Den russiske udfordring

Af Uffe Ellemann 145

Boris Nemtsov var en mand, som trængte igennem med sine budskaber. Jeg har mødt ham på flere internationale konferencer, hvor hans karismatiske udstråling gav ham ”star-quality”. Nu lå han så død i en sæk på en gade i Moskva med Kremls løgkupler i baggrunden, dræbt af en snigmorder. Det billede glemmer man ikke lige med det samme.

Boris Nemtsov var vicestatsminister under Jeltsin, men blev skubbet ud i opposition, da Putin og hans slæng tog over. Han arbejdede tæt sammen med andre, som i 90’erne drømte om at give Rusland en fremtid som et rigt og frit land:

Garry Kasparov, skakmesteren, som blev politiker, og som i dag klogelig holder sig væk fra Rusland. Han var taler på en konference i Hamburg for en halv snes år siden, hvor han under en samtale med Samuel Rachlin talte frit fra leveren om sin skepsis for den Putin, mange af os endnu nærede betydelige forhåbninger til – og blev afbrudt af en rasende og råbende tilhører, som han tørt identificerede som gammel KGB-mand.

Yegor Gaidar, tidligere statsminister under Jeltsin, manden som satte gang i de økonomiske reformer efter Sovjetunionens fald. Han har selv i en erindringsbog beskrevet det på denne måde: Jeg følte mig som en passager uden flycertifikat, som blev hentet ind i cockpit’et på et stort passagerfly, hvor piloterne var faldet døde om… Gaidar mødte jeg mange gange på et årligt seminar i Portugal, hvor han gjorde indtryk med sin voksende bekymring over Putin. Sidst jeg mødte ham, fortalte han om en forgiftning , der nær havde taget livet af ham, og som han mente var et attentatforsøg. Kort tid efter døde han uden at dødsårsagen stod helt klart.

Anatoly Chubais, der ligesom Boris Nemtsov var vicestatsminister under Jeltsin, og som siden gjorde en stor indsats for at modernisere den russiske energisektor. Han stillede med blomster på scenen for det politiske mord på Nemtsov. Står han som den næste på listen over ”landsforrædere”, som åbenbart er frit vildt på Moskvas gader?

Andre har valgt at søge udenlands: For eksempel Putins gamle økonomiske rådgiver Andrei Illarionov, som man også kan møde på internationale konferencer…

Jeg nævner disse navne for at illustrere, at Rusland også har fostret mennesker, som arbejder for et andet Rusland end det autoritære kleptokrati, Putin har skabt. Det er fortvivlende at se, hvordan Rusland endnu engang er havnet i, hvad der i praksis er et en-mands-diktatur. Men det er også vigtigt at understrege, at Vestens konflikt ikke er med Rusland og russerne – men med Putins forsøg på at tvinge sin vilje igennem i de nabolande, han opfatter som Ruslands retmæssige ”interessesfære”.

Mordet på Nemtsov og hele det skandaløse forløb omkring nedtromlingen af Ukraine illustrerer, at vi i Vesten står overfor valget mellem to fremtidige udviklinger: Enten bøjer vi os for Putins ønsker og håber at vi kan købe os ”fred” ved at lade ham få sin vilje i nabolandene. Eller også sætter vi hælene i, med risiko for, at det fører til en ny kold krig eller det der er værre.

Der er mange, som går ind for den første løsning. For ”appeasement”. Det gør jeg ikke, For jeg tror ikke på, det vil give os den ”fred”, vi håber på.

Men vælger vi at sætte hælene i, skal det naturligvis gøres på en måde, som mindsker risikoen for en militær konfrontation.

Hvad skal vi så gøre?

Først og fremmest skal vi lære at håndtere den form for ”hybride krigsførelse”, Putin udsætter os for. Vi skal både i EU og i de enkelte lande tage hårdt fat på eksemplerne på, at Putin forsøger at købe sig indflydelse på europæisk politik. Her er en række eksempler:

Vi skal mase en fælles energipolitik igennem i EU, så vi klan optræde i fællesskab overfor Ruslands forsøg på at spille os ud mod hinanden ved hjælp af olie- og gasforsyninger. Senest har Ungarn (hvis autokratisk sindede leder Victor Orban åbenlyst beundrer Putin) fået en særaftale om levering af naturgas, og truer med at blokere for en fælles EU-politik. Det skal Ungarn ikke få lov til!

Der skal tages hårdt fat på EU-landes brud med den fælles linie over for Rusland, som f.eks. når den cypriotiske præsident tager på besøg i Moskva og laver aftaler om at russiske krigsskibe kan bruge cypriotiske havne som base. Det skal koste!

Og den græske Syriza-regering skal bringes til at forstå, at hvis den fortsætter sine forsøg på at hente støtte i Moskva, vil det også koste.

Putins åbenlyse støtte til europæiske EU-fjendtlige nationalistiske partier – som f.eks. franske Front National, der har fået millioner af Euro i Moskva – skal udstilles, og alle instrumenter imod udenlandsk finansiering af indenlandsk politisk aktivitet skal tages i anvendelse.

Den russiske propagandaoffensiv skal imødegås, f.eks. ved at støtte TV-udsendelser på russisk i lande med store russiske befolkningsgrupper (som Estland og Letland).

Og i Ukraine skal der gives massiv økonomisk støtte til den del af landet, som Kiev-regeringen endnu behersker. Når vi ikke vil forsyne den ukrainske regeringshær med våben, ud fra en eller anden erkendelse af, at Krim og Donbas er tabt, og ikke kan erobres tilbage, så skal vi sikre at resten af Ukraine bliver som i sin tid et Vesttyskland. Så kan de i resten af Ukraine med misundelse se på, hvor meget bedre man har det på vores side af hegnet…

Og sidst men absolut ikke mindst: Det skal gøres lysende klart, at NATO-pagtens Artikel V og fælles forsvar er aktuel og levende. Fælles manøvrer og udstationering af våben og personel til de mest udsatte områder er allerede sat i gang. Og senest har vi set, at Tyskland aktiverer en panserenhed, som hidtil kun har eksisteret på papiret.

Det kommer til at koste nogle penge, når de europæiske NATO-lande skal indhente det forsømte fra de år, hvor man – som i Danmark – droslede ned på forsvaret ud fra en drøm om, at der ikke i en overskuelig fremtid ville opstå trusler i vores nærområde.

For øvrigt mener jeg, at Danmark snart må tage sig sammen til at nedsætte en forsvarskommission, som kan nyvurdere dansk sikkerhedspolitik.

145 kommentarer RSS

 1. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Papazu skyder på EU, mens Putin skyder på ukrainerne. Smuk arbejdsdeling.

 2. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  PT, du efterlyser en kildeangivelse.
  Det mest nærliggende er de store tyske aviser i februar 2015 på årsdagen for begivenhederne i Kiev omkring 22. februar 2014. FAZ, Welt, SZ, Zeit. De sammenfatter den viden, som i det mellemliggende års løb er opbygget gradvist igennem mange forskellige aviser og tv-kanaler. Jeg vil dog fremhæve en anden artikel, nemlig James Meek i The Guardian, 13. April 2014.

  Bjørn Sørensen
  Her gang den uovervindelige russiske hær har besat et nyt østeuropæisk land, har den skabt nye millioner af russerhadere. Det er sket mange gange efterhånden, og resultaterne akkumulerer sig. I Ukraine er hundredvis af soldater blevet dræbt eller såret af Moskvas vasaller. Alle i Ukraine ved, at Putins politik er årsagen. De dræbte og sårede soldater har aldrig angrebet Rusland, men har blot forsvaret Ukraine. De har familie og venner derhjemme, som nu lærer at hade Rusland. Dét østeuropæiske land, som historisk, kulturelt og etnisk stod Rusland nærmest, lærer nu – som det sidste i en lang række – at hade Rusland. Alt dit storrussiske pral kan ikke snakke denne kendsgerning væk. Det gør faktisk kun ondt værre. Din eneste chance for at reparere skaden blot en lille smule, ville bestå i at iagttage en respektfuld tavshed over for ofrene for aggressionspolitikken.

 3. Af Per Torbensen

  -

  OSCE i Ukraine beretter om uhyrlige krigsforbrydelser begået af den ukrainske hær og deres nazistiske hjælpe tropper.
  Kan desværre ikke citere vestlige kilder som er meget fraværende i dækningen af borgerkrigen.
  Men RT og Ruslands stemme-rapporterer,men de er jo underlødige og suspekte i Vestens termonologi ikke sandt.

 4. Af J Nielsen

  -

  Er det ikke sådan at de fleste varme konflikter mellem vesten og Rusland har fundet sted på russisk territorium. Napoleon, Krimkrigen, 2. verdenskrig. Den japansk-russiske krig udspillede sig ikke i Japan. Angreb på angreb på angreb. Grobund for paranoia?

  Der er undtagelser (finsk-russiske krig) men hele ideen bag jerntæppet har vel været defensiv: næste gang skal det ikke være hjemme hos os.

  Er man så sikker på at det bare er Putin der er en slem fyr. Kan man forestille sig nogen russisk leder acceptere NATO-tropper på Krim? Hvilket var udsigten, hvis Ukraine var blevet medlem af NATO.

  Man kan jo bare se amerikanernes reaktion, da sovjet kom for tæt på i 1962. Der stod 3. Verdenskrig på menuen, og USA har været skidesure på cubanerne langt ud over sovjets opløsning.

 5. Af Per Torbensen

  -

  Pace har indberettet til FN-http://denmark.ruvr.ru/news/2015_03_03/283181253/….

 6. Af Anders Brun

  -

  j nielsen, nu har det aldrig og kommer være aktuellt med Ukraine i nato. Du nævner krimkrigen. Eksempler på russisk aggresion kan nævne ungarn, tjekoslovakiet, Georgien, Afganistan, tjetjenien, finland. De er alle efter 1945.

  Når det gælder Ukraine, så var der ikke en trussel om at de ville komme med i Nato eller Eu. Der var samhandes aftaler ja, men aldrig medlemsaftaler. Rusland ønsker ikke en økonomisk udvikling i Ukraine ala den i Polen. Da den tydligt vil udstille Putins korrupte regime. De ønsker at Ukraine skal for blive lige så korrupt som Rusland.

 7. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Brun: Det hele bygger på den argumentation, at Rusland kan genvinde den position, som de havde under den kolde krig. Det sker IKKE!

  Rusland har været holdt oppe af kunstigt høje oliepriser. Det er slut nu.
  Rusland kan ikke genvinde sin militære styrke fra dengang. De kan lave nogle bølleoverfald på f.eks. Georgien og Ukraine; men ikke noget, der kan udfordre EU og Nato for alvor.

  Det, der kommer til at ske militært er: Nato vil udskifte den nuværende generation af våben, som er 20-30 år gamle med nye og mere slagkraftige våben, der kræver færre mand. De stumper, som Rusland har og kan anskaffe vil være vanskelige at flytte og det Nato kommer til at stille med flytter sig hurtigere (bla. p.gr.a. den infrastruktur, som bliver forbedret).
  Kunststykket er i øjeblikket at Rusland skal gå stille bag af dansen og atomvåbnene skal tages fra dem. Det bliver gjort som under den kolde krig: Gennem at ruinere Rusland.

 8. Af Finn Bjerrehave

  -

  Berlingske har udtrykt Putins rolle i drabssagen med en tegning, som slår JP med aktualitet og alvor, og vi håber ikke Russisk A-angreb.
  Bravo Berlingske. Finn vig

 9. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Papazu flygtede i sin tid fra det kommunistiske Rumænien og fandt asyl i Danmark.
  Tilbage i marts var Ruslands aggressive brug af militærfly nær ved at koste snesevis af danske civile flypasserer livet. For ikke at nævne de russiske militærøvelser i Østersøen tæt ved dansk territorium.
  Man kunne måske forvente, at Papazu ville vise sin taknemmelighed over for det land, som har givet hende asyl. For eksempel ved at stille sig solidarisk, når danske menneskeliv er i fare. Men i stedet hvidvasker hun aggressoren og antyder ligefrem, at det vil være Danmarks egen skyld.

 10. Af Jan Andersen

  -

  ANDERS THORNVIG SØRENSEN, sikke noget vrøvl – “næsten ved at koste menneskeliv” – hvad med Danmark der bomber og dræber civile i andre lande ? Så gå hjem med dit “næsten” og fokuser på de der rent faktisk dræber civile, danskerne.

 11. Af Anders Brun

  -

  Jan A, når man går i krig så rammer man ved siden af. En forskel mellem Vest og dine overvindelige Putinske supersoldater, er at Nato faktisk prøver at undgå civile mål, russerne er ret lige glad.

  Grosney eller for den del Lughansk er et exempel på den russiske doktrin. Både den Ukrainske hær og den Russiske brugte samme doktrin der bygger på skyd alt sønder og sammen…… Der af de store civiletab.

 12. Af Jan Andersen

  -

  ANDERS BRUN, det er at tale udenom, pointen er Danmark bomber langt hjemmefra hvor de intet har at gøre. Medens du klager over en Russisk jager, udfra hvad du har hørt, har bragt andre i livsfare ved at flyve tæt ved et civilfly.

  Der er propaganda fra begge sider, og jeg vil se billeder før jeg tror på historier.

 13. Af Anders brun

  -

  prøv at google mh17 så har du billeder på hvsd russisk militær gør…..

 14. Af georg christensen

  -

  “Boris Nerntsov” , var ikke andet, som en vestligstyret “marionet”, midt i vestens propagandistiske modeller overfor russerne.

  NB: Når tænketankene ikke længere er i stand til at tænke, bør de nedlægge sig selv, og ikke bare fortsætte deres værdiløse “tænketanks modelbeskrivelser”.
  En “globaliseret verden” har brug for nye “tænketanke”, som ikke bare bygges på fortiden, men på “nutiden”, ( med fortiden i erindringen) og dens mulighed for “fremtiden..
  Alt er muligt, hvis “muligheden”, er tilstede, og ikke kun bygges og brygges på fortiden.. Det er i “nutiden” fremtiden , får “muligheden”.

 15. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Der er én ting, vi skal tænke på i forbindelse med emnet.

  Det kan godt være, at det østlige Ukraine er tabt i øjeblikket; men det vil være et kræftsår i Ruslands side. Jeg er her enig med Estlands præsident Ilves: At det Putin har gjort er omtrent noget af det dummeste, han kunne gøre!

  Putin har på et eller andet plan samlet Ukraine i noget, der hen ad vejen kan komme til at ligne et land. Tilsvarende er det heller ikke gået helt hen over hovedet på Hviderusland, hvad det egentlig er, Putin og Gazprom er i gang med.
  Som det ser ud nu, så skal vi til at komme i gang med et tilsvarende roderi i Hviderusland, hvor en – formentlig rimelig korrupt – diktator måske ikke er helt vanvittig forelsket i Putins planer.
  Der er trukket op til endnu en forblødning i Hviderusland.

  Sagen er faktisk den, som Ilves påpeger: Russerne har bidt mere af end de kan tygge. De russiske sejre er Phyrrus sejre, som trækker Rusland dybere ned i den sump, som deres vanvittige økonomi har ploppet dem i.

  Vi skal hele tiden også have for øje, hvor lang tid Rusland har tilbage som land. Det Putin forsøger er, at trække tiden ud ved at provokere til krig.

 16. Af Jan Andersen

  -

  NU sender også USA militær in i Ukraine – Rusland kan med rette sige de nu er i krig mod England, Polen, USA, og faktisk EU. De næste som kommer til er Tyskland og Holland mf med deres nye panzerbataljon. Man har forsøgt at få Svensk og Finsk militær med, men de tøver.

  Hvem blander sig i hvad ? USA sender militære tropper til Ukraine, på den anden side af kloden.
  Scenariet er nu sat til en ny Europæisk storkrig hvor ingen er med officielt, men alligevel.

  Rusland har sagt de vil bruge atomvåben om nødvendigt – de får de nok brug for hvis alle disse lande angriber Rusland.

 17. Af Anders Brun

  -

  Jan, nu er det kun instruktører, til forskel mod russerne kamptrupper og tunge udstyr.

  Det er lige så meget for at sende en besked til Russerne vi gider ikke jeres gætte lege længere. Vi har en aftale og den holder i her til.

  Så de få instruktører er jo bare en markering til forskel mod den invasionstyrke på 12.000 russiske elitesoldater som er i Ukraine og de 50.000 der står klare ved den Ukraineske grænse.

 18. Af Per Torbensen

  -

  qui bono?

  USA er insolvent -konkurs med 18 triliarder dollars-Rusland-Kina-Indien har indgået en handels
  aftale med en begyndende Union,hvor de indbyrdes kan handle med egne valutaer og hvor
  dollaren ud fases som betalings reserve valuta-det er der slaget er begyndt-Kina afvikler stille
  og roligt deres fordringer på til gode beviser i form af værdi papirer og dollars fra USA,stille og roligt uden ,at skabe kaos og værditab.
  Alle krige handler om økonomi og handel-læs blot det klassiske skrift:Fyrsten .

 19. Af Anders Brun

  -

  Per Hvilken drømme verden lever du i Kina rammed af en aftagende vækst samtidigt har de en kæmpe bolig bubble, plus der er ingen der rigtigt ved hvad der er af interne lån. De løber samme risiko som Japan.
  Siden så var jeg Putin ville jeg nok mere kigge mod min østlige grænse en mod min vestlige….. det er der problemen kommer.

  Læg der til udbredt korruption i alle tre lande. Store mangler i Infrastruktur, så ser det ikke så lyst ud, mere end på papiret. Lad vær med at bruge Russia today og Sputnik News som din sande informations kilde…

 20. Af Per Torbensen

  -

  Det er ikke informationer fra RT eller Sputnik news,men fra internationale artikler,læst i blandt andet Information og andre aviser,man skal altid orienterer sig bredt og alsidigt.

 21. Af Anders Brun

  -

  Per så burde det da også stå rimeligt klart at billedet ikke er så rosen rødt for de tre lande som du postulerer ud.

 22. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Brun: Det er simpelt hen rablende nonsens, det fjolset siger.

  Selvfølgelig kan de da handle indbyrdes i hvilken valuta, det måtte være; men da begge har medgivet, at deres valuta er matadorpenge, så er det ikke specielt sandsynligt at de kommer til et fornuftigt bytteforhold.

  Kina er interesseret i at købe fødevarer, som Rusland ikke laver noget spiseligt af. Kina er interesseret i billig olie. Så den samhandel bliver nok ikke til det store. Russerne er kun interesseret i USD.

  Det er så sjovt, når kommunister forsøger at svindle hinanden. Mon ikke Kina vil sagerne billigere til anden side. De er i hvert fald rimelig sure over, at de har truffet en aftale – INDEN olieprisen røg ned.

 23. Af Per Torbensen

  -

  Nej Hr,Borgsmidt og Brun-alle lande som har prøvet,at undgå Dollarden som betalings form,er blevet bombet synder sammen.
  USA er kaput økonomisk-med 18triliarder i gæld,som de aldrig kan betale-derfor løber seddelpressen amok over there.

  Billeder af deres præsident,ser da også mere og mere anstrengt ud for tiden-det store bluff går ind i en face,hvor de truer med 3-verdenskrig,spillet er allerede startet.-USA kan aldrig betale deres fordringer-adskillige byer i USA er gået konkurs-følg dog med i lever trods alt i et informations samfund-men man er selvfølgelig ikke forpligtiget ud over egne evner.

 24. Af Anders brun

  -

  Per ta nu og kom ud af din røde drømme verden. Hvem vil handle i rubler, jeg mener det er lidt for meget russik roulette det samme er det at handle i Renmenbi (CNY) da man ikke ved hvad dehar for værdi. Dollarn er trods alt rimelig stabil. Siden kinas fodringer er i dollar så kan usa jo bare lade seddel pressen køre de 18 trilliarder ud. Hvilket vil betyde at yuanen går op og Kina afsætningsmarkeder vil købe andre steder fra…….. Så det kommer ikke ske, kun i din våde røde drøm…. Var jeg Putin så vil jeg være lidt mere nervøs for min store østlige nabo end for mine vestlige naboer.

 25. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Brun: Det er det at galningen er pengepolitisk idiot. Nærmere betegnet på den primitive måde som var så populær blandt kommentariet. Det viser én, der hverken kan eller vil lære noget som helst.

  Fuldstændig middelalderlig forestillingsverden – meget almindelig i øvrigt.

 26. Af Per Torbensen

  -

  Røde drømme verden-dream on,kom ud af kuk kuk uret,den verden i lever og opfatter som jeres verden med jeres universalle koncepter,er i hastig forandring.

  EU er som en høne,der er gået skruk -USA på fallitens rand-seddel pressen kører lystig,måske derfor vi har global “opvarmning”friktion energien.

  Læs dog nogle alternative reportager-udi verdenen,det er faktisk et forsøg værd.

 27. Af anders brun

  -

  kære per, det gør jeg og konklusionen er netop den at verden er grå og ikke rosenrød som du tror. Den store forskell mellem din drømme verden Rusland og min lidt grå verden er at jeg gerne må få blanded information. nej eu og usa er langt fra perfekte. det vesterlændske styre form er langt fra perfekt. alternativen er bare endnu værrer. …

 28. Af Per Torbensen

  -

  Nej verdenen er netop ikke sort.hvid eller rosenrød ,det er i gråzonen lige netop der hvor det skifter-skæringspunktet eller brydningen hvor det interessante ligger,det indgik faktisk i faget
  metode på historisk institut og gør det helt sikkert også idag.

  Rusland er ikke min drømme verden,hvor får de det fra.?

 29. Af Jan Andersen

  -

  Med USA der nu lægger op til at sende våben til Ukraine, og gå i krig mod Rusland, kan man sige det nye nazi-Europa går i Hitlers fodspor, overmodigt åbner flere fonter.

  Man er ved at bombe Europa tilbage til middelalderen, kva det kun er et spøgsmål om tid før millioner af meget sure unge 1., 2. 3. generations indvandreunge begynder at blive sabo tører. Europa kan jo lukkes ned på få timer hvis man ville. Og jeg forstår dem godt, deres familie og hjemland bliver bombet af Europa, de bliver skubbet ud af samfundet i Europa, intet job, ingen penge, ingen fremtid, intet at tabe. Det er nok lidt mere spændende at kæmpe for en sag – det er det vi ser eskallere.

  Jeg tror man i Europa har mistet overblikket, og kontrollen med de mange konflikter man har blandet sig i og startet – den Russiske er blot en af mange nu, uden mål, uden man er klar over hvor man er på vej hen, hvad skal stoppe denne spiral mod Rusland – en situation ude af kontrol, og uden ansvarlige.

 30. Af Jan Andersen

  -

  Der går jo mange hundrede år før dette ebber ud, måske. Vores børn, ders børn og børnebørn kommer til at leve i et Europa hvor sabotage, terror, bomber er hverdag – ganske som man i Mellemøsten pt lever – ET stort helvede fra Sydafrika til Nordpolen.

 31. Af kim n

  -

  Uffe Elleman
  Manden bag en stor del af alle de dårligdomme som strømmer ind over Europa, manden der altid har været på offentligforsørgelse.
  Manden der til sin tid vil fortælle om alle de gode ting han gjorde for landet, ja verden endsige.
  Manden der aldrig tager fejl og ikke vil glemmes…
  Som person finder jeg dig utrolig sympatisk, men som politikker (som de fleste her i landet) har du været en skændsel der kun tænkte på dig selv, dine nærmeste og dit parti, resten øjnede du ikke eller også var du rent udsagt ligeglad.
  Du har skadet landet mere end du nogensinde vil forstå.. men om 10år og endnu mere 100år, der vil din “impact” (for nu at buge Uffe sprog:) være en realitet for de fleste.
  Håber for dig du går i graven med din tyrker/politikker tro om du gjorde en forskel.. for det gjorde du virkelig.

 32. Af Anders Brun

  -

  Nu i dette tilfælde har UEJ helt ret, Putin og hans Mafia regime er nød til at stoppes.

  Med Ruslands interne problemer, så er en lille konflikt godt at ruste folk sammen med. Vest er trods alt mere tilbageholdene i en konflikt end kineserne ville være. Derfor denne hybridkrig i Ukraine, og ikke i nærheden af Kina. Da Kina nok ville tage chancen og spise et stykke af Rusland, specielt set i lyset af hvor svært russernes soldater har det i Ukraine.

 33. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Jan Andersen
  Før du udbreder dig mere om det ‘nye nazi-Europa’, så husk lige: Den store Velynder for højreekstremistiske partier i dag er Rusland. De får russiske penge og masser af taletid i russiske medier. Til gengæld arbejder de højreekstreme aktivt for støtte den russiske ekspansionisme. Det går så langt, at de tyske nynazister er begyndt at bruge russiske propaganda-ord, som hidtil var ukendte på tysk, såsom ‘liberast’, en sammentrækning af ‘liberal’ og ‘pæderast’.
  Så hvem er det lige, der er pro-nazi, Jan Andersen.

 34. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Når en russer som Nemtsov får “star-quality” hos Uffe Ellemann og andre på højrefløjen, får jeg nervøse trækninger og kuldegysninger. Det er naturligvis ikke sikkert, at han er på CIAs lønningsliste, men det ville næppe undre nogen, hvis han var.

  Under alle omstændigheder ville han være en mand som Vesten – læs USA – ville kunne gøre forretninger med. Putin nægter at sælge Rusland billigt til USA, så hele den perverterede forældede antikommunistiske amerikanske propaganda vil nu blive genbrugt. Man ændrer overskriften Stalin til Putin, så kører toget. Det er plat men billigt, og målet er jo det samme – Rusland skal underkastes imperiet. Nu udstyres Ukraine med amerikanske våben ligesom Polen og de baltiske lande.

  Det er på høje tid, at EU udsteder et forbud mod ikke-europæiske landes indblanding i europæiske anliggender, eller er en amerikansk ledet såkaldt koalitions angreb på Rusland – et europæisk land – vore politikeres inderste ønske? Er vi så langt ude?

 35. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Til dit sidste spørgsmål, Jørgen Villy Madsen: Nej. Så langt er vi ikke ude. Så langt er det kun dig, der er ude.

 36. Af Jan Andersen

  -

  ANDERS THORNVIG SØRENSEN, jo vi ER nu så langt ude at Europa trækkes ind i en ny Europæisk krig af USA, uden den har et formål for Europa, og uden en udsigt til at man vil kunne vinde denne krig.

  Medens en meget større krig nu rykker ind i Europa sydfra, og en intern krig starter indefra i Europa når millioner af meget sure 1/2/3 generations indvadrere reagerer.

  Europa er i krig på stort set alle fronter nu – man har ovenikøbet givet sig selv en fredspris – et latterligt eksempel på kæden er hoppet af i Europa.

 37. Af Jan Andersen

  -

  Vi vil i Europa ikke langt ude i fremtiden komme til et punkt hvor svært bevæbnet politi og militær, pansrede køretøjer er en del af gadebilledet – det er det allerede i mange Europæiske storbyer.

  Det vil være som at befinde sig i et militær dikatur, i en selvskabt krigssituation uden udsigt til at ende.

 38. Af Anders Brun

  -

  Hvad er ligheden mellem Putin og Jan A, begge er paranoide med facistoide tendenser….

 39. Af Jan Andersen

  -

  ANDERS BRUN, jeg tror du trænger til at komme lidt mere ud.

 40. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Brun: Mht. “JA”:

  Tendenser???

  Jeg tror Uffe har haft Day Poulsen til at kaste et blik på hans udgydelser – næppe umiddelbart behandlingskrævende (for så vidt fiksering er en behandling). Putin er alligevel udenfor terapeutisk rækkevidde (med mindre aflivning er en terapi).

 41. Af Anders Brun

  -

  Jan A jeg har minsandten set den russiske hær i aktion som fredsbevarende styrke, det eneste der skete var kriminaliteten gik op, her under traficing, så Jan USA er ingen ting mod hvad din ven Putin gør.

 42. Af Jan Andersen

  -

  ANDERS BRUN aka BORGSMIDT, jeg er hverken venste, højre, socialist, kapitalist, Putin eller russerfan – men pragmatisk og analyserende udefra.

  Denne involvring og aggression fra EU og USA i den russiske forhave har intet formål, kan ikke vindes, og bringer kun krig og ødelæggelse. Kun USA er vinder i dette spil, Europa er den helt store taber.

  Grækenland, som alle gerne vil klandre, gør blot det der skal til for at overleve – de blev narret ind i en EURO de ikke har råd til, for at få flere med i Euroen og gøre Euroen mulig, det er ikke Grækenland der skal betale denne regning, men EU som skulle bruge Grækenland i Euroen der bør betale – og det gør de, og vil blive ved med at gøre.

  EU kan ikke tage den risiko at Grøkenland går ud af Euroen, så let er det – tænk hvis det viser sig Grækenland flyver op efter at være gået ud af Euroen, … en katastrofe for EU og Euroen – så den risiko tøt man aldrig tage – og derfor bliver EU ved med at betale regningen som de bør betale.

 43. Af Anders Brun

  -

  Jan A, Grækerne har selv valgt at ikke betale skat, de har selv valgt deres regering. Så de må gøre som islæningene og Irlændere, stramme ballerne sammen og arbejde sig ud af det. I stedet for for at ikke tage ansvar.

  Putin vælger at gå væk fra samarbejde, der er ingen militær trussel fra vest eller USAdet bilder han sig ind. Der imod truer Putin vest både militært og med korruption, han har fanget Schröder ind godt, lige som Italien også er med på hans smørepenge.

 44. Af Jan Andersen

  -

  ANDERS BRUN. Kæden hopper af når man selv tror man har den rette samfundsmodel, og vil pådutte den andre.

  Hvem siger det bedste er alle arbejder fra 9-17, går til psykolog regelmæssigt, arbejder til de er 67 uanset de magter det eller ej ?

  Den nordeuropæiske samfundsmodel har fejlet, man opfandt robotter og teknologi der skulle gøre mennesket frit og have mere fritid, men det omvendte er sket.

  Grækerne er lykkedes med et samfund hvor man går på pension når man er 54, det samfund ville jeg gerne leve i. Det er forfejlet når man tror sydeuropa er dovne, det er nord europa der er dovne. Sydeuropa arbejder 10-12 timer dagligt, nordeuropa 7½, minus de dage de er syge, har ferie, går til psykolog etc.

  Cuba er også en af de steder der reelt er lykkedes med en god samfundsmodel, men her må man tage ulemperne med – men fordelene opvejer massivt ulempen ved et ditaktur. Alle “ejer” egen bolig, uden gæld, husleje + lys + gas ca 100 kr. om måeden. Masser af fritid, absolut ingen stress, intet behov for begge arbejder, ingen kanon husleje der skal betales hver måned ændre situationen radikalt – men med ulempen der ikke er en overfold af varere. Ingen køb og smid væk kultur, here sparer man som engang i Danmark. Folk kører ikke i taxa men prejer en privat bil og kører med hvis der er plads i den retning bilen nu skal.

  Den vesteuropæiske samfundsmodel og kultur er nu forfejlet, og Europa er igang med at udrydde sig selv.

  Der er konklusionen man kommer frem til når man fjerne alle filtre for øjnene og analyserer – men det kræver man kommer ud og ser verden, prøver at leve mange steder på kloden og har et sammenligningsgrundlag. Det kræver også man har uddannelser og erfaring til at forstå sammenhænge og analyse.

 45. Af Jan Andersen

  -

  Problemet er man i nordeuropa ikke forstår simple forhold.

  I sydeuropa stifter man famile mindst 10 år tidligere end i nordeuropa, man begynder at arbejde ligeså tidligere. Pga klimaet, man starter tidligt, ældes man hurtigere, man arbejder længere – så en pensionsalder på de 54 svarer vel til de nordeuropæiske 67 år.

Kommentarer er lukket.