Dystre udsigter for Ukraine

Af Uffe Ellemann 120

Rusland vil ikke spille med i Ukraine. Det står klart efter den sidste uges møder i forskellige internationale fora, hvor man har beskæftiget sig med spørgsmålet, og efter præsident Putins marathon-optræden på russisk TV. Her fortalte han sine hårdt prøvede landsmænd, at alle de vanskeligheder, de møder i deres daglige tilværelse, skyldes Vestens ønske om at tvære Rusland ned i skidtet. Og de fleste køber den fortælling, for det er jo den, de bliver tudet ørerne fulde af hver dag i de russiske medier…

Både i den såkaldte ”Normandiet Gruppe” (Tyskland og Frankrig plus Rusland og Ukraine) og i G-7 Gruppen (Verdens førende industrilande – som efter Krim-okkupationen blev reduceret fra 8 til 7, da Rusland blev smidt ud af det selskab, hvor de sådan set aldrig har hørt hjemme) var der som venteligt flere, som forsøgte at læse noget positivt ind i situationen. Der sidder jo nogle europæere og hopper for at finde undskyldninger for at kunne ophæve sanktionerne, så de igen kan begynde at tjene nogle penge. Men til de store landes ros holdt de fast i, at før der kan blive tale om det, skal Rusland opfylde de forpligtelser, som er indeholdt i Minsk-2 aftalen. Og selv om flere gerne ville snyde lidt på vægten, så ville det være for åbenlyst urimeligt at belønne Putin & Co. som på det groveste overtræder aftalerne.

Det er derfor en gratis omgang, når den tyske udenrigsminister Steinmeier siger, at Rusland gerne kan komme med i det gode selskab igen – når de altså opfylder betingelserne. En af betingelserne er, at Rusland skal respektere Ukraines territoriale integritet, og det ville forudsætte en tilbagelevering af Krim. Det sker ikke. Og derfor er det nødvendigt fortsat at lægge Rusland på is – selv om det gør indt i alle professionelle diplomater at se, hvordan det afskærer fra en dialog. Som Churchill sagde: Jaw Jaw is better thar War War…

Men hvordan kan man lade som ingenting, når Putin den ene dag bedyrer, at begivenhederne på Krim kom som en stor overraskelse – en fortælling hans regering fortsat fører frem ved enhver lejlighed – når han så alligevel ikke kan lade være med at prale på åbent TV af, at det hele var nøje planlagt. Af ham selv! Og ar han havde været parat til at bruge atomvåben, hvis nogen blandede sig.

”Våbenhvilen” som blev aftalt i Minsk-2 bliver brudt hver dag. OSCE, som har til opgave at overvåge situationen, har alt for få mennesker at sende i marken – og de, der er der, får ikke lov til at bevæge sig de steder, hvor der er noget at observere. Nogle steder skal der mennesker in, det er ikke nok med droner i skove og miner. Så der er store gråzoner. Men det fremgår af de rapporter, der sendes ud, at der ikke er sket den tilbagetrækning af tunge våben, som var et væsentligt led i aftalen.

Der er heller ikke sket de politiske fremskridt i forhandlinger mellem oprørerne og Kiev-regeringen – og her kan man formentlig laste begge sider. Der er også kræfter i Kiev, som søger at spænde ben for politiske løsninger. Men situationen bliver mere og mere desperat for den ukrainske regering, efterhånden som økonomien synker ned i et stadigt dybere hul. Og det ser desværre ikke ud til, at der er den nødvendige politiske vilje til at gennemføre de reformer, som er nøglen til massiv international bistand.

En meget sandsynlig udvikling er derfor, at den ukrainske økonomi bryder sammen – og at situationen i de østlige regioner bliver en ny ”frossen konflikt”, som dem vi ser i Georgien og Moldova. Hvilket vil passe Putin fint, for så er Ukraine stækket, og han har fået demonstreret vestens afmagt. Han vil slå sig på lårene af grin, når vestlige ledere siger, at ”der er ikke militære løsninger i Ukraine” – for han har leveret beviset på, at det er der, bare man er brutal nok i sin omgang med magtmidler og sandheden.

Nu venter mange nervøst på, om foråret vil bringe nye militære offensiver i det østlige Ukraine. Og de russiske provokationer mod de andre naboer fortsætter med uformindsket styrke.

Og i Danmark har man endnu ikke taget sig sammen til at nedsætte den forsvarskommission, som kan vurdere om dansk forsvar er indrettet på at håndtere de nye trusler i vores nærområde.

120 kommentarer RSS

 1. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Her må man huske at Krim ikke del af minsk 2 aftalen.

  Men tillbage til emnet, ved Putins Q & A seccion hvor Putin satte sin tidligere økonomi minister på plads, gjorde ham opmærksom på at det ikke kun drejer sig om at regne alt ud i penge, men som Putin pointerede at det drejer sig om at have både hjernen og hjertet med sig.

  At vi ikke her i vest en president af Putins kaliber har sin forklaring, da her i vest regnes alt ud i penge !

 2. Af Søren Rasmussen

  -

  Det mest sørgelige er Uffe og hans generations komplet ligegyldige paranoia i moderne tid.

  Hvorfor har Uffe endnu ikke lært at skelne imellem Rusland og Det Russiske Folk – er Uffe blevet gjort fuldstændigt blind for denne distinktion?

  Jeg fik et tilbud fra min Russiske veninde fra Moskva, som hun mente jeg skulle/skal sige ja tak til – nemlig at besøge Rusland og Russerne i hele deres udstrakte Rige.

  Jeg ville gerne gøre denne rejse sammen med Uffe og skrive hjem om vores oplevelser – fra Leningrad/Sct. Petersborg til Vladivastok.

  Come on Uffe….!

 3. Af Anders Brun

  -

  JuF det siger han fordi han ikke har nogle. De tre musketerer tror på ham, eller endnu værrer beundre ham. Det siger ganske meget om deres mangel på forståelse for hvilken verden de lever i og hvilke resurser som Putin faktisk har stjålet fra det behøvende russiske folk. Han er på listen som en af de mest velhavende mænd….. Jeg mener når til og med hvidrusland lægger hvis distance til ham, så siger det ikke så lidt…..

 4. Af anders brun

  -

  søren husk at besøg petrovsk og kig lidt rundt på gravpladserne, deres luftborne styrker har haft mange trænings uheld i en periode sidste år….. Læg en blomst til de drenge for de er de virkelige offrer for Putin storhedsvanvid….

 5. Af Anders brun

  -

  det skal være pskov… Beklager fejlen min russisk er ikke så god som de tre musketerers men ok jeg har så heller ikke min egen lærer i en føringsofficer….

 6. Af Søren Rasmussen

  -

  Den eneste magtfaktor (der overlevede USSR’s opløsning) – udover KGB – Den Røde Hær – er den eneste institution i dag/for nuværende som det Russiske Folk og tidligere republikkers Folk stadigvæk har tillid til.

  Putin repræsenterer jo blot et nyt Russisk autokrati, som Rusland og Det Russiske Folk så mange gange før har oplevet.

  Denne gang falder Folkene ikke i fælden og indlader os på krig med Folkefællen.

  Krisen i Ukraine er en Vestlig konstruktion, der ikke tjener VESTLIGE POLITIKKERE TIL ÆRE – den fortsatte inddæmningspolitik af Rusland vil før eller senere føre til krig.

 7. Af Søren Rasmussen

  -

  Jeg ‘lider’ måske af min viden om Russernes og deres allieredes heroiske militære kamp for at modstå det nazi-Tyske angreb på USSR den 22.06.1941 (Operation Barborossa).

 8. Af Jan Andersen

  -

  Med de seneste dages eskallering af krisen ved Europas sydlige grænser, forekommer det absurt at et land som Polen bruger 56 milliarder på oprustning mod en imaginær fjende, og adskillige andre lande inklusive Danmark, samtidig med EU/Europa har vanskeligt ved at finde midler til indsats ved et reelt virkeligt problem.

  Man har meget vanskelig ved at prioritere og fokusere ressourcerne de rette steder.

 9. Af Søren Rasmussen

  -

  Den 22 Juni 1941 – begyndelsen på ‘Den Store Fædrelandskrig’ – indledte nazi-Tyskerne et altomfattende militært angreb på USSR.

  Russerne var faktisk ved at omgruppere deres store styrker på deres Vestfront (for en senere militær offensiv i Vest) – da Tyskland pludseligt angreb.

  Stalin blev åbenlyst paralyseret og handlingslammet for en tid – det tog dog ikke mere tid end at Russerne fik stabiliseret deres frontlinier foran Leningrad og Moskva (General og senere Marskal Sjukov var den ledende General under forsvaret af Leningrad & Moskva – og endnu senere Russisk Chief of Staff og Stalins nærmeste militære rådgiver der turde at sige Stalin direkte imod).

  Sjukov blev senere forsvarsminister i Rusland.

 10. Af Anders Brun

  -

  så er de fuldtalige de 4 musketer. Søren nogen viden om operation Barbarossa har du tydligtvis ikke Og zjukov kender du åbenbart heller ikke til. Zjukov blev efter krigen degradered af Stalin og sendt som lokal Leder af et militær distrikt (Odessa) Ukraine. En lille annekdote hvorfor Marshal Zjukov red på den hvide hest i sejers paraden og ikke Stalin var fordi Stalin blev smidt af hesten i geberal prøven.
  Blev først forsvarsminister efter Stalins død og prøvede at kuppe krustjov var dessuden ansvarig for invasionen af ungarn. Når det gælder Hitlers angrep så var Stalin ganske uforberedt på dette, trods vest havde advaret ham. Jeg tror ganske enkelt Stalin bare var et dumt og ondt meneske.
  thomas du må gerne rette mig hvis jeg har mindre sags fejl….

 11. Af Søren Rasmussen

  -

  Jeg tænker tit på ‘Rote Kapelle’ og Leopold Trepper – og hans søn der kæmpede for hans frihed med sultestrejker i København.

  Leopold Trepper opererede det mest effektive Russisske/USSR spionnetværk i Vesteuropa under WWII.

  Leopold Trepper var (selvfølgeligt) jøde – dog ikke bøsse – men sikkert kommunist – og så var han ejer af en række manufakturhandler i forskellige Franske og Belgiske byer.

  Med dette forretningsgrundlag kunne han rejse rundt i Tyskbesatte områder og tilmed hyre Franske piger til at optræde som eksklusive prostituerede og lokke/stjæle militære hemmeligheder fra Tyske højtstående officerer.

  Men.. men Leopold Trepper blev kaldt tilbage til Moskva i 1945 og smidt i et KGB-fængsel – som så mange andre tro kommunister.

  Rusland har aldrig oplevet demokrati – den ‘menige’ Russer i Russernes befolkningscentre er meget veluddannet og oplyst – og nysgerrig.

  Stalins paranoia smitter jo stadigvæk af – og måske Russernes mindreværdskomplekser – som de jo ingen grund har til at have.

 12. Af Anders Brun

  -

  ja at de veluddannede de stikker af hurtigst muligt, små 300000 om året…
  Problemet med Rusland er de tror de er en supermagt, men de er kun kun en regional stormagt lidt som frankrig….

 13. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Brun: Pointen er, at Rusland ikke har noget mindreværdskompleks – de er ganske enkelt mindre værd.

  Men tragedierne i Middelhavet påpeger nødvendigheden af en central Nato-myndighed i Østersøen. Der er kun ét land, der kan forestå denne: Danmark. Alle parter vil være dybt lettede, hvis det bliver resultatet. Det kommer til so-oder-so at koste landene omkring nogle penge; men det bliver langt mindre end det kaos, som vi ser i Middelhavet – og som fortsat kommer til at ske i Middelhavet.

  Til Uffes Forsvarskommission: Der skal laves en ordning, der kopierer Nato i Østersøen med én fælles myndighed og dels en militær, dels en politisk ledelse (i mangel af bedre: Et Østersøråd). Her stiller Danmark så stab og admiraler – med en reserve. Det kommer til at koste de andre nogle penge; men det bliver småting.
  Det største og mest personel-/skibs-/fly-krævende bliver redningsberedskabet, fordi det skal kombineres med politi og hospitalsberedskab.

  Så skal Sverrig nedlægges og svenskerne jages op i juletræerne, hvor de høre til – evt. bindes deroppe: Det kan de så godt lide.

 14. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Rusland, græsset meget mere grønt og frodigt…..Sørens tilbud ja ‘oslagbart’…..og i Rusland kendt som udenrigsminister Ellemann, du behøves jo ikke at fortælle hvordan Danmark i forfald, men bliv kun i rollen som udenrigsminister fra eventyrlandet Danmark, og du vil blive behandlet derefter, i Rusland er en post på livstid……….

 15. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Brun:
  Det mest markante resultat militært set bliver undergangen af de russiske luftlandere. De kan nemlig ikke klare nogen opgave mod et rimelig forberedt Nato-land.

  Det er der ikke noget mærkeligt i, for luftbårne operationer og invasioner er så vanskelige og farlige. Der skal næsten ingenting til for at sådan en operation går fuldstændig i fisk. Det kunne man se i sin tid med evakueringen af gidslerne i Iran – det er så svært, at bare egen fummelfingrethed er rigeligt til en katastrofe.

  Der skal kun nogle lette lokale militsstyrker til at omringe og afskære dem – og så indfløjet let panser til en nedkæmpning.

  Til hverdag koster luftlandere ikke noget videre, fordi de ikke har noget videre materiel med tilhørende vedligehold – de har heller ikke udholdenhed eller bevægelighed og ingen ildkraft.
  Luftlandere giver kun mening i besættelse af nøglepunkter, hvor der kommer en hurtig opfølgning af tungere styrker.
  Det er så pointen i øjeblikket: Russerne vil se i øjnene, at deres tunge styrker skal trækkes så langt tilbage, at de aldrig kan nå og komme deres “små grønne mænd” til undsætning.

 16. Af Andersn Brun

  -

  nå Borgsmidt svenskerne ved nu betydligt bedre hvad der forgår end hvad åbenvart vores regering gør. eller som en svensk politiker sagde Putin er ved at forberede sit folk for krig. Mit gæt er han er ved at bygge styrker op og så tager han hele den østlige del af ukraine…. Det kommer ske ganske kort efter den 9 maj,, så vi kan hvis godt tag pungen frem og ruste op

 17. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Brun: Nu er svenskerne også i den situation, at de har fået mere end et vink med en vognstang – det var faktisk en Backfire.

  Det er da rigtigt, at vi kommer til at spytte lidt i kassen; men så meget bliver det nu heller ikke. Det kan være, der skal en fregat mere til. En bataljon to eller mere konstabler – jeg så f.eks. gerne en genoplivet bataljon Leopard 1 – det kommer ikke til at koste alverden, fordi det er panser. Panser har færre “mænner” og mere udstyr. Udstyret er købt og de små gnomer finder vi såmænd også.

  Det spændende er om man vil opbygge en decideret panserbrigade efter det gamle tyske mønster med Panter til at holde linjen og til at køre udenom – og så Schweres Verband bagved som reserven, hvis man kommer ud for noget decideret ubehageligt.

  Men nej! Det er såmænd ikke pengene, der bekymrer mig: Det er MÅDEN vi skal opruste på – det bliver under ingen omstændigheder en kopi af den kolde krig. Den væsentlige forskel for Danmarks vedkommende er og bliver: Danmark som sådan er blevet til et værksteds- og baseområde.
  Vi kommer fortrinsvis til at have en indsatsstyrke, der vil være de baltiske landes TAKTISKE reserve(r). Der skal del være nogle fly – f.eks. Condor – der kan sætte lette tropper ned – omgående – og jeg mener omgående: 24 timer efter den lokale kompagnichef i Vilnius har fået tisset i bukserne, så er der en let panserbataljon til nedkæmpning af “små grønne mænd”.
  Den mere seriøse del af selskabet er den deciderede panserreserve som skal frem på støtteskibe (Absalon-klasse) og færger. Der er masser af velegnede havne i de baltiske lande – og Polen.
  De skal så selvfølgelig også kunne holdes forsynede.

  Det er så en politisk beslutning om man kan gå ind i den struktur. Ingen tvivl om, at Danmark forsvares lettest i de baltiske lande og Polen. Der får vi mest smæk for vore skillinger. Den 1864 filosofi, der desværre stadig er udbredt – om som dengang HELLER ikke virkede – er skadelig og alt det vrøvl med værnepligt er en misforståelse, når man skal til at anvende kvalificeret grov vold.

  Mht. Sverrig: Sverrig hverken kan eller vil. Sverrig har ingen eksistensberettigelse – overhovedet – udover naturligvis at være depot for radioaktivt affald og svært belastede kriminelle. Spørgsmålet er om Gulland skal overtages først og her og nu?
  Skåne kommer til at tage noget længere tid: Man skal først have renset det for svenskere; men det er en opgave for Miljøministeriet – ikke Forsvarsministeriet.

 18. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Rusland flytter artillerienheder frem mod Ukraine…….. hmmm…..

 19. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Situationen omkring Ukraine skal afklares på den europæiske måde dvs. ved forhandlinger mellem alle involverede parter. Det er den europæiske styrke og den særlige europæiske kompetence. De militaristiske amerikanske tvangsmetoder, hvor NATO-fascismen demonstrerer sin destruktive kapacitet, når udsultningsmetoden ikke har frembragt den ønskede underkastelse, burde forlængst være kastet på historiens losseplads.

  Nu må EU og Danmark forkaste den aktivistisk/fascistiske udenrigspolitik og i stedet for indføre metoder, der passer i den moderne europæiske kontekst. Europa må have fået nok af voldsanvendelser? Smid USA og NATO ud af Europa, hvor amerikanske interesser kun kan gøre skade. Europæerne bør sammen starte et civiliseret europæisk århundrede uden flere primitive forældede aktiviteter. Kun fred kan skabe fred.

 20. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Hmmm… man skal ikke undervurdere Ruslands evne til at ødelægge sig selv.

  Hvis det nu er sådan, at Rusland for alvor rykker ind med tungt artilleri, så er det til dels en indrømmelse af, at deres panser er værdiløst – tja, det er kun en klods om benet.
  Den bataljon man rykkede ind i Mariupol – den er værre end ingenting. Den har ikke nogen beskyttelse – efter demonstrationen på Youtube af hvad en Javelin rent faktisk gør ved den – så er det illustreret, hvor værdiløs den bestående vognpark i Rusland er. Den har ingen ildkraft Javelin har større rækkevidde en T-72. Den har slet ikke nogen bevægelighed – den bataljon kan jo hverken komme frem eller tilbage.
  Russerne kan IKKE rykke frem i Ukraine, for så ryger gasledningerne i luften og hele formålet med eventyret forspildes. Det er som askepot der kommer fra hoffet og nu skal hen og rode i snavset.

  Nu er der så det ved artilleriet, at her står man overfor den største forøgelse af militær kapacitet. Hvor en underafdeling artilleri i “gamle dage” havde 8 pjecer, så har den i dag 3 og der kan komme flere granater ud af rørene på samme tid. Ikke nok med det; men de tre vogne peger på en manøvre evne, som artilleriet ikke havde – de var så afhængige af forsyningerne med ammunition. Det vil nu blive anderledes, fordi pjecen vil selv køre hen og genforsyne. Det åbner så – hen ad vejen – for større kaliber og dermed rækkevidde. Der bliver så problemer med hurtig ladning med så tungt skidt (går man op fra 6″ til 8″ så forøges vægten af ammunitionen med 2-2½ gang pr. skud). Pointen er at vognen ikke bliver tungere´og den kræver færre mand til betjening. Ikke nok med, at der kun er 3 pjecer i et batteri, men personellet i batteriet reduceres fra 8*6 = 48 til 3*2 = 6.
  Det siger sig selv at sådanne tal vil afgørende flytte organisationen af artilleriet. Udviklingen har i sandhed ikke stået stille siden 1989.

  De tekniske overvejelser får så være, hvad de vil; men i den foreliggende situation, så har russerne tilsyneladende opgivet balancen mellem våbenarterne. Det vil betyde en betydelig svækkelse i sig selv. Artilleri, kavaleri og infanteri forholder sig som sten, saks og pose! Artilleri slår kavaleri, der slår infanteri, der slår artilleri – eller også er det omvendt – afhængig af situation og opgave. Pointen er, at for maksimal militær effektivitet, skal der være en balance mellem våbenarterne.

  Rusland er i færd med at skabe et teknologisk hul til Nato den forkerte vej – set fra russisk synspunkt. Ikke nok med, at man relativt set går over til bue og pil; men der er sgu også mangel på buestrenge.

  Igen får det så være; men det er svært at se profitten i at reducere Ukraines ruiner til grus. Den industri, man ville stjæle – den er blevet til gammelt jern.

Kommentarer er lukket.