Uret tikker for Grækenland

Af Uffe Ellemann 122

Grækenland har gennemtvunget en tidsfrist indtil månedens udgang for en aftale om den græske gæld. Grækenlands partnere i EU – med Tyskland i spidsen – er villige til at gå endog meget langt for at hjælpe Grækenland. Hvis der ikke foreligger en aftale den 30. juni – og Grækenland går statsbankerot og må forlade Eurosamarbejdet – er det derfor udelukkende den græske regerings egen skyld.

Når jeg skriver, at Grækenland har ”gennemtvunget” tidsfristen skyldes det, at Grækenland i fredags undlod at betale et aftalt afdrag på gælden til Den Internationale Valutafond (IMF). I stedet erklærede den græske regering, at den ville betale alle denne måneds afdrag på én gang på et senere tidspunkt. Det er en teknik, som senest blev benyttet af Zambia engang i 80’erne… Og det har næppe øget respekten eller kreditværdigheden i IMF.

Men uret tikker for Grækenland. Reelt er der dage og ikke uger til at finde en løsning, for en eventuel aftale skal behandles i andre landes parlamenter, hvor stemningen er særdeles kritisk overfor Grækenland.

Afgørende for Grækenland er at få en aftale med EU-partnerne i Eurogruppen om fortsat opbakning. Det er rimeligt nok, at det dermed gøres til et europæisk problem – for IMF har andre og mere værdigt trængende klienter at tage sig af i andre dele af verden. Men den græske regering har trådt på alle de ømme tæer man kunne finde hos sine partnere, ikke mindst Tyskland, som har flest penge på spil.

Kerneproblemet blev i denne weekend beskrevet meget præcist af Slovakiets finansminister: ”Den græske regering vandt valget ved at udstede nogle løfter, den umuligt kunne holde.” Og det har man jo hørt før, også i lande, der meget vil have sig frabedt at blive sammenlignet med Grækenland, så det burde måske lægge en lille dæmper på forargelsen.

Men forargelsen er stor over hvad der nu åbenlyst af EU’s topledere beskrives som et græsk dobbeltspil. Op til weekenden har den græske premierminister Tsipras overfor sine europæiske kolleger fremstillet det, som om man var meget tæt på en aftale – mens han hjemme i Athen har raset imod EU-partnerne og deres ”urimelige krav” til Grækenland. Og han har truet med at det vil få alvorlige konsekvenser for resten af Europa, hvis man ikke føjer Grækenland. Hans excentriske finansminister Varoufakis fortsætter også med at puste til ilden med provokerende udtalelser, hvor han kræver at kansler Merkel skal opgive sine krav til Grækenland, sådan som amerikanerne ved Anden Verdenskrigs afslutning havde lettet det finansielle pres på Tyskland.

Men mest alvorligt er anklagerne om, at Tsipras ikke fortæller sandheden hjemme om forhandlingerne.

Tsipras er presset af venstrefløjen i sit Syriza-parti – nogen af dem tror måske stadig på de valgløfter, som gav dem valgsejren – mens meningsmålinger i Grækenland viser, at to tredjedele af grækerne ønsker at holde fast i Eurosamarbejdet, og at et flertal af grækerne ønsker en aftale med kreditorerne, selv om den vil kræve endnu større ofre fra dem.

Bekymringen er stigende for, at den græske regering taber det hele på gulvet – og at Grækenland vil gå statsbankerot og indføre valutarestriktioner for at bane vejen tilbage til den græske Drachme. Der har været flere stormløb på bankerne, hvor folk har hævet deres indskud forud for et frygtet sammenbrud, og banksystemet kan ikke klare presset, hvis det fortsætter.

Der er allerede givet store indrømmelser til grækerne i forhandlingerne om at fortsætte den enorme långivning, som holder hånden under det græske banksystem og græsk økonomi. Lettelser i renter og afdrag, mindre skrappe krav til offentlige besparelser osv. – men ikke den gældseftergivelse, den græske regering forlanger. For – som formanden for EU’s Ministerråd, Donald Tusk har formuleret det – ”Hvis der er nogen, som vil låne dig penge, men siger at han gerne vil have pengene tilbage engang i fremtiden, så er han jo ikke en skrupelløs slyngel, og det passer ikke, at debitorer altid opfører sig moralsk, mens kreditorer altid er umoralske”. Den polske EU-formand – og mange andre fra klemte økonomier med lavere velstandsniveauer end Grækenland – er tydeligvis godt trætte af den voldsomme græske retorik, der fremstiller de andre som nogle slyngler, der tramper på grækerne.

Et af de krav, som møder mest massiv modstand hos den græske regering, er at der skal gennemføres reformer i det særdeles kostbare og generøse pensionssystem for offentligt ansatte. Og det er derfor også et punkt, som kan sætte sindene i bevægelse andre steder i EU. Her synes man ikke det er morsomt at skulle betale for pensioner, der er større end hvad man byder sine egne borgere, samtidig med at grækerne endnu ikke har fundet ud af at opkræve skatter.

Man kunne blive ved med at fortælle om forhold, der hidser sindene op – og urimeligheder i det græske politiske system, hvor der ikke er løftet en finger siden valget i januar for at gennemføre de reformer, kreditorerne kræver.

Jeg tror stadig, at der findes en løsning – i sidste øjeblik. Ikke en løsning, der bringer Grækenland på ret køl eller sikrer de reformer, der er så nødvendige. Men en ny udskydelse af det endelige sammenbrud. Jeg tror det, fordi det er i EU’s ånd og tradition at finde på udveje, som undgår uigenkaldelige katastrofer og sammenbrud.

Det er noget, som fremkalder stærk kritik hos de EU-skeptikere, som myldrer frem i det europæiske politiske landskab. Men det er i virkeligheden et udtryk for noget af det værdifulde – og helt uundværlige – i det europæiske samarbejde: Selv om nogen opfører sig ud over alle grænser urimeligt, så vil vi ikke forstøde dem. For en sådan svækkelse af det europæiske samarbejde vil have alvorlige geopolitiske konsekvenser for ikke blot europæerne, men også vore vestlige allierede. Det mærker man også i den voksende amerikanske bekymring for, at Grækenland kommer til at sejle sin egen sø.

Grækenland har en vanskelig fortid, med en blodig borgerkrig og et hårdhændet militærdiktatur. Og det var for at hjælpe Grækenland ind på demokratiets sikre vej, at landet blev optaget i EU endnu før, det var politiske eller økonomisk modent til medlemskab. Grækenland ligger et farligt sted på landkortet – og det kan give kuldegysninger at tænke på, hvad der vil ske, hvis ekstremistiske bevægelser finder solidt fodfæste i Grækenland. Hertil kommer Grækenlands åbenlyse spillen med ”det russiske kort”.

I weekenden havde Tsipras en lang telefonsamtale med Ruslands præsident Putin. Samtalen fandt sted på Tsipras’ initiativ. Og de to drøftede mulighederne for, at Grækenland deltager i et russisk gasledningsprojekt som skal konkurrere med et andet projekt, der er støttet af USA og EU.

Det er klart afpresning af EU-partnerne. Og det bidrager til det ikke særligt skønne billede af en populistisk regering, der ikke skyr nogen midler for at varetage egne snævre interesser.

Men jeg tror alligevel, at der senere på måneden vil komme en forståelse mellem EU og Grækenland. Hvor man i Bruxelles vil glæde sig over nogle græske reformtilsagn (som man ved grækerne aldrig i livet vil leve op til) – og hvor den græske regering triumferende vil fortælle hjemme i Athen, at den vandt over de grumme kapitalister i først og fremmest Tyskland. Og så vil man begynde at forberede sig på næste akt i dramaet om den græske gæld, for der kommer en næste akt. Grækenland vil stadig have en gæld på 180 % af sit nationalprodukt. Og der er ingen, som er kommet med gode ideer om, hvordan det problem skal tackles.

122 kommentarer RSS

 1. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jan Petersen: Det véd jeg sgu da ikke! Det har de faktisk ikke fortalt mig noget om!
  Men hvis jeg var PET, så ved jeg godt, hvem jeg ville læææææne mig op ad – ja, efter at Draghsdal nu er sluppet. Den små spruthysteriske Johanne har også været spag i mælet – det kunne jo være at nogle af hendes dukkedrenge havde det indtryk, at hun havde fortalt politiet lidt mere end de synes hun skulle. De lækre gutter ser vi jo i Syrien – og den små spruthysteriske Johanne kunne jo få en meget livlig weekend – den sidste.

 2. Af Jan Petersen

  -

  Medierne DR og TV2 gider dårlig nok skrive om “folkemødet”, såååååå sker der meget andet end de bare drikker en håndfuld fadbamser …… og, for mændenes vedkommende …… streamer lidt porno, efter lukketid ……. griner !

 3. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nu er det altid lidt svært at udtale sig om, hvad der er afledning og hvad der er lokkedue. Det er faktisk meningen med den taktik.

  Det eneste, det siger mig er, at ham Omar, der voldte så megen ulejlighed var ikke den, de havde forventet ville lave attentatet på Wilks. Så må man jo stille Wilders op i stedet for – ja, altså et sted, hvor man kender kloakdekslerne.

 4. Af Jan Petersen

  -

  Ja ok, evt false flag operationer er der utallige af i historien, bare tænk på 9/11 ….. en af de største i nyere tid!

 5. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Næ… false flag – nonsens: Sandheden er, at alle er ligeglade med Grækenland lige nu – der er noget andet, der ligger lige for: Jeg har mine anelser; men er langt fra sikker.
  Alle brikkerne står underligt på brædtet.

 6. Af Per Torbensen

  -

  Ja brikkerne står underligt på brædtet.Englænderne vil ud af EU-Merkel ser meget træt ud,tyskerne vil have D-marken tilbage-Tjekkiet og Polen er ikke interesseret i Euroen ligesom Danmark og Sverige,Holland er tavs-Belgien skaber og opererer med skattely,Frankrig dybt forgældet-Spanien-Portugal lige så-Grækenland total kaput-Italien resignerer med verdens næststørste guld reserve i borgernes lommer samt store flygtninge strømme og fremtidige militære konflikter-det ser sort ud.

 7. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Hørte igår BBC news at i forhandlingerne med Grækenland, nu også talen inde på at simpelhen lade Grækenland gå fallit…..at vinke farvel til den græske gæld på 852 billioner dollars kastet ud af vinduet og borte…..det vil sikkert udløse en domino effekt, hvor svage spillere tages med i faldet….det bedste for Grækenland……men for EU måske nok at de forbløder……at ja Borgsmidt / Torbersen har ret, brikkerne på brædtet er uheldigt placerede, en skak mat position, uanset.

 8. Af Niels Peter Lemche

  -

  Tja, da som sædvanligt et indlæg hænger i filtret … hvad er egentlig de europæiske lande værd individuelt, målt i en verden med gigantstater (Indien, Kina, Brasilien, USA m.fl.)? For slet ikke at tale om målt med de største multinationale firmaer?

  Er det tilbage til Korsbæk, romantikerne her drømmer om? Eller skal Danmark, ligesom Grækenland, og resten af EU-landene være en del af verden: Eller blot de store landes ‘boutique’, hvor man kan købe sjove souvenirs?

 9. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt, fik jeg aldrig noget response på nedennævnte spørgsmål i denne blog. Nu ser jeg så et tal på 852 billioner dollar nævnt. Hvad er egentlig det korrekte tal på Grækenlands gæld?

  “Jeg så iøvrigt nævnt på finans.dk, at Grækenland har en samlet gæld på 320 milliarder euro, og at den hjælpepakke, som siden 2010 har holdt Grækenland ovenvande, er på 240 milliarder euro.

  Vil det sige, at Grækenland totalt skylder 320+240=560 milliarder euro væk? Eller var Grækenlands gæld i 2010 “kun” på 320-240=80 milliarder euro? Men nu, takket være hjælpepakken, er gælden blevet til 80+240=320 milliarder euro?

  Jeg synes tallene forvirrer mig lidt, venligst lidt hjælp!”

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Der er ikke nogen af Jer, der har fattet det.

  Det relevante fortilfælde er Portugal, hvor “nogen” forsøgte at stjæle landet. Det gjorde, at man måtte udpege en økonom til diktator – Antonio Salazar.

 11. Af Jan Petersen

  -

  Thomas Borgsmidt, men hvad er det reelle tal, Grækenland skylder væk? Det har jeg endnu ikke fundet ud af!

 12. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jan Petersen: Det er lige præcis det tal, der ikke kan findes.

  Du skal jo lige være opmærksom på, at der er enorme beløb, der er feset ud af Grækenland; som er kommet tilbage – det er de beløb, som Grækerne nu vil have andre til at betale.

  Det er derfor Din købmandsregning ikke slår til.
  Der er en lang kæde af nogen der låner af sig selv. Hvor meget drejer det sig om netto? Det er ikke til at finde ud af.

  For at man kan skaffe sig et overblik – jeg taler overhovedet ikke om at komme til bunds – så skal IMF/EU ind og have fuldstændig kontrol. Grækenlands håb består deri, at de kommer under fremmed kontrol, der kan opspore de stjålne midler og sørge for at de bliver hevet hjem.
  Det vil ikke ske i noget, der minder om fuldt omfang; men det man kan gøre er, at tage visse dele af den græske økonomi og skille den fra resten – det lader man så køre videre.

  Det er i princippet det samme med “boligejerne” i Danmark: Det er flextumper og narrehoveder. At de skylder sig selv en forfærdelig masse penge: Det kommer altså ikke resten af befolkningen ved. De har en enorm pensionsformue og en enorm ejendomsgæld.

  Det går så lige op i et vist omfang – hvor meget? Ja, det er ikke til at sige, fordi det er ikke til at rive et ærligt svar ud af nogen. En gang imellem finder man noget, der utvivlsomt er svindel – så er der et banksvin, der hopper ud af vinduet og griser fortovet til, så får vi set en lille del af nettotabet; men det tager umådeligt med tid.
  I mellemtiden er der et land, der skal køre.

 13. Af Jan Petersen

  -

  Så min “kæphest” om, at 9/11 egentlig bare var et veltilrettelagt iscenesat medie-stunt, er måske ikke så skæv endda? Iøvrigt holder Bilderberg “(bank-svinene”) deres årlige møde samtidig med “Folkemødet” på Bornholm …….. griner!

 14. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jan Petersen: Nøøø,,,, det viser bare, at Du er et fjols!

  Den form for Egon Olsen som de håndklædehoveder udviser kan ikke tjene et formål….

 15. Af Jan Petersen

  -

  Ok, så er jeg bare et fjols ……. no big deal. Den rigtige version af nutiden skrives først om 50 til 100 år, og så er den historie ret ligegyldig!

 16. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Jan P,
  jeg har beløbet 852 billioner dollars græsk gæld, fra en nyheds tv-kanal nu i ugen, da jeg syntes det var meget interessant skrev jeg straks beløbet op for at huske præsist……dog i nyhedstrømmen tænkte jeg ikke nærmere over hvilken nyhedskanal….sorry…..enten France 24 – Russia Today eller tysk Euro News hvad jeg mest har kikket på nu i ugen….men ukritiskt skrev jeg beløbet 852 billioner Dollars…..ikke millioner, men billioner…..ikke Euro men Dollars….men for troværdighedens skyld har det betydning fra hvilken nyhedskanal….da de fleste nyhedskanaler utroværdige…..eksempelvis er tysk Euro News meget utroværdig!

  Men ja bemærk hvad også Borgsmidt inde på, at tage hensyn til den græske svindel, som mest udspringer fra Wall Street & London, den påtvungne gæld, gæld Grækenland aldrig har påtaget sig, bygget op gennem en pyramide af spekulation og lignende finansielle svindelnumre, for billiarder af dollars diverse finansielle ’værdipapirer’ på regnskaberne i dag, at Grækenland naturligvis uden nogen mulighed for at betale gælden, det er også hensigten at gøre Grækenland bankerot, for at gennemtvinge sin vilje i Grækenland som globalt.
  Det er den samme svindel, som køres over hele verden af de narko-handlende, skatte-unddragende, bankerotte banker, organisere verdensomspændende fiduser.
  Det hele blev tvunget ned over Grækenland gennem en række svindelnumre, i virkeligheden gik pengene kun til at betale Grækenlands internationale bankkreditorer, som Goldman Sachs og andre rovgriske, og for at dække over sporene af korrupte våbenhandlere, som tidligere græske regeringer har forhandlet – som medlemmer af den nuværende, græske regering har dokumenteret.

 17. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jan Petersen: Der er vi så enige! Det er komplet ligegyldigt! Grækenland optager alt for megen opmærksomhed i forhold til sin betydning.

  At den rigtige version af historien så først kommer om 50-100 år – ja, det er ingenlunde givet. Der er væsentlige dele af modstandskampen, der er begravet så dybt, at det er tvivlsomt om det nogen sinde kommer frem.
  Det er heller ikke uproblematisk, for en række – herunder kommunisterne – smykkede sig med lånte fjer.
  Vi ser i dag at personligheder af tilsvarende frastødende karakter som nazisterne efter den kolde krig dukkede hovedet – og ventede bare på en chance for revanche. De har gennem årene lavet deres stormtropper blandt de narkohandlende indvandrerbander – det viser sig jo også, at dem kan de HELLER ikke styre.

 18. Af Jan Petersen

  -

  AF THOMAS BORGSMIDT – 13. JUNI 2015 22:20

  Thomas Borgsmidt, ja Det Radikale Venstre og tidligere statsminister Erik Julius Christian Scavenius er vel et meget godt eksempel herpå!

 19. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jan Petersen: Igen forkert!
  Forkert krig.

 20. Af Jan Petersen

  -

  Thomas Borgsmidt, og hvad er så lige forkert?

 21. Af Arne Hornborg

  -

  Uret tikker for Grækenland. Ganske afgjort. Meget er selvforskyldt.
  Grækenland der er ved at gå statsbankerot. Intet besynderligt i det, med Grækenlands egen uansvarlige økonomi.
  De må klamre sig til en af deres vigtigste indtægtskilder: TURISMEN.
  Selv den bydende nødvendige turisme er grækerne selv ved at smadre.
  De græske øer bliver for tiden og sikkert også i fremtiden oversvømmet med ,,bådflygtninge, fupasylanter, bekvemmelighedsflygtninge” uden at Grækenland gør et eneste skridt til at stoppe dette vanvid.
  Flygtninge der er alt for mange af, flygtninge der må sove på gader, stræder og på strandene.
  Uhumskheder ud over alle grænser.
  Det skal nok lokke flere turister til de forskellige øer, blandt andet Lesbos, hvor situationen er helt ude af kontrol.
  ,,Flygtninge?” der kommer i overfyldte både fra ,,arvefjenden” Tyrkiet.
  Helt grotesk. Hvorfor i alverden sender grækerne ikke de såkaldte flygtninge retur til blandt andet Tyrkiet. Eller skal den stærkt nødvendige turistindustri først smadres totalt, før grækerne vågner?
  Personligt er jeg i gang med at aflyse en bestilt rejse til Lesbos.
  Har ikke lyst til at VADE i ,,fupasylanter”. Ønsker ikke at udsætte mig selv eller min familie for de risici.
  Hvornår vågner Europa, Skandinavien, Danmark, inden vore samfund kollapser?
  Det har ikke manglet på advarsler igennem de sidste 30-40 år, som blot blev ignoreret.
  Berøringsangst, fremmedfjendskhed og det der var værre.
  Undskyld Glistrup. Stort undskyld.
  Jeg hørte til den gruppe der var mere end enig med Glistrup.
  .

 22. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Grækenland har i virkeligheden gode kort på hånden, lad os få alle de finansielle svindelnumre frem på bordet, Grækenland naturligvis uden nogen mulighed for at betale gælden, det skal de heller ikke, altsammen kun svindel, organisere verdensomspændende fiduser.
  Denne række af svindelnumre fra internationale bankkreditorer, tåler nemlig ikke at se dagens lys, lad os få en helt åben gennemsigtig revision, alle parpirer frem i åbenhed på border, fuld offentligt insigt, og fuld åbenhed, da vil vi se alle finurlige svindelnumre…….det vil ske under protest fra de internationale bankkreditorer, som Goldman Sachs, IMF over Wall Street og London og Deutsche bank…. , regnskaberne tåler nemlig ikke at se dagens lys, lad os få en helt åben revision, fuld offentligt insigt, da vil det vise sig at alt var kun svindel, Grækenland skal ikke betale en eneste Drachme eller Euro, da de helt fra start var udsat for regulært svindel.

Kommentarer er lukket.