Balterne giver os baghjul…

Af Uffe Ellemann 71

 

Mens Eurokrisen stadig truer, og meningsmålinger i Danmark og Sverige (og andre steder) vender tommelfingeren ned for den fælles valuta, har de små og hårdt prøvede baltiske lande demonstreret, at de meget bedre end os andre forstår, hvad det hele handler om: Et stærkere europæisk politisk samarbejde.

Estland blev et Euroland sidste år – og Den Europæiske Centralbank og Europakommissionen har netop sagt ja til, at Letland indtræder som det attende Euroland fra årets udgang.

Begge lande opfylder alle betingelser for at være med i Euroen – hvilket de færreste, om nogen, af de eksisterende Eurolande gør… Og det er ganske godt gået, i betragtning af, at balterne blev hårdere ramt end vi andre, da krisen slog til: De mistede på et enkelt år næsten en femtedel af deres nationalprodukt, men har med en sej og beslutsom krisepolitik genskabt en økonomisk vækst, som burde få andre europæiske lande til at rødme.

Litauen mangler endnu, men regner med at kunne godkendes som Euroland næste år. Og faktisk blev litauerne snydt, da de for nogle år siden ansøgte om medlemskab af Euroen, men fik nej med en teknisk begrundelse: Landets inflation var en anelse højere end gennemsnittet i EU. At det gennemsnit, man målte litauerne med, fremkom ved at nogle ikke-Eurolande med højere inflation end gennemsnittet blev regnet med, skabte forståelig bitterhed i Litauen. De burde være taget ind dengang.

Når man ser på Letlands resultater, nu hvor de er vejet og fundet tunge nok, bliver man imponeret:

Inflationen i Letland var de sidste 12 måneder kun 1,3 procent – mens referencetallet (de tre ”bedste” EU-lande) var 2,7 procent.

Statsbudgettet må højst have et underskud på 3 procent af BNP (hvilket de store europæiske lande ikke kan klare) – Letland er nede på 1,2 procent.

Og den offentlige gæld må højst være 60 procent af BNP. I Letland varr gælden kun 40 procent ved udgangen af 2012.

Endelig har Letlands valuta haft en stabil kurs de sidste to år,  og den lange rente ligger væsentligt under det europæiske gennemsnit.

Godt gået i et land, der for få år siden måtte bede om hjælp fra Den Internationale Valutafond IMF, da krisen og manglende kreditter fra Euro-samarbejdet, som Letland stod uden for, slog bunden ud af lettisk økonomi. Men letterne har arbejdet sig op og ud af problemerne med en benhård politik, der gjorde virkeligt ondt også på de svageste grupper i landet – men som ikke desto mindre blev accepteret i en sådan grad, at statsministeren, der havde svunget sparekniven, blev genvalgt.

De tre baltiske lande har nu været selvstændige siden 1991. Det er længere tid end i mellemkrigsårene, da de sidst havde deres uafhængighed. Men historien har lært dem, at kun gennem et forpligtende og tæt samarbejde med ligesindede frie nationer kan de bevare denne frihed. Derfor er de med i NATO og EU – hvor de maser på for at være med helt inde i kernen af samarbejdet. Og de ved, at den fælles valuta i EU først og fremmest er et politisk instrument til at styrke den politiske enighed.

Sidste sommer hørte jeg den estiske præsident Toomas Ilves sige ved en middag i Tallinn, at der kun er ét land i regionen, som er fuldt og helt med i alle de centrale europæiske samarbejdsorganisationer – uden forbehold og undtagelser – og at hans beskedenhed forbød ham at sige navnet. Nu er han slet ikke beskeden – og det har han heller ikke grund til at være. Men fra nytår er der to lande, som kan bryste sig af dette – og snart formentlig tre.

I Danmark viser meningsmålinger, at dansk medlemskab af Euroen ligger langt ude i fremtiden. Formentlig fordi de politiske ledere i Danmark undlader at tage fat på emnet. I stedet opfører vi os, som om vi er med – med helt faste og ufravigelige regler om fastkurs mellem Kronen og Euroen. Vi sidder bare ikke med ved det bord, hvor beslutningerne træffes. Der sidder esterne, og snart også letterne.

71 kommentarer RSS

 1. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Men for at returnere til Uffe’s relevante problemstilling – efter den afsporing fra tåber, som jeg havde håbet at undgå.

  Det er altovervejende sandsynligt, at Danske Bank skal trække sig ud af de baltiske lande (og Finland – der ser mere baltisk ud dag for dag). Det bliver kostbart fordi det skal ske ved at der tages tab – og de er store i de lande – og det kommer til at tage lang tid.

  Det bliver noget de danske skatteydere kommer til at betale – direkte eller indirekte fordi det vil gøre at Danske Bank kan tage de færre lokale danske tab. Vi HAR set situationen i Irland – og det er stadig dyrt.

  Sagen er, at da vi IKKE sidder med ved bordet i euroen, så har vi bare at betale ved kasse 1. Havde vi været med i euroen kunne vi måske have fået en lempeligere afbetalingsordning. Vi kommer også til at garantere for de udlån Danske Bank har i de baltiske lande – det er HELLER ikke gratis.

 2. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Noget om ustyrlig og ukontrolleret magt……… i næste afsnit.

  (Debatten her er ganske livlig, men hvor mange har mon været herinde for at læse med?? Hvis næsten ingen, er det jo tæt på ren tidsspilde at skrive indlæg. Kan vi da ikke snart få nogle tal på bordet? Og kan vi få en forklaring på hvorfor de fleste blogs er præget af, eller domineret af, folk som Arne Rud og Søren Sørensen m.fl., der forplumrer enhver debat. Består publikum kun af de to plus en håndfuld “andre”?)

  Bortset fra det, så er det soleklart at al statsmagt der ikke er styret og kontrolleret af folket (som statsmagten i Schweitz), er en statsmagt som risikerer at udvikle sig til et monster. Det er det som er sket for mange landes befolkninger, og hver gang med grusomme og helt forfærdelige konsekvenser for millioner af mennesker.

  Blot læs bøger som “Kommunismens sorte bog” eller “Gulag Ø-havet”. Eller læs om Stalin, Lenin og Sovjet-unionen. Eller læs om hvad der skete fra 1900 til 2000 i lande med mangel på sandhed og ægte demokrati.

  En magt som er udemokratisk, centralistisk, planøkonomisk, bureaukratisk, lobbyistisk, ideologisk og konfiskatorisk, er en magt som sjældent eller aldrig vil blive til gavn for de millioner af borgere der er udenom elfenbenstårnet, højborgen, førerbunkeren, storhedsslottet, det forgyldte palads eller den skyskraber af stål, glas og beton hvor de totalitære kliker forsamles.

  Derfor er det temmelig indlysende for alle klart tænkende mennesker, at man nok ikke skal have den store tiltro til hverken Merkel, Helle, Jelved, Vestager eller EU.

  Lige som det er ret klart at man bør være yderst skeptisk mht. FN/ DR, Politiken og alle andre foretagender, der fører sig frem med politisk eller totalitær propaganda, for at vildlede og ensrette befolkningerne.

 3. Af Ulf Timmermann

  -

  @ Borgsmidt

  Du bjæffer, gør du.

 4. Af søren sørensen

  -

  Skrevet af Ulf Timmermann, 14. juni 2013 kl.
  Det er ikke et bjæf men et træt lille piv fra borgschmidt som formel 1 er de to psykiske tilfælde bedst undgået..Et skrot af økonomisk indsigt med andre ord….Formel 1´s er mere en form for ulve hylende ved midnat noget at læse indtil idén “nogen lande har sandhed” så var det for mit psykiske velbefindende at jeg mente det var bedre at gå videre.

 5. Af Jeanne Kruse

  -

  De baltiske lande har et stort behov for at frigøre sig fra overherredømmet Sovjet.
  Fuldt forståeligt.

  Men hvorfor fanden kaster de sig så i armene på en anden stormagt, med ligeså eller endnu værre ambitioner om et totalitært styre, pakket ind i et “fredens projekt”.

  I stedet skulle disse EU Lid….. fantaster tænke på FRIHED.

  Men Det handler om Nepotisme og Selvhøjtidelighed, se mig – se mig, jeg er med, Jeg var med til at få østlandene med – er jeg ikke god. jeg vil spise til middag med de fine, også selvom det foregår på gulvet under den mærkelige hollandske franskmands fodsåler. Altså ham der sidder på malkeskamlen.

  Hvis ikke vi snart kommer ud af Cirkus EU- ender vi med at blive bombet 1000 år tilbage i tiden, og det på alle fronter.

 6. Af Bjørn Sørensen

  -

  Selvfølgelig ønsker de Baltiske lande fuldt medlemskab.
  De lande har ingen rigdomme i form af naturlige resourcer. Den industri de havde i sovjettiden, hvad er den værd i den moderne verden?
  Russerne har taget deres selvstændighed meget ilde op og gør at for at genere dem med handelsrestriktioner og gør alt for at genere grænseovergangene.
  Balterne er således totalt afhængige af Norden og EU.
  Så det er indlysende at de vil gøre alt for at fremme tilknytningen til EU så de kan få sugerøret ned i udviklingskasserne og i det hele taget gøre det nemt for dem der vil investere i landet og tage fordel af deres lave løn- og omkostningsniveau.
  Kulturelt hører de til den vestlige verden hvilket også er en fordel de har.
  Det må da være en fordel for danske virksomheder at investere i et nærområde som står os nært kulturelt. Alene den korte rejsetid er et stort plus.
  Og så kan vi kun håbe på at de russiske mafiamillioner ikke kommer og korrumperer økonomien som på Cypern.

  Balterne, kan jeg se, har en stor fordel ved at tilslutte sig Euroen, men jeg har lidt svært ved at se at danskerne ville have fordel ved at være med.
  Vi står overfor at skulle have vores valuta devalueret eftersom vores omkostningsniveau er ude af takt med vores handelspartnere. En konsekvens af fastkroneværdien. Den økonomiske overophedning som vi oplevede i det første årti var det ikke til dels på grund af den lånefinansierede eksport til netop de baltiske lande og de andre nye medlemmer.
  Når vi engang er blevet konkurrencedygtige og har fået skabt arbejdspladser til den million ufaglærte og lavtuddannede som tynger vores offentlige kasser, så kan vi til den tid overveje om vi vil være med i Euroen, hvis den overhovedet eksisterer så længe.
  I mellemtiden kan vi bruge tiden til de nødvendige reformer som vi desperat savner hvis vi vil stoppe at vores velfærd fortsætter med at rasle ned.

 7. Af j b

  -

  “And the rest is — as they say — history”

  Nope the rest is silence according to Hamlet.

  But I hape the Baltics will sleep comfortably in the european Procrustes bed with and emmigration safety valve and a swedish LLR.
  Wonder how Cyprus is doing?
  Temporary…

 8. Af Jan Andersen

  -

  Det er ikke vanskeligt at give Danmark og EU baghjul.

  En del af grunden til det går så godt for disse lande, er de ikke er med i Euroen !

 9. Af kaj hansen

  -

  Ellemann, hvad med lidt fakta i forhold til andre lande.

  BNP pr indbygger i Litauen er en 1/5 af danmarks.

  Man kan nemt have flotte procentvise stigninger når man har været helt nede og vende som Litauen har.

  En ting der ikke har vendt er at Litauen har den højeste kriminalitet i EU og det kender tusindvis af danskere til efter at de har haft besøg af Litauere.

  Faktisk er Litauerne dem der begår mest kriminalitet i danmark.
  ——

  ..men det er lidt det samme som når du skal promovere tyrkiet til EU-medlemskab, mindst klap for det ene øje og småblind på det andet.

 10. Af Henrik Knage

  -

  Jeg ville ønske EU ville lukke DSB og DONG, og BaneBanmark, og DR.

  NU!

 11. Af Henrik Knage

  -

  BaneDanmark – sorry, der er harpiks på fingrene efter en skovtur med kædesaven.

 12. Af søren sørensen

  -

  Jeg ville ønske at EU lukket EU nu.

  Kaj Hansen,,,ja det er de nye EU lande der nok begår mest kriminalitet i DK samtidig med at hele skylden lægges over på muslimer. Men kunne i al ydmyghed overveje om grunden ikke skulle være at dem på strandvejen er ligeglade da der er for langt og besværligt at tage ud på rov i når men er på cykel….Der skal togstations distancen med indregnes med mindre men kommer forbi knabe med en motorsav så skal men som Letter MV gå uden om og tage næste hus….Eller men kunne overveje at DF´s mandat til fordobling af immigranter under VKO´s tid i forhold til Nyrups under den stramme indvandrerpolitik skulle være brugbar fordi flere lettere og et par færre muslimer kom ind?

 13. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Man må så bare konstatere at det sædvanlige ufordøjede maveindhold fra Dansk Folkepartis faste møllesten om halsen endnu engang er udgydt – forgæves: Endog Kina-fascismes fortaler kom med et opmuntrende ord mens det hele ramler over hovedet på tåben – alt – stort set – er jo over hans hoved.

  Endog de uopfindsomme omskrivninger af trusler blev gentaget.

  Pointen, som man har forsøgt at drukne i en sø af dumhed, er imidlertid:

  Frankrig skal nok få en snudeklemmer, så vidt jeg har forstået, lægges op til en “bankredning” til næste år i Frankrig.

  Vil vi se de samme infantile optøjer som i Grækenland og Spanien? Formentlig ja! Men de vil heller ikke være farlige. Dels fordi det vil være det overprivilligerede rollatorfolk, der får rundbarberingen af deres pensioner. Dels fordi det bliver de gamle kommunister – som folkeskolelærerne herhjemme – der bliver smidt på gaden (dog nu suppleret med bankfjolserne).

  Det man misser helt i denne sammenhæng er, at de lån, som EU (Tyskland) yder, bliver delt ud på betingelser: Betingelser, som vil gøre at realøkonomien på et eller andet plan kan fungere, så man får smidt de uproduktive ud.

  Spanien får lån til 3%; men det er på betingelser.

  Det man helt overser er, at EUR og samarbejdet deromkring gør er at pille realøkonomien ud af bankernes klør.
  Bankerne har så nogle tabte fordringer, de kan sidde og glo på – og det vil de så gøre de næste 100 år.

  Der er bare det ved det, at man er i færd med at opbygge en finanssektor UDENOM bankerne.

  Virksomhederne vil få lån direkte fra investorerne til en 3-4%. Små virksomheder vil få kreditter af deres leverandører og skattevæsnerne (i form af momskreditter).
  Private vil få en Dankort ordning, så de kan betale deres regninger og få deres løn, så bankerne ikke kan forgribe sig på de midler.

  Vi lærer at leve uden bankerne.

  Pensionsopsparingen? Ja den kan man skam vinke farvel til – og her må man så leve af en folkepension – indtil man ikke lever mere, så fallitboerne kan opgøres.

 14. Af søren sørensen

  -

  Den økonomiske mirakel indsigt med fiktive % satser i vinhøsten osv kommer her endnu engang fra fjolset..Fremtiden er uden banker mv. De infantile ide´re fortsætter i lind strøm. Heldigvis får sådan en tosse ikke meget medbestemmelse i fremtiden..Den er givet via økonomisk real indsigt..God “søddag”..

 15. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nå, Søren Sørensen, hvis det er det rette zoologiske navn – jeg er ikke helt hjemme i coleoptera fortegnelsen.

  Helt så infantilt er det nok ikke!

  Det kunne jo ret enkelt efterprøves ved at udspørge Danske Bank om de 38-39 mia. i gode udlån som lå som sikkerhed i Nationalbanken for pengepolitiske udlån til finansiering af flexlort – de er forsvundet som pengepolitiske udlån.

  Helt konkret har Haldor Topsøe A/S medgivet at deres 1½ mia., Ambu på 0,7 mia og Danish Crown på 0,8 mia. alle er indfriet og konverteret til virksomhedsobligationslån.

  Hvis det ikke er at erhvervslivet klarer sig uden banker?

  Må Du og dine laver have så velbekomme!

 16. Af søren sørensen

  -

  Bos taurus,

  Indfriet på hvilke vilkår?..
  Der er ikke et menneske i DK der tror på at i ikke endnu engang har stjålet lønmodtagerens løn..Indfriet og konverteret lån? Gud herrebevares…Lad os komme Ud af EU før de totale markeds vilkår som dig og Uffe ønsker tager over….
  A bene placito from ex ore parvulorum veritas

 17. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Sørensen: At copy/paster et tilfældigt latinsk citat – som jeg ikke har gidet slå efter – gør altså ikke at Du bidrager med noget som helst.

  Og jeg gider heller ikke prøve at imponeret et stykke affald som Dig. Din “mening” kan ikke engang Du selv bruge til noget som helst.

  I sammenhængen med den åndelige forkrøbling som Dit usammenhængende vås afslører, så siger Du ikke andet end: “Se på mig, jeg er idiot!”

  Det sidste er blot en trættende almen viden. Jeg mener IKKE, at Du skal søge hjælp. Det kommer formentlig ganske af sig selv, når Du bliver tvangsindlagt.

 18. Af søren sørensen

  -

  Borgschmidt,¨

  Du er og forbliver en fordrukken vrøvler…Når du engang bliver tvangsindlagt kan vi i alt relativitet diskuttere hvorledes stramningen er på dårevesten!…Jeg mener dog at den er alt for løs!

  Og at du ikke interesserer dig for latin men blot er en Bos taurus var altså en givet…Sprog finurligheder er ellers hele menneskeligheden…

  Personligt mener jeg ikke at “Sverrig” her i tre enighed(4 gange du stavet forkert!) og dens kapitalistiske ejerskab er et målestok…Danmark har altid været et langt bedre land end sverige så længe men ikke målte på natur skønhed og medmenneskelighed men blot kritisk sans og fratagelse af den mest rabiate form for arbejdermisbrug…I nordsverige hvis du er kendt der er vejene fyldt kl. 04.30 med folk på vej på arbejde…Overalt!

  Husk nu på at fortælle psykologen at du ikke mente at gøre hende fortræd men at det bare skete…Formentlig pga af forældet borgerlige dyder relateret til egen tegnebog og kvindens ikke accepteret underdanighed…

 19. Af Thomas Borgsmidt

  -

  “søren sørensen” jeg har konstateret, at Du bare er et ondsindet dyr – så lad være at henvende Dig til mig – Du har INTET at bidrage med – udover primitivitet.

 20. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg det, der er ved at ske er, at de baltiske lande (og egentlig også Finland) er ved at bringe sig i position til at tage et opgør med de svenske banker, som ER landenes finanssektor.

  Til det skal de bruge en massiv støtte i form af ECB og evt. opbakning fra EU kommissionen.

  På et eller andet plan skal bankerne i de baltiske lande rekapitaliseres, når vel at mærke, at aktionærerne har mistet alle pengene – og givet de garantier, de nu kan, for resten.

  Inden det Bråvallaslag kan sættes i gang, skal Danske Bank og Nordea smides ud af hhv. Sverrig og Danmark – så man ikke har tre valutaer og rode med – i en allerede rodet situation.

  Det vil være en god idé – for Europa – at låne dem pengene til den oprydning, for nok er tabene store; men så slem ser økonomien altså heller ikke ud i de baltiske lande, der vil kunne blive konkurrencedygtige.

 21. Af niel carlsen

  -

  Det er nu over et år siden Herr Ellemann har skrevet denne tekst.
  Året 2013 viser med al tydelighed at Herr Ellemann, som mange gange før har uret.

  Balterne givet os i Vesteuropa baghjul. På ingen måde, Efter at have arbejdet i mange år i de bantiske lande: Baltere er ikke vesteuropæere. Kultur, tankegang og normer er meget forskellig fra hvad vi kender i Vesteuropa.
  De giver måske Hviderusland, Rusland og Ukraine baghjul, hvad angår tilgang til at organisere kriminalitet i Vesteuropa, men det er kun fordi de har lettere adgang til markedet i Vesteuropa,
  Herr Ellemann lovprisning at Letland’s økonomi må være baseret på samme på samme tankegang som venstre havde i Fogh Rasmussens tid som skatteminister eller Riskjærs tid som Venstres europa politiker. – Svindel og humbug.
  Sådan er virkeligheden ikke i Europas nye skatte ly – Letland.
  Herr Ellemann har dog et på et punkt, – som må glæde en venstrepolitiker, de svageste i Letland lider til gavn for ???.

Kommentarer er lukket.