Wilders har ikke noget at gøre på Bornholm

Af Uffe Ellemann 359

Folkemøderne på Bornholm er hurtigt blevet en stor og fornøjelig begivenhed. Jeg har nydt at være med hvert år, og glædet mig over den gode og venlige stemning, som præger møderne. Det er vildt og kaotisk, javist – men det glider, på god dansk manér, og så får man som bonus mulighed for at opleve den vidunderlige bornholmske natur.

I år er der inviteret en slange indenfor i paradiset. “Trykkefrihedsselskabet” har inviteret den hollandske politiker Geert Wilders, der især er kendt for sine hadske angreb på Islam, sin stærke støtte til Putin og sine ihærdige angreb på EU-samarbejdet. Inspirationen til invitationen skal være de voldelige optrin i Texas, hvor et møde med Wilders blev angrebet af at par unge ekstremister, der – heldigvis – blev skudt ned af politiet, før det lykkedes dem at gennemføre deres forehavende. Og formanden for Trykkefrihedsselskabet har på dansk TV frejdigt erklæret, at det der folkemøde bør der ruskes op i, for det handler nok mest om fadøl og pølser og hygge… Det gør det også. Men der er så meget mere, og det har trykkefrihedsformanden åbenbart ikke fattet.

Forhåbentlig har Wilders pli nok til at sige nej tak til invitationen – for han har ikke noget at gøre på Bornholm. Men man kan frygte, at ”pli” ikke er den karakteregenskab, der er mest fremherskende hos den hollandske provokatør.

Han har ikke noget at gøre på Bornholm fordi Folkemødet er en mødeplads mellem danskerne og deres politikere. Der vil vi gerne være fri for udenlandske provokatører – både dem der strør om sig med hadefulde ytringer og dem der vælger at bruge skydevåben.

Det siger sig selv, at hvis Wilders vælger at dukke op, skal han beskyttes i det omfang det overhovedet er muligt. Det bliver en kæmpeopgave for et i forvejen stresset og overarbejdet dansk politi. Vil man virkelig være det bekendt for at ”ruske op” i danskernes formidable evne til at snakke hyggeligt sammen, også om politiske emner, der skiller vandene?

Nogen har på forhånd meddelt, at hvis Cirkus Wilders bliver gennemført, vil de blive væk fra Folkemødet – af frygt for at det hele drukner i politiopbud og sikkerhedsafspærringer.

Jeg skal selv deltage i et arrangement, der tidsmæssigt falder nogenlunde sammen med den planlagte optræden af Wilders. Jeg skal på men scene i en hyggelig have diskutere hele det idemæssige grundlag for det europæiske samarbejde – ”den europæiske fortælling” – med Morten Løkkegaard, der i sin tid i Europaparlamentet tog det prisværdige initiativ at starte en diskussion om, hvad den overordnede mening er med EU. Og jeg har absolut i sinde at dukke op, selv om jeg må indstille mig på en lidt vanskeligere gang hen til mødestedet – og et væsentligt mindre publikum end ellers. For Wilders og dem der vil ham til livs skal ikke skræmme mig til at blive væk.

Men hvor er det dog ærgerligt, hvis den hensynsløse provokation skal få lov til at ødelægge noget, vi danskere med rette er stolte af: Vores evne til at mødes i uenighed og gensidig respekt.

359 kommentarer RSS

 1. Af Per Skovertsen

  -

  Dagens andet større terrorangreb (find selv flere):

  m.bt.dk/tv/krimi/netop-nu-skud-mod-bil-i-koebenhavn-stor-politiaktion-i-mjoelnerparken

 2. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt har Islamisk Stat fået nyt logo ….. Netto vovsen ……. som præsenteres ved en stor sejrsparade i byen Ramadi i Irak. Da IS-krigerne kun efterlever profetens ord, må man vel deraf udlede, at IS også har accepteret en ny karikaturtegning af deres allestedsnærværende vejleder? …… nu som en simpel hund!

 3. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Per Sjoversen
  Inden du fortsætter dine trættende opremsninger, så tag og sæt dig ind i, hvad der menes med terror. Det må da være et minimumskrav. At forsvare sig med skud mod politiet er en kriminel handling, også når den begås i Mjølnerparken af en udlænding og skal behandles som sådan. Det har intet med terror at gøre.

 4. Af Axel Eriksen

  -

  Ufje!

  Ja, jeg forstår dig godt – som tidligere skrevet under anagram!

  Jeg har eksempelvis et brev liggende til en offentlig myndighed vedr. noget så banalt som et spørgsmål om en sommerhusgrund!

  Dette brev med hele sagsbehandlingen i det offentlige system er offentliggjort på Google – men af hvem?

  Brevet blev skrevet i efteråret 1998 – ikke at jeg fortryder dets indhold – men hvem har lagt det ud til al offentlig tilgængelighed ???

 5. Af Per Skovertsen

  -

  Terrorism: The violent act intended to create fear, perpetrated for a religious/ideological goal deliberately target non-combatats (e.g, neutral military personell: i.e. Police or civilians)

  (thanks to wikipedia)

  Dagens 1.. terrorangreb:

  180grader.dk/Krimi/16-rig-anholdt-for-voldtaegt-af-13-rig

 6. Af Per Skovertsen

  -

  Dagens postulerede “racistangreb” (ingen vidner, fundet på Zuckerbergs fjolsebog):

  ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/fardin-er-i-chok-over-mor-der-kaldte-ham-paedofil-perker-i-s-toget/5572592

 7. Af Ufje Fjallo

  -

  Kære Axel
  Forstår godt du er forundret, og så alligevel. Myriader af kopier af alting spredes udover serverlandskaberne ved enhver processering af fortrolige dokumenter i den offentlige forvaltning og i dele af den private sektor ligeledes. Så er der jo alle hoppene igennem routernetværket, hvor dine information kan samles op utallige gange.
  Vil foreslå alle, at de anskaffer sig helt frisk uregistreret hardware (da hardwaren kan identificeres gennem hardwaresignaturer), herefter anskaffer sig en ny internetleverandør, (bedst er selvfølgelig gennem en mobilforbindelse på taletidskort, aldrig tanket andet end kontant, på en frisk ubesmittet mobiltelefon) opretter abonnement på en anbefalet VPN så langt fra Danmark som muligt. Bruger TOR netværket til at connecte til sit VPN. Aldrig nogensinde blander sin civile identitet ind i ting man foretager sig på denne platform, hverken email-adresser eller referencer til ens private identitet af nogen art. Så kan man måske være ægte anonym, når man vil sige alle mulige lodret imod. Kan eventuelt krydre med andre proxyservere når filtrene ikke vil acceptere ens VPN:
  freedom.press/encryption-works

 8. Af Jan Petersen

  -

  AF AXEL ERIKSEN – 21. MAJ 2015 11:26

  Det er meget nemt at google din sag fra 1998. Men iøvrigt findes der et hav af lignende pdf-dokumenter, som måske har et eller andet at gøre med en eller anden “offentlighed.- bestemmelse” i en eller anden ….. ikke almen ….. kendt lov …. griner!

 9. Af Morten Jørgensen

  -

  Har Brian Mikkelsen noget at gøre på folkemødet?

  »Vi er også gået til kamp imod den multikulturelle ideologi, der siger, at alt er lige godt. For hvis alt er lige godt, så er alt ligegyldigt. En middelalderlig muslimsk kultur bliver aldrig lige så gyldig som den danske kultur.«

Kommentarer er lukket.