Medlem nr. 28: Kroatien

Af Uffe Ellemann 50

I dag blev Kroatien medlem af EU. Det vil formentlig vare en rum tid, inden næste udvidelse sker. Det finder jeg beklageligt. For hvis man ser nærmere på udvidelsen med Kroatien, får man en klar fornemmelse af værdien i at have EU som et ”fyrtårn” for de europæiske lande, der søger at skabe et bæredygtigt demokrati efter mange år på skyggesiden af det delte Europa.

Da Jugoslavien gik i opløsning for snart et kvart århundrede siden, stod det bestemt ikke skrevet i stjernerne, at Kroatien så forholdsvis hurtigt ville blive i stand til at opfylde ”Københavns-kriterierne” – endda mere overbevisende end et par af de lande, som tidligere er lukket ind.

Jeg mindes et besøg i Kroatien for kun godt 20 år siden, i januar 1993.

Danmark havde formandskabet i EF (som det stadig hed), og jeg var på rundrejse i eks-Jugoslavien: Fra Slovenien, der havde vendt ryggen til sine gamle partnere i Jugoslavien, og var i fuld gang med at orientere sig mod Vesteuropa – videre til Kroatien, som endnu var lammet af blodige og uforløste opgør – til Sarajevo, som var belejret og under kraftig beskydning – Makedonien, som blev klemt af grækernes paranoia – Kosovo, hvor serbiske gangsterbander kørte rundt i deres firehjulstrækkere – og endelig Serbien, hvor en timelang samtale med Slobodan Milosevic efterlod et klart indtryk af, at vi endnu ikke havde set det værste…

I Kroatien herskede præsident Tudjman – en mærkelig blanding af nationalistisk fantast, lærd historieprofessor og kriger, der yndede at optræde i en selvkomponeret operetteagtig marskaluniform. Da han mødtes med mig, havde han dog et pænt jakkesæt på – men iscenesættelsen var som hentet ud af en førkrigsfilm: Blanke støvler og farvestrålende bannere. Og han forærede mig to eksempler på, hvad nationen havde bidraget med til verdenscivilisationen: Et slips (for ”cravat” kommer af ”kroat”) og en skrueblyant. Den gamle general var utålmodig: Han truede med at modsætte sig en forlængelse af det mandat, hvorunder FN-styrkerne holdt serbere og kroater adskilt – for serberne forstod kun hård magtanvendelse, mente han.

Jeg besøgte den danske FN-bataljon i det sydlige Kroatien, hvor FN-tropperne havde den utaknemmelige opgave at holde parterne adskilt – og hvor danske soldater blev dræbt, da det senere bragede løs igen, og de kom i krydsild. Turen gennem de områder, der havde været ramt af kampe før FN-styrkerne rykkede ind, var nedslående. Man kunne se udbombede kirker i de landsbyer, vi kørte igennem – for først var den ene part blevet smidt ud, og deres kirker brændt, og derpå vendte den anden gruppe tilbage, og brændte de førstes kirker…

Tænke sig, at det kun er tyve år siden.

De sidste ti år har Kroatien forhandlet om det EU-medlemskab, som i dag blev en realitet. Landet er i dyb økonomisk nød, som så mange andre lande i den del af Europa – og håber på, at EU-medlemskabet kan bidrage til at tiltrække investeringer udefra. Man venter dog ingen mirakler. Arbejdsløsheden er på over 20 procent, ungdomsarbejdsløsheden tæt på 50 procent.

Men det kroatiske demokrati har vokset sig stærkt – stærkt nok til, at landet bør have chancen, og komme med i fællesskabet. Og det er en påmindelse om, hvad der var hele ideen med europæisk integration: At sikre og styrke freden og friheden i Europa!

Derfor er det trist at måtte erkende, at ”udvidelses-trætheden” har bredt sig så meget, at de næste udvidelser nok kommer til at ligge ret langt ude i fremtiden. Det er der mange, som vil juble over – vent bare og se de kommentarer, der kommer væltende. Men det kan risikere at blive en bremseklods på den demokratiske udvikling i lande, som alt for længe har ligget i indbyrdes strid – og hvor muligheden for at komme med i EU er det håb, som holder reformgryderne i kog.

50 kommentarer RSS

 1. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Nu må vi da håbe at det trods alle vanskeligheder også snart lykkes at få Tyrkiet med ind i varmen. Og med de udfordringer der er i Ægypten, Libyen, Serbien og Bosnien mv., må det også være ønskeligt at få dem med i fællesskabet. Heldigvis er Rumænien og Bulgarien allerede en del af EU.

  Mens vi tænker stort, hvorfor så ikke også tilbyde Kina et privilligeret partnerskab?

  Og hvis FN og Amerika også blev medlemmer, vil der ikke være langt til een verden og een verdensregering, til gavn for demokratiet, de åbne grænser, al import og eksport samt den frie bevægelighed.

  Alt det som allerede har skabt stabilitet og øget velstanden og velfærden i hele Europa.

 2. Af Medlem nr. 28: Kroatien » Dagens Overskrifter og Nyheder i Danmark

  -

  […] Kilde: Berlingste blog Global […]

 3. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Bloggeren tager sig åbenbart en EU-dag.

  Men jeg er da enig i, at EU kunne trænge til en lille udvidelse.

  For det er mildest talt på tide, at
  Tyrkiet viser lidt god, demokratisk vilje overfor EU, og ophæver besættelsen af den nordlige del af det lille EU-land, Cypern.

 4. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Problemet er at nationalitetsbegrebet er så snævert – specielt på Balkan. Som Bismarck sagde: “Balkan er ikke én pommersk grenader værd.”
  Rammerne er så trange, at det faktisk kan være svært at have en bæredygtig økonomi og den dermed følgende administration indenfor disse rammer.

  Island har jo også fået at føle, at der er udfordringer ved at stå udenfor et fællesskab.

  Vi er herhjemme jo heller ikke fri for fantaster på begge fløje, der mener at alle andre blot skal finde sig i deres tåbeligheder.

  Alternativet er, at man har en krudttønde i baghaven. En “krabat” er faktisk en kroat. Var lejetropper aflønnet ved plyndring under en af vore krige mod svenskerne.

  Vi må håbe at kroaterne kan leve op til balternes eksempel og forstå, at frihed og demokrati ikke er en gavebod, hvor man kan vælge og vrage.

 5. Af Ole Skovgaard

  -

  Det skal nok blive godt. På sigt er det endnu et medlem af Euroen, der altid er på udkig efter nye medlemmer med en stabil økonomi.

  Endvidere er der takket være landets svære økonomiske situation masser af “sultne” medborgere som kan søge til andre EU lande og arbejde. Og her i Danmark har vi hårdt brug for deres arbejdskraft, da der jo efterhånden her i landet er en del brancher hvor de indfødte ikke rigtig er så meget for at arbejde i, da hængekøjen er bedre betalt. Et 50 timers arbejde i Kroatien giver formodentlig 1/6 i indtægt af et “Job” på overførsel i hængekøjen i Danmark.

  Det det må forventes at Regeringerne i de respektive EU lande fortsat dannes af Strudse Partier der (Som Uffe i øvrigt osse) konsekvent ignorerer problemerne vedrørende fri “shopping” indenfor EU af borgere efter højeste lønninger (laveste skat, tager hjem kortere periode og tilbage igen) og højeste sociale ydelser (Danmark) som Birthe Rønn berører i dagens Kronik “Vi må tage os sammen”, vil dette medføre at EU projektet samlet set på den lange bane vil nå en popularitet som på de nærmeste drøner gennem loftet.

  Beklager at måtte konkludere det, men det at man vedvarende ignorerer de væsentligste problemer ved EU samarbejdet og tror DK kan være Ø med egne regler, truer dette sammenhængs kraften internt i EU landene.

 6. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Alt tyder desværre på, at eurokraterne ikke kender til begrebet “Imperial overstretch”.

  Uddrag fra Wikipedias artikel om Imperial overstretch:

  “Imperial overstretch, also known as Imperial overreach, is a hypothesis which suggests that an empire can extend itself beyond its ability to maintain or expand its military and economic commitments…”

  EU-imperiet er allerede for stort.

 7. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  J S-R………

  Hvad er det for noget snak? EU kan da aldrig blive for stort. Blot se de store glædes-demonstrationer i Grækenland, Spanien, Portugal, Italien, Frankrig og England, hvor millioner af arbejdsløse og hjemløse osv. har været på gaden for at udtrykke deres taknemmelighed over alt det som EU har gjort for dem, lige fra frau Merkels hjælpe-pakker til den øgede bevægelsesfrihed osv.

  Forstår du slet ikke at værdsætte de EU’ske bestræbelser på at skabe et stort broderskab med mere tryghed, en bedre økonomi og en større livsglæde i hele Europa plus Tyrkiet, Nordafrika og Mellemøsten osv.?

 8. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “Beklager at måtte konkludere det, men det at man vedvarende ignorerer de væsentligste problemer ved EU samarbejdet og tror DK kan være Ø med egne regler…”

  Det er selvfølgelig ikke de danske forbehold, der er skyld i EU´s problemer.

  EU´s alvorlige økonomiske problemer skyldes helt banalt, at bla. Grækenland, Spanien og Cypern blev optaget i eurosamarbejdet, selvom de ikke opfyldte kravene for at blive optaget i eurosamarbejdet.

  Det er et trist eksempel på imperial overstretch.

  Men Danmark er jo heldigvis ikke medlem af eurosamarbejdet.

  EU´s problemer skyldes en forceret udvidelse af unionen, og løsningen på EU´s problemer er selvfølgelig ikke, at forcere EU´s udvidelse endnu mere, ved at optage endnu flere fattige lande med demokratisk underskud.

  EU’s systematiske svigt overfor Cypern, der er besat af Tyrkiet, viser tydeligt, at små EU-lande er nødt til at kunne forsvare sig overfor EU.

  Derfor skal Danmark selvfølgelig ikke opgive forbeholdene, der giver os ret til at bevare et nødvendigt minimum af national selvbestemmelse.

 9. Af Ole Skovgaard

  -

  @Jakob Schmidt-Rasmussen, det var ikke de danske EU forbehold jeg tænker på, når jeg siger at man tror DK kan være en Ø med egne regler.

  Det er verdens mest gavmilde social lovgivning/ overførsels ydelser eks jeg mener. Det bliver jo således at når man kommer her fra et østland eks og arbejder som Avisbud, chauffør eller Lokums renser til 6 gange lønnen i hjemlandet og næsten ingenting i skat fordi, man naturligvis kun er her i en kortere periode ja så kan man lige så godt få kastet et par børne bidrag med i nakken osse fra Danmark inden man rejser hjem igen, det er jo hat og briller. Men jeg ved godt, at problemet ikke eksisterer for politikere for de taler aldrig om det.

  Det bliver simpelthen et tag selv bord af personer der rejser rundt og shopper inden for EU. Og de rejser mest i en retning. Og vælger det bedste.

  For det kæmpe store antal personer på overførsels indkomster i Danmark i den arbejds dygtige alder de rejser vist ingen steder medmindre de er på stoffer (eller skal på ferie fra bistands hjælpen) og de andre lande vil vist heller ikke have dem.

 10. Af Thomas Jensen

  -

  Hvis Danmark så melder sig ud af EU, er det opretholdelse af status quo.

  Hvor er det godt at det ser ud til at realiteten er ved at brede sig selv i politikerkredse. Der er berettiget modstand mod EU, grænseløs korruption, centralisme, islamisme, løntrykkere og kriminelle.

  Lad os bare blive fri.

 11. Af Kim Kaos

  -

  Uffemanden er det man kommer tættest på en landsforræder.

  Den politik han igennem mange år har været talsmand for har skadet vores land

  Og nu er endnu et fattig europæisk land blevet lukket ind i varmen og deres borgere har nu fri adgang til at tømme vores sommerhuse og ødelægge vores arbejdsmarked.

 12. Af Jan Petersen

  -

  Ja, vor tids “politisk korrekte kludetæppe” EU vil uden tvivl blive en lige så stor succes som tidligere tiders “etniske kludetæppe” Jugoslavien … eller vil det :) …. :(

 13. Af john dybdal

  -

  Tak til dig Uffe for de aabne graenser, og alt det lort det har fort med sig. Tak for tiggere som aldrig for og forbrydere i den vaerste skuffe tak….

 14. Af Grace Nelie Macura

  -

  Jeg er utrolig glad for Kroatiens medlemskab. Jeg har en virksomhed der finder nye produktions muligheder i Kroatien og der er så mange muligheder i det land og ingen taler om det. Der fokuseres meget på det negative bl.a den høje arbejdsløshed. Men jeg har succes fordi jeg finder de virksomheder der virkelig vil og kan levere høj kvalitet til gode priser og så hjælper det at kende sproget og kulturen. De vil gerne arbejde og har højtuddannede og meget kvalificerede mennesker siddende i deres direktioner og bestyrelser. Jeg har kunder der hellere vil have produceret i Kroatien frem for Kina! Så lad os tænke positivt og glæde os over det gode bl.a at vi ikke skal hænge i kø ved grænsen og toldmuren er væk :)

 15. Af JR R

  -

  Engang var jeg stor tilhænger af EU. Det er jeg ikke længere, fordi påstanden om, at evnen til at samle og knytte lande tættere til hinanden med økonomiske og demokratiske krav, og dermed være en mulig forhindring for konflikt og krig! Smuk tanke, men den holder ikke på sigt, når EU bliver ved med at samle på lande, der som Croatien har dårlig økonomi, korruption og organiseret kriminalitet. Landets befolkning har samme karakter som deres land, så de vil rejse til EU især af økonomiske grunde, og EU skal nu støtte Croatien i lighed med mange andre lande med dårlig økonomi. Det kan EU ikke holde til! Set i min optik så kollapser EU inden for en overskuelig fremtid.

 16. Af j b

  -

  Kig lige på Finland i 90’erne og Kroatien nu.
  Hvor meget SISU er der lige over Balkan?.

 17. Af Hans Jørgen Nielsen

  -

  Ak, ja – var disse lande blot i et NAFTA lignende frihandelsområde — som Mexico og Canada er det i forhold til USA — så ville der ingen ko være på isen og alle ville være glade, inklusive Ion Iliesko [Ved ikke hvem han er, men han kom med her, for ellers kunne jeg ikke lave min joke].

  Stakkels Kroatien, som nu står over tonsvis af skrappe krav fra teknokraterne i Bruxelles,- inklusive forberedelse til at få euro-en som valuta, sådan som alle medlemmer siden 1995 har skullet forpligte sig til.

  Man kan siger meget om amerikanerne — og guderne skal vide at meget er sagt om dem i tidens løb — men den store portion sunde fornuft de har arvet fra briterne*, har ført til at der ingen teknokrater er i Washington, som detailregulerer alle mulige ting i Mexico – dette er da præcis opskriften på fremtidig konflikt og tilsidst opbrud. Når mange lande samarbejder om noget, skal rammerne naturligvis være løse. I NAFTA er det KUN frihanmdel, det drejer sig om, og handelsforbinder mellem lande er noget af det bedste til at fremme naboskab og gode forhold, hvorimod EU efter Maastrict har gjort det stik modsatte, og nu har kursen mod depression som varer en generation.

  —-

  *) Alle amerikanere har i vuggegave fået tyskernes effektivitet, briternes sunde fornuft og latinernes charme.

 18. Af Thomas Borgsmidt

  -

  På sæt og vis var det meget godt, at vi fik både Grækenland og Cypern med i EU.
  Ingen tvivl om, at de ikke alene forsøgte at hoppe over, hvor hegnet var lavest – de gravede under, hvor det var højest.

  De kommer til at fungere som afskrækkende eksempler på hvad der sker, hvis man har som udgangspunkt ikke at ville bidrage positivt (om evnen så er nok så lille).
  Jeg ser det mere væsentligt som et signal til Tyrkiet: Vi vil godt have Tyrkiet; men der er altså ting, der skal sættes på plads først. EU løser IKKE Tyrkiets problemer heller ikke Grækenlands.

  Dvs. Nu skal der til at ske noget omkring Macedonien for de barnagtige benspænd fra Grækenlands side – det må vel være en uheldig fodnote efterhånden.

 19. Af Lars Jacobsen

  -

  Jeg var tidligere EU-tilhænger ud fra et overordnet synspunkt om fred og sikkerhed.
  Det er jeg ikke mere. Årsagen er den vanvittige ekspansionisme, hvor nærmest hvem som helst inviteres indenfor, plus den totale mangel på kontrol af valuta og økonomi.
  Dertil kommer kulturelle forskelle, som aldrig kan overvindes.
  Derfor: Vi skal ud. Jeg foreslår en Nordisk Union. Det ville give sammenhængskraft.

  XVI

 20. Af Peter Wessel

  -

  “Landet er i dyb økonomisk nød”

  Korrupt og forgældet er den sikre adgangsbillet til EU. Imens ruster Danmark sig til at modtage et nyt hold bistands klienter, men de skal du ikke bekymre dig om Uffe, det er altsammen problemer der foregår syd for Hellerup havn.

 21. Af Søren Rasmussen

  -

  Kære Uffemanden,

  hold nu op med at kalde EU og Europa for fredens projekt – det er det ikke.

  EU’s borgere aner ikke hvad fred er – de ser kun velmenende politikkere prædike fred og fordragelighed imellem EU borgerne.

  Kroaterne fik fred – IKKE fordi EU dikterede deres fred – tværtimod – men fordi USA intervenerede i en posteuropæsisk konflikt på Balkan – og USA dikterede fredsbetingelserne.

  Din egen deltagelse – herunder møder med Serbiens daværende president – er af mindre betydning.

 22. Af Henrik Petersen

  -

  Lad os nu få den folkeafstemning, som vi ikke har haft tidligere:

  1. En frihandelsaftale, ja, gerne.
  2. Arbejdskraftens fri bevægelighed, nah, mon dog?
  3. ØMU, slet ikke.
  4. Alle mulige tåbelige konventioner, EMD og EMK, absolut ikke (ved godt, at disse ikke udelukkende er knyttet til EU.

  Men da ronkedoren jo mener, at han personligt har æren (jeg ville nu kalde det skammen) for østudvidelsen og nu åbenbart også for Kroatiens optagelse, kan jeg anbefale følgende lande, der må stå på spring, og som Uffe Ellemann nok skal få indlemmet: Khazakstan, Zimbabve og Ydre Mongoliet samt naturligvis Tyrkiet. Og hvorfor ikke Malaysia?

 23. Af Henrik Petersen

  -

  Da et flertal af de danske vælgere i oktober 1972 sagde ja til EF-medlemsskab var der ganske andre forudsætninger. Der var tale om et partnerskab med nogenlunde sammenlignelige lande, både økonomisk og kulturelt.

  Det er så langt fra tilfældet længere.

  Derfor en ny folkeafstemning, som kun kan komme for langsomt.

  Dengang var der heller ingen, der havde det ringeste begreb om det mangehovede uhyre, EU har udviklet sig til. Må man i den forbindelse henvise til Morten Messerschmidts blog på JP? Jeg troede, det var en joke eller i det mindste 1. april, men nej.

  For så vidt angår konventionerne blev de til i en ganske anden tid og kontekst; tiden er forlængst løbet fra dem.

 24. Af georg christensen

  -

  Jeg glæder mig også, hvergang et nyt medlem kommer ind i den “EUROPÆISKE” union, min glæde ville især være, hvis også “EUROEN”, endelig kom med. Et betalings middel, styret af “forskelligheden”. EU parlamentet, og ikke længere af småtbegavede lokalpolittikere, og deres særinteresser.

  Mit håb er, at vi “EU”, lige så hurtigt åbner døren for TYRKERNE, de er slet ikke så fjollede, som vores politikere gør dem til. De føler det samme som os. Deres politiske “religøse” lederes tosserier,ligger dem “folket” lige så fjernt som vores. Hovedsagen er for dem, som for os: Fred,frihed og forståelse for hinanden, på lige fod at virke og leve med hinanden.

 25. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Folk der er skeptisk eller negativt indstillet mht. EU forudsér, at Tyrkiets optagelse og Mellemøstens og Nordafrikas deltagelse osv. vil ende i en islamisering af Europa, eller i omfattende konflikter der kan ende i at hele Europa bliver en slagmark, en krigszone, et gigantisk katastrofe-område.

  De forudser desuden et hav af økonomiske, kulturelle og sociale ulykker indenfor en kort tidshorizont, og udfra den hidtidige udvikling kan det se ud til at de får ret. Bl.a. har de åbne grænser jo ført til omfattende problemer med vandrende/ omkringfarende kriminalitet og løn-dumping mv.

  Endelig er de skeptiske bekymrede for om demokratierne, nationalstaterne og den europæiske civilisation kan overleve i et centralistisk EU.

  Det er jo en ærlig sag at være skeptisk og bekymret, men lad os nu alligevel bare være optimister, selvom der pt. ikke synes at være grundlag for et lyst syn på tingene.

  For det er ikke virkeligheden, men visionerne og konventionerne der er det vigtigste, som mit store forbillede, Jelved, plejer at sige.

 26. Af Bjørn Sørensen

  -

  Der er vel 40-50 mio arbejdsløse i EU, så det er vel det der er meningen med EU, at det skal gøres til et paradis for de arbejdsløse.
  De arbejdsløse skal fredes, så derfor skal EU udviddes med friske kræfter som kan komme og lave alt det arbejde som velfærdsvragene ikke gider.

  At EU er på en selvmordsmission skal man da være utoligt naiv for ikke at kunne se.

  De lande som man nu indlemmer var tidligere dele af imperier som forfaldt fordi der ingen økonomisk dynamik var til at vedligeholde dem.
  Når man således indlemmer lande fra underskudsøkonomier skal man ikke forvente mirakler.

  I stedet for konsolidering tror EU’s trofaste støtter at de kan løse de ophobede problemer ved ekspansion ind i områder uden megen økonomisk potentiel.

  Eu’s underskudsøkonomi er en opskrift på hvorfor det vil ende i økonomisk katastrofe, som det er gået med alle emperier som ekspanderede for ekspansionens skyld.

  Hvis EU vil overleve skal det være baseret på sunde økonomiske principper, og det er ikke hvad der foregår i Bryssel. For her er ideologiske pricipper vigtigere end almindelig sund fornuft.

  For mig forekommer at EU’s økonomiske politik er at sammenligne med princippet i “Ponzy Scheme” metoden, ligesom kædebrevsmetoden hvor man ved løfter om gevinst opfordrer andre til at videreføre
  en opfordring til at sende det videre, som regel til flere end et menneske, dermed opnås en eksplosiv effekt i udbredelsen.
  At det på et eller andet tidspunkt kollapser er vist efterhånden kendt.

  De økonomiske forhold i EU er urealistiske, og det er forhåbentligt efterhånden klart for de fleste.

  At det er uholdbart vil de kommende generationer få at føle.
  Forhåbentligt inden vi havner i en århundrede lang tæring og forfald fordi vi troede at vi trods alt har haft en viden og fremskridt som vi ikke længere har monopol på.

  Der er millioner af folk uden for vores lille verden som har ambitioner om at opnå hvad vi har formået og hvis vi ikke anstrenger os, vil vi blive overgået af folk som er mere ambitiøse og flittige.

  Velfærdsmodellen som er EU’s model er ved at blive et Demokles sværd, som har bemægtiget sig befolkningen uden at de vil ane konsekvenserne.

 27. Af Axel Eriksen

  -

  Da jeg den oktoberdag i 1972 fik lov til at afgive min stemme for første gang var det med den helt sikre overbevisning, at EF/EU ville betyde noget positivt!

  Den “sikkerhed” er forsvundet mere som årene og udviklingen er gået!

 28. Af Axel Eriksen

  -

  Jeg har det desværre også sådan med medlemsskabet af FN!

  En ny bog skulle være velkommen med titlen: Rend mig i konventionerne”!

 29. Af Erik Rasmussen

  -

  Derfor er det vidunderligt at måtte erkende, at ”udvidelses-trætheden” har bredt sig så meget, at de næste udvidelser heldigvis kommer til at ligge ret langt ude i fremtiden.
  Især er det vigtigt, at holde det kristenhadende Tyrkiet ude af de civiliserede landes forening – ligegyldigt hvad de virkelighedsbenægtende politikere drømmer ved deres skriveborde; fjernt fra folkets virkelighed!

 30. Af Leif Nielsen

  -

  Det er ret sjovt og underholdende at læse kommentarerne til denne blog.

  For det første så er EU/EF oprettet for at sikre fred og stabilitet i Europa. Vi har haft den længste periode med fred i historien, og hvorfor det? Ja vi kan selvfølgeligt ikke sige med sikkerhed at det skyldes EU, men det er da ret tankevækkende at det falder sammen med dannelsen af denne organisation.

  Bliver vi oversvømmet af fremmede der gerne vil arbejde her? Tjae, måske. Til det kan man sige flere ting. Måske er vores lønninger i Danmark for høje. (Bortset fra, at gennemsnitslønningen for en østarbejder i Danmark er 128 kr, som vel ikke er nogen dårlig løn?). Men høj løn betyder høje priser på varen. Og vi danskere er et samfund af nærigpinde som hellere vil købe dårlig kvalitet billigt end god kvalitet dyr. Vi går hellere i en snusket Netto eller Aldi, end gå i en specialbutik. Hvorfor? På grund af priserne. Så producenterne er presset til at nedsætte omkostningerne ved at ansætte personale med forholdsvis lave lønninger.

  Og dette gælder ikke mindst ved manuelt arbejdstunge processer, hvorfor naturligvis håndværkere og den slags vil blive erstattet af billigere østeuropæisk arbejdskraft. Fair? Jeg ved det ikke, men så længe man selv tjekker produkter i butikken,og køber på nettet kan man vel ikke brokke sig over den slags?

  Jeg mindes endvidere 90’erne hvor danske håndværkere tog til Tyskland for at arbejde, og dermed tog arbejde fra tyske håndværkere.

  Og jeg ved at i Norge er der masser af ledige jobs man som dansker kan søge. Og det er vel ikke værre for en dansker at rejse til Norge for at arbejde, end for en rumæner at rejse til Danmark? Eller er vi bare et samfund af snotforkælede egoister, som ikke kan se længere end vores egen pengepung, og ikke kan se nytten i, at vi får resten af Europa løftet i levestandard?

  Jeg er på ingen måde blind for de uhensigtsmæssigheder der er i EU systemet. Men vi kan jo læse i aviserne i dag, at den danske stat smider millliarder ud på konsulenttimer, så vi kan skam også selv misbruge pengene.

  Men vi kan da også melde os ud af Danmark, og så blive jyder, fynboere og sjællendere. Nåe nej, så skal vi bare sende penge til Århus, Odense eller København. Kan vi så ikke bare være os selv i Sønder Bøvelse, og så stå uden for alting? Nåe nej, der er sikkert nogle syge, fattige eller gamle i Sønder Bøvelse som har brug for hjælp, så lad os bare være os i familien. Og når nogen så bliver syge, gamle eller fattige, så må de passe sig selv. Og hvad med den af ægtefællerne som tjener mindst. Vedkommende må også klare sig selv, for MINE penge skal jeg ikke dele med nogen. Så kan jeg jo hygge mig med mig selv.

  Tillykke Danmark, dine indbyggere er verdens klogeste, smukkeste, dygtigste og fantastiske indbyggere. Vi har patent på, at vi ved alting bedst. Og vi skal fandme ikke dele med nogen. Og vi KAN ikke lære noget af nogen, for vi er bedst.

 31. Af T. Sørensen

  -

  EUSSR er for EUSSR politikere og EUSSR ansatte. Denne maskerade får først ende når hele konstruktionen falder fra hinanden. Det er kejserens nye klæder en gang til. Verden vil bedrages og det bliver den i øverste potens. Uffe din utrættelige anprisning af EU er trættende, anmassende og er ikke fremmende for din drøm. Så du har ret i, at nu kommer alle de dumme bemærkninger væltende.

 32. Af Ole Sørensen

  -

  @Leif Nielsen:

  Selvhad og overfladiskhed er tilstande, for hvilke man kan behandles. Tillykke med, at du klarede en total nedkuling af dit fædreland på et halvt hundrede linier. Dit teenage opgylp indikerer en modenhedsalder på omkring 12 – grow up!

 33. Af Leif Nielsen

  -

  @Ole Sørensen. Tak for de smukke ord. Muligvis er jeg intellektuelt udviklet som en 12 årig, men når jeg læser de øvrige indlæg så er det også væsenligt over gennemsnittet. Mage til navlebeskuende og selvfed opfattelse af os selv har jeg sjældent set.

  Jeg skal beklage hvis du mener jeg “nedkuler” Danmark. Det var bestemt ikke min mening. Danmark har overordenligt mange kvaliteter. Jeg mener bare at vi ikke nøvendigvis er bedst til alt, hvilket man ellers nemt kan få opfattelsen af, når man læser andres fremmedfjendske indlæg.

  Vi har til alle tider været under indflydelse af “fremmede”. Nationalstaten er en relativ ny opfindelse, og den har bestemt ikke udelukkende været af det gode. Så hvis vi som land kan deltage i et samarbejde med andre stater om at udvikle verden, og ikke kun Danmark, så er det da en fordel. Også for Danmark. Og hvis vi på visse parametre må give afkald på nogle fordele, så er det vel også ok? Eller er det kun de andre der skal?

  Jeg kan ikke lade være med at tænke på den holdning man kan læse til eksempelvis grækerne. Her er holdningen ofte, at de må da kunne forstå, at deres overforbrug, manglende skattebetalinger og lave pensionsalder ikke kan blive ved med at finde sted. Samtidig bliver vi danskere sure over at vi skal af med efterlønnen, og vi skal gøre noget ved sort arbejde. Det er sgu da selvmodsigende

  Som danskere har vi meget at tilbyde verden. Vi er et land med mange gode traditioner og værdier. Men vi kan trods alt godt lære noget af andre. Thats my point

 34. Af Ole Skovgaard

  -

  @Leif Nielsen naturligvis kan vi danskere lære meget af andre og vise versa og egentligt så jeg osse helst, at vi levede lykkeligt til vores dages ende i et harmonisk Europæisk samarbejde som blivende udbygges.

  Det jeg har forsøgt, at redegøre i mine indlæg på bloggen er at EU samarbejdet desværre ikke er et harmonisk samarbejde og at der er alt for mange uløste problemer som truer sammenhængs kraften i de enkelte Medlems lande, hvis man bare som nu kører videre nu uden vilje til, at ville gøre noget ved de problemer der er.

  Det er altså virkeligheden som den er. Og for EU selv er det vel osse bedst, hvis de har befolkningerne med. Hvad skal det ellers være godt for ?

 35. Af Casper Sørensen

  -

  Han snakker om demokrati i EU… Uffe hvor ser du det demokrati henne??? Jeg har ingen indflydelse haft på noget af det EU fortager sig. Det er rystende, at den lille flok af politikere, embedsmænd ved hvordan folket har det og hvad det er det rigtige for de enkelte lande… Uffe du snakker om fred… Jeg kan ikke ret godt have at det ord fred skal bruges i en hver sammenhæng med EU. Den fred du taler om kræver en definition.? At EU skaber fred er da en kæmpe løgn og engang propaganda, som jeg ikke håber at folk køber… Nævn mig bare et land som er blevet optaget I EU, som har været i krig eller stridigheder med andre, hvor direkte har været fredsskabende … Nej EU vil ikke rør eller optage et land i krig eller ufred… Det er Kroatien og ex-jugoslaven da et glimrende eksempel på. Alt skal være stabilt, økonomisk fremgang, samt demokratiske processer skal virke før at EU er interesseret. OG så kommer de og ødelægger det hele igen… Uffe, jeg er ked af at sige det, men du er er desværre blevet hjernevasket igennem tiden. Du har ingen føling med virkligehenden mere. VI TAGER DANMARK TILBAGE!

 36. Af Leif Nielsen

  -

  @ Ole Skovgaard, jeg er enig med dig i, at der er endog meget langt fra “elitens” EU til “borgernes” EU. Der er enormt mange uhensigtsmæssigheder i EU samarbejdet, hvilket ikke mindst skyldes de kulturelle forskelle der er landene imellem. Men min pointe er netop, at disse forskelle til trods, så har EU/EF nu eksisteret i en menneskealder, og der har ikke været krige i Vesteuropa i næsten 70 år. Så HVIS vi kan acceptere hinandens forskelle, og bøje sig efter hinanden der hvor der er behov for det, så er det jo en gevinst for hele Europa.

  Når det er sagt, så mener jeg, ligesom du, at det er et problem at de europæiske befolkninger ikke har den positive holdning til EU som politikerne har. Jeg ved ikke hvordan den skal løses. Man kan i princippet forestille sig 2 forskellige løsninger, hvor ingen af dem i min optik er til at leve med.

  Den ene er, at vi kan vælge at lade befolkningerne stemme om, hvorvidt EU skal opløses. Vi risikerer dermed at smide årties arbejde med fred og økonomisk fremgang ud, og stå tilbage med et Europa med toldbarrierer og nationalchaunistiske lovgivninger,hvilket næppe er i et lille land som Danmarks interesse.

  Den anden løsning er, at vi overlader det hele til politikerne, som så bare kører deres projekt videre. Og det er bestemt heller ikke nogen optimal løsning.

  Hvis “bare” det kunne lade sig gøre at få befolkningerne til at interessere sig rigtigt for EU politik ville mange ting nok være anderledes. Men debatten bliver som regel mudret af nationale problemstillinger, af ren indenrigspolitisk karakter, men som kan bruges i den generelle diskussion af for eller imod øget, internationalt samarbejde.

 37. Af Niels Thue

  -

  Der er brug for en plan B, for hele EU-projektet hænger i en forholdvis tynd tråd. Vi må finde ind til kernen i det europæiske samarbejde igen, frihandel og toldsamarbejde.

  En tættere europæisk politisk/økonomisk union virker som en folkelig umulighed, da unionen er yderst upopulær blandt europæerne. Danmark har derfor brug for en plan B, hvis nu det hele ramler, for vi kan ikke klare os alene overfor USA, Rusland, Kina og Indien i den globale konkurrence.

  Et Nordisk Rigsfællesskab kunne være løsningen. jeg mener en udvidelse af det løse rigsfællesskab mellem Danmark, Færøerne og Grønland til også at omfatte Norge, Sverige, Finland og Island. Danmark’s dominerende rolle minimeres ved at overføre Rigsfællesskabets kerneområder (indre marked m.m.) til Nordisk Råd.

  Den nordiske økonomi er når den bliver lagt sammen, den 10 største i verden.

 38. Af Bjørn Sørensen

  -

  EU er i dyb eksistentiel krise, selvforskyldt fordi vores politikere tror at de er klogere end befolkningen. Deres indblandig i folks gøren og laden er med til gøre folk apatiske overfor systemet.
  Vores nævenyttige politikere har så travlt med at beskæftige sig med hvad der hører til i privatsfæren. Denne utidige indblandig kommer altid til kort fordi folk meget hurtigt reagerer overfor den og tilpasser sig eller omgår den eller udnytter situationen. På kun 40 år har 2/3 af befolkningen indrettet sig på at være offentligt forsørget, og det har da fremmet at folk er blevet belønnet for udviklingen. Det kaldes gulerodsprincippet og som vi har set så er det ganske effektivt.

  EU er ligesom velfærdssamfundet drevet af nævenyttige politikere som tror de ved hvad der er bedst for os, så for at forsøge at holde styr på befolkningen har man opbygget et bureaukratisk system som har gjort forvaltningen håbløst ineffektiv.

  Det er 30 år siden at Margaret Thatcher konstaterede at EU var åndeligt forstenet.
  Et system som er så ufølsomt overfor udviklingen vil uværgeligt blive kørt bagud af dansen.
  Reelt er den økonomiske udvikling gået i stå, så udviddelsen af EU med økonomisk tilbagestående lande gør at velstanden skal deles med flere, så vi bliver allesammen fattigere.

  EU er ligesom velfærdssamfundet et urealistisk system som blander sig i alt hvad de ikke har forstand på.

  Politikernes indblanding bliver pustet som vil vælte det økonomiske korthus.

  EU og velfærdssamfundet er baseret på ønsketænkning, og den slags fantasterier har en begrænset levetid, og det vi oplever nu er dødskampen.
  Vi er teknisk insolvente. At det vil kollapse før eller siden er indlysende, men indtil videre er seddelpressen hvor ”værdierne” skabes.

 39. Af Niels B. Larsen

  -

  Nu er det ikke just udvidelser af EUI, der er brug for. Lerfodskolossen trænger mere til indskrænkninger.

  Må jeg anbefale at begynde med Storbritanien og Danmark?

  Vi har vist ligesom spildt tid, penge og indsats nok på det monstrum. :-(

 40. Af P Christensen

  -

  Hvordan har mennesket dog i sin udvikling kunnet rejse sig på og gå på dets to ben uden et EU ?
  Tag nu og klap den firbenede.

  Menneskets udvikling har i høj grad været drevet af, at vi igennem historien har udvekslet viden, varer og ydelser.
  Det har kunnet lade sig gøre forinden anno 1957, 1967 og 1993, hvor hhv. Romtraktaten, EF og EU sattes i søen.
  Mon så ikke det kan lade sig gøre uden et Europas Forenede Stater ?

 41. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Bjørn Sørensen er direkte morsom.

  Havde det ikke været for EU så var bla. Danmark – hele Danmark – røget på tvangsauktion for 5 år siden.

  Med EU har vi en chance for at skille realøkonomien fra finanssektoren.

  Det betyder ikke, at der ikke bliver tab at tage – det bliver der – men nu har vi en chance for at lade dem betale, der kan: Pensionssparerne, der er ikke andre.

  Tro nu ikke at boligejere og spekulanter går fri – det gør de nemlig først, når deres dødsbo gøres op.

  Vi har en chance for at lade skattesvigere betale (en nok alt for lille) del af fuppet. Den store masse bliver pensionssparerne – enten langsomt ved at deres opsparing ikke kan anbringes til en positiv realrente – eller gennem beskatning og offentlig rekapitalisering af bankerne.

  Det gælder hele EU, USA – Kina har derimod intet håb.

 42. Af Lonny Fischer Olsen- korrespondent

  -

  Ellemann ! Tag ud og fisk –fortsættelse følger–

 43. Af PREBEN F1 JENSENH

  -

  Leif Nielsen………..

  Lad os nu være realistiske, så vi ikke synker til bunds i drømmerier og fantasier.

  Hvordan er det nu? Er EU et centralistisk, lobbyist-styret, planøkonomisk, ideologisk, udemokratisk, konfiskatorisk, herskesygt og uigennemtrængeligt foretagende osv., eller er det tværtimod en magt der skaber fremgang, velfærd og livsglæde rundt om i de 27-28 lande?

  Du mener at det sidste er tilfældet. Er du en uafhængig iagttager? Kan du forklare dine EU-sympatier med eksempler på at mange jævne borgere har fået større velfærd, tryghed og livskvalitet pga. EU? Og hvad er perspektiverne, hvis grænserne, nationalstaterne og de lokale demokratier forsvinder helt?

  Har du sat dig ind i den tragiske og dramatiske udvikling i Spanien, Portugal, England, Frankrig og Grækenland?

 44. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ Thomas Borgsmidt

  Takket være EU og velfærdssamfundet er vi teknisk insolvente fordi vores omkostningsniveau har fået lov til at eksplodere takket være generøse støtteordninger, hvilket har undermineret sunde økonomiske forhold. Det man understøtter får man i overflod, så når man understøtter arbejdsløshed får man mange arbejdsløse, i DK 28%. Når man understøtter middelmådighed så får man middelmådighed, hvilket den offentlige sektor til fulde lever op til.

  Som jeg har skrevet tidligere er det de nævenyttige politikere som har forkvaklet udviklingen, ved i tide og utide at blande sig i alt som de reelt ikke har forstand på.
  Politikerne skal skabe nogle rammer som folk kan trives i, politikerne skal ikke minutiøst dirrigere professionelle om hvordan de skal udføre deres erhverv for det ved de bedre selv.

  Når vores politikere tror at de er så kloge at de kan undvære hovedet, så ender det i hovedløshed.

  Alt hvad EU gør i dag er at udsætte og forlænge pinen med deres tisse i buksernerne politik.
  De har gjort det så længe at bukserne nu er stive og stinkende.

  Mon ikke det snart var på tide at man fik gjort noget ved den forurening.

 45. Af jens sander

  -

  Tilykke til Kroatien. Næste gang måske Serbien.

  Mon ikke, vi kan forvente, at de vil have polakkernes selvtillid, dengang de startede med at udfordre Frankrig. Dog, vil det nok mere handle om at skærpe kravene til feks. Tyrkiet og andre muslismke lande. Man har vel lov at drømme.

  Frankrig vil glæde sig til, at skulle ud på de internationale lånemarkeder og hente et par milliarder Euro så Kroaterne kan begynde at udjævne uligheden i EU.

  På den anden side har Kroaterne nogle enestående korrupte ledere, der vil føle sig hjemme i Brussels.

  Lidt mere overvægt til den korrupte Mediterranian liga når magtopgøret kommer mellem Nord/syd. Et stort skvat ekstra uduelighed til den nye Europæiske “race”.

  Mon, det var en stærkt ønske fra Otto v H. at de kom med som Grækerne, uanset udviklingsgraden.

  Det er jo gammelt kerneland i det Ø+U kejserrige.

  Gad vi om de er medunderskrivere af Barcelonaerklæringen fra 1995 ?

  Euromediterranien-aftalen.

  Uffe kunne du ikke en anden gang give en forklaring om hvad målene og meningen med den aftale er ?

  Hvordan kan det være, at i politikere, i et demokrati ikke fortæller folket om aftaler, der har så stor betydning for den fremtidige demografi i de enkelte medlemslande ?

  Hvordan kan det være at ingen af jer rigtige taler om de slutmål i arbejder hen imod ?

  Hvorfor ikke give borgerne/folket mulighed for at få indflydelse på deres kommende “slægstled”s livsmuligheder, etniske sammensætning og fremtid ?

  På den anden side, det vel, ligesom med løgnen om Co2.

  Læste lige, at den kommende IPCC rapport, der er færdig fra videnskabens side, nu skal til “færdiggørelse” i Stockholm 23-27 September.

  Måden det foregår på er at hver eneste sætning, skal formuleres og godkendes af delegationer fra 100 nationer så inholdet er acceptabelt. Skide være med hvad videnskaben når frem til – ord skaber virkelighed” LOL.

  Global omfordeling og fremme udjævning af uligheden på globalt niveau……at afrika går fra 1 milliard idag til 4-5 millarder i 2100 er åbenbart ikke deres ansvar – men den hvide mands byrde.

  Lidt som islam……Tænk at man er så historieløs at man tror “Appeasement” og inklusion virker overfor en religion, på samme måde som en ideologi. Inklusion af islam og eksklusion af enhver form for selv-præserverende, og patriotisk sindede tanker i EU er imbecilt på sigt.

  Islam er ikke mindre farligt idag og i fremtiden end dengang Tyrken stod for Wien’s porte, forskellen er bare, at idag, er der mange flere “tyrkere” inde bag portene.

  Sjovt med folk, der hylder demokrati og frihed i hver anden sætning de ytrer, ikke gider inddrage medlemmerne af samme i fremtidens mål for deres samfund. Er det demokrati ?

 46. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  @ Thomas Borgsmidt

  Jeg kan godt følge din argumentation omkring realøkonomi, og det er velkendt, at lande med offentligt støttede pensionsopsparinger har svært ved at få enderne til at mødes. Jeg gætter på, at man vil vælge den løsning, at man efterhånden hæver pensionsalderen, enten ved en bastant hævelse af den aldersmæssige undergrænse, eller ved at gøre det relativt mindre attraktivt at gå tidligt på pension.

  Med undtagelse af de sektorer som har meget manuelt og ufaglært arbejde, svarer det også til realiteterne: folk uddanner sig stadigt længere til arbejdet, kommer derfor senere i gang med det (jeg ser bort fra div. studenterjobs), men bliver til gengæld heller ikke udslidte så hurtigt som før.

  Desværre kan din argumentation let misforstås eller fordrejes derhen, at vi “fejrer” vores EU-medlemskab ved at beskære pensionerne. Men selv dét tror jeg nok, at folk i almindelighed vil have en vis forståelse for, som vi så det bl.a. med efterlønsreformen. Langt mere skandaløst vil det blive opfattet i offentligheden, hvis det politiske system forholder sig passivt og hverken træder til med redningskranse eller stopskilte, mens pensionskasser smider medlemmernes penge væk i en jagt på nemme gevinster.

 47. Af Lonny Fischer Olsen- korrespondent

  -

  Det er ubegribeligt, at der er saa mange “evigheds” off. ansatte og saakaldte fam.politikere – der har en saa daarlig “situations-fornemmelse : At skatte og licens betalerne – er dødtrætte af dem ! –Jamen vi er holdt op med at købe aviserne ! Og vi er lede og kede af, at se de samme “fjæs” paa TV — Nu er der endnu heller ikke nogen, der er blevet kønnere med alderen ! — Men hvis de heller ikke bliver klogere-! Ja, saa er det ogsaa grunden til, at vi slukker for TV ikke sandt ??

 48. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Thornvig Sørensen:
  Nu er det for mig ikke et spørgsmål om ret og rimelighed; men hvad der kommer til at ske.

  Hvad folk har “forståelse” for er temmelig ligegyldigt. Sagen er meget enklere: Vil Du halshugges med det skarpe eller det sløve blad?

  Noget andet er, at jeg er enig i, at en nogenlunde kontrolleret afvikling af bankerne via beskatning er at foretrække frem for at finanssektoren fortsætter for egen kraft ud over den næste kant – og den næste – og den næste.

 49. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  @Thomas Borgsmidt. Tråden er nok ved at løbe ud, og selv om jeg synes du undervurderer den politiske dimension af samfundslivet, lader jeg dig gerne få det sidste ord.

  Ps. mht. det oprindelige emne – på Wikipedia kan man læse, at Kroatien og Bosnien-Hercegovina officielt forventer at have afsluttet rydningen af landminer om 6 år. Forhåbentlig bliver det sidste gang. Mvh.

 50. Af Maria Due

  -

  Det land, hvor jeg – selv på et luksushotel – er stødt på den største synlige forarmelse, var Kroatien for mange år siden. Vi boede på et af landets mest eksklusive hoteller, vi var sågar regeringens gæster til et aftenselskab, og alligevel var fattigdommen meget tydelig, den afspejlede sig direkte i personalets blege og hærgede ansigter og mad af dårlig kvalitet.

  Vi bestilte morgenmad på værelset og studsede over de enorme anretninger, der dukkede op. Vi kunne ikke tilnærmelsesvist spise de otte-ti æg tilberedt på forskellige mådr og de bjerge af brød m.m., der fulgte med. En venlig bemærkning om, at vi ikke havde bestilt al den mad, blev ligesom ikke forstået, og de følgende dage gentog det sig med kæmpeanretninger til min mands og min morgenmad på værelset. Da havde vi forstået, at maden var til personalet, og vi undte dem det. Som de sikkert gættede, var vi på forretningsrejse, og hjem i København undrede man sig ikke over regningerne.

  Da jeg kom hjem, manglede der tøj i min kuffert, ikke noget særligt, og jeg håber, at det vakte glæde, der hvor det havnede. Men jeg var nu lidt ked af, at min nye parfume købt i Frankfurt på vejen ned til Opatija var næsten opbrugt, inden jeg selv nåede at få fornøjelsen. Men skidt, den kan i dag købet langt billigere på Amazon, og faktisk minder den mig stedse om, hvor godt jeg selv har det.

  Hvor om alting er, når danskere den gang kom hjem og fortalte om alt det, de havde fået billigt på deres ture til det daværende Jugoslavien, tænkte jeg altid på de blege og triste ansigter og især på hotellets lille serbiske frisør, der startede tidligt om morgenen med at ordne de udenlandske damers hår og stadig var i gang sent ud på aftenen. Hun var umulig at slå et smil af.

  Jeg under Kroatien en god fremtid. Men jeg foretrækker langt mindre EU, end vi i dag får trukket ned over hovedet.

  Hvis Uffe Ellemann-Jensen kommer forbi, håber jeg, at han kan give mig navnet på det engelske sprogkursus, som han en gang for længe siden anbefalede til pc brug med træning af korrekt udtale. Det er ikke lykkedes mig at finde frem til det, og jeg har netop siddet og øvet mig med en ordbog på nettet, og syntes, at det var lønsomt at lytte til andres korrekte udtale.

Kommentarer er lukket.