“Det er kinesernes skyld…”

Af Uffe Ellemann 68

I går lærte jeg en ny undskyldning for ikke at fange noget på en fisketur. Jeg troede ellers, jeg kendte dem alle sammen: “Vandet var for koldt”, “vandet var for varmt”, “månen stod forkert” osv. osv. Men på vejen hjem fra en resultatløs fisketur på Det Indiske Ocean ud for Lamu i det nordlige Kenya sagde skipperen på den dhow, jeg sejlede i: “Det er kinesernes skyld!”

Jo, forklarede han: Kineserne har fået lov til at fiske med store trawlere helt ind til kysten, og de har støvsuget området for fisk. Myndighederne giver dem lov, for kineserne er billige og effektive, når det gælder løsning af de store pågående arbejder med havne, veje, energiforsyning osv. Og kineserne er ligeglade med sådan noget som overfiskning, hvor de har været med deres trawl, bliver vandet tømt.

Det var en ny dimension til historien om Kinas ekspansion i Afrika, som jeg kunne sidde og tænke over i solnedgangen på vej ind til Lamu, hvor jeg ville blive konfronteret med den hån, spot og latterliggørelse, som er enhver tomhændet lystfiskers lod…

Kina er i dag Afrikas største handelspartner. De overhalede USA for tre år siden. Og de kinesiske investeringer i Afrika overstiger langt investeringerne fra den vestlige verden. Det er langsigtede investeringer, som skal sikre Kina den adgang til energi og råvarer, som er nødvendig for at fastholde den høje økonomiske vækst. Der investeres også i fødevareproduktion, hvor store landområder opkøbes og dyrkes af kinesiske arbejdere. Og kineserne ses mere og mere i gadebilledet, hvilket uundgåeligt giver anledning til både konflikter og myter.

På vej til kysten mødte jeg i Nairobi en mand, som arbejdere med nogle projekter i Congo – og han berettede, at man dér taler om, at kineserne driver minedrift ved hjælp af straffefanger, som bliver udsendt med en enkeltbillet. Overlever de et vist antal år i minerne, bliver de sluppet løs på stedet…

Jeg ved ikke, om historien er sand. Men det er sikkert og vist, at de kinesiske investorer ikke interesserer sig for spørgsmål om menneskerettigheder eller demokrati eller “good governance”.

Naturligvis har den kinesiske indsats i Afrika betydning for kontinentets økonomiske udvikling. Investeringerne kaster lokalt arbejde af sig, og bidrager til væksten. Men det vil være naivt at tro, at der træffes investeringsbeslutninger, som tager hensyn til lokale interesser. Naturligvis ikke. Det blev der heller ikke altid, dengang det var de gamle kolonimagter, der stod for indsatsen – tænk bare på Congo – men det skulle jo gerne være et afsluttet kapitel, og netop presset for at sikre “good governance” er et vigtigt bidrag til at udvikle det store kontinent. Det undergraves af den kinesiske model, der ikke vil blande sig i lokale forhold – og hvor åbenlys korruption er en anerkendt fremgangsmåde.

Tag som eksempel Sudan: Da vesten afviser kontakt med præsident Bashirs regime, fordi han er anklaget af den internationale domstol i Haag for folkemord i Darfur, rykker kineserne ind – og sætter sig på Sudans olierigdomme til gengæld for investeringer og penge. Og hvis regimet vil have bygget en dæmning et sted, hvor nogle stammer skal tvangsflyttes for at skabe plads, så blander investorerne sig ikke…

I Kenya, hvor jeg skriver dette, skal der snart være præsidentvalg. Første valgrunde er 4. marts. Valget vil stå mellem den nuværende premierminister Raila Odinga og vicepremierminister Uhuru Kenyatta, søn af Kenyas første præsident Jomo Kenyatta, og medlem af landets største og dominerende kikuyu-stamme. Odinga er fra den mindre Luo-stamme.

Meget tyder på, at Odinga vandt præsidentvalget for fire år siden, som udløste blodige opgør efter at den siddende præsident, Mwai Kibaki (kikuyu) valgte at blive siddende på trods af tvivl om valgresultatet. Først efter en international mægling under ledelse af FN’s tidligere generalsekretær Kofi Annan lykkedes det at skabe en spinkel fred mellem de stridende parter, som førte til en magtdeling med Odinga som regeringschef og Kibaki som præsident – og en ny grundlov. Men uroen ulmer, og kan slå ud i lys lue, hvis der igen rejses tvivl om valgresultatet.

Det er muligt, at Uhuru Kenyatta vinder allerede i første valgrunde. Mange af Kenyas 22 millioner valgberettigede har ikke nået at blive registreret i tide til at kunne stemme – og der er især tale om vælgere fra de mindre stammer, som kan forventes at ville stemme på Odinga.

Men Uhuru Kenyatta er krævet udleveret til den internationale domstol i Haag (ICC), som anklager ham for at være skyldig i opfordring til mord i forbindelse med urolighederne for fire år siden. Sagen er berammet til at starte den 10. april.

Hvis han vinder valget – eller erklærer sig som vinder – og lader sig indsætte som præsident, vil der opstå en meget vanskelig situation. Vestlige regeringer vil ikke kunne have noget at gøre med en præsident, som kræves udleveret af ICC – og i Kenya vil følelserne være stærke overfor, hvad mange opfatter som utidig indblanding i indre kenyanske forhold.

I den situation vil kineserne formentlig stå klar til at give Kenya alt det, vesten holder tilbage – økonomisk støtte og politisk anerkendelse. Og det vil få voldsomme konsekvenser for den regionale stabilitet i denne del af Afrika.

Kina fylder mere og mere i det globale billede. Derfor er det naturligvis vigtigt at have gode samarbejdsrelationer med Kina. Men det er også vigtigt at gøre sig klart, at der er store udenrigs- og sikkerhedspolitiske dimensioner involveret.

68 kommentarer RSS

 1. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Op med humøret!

  Nok opfandt kineserne krudtet! MEN det var th enoble man, Alfred Nobel, der opåfandet ‘the dynamite’ – altså en svensker, og hvad har vi englænderne til med al deres også fortidige minedrift-ekspertise, hvis vi ikke skulle kunne bruge dem.

  Og – da nogle kinesere skal da kunne være velkomne – men uden en underkuet slavehær, så smukt samarbejde med andre igen, danskere og grønlændere osv. med diverse ekspertise.

  Cheer up!

 2. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Gert Hansen – 17:51

  Det er ikke kun den hvide m/k, der føler sig i andre lande (mere el mindre); du kan se dig omkring i verden, hvor også (Afrika fx) tyranner behandler deres befolkninger værre end nogen hvid m/k.

  Sådan er menneskene, når de kommer til ære og magt og penge, visse af dem – verden over! Der er ingen forskel – og vi skal ikke generation efter generation blive ved med at ‘arve’ de præmisser, der engang var el hvordan de blev udøvet.

  Vi er i NU – og kan gøre det bedre og ikke acceptere, fx nu på Grønland, at sådanne forhold accepteres i/af Vesten længere: udnyttelse af og slaveri med slavelignende tvangsarbejde, som jeg så en dokumentar omkring Afrika og de kinesiske arbejdere for vel 1/2 år siden.

  Alle tog de hjem igen, og de arbejdede hårdt, vist alle ugens dage, tvangsudskrevet fik jeg indtryk af, hvor den hvide mand i sin tid også blev i Afrika el fx ligedan i Indien, hvor der også udøvedes gode ting. Det må vi ikke glemme – og hvor indere i dag tager tilbage, selv om de er opvokset i England, og hjælper med deres gode uddannelser.

  Verden har forandret sig – og derfor bør vi ikke være til fals el lade andre være få en sådan rolle.
  Det er vi selv herre over NU – og dermed vise, at den går ikke her!

 3. Af j b

  -

  On Greenland

  The discovery of a finite natural resource is an ideal experiment in teaching macro. It uses the intertemporal consumption model to illustrate why current account deficits (pre-extraction phase) and surpluses (extraction phase) can be optimal things for economies to have.
  And a nice way to throw Ricardian Equivalence into the teaching mix.

 4. Af j b

  -

  Take a look at the different approch by Norway and The UK to the North Sea oil.

  Now Norway invested (and continues to invest) most of its tax receipts from North Sea Oil into a Sovereign Wealth Fund.
  The UK, mostly under the Thatcher government, decided instead that it was better to give this money to the people, so it cut taxes using its receipts from North Sea Oil. Under Ricardian Equivalence, where agents who care about their children as themselves also internalise the government’s accounts (which include any oil fund), what the UK and Norway did will have identical effects.
  The UK, mostly under the Thatcher government, decided instead that it was better to give this money to the people, so it cut taxes using its receipts from North Sea Oil. Under Ricardian Equivalence, where agents who care about their children as themselves also internalise the government’s accounts (which include any oil fund), what the UK and Norway did will have identical effects.
  (There’s third variety , the dutch, where the windfall is used for shorter term spending. Not so much lower taxes, but more gov spending.

 5. Af Henrik Knage

  -

  Jamen det er jo ikke kun kineserne og deres umådeligt effektive “dynamitfiskeri” der er på spil på Grønland. Faktisk hele verdensfreden – fordi historien fortæller, at er kineserne først kommet – så bliver de der.

  Hvad nu hvis de forhandler en kinesisk militærbase på plads – med nabo til Thule?

  Ikke for at undervurdere grønlændere – men de er og bliver naturfolk, og naturfolk kan kun forholde sig til nuet og personlig betjening.

  De har overhovedet ikke respekt for danske politikere der sidder på Christiansborg og lægger make up, og pynter neglene op med lak.

  Grønlænderne skal selvfølgelig selv bestemme hvad de vil – men det kan rent faktisk få nogle ret alvorlige konsekvenser for os – hvis Christiansborg sover i timen – hvilket der er noget der tyder på.

 6. Af Ulf Timmermann

  -

  Ja, det er et godt spørgsmål, Henrik Knage indirekte stiller: Har “vi” taget yankee’erne i ed? De her yankee’er, for yderligere at følge op på hans indlæg, som aldrig har trukket sig tilbage fra deres tyvstjålne kontinent – der ligeledes oprindeligt var beboet af “naturfolk”, der “er og bliver naturfolk, og naturfolk kan kun forholde sig til nuet og personlig betjening”.

  Iøvrigt, jeg selv er ikke i tvivl om, at yankee’erne er blevet taget i ed. Her er der som sædvanlig blot tale om “Danmark for fuld udblæsning”. Og, det er måske okay til “indvortes brug”. Med det forbehold, at det ikke er noget, vi kan leve af fremover.

 7. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Nøjagtig – derfor skrev jeg også for et par dage siden, at det gælder VERDENSFREDEN – el kan det, også i forhold til salg af uran!!! Måske hjælper dt at skrive det med stort- og ligedan igen håbe, at der er nogle skarpe knive i skuffen i Grønland – og HER med viden ‘om verden’ i det hele tager, erfaringeer osv.

  Men – ligegyldigt hvilket emne, der bliver taget op og talt om i DK, så er det ren forstokkelse og beton, senest mit ‘yndlingsemne’ – VORES BØRN og så denne ligestilling, som man ikke fatter tilstrækkeligt om, og som jeg har påpeget i årevis!

  Stupide mennesker vil vedblive at være stupide og tro, at de har opfundet den dybe tallerken, når bare de kan melde ud om osse fagforeningernes interesser – og så henvise til det øvrige Norden, og at ægteskaberne holder bedre.

  Ikke Èt ord om BARNET.

  Something is more than rotten in Denmark!!!

  Og – undskyld indlæggets sidste afsnit. MEN – alt starter med det enkelte menneske, og drop al forskning – den er komplet ligegyldig i det offentlige regi, den er inficeret af ideologi, fremfor viden!!!

 8. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Lille rettelse:

  ‘HER med viden ‘om verden ..2 i lste afsnit skal forstås som i DK, folketinget og andre, der har større erfaringer end menneskene på Grønland.

  Om BARNET – så er der tale om Deadline g.d., hvor man endnu ikke har forstået, at vi ikke skal have mænd hjem som ‘ammende mødre’ – men at en orlov for fædre, udover i den første tid efter fødslen af barnet, skal følge efter moderens, når barnet naturligt er ‘færdig’ med hende i de vigtigste ca. første 2 år af sit liv, hvorefter både pige og dreng får behov for faderen i deres videre udvikling og ikke mindst i forhold til kønsidentiteten.

  Denne rækkefølge giver den naturlige ligestilling, som man higer efter, fremfor nu at forsøge at dele den for kvinder svært opnåede barsel, der egtl dd er for kort, hvis der skal tages hensyn til barnet, fordi dets hjerne og iøvrigt dets udvikling ikke er udviklet til at kunne tåle adskillelsen fra moren.

  Barnet klarer sig – men lider under dette, forstår det ikke, derfor også tidligt skadede børn og unge.

  Det er her, de vanskeligste og mest komplekse neuroser, vores sindssygdomme, grundlægges!!!

  Ingen hører efter her, og mange har ytret det – måske ikke på blogge, som jeg – men i f de terapier, hvor man er kommet dybest i analyser med folk, dvs længst tilbage i deres helt tidlige år i livet – ja, endog fra før en fødsel. Erfaringer med mennesker!

  Og – så skal man serveres for en fagforenings-madamme og nogle ligestillings-politikere, hvor der dog i SF spekuleres over, at barnet mister 3 mdr. med moderen, hvis faderen ikke er i stand til at tage barslen, fordi den skal øremærkes – og så en enkelt behjertet fra de konservative, som taler om familiens selvbestemmelse.

  Goddaw do – ‘øremærkes’, det bør forstås i betydningen, at faderen såvel som moderen får retten til igen at varetage barnets trivsel i de tidlige år – faderen evt. med nedsat arbejdstid, da barnet begynder at kunne tåle nogen adskillelse i nogle timer pr.dag o.a.

  ‘Øremærkes’ – det vil derfor sige: garanteret mulighed. Og – så skal alt andet iøvrigt være op til familien. Det skal staten ikke blande sig i, hvordan det kan stemme for familierne – men man har lov til at gøre obs på, at det er vigtigt, at faderen kommer ind i billedet. Han er ikke mindre vigtig i forløbet end moderen – men decideret primær for barnet omkring 3-4-års alderen.

  Ingen af forældrene kan undværes, da de også er hinandens hjæpende hånd på skift i disse forløb – aht til barnet, i forhold til dette.

 9. Af Henrik Knage

  -

  Nå jo – men man skal lige have for øje, at når man arbejder på Grønland, er næsten altid på kontrakt – dvs. man får sin adresse på stedet, der giver ret til jagttegn til 30 kr. pr. år, samt fri fiskeri og mulighed for at købe brændstof til 3-4 kr. pr liter støttet af bloktilskud mv.
  Og muligvis senere stemmeret – og hvis kineserne får stemmeret på Grønland – så er Danmark ude.

  Bare det jeg ville fortælle.

  Men nu her jeg ikke en bjælde forstand på udenrigspolitik – men det er der så forhåbentlig andre der har.

 10. Af Henrik Knage

  -

  Apropos langsigtet tænkning, kan det være svært at se hvem der sidder med ved forhandlingsbordet i Stortinget i en ikke uoverskuelig fremtid. Når statsministeren ikke kan kende forskel på eskimoer og kinesere, kan eskimoerne så?

  Indpakningen er ens, men indholdet forskellig. Alt andet lige kan det betyde en ordentlig en på slæden – samt en meget større en på sing ga dusen til både Danmark, Grønland og verdensfreden som sådan.

 11. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Ja, vanskeligt – fordi alting er blevet mere komplekst, også med EU. Vi – jeg kan selvfølgelig kun tale for mig selv og mit ringe kendskab til allehånde aftaler ang. Nord-Atlanten, så kan det dog anes et problem af dimensioner, hvis der ikke ses til også det udenrigspolitiske, som Uffe Ellemann også rigtigt påpeger.

  Selv har jeg tænkt, Jamen, vi har kun Grønland at flygte op til, med al den ‘uorden’, vi ikke bare pt har – hvor skal vi ellers flygte hen, når verdens – især mellemøstens flygtninge tager hertil og fortsætter deres kampe, udover kampene mod os – vi de vantro.

  Så – jeg havde mine forhåbninger til, at grønlænderne trods alt, for en stor del af vores indsats for dem (omend jeg ikke direkte selv har nogen ære pt) vil/ville føle sig solidariske.

  Det forventer jeg, at det ikke er en ‘børnehave’ i bare trods overfor storebror, den sydlige del af Rigsfællesskabet.

 12. Af Henrik Knage

  -

  Jamen jeg ser blot en gigantisk kinesisk trojansk hest, der målbevidst er på vej mod et naturmæssigt tag selv bord, og et gigantisk hyttefad og madkammer der kan få selv en kineser til at drømme om at få endnu flere børn. Samtidig frygter jeg også at der bliver udskibet grønlandske råvarer, til Beijing – samtidig med at de sidder og klasker sig på låret af grin – over at de kan sejle til Kina for dansk bloktilskud.

 13. Af Henrik Knage

  -

  Jeg tror bare grønlænderne får sådan en på slædesporet og narhvalen, at hvalen og elfenbenstanden uddør på sigt.

 14. Af Erik Larsen

  -

  Hvad laver “uffemanden” på en fisketur i det indiske ocean? Nå, undskyld han er jo pensionist – heldigvis og ikke i nærheden af venstre-meninger idag. Så , nu bliver jeg nok – som flere slettet.
  Men jeg fatter ikke at Berlingske kan bruge hans artikler til nogetsomhelst. Se hvor få der gider (eller måske accepteres) på hans blogs.
  Og alle de navne han kommer med fra Kina, Afrika m.m. er sgu da ikke noget en almindelig dansker kan forholde sig til!? Kom dog med noget konkret! Kom dog med – åh, nej ikke EU – men noget undskyld, fornuftigt.

 15. Af Henrik Knage

  -

  Grønland er ikke medlem af EU – og det er Færøerne heller ikke.
  Der kan immigreres!

  Tror selv Hendes Majestæt Dronning Margrethe d. 2. er enig med mig i at det var grønlænderne der havde brug for en kærlig hånd – og ikke kineserne.

 16. Af Henrik Knage

  -

  Nå men for lige at slutte den her af – der foregår for så vidt åbenlyst korruption sted på Grønland i dagligdagen. Undskyld – men det virker lidt tosset det her – nu har vi hjulpet dem af med Tuberkulose og meget andet.

  For så vidt – grønlændere er nogle sjove nogle – de kender ikke kø kultur i supermarkedet.

  Bedstemor fra sidste mand i rækken går bare foran i køen – og alle tager det som en helt naturlig ting. Ingen siger noget, og ingen kikker skævt til hende.

  De er bare totalt skønne de grønlændere.

 17. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Enig i 17:40 – du skriver herligt indimellem. Og – jeg kom siden til at tænke på, at det nok ikke er så svært igen at tage til Grønland .. men så skal det nok være med rettidig omhu’ – altså hurtigt, så der er plads og tag over hovedet – jeg er ikke så stemt igen for en iglo for resten af mit liv.:-)

  Jeg må blot nu herfra sige: God weekend. Mvh BHL

  PS. Men gode intentioner og venligt samarbejde og ingen skjulte og naragtige dagsordener, så ser jeg ikke noget imod, at kinesere får en tjans – men jeg mener, at der er andre, der har større krav på første-retten her. BHL

 18. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Enig 17:40 – var til Henrik Knages indlæg.

Kommentarer er lukket.