Europæisk farce: Våbensalg vigtigere end sammenhold

Af Uffe Ellemann 133

Den sad lige i øjet, da Eddie Skoller for mange år siden, dengang vi begge havde mørkt hår, sang sin udgave af Tom Paxtons udødelige: ”What did you learn in school today?”Og hans lille venskabeligespark til franskmændene er stadig aktuelt: ”I learned to make love in the old french way: Who cares with who as long as he pay!”

Eddie Skollers version på klingende franglais randt mig i hu da jeg læste om præsident Hollande’s to middagsselskaber på samme aften i forbindelse med 70 året for de allieredes invasion i Normandiet. Den ene middag var for præsident Putin, som ingen andre havde lyst til at spise middag sammen med, men Hollande – som i en tegning af begivenheden i The Economist sidder med blikket stift rettet mod pengesedlerne i Putins brystlomme – havde åbenbart behov for at forsikre sin gæst om, at Frankrig vil leve op til kontrakten om levering af to “Mistral” helikopterhangarskibe for 1,2 milliarder Euro… (På tegningen serverer den underdanige tjener Chicken Kiev for den russiske gæst).

Det er en skandale, at Frankrig overhovedet har indgået denne kontrakt med russerne efter overfaldet på Georgien for 6 år siden. Der er tale om skibe med en stor offensiv kapacitet, som kan transportere helikoptere (15-30), kampvogne (40) og landgangstropper (900 mand). Det er altså meget store skibe, og med avanceret teknologi – og den russiske flådechef, admiral Vysotskiy, kom for skade at sige: Havde vi haft et skib som dette (helikopterhangarskib), ville vi have løst vores landgangsmission i Georgien på 40 minutter i stedet for 26 timer.

Det ene Mistral-fartøj (”Vladivostok”) er på prøvesejlads, og det andet, som skal hedde ”Sevastopol” efter den russiske flådebase på Krim, er også snart klar til brug. Hvis man forestiller sig, at der placeres et af disse fartøjer i Østersøen – sådan som det har været diskuteret – vil det forrykke den militære balance i vores nærområde alvorligt, da både Sverige og Danmark enten har gennemført eller planlægger drastiske nedskæringer af flådestyrkerne. De danske ubåde er sendt på museum, og der er også vinket farvel til de standard-flex skibe, som blev bygget specielt til opgaver i Østersøen.

Men den franske våbenindustri har aldrig været kræsen med, hvor den solgte sine produkter: I 1982 blev den britiske destroyer ”Sheffield” sænket af det argentinske luftvåben under Falklands-krigen – ved hjælp af franskbyggede fly og Exocet-missiler…

En del af forargelsen over, at Frankrig på denne måde undergraver de sanktioner, der gennemføres over for Rusland i anledning af Krim-annekteringen, klinger hult. Man kunne også være forarget over, at briterne beskytter finansinteresser i City og at tyskerne beskytter industriinteresser – hellere end at udfordre Putin. Og den pointe har franskmændene da også fremført. Men der er dog noget helt særligt ved ligefrem at bevæbne det Rusland, der lige har demonstreret sin foragt for internationale spilleregler og sin villighed til at bruge militær magt for at varetage sine interesser.

Den franske middagsinvitation til Putin har bekræftet ham i overbevisningen om, at han bare kan gøre, hvad der passer ham – europæerne vil være for splittede og optagne af egne økonomiske interesser til at sætte ham stolen for døren. Og Rusland har nu iværksat en diplomatisk offensiv for at gnide budskabet ind: Udenrigsminister Lavrov er i Finland – som advares kraftigt mod at søge den nærmere tilknytning til NATO, som finske politikere har talt om. Russiske kommentatorer er forargede over, at Finland kan tro, russerne har ufredelige hensigter… Og efter Helsinki vil Lavrov mødes med Polens og Tysklands udenrigsministre. Derefter går turen til andre af regionens lande, som udsættes for en blanding af trusler og gyldne løfter for at de skal holde sig i ro, mens Putin langsomt men sikkert synes på vej til at opnå, hvad han ville i Ukraine: En annektering af Krim, som de fleste mere eller mindre stiltiende synes at have godtaget – og hvor nationalistiske højrefløjspartier som Frankrigs Front National og Englands UKIP ligefrem hylder Putin i den anledning – og en de facto opsplitning af Ukraine i et gældstruet centrum og flere uregerlige østlige regioner, hvor lokale militser (med stærk støtte fra Rusland) har sat sig på magten.

Putin kommer til at betale en alvorlig økonomisk pris for sin eventyrpolitik – men det ser ud til, at han er parat til det, og at hans landsmænd indtil videre støtter ham.

Og vi andre risikerer også at komme til at betale en alvorlig pris, hvis det ikke lykkes at sikre sammenholdet i NATO og EU. Det er allerede begyndt at knage – og de franske Mistral-fartøjer bliver det synlige bevis herpå.

133 kommentarer RSS

 1. Af Maria Due

  -

  Jan Ulrik Friis, det luner altid med et venligt ord. :-)

  Mange af os, der skriver her, lærte i skolen, at Europa går til Uralbjergene, og når man som jeg hyppigt dykker ned i de historiske arkivalier, bliver man desuden hurtigt klar over, at Danmark i århundreder havde tætte bånd til Rusland. Jeg er fx stødt på flere kendte danskere, der en tid var soldater i den russiske hær. Min yndlingshelt fra 1864 er general Claude du Plat, der var gift med en datter af Peter von Scholten. Du Plat havde tidligere været i russisk tjeneste og deltaget i et felttog i Kaukasus, hvor han blev såret og siden hædret for sin tapperhed. Han vedblev at holde meget af Rusland.

  Jeg kunne i det hele taget tænke mig, at vi blev langt mere bevidste om det kulturelle fællesskab, der tidligere udspillede sig omkring Østersøen, der er vores “mare nostrum”.

 2. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Axel Eriksen: Du er altså idiot ud over det sædvanlige!

  Danmark har militært ikke været stærkere siden middelalderen. Som om Du nogen sinde havde gjort andet med Dit rekrutplageri end at skade og ødelægge forsvaret.

  Men som altid: End er der admiraler i Danmark!

  Danmark har et flyvevåben med en rækkevidde og en ildkraft, det aldrig har haft før! Både absolut og relativt.
  Danmark har en flåde, der behersker både Nordatlanten og Østersøen – skibe, der er større og slagkraftigere – med udholdenhed til søs som de bedste opnår med langt højere omkostninger.

  Vi får en hær, der kan indsættes i fornødent omfang – om det så skal være i MALI !

  Om det så er arabiske pirater får de bøllebank.

  Se nu på kendsgerningerne!

  Det er da ikke tilfældigt, at man lige har hugget hovedet af alle de inkompetente skvadderpander i Forsvarskommandoen, der ene og alene har skadet dansk forsvar!

  Flyvevåbnets vigtigste flyvestationer er i dag Ämari, Siauliai, Keflavik, Kangerlussuaq – og Du kan ikke udtale navnet på én af dem! (Derfor undlod jeg – med vilje – muligheden ved Mestersvig). Der er nogle værksteder og depoter på Ålborg, Karup og Skrydstrup.

  Flåden: Der er ikke nogen søofficerer på kloden, der har så mange sødage, som danske! Tordenskiold ville brække sig over Dig – han sejlede da ikke i noget, han ikke havde hugget fra fjenden.
  Hæren slås med svært panser på Balkan, med let infanteri ved Musa Qala. Med flynærstøtte til civile mod fjendtligt panser i Libyen.

  En ting er at grave et hul i jorden til at gemme sig – men man BEHØVER altså ikke altid at skubbe mulden til over kraniet. Hvad er det, Du har i hovedet? …… Ja, det mente jeg nok.

  Vi har en statsminister, der – når vore allierede står og er ved at skide bukserne af nervøsitet – så laver en “selfie”:
  “Juuuhuuuu! Så kommer vi på søndag…… skal vi tage rundstykker med? Hvor mange snegle og hvor mange spandauere?”

  Kæreste venner!!!!

  Altså: Dybbel ligger ved Kolding – ikke – narrehoved!

 3. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  @Maria

  Ja Rusland et utroligt spændende land, og som Du beskriver spændende at se tilbage i vores fælles historie. Historiskt set var vi altid tæt forbundet med Rusland, for ligesom vi Danske, er Russerne også gamle stolte Vikinger, vi er ud af samme folkegruppe, og i Vikingetid et folk, hvor nogle af os bosatte sig i Danmark, andre af os bosatte i Rusland, ja kun at se at vi ligner hinanden, gode gamle ægte Vikinger.

  Ja det vil være det mest naturlige et samarbejde med Rusland.

  Også vil det blive en god forretning, Rusland kan se det fornuftige at nu et fuldt handels samarbejde med Kina, og Asien, om også Danmark går med i dette samarbejde, vil vi komme til at svømme i penge.

  EU er alligevel et konkursbo.

 4. Af Axel Eriksen

  -

  @ Thomas Borgsmidt!

  Jeg takker for hyldesten – og så må du da gerne kalde mig idiot!
  Med en af Arne Ruds klassikere : ” Det man siger, er man selv”!.

 5. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  En idiot i Athen var en privatmand, der aldrig deltog i demokratiet på Torvet, men spejdere havde Landslejr 2012 ved Holstebro med 35.000 deltagere fra mange lande uden handicappede, skæve eksistenser og telte, for spejdere knækker nødder med en fodprotege som hammer og forældre er lejrtanter og lejronkler for patruljer, der er sammensat som en flok søskende, hvor yngre tager ved lære af ældre. I øvrigt mener jeg, at Solskinsøen Bornholm er velegnet for en landslejr med spejdere.

 6. Af Axel Eriksen

  -

  Axel Eriksen: Nu er der forskel på en konstatering og synspunkt – jeg overlader da gerne synspunktet til Dig.

  En Mistral-klasse i Østersøen – det er nok begrænset hvor bange man skal være.
  Der er altså en grund til, at amerikanske hangarskibe IKKE vover sig indenfor 50 sømil af fjendtlig holdt kyst. Et par Harpoon-missiler på en lastbil. De kan gemmes i hvilken som helst lade, koster ikke noget (søværnet har såmænd selv brugt knebet for år tilbage).

  Russere holde sig 50 sømil fra fjendtlig holdt kyst??? I ØSTERSØEN???

  Ak, ak, ak……

 7. Af Axel Eriksen

  -

  Vedkommende, der har skrevet i mit navn kl. 06.13, har da min ubetingede tilladelse til at bruge sit eget!

 8. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Arne Rud: Du har nu nogle gode nogen!

  Alle disse “folkelige” demonstrationer – og så herhjemme!

  Hvis de insisterer på, at overnatte og drikke bajere under de mest ukomfortable forhold, så har spejderbevægelsen længe haft manglende komfort som hyldevare.

  Jeg fatter heller ikke Uffes passion for at servere fisk på den mest akavede måde. Jeg foretrækker en veltilberedt svinekotelet, med sennep og surt – det smager bedre og er en hel del billigere.

 9. Af Axel Eriksen

  -

  @ Thomas Borgsmidt!

  Det slap du alt for nemt fra – men undvigelses manøvrerer – indrømmet – er også en del af militær strategi og taktik!

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Axel Eriksen: Det er da fantastisk som Du mener Dig berettiget til at have en “meeeening”, når Du rent faktisk ikke har den!

  Det er meget illustrativt: En mening kan man forholde sig til, man da Du er en sjusket sammenhoben af nonsens – så ER der ikke noget at forholde sig til.

  Nej, Gud ske tak og lov, at vi slap af med den værnepligt. En værnepligt, der i sin absurditet kun var skadende for landets forsvar.

  Krig er alt for alvorlig en sag til at Du skal rode rundt med det.

 11. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Jeg er enig med Axel Eriksen i at
  “Vi Danske står også med “bukserne nede”

 12. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Engang imellem når jeg strider mig igennem Uffes blogkommentarer, får jeg en underlig følelse af, at det er samme blogskider, der under forskellige navne “diskuterer” med sig selv for at holde ævlet kørende. Jeg har en mistanke om, hvem det er. Det er ikke Uffe, jeg tænker på, men jeg kan tage fejl. Hvis nogen har et forslag, hører jeg det gerne.

 13. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  @ Maria Due
  Så vidt jeg er orienteret, var danske regeringer i 1800-tallet konstant interesseret i at opretholde diplomatiske og kommercielle forbindelser med Rusland. Det var især for at skaffe modvægt mod det tyske tryk. Der var en fælles interesse med Rusland heri, eftersom russerne heller ikke ønskede tysk dominans over de danske stræder. Det er også blevet sagt, at Danmark i virkeligheden ikke mistede Sønderjylland i 1864, men i Krim-krigen næsten 10 år forinden, da Rusland led nederlag til Storbritannien og Frankrig og derefter trak sig delvist ud af europæisk storpolitik.

  Et led i de dansk-russiske kontakter var det også, at danske landbrugsfolk med regeringens velvilje gjorde en betydelig indsats for at udvikle det russiske landbrug, især husdyrbruget, i det vestlige Sibirien omkring 1900.

  Hvis du i arkiverne finder noget om danskere der har opholdt sig i de russiskstyrede områder i Baltikum, Polen, Finland eller Ukraine, ville jeg læse om det med stor interesse. Måske især omkring havnebyen Odessa, som Katarina den Store havde grundlagt. Byen var i kraftig vækst under udviklingen af Ruslands korneksport siden midten af 1800-tallet. Som Katarina havde ønsket det, blev Odessa næsten et stykke Sydeuropa i Rusland. Byen tiltrak eventyrere og forretningsfolk fra hele verden, og måske har der også været danskere som fandt vej til den.

 14. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Martin Spangsbjerg kortlagde søvejen til Japan og Kina, men Nordafrika var slavernes kyst i Det lykkelige Frisland, hvor Ribe, som Skandinaviens ældste kulturby, er tegnet og bygget af kristne håndværkere og lærlinge med klosterhaver, præstegårdshaver, bondegårdshaver, skolebotaniske haver og kolonihaver med skole- og børnehaver med grøntsager i højbede og lægeurter i krukker, se japanske og kinesiske haver.

  Falster, Aabenraa og Forum mellem Esbjerg og Varde en velbeliggede for kolonihavehøjskoler; Falster med ældre- og handicapvenlige boliger i oplandsbyer til handelsbyer for pensionister og seniorer med en kolonihave med skole- og børnehaver for børn og børnebørn.

  Lolland med forsøgsgårde og Nakskov med produktionsskoler for landbrugsmaskiner er en model for andre landbrugslande.

 15. Af Axel Eriksen

  -

  @ Thomas Borgsmidt!
  Jeg kan forstå, at du aldrig har været i det militære system, som du “kloger ” dig så meget på!

  Der var engang et begreb, der hed “pli” indenfor det. Det er du meget langt fra!

 16. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Axel Eriksen: Ikke alene forstår Du ikke ret meget: Du forstår slet ikke noget!

  Jeg erindrer skam min værnepligtstid ganske udmærket – og jeg erindrer det menneskelige affald af værnepligtige sergenter og reserveofficerer. Det var såmænd ikke, at de var specielt onde; men deres militærfaglige viden var så ubeskrivelig ringe, at jeg måtte betragte deres eksistens som en trussel på livet. Hellere det ringeste hjemmeværnskompani – og guderne skal vide at det er/var dårligt – end den folk uduelige skvadderpander.

  I må IKKE med Jeres landsforræderiske uduelighed én gang til bringe landet i fare! Specielt ikke, når man nu gør det RIGTIGE!

 17. Af Axel Eriksen

  -

  Og du holder dig med stor sikkerhed uden for 50 sømils grænsen! Ja, med din overbevisende logik om krig er luftværn og sømilitære enheder det eneste ene – så har vi da naturligvis ikke brug for værnepligtige soldater på land – overhovedet ingen – hverken værnepligtige eller professionellele! Hvad skal skulle de dog gøre – når vi besidder luftrummet og alle verdendshavene? Stå og se undrendrende til som i 1940?

  Jeg ved ikke hvem af os, der er den største IDIOT – men jeg har mit bud!!!!!!!!!!!!!!!!!

 18. Af Maria Due

  -

  Anders Thornvig Sørensen, Jan Ulrik Friis har ret, fra “tidenes morgen” rejste vi meget på de russiske floder, og nogen af os blev boende. Det var den mest bekvemme og trygge vej til Middelhavet, og den vej, som fx Erik Ejegod og hans dronning valgte, da de drog på pilgrimsfærd til det hellige land.

  Du nævner kejserinde Katharina, og det er jo også velkendt, at hun var en dame, der gik ind for oplysning og førte en omfattende korrespondance med vesteuropæiske intellektuelle og fyrstelige.

  Der er masser af stof, der viser, at vi altid var langt omkring. Prøv at google Store Nordisk Telegraf-selskab, så finder du bl.a. en side med henvisninger til litteratur om selskabets arbejde og danskeres udrejse efter 1864 til Rusland og Sibirien.

  Du kan også gå ind på danpa.dk, der er databasen for Danmarks Nationale Privatarkiver, og hvis du fx søger på “rusland” vælter det frem. Prøv også de andre lande, du nævner.

  I betragtning af alle de politiske krumspring, som danske diplomater gav sig af med i 1700-tallet ifm. den florissante handel og diverse traktater, må der være en masse diplomatisk post bevaret. Vores væbnede neutralitetsforbund med Rusland var jo, som du sikkert ved, dråben, der førte til Slaget på Reden.

  Jeg har beskæftiget mig lidt med den danske diplomat Otto Blome, fordi han – angiveligt pga. sygdom – var den eneste udenlandske gesandt, der bortset fra den amerikanske forblev i Paris, da alle andre diplomater var flygtet under revolutionen. Amerikaneren skrev en interessant dagbog, og det fremgår, at han konfererede med danskeren, og at de begge ønskede at redde den franske kongefamilie fra det barbari, der udspillede sig omkring dem, Blome blev få år senere gesandt i St. Petersborg, og ham kan du læse om i diverse biografiske leksika, også hos C.F. Bricka på nettet.

  Mange af forbindelserne til Rusland blev knyttet via de kongelige og de mennesker, der arbejdede for dem. Her er et link til en ganske dramatisk historie om Chr, 4.’s og Kirsten Munks flotte søn Valdemar Christians tumultagtige frierfærd i Moskva og i bogstaveligste forstand hans kamp for at få lov til at rejse hjem igen og at beholde sin lutheranske tro. Ham kunne vi godt være bekendt.

  dnm.dk/filer/pdf dokumenter/valdemarchristian-artikel.pdf

 19. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Dalgas i Smilets By ser gerne en skovhøjskole på Det lykkelige Samsø, Ærø og Falster, for Rødding og Askov Højskole er skovhøjskoler for mindretal i grænseegne og dem er der brug for jordenom med et miljøforbund af skovspejdere, som et jægerkorps, der beskytter skov og miljø, men Bagenkop, Rødbyhavn og Nexø har brug for et skoleskib som ungdomsskole.

 20. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Spar dog den forpinte offentlighed!

  Axel Eriksen – Du fatter slet, slet ingenting – jeg tror faktisk, Du enten er skolelærer eller bankansat – de fag, jeg umiddelbart kan komme i tanker om, hvor det hvide snit er et absolut ansættelseskrav.

  Selvfølgelig er der brug for hærsoldater – men forsvindende få!
  Det afgørende er, at det, der indsættes. kan indsættes med tilstrækkelig kort varsel. Varslet vil være så kort, som illustreret i Ukraine og andre steder, at en mobilisering ikke kan foregå rettidigt. Dermed er værnepligt på forhånd dømt ude! Rent spild af penge og unge menneskers tid – tid, der kunne have været anvendt mere samfundsnyttigt med næsepilleri.
  Dernæst er kvaliteten af mobiliserede så ringe – rent fysisk – at man lige så godt kan lade være. ½ år efter hjemsendelsen kan man begynde forfra med den fysiske opbygning. Fysisk er hjemsendte værnepligtige tilbage på stade NUL.

  Det betyder, at det vi kan indsætte vil være enheder af maksimalt bataljonsstørrelse. Gerne kombinerede bataljoner. Går man op i meget større enheder kan man dels ikke fremføre dem med den fornødne hast. dels kan man ikke holde dem forsynet. I så begrænset et område som de baltiske lande er depoter særdeles sårbare, så man må for praktiske formål forsyne dem ad søvejen – til dels fra luften.
  Reelt bliver der i den overskuelige fremtid ikke en stilling over oberst i hæren. Der er ikke noget at bruge en general til – Ok, der kan være et argument med Hjemmeværnet – det giver sig jo også udslag i, at de sidste 20 år har man kæmpet med uduelige generalers mytteri dels mod ministre, dels mod forsvarschefer.
  Der, hvor der virkelig skal stilles med lavt kvalificerede tropper – der skal de komme fra de baltiske lande! Jeg taler her heller ikke om værnepligtige – igen – de har ikke det fornødne beredskab. Hjemmeværnsenheder kan ikke møde fjenden i panserslag som Kursk – nej, men de frigør umådelige mængder kamptropper fra nærsikringsopgaver, rekognoscering, forsyning, hindringer – alt det, der tager tid og fodsved. Under alarmeringer i Danmark er der erfaring for, at klarmeldingen kommer 1-2 timer efter ordren – groft vurderet 90% af 1/3 af enkadreringen. Efter danske forhold var det på sit højeste – 24.000 mand. Så meget var det faktisk. Alene det at enhver kompagnichef af egen drift kunne alarmere sin enhed – inklusiv opladning.

  Men igen: Axel Eriksen: Du har ikke den fjerneste anelse om, hvad Du taler om. Intet véd Du – INTET – Ingen baggrund for en opfattelse.

  Det, der skal til fra dansk side er kompagnier – evt. bataljoner – der kan indsættes med særdeles kort varsel. Enten fløjet ind med helikopter – hvorfor man fornuftigvis også har 6 ekstra Merlin og to lette kompagnier på Bornholm. De vil umiddelbart kunne indsættes overalt i Litauen – så betids at de kan kvæle meget i opløbet.
  Estland kræver p.gr.a. nærhed til fjenden og terræn tungt panser; men der er sgu nok en årsag til, at Absalonklassen er beregnet til at transportere den slags?

  Vi har brugt 50 år på at bevise, at værnepligten er en nedværdigende, skadelig og kostbar institution, der taktisk set kun er en klods om benet. Jeg mener både Letland og Litauen også har afskaffet værnepligt. Pointen er, at det er kvalificerede tropper, der er mangel på.

  Heldigvis har Folketinget – som helhed – ikke Din totalt antikverede vrangforestilling. En ting er at hæren har i sin dødskamp voldt Hjemmeværnet megen skade med udplacering af uduelige officerer, der ikke er Hjemmeværnet værdige. Total mangel på forståelse for taktik.
  Heldigvis har man fra Regering og Folketing trukket Forsvarskommandoen om bag stalden og givet den det nakkeskud, hæren skulle have haft for 10-20 år siden. Skade har FKO gjort – ingen har hjulpet russerne mere end FKO.

 21. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Axel Eriksen! Dit ubeskrivelige selvovervurderende kæmpefjols!

  Pointen er, at 50 sømil fra kysten FINDES IKKE i Finske Bugt og – kun ved at ignorere Sverrig – i Østersøen overhovedet!
  Helsinki ligger 40 sømil fra den Estiske kyst!

  Var Du dog bare afsindig – det kunne indespærring have klaret; men det hjælper ikke, når man – som Du . er udrustet med åndsevner i det hele taget, som enhver handikappet regnorm ville skamme sig over.

 22. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nu er “Axel Eriksen” så stokstupid, at tog man ytringerne for pålydende, så måtte man – af humanitære årsager – aktivt forberede at skride til aflivning, for det kan da ikke kaldes et værdigt liv – uanset hvilken religiøs overbevisning man måtte have.

  Det gør imidlertid, at man må overveje at pseudonymet(?) er en provokatør sendt ind på en tidl. udenrigsministers blog. Hvilket igen stiller spørgsmålet omkring hvilket formål det dog skulle tjene?
  At USA/Nato ad denne vej skulle sende “signaler” er ikke videre troværdigt, dels er det ikke en metode, der normalt benyttes, dels har man et annonce og frimærkebudget – samt invitation af pressefolk til udvalgte sessioner. De to amerikanske F-15C ankomst til Ämari er et eksempel, som før har været anvendt med ønsket effekt. Englændere ville nok have valgt en løssluppen bytur for besætningen – den ville med sikkerhed påkalde sig lokal opmærksomhed hos glarmestre, politiet og møbelhandlere.
  Den mulighed forekommer fjern.

  Den anden mulighed, der som følge af tidligere fremførte danskskrivende russiske provokatører, er nærliggende er, at det er en provokatør fra den militære efterretningstjeneste, der benytter en forhånden værende svagt begavet forræder (skulle jo ikke virke for påfaldende!). Det er ikke KGB, for den ideologiske platfodethed er af en anden karakter.

  Hvis det er tilfældet, så er Ruslands hær godt nok blevet taget så gevaldigt med bukserne nede. Andet tyder på det – de provokative opklaringsflyvninger mod Finland på det seneste er formentlig oprindelig tiltænkt opklaring af Nato bevægelser – årsag til at Finland rodes ind må formodes at være decideret klodsethed – et meget udpræget træk hos Russisk militær, der klassisk opviser al den elegance og ynde en senil dement elefant med fordøjelses besvær og inkontinens fremviser.

  I mangel af bedre hypotese, så er der ikke nogen tvivl om, at i forhold til Tjetjenien, Georgien, så er planen ved Ukraine kommet i skuddermudder (ikke at de øvrige steder på nogen måde forløb som tiltænkt – for nu at anvende et alvorligt udtryk). I hvert fald har man ikke den ringeste oversigt over den fjendtlige slagorden og aner heller en dyt om de indbyrdes forhold. Lavrovs plumpe trusler i Finland kunne pege på både stor nervøsitet og vildrede i russisk militær.

 23. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Røde Mor sidder gerne i bestyrelsen hos Red Barnet, helst som biskop, og et trolde- og tandhjulsorkester spiller gerne i bispehaver som mindelunde og på bispetorve, men en bispehave er en kloster- og skolehave med lægeurter i krukker og grøntsager i højbede, spørg Dalai Lama.

 24. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  @ Maria Due
  Tak for henvisningerne, som jeg skal skrive mig bag øret.
  Jeg har rodet en del i danske provinsaviser fra omkring år 1900. Dækningen af det internationale stof voksede kraftigt i de år, og allerede dengang var den syditalienske mafia blevet godt stof. Venstrepressens dækning af Rusland var tvetydig. På den ene side støttede man regeringens udenrigspolitik og Danmarks hjælp til udviklingen af russisk landbrug. På den anden side var det autoritære zarstyre en pestilens for danske venstrefolk. Aviserne skrev blandt andet om et russisk klosterfængsel ved Ishavet, hvor dissidenterne sad i årevis i bittesmå fangeceller uden lys, og hvor fangevogterne fik hårde disciplinære straffe når de blev blødsødne og gav fangerne en pind til at jage rotterne væk med.

 25. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  I virkeligheden er valget let, pære let, vi Danmark kan ikke, og vil ikke, med vores sunde fornuft i behold støtte nazismen, og fasisterne i Kiev.

  USA og EU og Nato bakker op omkring nazisterne og fasisterne i Kiev.

  Derfor må Danmark men øjeblikkelig varsel melde os ud af NATO og ud af EU.

  Vi kan ikke være medskyldige i at en uskyldig befolkning i Østukraine nedslagtes, at vi Danske også uskyldiges blod på hænderne, vi må øjeblikkeligt udmelde os af NATO og EU, lade alt krigsmaterial stå hvor det står, og kalde alt personale hjem fritaget fra tjeneste.

  EU er yesterdays news, et konkursbo, vi ser nu deres korthus kolapser, vi må koble os på Rusland og handelen imod Asien og Bric’s landene, vi må ikke sove nu i timen, og ikke forblive medskyldige i de uskyldiges drab i Østukraine……dette nuværende tidspunkt pt. er et sort kapitel i Danmarks historie.

 26. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Statuen af Peter Sabroe på Østbanetorvet i Smilets By spejder over Aarhusbugten efter den etiske fordring, men præsten i Thorning betaler sin skat uden numre.

 27. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  FN er et neutralt ordstyreforbund, der stiller dommer og linjevogtere til rådighed ved opstilling af kandidater og valg i medlemslande.

 28. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nu begynder Hollande også at snakke om flere sanktioner. Så mon ikke hensynet til fremtidige forretninger nu vil vige for franske bekvemmelighed. Jeg tror så også man har sporet bestikkelsesmidlerne.

  Men ellers så er det lige som Kasket Carl tegneserien: Han solgte aldrig sine duer – med mindre han var helt sikker på, at de kunne finde hjem igen.
  Det er altså sjovere at sælge det samme skib to gange – mod forudbetaling begge gange – naturligvis.

  Nu kan Frankrig og Rusland så aldrig nogen sinde handle våben igen. Det var netop formålet med øvelsen.

 29. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Landbrugsmaskiner giver brød på bordet, våben kun hærværk.

 30. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Den har Du helt misforstået Arne: Fransk landbrug er en katastrofe. Før 1. verdenskrig kravlede landbrugene længere og længere op ad bjergsiderne – og startede med at dyrke jorden, der skulle være forblevet skov: Det kan man da ikke leve af!

  De kan ikke bruge landbrugsmaskiner! Marken er for skrå!

  Til gengæld har de levet ganske udmærket af våbenproduktion – med den tilføjelse, at de våben er uanvendelige. Som jeg påviste: Et hangarskib i Østersøen???? Så er man godt nok dum!

  Problemet for fransk våbenindustri er bare, at kunderne ruinerer sig selv. Det er ligesom svenskernes våbenindustri. Dur ikke til noget.

  Det har den sammenhæng, at det man tjener penge på ved våbenindustri – det er såmænd ikke så meget selve våbnene – man kan gøre det: Eksempel. Saudi Arabien har købt masser af F-15, som de ikke kan bruge – ikke bruge, som i kan ganske enkelt ikke få til at virke!
  Det saudiske flyvevåben er en klub for forkælede sheik-sønner, men det kræver amerikanske teknikere for, at de fly flyver!

  Den måde man tjener penge på våben er reservedele og ammunition. Ammunitionen er faktisk dyrere end våbnet for næsten alle våben.

 31. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Ja, printerblæk er dyrere end en printer, men alle har råd til blyant og papir, se hulemalerier. Et børnebibliotek er en lille tegnestue, børn, der kan tegne, kan tegne en formskrift, elever, der skriver ord, læser, men Storm P´s tegninger er hjemmehørende i Ungdomsskolen.

  Vrøvl flyver højere end Rundetårn, selv Gåsetårnet står på jorden. Jylland har 117 forskellige oste, Frankrig 3000 og Ukraine eksporterede 70 procent af sin kornhøst før 1917, men i dag producerer man bøsser og kanoner stedet for landbrugsmaskiner og drivhuse på hjul.

 32. Af Arne Rud, Esbjerg

  -

  Jyder bygger høfder, slesvigere diger og frisere er mestre i kystsikring, men Lolland har brug for digebyggeri med vindmøller på diger ved sluser. Flyt Landbohøjskolen til Lolland, der er skabt til forsøgsgårde med gartnerier og drivhuse på hjul ved stationsbyer og trinbræt.

  Her til lands bader medarbejdere ved en ankomst til en virksomed med fødevarer og skifter tøj fra inderst til yderst, besparelser på en fødevarekontrol bruger industrien til produktudvikling. Landbrugs-, skov- og gartneriskoler er seminarier, der underviser lærere til skoler i landbrugslande.

 33. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Arne Rud: “Printerblæk”

  Lige præcis!

  Det der koster mest af alt i våbensystemer er traditionelt ammunitionen – for næsten alle våben.

Kommentarer er lukket.