Tyrkiet på gale veje

Af Uffe Ellemann 45

Tyrkiets magtfulde leder, premierminister Recep Erdogan, har givet sig selv dybe ridser i lakken gennem de seneste måneder. Men nu er det blevet langt alvorligere: Den voldsomme reaktion mod det, der begyndte som fredelige demonstrationer i Istanbul, har givet ham et reelt problem. Og det rokker alvorligt ved Tyrkiets stærke status som et strålende eksempel på, at et islamisk land kan være et reformvenligt demokrati.

Der har længe været bekymrende tegn på, at Tyrkiet bevægede sig i autoritær retning: Tyrkiet er således i dag det land, der har fængslet flest journalister – 49, imod 45 i Iran og 32 i Kina… – og Erdogan har i sin fremfærd med angreb på stort og småt skabt dyb bekymring blandt landets sekulære elite, som frygter at deres frie livsform er ved at blive underkastet en religiøs dagsorden.

Der var Erdogans udfald mod den tyrkiske nationaldrik Raki i forrige måned, hvor han udnævnte den alkoholfrie mælkedrik Ayram til ny nationaldrik. Samtidig indførtes meget skrappe restriktioner i reglerne om udskænkning og reklamer for alkohol (selv om alkoholforbruget i Tyrkiet er meget beskedent, og tillige faldende).

Sidste år kaldte han aborter for ”mord”, selv om aborter har været lovlige i Tyrkiet siden 1983. Han kaldte fødsel ved kejsersnit ”unaturligt”. Og han gjorde sig til talsmand for genindførelse af dødsstraf i Tyrkiet. Alt sammen rystede de sekulære kredse i Tyrkiet.

Senere fulgte hans stærke angreb på en populær tv-serie ”Magnificent Century”, der viser dramatiserede episoder af den store 1600-tals ottomanniske leder Suleyman den Stores liv. Han fordømte både instruktøren og tv-stationen for at forvrænge sandheden om den store leder – og opfordrede myndighederne til at gribe ind. Hans regering forbereder nu en lovgivning, der skal gøre det strafbart at ”ydmyge” historiske personer.

Og i Istanbul – hvor Erdogan har været overborgmester – tromler han videre med planer om en ny gigantisk moské på en af byens høje, og så det indkøbscenter på en grøn plet ved Taksim-pladsen, som udløste de demonstrationer, der nu har bredt sig til hele Tyrkiet – og er rettet direkte mod Erdogans autokratiske adfærd.

I det Mellemøsten, der forsøger at finde jordforbindelse efter det arabiske ”forår”, har Tyrkiet hidtil været en ledestjerne. Men der er brug for åbenhed og tolerance, ikke den lukkede intolerance, Erdogan mere og mere er kommet til at stå for. Derfor er udviklingen i Tyrkiet dybt bekymrende i den større regionale sammenhæng.

Det er vanskeligt at forstå, hvad der driver Erdogan. For hans udfald mod anderledes tænkende forekommer helt unødvendige. Hans AKP-parti har det absolutte flertal i parlamentet. Hans politiske lederskab er ikke truet. Oppositionen er svag. Og det tyrkiske militær, som tidligere har grebet ind med militærkup for at forsvare det sekulære Tyrkiet, har han stækket.

Lederen af det største oppositionsparti har syrligt sagt: ”Erdogan ønsker at være den eneste sultan!” Og her ligger måske en del af forklaringen. Erdogan kan åbenbart ikke tåle modsigelse – og her minder han i påfaldende grad om en anden stærk leder, som har bevæget sig i autokratisk retning: Vladimir Putin.

Erdogan har magten, og det har han eftertrykkeligt demonstreret de sidste par dage. Han har utvivlsomt også ret i, at skal man endelig konkurrere på demonstrationer, vil han kunne kalde langt flere tilhængere på gaden end hans modstandere. Men det er bare ikke den slags konfrontationer, omverdenen ønsker at se i det Tyrkiet, som på så mange måder har været en beundringsværdig nation i en vanskelig region.

I de ti år der er gået, siden Erdogans islamiske AKP parti vandt magten, er Tyrkiet vokset til at være en af verdens stærkeste økonomier. Og han har gennemført politiske og sociale reformer i et omfang, der ikke er set siden Atatürks dage.

Det vil være ødelæggende for Tyrkiets internationale status og gennemslagskraft, hvis Erdogan følger eksemplet fra sin kollega i Ungarn, Viktor Orban, og bruger sit parlamentariske flertal til at tryne oppositionen og gennemføre ændringer i det tyrkiske samfund, som undergraver demokratiske frihedsrettigheder.

Derfor vil verdens øjne være rettet mod Tyrkiet i de næste par dage, hvor det skal vise sig, om Erdogan vil forsøge at række ud mod oppositionen – eller knuse den fordi han kan…

45 kommentarer RSS

 1. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Det er jeg så ikke sikker på, at Erdogan kan – knuse oppositionen altså.

  Bla. er det er spørgsmål om politiet – og speciel jandarma – vil være loyale – hvis det virkelig kommer dertil.

  Det må vi håbe, at det IKKE gør.

  At spiritusforbruget er faldende? Jeg tvivler – alkohol er uforskammet dyrt; men så er der jo noget, der hedder hjemmebrændt – meget populært!

  Men lad os nu se.

  Jeg har tidligere sagt, at Erdogan som basbaskan svarer til Pia Kjærsgaard som statsminister i Danmark.

 2. Af Uffe Lindum

  -

  Jeg venter spændt på at høre fra dem, som mener, at Tyrkiet egner sig som medlem af EU!

 3. Af Henrik Knage

  -

  Nu gik det lige så godt, og så ødelægger han det hele. Det sidste kort i korthuset var ved at falde på plads, men en fredelig demonstration får hånden til at ryste, og hele herligheden styrter i grus.

  Mærkeligt så kort vej der er fra succes til fiasko.

  Jeg tror da det tyrkiske folk er med på EU, men at den alkoholfrie duks, er ved at blive synligt utilregnelig. EU må være trussel for manden og hans magt – ellers kan ingen bære sig så tåbeligt ad.

 4. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Der er intet, at være overrasket over.

  Erdogan er berygtet for at tilslutte sig det islamistiske citat om, at “moskeerne er vores kaserner, kuplerne vores hjelme, minareterne vores bajonetter og de troende vores soldater”.

  Tilsvarende har han sammenlignet demokratiet med en sporvogn: “Når du kommer til endestationen, så står du af.”

  Det er ikke noget tilfælde, at den tyrkiske stat kalder de europæiske moskeer, som den tyrkiske stat finansierer, for erobrermoskeer.

 5. Af Tyrkiet på gale veje - Dagens overskrifter

  -

  […] Kilde: Berlingste blog Global […]

 6. Af Jan Petersen

  -

  Sådan går det, når nogen får absolut magt …. så bruger / misbruger de magten.

  Sådan er det bare … intet nyt under solen !

 7. Af Seker Gün

  -

  Faceboook og Twitter gløder og rystende billeder af politiets uhørte brutalitet, postes i tusindevis. Erdogan gav tamt TV interview igår, hvor ham fordømte løgnene fra de sociale medier, trak i land vedrøremde alkohollovene og havde skruet voldsomt ned for retorikken. Journalisten, der er kendt for at gå til sine ofre, spandt som en kat. Halktv sender billeder live, og de bliver ikke kontroleret.
  Hvad der virkelig har hidset, specielt mange af de ældre, op er at Erdogan betegnede Atatürk som en alkoholisk nar. Det mener folk er nationalt æreskrænkende. Desværre er oppositionen historisk svag, hvad der også er Erdogans fortjeneste, men rigtig mange moderate forlader AKP i disse dage. Håb? Ja, stort? nej, desværre.

 8. Af søren sørensen

  -

  Viser med alt tydelighed endnu engang at et Muslimsk land aldrig må få adgang og medlemsskab af EU og at vi skal ud før de får det! For alt medlemsskab kan købes når nok betales i det kapitalistiske samfund! Kun Scientology er efter min overbevisning mere ødelæggende for et samfund end det ledet af koranen…
  Alle muslimer skal dog være yderst velkomne her som turister og på tålt ophold, og det er så det!

  Og lad os så smide nogen våben ned til de håbløse 30.ooo civile omringet i den Syriske by der så de kan forsvare sig selv…Srebrenica nr. 2 i morgen…

 9. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Oppositionen er selvfølgelig vred, fordi Erdogan gør alt, hvad han kan for at bevare magten, selvom han ikke kan blive genvalgt som ministerpræsident.

  Uddrag fra “Turkey’s Erdogan has eye on new, strong president’s role” af Pinar Aydinli, Reuters, tirsdag 6. november 2012:

  “Erdogan, who has dominated Turkish politics since the party came to power in 2002, is widely viewed as wanting to consolidate his position by becoming the head of state in a presidential election in 2014.

  The plan drew criticism from the opposition, however, with one politician saying it could lead Turkey into a “dark dictatorship”.”

  “Erdogan’s plans will be challenged by other parties in parliament who fear such a reform will hand him too much power.

  However, the AK Party has a large majority in parliament which leaves it strongly positioned to push through reform.”

 10. Af Teddy Kohn

  -

  Det er aergeligt at Erdogan paa denne maade skulle begynde at blive saa autoriter, den person som skulle have lavet flest reformer af det tyrkiske samfund saa det kommer taettere paa EU, og det selvom de ogsaa har indfort mere muslimsk religiose reformer, saa ville jeg sige at det i starten saa overordnet godt ud. Jeg haaber Erdogan kan forstaa sin fejltagelse og begynde at gaa tilbage til en bedre reform politik end hans forsog paa at blive “sultan Recep” men arbejde for landets bedste i stedet for.
  Der er et par stykker som mener de ikke skulle vaere med i EU og vi skulle ud inden de kommer ind, her mener jeg at de tager fuldstaendig fejl. Tyrkiet i EU ville vaere en gevinst for hele EU, men de skal selvfolgelig forst blive optaget naar de opfylder kravene. EU skal ikke lave den samme fejl igen som den gjorde med optagelsen af Romanien og Bulgarien som helt klart er to lande som ikke var parate til EU medlemskab.

 11. Af Thomas Jensen

  -

  Shh, ti stille med det. Hvis vi skal bygge EU imperiummet endnu mægtigere bliver vi nødt til at inkludere de gale muslimske randområder, inklusive Tyrkiet. Så må vi vær så god finde os i at blive den forfulgte minoritet.

 12. Af Kim Kaos

  -

  Hvad er den af Uffemand? Har tyrkerne glemt at sætte penge ind på din konto i denne måned?

  Du har ellers i årevis gjort reklame for at de skulle med i EU og alt muligt og prøvet at bilde os ind at de skam var et ægte demokrati.

  Det er da godt du er kommet til fornuft og smut så tilbage til den sten du normalt bor under. Du er fortid – en fortid vi helst vil glemme.

 13. Af Rasmus Jørgensen

  -

  Det kan kun være Rusland, som står bag de lumske forsøg på at miskreditere det store glorværdige kulturførende islamiske storrige, som vi, takket være UEJ’s ufattelige energi, snart skal elske som vore kære EU brødre – vi kan næsten ikke vente! Rusland har altid haft ondt i Tyrkiet.

 14. Af Jens Hansen

  -

  Jo før Tyrkiet bliver optaget i EU, jo bedre.
  De fredelige demonstrationer i Istanbul viser at Tyrkiet er et demokratist og fremskridtsvenligt land.
  De aksepterer ikke hvad som helst af hvad deres magthavere måtte begå af slyngelstreger.
  I modsætning til i Danmark.
  Hvor danskerne i mere en ti år tavse og passive så til, imens den mest korrupte og uduelige regering i Danmark nogensinde, VKO, ødelagde Danmark økonomisk og moralsk.

  Desværre tyder meget på, at lande som Tyrkiet ikke længere ønsker at blive slået i hartkorn med bananrepublikker som Danmark og Italien.
  De ønsker ikke at være medlemmer af EU.

  Det bør vi begræde.
  Danmark har efter ti år med VKO meget at lære af civiliserede og demokratiske lande.

 15. Af Henrik Knage

  -

  Det er vel forhåbentlig det der forstås ved “de sidste krampetrækninger” fra en mand der står med en fod to lejre – og hvor der fnyses fra begge lejre. Manden har bragt sig selv i en meget uheldig situation, med denne umotiverede og helt unødvendige cirkusforestilling, der savner retning og mening, tillige overskrift på forestillingen.

  Måske er han så glad for yoghurt, at det er blevet farligt, måske skal han tales til rette med semuljevælling med kanelsukker (smager godt), eller måske tales til rette med grønlandsk rypekråsesnaps puiaq snaps – måske det hjælper på jordforbindelsen.

 16. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Tyrkiet er jo sådan set allerede de facto-medlem af EU.

  For Cypern er medlem af EU, og ifølge Tyrkiet hedder den tyrkisk besatte del af Cypern Den Tyrkiske Republik Nordcypern.

 17. Af soren Majgaard

  -

  Kemal Ataturk er hermed gjort til en parantes i Tyrkiets historie.. Saa nu er tiden kommet at trække stikket mellem Tyrkiet og Eropa.
  Politikerne i Europa har snorksovet, vredet hænder, foregøjlet sig noget, muslimer ikke kan de næste 400 år,om nogen sinde: Gøre som de kristne med deres religion. Det er umuligt for dem. U+M+U+L+I+G+T. De politikere, der troede at de kunne spille på fløjte og få alle til at følge sig, må nu erkende, at vi er op mod en helt anden størrelse.Påklædnings sejren i Føtex, Netto, Bilka, viser, hvad vi har indladt os på. Demokrati og islam er begge blevet umulige størrelser for os europæere. Et Fata Morgana. Næ Ellemann, vi står med ryggen mod muren med en krig, der langsomt vil tage form. Kun naive mennesker tror på at vi netop har trukket os ud af den sidste krig.

 18. Af Ole Juul

  -

  -Har tidligere fremført, at Tyrkiet intet har at gøre i EU. Min begrundelse har været og er,-jeg stoler ikke på Erdogan over en dørtærskel! Den mand har en anden dagsorden end kendt; præcist ligesom sin meningsfælle som stjal sig til magten i Egypten. Disse mørkemænd som prygler deres egen befolkning til at “makke ret” med baggrund i legaliseringshåndbogen de kalder koranen>skrevet af nogle kalotkaliffer 100 år efter sjakalformanden stod af< de vil om lidt smage konfekten fra borgerne ligesom gutten i Syrien!

 19. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  kære venner, nu må I altså styre jer. Har I helt glemt at vores allesammens kære og højt elskede Marianne Jelved, folkets sande ven, Danmarks åndelige fyrtårn, alle danskeres pebermø, alle borgeres utrættelige forkæmper og trofaste forsvarer, hele landets store vidunderlige leder, selveste Marianne Jelved, har udtalt at hun håber at Tyrkiet snart kommer med i EU.

  Dette håb kan vi da ikke være bekendt at beskæmme. Tænk på hvor mange bitre krokodilletårer Marianne allerede har udgydt fordi hun ikke fik os til at stemme ja til euroen.

  Nu må vi til at tage os sammen, for ellers vil også Vestager, Helle, Stampe, Annette, Karen og mange andre af vores kære politikere, blive dybt skuffede og meget frustrerede.

  Det kan vi altså bare ikke byde dem. Hvis vi vælgere og borgere først begynder at svigte de politikere, der altid er så ærlige og velmenende og altid står last og brast med os i tykt og tyndt, så ender det hele da, uha uha, med at gå helt galt.

  Når højt begavede Jelved har fastslået at Tyrkisk medlemsskab af EU vil blive til berigelse for hele Europa, er der jo ikke noget at betænke sig på, så selvfølgelig bør vi tage imod denne berigelse med åbne arme.

 20. Af Lennart hansen

  -

  Vi har råbt og skreget på dig de sidste 5 år…og wow så til allersidst som allersidste mand har selv Uffe forstået det. Så tager vi ABC næste gang….nej hvor er du ELENDIG analytiker Uffe…du er fortid. Vi gider ikke høre på dig længere. Ja du skriver jo ikke hvordan du har været galt på den…tsk, tsk.
  Fik vi flest ortodokse muslimer eller sekulære muslimer ind i DK? Og er du medskyldig, Uffe? Vi kan da godt finde nogle af dine gamle udtalelser frem…t.be

 21. Af susanne larsen

  -

  Der ingen der ved sine fulde fem ønsker endnu over 70 millioner nye lønmodtagere ind i EU med mindre altså at men er til blå side og repræsentere de ejende hvis eneste dagsorden er lønmodtagermisbrug via underbetaling,fravælgelse af fagforenings medlemmer mv…

  Kunne men forestille sig at den store EX udenrigsminister havet dette mål for øje?

  Vel ikke helt usandsynligt når alt tages til eftertanke…

 22. Af Bjørn Sørensen

  -

  Den muslimske verden har været i forfald i 500 år.
  Den har intet at tilbyde verden andet end den olie som de har i deres undergrund.
  Kulturelt og intellektuelt har de intet at tilbyde os, absolut intet.
  2/3 af dem som vi har tilladt at immigrere lever af sociale ydelser. Og generelt klarer de sig dårligt i vores uddannelsessystem hvilket er indikation for at de også fremover vil være stærkt afhængige af sociale ydelser.
  Tyrkiet var det Osmanniske riges magtcentrum, så udøvelse af magt har de erfaring med. Deres behandling af armeniere og kurdere viser blot hvor langt de vil gå med deres magtbrynde. Massemord var åbenbart ingen hindring.
  De primitive og tilbagestående muslimske lande er i oprør fordi deres forældede magtstruktur ikke tilfredsstiller deres befolknigers forhåbninger til fremtiden. Og som vi kan se har magteliten uhæmmet raget til sig og begunstiget sine egne klaner.
  At oprøret nu har forplantet sig til Tyrkiet viser at det osse ulmer der.

  Vi kan på ingen måde løse de landes problemer, vi magter overhovedet ikke engang at løse vores egne fordi vi ligesom den muslimske verden er blevet søvngængere uden evne til at fatte realiteternes verden.

 23. Af Niels B. Larsen

  -

  Jeg er godt tilfreds med udviklingen i Tyrkiet.

  Politiets optræden må gøre, at al tale om landets optagelse i EU er udskudt til engang efter år 2100. :-)

 24. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nu må Erdogan og AKP nærmest betegnes som en fascistisk/nazistisk bevægelse. Det ud fra at støtten kommer fra et ruineret landproletariat – evt. fallerede småbønder – som Turgut Özal i sin tid forsøgte at hjælpe in situ.
  Det gik så ikke, bla. fordi PKK som den terrorbevægelse, det UDELUKKENDE er forstyrrede. Det var måske også godt det samme, for der er ikke fornuftigt udkomme i det østlige Tyrkiet med middelalderlige dyrkningsmetoder.

  Som sådan er problemstillingen i sit grundlag ikke anderledes end f.eks. den vi havde i Danmark i 1930’erne med LS, som dog blev pandet ned i tide.

  Kommunisme er jeg sådan set ikke bange for i Tyrkiet, for de har aldrig stået stærkt. Der er jo ikke nogen modsætning mellem “kapital” og lønmodtagere! CHP er jo en sammensmeltning af socialdemokratiet og konservative: Kravat ve Shapka – undskyld stavefejl – altså: Slips og kasket.

  Det Tyrkiet har allermest brug for er et liberalt parti, der kan samle landbrugets interesser sammen med handlens.

  Det er så svært for tyrkisk landbrug går fra løsdrift med nomader over kornproduktion på noget af verdens mest produktive landbrugsjord med masser af vand. Hvis Tyrkiet først kommer i gang med rationelt kvægbrug, så vil det blæse alle hidtidige mælkeordninger i EU ad Pommern til. Det er velvalgt, for det gamle Østpreussen og nuværende Polen har jo tilsvarende potentiale for svineavl.

  Det er altid farligt når et land ikke har et fungerende liberalt parti, fordi rationaliseringerne i landbruget skal håndteres så dem, der skal forlade erhvervet får en rimelig tilværelse.
  Det var vel egentlig det, der gik galt i Tyskland i forrige århundrede, hvor småbønderne ikke havde nogen til at varetage deres interesser. De Slesvigske krige havde nok større betydning for Tyskland end de reelt set havde for Danmark – uden at ville forklejne det sønderjyske problem; det KUNNE dog efter meget hårdt arbejde løses.
  Men Tyskland blev af krigen i 1848 efterladt uden et fungerende liberalt parti.

  Det er dér situationen bliver farlig i Tyrkiet!

  Det skyldes, at det er konservative og socialdemokrater, der kommer op mod landbruget – og det har de aldrig kunnet!

  Sagen er jo den, at en “løsning” skal ikke være på en religiøs galnings hænder – for fascisme griber den ideologi, der byder sig til: Det kan være socialisme som i Italien, Blut und Boden som i Tyskland – eller simpel anti-kommunisme som i Spanien: Reelt var der ikke noget politisk indhold i Franko – udover skattesvig.

  Spørgsmålet er om det vestlige Tyrkiet vil finde sig i narrehatten Erdogan (jeg mener ikke, han er så ondartet som en Mussolini – endsige Hitler – men han er ekstremt dum!) kører Tyrkiet i jorden – tvivler.

 25. Af Arvid Holm

  -

  Demokratiet – folkestyret – fungerer kun, hvis flertallet af befolkningen kan overskue de politiske projekter og de sandsynlige konsekvenser.
  Det er ikke længere sådan i Europa – og det har aldrig været sådan i Tyrkiet.
  Følgelig styres ved formynderi både her og der – formynderiets metoder er blot forskellige.

  Men det europæiske rettighedsprincip er også under pres.
  Individet viser for stor tilbøjelighed til kortsigtet egoisme, når det kan vælge nogenlunde frit.
  Individer og grupper af individer kan tyrannisere hinanden, når staten undlader at tyrannisere dem til at lade være.
  Undervisnings-systemet halter, lov og orden skrider, nogle gider ikke arbejde, vi hæmmes i krig.

  Når status for de vestlige værdier – demokrati og rettigheder – er så tvivlsomme, kan det ikke undre, at Tyrkiet tøver med at stige på den synkende skude.
  Den islamiske samfundsorden har trods alt bevist sin egnethed for overlevelse i 1400 år, medens den vestlige samfundsorden er under afprøvning – en sådan afprøvning tager mange år, og de foreløbige resultater virker ikke lovende.

 26. Af O Andersen

  -

  En MEGET stor del af optøjerne skyldes at Tyrkiets fornuftige befolkning IKKE vil finde sig i den ødelæggende Islamisering snigende in af bagdøren.

  Vi kan konstatere at Tyrkiet nu får “beriget sin kultur” på samme måde som hjernelamme pladderhumanister ønsker Danmark “beriget”.

 27. Af kaj hansen

  -

  citat fra Ellemann:

  “I de ti år der er gået, siden Erdogans islamiske AKP parti vandt magten, er Tyrkiet vokset til at være en af verdens stærkeste økonomier”

  Igen og igen skal vi høre den påstand !!
  Den blev brugt hver eneste gang Ellemann, Per Nyholm og lignende skal argumentere for at Tyrkiet skal med i EU.

  General Clark, der også gerne vil gøre sig selv til tyrkiet ekspert udtalte under en stor høring i 2004 at:
  “Om 10 år vil der bo lige så mange mennesker i tyrkiet som i tyskland og deres økonomi vil være større end tysklands og derfor vil tyskerne ikke have dem med i EU”

  Det eneste der holder stil er befolkningstilvæksten, der bor idag flere i tyrkiet.
  Med hensyn til økonomien så er det tyrkiske BNP, som i 2004, stadig kun en 1/4 del af det tyske.

  Nu kan vi vel så snart slippe for at høre politikere fra Venstre, i tide og utide, plædere for at tyrkiet skal med i EU?

  …og glem alt om den med at vi har mere brug for dem end omvendt, de har forlængst valgt side og det blev den islamiske.

 28. Af Frank Sørensen

  -

  Hr. Ellemann er jo tilhænger af Tyrkiets optagelse i EU. Jeg er gennemgående enig med hr. Ellemann i en masse ting, men må erklære min absolutte uenighed på dette punkt.
  Erdogan har i et antal tilfælde lovgivet mod forfatningen (og sluppet godt fra det?) og mod Atatürks ånd. F.eks går både Erdogans og præsidentens hustruer med tørklæde – præsidentens endog med slør.
  Jeg har altid været i tvivl om, hvorvidt det var en god ide, at optage Tyrkiet i EU. Men efter at Erdogan udtalte, at han ville arbejde for et “stor-ottomanisk rige” baseret på islam, er jeg sikker på, at deres optagelse er en rigtig dårlig ide.
  Synes hr. Ellemann, at vi har brug for flere af Ungarns slags i EU?

 29. Af susanne nielsen

  -

  Fakta er jo at det er alle de borgelige der ønsker at se Tyrkiet som medlem af EU for at lønpresse flertallet af Danskerne…Så er den ikke længere..Hvorfor lytter politikerne ikke til folket? Ligesom lidt u-overensstemmelse der….

 30. Af Birgit Hviid Lajer

  -

  Ja, hvis nogen kunne forklare mig, hvorfor Tyrkiet kunne opfattes som tilhørende Europa, også med Per Stig Møllers opfattelse tidligere, så modtager jeg gerne en belæring her?

  Historien tilskriver intet i den retning, så det må jo være ren ’spin’ – Tyrkiet som en forpost for i forh til mellemøsten …? Og – en ødelæggelse af Europa i den forbindelse!?

  Det er nogle få, der holder møder og frokoster sammen, der bliver enige, så det er ganske farligt .. uden mening el opbakning fra en befolkning i Danmark fx.

 31. Af kaj hansen

  -

  Påstand fra Uffe Ellemann

  “Tyrkiet vokset til at være en af verdens stærkeste økonomier”

  BNP pr indbygger:

  Tyskland: 35,700 dollars
  Danmark: 36,600 dolars
  Grækenland: 29,600 dollars
  Rumænien: 11,600 dollars
  Tyrkiet: 11,000 dollars

  Man skal vist være en Ellemann for at få det til en af verdens stærkeste økonomier.
  Men sådan er det jo…EU gør blind

 32. Af Helge Ebbe Nørager

  -

  Hr. Ellemann, baske hug de modtager.

  Tror jeg bedre idag forstår deres hentydning, til at lade kommentarer stå. Undskyld.

  Politik er ikke for de svage sjæle, men jeg er glad for at jeg ikke lever i Tyrkiet.

  I disse dage kan jeg dog ikke undgå at spekulere på hvornår den Danske regering tilbyder F16 bombefly eller troppetransporter og logistik til denne onde despot, som nedkæmper demonstranter.

  Hvornår skal vi i krig i Tyrkiet, nååå nej det er Nato, og House of Saud, støtter Tyrkiet, så intet sker.

  Send isendet tunge våben til Syrien, og lad House of Sauds lakajer dræbe alle som ikke ber 5 gange om dagen i støvet og kysser kong Faad´s billede.

  Tyrkiet det er et demokrati som blot dræber alle som ikke kan leve med demokrati.

 33. Af Anders Østergaard

  -

  Hej Uffe Ellemand.
  For langsomt og for lidt fra din hånd.
  Din adfærd i de seneste 10 år er blevet bemærket af dit eget folk.
  Tyrkiet kommer ALDRIG ind i EU. Dertil har de ikke 1 snefnugs chance i helvede, selv om Marianne Jelved og andre landsforrædere arbejder ihærdigt på sagen.
  Men det skal de komme til at fortryde!

 34. Af Helge Ebbe Nørager

  -

  Jeg har skrevet for år siden de skulle med, har skiftet mening.
  Men mine argumenter for at tage dem/Tyrkiet med er stadig gyldige.
  Under forudsætning af at EU udvikler sig til en Union.
  Hvis EU bliver en Union, skal Tyrkiet med, intet andet giver mening.
  Årsag, stabilisering, bevis for den muslimsiske verden at de kan komme ind i et fællesskab, for at undgå en ny fælles møntfod iblandt mellemøstlige lande.
  EU hvis det bliver en union, skal åbnes, f.eks med Tyrkiet og Marroko, uanset hvor tåbeligt det virker på kort sigt.
  Men det er min mening.

  Hvis EU ikke bliver en Union, skal vi afvise dem og klart give dem muligheder for at danne alternativer, lokalt igennem egne aftaler med nabolande.

  Vanskelig debat med mange følelser og svært at holde focus.

  Mvh Helge Nørager

 35. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Meeen lad os nu se, hvor fast Erdogan sidder i sadlen. Hidtil har han jo holdt sig meget til symbolpolitik – heraf sammenligningen med Pia Kjærsgaard.

  Vi er nu ved at være ude over, hvad man kan klare med viften med tørklæder og moralsk indignation.

  Man skal også være opmærksom på at den partipolitiske struktur i Tyrkiet er noget andet og meget løsere. Det dybt uheldige er, at AKP ikke har formået at få sig en fornuftig opfattelse af, hvad der skal ske med deres vælgerbagland.
  Det er klart at det middelalderlige feudale brugssystem i det østlige Tyrkiet kommer man aldrig tilbage til.
  Men hvad skal man så stille op med det forarmede proletariat. Det er IKKE gjort med at bede 5 gange om dagen!
  Det er så ellers en udmærket arbejderbeskyttelse i middelhavsområdet, der på sæt og vis hindrer misbrug af arbejdskraften i alt for varmt vejr – alene det, at man skal vaske sig giver adgang til vand.

 36. Af Bjarne Munk Christensen

  -

  STOR TAK TIL Uffe Ellemann
  Fordi han nu – endelig – har fattet , hvad vi andre, normalt begavede mennesker altid har ment, nemlig at Tyrkiet er og
  vedbliver med at være en primitiv, fasistoid muslimsk stat, der aldrig har glemt fortiden, og derFor, bl.a., ALDRIG hører hjemme i Europa.

 37. Af søren sørensen

  -

  Skrevet af Bjarne Munk Christensen, 6. juni 2013 kl. 14:30

  Du har netop ikke fattet hvad den FHV. udenrigsminister ønsker at de bliver medlem således at de Danske lønmodtager i fremtiden ingen fremtid har…
  Men at de borgerlige virksomhed som han støtter og som har valgt ham bliver den uniforme fremtid for -90%! Er dog generelt en stor fan af uffe….men når temaet bliver Europa ser men den sande djævle vise sin tegnebog…

  Dette er jo det borgerlige mål ialt og altid har været, der er ikke forskel på borgerlige partier i DF og LA ej R eller S, kun påstande derom for “stemmers” “skyld”.

 38. Af Gert Hansen

  -

  Det er liden trøst at Tyrkiet nu viser hvad nogle af os har ment hele tiden – at Tyrkiet intet har at gøre i EU. Iflg. en meningsmåling bryder 30% af tyrkerne sig ikke om EU, og det er et dårligt tegn.

  Specielt tyskerne ved nok hvor svært det er at integrere selv 3. og 4. generations tyrkiske indvandrere i Tyskland. Hvordan skulle det så gå med at integrere Tyrkiet i EU?

  Uroen i Istanbul og Ankara giver overhovedet ikke noget bilede af, hvad de mange millioner tyrker i resten af landet mener. Dem der stemmer på Erdogan, og ikke vil med i EU.

  Hvad vi nu ser i Tyrkiet, må være en øjenåbner for de naive og uvidende, der har plæderet for tyrkisk EU optagelse, og omtalt Tyrkiet som en brobygger mellem Europa og den mellemøstlige muslimske verden. Der som bekendt er i endnu mere kaos. Det er desværre Europas skæbne geografisk at ligge tæt på denne rodebutik.

 39. Af Vasili Tomoupolos

  -

  Tyrkiet er aldeles velegnet til at være udenfor EU.

  Indtil 1453 forsøgte tyrkerne at blive medlem af det Østromerske Kejserrige, ØK.

  Da ØK ikke ville optage de indvaderende tyrkiske nomadestammer i fællesskabet, overtog tyrkerne ØK.

  Præcis det samme vil ske med EU, hvis de invaderende tyrkiske nomadestammer får held med deres skjulte kolonisering af EU!

 40. Af Henrik Knage

  -

  Jo men hvis man ikke kan lide stribet flæsk, drøje hug, nedgørelse af ideologiske tanker og idealer, spark i skridtet, rusk i struben, tåregas, knippelsuppe,trusler og sligt ad libitum, skal man holde sig fra at provokere systemet. Sådan er det i et demokrati, og sådan er det allevegne – også i Tyrkiet. Så på den måde adskiller tyrkernes situation sig lige nu, ikke så meget fra vores 68 oprør.
  Jeg kan kun opfordre tyrkerne til at være vedholdende, og ikke opgive – indtage en helt “uskyldig” plads, eller tyrkisk symbol – og blive der, tæsk eller ej.
  Som det uskyldige Storkespringvand. Som Den Himmelske Fredsplads, som hvad som helst. Bare bliv der og lad som ingenting – så sker der noget, helt af sig selv.
  Jeg hilser oprøret velkommen, men husk lige at det godt kan give “nogen røg i køkkenet”, og ophedede numser, samt stokkeprygl – det hører med til retten.
  Held og lykke tyrkere – det kan godt blive bedre.

 41. Af Bjarne Skov

  -

  EU version 2.0 – en koalition af de ligesinde, villige og kapable – også kendt som “De frie og Modige”

  Forstummet er al verdensfjern tåget bragesnak om yderligere EU-udvidelser og fantasternes drømmende længselfulde blikke tværs over det tektoniske skel – Bosporusstrædet.

  Klar tale giver fjender og bedre venner!

  EU går nu ind i en konsolideringsfase, med frasalg af alle tabsgivende aktiviteter som f.eks. Spanien, Portugal, Italien og det kriminelle ineffektive skrammel på Balkan-halvøen, erhvervet i en EU-manisk indkøbsrus, hvor det fuldkommende og komplette realitetstab herskede.

  Metafortællingen er, at der i øjeblikket foregår en positionering frem mod det udskilningsløb som alle ved vil komme – hvem skal være med i et førsteklasses-EU og hvem skal være med i et 1. klasses EU?

  Det vil ryste Storbritannien i sin grundvold at Scotland stemmer for uafhængighed i 2014 og givetvis også EU.

  Her er det så, at DK står færdige og vakse ved havelågen med en færdig pakkeløsning (omtalt i tidligere indlæg)

  Sæt i værk Uffe!

 42. Af Jørm Boye

  -

  Jeg håber, at militæret overtager magten “for at genoprette ro og orden”, det er jo så ikke første gang i Tyrkiets historie.
  Jeg kan ligefrem mistænke militæret for at stå bag de øjeblikkelige uroligheder.
  Hvis det er således, glæder det mig, for så vil Tyrkiets eventuelle indtræden i EU, være forskudt til langt ud i fremtiden.

 43. Af Burcu Mizrak

  -

  “Muslimer dit, muslimer dat”. Forstår I ikke, at de flere millioner tyrkere lige nu demonstrerer og mister liv, for netop at slippe væk fra islamisk styre?

  Hvor er det dog ellers flot, at I kan glæde jer (på bekostning af andres liv) over at Tyrkiet ikke kommer med i EU foreløbig.

 44. Af Thomas Borgsmidt

  -

  http://jyllands-posten.dk/international/europa/ECE5605062/ekspert-om-istanbul-begyndelsen-pa-slutningen/

  Jeg tillader mig at henvise til en artikel i JyllandsPosten, fordi den efter min opfattelse er rimelig præcis.

  Altså en kultur, der er i undergang søger en “stærk” leder. Det er landsby boerne – hovedsagligt fra det østlige Tyrkiet – der er ruineret dels af kampene med PKK som reelt har tvunget Tyrkiet til at flytte befolkningen mod vest, dels ikke kan leve op til det 19. århundredes krav – for slet ikke at tale om det 20. – tidens krav kommer slet ikke på lystavlen.

  De bliver konfronteret med det vestlige Tyrkiet, der vitterligen er på omgangshøjde – evt. lidt foran visse dele – med Europa.

  Det er helt karakteristisk, at Erdogan er stupid og selvhævdende. AKP svarer til Dansk Folkeparti – og er lige så fladpandet og udeligt.

  Det er helt tilsvarende med Erdogans diktatoriske blanden sig i folks privatliv. Nutidens tyrkiske unge piger har da alvorligere problemer end at høre på de gamle kællinger i hamam: De er bekymrede for om deres mobilabonnement er løbet ud!

  Man har en vestlig orienteret kyststrækning fra Sortehavet til Syrien – hvor de rigtige mennesker bor, hvor alle mænd har været igennem vel nok Nato’s barskeste værnepligt – de er spontant velorganiserede byboer, der slår tilbage, hvis de får en på tæven. De stikker ikke op for bollemælk!

 45. Af jason Berke

  -

  Påstand fra Uffe Ellemann

  “Tyrkiet vokset til at være en af verdens stærkeste økonomier”

  BNP pr indbygger:

  Tyskland: 35,700 dollars
  Danmark: 36,600 dolars
  Grækenland: 29,600 dollars
  Rumænien: 11,600 dollars
  Tyrkiet: 11,000 dollars

  Man skal vist være en Ellemann for at få det til en af verdens stærkeste økonomier.
  Men sådan er det jo…EU gør blind
  Hr Kaj hjerne død,de tal kan jeg også skrive,hvad ved du om økonomi?? gå nu over og pas din pølser,
  BNP pr,indb
  Danmark..25,000 us dollar
  Tyskland.. 32,000 us dollar
  romanien..15.000 us dollar
  Tyrkiet..33.000 us dollar
  Grækenland,. staten under konkurs
  tyrker har ikke kun været her under osmaniske Rige,der er noget som du ikke er klar over eller gået op for dig vi er stadigvæk her i Europa.
  Her er noget tønke over
  Så mange Tyrker der stadig bor i EU
  Bulgarien 2,5 millioner
  Romanien 800.000 tusinde
  Ungarien 450.000 tusinde
  Grækenland 1.8 millioner
  Cypern,Halv delen af øen
  Albanien 380.00 tusinde
  Kosovo 200.000 tusinde
  Bosnien 2,0 millioner
  Østrig 40.000 tusinde
  Tyskland 3,5 millinoer
  Frankrig 1,5 millioner
  Belgien 350,000 tusinde
  Holland 500.000 tusinde
  Lille Danmark 200.000 tisinde
  Sverige 150.000 tusinde
  Norge 50.000 tusinde
  Findland 15,000 tusinde
  Island 50 personer
  England 80.000 tusinde
  Italien 1500 personer
  Spanien 2500 personer
  Portugal 90 personer
  Schweiz 250,000 tusinde

Kommentarer er lukket.