Gaza: Lad os krydse fingrene

Af Uffe Ellemann 157

Gaza ligger der som en af de islandske vulkaner: Trykket stiger og stiger, og vi ved, at på et eller andet tidspunkt kommer der er nyt udbrud, som kan få store konsekvenser for resten af verden…

Gaza er en menneskeskabt trykkedel: I et område på størrelse med Langeland er 1,6 millioner mennesker lukket inde i en ghetto, styret og terroriseret af de religiøse ekstremister i Hamas-bevægelsen, som de selv valgte i håbløshed og desperation over forgængernes korruption. Og de er låst fast i den ulykkelige ”logik”, hvor der altid vil opstå nye ekstreme bevægelser, når de eksisterende søger at moderere sig. Sådan gik det, da Fatah anerkendte Israels ret til at eksistere, og Hamas opstod – og sådan er det gået nu, hvor Hamas begyndte at dæmpe sig, først og fremmest i forholdet til Iran (som i årevis har været sinister dukkefører i det mellemøstlige drama). Så begyndte Palæstinensisk Islamisk Jihad at optræde som Irans marionet, og sende byger at stadigt mere avancerede raketter ind over israelske befolkningscentre.

Det skulle gå galt. For det var naturligvis meningen med raketterne. Og det gik galt: Israel svarede igen med massive bombardementer efter modellen ”ti øjne for en tand”, og verdens vrede begyndte at flytte sig fra raketterne og mod den stærke israelske militærmagt. Balladen kom på et tidspunkt, hvor opmærksomheden ellers var rettet alle mulige andre steder hen: USA havde travlt i Sydøstasien, de arabiske lande ømmede sig over Syrien og egne indre problemer i kølvandet på ”foråret” – og europæerne havde travlt med at slås om budgetter og euro-redningspakker. Så det var virkelig som et par hunde i flere spil kegler, at Hamas og Israel nu lagde beslag på opmærksomheden. Men det gjorde de – ikke blot på grund af risikoen for at konflikten skulle brede sig – men også fordi der var helt nye spillere på banen, som skulle prøves af, først og fremmest den nye ægyptiske ledelse.

Nu er der så våbenhvile, indtil videre i hvert fald, og vi kan begynde at opgøre regnebrættet over vindere og tabere – mens vulkanen stadig ligger og samler tryk til næste udbrud.

Både Israel og Hamas erklærer sig som ”vindere”, helt i overensstemmelse med traditionel mellemøstlig logik, hvor det er afgørende at kunne stille sig i positur.

Israel ønskede at demonstrere vilje til at forsvare sin befolkning – samt evne til at slå igen. Det lykkedes. Af særlig interesse var anvendelsen af det missilforsvarssystem – ”Iron Dome” – som er under udbygning. Jernkuplen bestod prøven med glans.

Israel opnåede også at få både USA og den ægyptiske præsident ud af busken: USA’s støtte til Israels ret til selvforsvar var klar og umisforståelig – og præsident Morsi endte efter mange omsvøb med at stå i den traditionelle ægyptiske rolle som moderator, og tillige en slags garant for våbenhvileaftalen.

På den anden side kunne Hamas sole sig i omverdenens opmærksomhed under hele forløbet. Rivalerne i Fatah på Vestbredden var der ingen, der interesserede sig for – og stakkels præsident Mahmoud Abbas tegner til at blive den store taber, hvis han i næste uge i FN må konstatere svigtende opbakning til sit ønske om en styrket rolle for det palæstinensiske selvstyre, fordi sympatisører frygter at komme til at give symbolsk støtte til de ekstremister, der begyndte balladen med at sende raketter mod Israel.

Hamas bryster sig også af, at der nu blev demonstreret en evne til at sende raketter helt til Tel Aviv og Jerusalem – selv om det formentlig var Hamas’ mere ekstremistiske rivaler, der gennemførte det stunt. Men i det omfang, omverdenen opfatter det som en sprække i den israelske rustning, kan man risikere at det forrykker den mellemøstlige balance til ugunst for Israel.

Hamas kan også glæde sig over, at der lempes noget på den isolation, som især har lammet Gazas økonomiske udvikling – og det er da også en vigtig opgave for dem, der står som garanter for våbenhvilen, at udnytte alle muligheder for at tage trykket af i Gaza-ghettoen ved at styrke den økonomiske og sociale udvikling der.

Men det er Ægyptens rolle, som var helt væsentlig og afgørende: Det muslimske Broderskab sidder stadigt tungere på magten i Ægypten, og der er ingen tvivl om, at der er en massiv folkelig utilfredshed med fredspagten med Israel. Alligevel lykkedes det præsident Morsi at balancere, og udnytte sin indflydelse på Hamas til at presse en våbenhvileaftale igennem – samtidig med, at hans efterretningschef (som også spillede en vigtig rolle i Mubarak-tiden) synes at havespillet en afgørende rolle som ”honest broker” over for både Israel og Hamas. Ganske godt gået. Nu skal det så vise sig, om man også kan holde igen på ekstremisterne – og om man (i samarbejde med Israel) kan få styr på den røverrede, Sinai-halvøen har udviklet sig til.

Der er utroligt mange sten og vejsidebomber på den videre vej. Men der er to vigtige nye forhold, som kan lette vejen: Man må formode, at USA’s klare støtte til Israel vil give amerikanerne større indflydelse på den israelske regering, som skal presses til en mere positiv holdning til to-stats-løsningen – og man må formode, at præsident Morsi nu har investeret så megen prestige i sagen, at han vil udnytte al sin indflydelse i den palæstinensiske lejr til at dæmpe gemytterne der.

Så lad os krydse fingrene.

157 kommentarer RSS

 1. Af christian nielsen

  -

  @Michael Sørensen
  Hvis du ikke har bemærket at Holocaust systematisk misbruges i alle mulige sammenhænge så har du godt nok sovet i timen. Bare se på hvor mange gange israelske politikere samvittighedsløst misbruger holocaust, når de skal argumentere for at både deres politik i forhold til palæstinenserne, i forhold til Iran og i forhold til hvorfor de skal have lov til at bygge masseødelæggelsesvåben, der truer os alle.

  Den amerikanske forsker Norman Finkelstein har skrevet den roste bog: “Holocaust-industrien”, hvor han demonstrere hvorledes at Holocaust misbruges til at skrabe penge sammen, samt hvordan det bruges til at dække over israel handlinger.

  Finkelstein´s egne forældre overlevede med nød og næppe Hitlers koncentrationslejre, og det er deres forargelse over den skamløse udnyttelse af Holocaust, der har inspireret ham.

 2. Af Hans Jørgen N*ielsen

  -

  Michael Sørensen skriver:

  “For mange år siden var jeg i kibbutz i Israel i næsten et år”

  Jeg var der kun ½ år
  Jeg deltog konsekvent ALDRIG i de informations/propaganda møder som blev afholdt, og opsøgte i stedet palæstinenserne, som jeg anser for MEGET bedre — og ægte genuine — mennesker [Hvor mange af israelerne var arrogante og hovski-snovski], som frem for alt ikke er kompromitteret ved at have stjålet nogen andres menneskers land.

  Nu er det vores håb at vi snart kan bringe en afslutning på Israel ved at afholde et valg mellem Jordan-floden og Middelhavet om hvorledes landet dér skal regeres. Du kan ikke have det mere demnokratisk end dér: Een mand, een stemme.

 3. Af peter kocsis

  -

  Michel Sørensen

  “Erling Jensen hævder: Holocaust bruges som undskyldning?? Hvad fanden bilder du dig ind, idiot!!!”

  Jeg erindrer selv, at den tidligere Israel ambassadør i danmark Olmert, der selv var en torturbøddel fra Mossad og blev belønnet med ambassadørposten på grund af sin effektivitet, ikke kunne skrive et eneste indlæg i medierne, uden at han i disse forsøgte at retfærdiggøre Israels senest begåede massakrer på palæstineserne med jamrende at hyle op om holocaust.

  “Prøv en hverdag, hvor I aldrig ved, om en eller anden gal araber, kan finde på at sprænge en bus i luften, en hverdag, hvor en bombe er blevet placeret i en skraldespand i en park. PRØV DET!!! Det er, hvad israelerne dagligt lever med!!”

  HULK HULK hvor er det dog synd for de stakkels israelere ,der alene i Gaza i perioden 2005-2012 har slagtet 5800 mennsker deriblandt 1000 børn.
  Der har raseret Gaza med ca en million bomber.
  Der har kidnappet 25000 palæstinesere deriblandt 1200 børn og anbragt dem i koncentrationslejre.
  Der under Sharons 1. Libanomassakre dræbte 20000 civile.
  Der daglig i 60 år har myrdet , invalideret ,såret og tortureret hundretusindevis af palæstineserne.
  Der daglig i 60 år har smadret deres huse, ødelagt deres landbrugsafgrøder, stjålet deres land og vand.

  “Man får næsten det indtryk, at hvis en palæstinenser spotter en sten,så er hans eneste tanke: Mig samle sten op og kaste den!! ”

  ja, fuldstændigt rigtigt! palæstineserne kæmper med sten, mod Israels et tons fosfor-,fragmentations- og klyngebomber.

 4. Af Jon de Linde

  -

  @Kocsis:

  Vi har vist været over den med tabstal. Fair er for idioter i krig. Israel ville være idiotiske hvis de søgte at få en “fair” kamp. Strengt taget er deres flyvesedler, deres SMS kæder og deres højtalerbeskeder fra et militært synspunkt dybt idiotiske. De advarer fjenden for at tækkes en civilbefolkning der er ligeglade, opfordres af Hamas til at blive (gratis martyrer) og for at tækkes det internationale samfund som også er ligeglade. Og så kører de oven i købet forsyninger ind, og opretholder elektriciteten (minium en trediedel af Gazas el kommer fra israel, og al diesel kommer fra israel til Gazas Elværk).

  Du kan ikke undgå civile tab i tætbefolkede områder. Hvad enten du vil det eller ej så vil de tab komme.

  Hvorfor kommer de? Pga af Raketterne. Jeg undres til stadighed over at folk mener at Israel bare skal tage raketterne og smile… når de tilsyneladende mener at Israelske Hellfire Missiler der er noget af det mest præcise der findes er “krigsforbrydelser”. Logic Much?

  Hvis Israel vitterligt gjorde hvad man anklager Israel for, hvis Gaza var en KZ lejr, en Dødslejr, så undrer det mig at Gaza får kontinuerligt flere indbyggere, at gaza har problemer med Diabetes og med overvægt. En forkert diæt, tvunget af nød, måske… men fed bliver man ikke af ikke at have noget at spise.

  “Slagtet i Gaza”. Du har ingen ide om hvad ordet “Slagte” betyder Kocsis. Kig på Sydsahara eller se på Naboen Syrien. Der slagter en person som har taget den Hypokratiske ed løs i en grad der får Israel til at ligne en impotent amatør. På trods af at Israel har midlerne til at køre hele gaza igennem et vaffeljern af artilleri og raketter. På trods af at de i forvejen anklages for at gøre det, bliver kaldt Nazister, folkemordere og ligenede.

  Og så klandrer i oven i købet de Israelere der logisk tænker… “jammen hvad fanden… vi er jo allerede dømt for den slags handlinger i den offentlige mening, så lad os da få fuld valuta for pengene”.

  Enten skal der skrues gevaldigt ned for retorikken eller også risikerer i at få en der er meget værre end Bibi. Han er i det mindste til at snakke med. Og lige nu er han under pres i israels vælgerskare for ikke at være hård nok. Nazister? I aner ikke hvad ordet betyder.

 5. Af peter kocsis

  -

  De Linde

  “Vi har vist været over den med tabstal.”

  Og det endte med, at da du havde bedyret, at tabstal og disproportionalitet ingen rolle spiller, så konstaterede jeg, at du derved havde frataget Israel Holocaust. Hvorefter du klappede i som en østers.

  “Strengt taget er deres flyvesedler, deres SMS kæder og deres højtalerbeskeder fra et militært synspunkt dybt idiotiske.”

  Nej det er det ikke , for Israel bruger disse midler til at skabe blind panik blandt civilbefolkningen og få dem til at flygte fra hjemmet i kaos. Der har været utallige opringinger etc som ikke var blev efterfulgt af bombninger ,som derfor er at betragte som det rene chikane af civilbefolkningen.

  “Og så kører de oven i købet forsyninger ind, og opretholder elektriciteten (minium en trediedel af Gazas el kommer fra israel, og al diesel kommer fra israel til Gazas Elværk).”

  Ud fra samme logik kunne du også rose nazisterne for ,at de også både leverede mad og brændsel til deres KZ lejre, og det endog i en mangelsituation, hvor både de tyske soldater og de civile sultede, og hvor hver gram protein til lejr befolkningen betød et gram mindre til tyskerne selv.

  Men sagen er i al enkelthed den,at Israel ifølge int. lovgivning som okkupationsmagt har pligt til at at sørge for at civilbefolkningen i de okkuperede områder ikke lider nød. Men selv denne minimale fordring overholder landet ikke , idet Israel lader EU betale to tredjedele af Israels udgifter. Så hvis EU ikke var trådt til, var befolkningen i Gaza døde af sult.

  ” så undrer det mig at Gaza får kontinuerligt flere indbyggere, at gaza har problemer med Diabetes og med overvægt. En forkert diæt, tvunget af nød, måske… men fed bliver man ikke af ikke at have noget at spise.”

  talrige int. sundhedsundersøgelser i Gaza har har konstateret alvorlige ernæringsmæssige problemer hos børn ,opstået p. g.r a. den ulovlige blokade.

  “Hvis Israel vitterligt gjorde hvad man anklager Israel for, hvis Gaza var en KZ lejr, en Dødslejr, ”

  En parallel mellem naziernes lejre og zionisternes er, at begge parter anvender de indsatte som prøvekaniner for videnskabelige ekperimenter. Nazierne gjorde mediciske forsøg på levende, medens Israel/USA bruger Gazas civilbefolkning som levende forsøgskaniner til eksperimentel afprøvning af det nyeste indenfor bombeteknologien, f eks nye typer af fragmentationsbomber, klyngebomber, fosforbomber og brandbomber.

  “Du kan ikke undgå civile tab i tætbefolkede områder. Hvad enten du vil det eller ej så vil de tab komme.”

  imidlertid er al civil tab aggressorens ansvar og det er dennes pligt at undgå disse.

  “Hvorfor kommer de? Pga af Raketterne.”

  Israel talrige gange massakrer palætineserne, længe før der var så meget som skyggen af en raket.Endvidere er dut pudsigt at Israel altid netop lige før et valg kommer i tanker om, at landet er i færd med at blive udslettet.

  “Slagtet i Gaza”. Du har ingen ide om hvad ordet “Slagte” betyder Kocsis. Kig på Sydsahara eller se på Naboen Syrien.”

  Vi konstaterer lige i forbifarten, at du her nu selv tyr de kvantitative argumenter ang. sammenligninger af ofre, som du overfor nægter har gyldighed for Gazas ofre i forhold til Israels.

  Dine sammenligninger holder desuden ikke.

  1)Du sammenligner med borgerkrige, men Israel slagter
  udelukkende løs på et andet folk. Det spiller omend ikke moralsk,men folkeretsligt set en hel anden rolle.

  2) Jeg tror ikke, at selv Israel ville føle sig særlig smigret over, at regimets tilhængere bestandigt må ty til sammenligninger med de mest blodige diktaturstater , for i det hele taget at kunne fremføre et forsvar. Sagen er jo den, at medens diktatorer jo bare gør hvad alle forventer og ingen med fornuften i behold kan drømme om at bifalde deres handlinger, så anser Israel sig selv for at høre til i den gode selskab, idet man i egne øjne ikke blot er en demokrati ,men også ovenikøbet efter eget udsagn besidder verdens mest moralske hær. Så det eneste lille krav vi forlanger af landet , er, at hvis man vil spille med i den civiliserede strygekvartet, må man være i stand til at holde kammertonen. Men 5800 mord på 8 år virker ikke særligt musikalsk .

  “På trods af at Israel har midlerne til at køre hele gaza igennem et vaffeljern af artilleri og raketter. På trods af at de i forvejen anklages for at gøre det, bliver kaldt Nazister, folkemordere og ligenede.”

  Israels etniske udrensninger af palæstineserne 1849 og 1967 er folkeretsligt set defineret som folkemord. Hvad angår nazisammenligningen, kan man passende sammenligne nazisternes besættelse af Danmark med Israels besættelse af Palæstina. I forhold til den måde Israel l behandler palæstineserne på siden 1948, kan den kun 5 årige besættelse af Danmark kun karakteriseres som en frokost i det grønne.

  “Enten skal der skrues gevaldigt ned for retorikken eller også risikerer i at få en der er meget værre end Bibi. Han er i det mindste til at snakke med. Og lige nu er han under pres i israels vælgerskare for ikke at være hård nok. Nazister? I aner ikke hvad ordet betyder.”

  Du forsimpler helt situationen.Som bekendt har Israel nu kun en eneste ven tilbage ,nemlig USA hvis økonomiske støtte man er 100% afhængig af. Støtten udgøres af pæne senatorer i jakkesæt og slips, og disse kan selvfølgelig ikke lade israel være hårdere end det allerede er ,med endnu større civile tab til følge, fordi alle er klar over,1) at der ingen trusler er overhovedet imod Israels eksistens fra nogensomhelst side, 2) rakethysteriet er udelukkende iscenesat som, og tjener til ,at maximere paranoaien hos israels civil befolkning, så de stemmer på reaktionære 3) at USA må balancere mellem israel og halvanden milliard muslimer, så man derfor selvfølgelig ikke kan tillade, israel går helt amok.

 6. Af short url http://tiny.cc/lkudtw

  -

  really good points right here, just thank you

 7. Af Zauberer http://tiny.cc/2rl3sw

  -

  should you want, I?ll publish you articles. Copywriter seeking for operate

Kommentarer er lukket.