde austerity ledsage af monetære lettelser, så har den tilsvarende danske øvelse været aldeles frivillig – hvilket allerede er gået over i dansk økonomisk historie som den største strategiske fejl i omkring 200 år.
  ————-

  *)
  [Venligst fjern stjerner fra webadressen]

  sites.google.c*o*m/site/derernogetrivravruskendegalt/wolfgang-reitzle-german-exit-from-euro-an-option

 36. Af Freddie Kristensen

  -

  Du skal ikke være så bekymret Uffe Ellemann, lad os sammen med britterne og andre fornuftige mennesker forlade det monster af EU, Danmark bestemmer snart intet selv, folketinget er jo næsten overflødigt EU bestemmer snart alt og vi skal bare rette ind. Hvem sagde demokrati?

 37. Af Freddie Kristensen

  -

  Forstår godt at Uffe Ellemann er bekymret, hele uhyret EU er på vej ud over afgrunden, og tak for det. Folkestyret bestemmer så lidt nu, så når EU bryder endeligt sammen er der håb for demokratiet igen.

 38. Af P Christensen

  -

  “Periferi af EU-samarbejdet” er en relativ betragtning. Hvorfor skal EU kontinuerligt “udvikle” sig ? Måake er det EU selv, der er på vej ud i en periferi ?
  Berettigelsen af EU og dets forudgående traktater var angiveligt imødegåelse af endnu en altødelæggende krig på kontinentet, hvilket er klart anerkendelsesværdigt.
  Men vejen derhen ved fjernelse af enhver national suverænitet er ikke. Det klarede krigen også for en stund. Forskellen var tab i menneskeliv.

 39. Af Ole Skovgaard

  -

  Kære Thomas Borgsmidt, interessant indlæg fra dig som sædvanligt det er muligt at det koster os arbejdspladser hver dag, at vi står uden for Euroen, men jeg ved ikke om du kender ordsproget, “man kan ikke få i pose og sæk”.

  I og med vi står uden for Euroen, men er med i EU, bliver vi ikke koblet med Fallit boet Sydeuropa A/S og det sikrer os en stærk krone og sikker havn osv. ja det koster arbejdspladser men det sikrer osse en lav rente og redder alle de flex tumber og fallenter på det Danske bolig marked som ellers plejer at ligge dig meget på sinde.

  Så man kan ikke få i pose og sæk og jeg syntes, at det er det klogeste Helle Thorning kan gøre pt. det er at tale åbent om et EU i flere hastigheder og virke lidt fodslæbende det er perfekt taktik.

  I øvrigt forstår jeg ikke, at det at man er uenig med Uffe i hans jubel agtige JA kurs i EU politikken medfører at det man skriver betragtes som et angreb på Manden.

  Fred være med det hans holdning er jo bare den grundlæggende Elitære holdning i Danmark til EU. Sig Ja til alt implementer alle deres regler bliv duks mens de andre så blæser på alle regler (Indenfor Cabotage arbejdskraften frie bev osv osv jeg kan blive ved).

  Jeg syntes det er skide godt for at tale lige ud af posen at der bliver trådt lidt på bremsen og sat en fod ned og at det er en social demokratisk statsminister der gør det skal sgu ikke medføre at hun ikke får ros for det.

 40. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Skovgaard: Rigtigt det EU man stemte om i 1972 er ikke det samme som i dag.

  I dag er det mere visionært og praktisk operativt – det er ud fra alle betragtninger bedre end det man sagde nej til dengang.

 41. Af Lars Jacobsen

  -

  Kære Uffe.

  Citat: “(…) et Danmark, som på forhånd er ved at have meldt sig ud”.

  Ja, gid det var så vel. Dit elskede europæiske projekt er i færd med at krakelere på flere måder: Ukontrolleret indvandring, parlementets rejsecirkus, euroens forfald, flere sydeuropæiske landes fallit, fri indrejse for underbetalte østeuropæere. Resten af Verden ser det, men du gør ikke: Den europæiske konstruktion er et meget dyrt luftkastel befolket med kommissærer.

  Så jo; lad os endelig komme ud. Måske kunne man tilmed afskaffe det impotente Nordisk Råd og lægge grunden til en rigtig Nordisk Union. Her er der tale om 5 lande med kulturelt fællesskab. 5 lande, som kan supplere hinanden på bedste måde.
  Flaget? 5 hvide svaner på blå dug.
  Og møntfoden? Krone.
  Men så langt tør ingen politiker vel tænke?
  Der er nok heller ingen, der vover at udskrive valg om udmelding fra EU.
  Vel?

  Mvh. TIDLIGERE EU-tilhænger.

  XVI

 42. Af Karl Wilders

  -

  EU giver sig helt af sig selv, det samme goer moent unionen……det hele falder fra hinanden. Gaelden kan ingen betale, for det betyder, at tyskerne reelt skal betale for alle, hvilket aldrig bliver en realitet, da Tysklands formue ligger paa private haender.

  Som man kan se af diverse kommentarer her, fatter de faereste problemets maalestok. Skulle briterne gaa udaf af EU, er det forbi. EU var skabt for specielt, at holde Tyskland og Frankrig fra, at kriges – dermed er UK tungen paa vaegtskaalen, er de ikke laengere med, er der intet grundlag for, at fortsaette. Alle tre skal vaere med. Om lille DK vil betale en milliard mere eller mindre er sagen udvedkommen….

  Regn med, at UK meget snart traeder udaf EU, da de ikke vil vaere med til den magtafgivelse, der internt skal til for, at faa styr paa det europaeiske kaos-hus…..

 43. Af Hans Jørgen A. N.ielsen

  -

  Thomas sagde:

  Skovgaard: Rigtigt det EU man stemte om i 1972 er ikke det samme som i dag.

  Thomas har en pointe (hvilket er usædvanligt for ham), når han siger at det ikke var det samme vi stemte om i 1972, for det vi stemte om dengang var nemlig De Europæiske Økonomiske Fællesskaber (EF).

Kommentarer er lukket.