Karel til Hradcany!

Af Uffe Ellemann 30

Præsidentvalget i Tjekkiet er pludselig blevet rigtig spændende. Det så ellers ud til at blive et valg mellem to tidligere statsministre, som der ikke var megen schwung over… Men i første valgrunde, som fandt sted lørdag, skete der noget: Pludselig sprang en af de undertippede kandidater frem og vandt en stærk andenplads. Det er udenrigsminister Karel Schwarzenberg, som fik 23,4 procent af stemmerne – og han skal om to uger dyste med den tidligere statsminister Milos Zeman, der fik 24,2 procent. Et tæt løb – som betød udelukkelse af den anden tidligere statsminister, der stillede op: Jan Fischer, der ellers i alle meningsmålinger var spået en sikker andenplads.

Var det gået sådan, var sejren utvivlsomt gået til Zeman. Han var en udmærket statsminister i en centrum-venstre regering i 1998-2002 – men der er sat spørgsmålstegn ved hans nære kontakter til en række personer med tilknytning til det tidligere regime og til Moskva. Jan Fischer slæbte rundt på det handicap, at han var medlem af kommunistpartiet i en lang årrække, så det var ret usandsynligt, at han kunne blive valgt. Blandt de øvrige kandidater var den i enhver henseende farverige komponist Vladimir Franz, som går under kælenavnet “Avatar”, fordi han er tatoveret overalt, også i ansigtet, som…

En række tjekkiske intellektuelle er i de sidste dage op til valget stået frem med appeller om at stemme på Schwarzenberg. Han er blevet kaldt “det eneste ordentlige menneske” blandt de ni opstillede kandidater – og en værdig arvtager til Vaclav Havel’s gamle embede, som i de sidste otte år er blevet grundigt nedslidt under præsident Vaclav Klaus, der har benyttet det til at placere sig som en slags østeuropæisk Margaret Thatcher, uden smålige hensyn til, hvad skiftende tjekkiske regeringer mente var i nationens interesse…

Ganske vist har den tjekkiske præsident ikke store beføjelser, men han er republikkens ansigt udadtil – og det har foræret Klaus en platform til at lufte sin “Europa-skepsis”. Han ville ikke hejse det europæiske flag på Hradcany, præsidentpaladset i Prag, da Tjekkiet havde EU-formandskabet – han nægtede at underskrive Lissabon Traktaten – og med sin konsekvent ucharmerende facon har han gang på gang isoleret Tjekkiet i EU.

Når man tænker tilbage på Havel, og de inspirerende taler han holdt om europæisk skæbnefællesskab, var der en næsten ubegribeligt stor afstand til den vrantne Klaus…

Det vil der under alle omstændigheder blive ændret på nu. Zemans har sagt, at hvis han bliver valgt, vil han straks hejse det europæiske flag på Hradcany – og Schwarzenbergs europæiske sindelag kan ingen drage i tvivl.

Karel Schwarzenberg kommer fra en af Europas ældste fyrsteslægter med dybe rødder i det hapsburgske imperium. (En af de østrigske fregatter, som kæmpede ved Helgoland i 1864, hed “Schwarzenberg”…). Da kommunisterne tog magten i Tjekkoslovakiet efter Anden Verdenskrig, måtte den unge Karel flygte med forældrene fra familiens slot udenfor Prag, og han levede i eksil Schweiz og Østrig, hvor familien har store besiddelser. Han engagerede sig i kampen for menneskerettigheder – blandt anden som formand for Helsingfors-komiteerne – og da Havel blev præsident efter fløjsrevolutionen i 1989, vendte Schwarsenberg hjem som Havels kansler. Lige siden har han været en energisk og farverig skikkelse i tjekkisk politik og kulturliv. Det var f.eks. ham, der sørgede for, at regissøren fra Milos Forman’s Mozart-film designede præsidentbanner og livgardeuniformer til den nye præsident…

Han dannede et nyt parti, da de gamle var ved at blive for slidte i indbyrdes magtkampe – og har været en anset udenrigsminister, selv om mange mener, at han har været en kende barsk i sin støtte til en meget stram økonomisk politik som svar på finanskrisens udfordringer.

Jeg krydser fingre for Karel Schwarzenberg. Ikke kun fordi jeg har kendt ham i mange år, og beundrer ham for hans indsats i kampen for at frigøre Centraleuropa fra kommunismens åg – men også fordi han vil kunne genskabe ånden fra dengang Vaclav Havel residerede på Hradcany.

Hans personlige engagement er et bevis på hans sjældne format: Jeg husker en aften for ti-femten år siden, hvor han inviterede mig til at besøge Orlik-slottet, som han havde fået tilbage. Her fortalte han om sin indsats for at sikre, at retsopgøret efter kommunismens fald blev gennemført på en ordentlig måde. Det var ikke let, når så mange havde travlt med at vaske egne pletter bort med at være hårde overfor dem, der på forskellig vis havde været presset ind i systemet.

Tænke sig, hvis Karel ender på Hradcany! Det var en lidt uvirkelig drøm. Nu er den indenfor rækkevidde…

30 kommentarer RSS

 1. Af søren sørensen

  -

  Boet en sommer i Tjekkiet i 1993 dengang håbet stadig eksisteret der og Europa stod for muligheder,fremtid mv..Jeg var dog mest målløs over de fantastiske Tjekker og deres humanistiske indstilling over for hinanden. Havet ventet et eller andet russisk-alle hader alle! Men fandt et land med stor sammenholdskraft, bekymring for ens medborger og ikke mindst Europas mest kulturalle folkefærd! De forstår Musik, forfattere og kultur, Og dette endda uden at være for højtidlige!…Europas mest undervurderet folkefærd(, tjekkerne er !(De er virkelig le creme brulee((noget ækelt stads kun overgået af rom toddy!)) selv!) På tide at de kommer retur på sporet af Vaclav Havel og opnår deres potentielle, som er stort!

 2. Af Thomas Jensen

  -

  Europa skepsis og EU skepsis er ikke det samme Ellemann.

  Der bliver heldigvis mere og mere EU skepsis i Europa. Man kan godt holde af lande og folk i Europa, selv om man hader EU projektet og den magt de har tilranet sig.

 3. Af Antonin Kazda

  -

  Tusind tak, Uffe, for en fantastisk kommentar til valget i Tjekkiet. Den absolut bedste jeg som tjekke har set i udenlandske aviser. Forskellen på de to kandidater, som kom igennem til anden runde, er ligesom dag og nat. Den ene appellerer til det godt i mennesket : flid, ansvar, ærlighed og dyb kærlighed til landet samt til Europa (Schwarzenberg). Den anden, Zeman til det nederste, vi har i os – dovenskab, tro på at staten er forpligtet til at løse alle vore problemer og tro på Rusland (Zeman). Valget til fornuftige, ansvarlige mennesker er klart. Karel til Hrad?any.

 4. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Tak for opdateringen, Uffe!

  Skulle det virkelig atter en gang lykkes Prag at fortælle resten af Europa, at vi godt nok er nogle nødder!

  Jeg vil ikke forsværge det.

  Skal det virkelig endnu en gang lykkes at vifte småsvindlerne, ligtornetænkere og gamle forbrydere til side?

  Jeg vil end ikke forsværge, at fornuften endog har en chance!

  Kan vi alligevel komme til at se så meget ud over egen næsetip, at magten i sidste ende tilhører en politisk omtanke frem for banker, bøller og båtnakker?
  At Europæisk samarbejde og integration er de midler, der SKAL til for, at maksimere den nationale selvbestemmelse.

  Jeg skulle have forsvoret, at fornuften havde en chance i krisetider – og at vi højst kunne håbe at holde det skingrende vanvid på afstand?
  Nu er jeg ikke så sikker!

  Det kan virkelig være, at nøden tvinger os!

  Og så fra Prag! Tja, hvor ellers?

 5. Af Niels B. Larsen

  -

  Herfra en stor tak til Klaus for at have spændt ben for galskaben i Brüssel.

  Europa har brug for flere som ham.

 6. Af Niels B. Larsen

  -

  Herfra en stor tak til Klaus for at have spændt ben for galskaben i Brüssel.

  Fædrelandenes Europa har brug for flere af hans slags og færre af Ellemanns slags.

 7. Af Helge Schjørring

  -

  Kære Uffe Ellemann, tak for din opsummering. Hvis jeg kunne stemme i Tjekkiet ville Schwarzenberg også få min stemme – prinsen til slottet! Dog vil jeg påpege at hver kandidat i Tjekkiet havde sine negative sider. Karel Schwarzenbergs nye parti er dannet med en finansminister Kalousek, som er både kontroversiel for uforsonlige, borgerlige holdninger – og har været med gennem de hårde år med korruption. Det er også klart at menneskerettighedsforhold under den nuværende regering, hvor Schwarzenberg er udenrigsminister har forværret menneskerettighedsforhold på flere områder. Tjekkiet tager færrest flygtninge af alle i EU – og de behandles utroilig ringe. Endelig er Schwarzenberg en del af meget borgerlig koalition, så kan være lidt bekymret for hans holdninger til kirke- og familieliv. Ikke desto mindre ville jeg altså også stemme på fyrsten. Hilsen fra Prag

 8. Af Philip B.

  -

  En flot og indlevende artikel, der spreder varme i sin form og vidner om, at Uffe Ellemann Jensen er Europæer og Dansker.

 9. Af Jan Andersen

  -

  Måske mere spændende at Danmark nu er gået i krig – igen, på Mali.

  Som kommentar til denne blog, det er for tidligt at skrive om operaen i pausen, som med forrige blok der skrev om fiscal cliff i USA – i pausen. Lad os håbe Tjekkiets eget flag bliver ved med at veje istedet for et EU-flag.

 10. Af Gott Jacobsen

  -

  En straalende udlaegning af mulighederne i Tjekkiet, og vi kan saa kun haabe at De faar ret og at flertallet i Tjekkiet stemmer paa deres Udenrigsminister. Synes at vaere den rette, og dog kan man jo se fra valget her i USA, at der er mange der stemmer, som ikke ved andet end at stemme for dem der giver dem mere, alle moochers stemmer kun for ‘frie’ ting. Desvaerre og valg har jo konsekvenser. Det ser vi herovre nu!

 11. Af søren sørensen

  -

  ” dovenskab, tro på at staten er forpligtet til at løse alle vore problemer og tro på Rusland (Zeman). Valget til fornuftige, ansvarlige mennesker er klart. Karel til Hrad?any.
  Skrevet af Antonin Kazda, 13. januar 2013 kl. 23:46″

  Måske har Schwarzenberg alligevel ikke det nødvendige, hvis han bare står for det modsatte af dette! For det gjorde Havel ihvertfald ikke! Forresten så er de borgerliges rollemodel lige nu Rusland, som set med Depardjiu og Bardot som elsker den russiske 14% skat uanset indkomst, så kan dyreforhold og film kultur mv. eller være ligegyldig for disse ussle borgerlige!
  Skat,skat,skat eneste tænkt tanke! Håber da ikke Tjekkiet går Ruslands ærinde der!

 12. Af Helge Olsen

  -

  Også tak for opdateringen herfra – jeg afventer med spænding det endelige resultat!

  Tænker på dengang, sidst i 1990’erne, da vi var en gruppe som besøgte Prag. En rejsefælle talte med en ældre dame, som havde været bange næsten hele sit liv, først seks-syv år for “die Braunen”, og dernæst fire årtier for “die Roten”.

  Mindes også nogle år i forvejen, hvor en nys udnævnt tjekkoslovakisk skønhedsdronning frejdigt erklærede at hun agtede at læse jura og blive statsadvokat, således at hun kunne få ram på nogle “sortsmudskede” (jeg blev aldrig klar over, hvilken del af Tjekkoslovakiet hun kom fra).

  Med de takter, der p.t. kommer fra andre lande i Østeuropa (ex. Ungarn), vil det være godt om den kommende tjekkiske præsident kan være med til at skabe større sammenhængskraft i landet.

 13. Af Henrik Knage

  -

  Spændende viden Uffe Ellemann. Bliv på sporet – og lad høre. Sørgeligt du ikke gad mere. Du var min tro på frihed.

 14. Af Hans Andersen

  -

  Efter at have levet længe under USSR har tjekkerne ikke brug for EUSSR. Kommissære er til alle tider og steder den samme type mennesker :-)

 15. Af Hans Andersen

  -

  Da Sovjet brød sammen oprettede kommissærene den russiske mafia da de følte sig hævet over loven. I EUSSR betragter kommisærene EU´s penge som deres egne og i EU´s historie er ikke et regnskab blevet godkendt af revisorerne men kommissærne fortsætter uhindret med at bruge EU’s penge som det passer dem. Skaffedyrene betaler:_)

 16. Af Uffe Ellemann

  -

  Hans Andersens sammenligning af Sovjetunionen og EU er udtryk for en grotest historieløshed. Desværre er der en del uvidende og enfoldige mennesker, der falder for den slags.

 17. Af Jan Andersen

  -

  “Hans Andersens sammenligning af Sovjetunionen og EU er udtryk for en grotest historieløshed. Desværre er der en del uvidende og enfoldige mennesker, der falder for den slags.”

  Da må jeg høre til gruppen af uvidne og enfoldige, men ikke til de godtroende. Det ligner mere og mere Sovjet, og til dels også tiden 1938-1945.

  – Planøkonomi
  – Central styring
  – Diktatur
  – Egen skole til uddannelse af en elite af ledere
  – Særregler for eliten, skattefri frys, førtidspension etc
  – Oprettelse af propagandakontorer
  – Rundhåndet støtte til de der vil propagandere
  – Munden lukket på pressen
  – Munden lukket på folkelig debat
  – Omgåelse af nationale grundlove
  – Fortielse af strategiske planer for befolkningen
  – Udskiftning af befolkningen ved indvandring, dvs opløsning af samfund for at overtage
  – Åbning af grænserne mod syd, også til udvanding og opløsning af Europa
  osv osv osv

  Det ser ikke rart ud, heller ikke for en borgerlig vælger.

 18. Af U Ellemann

  -

  Eller også – Jan Andersen – lever du på en anden planet…. For hvad har din opremsning med virkeligheden at gøre?

 19. Af Jan Andersen

  -

  Faktisk lever jeg ikke på en anden planet, eller i en boble for enden af en sundvej – men 80% af tiden i sydeuropa, i virkligheden.

  Jeg var her da man indførte euroen – så ugeligt hvordan prisskiltene i supermarkedet blev ændret som taxametret i en hyrevogn. Ser hvordan folk kaster sig ud fra fra 4. sal når fogeden kommer. Hvordan folk nu besætter tomme ejendomme for at overleve.

  At en liter mælk koster det samme som i DK, men lønnen er 7000 om måneden, brutto. Ser folk sulter, ser hvordan folk og familier hjælper hinanden, hvordan der i supermarkeder bliver samlet mad ind til de der ikke har. Bl.a. på grund af de er i en for stærk valuta, en valuta som er opskrevet 30% siden den blev indført.

  Hvordan Barcelona har ændret karakter kva massiv indvandring fra syd, Europas ubevogtede grænser mod syd, og det at EU ( bevidst ) ikke sender forstærkninger til dens sydlige grænser – Grækenland, Italien, Spanien kan ikke klare det alene.

 20. Af Jan Andersen

  -

  En tilføjelse fra kontrolposten ved den sydlige grænse:

  Mange er nu presset til at arbejde 12 timer dagligt, men får løn for 4 timer, 500 euro om måneden. Folk har ikke længere råd til at betale gasregningen, og må bo uden opvarmning. Mange har ikke betalt husleje i over et år. Helt unge tigger nu på gaderne. Priserne på gas og el er stegt 50%, men folk har nedgang eller halvvering i lønnen.

  Det kommer også til Danamrk, man kan lige så godt begynde at øve sig. Intet tegn på udviklingen mod kaos i Danmark vender.

 21. Af Uffe Ellemann

  -

  Jan Andersen: Og hvad har al den elendighed så med EU at gøre? Tror du virkelig, det er EU’s “skyld”? Og hvordan tror du, det ville have set ud uden EU – tror du så landene i syd bare kunne have levet over evne i al evighed?

  Det er alt for nemt at skyde skylden for al elendighed på EU. Men vi mister noget værdifuldt, hvis den argumentation får lov til at overskygge det væsentlige i det europæiske samarbejde.

 22. Af Jan Andersen

  -

  Du siger jeg lever på en anden planet, jeg forklarer lidt om virkligheden jeg lever i.

  Du nævner ordert “samarbejde”, men det der er besluttet, og det man reelt vil, er jo fusion !

  Du har ret i den finansille krise ramte alle og har ikke noget med EU at gøre, boligboblen var ens i alle lande – forskellen er muligheden for at rejse sig igen.

  Den oprindlige Europæiske tanke ( Fællesmarkedet ) er smuk, europæisk samarbejde er nødvendigt, – men Unionen og fusionen ser ikke rar ud, det ligner mere og mere en diktatorisk stat under opbygning, et nyt Sovjet.

  Alt hænger sammen, Spanien, Grækenlad, Italien, Portugal kan ikke selv komme ud af problemerne pga de er fanget i en for stærk valuta. Uden en fælles valuta ingen union.

  Det helt store spørgsmål er ikke om Europa skal samarbejde, men hvordan. Problemet er at dette “hvordan” ikke overvejes, og ikke er fuldt bevidst.

  Man har besluttet at trække en flok geder over åen, men størstedelen vil ikke over på den anden side, de vil hellere dø end over på den anden side. Nu står manden med sine geder midt i åen, med mudder i støvlerne, og en flok geder der ikke vil over på den anden side – hvad gør manden ?

  Oversat, Polen, Spanien, England, Italien ( og Frankrig må vi nok også regne med, de er jo franskmænd ) mf vil aldrig afgive sin suverænitet, og gå ind i en union.

 23. Af Uffe Ellemann

  -

  “Man” har besluttet…. Hvem er “man”? Det er de lovligt valgte regeringer i de pågældende lande. Ikke nogle onde mennesker i Bruxelles. Og andre landes regeringer stiller betingelser for at hjælpe – naturligvis! Alt andet ville være udemokratisk over for f.eks. de tyske vælgere.

  Så prøv nu at kom ud af den konspirationsteoretiske skure, som præger anti-EU diskussionen.

 24. Af Jan Andersen

  -

  “Hvem er “man”?”

  Ja se det var et godt spørgsmål, som jeg ikke selv har tænkt nærmere over før du stiller spørgsmålet, bortset fra en diffus tanke om nogle europæiske statsleder for nogle årtier siden.

  En “teknisk” analyse.
  At forestille sig europæsike ledere har mødtes, jævligt, og været denne “man”, er nok ikke svaret – havde dette været tilfældet ville en lang række embedsmænd været involveret, og “processen” ville være tilgængelig, dette “man” ville være synligt.

  USA har i de sidste år udmeldt at det er vigtig at EU og Euroen bliver indført, og andre som Kina har udmeldt dette. Det virker somom hele verden har besluttet at fusionere Europa og indføre en fælles valuta for Europa. Men uden der er holdt møder eller konferencer.

  Svaret kunne være, og jeg siger kunne – Bilderberg gruppen.

  Kun en gruppe som denne kan belutte at fusionere Europa, og holde denne beslutning på sporet i årtier, og under radaren. Hvorfra får jeg tanken – en ven efterlod en bog på mit bord inden han udrejste til USA, har ikke læst den, men set lidt billeder i “El Club Bilderberg, Los Amos Del Mundo”. Mit spanske er ikke godt nok til fuldt at oversætte titlen, eller læse bogen – men véd hvem der er med på de årlige møder – og det giver mening hvem “man” er, og giver en mulig forklaring på hvorfor det er muligt, og forklaring på den internationale kordinering.

  Konspirationsteori er ikke mit felt, at USA udmelder som de gør, og handler som de gør, kan være fordi man slet og ret er nervøs for at Europæisk økonomi skal trække USA ned, det er jeg fuldt bevidst om.

  Er der andre der har en forklaring på hvordan “man” kan beslutte noget så afgørende som at fusionere Europa, uden det udkommunikeres til offentligheden, og som ser ud til at være en beslutning “verden” har taget – og hvem disse “man” er – så kom frit frem.

 25. Af Jan Andersen

  -

  Uffe Ellermann, jeg vil foreslå at du for en dag elller to, tager den politiske kasket af, og finder den gamle journalist-kasket frem – sporhundens kasket.

 26. Af Uffe Ellemann

  -

  Nu er du på sporet! Men det er endnu uhyggeligere, end du forestiller dig: Det er nemlig en flok Aliens, som kommer fra en fjern galaxe, og har til hensigt at udslette alt liv på Joden – og de har taget menneskeskikkelser og besat EU-Kommissionen. Det er ganske vist!

 27. Af Bjarke Mortensen

  -

  “Da kommunisterne tog magten i Tjekkoslovakiet efter Anden Verdenskrig, måtte den unge Karel flygte med forældrene fra familiens slot udenfor Prag, og han levede i eksil Schweiz og Østrig, hvor familien har store besiddelser.”

  Undskyld men ikke for at drysse salt i såret, men jeg undre mig i den grad over familiens holdning til NaziTyskland,da tysken ikke fratog dem deres besiddelser og satte dem på gaden.
  Var familien i modstandsbevægelsen ??
  Så hvorfor lod besættelsesmagten NaziTyskland familien beholde sine besiddelser, mon det var helt tjenestefrit???

 28. Af Jan Andersen

  -

  “Nu er du på sporet!”

  Hvis du ser på dine seneste svar, er der ingen reel form for faglig stillingtagen eller argumantation, intet forsøg på en faglig udveskling af argumenter – kun ironi.

  Derfor er det spild af tid at søge en dialog – den ligner til forveksling den gængse EU “dialog” tilsat ironi.

 29. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jan Andersen: Man kan jo ikke forholde sig til Dit afsindige nonsens. Fuldstændig uden hoved eller hale!
  Ingen forbindelse med nogen form for virkelighed.

  Man kan være uenig med Uffemanden – det er jeg tit.

  Men dels beror den som oftest på rent faktisk forkerte eller uaktuelle oplysninger – og det skal da indrømmes at der har været tilfælde, hvor jeg kunne have tænkt mig bedre om.

  Men der har altid et eller andet sted været en basis af fakta og forhold, der har bundet disse fakta sammen.

  Havde det været i gamle dage, så havde jeg troet at dit informationsgrundlag havde været etiketterne på Tuborg-flaskerne. Nu er denne encyklopædi ved overgangen til dåser desværre faldet bort, hvilket må have vanskeliggjort Dine litteraturstudier – med (for omverdenen) uheldige konsekvenser.

  Der er to slags fjolser:

  Dem der på ingen måde KAN tænke; men derfor samler på løsrevne stumper – meget udbredt i Dansk Folkepartis kreds.

  Der er så dem, der giver afkald på at tænke, fordi det ikke kan bringes i overensstemmelse med selv de mest elementære og primitive kendsgerninger – det observeres konsekvent hos SF og Enhedslisten.

  Hvor Du ligger og roder rundt skal jeg ikke kunne sige – og gider i øvrigt heller ikke.

  Men at respektere Dit rablende sludder som en mening, det kommer ikke på tale.

  Du har Din ytringsfrihed – fint, jeg har min: Lad mig blive fri for Dine ytringer.

 30. Af Jan Andersen

  -

  Thomas Borgsmidt,

  Endnu et indlæg uden fagligt indhold eller argumentation – kun angreb.

  Du smider om dig med med fyfy-ord for borgerlige vælgere som “Dansk Folkeparti”, “Enhedslisten”, “SF” – uden at kende mit ståsted, som jeg iøvrigt nu kan informer dig om ikke er politisk, men pragmatisk.

  Hvad der faktisk sker i EU er ikke en politisk konstatering, det der sker, er det der sker. Lige så lidt som at konstatere det regner, omend konstatering er en dårlig nyhed, er det hvad der sker.

  EU projektet ser ikke godt ud, er på forhånd dømt til at fejle – en dårlig nyhed, men det er hvad der sker.

  Virkligheden er, at Europa har misted konkurrenceevne – valuta er opskrevet med 30%, man er handlingslammet, de enkelte lande kan ikke justere deres økonomi til at konkurrere og arbejde sig ud af krisen.

Kommentarer er lukket.