Den italienske sæbeopera

Af Uffe Ellemann 35

Så gjorde han det igen, Silvio Berlusconi: Leverede politisk underholdning på et plan, hvor selv nordiske cirkusartister har vanskeligt ved at følge med…

Med udsigt til snarlige valg i Italien (og vanskelige retssager kørende om næsten alt, fra skatteunddragelse til sex med mindreårige) greb han chancen og meldte sig på banen igen – ”for Italiens skyld” – og meddelte samtidig, at den siddende premierminister Mario Montis stramme økonomiske politik er alt, alt for streng for de hårdt plagede italienere. Utvivlsomt et populært budskab. Men i det omfang, han måtte få det solgt til de italienske vælgere, vil det gøre det særdeles vanskeligt at fastholde markedernes (for ikke at tale om EU-partnernes og Valutafondens) tillid, hvilket er forudsætningen for at kunne fortsætte det genopretningsprogram, som teknokraten Monto har sat i gang for at lappe på Berlusconi’s tidligere excesser.

Det var op til weekenden, spændingen blev bygget op. Og det var interessant at følge hovedpersonernes bevægelser: Mario Monto forlod det politiske cirkus i Rom for at tage til opera-festival i Milano – oven i købet med noget så langhåret som en Wagner-opera midt i 200 året for fejringen af italienernes opera-helt Verdi – mens Berlusconi også drog til Milano, men for at bekendtgøre sin politiske genopstandelse ved et arrangement i den lokale fodboldklub, som han ejer. Monti lod samtidig forstå, at når/hvis det stramme statsbudget, han har fremlagt, bliver vedtaget, trækker han sig bukkende tilbage fra scenen, og overlader den til de folkevalgte. Sådan!

Det skal blive festligt at overvære. Spørgsmålet er, om Berlusconi tør lade de stemmer, han måtte kontrollere i parlamentet, vælte budgettet – for så kommer Italien virkelig i en klemme, hvor rentespændet til Tyskland hurtigt vil kvæle den optimisme, der så småt var på vej. Eller om han lader budgettet komme igen, for så at kaste sig ud i en hård og populistisk valgkamp for at overbevise italienerne om, at han vil være meget flinkere end den skrappe Monti, hvis han bliver valgt.

Som meningsmålingerne i Italien flagrer rundt for øjeblikket, er der rimelige muligheder for, at der kan sammensættes et så uarbejdsdygtigt parlament, at politikerne igen må tage en Canossa-vandring til Mario Monti og bede ham træde til. Det kan man så have alle mulige demokratiske kvababbelser med – men det vil være den bedst tænkelige udgang for italienerne. Og for os andre.

Det vil være ulykkeligt for den videre udvikling i Europa, hvis Italien igen flipper ud i et populistisk hængedynd – samtidig med, at der omsider er meget spæde tegn på en lidt mere positiv udvikling omkring Grækenland. Spanien er fortsat en kilde til stor bekymring. Men den største bekymring er nok Frankrig, hvor virkeligheden er ved at indhente præsident Hollande. I det spændingsfelt kan en Berlusconi kun risike at få hele konstruktionen til at vakle.

Nå – nu er det jo Italien og italiensk politik. Så mon ikke de halter igennem, på den ene eller den anden måde? Da jeg hørte om Berlusconi’s selvopofrende gerninger lørdag, skyndte jeg mig ind til husalteret og kaldte Woody Allens vidunderlige film ”To Rome with Love” frem på min YouSee box. Jeg kan anbefale andre at gøre det samme. Så får man et hjertevarmt og præcist indblik i, hvad der skal til for at fange de italienske vælgeres opmærksomhed – og man bliver mindet om, at selv om italienerne er frygtelige at have med at gøre i international politik, og helt umulige at tage alvorligt, så er det lige så umuligt ikke at holde af dem.

35 kommentarer RSS

 1. Af Poul Borup-Andersen

  -

  Klarsyn fra Uffe E. Jensen. Og det har jeg respekt for. Og analysen i denne artikel er helt i top ( mener jeg). Muligvis har 18,2% italienere nøjagtig samme indsigt og vurdering. MEN, da Italien har et demokratisk styresystem, lige som vi har i Danmark, er det ikke nok. Det er nemlig flertallet, der bestemmer. Når ‘flertallet’ med Berlusconi i spidsen lukker Italien, går det rent galt i EU. Og vi ryger med. Og da flertallet i den danske vælgermasse HELLER IKKE har indset, hvad der sker i og med Danmark p.t. er det kun et spørgsmål om tid.
  Alle – nej desværre ikke flertallet i Danmark – kan, for at tage den helt fra toppen, godt indse, at vi skal have skaffet os 150.000 jobs for at få skattekroner i DK statskassen. Der er jo forsvundet 170.000 jobs. Måske får vi 50.000 nye arbejdspladser, men så er det industrirobotter, der er på arbejde. Kun få nye jobs. Så derfor er både Italien og vi ‘på spanden’. Skal jeg uddybe? Håber ikke, at jeg spamede tråden.

 2. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Ingen tvivl om, at den fuldstændig vanvittige italienske pensionsstruktur ikke kan overleve – hvilket den tilsvarende spanske heller ikke kan.
  Det er nu aldrig morsomt at skulle fortælle folk at de er – om ikke helt, så dog halvt ruinerede – dels tror de ikke på det, dels véd de det er sandt: Aldrig en populær kombination.

  Sagen er jo, at det det drejer sig om er IKKE hvad man får i pension; men hvad man får for det man får.

  Der er som pensionssparer to måder at tabe penge på: Enten investere pengene i obligationer med reelt negativ rente eller ved at investere pengene i aktier med højt afkast og så ganske pludseligt tabe alle pengene.

  Vi og italienerne kan lide det eller ej; men der hvor der er de største produktivitetsfremskridt mulige er nok i den offentlige sektor: F.eks. kan fødevarer ikke reelt blive meget billigere (selv Enhedslisten har jo opgivet kampen mod madmomsen i erkendelse af, at det er ligegyldigt, når man betaler 30 kr. for en kop kaffe på cafe.)
  Industrivarer er der nok heller ikke det store at komme efter – ikke når man ser priserne på de nyeste fornuftsbiler.
  Der hvor fremskridtet skal komme bliver på de offentlige ydelser, hvor der skal ydes mere for mindre.
  Det er nok også dér i infrastruktur pengene skal investeres.

  Og jo Spanien og Italien har vist nok fået deres del af de midler.

 3. Af Johannes Jørgensen

  -

  Berlusconi vil have Italien ud af euroen – subsidiært begynde at trykke sine egne Eurosedler – og så devaluere dem hvert 4. år lige som i de gode gamle dage …

 4. Af Roberto Salvo

  -

  Hvor er du overklog Uffe.

  Adesso te lo scrivo in italiano chi sei. Una persona come te non é un politico, ma giornalista di strapazzo, un tecnico che sta bene in ufficio, come Monti, come Barroso, come il tuo successore Anders Fogh. Una persona schifosa che ha promesso alle elezioni, ma che giá aveva il posto alla NATO. Una vergogna.

  Caro Uffe, te lo dico francamente, chiudi il becco e impara a lavorare per capire cosa sia la storia e cultura italiana. Ti lasciano scrivere nel BT perché hai un nome, ma nessun danese ti amava ed hanno giustamento preferito Nyrup a te. La birra e il sigaro non convinsero giustamente i danesi, perché pensarono che Uffe é una brutta cosa e molto arrogante.

  Sará facile governare nei paesi scandinavi, tanto gli scandinavi sono gente spiritualmente morta, lo stato li ha ammazzati per centinaia di anni. Ma a governare gli italiani é materia assai difficile, e non cominciare ad applicare le tue teorie di merda per l’Italia e tanto meno per Berlusconi.

  Berlusconi ha fatto una promessa agli italiani, che é, che fin che lui vivrá terrá i comunisti al bando. Berlusconi non va alle elezioni per prendersi un posto alla Nato con Anders. Berlusconi ha uno scopo chiarissimo: mai lasciare gli italiani nelle mani dei comunisti.

  Uffe, chiudi il becco, e impara prima di scrivere.
  Roberto Salvo

 5. Af Ole Skovgaard

  -

  Il lufto il Hunde uffo ?, Roberto salva, berlosconi
  Trankilo Eeeeh

 6. Af Peter Christensen

  -

  Sædvanlig UE nedladende foragt for demokratiet. EU ved bedst og er heldigvis ikke belastet af alt for megen demokratisk indflydelse.

  “særdeles vanskeligt at fastholde markedernes (for ikke at tale om EU-partnernes og Valutafondens) tillid, hvilket er forudsætningen for at kunne fortsætte det genopretningsprogram, som teknokraten Monto har sat i gang ”

  “Det vil være ulykkeligt for den videre udvikling i Europa, hvis Italien igen flipper ud i et populistisk hængedynd ”

  “italienerne er …..helt umulige at tage alvorligt”

 7. Af J. Mathiasen

  -

  Tja, Allens film havde jeg fornøjelsen af netop denne eftermiddag, og den bekræfter nogle udbredte forudfattede meninger om Italien og italienere. Det gør valget af Wagners opera i Milano til gengæld ikke. La Scala vidste naturligvis at Barenboim, som dirigerede, er Wagner-specialist, og han afviste det “nationalistiske” programønske som noget vrøvl, bla. fordi det først er 100-året for Verdi i 2013.

  Lad os lige se, om ikke et flertal hos italienerne når frem til samme klarhed som La Scalas ledelse. Og bemærk så, at Berlusconi kom med sin meddelelse udenfor børstiden.

 8. Af Bjørn Holmskjold

  -

  Skal man forstå Silvio Berlusconi, så er man nødt til have psykologisk indsigt i personlighedsforstyrrelser. Den samme indsigt skal man bruge i forhold til at forstå, hvorfor verdens ledere i årvis har taget ham alvorlig.

  Begynder man nu at forstå psykologien er det mest påfaldende, at så mange af verdens ledere har svære psykologiske problemer. Hvilket jo så forklarer, hvorfor de i så mange år har taget Silvio Berlusconi seriøs. Årsagen er genspejling. De kunne genkende så mange side af sig selv i Silvio Berlusconi, at de ikke kunne se manden var svært psykisk skadet.

  Dette burde bekymre verdens befolkninger. Men det gør det ikke. For hvor mange tænker over, at mennesket er underlagt psykologiske lovmæssigheder?

 9. Af Den italienske sæbeopera | Det bliver en krig at overleve

  -

  […] http://uffeellemann.blogs.berlingske.dk/2012/12/09/den-italienske-saebeopera/ […]

 10. Af Jesper Skade

  -

  Tak, Roberto!

 11. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Salvo: Buffone!

  Jo, jeg forstår mere italiensk end jeg skriver. Parle tedesco bastante bene!

  Sagen er den at problemstillingen er stort set den samme i hele Europa uanset hvad.

  Der er sket en omfordeling af formuerne fra den yngre til den ældre fra den yngre, hvilket har ruineret den yngre generation. Sagen er bare, at den yngre generation producerer ydelserne som pensionistgenerationen har sat sig for at vælte sig i. De yngre er ikke så forfærdelig taknemmelige, til pensionisternes store forargelse.

  Der er nu to udveje, fordi der er IKKE nogen mulighed for den yngre generation for at betale gælden:

  1) Til rekapitalisering af bankerne kan man begynde at indkræve skattesvegne midler. Unægteligt et skatteobjekt af dimensioner i Italien – og halleluja Spanien. Hvorfor tror Du man taler om en Europæisk bankinspektion? Det er da for at opspore skattesvindlernes penge – bare rolig: Du kan ikke længere gemme Dig i Schweiz!

  2) Den anden mulighed er beskatning af pensionsydelserne – evt. på et tidligere tidspunkt – eller pensionsopsparingerne.

  En ting er sikkert: Det bliver ikke lønmodtagerne og ej heller forbrugerne, der kommer til at betale.

  Det bliver hverken fascister eller kommunister, der kommer til magten – end ikke i Grækenland! Der er ikke nogen til at betale dem.

  Vi ser det mest udpræget i Danmark, hvor Dansk Folkeparti ikke tog lang tid om at falde sammen til en bold uden luft. I øjeblikket er Helle og Margrethe ved at rundbarbere kommunisterne.

  Vi ligger vel p.t. nogenlunde stabilt på 2/3, der IKKE er på yderfløjene – og som kan bruges til noget.

  Beklager Uffe; men mit italienske rækker ikke helt til transskribering af de passende udtryksfulde obskøne gestikulationer, så Du må nøjes.

 12. Af Thomas Borgsmidt

  -

  En teknisk bemærkning: Den væsentlige forskel mellem Italien og Spanien er, at den spanske banksektor er langt mere konsolideret:

  Der er de 3 store Santander, LaCaixa og BBVA – hertil kommer så Bankia som er en skraldespandsfusion af 7 regionale banker – hvilket man så IKKE skulle have gjort, fordi det gør, at at i renoveringen af Banco Valencia var man nød til at henvende sig – jeg mener det var – LaCaixa for dog at have en bank i Valencia regionen (Spanien mangler nemlig også at gennemføre et par regionale/kommunale reformer, som vi herhjemme fik på plads på falderebet til sammenbruddet.

  Jo, der ER en bank til i området af nogenlunde størrelse; men den er så håbløs, at jo mindre sagt om den, jo bedre.

  Altså konsolideringen af bankerne er forkert fordi den går i ekstremer i størrelse og administrationen er bare forkert!
  Asturia er for stor til at være en kommune og for lille til at være en region, hvor Andalucia er for stor til at være en region og lille til at være et land. Derfor slår de hinanden i hovedet med dialekt forskelle, der er mindre end på jysk. Går tilbage til fordrivelsen af maurerne – så det får ikke gjort noget ved de første par år.

  Italien derimod roder med Garibaldi’s samling, som han ikke fik gjort færdig – han regnede med en dag i morgen. Derfor er der et utal af små fnattede og insolvente banker i Italien. Har vi rod i det danske banksystem, så tag til Italien og græd.

 13. Af Chiara Petreni

  -

  Først vil jeg her undskylde for den rablende kommentar som min landsmand har skrevet. At hylde en opportunist som Berlsusconi fordi “han forsvarer Italien mod kommunisterne” tror jeg kommenterer sig selv. Berlsusconis medievirskomhed har lidt økonomisk tab siden han trådte tilbage, og han har flere retsager i vente som Uffe Elleman Jensen skriver. Hans virksomheder og hans problemer med retssystemet er den eneste begrundelser for hans beslutning. Alt andet er propaganda. Ingen er tjent ved hans comeback, hverken hans parti, som hvis Monti beslutter sig for at stille op bliver splittet, eller Italien som kommer igen til at være under internationale bevogtning. Jeg er trist over udviklingen og selvom jeg har boet i Danmark i 26 år, gør det oprigtig ondt på mig at se, at Montis forsøg på at rette på Italiens tilstand nu går til spilde. Jeg er også rasende over, at sådan et menneske som Berlusconi igen kan få lov til at spille en tragisk rolle i italiensk politik. Jeg håber mine landsmænd endelig vil huske hvem der er den oprindelige ansvarlige for den økonomiske katastrofe Italien befinder sig i.

 14. Af Thomas Jensen

  -

  Uanset hvem der måtte vinde et italiensk valg, er en demokratisk valgt regering at foretrække, fremfor et marionetteater med Italien som vasalstat styret af centraladministrationen i Bryssel.

 15. Af Dennis Jensen

  -

  Hvis Uffe´s analyse er at Italienerne er håbløse og umulige, så er det da fedt at de bl.a. skal have indflydelse på hvordan Danmark skal regeres gennem EU. Uffe mener ikke de kan finde ud af at styre Italien, hvad pokker skal de så involveres i danske forhold for? Og ja jeg kan også godt lide dem ;o)

 16. Af Yassin C.

  -

  Det er tragisk, at nogen herinde, endda på to forskellige sprog, åbenbart mener, at demokrati er ensbetydende med, at den, der får flest stemmer, skal bestemme efter forgodtbefindende uden hensyntagen til basale retsstatsprincipper. Ked af at skuffe jer, men det er junglelov uden vold (i Berlusconis tilfælde er jeg endda i tvivl om, hvorvidt der ikke er vold involveret).

  @ Uffe: Når nu du selv bringer Berlusconi på banen, håber jeg, at du vil besvare et spørgsmål, som jeg altid har stillet mig selv, og som Dennis lige før mig også indirekte stiller: hvordan kan resten af de folkevalgte i Europa ikke tage større afstand fra en kriminel politiker? Er det mon fordi, at man ikke selv har rent mel i posen? Eller er det bare åndssvag børnehavepædagogik, hvor man inddrager bøllen i stedet for klart at markere over for denne, at det er en opførsel, der ikke tolereres?

 17. Af Svend Dirksen

  -

  Uffe Ellemann har ikke meget til overs for demokratiet, efter at han selv blev stemt ud som kandidat til statsministerposten. Uanset, hvem der vinder det næste valg i Italien, må det være bedre end den nuværende administration, der er indsat af Angela Merkel og Barroso.

 18. Af Torben Liborius

  -

  UE’s analyse er præces, og at beskylde ham for ikke at ønske demokratiet er totalt sludder.

  Det problem, som er blevet åbenbaret i Grækenland og Italien mht. demokratiet er, at politikerne tror, at de har ubegrænset ret og adgang til at gældsætte landet. Demokratiets begrænsning er de økonomiske realiteter, og de har vist sig med stor forsinkelse. Hvis begrebet Mickey Mouse parlament skulle anvendes med rette burdet da være om det italienske parlament, der har haft lige så mange regeringer som år siden 2. verdenskrig. Berlusconis seneste stunt passer fint ind i dette Mickey Mousebillede.

  Den nuværende administration er ikke indsat af Merkel eller Barroso, den er indsat af nødvendigheden. Hvis tyskerne endelig skal ankalges for noget, må det være, at de lod stå til så længe, at Grækenland og Italien kørte af sporet for lånte penge.

 19. Af j b

  -

  Berlusconi is a court jester. the only one who dares tell the truth that EMU itself is the problem and Berlin should go back to the DM

 20. Af J. m

  -

  Internationale medier fortæller nu om meningsundersøgelser i Italien, som siger, at 81% af italienerne er imod Berlusconis tilbagevenden som ministerpræsident.

  For at understrege synspunktet har børserne, som forventet, reageret med fald på bankaktier, og det såkaldte “spread”, altså afstanden mellem renterne for Italien og for Tyskland er øget. Hvis lommeregneren ellers er stor nok, så kan italienerne se, hvad det koster at have Berlusconi som kandidat.

 21. Af Jan Andersen

  -

  Faktisk, hvis man læser i medierne, agter Berlusconi at stille EU/Tyskland et ultimatum. Enten går Tyskland ud af Euroen, ellers gør Italien.

  Måske Berlusconi har haft tid til eftertanke i sin ferie, og indset hvad andre har svært ved – EU´s problemer løses ikke før Tyskland går ud af euroen, eller Italien, Frankrig, Portugal, Spanien, Grækenland går ud.

  Man må huske Italien er en stormagt, og underordner sig ikke andre, sammen med Spanien er de ikke med i det fælles Europæiske patent – fordi de er stormagter og vil forblive selvstændige. Det er her kæden hopper af hos UEJ og andre, når man vitterlig tror lande som Polen, Spanien, Italien og andre vil vil nedlægge deres land og underlægges Tyskland og Frankrig.

  Læg mærke til et land som Spanien pt, Spanien vil ikke sælge sig til EU, derfor undgår de med alt hvad de har at gældsætte sig til EU. Lykkedes det ikke, er de klar til at gå ud af euroen, det er næsten at trykke på en knap for Spanien, Spanien har altid været pragmatisk og en stormagt – de sælger ikke sig selv, de afgiver ikke suverænitet.

  På den anden side står en række politiske ledere der har truffet beslutningen om at sætte alt på et bræt, forsvare euroen for enhver pris, forsvare projektet for enhver pris, selv om Europa dermed går under i forsøget. De tror alle vil afgive deres suverænitet. DET er den altoverskyggende trussel mod Europa, og freden i Europa – man modtager idag en fredspris, selvom man sætter alt på et bræt, uanset det vil føre til krigslignende/borgerkrigslignende tilstande igen.

 22. Af Uffe Lindum

  -

  NÅeh, Thomas Borgsmidt, lidt kan vi vel klare. Chiudi il becco betyder vel nærmest hold kæft

 23. Af Jan Andersen

  -

  Som en extra kommentar, man kan jo snart ikke nævne EU uden også at nævne Nato – vi må formode planen er EU skal overtage Nato – vi må formode Fogh Rasmussens opgave i disse år er at forberede denne overtagelse.
  Men hvorfor får befolkningerne ingen information om denne plan ?

  Monti går – er det fordi han ikke vil være med længere, i fremtiden være manden der solgte Italien, eller fordi han hellere ser Berlusconi gøre hvad der skal gøres, istedet for selv at gå imod vennerne ?

 24. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lindum: Det skal nok passe i en lidt fri oversættelse.
  Ordene lader til at være lidt bitre fordi Roberto agter at indklage Berlingske for pressenævnet for at hindre hans ytringsfrihed, der er særdeles indskrænket idet vejrliget nødvendiggør, at han bærer vanter. Det har med at fjerne nogle af de mere subtile nuancer i perfiditeterne.

 25. Af t møller

  -

  AT DdANAMRK STADIG ER I eu SKYLDES KUN MANGEL PÅ DEMOKRATI.
  Berlosconi kan gøre en foreskel- melde Italien ud af EU eller bede TYskland om at forlade EU og det er lige det vi almindelige demokratiske vælger går og venter på. Her i Danmark er alt fra Lisabontraktaten til bankunion tvungen ned over hovedet på os Og Uffe E J kalder Danmark et demokratisk land. jo barer vi holder kæft og hører efter

 26. Af Frank Hansen

  -

  Nu synes jeg at kommentarerne om Berlusconi er ved at blive lidt for hårde. Lad os være mere inkluderende. Tænk på alt det gode man kan sige om manden. Fx spildte han ikke tiden med en række fjumreår efter gymnasiet, men begyndte med det samme at studere jura på universitetet. Han viste initiativ, arbejdede hårdt og var villig til at påtage sig store risici på trods af, at han kommer fra den lavere middelklasse. Han gjorde alt det som regeringen forlanger af de unge i dag, og må vel næmest kaldes en rollemodel.

 27. Af Jan Andersen

  -

  Som t møller skriver, vi venter kun på en mand som Berlusconi skal ta det første skridt mod af få ændret EU´s kamikaze kurs. Samarbejde ja – fusion nej.

  Når man kalder det sæbeopera, har man ikke forstået den strategiske betydning af hvad der sker i sydeuropa – en itailiensk kvinde bliver spurgt hvad hun mener om EU har fået fredsprisen, og svarer Tyskland og Frankrig ikke fortjener prisen – hun sætter Tyskland 0g Frankrig = EU ! Tror man vitterlig man kan presse lande som Polen, Spanien mf der i århundreder er blevet invaderet af Tyskland og Frankrig i utallige krige, vil overlevere deres lande til hvad de opfatter som Tykland og GFrankrig i forening, eller vil accepterer en EU hær i deres land, på deres kasserner ? Det vil da blive opfattet som en besættelse, igen af Tyskland og Frankrig. Uha en fremtid man planlægger.

 28. Af Niels B. Larsen

  -

  @ Thomas Jensen: “Uanset hvem der måtte vinde et italiensk valg, er en demokratisk valgt regering at foretrække, fremfor et marionetteater med Italien som vasalstat styret af centraladministrationen i Bryssel.”

  Enig. Diktatur er der nok af fra den kant i forvejen.

  På den anden side må man da håbe at italienerne ikke er dumme nok til at hoppe på Berlusconi endnu engang.

  @ Yassin C

  Diktatorerne i Bryssel er da ikke interesserede i at der statueres et eksempel på retsforfølgelse af korrupte politikere.

  Det kunne ramme dem selv. De har jo korrumperet demokratiet bl. a. ved at indsætte egen statholder i Rom.

 29. Af Jørn Boye

  -

  Niels B. Larsen
  Nu er det jo nok lidt hårdt, at kalde italienerne dumme, fordi de stemmer på Berlusconi.
  Du burde vide lidt mere om Italien og italiensk politik før du udtaler dig.
  Jeg selv har boet og arbejdet i Italien i over 30 år, mine børn har dobbelt statsborgerskab, og min kone er italiener.
  Det som Berlusconi har udrettet, skriver aviserne ikke om.(skandaler sælger flere aviser)
  Berlusconi har gjort al lægeordineret medicin gratis, man betaler dog et lille administrationsgebyr,(ticcet) ca.1 €.
  Berlusconi har indført social pension, før havde kun de der havde haft et arbejde ret til pension.(på forsikringsbasis), derfor var der mange ældre kvinder, der blev hos en tyranisk ægtemand, for hvis de blev skilt, havde de intet at leve af.
  Berlusconi har frasagt sig sin løn som statsminister, og fået pengene overført til socialministeriet, med den begrundelse at han har penge nok.
  Det betyder, at han ikke har behov for at stjæle af statens midler, og det er italienerne ikke forvændt med.
  Der er ingen aviser i Danmark, der skriver om Berlusconis forgænger Prodi, han var jo en “god” socialist, der bliver heller ikke skrevet om, at der føres sag imod ham af den italienske statsrevision.
  Når Prodi fløj i embeds medfør, fik han sine flybilletter refunderet, men de billetter han har fået refunderet betyder, at han har fløjet 38 timer i døgnet i hele sin regeringstid.
  Det behøvede Berlusconi ikke, som han sagde:”Jeg har penge nok”.
  Roberto Salvo
  Jeg har læst dit indlæg, men jeg mener, at du er lidt grov i sproget, din mening kunne udtrykkes meget mere elegant,- så bed det også mere.

 30. Af Chris Henriksen

  -

  Wagner og Verdi

  Det er forkert, når Uffe Ellemann påstår at vi befinder os “midt” i 200 året for Verdis fødsel. Verdi blev født 9. (eller 10.) oktober 1813, så det er først næste år at vi kan fejre Verdi. Wagner blev iøvrigt også født i 1813 (22. maj), så når Monti tager til Wagner opera er det også relevant. Om Wagner er “langhåret” må stå for Uffe Ellemanns egen regning, men vi er da mange som sætter pris på såvel Verdi som Wagner. Mange italienere sætter i øvrigt pris på Wagner omend Verdi jo nok er den nationale operakomponist, idet han sammenkædes med frihedstrangen i 1800-tallet. Når italienere skrev “VERDI” på murene i f.eks. Veneto og Lomabardiet, betød det “Vittorio Emanuele, Re d’Italia”. Iøvrigt bør selvfølgelig ikke alle de øvrige fantastiske italienske operakomponister forglemmes, f.eks. Peri, Monteverdi, Cavalli, Cimaroso, Pergolesi, Scarlatti, Vivaldi, Spontini, Cherubini, Rossini, Donizetti, Bellini, Puccini, Mascagni, m.fl.

  VIVA ITALIA!!

  Det kan godt ske, at de ikke har stor forstand på økonomi, men de har skabt stor kunst, som mange af os jævnligt glæder os over (men åbenbart ikke Uffe Ellemann, som jo tydeligvis også har sine begrænsninger).

 31. Af Ove Sorensen

  -

  En latterlig og korrupt,gammel nar.En skamplet paa
  Italien.

 32. Af Uffe Ellemann

  -

  Kære Chris Henriksen.

  Undskyld – du har helt ret mht årstal, Verdi m.v.

  Og så har jeg udtrykt mig klodset om Wagner. Han er – bekender jeg gerne – min absolutte yndlings-operakomponist. Og jeg ville så gerne have siddet med i La Scala…

  Verdi er jo også pragtfuld. Især set i den sammenhæng, du minder om – Italiens samling – men Wagner kan han ikke trumfe. Derfor er det flot af Scala-direktionen, at de har vovet at sætte Wagner op, mens alle varmer op til Verdi-året.

  Venlig hilsen

  Uffe

 33. Af Jesper Larsen

  -

  Kunne Uffes venner i EU dog ikke have stoppet denne korrupte, kriminelle, liderlige gamle mand i tide i stedet for at kaste sig over et lille land som Østrig på grund af en politikers dumsmarte bemærkninger? Næh, for der er nogle dyr (og lande) der er mere lige end andre …

 34. Af Niels B. Larsen

  -

  @ Jørn Boye

  Det er da fint nok at indføre en mængde nye sociale ydelser.

  Problemet er jo bare, at Berlusconi dermed også forarmede Italien i en grad så EU følte det nødvendigt at indsætte en statholder.

  Det vil være en katastrofe for Italien at genvælge ham, men en Blessing for Europa. For det vil være ensbetydende med, at restkloden mister enhver tillid til EU – og dermed EU’s undergang.

 35. Af Jørn Boye

  -

  Niels B. Larsen
  Nu er det jo ikke Berlusconis socialreformer, der har ruineret Italien.
  I Italien har de en nationalsport, den består i skattesnyderi.
  Italien har været besat og regeret af fremmede magter op igennem historien, dermed er der opstået denne uvane med skatteundragelse, i gamle dage var det jo besættelsesmagten, som man snød, og det var jo kun en pligt for en patriot, det samme gælder også for Grækenland.
  Hvis Italien fik de skatter ind, som de skulle, havde de ingen økonomiske problemer.
  Et andet problem er den “sorte” økonomi, – i Syditalien er det vanskeligt, at finde et fast arbejde, og da der ikke findes kontanthjælp, må arbejderne og deres familier klare sig på anden måde, nogle sælger smuglercigaretter, andre arbejder “sort”.
  Det ved regeringen udmærket, men der er ingen, der tør røre ved problemet, for hvad skal de sætte i stedet ?
  Hvis arbejderne direkte sulter, risikerer regeringen opstand eller revolution,-hvis ikke ville der helt sikker komme store borgerlige uroligheder.
  Så det er ikke socialreformerne, der forarmer Italien, men de manglende indtægter, og det prøver den teknokratiske regering at rette op på.
  Men alle i der taler om Berlusconi, som om han var en simpel kriminel, i glemmer, at han er den første regeringsleder,”blå eller rød”, der har tænkt på den lille mand, og det bliver husket.

Kommentarer er lukket.