Srebrenice – i dag for 20 år siden

Af Uffe Ellemann 136

Der er nogle sanseindtryk, som man aldrig slipper. Et sådant indtryk er for mig lugten af død, i en minegang nær Tuzla i Bosnien. Her lå over tusinde lig af mænd og drenge, som var myrdet under massakren i Srebrenice – i dag for 20 år siden. I alt over 8.000 mænd og drenge blev slagtet af serbiske militsfolk under kommando af general Mladic, som i dag omsider efter 16 år i skjul sidder på anklagebænken i Haag. Hvem husker ikke billederne af ham, mens han skålede med den stakkels hollandske oberstløjtnant, som havde kommandoen over de magtesløse FN-soldater, der skulle sikre den ”beskyttede” zone i Srebrenice… Hollænderen tog senere sit eget liv.

Med den lugt siddende dybt i erindringen smerter det, at serbiske politiske ledere i dag benægter massakren – og at Rusland har nedlagt veto i FN’s sikkerhedsråd imod en fordømmelse af massakren som folkemord.

Jeg var i Bosnien et par år efter massakren som medlem af den International Commission on Missing Persons, som var nedsat efter Dayton-fredsaftalen på amerikansk initiativ. Den amerikanske senator Bob Dole var formand, og i kommissionen sad nogle tidligere politikere fra forskellige lande. Kommissionen arbejdede på at skaffe oplysninger om de ca. 20.000 mennesker fra Bosnien, hvis skæbne var ukendt. En del af arbejdet bestod i at identificere de mange lig, som blev fundet i massegrave rundt omkring. Det var en utroligt vanskelig (og makaber) opgave. Mange lig var blevet flyttet rundt for at skjule sporene efter massakren, og mange blev anbragt i nogle gamle forladte mineskakter nær Tuzla. Her lå de, lag på lag i lange rækker. Og luften var tung af den sødlige liglugt, som blev hængene i næsen i dagevis – og i erindringen i årevis.

Inde i byen mødtes jeg med den kvindegruppe, som repræsenterede de efterladte, og som stadig klyngede sig til håbet om, at deres mænd, kærester og sønner endnu var i live. Alle mulige rygter gik om, at der inde i Serbien fandtes andre mineskakter, hvor fanger blev holdt i live. Men på det tidspunkt var der gået fire år siden massakren, og vi kunne ikke give dem håb. Kun arbejde med at få sat navn på de lig og ligrester, der blev funder. Den moderne DNA-teknologi blev taget i anvendelse, og i et samarbejde med Internationalt Røde Kors blev der indsamlet oplysninger, som efterhånden kunne sætte navn på flere og flere ligposer. Nogle år efter mit besøg i Tuzla lykkedes det at få skabt en begravelsesplads ved Srebrenica, hvor man begraver ofrene, efterhånden som de bliver identificeret. Der er allere sat navn på over 6.000 af de over 8.000 ofre, og i dag – på årsdagen for massakren – vil 136 nye ofre blive begravet ved en mindehøjtidelighed.

Men mange serbere søger at kaste slør over begivenhederne, mange benægter, at der overhovedet fandt en massakre sted. Derfor er det vigtigt for historieskrivningen og udsoningen, at sandheden ikke bliver skjult. En FN-resolution skulle fordømme massakren som ”folkemord” – uden i øvrigt at pege fingre af Serbien – men Rusland nedlagde veto.

Det stinker også – ligesom den liglugt, der hele tiden presser sig på i erindringen.

136 kommentarer RSS

 1. Af Kim Olsen

  -

  ha ha hvis nogen er mindre bemidlet i både hoved og røv, er det mig…
  Jeg bliver aldrig som far…..Jeg er en klaphat!

 2. Af Kim Olsen

  -

  Indlæg fra 13:43 er ikke skrevet af mig men af den troll som huserer her på bloggene.

  Jeg skrev indlæg 13:05 til Jørgen Villy Madsen.

  M.v.h.
  Kim Olsen

 3. Af Kim Olsen

  -

  Lur mig om ikke der er personsammenfald mellem ham der skriver i andres navne og provokatøren Jørgen Villy Madsen.

  Retorik, sprogbrug og mangel på argumenter er ens :)

 4. Af Niels Peter Lemche

  -

  Kim Olsen,

  Nå, det er bare det, at JVM og hans eventuelle alias’er er nået dertil, at de ikke har andet svar end: Du er dum!

  Men din analyse af personen og hans alias’er, den er jeg med på.

 5. Af Per Torbensen

  -

  Egentlig mærkeligt med Uffes blok-den gider ikke modstand via argumenter og faktuelle beviser -det meste kun fra nuværende og tidligere hjemmeværns folk.

 6. Af Michael Nielsen

  -

  @NIELS B. LARSEN – 13. JULI 2015 12:15

  NIELS PETER LEMCHE – 13. JULI 2015 10:06

  Det er okay at du læser mit indlæg som sjov og spas. Problemet er bare at det jeg skriver om (dæmoniserings-proces og likviderings-dynamik) i en årrække, har ført til at de forhadte seksuelle minoriteter i Danmark, herunder de som er blevet stemplet som tilhørende sådanne en, på kyniske vis jages land og rige rundt. De bliver fx forsøgt forgiftet og forsøgt beskudt med frekvensvåben. Politiet gør ingenting, Politiets efterretningstjeneste har intet gjort, politikkerne intet gjort, de politiske partier intet gjort, intet er gjort for at beskytte disse individder.

  Med Srebrenice i tankerne samt den jagt der forgår i Danmark på fx de pædofile og de med selv samme stempel, så har vi på afgørende vis noget helt essentielt at lære om hvordan vi forsvarer vort eget demokrati.

  For når først et samfund accepterer at bare én eneste minoritetsgruppe kan dæmoniseres, så bliver det kun et spørgsmål om tid før næste gruppe står for tur.

  Og igen.

  Når først et samfund accepterer at bare én eneste minoritetsgruppe kan likvideres, så er det kun et spørgsmål om tid før næste gruppe står for tur.

  Min lære fra oplevelserne med hæren i Kosovo, tilbage i 1999, er at demokratiet netop handler om at forsvare alle grupper i et samfund. For når samfundet accepterer at bare én enkelt gruppe udsættes for dæmoniseringproces, så har demokratiet spillet fallit og tabt betydeligt terræn i mentaliteten.

  Læren fra Srebrenice er at vi ALTID skal forsvare minoritets-grupper i vores samfund, så vi stopper denne ondskabens spiral af dæmonisering og likvidering.

  Demokrati handler i meget høj grad om bevidst at respektere de grupper i et samfund man ikke kan lide, man måske endda afskyr og hader. Handler om netop denne bevidste respekt, som den mentalitetens selvforsvar respekten på samfundsplan er.

  For uden denne essentielle bevidsthedens respekt, så spreder spiralen af ondskab sig stille og roligt årti efter årti.

 7. Af Kim Olsen

  -

  Michael Nielsen

  Enig! Pædofile, hvor afskyelige de end måtte være, skal stilles for en dommer, have tildelt en forsvarer, og så skal de lukkes inde bag de stive gardiner i rigtigt rigtigt lang tid.

  Jeg er ikke enig i at børnemishandlere har krav på respekt.

  De skal ikke jagtes med frekvensvåben af hellemlige efterretningstjenester. For det bliver de… Jow jow!

 8. Af Anders Brun

  -

  JVM vi venter alle på at du kan give en tydelig definition af Facisme/kommunisme. Da de er det samme, hvis du havde den mindste form for evener til analyse af ting så ville du indse det.

 9. Af Allan G Hansen

  -

  Anders Brun.
  Hvis du virkelig ikke kender til forskellen må du læse noget mere. Der er masser af andre kilder end den jeg fremlægger… prøv selv!
  Det mest pinlige er, at kommunisterne var fascisternes/nazisternes værste fjender af ren ideologisk årsag, hvilket du kan læse selv…

  “Det kommunistiske Manifest af Karl Marx og Friedrich Engels anses for at være bibel af kommunismen. Den autoritative dokument af fascismen er læren om fascismen.
  kommunisme står for et statsløst samfund, hvor alle er lige. Ingen er rig eller fattig i et kommunistisk system. i kommunismen, er det fællesskab, som holder produktionen og de store ressourcer, på den anden side, med fascisme vedrører stat, og det mener stat på toppen af alt. I fascisme staten er altomfattende. For fascisterne er der ingen menneskelige værdier uden for staten. Fascisme mener, at alt er inden for staten og intet er over eller uden for staten eller mod staten. fascismen tror på nationalisme ( herunder økonomisk nationalisme ), korporatisme ( herunder økonomisk planlægning ), militarisme og totalitarisme ( diktatur og social interventionisme ). kommunisterne at tænke globalt, hvor som fascisterne tænker kun på nationalt plan.
  i kommunismen, staten er vogter af alt og det er staten, der ejer alt. På den anden side, i et enkelt ord i fascisme, har staten kontrol over alting, Kommunisme betyder statslige ejerskab og fascisme betyder statslig kontrol.
  Fascisme stammer fra italiensk fascio mening bundt. kommunismen kommer fra fransk communisme, hvilket betyder fælles
  Oversigt “

 10. Af J. Han sen

  -

  Kommunisme er grundlæggende en smuk tanke.
  Den er bare aldrig blevet gennemført noget sted.
  Fascisme og nazisme er rendyrket ondskab.
  Som vi så under Anden Verdenskrig.

  Fascisme og nazisme er kapitalismens opfindelse.
  Altså ideologien for den yderste højrefløj.
  Noget de dog ikke skilter med.
  Man skulle ellers tro, at de ville være stolte over det.

 11. Af Per Torbensen

  -

  Srebrenica var et beskidt spil-hvor Naser Oric efter ordre fra Izetbegovic ,trak sin muslimske hærenhed bort,cirka 5000 mand og blotlagde byen -de hollandske enheder var ladt alene-spillet kunne begynde-Clinton havde lovet at bombe Beograd,hvis byen blev indtaget.

 12. Af Per Torbensen

  -

  Beograd blev bombet kort tid efter-Isetbegovic er ansvarlig for dette massedrab,som ikke kunne udelukkes med 50 ødelagte byer og over 4000 dræbte civile serbiske medborgere,kynisk spil-hukommelsen er åbenbart kort.

 13. Af Per Torbensen

  -

  Kun for en kort bemærkning-føler empati for alle de etniske grupper,som blev ofre i dette kyniske spil-politik er det mest rådne håndværk af alle.

 14. Af peter kocsis

  -

  PER TORBENSEN
  “Clinton havde lovet at bombe Beograd,hvis byen blev indtaget.”

  LØGN

  “Beograd blev bombet kort tid efter-”

  Løgn blev bombet 1999

  “Isetbegovic er ansvarlig for dette massedrab,”

  Idiotisk voplapyk

  “50 ødelagte byer”

  Serberne fik ingen byer ødelagt

  “over 4000 dræbte civile serbiske ”

  The Central Intelligence Agency (CIA) in the United States reported in April 1995 that 90 percent of all the atrocities in the Yugoslav wars up to that point had been committed by Serb militants.[46] Most of these atrocities occurred in Bosnia. In 2004, the ICTY ruled that the Srebrenica massacre constituted genocide.
  According to the Bosnian Book of the Dead—a casualty report published in 2007 by the Research and Documentation Center in Sarajevo—the Bosnian War claimed 350,000 recorded casualties including 97,207 deaths, 40% of whom were civilians. Of those killed, the casualty report estimates that approximately 66 % were Bosnian Muslims- altså mindst 2o000 civile bosniakker dræbt af serberne

 15. Af Kim Olsen

  -

  “Kommunisme er grundlæggende en smuk tanke.
  Den er bare aldrig blevet gennemført noget sted.”

  Nej, og de steder hvor man har forsøgt sig, har det uden undtagelse medført ufattelige lidelser for befolkningen. Godt at vi aldrig vil se kommunismen fuldt udrullet.

  JVM

  “Hvis man ikke er kommunist, er man fascist”. Det vil mange store humabister nok tillade sig at være uenige i… :)

 16. Af Hr. J Hansen

  -

  Af Kim Olsen – 15. juli 2015 2:17
  “Hvis man ikke er kommunist, er man fascist”. Det vil mange store humabister nok tillade sig at være uenige i… :)”

  Nu trækker Kim Olsen jo stalinist kortet hver gang han ingen argumenter har.
  Hvilket stort set vil sige i alle debatter.
  Han indsætter også idiotiske og løgnagtige indlæg i tåbelige navne.
  Som dette:
  “Af Trolden Overalle – 7. juli 2015 00:51
  j Han sen
  Super! Var det ikke sådan vi aftalte vi skulle latterliggøre Kim Olsen.
  Nu tror jeg vist nok han holder sig væk fra blokken.”

  En sød lille dreng denne Kim Olsen.

 17. Af Niels Peter Lemche

  -

  Oml Hr. (Vor Herre bevares) J. Hansen

  Nu vil troldene forvandle sort til hvidt ved at anklage regulære bloggere for at være trolde. Ikke blot stjæler troldene andres identitet (af hvilken grund alene de burde formenes adgang til bloggene), men de fortsætter taktikken, efter at det har vist sig, at deres argumenter–undskyld: postulater–er komme med mudderkastning. Mere fornuftige bidragydere bliver naturligvis svinet til; men det er det eneste middel disse trolde har tilbage.

  Noget har de seriøse dog opnået, at der ikke er mere tilbage til troldene–hvis man da ikke vil betragte JVMs patetiske indlæg om den afdøde kommunismes fortræffeligheder.

 18. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ja, Kim Olsen,

  Nu er troldene trætte af at låne din identitet. Nu svines du også til for de, de skriver i dit navn!

 19. Af Hr. J Han sen

  -

  Af Niels Peter Lemche – 15. juli 2015 8:11

  Har ingen ide om hvem denne Niels Peter Lemche og Kim Olsen måtte være.
  Og hvis identiteter som de måtte skrive i.
  Undertegnede henviste til et indlæg skrevet af Kim Olsen på Henrik Day Poulsens blog.
  Hvor han manipulerede i et andet navn.
  For at fremme sin syge dagsorden.
  Måske skulle Kim Olsen og Niels Peter Lemche prøve at holde deres sti ren.
  Og ikke tilsvine normale og anstændige mennesker.
  Der er sådan set et debatoplæg, som de kunne forsøge at forholde sig til.
  Men det er måske for krævende for dem.

 20. Af Per Torbensen

  -

  Korrekt Beograd blev bombet i 1999-der skulle selvfølgelig have stået-Beograd blev senere
  bombet også p.g.a. Screbrenica-beklager det gik lidt for hurtigt på tasterne PETER KOCSIS.

 21. Af Kim Olsen

  -

  NPL

  Det gør ikke noget.

  Nogen tillægger åbenbart vores synspunkter så stor betydning, at de vælger at bruge energi og kreativitet på at forfalske/citatfuske.

  Det er da en kompliment :)

 22. Af Per Torbensen

  -

  Alle computere har en IP-adresse-derfor at skrive i falske navne,må da være en sag for redaktionen og senere politiet,hvis det holder vand-det er identitets røveri.

 23. Af Anders brun

  -

  Allan det du beskriver er definitioneb på fascime passer på russland i dag og sovjet tidligere. Konklusionen udfra det må så være JVM er en fascist…..

 24. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  …… som beskrevet kommunismen som en smuk tanke, må Jørgen Villy Madsen også representerer noget virkeligt rent og smukt ja tankevækkende smukt…….

 25. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ja, JUF, noget tankevækkende naivt.

  Holder I i hånd?

 26. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Jørgen Villy Madsen har udtrykt kommunismen i klartekst; rent og smukt som beskrevet, Lemche vil om nogen vide at når det kommer til Jørgen Villy, at ja for den rene er alting rent, at kommunismen en smuk tanke.

 27. Af Kim Olsen

  -

  JUF

  Der er ikke noget smukt i at kalde alle der ikke deler ens politiske overbevisning fascister.

  Det er nærmest en lille smule barnligt.

  Jeg har stadig en fornemmelse af, at JVM er en troll, som gør tykt nar af rettroende som dig :)

 28. Af Hr. J. Ha nsen

  -

  Af Kim Olsen – 15. juli 2015 23:36
  “JUF
  Der er ikke noget smukt i at kalde alle der ikke deler ens politiske overbevisning fascister.”

  Er det derfor, at Kim Olsen kalder alle der ikke deler hans politiske overbevisning, og det er alle normale mennesker, for stalinister og kommunister?
  Hans ynkelige hykleri er efterhånden noget patetisk.

 29. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Men Kim Olsen hvor mange gange har jeg ikke bare idag…….hvad Uffe kan bevidne, da alle mine indlæg havnede i filteret……..men placerede Kim Olsen i samme bås som kommetariet flest i denne blog, som fasineret af facisterne i Kiev……..så er det vel ikke underligt om Jørgen Villy Madsen en enkelt lille gang imellem placerer dig imellem facisterne, da jeg en håndfuld gange bare idag placerede dig iblandt nazister og facister i Kiev……..men dit held at alt havnede i filtret…..ja hvad Uffe kan bevidne……din heldige dag idag Olsen…..heldige dag igår Olsen! ….Tillykke!

 30. Af Hr. J. Ha nsen

  -

  Af Kim Olsen – 15. juli 2015 14:24
  “Nogen tillægger åbenbart vores synspunkter så stor betydning, at de vælger at bruge energi og kreativitet på at forfalske/citatfuske.”

  Skrevet af en person som i alle indlæg citatfusker, forfalsker og bruger stråmænd.

  Og man må bedrøve denne Kim Olsen.
  Ingen tillægger hans fuskerier og falsknerier nogen form for betydning.

 31. Af georg christensen

  -

  Hvad skete der, de dage, for tyve år siden i “Srebrenice”? FN og EU sendte mange soldater og bumbe fly , til overvågning af nedslagtningen af “grisebestanden” (menneske liv), Hvad andet? bevirkede denne overvågnings proces?.

  Heldigvis havde det danske forsvarssystem en “oberst” klodsmajor , som turde gå imod, medens generalerne væltede om deres egne bene.

  Resultatet er ikke andet som Europæisk politisk “dumhed” og fuldstændig værdiløshed. Højt betalte krigere sendte vi i krig, for bare at se på, medens nedslagtningen foregik.

  Et “værdiløst Europa” har vi fået, vel nok kun bygget på enkeltstaternes “magtbegær”, et ikke overlevelses dygtig Europa vil nok i fremtiden vise sig.

 32. Af Niels Peter Lemche

  -

  OK, tid at holde op, indtil der kommer en moderering af disse blogs, der kan og vil noget

 33. Af Hr. J. Hans en

  -

  Af Niels Peter Lemche – 16. juli 2015 9:20
  “OK, tid at holde op, indtil der kommer en moderering af disse blogs, der kan og vil noget”

  Helt enig.
  Kun højreekstremister, DFere og fascister må have adgang til debatten.

 34. Af Frank B Pouelsen

  -

  Tænk hvis de sædvanlige kværulanter kunne holde sommerferie ha ha ha de har et behov for, at blive hørt…. Prøv at tælle deres indlæg og konstater hvordan de gentager sig igen og igen og igen og igen og igen…… Man går ikke glip af noget ved at springe dem over, men hvor de dog fylder op… Minder om spam!!!!!!!

 35. Af Kim Olsen

  -

  UEJ tillader åbenbart ikke indlæg hvor man forsvarer sig mod at blive kaldt fascist.

 36. Af hans andersen

  -

  Det er svært at have en mening når vestlig presse er så enøjet, ifølge serberne faldt 7000 hellige krigere i baghold da de var på vej til at plyndre nogle serbiske landsbyer.

  Megen viden gik tabt da den tidligere jugoslaviske præsident pludselig afgik ved døden før han kunne lukke munden op.

Kommentarer er lukket.