Europa under pres

Af Uffe Ellemann 165

Presset mod Europas grænser vil blive ved med at vokse. Der er kræfter i spil, som vanskeligt kan tæmmes. Derfor er hele ”den europæiske idé” under pres: Vi vil gerne bryste os af, at Europa står for nogle særlige værdier – men er vi også i stand til at efterleve disse værdier, når vi udfordres af det massive pres fra mennesker, som ønsker at søge tilflugt i Europa – eller en tilværelse i Europa?

Hvis problemet alene bestod i den aktuelle flygtningesituation er det indlysende, hvad der skulle gøres: De mennesker, der kommer til Europa som flygtninge fra krig og forfølgelse, skal tilbydes asyl indtil den dag, de har mulighed for at vende hjem. Og de europæiske lande må finde udveje til at løfte denne opgave i fællesskab i stedet for at lukke deres grænser og skubbe byrderne over på hinanden. Der eksisterer mekanismer i EU-samarbejdet og erfaringer fra tidligere flygtningesituationer som gør det muligt at håndtere denne situation, også selv om tallene virker skræmmende.

Men opgaven består ikke kun i at håndtere de mange flygtninge fra krig og ufred Syrien, Irak og Afghanistan, hvor Europa bærer på et særligt medansvar efter at have involveret sig i de konflikter, der nu sender mennesker på flugt. Opgaven består også i at håndtere det massive pres af migranter fra især Afrika, som søger en bedre fremtid i Europa. Her står vi overfor det paradoks, at jo bedre muligheder mennesker i disse lande er blevet bibragt til at følge med i, hvad der sker i resten af verden, og jo bedre muligheder de får for at flytte sig over store afstande, desto større bliver migrantpresset mod Europas grænser.

Europa kan umuligt tage imod alle de mennesker, som ønsker sig en tilværelse her. Og det skal Europa heller ikke. Derfor skal der findes en balance imellem kortsigtede løsninger, der tager hensyn til de humanitære opgaver, som presser sig på – og mere langsigtede løsninger, som begrænser migrantpresset. Og det er afgørende for ”Europas sjæl”, om vi finder den rette balance mellem medmenneskelighed og forsvar af egne værdier.

Resten af verden ser med nogen undren på europæernes håndtering af den aktuelle situation: Hvordan kunne det komme bag på europæiske regeringer, at der er en dramatisk stigning i flygtningestrømmen mod Europa? Og hvordan kan det komme bag på Europas regeringer, at migrantpresset fra Afrika vil vokse dramatisk, efter at europæiske fly bombede Ghaddafi bort, og efterlod Libyen som en ”failed state”, der ikke kan stre sine egne grænser?

I betragtning af, at det samlede antal flygtninge fra krige og uroligheder i hele verden nu ifølge FN er oppe på 60 millioner mennesker – det største antal siden Anden Verdenskrig – kan de tal, vi ser i Europa, ikke fremkalde de store avisoverskrifter andre steder i verden. Og ser vi på Syrien, så er der i dag 12 millioner mennesker, som er jaget fra deres hjem af borgerkrigen. Over 4 millioner af dem er søgt ud af landet, over halvdelen til Tyrkiet, resten til Libanon (hvor syriske flygtninge nu udgør en fjerdedel af landets befolkning), Jordan og Ægypten – og mange af dem søger så videre mod Europa. Her må vi erkende, at det hidtidige system, som træder i stedet for en fælles asylpolitik – ”Dublin-forordningen” – reelt er brudt sammen. De lande, som er udsat for det største umiddelbare pres Grækenland, Ungarn, Italien – magter helt enkelt ikke at løse opgaven med at opsamle og registrere de mange flygtninge.

De rige EU-lande må til lommerne: Der er behov for massiv støtte til de partnerlande, som bærer de tungeste byrder – og der er brug for massiv støtte til de nabolande, som huser det største antal flygtninge. Men FN oplyser, at det kniber med at få de lovede midler til at brødføde disse flygtninge: Der skal bruges 4,5 milliarder dollars, kun lidt over en trediedel af disse midler er modtaget. Derfor har World Food Programme indstillet programmer i Jordan og Libyen, så der nu er alvorlig risiko for underernæring af børn i flygtningelejrene. Og under en tredjedel af børnene i lejrene får undervisning. Det er skammeligt. Og et ekstra incitament til at søge mod Europa.

Udsigterne til en snarlig fred i Syrien er ikke de bedste. Præsident Assad støttes nu temmelig åbenlyst af Rusland med kampfly og tropper, og selv om det er et velkomment til kampen mod Islamisk Stat, er det også med til at fastholde det regime, et flertal i den syriske befolkning vendte sig imod.

Dermed får vi endnu engang demonstreret, at Syrien-konflikten også er en slags stedfortræderkrig mellem andre magter – Rusland og Iran på Assads side, USA, Europa, Saudiarabien, Tyrkiet, Ægypten på oprørernes side…

Rusland har ført sig frem med stor magtfuldkommenhed lige siden USA for to år siden afslørede sig selv som en papirtiger i sagen om kemiske våben: Præsident Obama trak en ”streg i sandet” da han sagde, at USA ville reagere, hvis Assad brugte kemiske våben mod sin egen befolkning. Det gjorde han så. Og der skete ikke noget. Putin hånede USA og optrådte som den redningsmand, der sikrede en aftale om en frivillig afvæbning af Syrien med de kemiske våben, som bl.a. danske skibe var med til at fragte bort til destruktion. Men på det seneste er der igen forlydender om, at Assad bruger ikke blot tøndebomber men også kemiske våben mod sin befolkning. Og så sent som i sidste uge blokerede Rusland i FN’s sikkerhedsråd for en plan for kontrol med Syriens kemiske våben…

Vi kommer ikke uden om, at Vesten bærer et medansvar for, at situationen har udviklet sig så forfærdeligt i Syrien – og at millioner af mennesker er drevet på flugt. Derfor skal både USA og Europa også bære deres rimelige andel af byrderne ved at sikre disse mennesker asyl og underhold, indtil de kan vende hjem.

165 kommentarer RSS

 1. Af Per Torbensen

  -

  Rusland har siden sanktioner satte ind,formået at forøge deres egen produktion-læs tyske og østrigske landbrugs konsulenters udtagelser på nettet med 30 procent,dags dato-sanktioner var et wake up call for dem selv-læs lidt på nettet især østrigske og tyske kilder.De Gaulle udtalte,hvem kan regere et land med over 500 forskellige oste-Rusland kan måske bare nøjes med 10.?

 2. Af Per Torbensen

  -

  Danmark har mistet eksport aftaler med Rusland for i om egnen af 6 milliarder kroner-smukt swell og importerer nu muslimske “oste” ind til evig forsørgelse som langt hen af vejen i et tids perspektiv ,vil koste Danmark omvendt propertionalt kassen i absolutte kroner-velkommen til virkeligheden Hr.Borgsmidt.

 3. Af Per Torbensen

  -

  Rusland Hr.Borgsmidt har rejst sig igen og gennem fører med Kina-åbningen af den gamle og nye silkevej,et nyt Euro Asiatisk projekt som vil få Vesten til at blegne i deres eget defatistiske verdenssyn som den evige overlegne-undervurderer aldrig deres såkaldte fjender-bare et godt råd.

 4. Af Per Torbensen

  -

  Rusland og SNG-landene og Kina vil blot ud af dollaren som verdenens betalingsmiddel-kan man fortænke dem i dette-med 1923 i Tyskland som sinds billedet med forbrugeren med trille børe af D-mark for at købe et brød-USAs seddel presse har bare kørt for længe og verdenen har mistet tilliden-som er benzinen for al tillid.

 5. Af Per Torbensen

  -

  Og så lige en undskyldning til dem Hr.Borgsmidt-så ikke lige deres kommentar-vdr deres samlever eller ven Poul med et intermezzo på strøget i Kongens København-selvfølgelig skal man forsvare sine kære og det gjorde de så også og tak for det.

 6. Af Anders Brun

  -

  Per T, du må meget gerne komme med navne på disse konsulenter. Facts er uanset hvad du tror, så er russernes økonomi ring. de bruger penege på våben som du ikke har, deres infrastruktur behøver kraftigt ud bygges.
  Kinas ser heller ikke så godt.

  30% forbedring er da pænt, men det hjælper ikke så meget når Putte ikke vil liberaliserer landbruget. for at få fuldt udbytte og blive en mad super magt. Rusland har arealet til det. Men et korrupt system kvæler landet fuldstændigt og der er det Putin som har ansvaret. Det vil ikke forandres med mindre Putin forsvinder og de får en leder der vil folket godt…

 7. Af Per Torbensen

  -

  Kilderne A.B. —Stefan Durr(med 2 prikker over u) tysker som leder og driver et af de største mejerier i Rusland.

  Det Østrigske institut for økonomisk forskning Kaldet WIFO—-De opgør EUs tab for 2014-15 til
  tabte arbejdspladser 2.5 mill—-samt tabet til 109 mill euro-2014-15.
  M.v.h. Per Torbensen.

 8. Af Per Torbensen

  -

  Brun det er netop det Putin har åbnet for,en liberalisering af landbruget-ingen konkurrence fra Vesten p.g.a. sanktionerne.

 9. Af Per Torbensen

  -

  Rettelse 109 milliarder Euro-2014-15. vdr.23.04.

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Anders Brun: Der er tale om kommunister – ingen andre kan komme med så økonomisk set stupide betragtninger.

  Det, der kan være interessant er at påpege, hvorfor Putins skvalder omkring øget produktion af fødevarer vil forblive vrøvl.

  Sagen er, at vi står overfor stigende fødevarepriser helt generelt og her nytter det ikke noget at ævle om prisen fra dag til dag. Kina kan ikke brødføde sig selv, derfor bliver de nødt til at bruge af deres formue – det kan de så også et langt stykke ad vejen.

  Man kan ikke hæve fødevarepriserne i Kina, fordi det vil betyde, at alt for mange ikke har råd til basale levnedsmidler. Dvs. landbefolkningen får ikke råd til at købe de forbrugsvarer, som industriarbejderne skulle fremstille. Så Kinas situation er vanskelig; men kan holdes på afstand gennem at bruge af formuen.

  Det, der er Ruslands problem er, at deres industriarbejdere ikke KAN producere forbrugsvarer, derfor kommer de til at sulte. Bønderne kan sådan set nok sælge deres produkter; men det bliver eksport, fordi priserne dér er højere.
  Det er her tabet af Ukraine (i russisk optik) kommer til at betyde noget – blæse være med industrien i det østlige Ukraine – den er intet værd. Alene de dybe miner vil aldrig kunne producere rationelt. Altså, når russisk industri ikke kan producere rationelt med en ekstrem konkurrencefordel på energi – så kan vi glemme resten.
  Vi ser allerede problemer med, at russisk landbrug ikke vil sælge til de officielle priser; men hellere eksportere.

  Årsagen til Putin modsanktioner er den enkle: Rusland har ikke råd til at importere fødevarer. Nu kommer det til at betyde så uendelig lidt, at produktiviteten i landbruget stiger – der er ikke nogen, der har råd til at købe. Det ender galt, fordi når sulten breder sig til Skt. Petersborg og Moskva, så bliver der ballade – ligesom under Stalin.

 11. Af Anders Brun

  -

  per den rapport du beskriver er et worst case senario og over flere år. Det er nok en pris der er værd at betale, da de skader sanktionerne gør på den Russiske økonomi er endnu større.
  Selve sanktionerne mod Rusland er netop for at få Rusland til at opfører sig civiliseret.
  Jeg tror ikke Merkel har været uvideb om prisen, men den er trods alt lavere end en fuldkrig mellem Ruskand og vest. Antagligen en krig ingen vil ha.

  Ham dürr står meget tæt på Putin det forklare nok hvorfor han klare sig så godt….

 12. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Anders Brun: Du har fat i den rigtige ende.

  Det er givet, at Rusland aldrig kommer på fode igen – aldrig. Man vil holde Rusland i lortet indtil Rusland er totalt afvæbnet. For Rusland opgiver aldrig sine aggressive hensigter om at true sig til retten til røveri og plyndring.

  Alt det miljøfis og grønne nonsens – det har aldrig været rigtigt – hele idesættet er forkert , hele argumentationsgrundlaget er forkert – objektivt forkert.

  Det koster ikke Europa det fjerneste – udover at slippe af med en parasit. Eksporten til Rusland? Hold da kæft! Mon ikke man hellere vil betale egne bønder noget mere end at pumpe penge ind i Rusland?
  Landbrugspriser reagerer som landbrugspriser altid gør: Med store svingninger – de er i sig selv ustabile.

  Der er i Tyskland enorme overhængende investeringer i infrastruktur: Det er en af årsagerne til Europa hænger så dårligt sammen som det gør. Problemet for Tyskland er, at kommer der en vækst drevet af investeringer i Tyskland, så vil priserne på bygge- og anlæg gå i vejret, man kan kun modernisere den tyske infrastruktur i det omfang det ikke fører til prohibitive prisstigninger. Her er der nogle klare prioriteringer: Den infrastruktur, der binder de baltiske lande tættere til Europa har topprioritet. Nord/syd har tydeligt lavere prioritet.
  Det vil give de baltiske lande en bedre produktivitet og vækst. Selvfølgelig vil der blive passet på de lande.

  Man klapper ned på Putins bankbøger i EU, selvfølgelig gør man det! Det er da Putler, der kommer til at betale for bankernes kollaps. Læg mærke til, at man friholder skatteyderne fra at betale for bankfalliter, så er der kun indskyderne tilbage – og det er i høj grad russerne: Man skal lige have jaget investorernes penge i sikkerhed i amerikanske statsobligationer – de kommer kun tilbage derfra i det omfang der sættes fornuftige investeringer i gang. Investorerne skal da ikke have deres penge ødelagt af at redde fallerede banker.
  Hvem var det, der i sin tid betalte for indførelsen af D-marken: Det var alle krigsspekulanterne! Ludwig Erhard inddrog ganske enkelt alle bankindeståender over 50 mark. Eller rettere betalte kun 1/10 i omvekslingen til D-mark.

  Selvfølgelig bliver det ikke skatteyderne, der kommer til at betale for bankkonkurserne! Se bare på Grækenland – hvem er det, der betaler for fallitten: Indskyderne, som i overordentlig grad er russiske spekulanter. Der er så også nogle skattesvigere, som man ikke har den ringeste medlidenhed med. Lurifakserne er gået over i guld – derfor kommer der et smask på guldprisen – eller rettere russerne kommer til at betale, at der også kommer et tab til Bundesbank, det tager man med i købet, fordi det er en mulighed for at betale for den nødvendige genoprustning.

 13. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Syrien-krigere får ikke opholdstillade – selvfølgelig gør de ikke det: Det var derfor de fik lov til at rejse ud!

  De skal slås ihjel! Om de er ISIL eller PKK og kommunister/nazister – så skal de krepere – gerne smertefuldt.

  Europa under pres? Vrøvl.

  Det er kommunisterne i SF og Enhedslisten, der er. Det er så det samme i Tyskland, hvor Linke og Grüne er samme slags skadedyr!

 14. Af Per Torbensen

  -

  Og Borgsmidt er som sædvanlig poetisk udi bort forklaringer uden synderlig relevans.

 15. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nej, det er ikke Europa, der er under pres: Det er de gamle kommunister, der i dag kalder sig SF og Enhedslisten (i Tyskland “Grüne” og “Linke” hhv.).

  Dels har det jo vist sig, at alt hvad kommunisterne fandt på af terapi var én stor løgn:
  1) Miljø-vrøvl, der sker jo ikke nogen global nedsmeltning og hvad man ellers har fundet på af nonsens.
  2) Der er masser af olie – masser. Nu har jeg ikke helt tal for det sidste halve år; men noget tyder på at olieproduktionen ikke er gearet ned – det sker heller ikke! Det sker ikke af den enkle grund, at Saudi og de andre arabiske lande – for ikke at tale om Iran og Libyen – er i stand til at producere til lavere omkostninger og er klar til at overtage de russiske markedsandele efterhånden som Rusland bliver nødt til at lukke for produktionen – prisen er snart faldet så langt, at Rusland ikke kan producere med fortjeneste – produktion i Rusland er ikke billig. Forekomsterne ligger ad Pommern til og olieledningerne er lange og ikke gratis i vedligehold.
  3) Skolelærerne har jo demonstreret, at de ikke kan undervise i de mest elementære færdigheder – bl.a. fordi lærere ikke kan hverken regne eller stave.
  Det eneste skolelærere gør er at indespærre børn, der ikke har lavet noget kriminelt og tortere, ydmyge og nedgøre de elever, der er bedre begavede end de selv er – dvs. langt over halvdelen af eleverne.

  Det har ligget i kortene igennem længere tid: Truslen om at slippe horden af kriminelle indvandrere på kontanthjælp og narkohandel – den er lidt tom. Tom fordi de forskellig stormtropper kommer op at toppes med hinanden – og det er blodigt. Derfor har kommunisterne forsøgt at skippe deres stormtropper af på en borgerkrig i Syrien og Irak, hvor man som sædvanligt har taget uskyldige som gidsler. Det var det samme man gjorde med SS’erne efter anden verdenskrig: Man lod dem slagte i en af de mange kolonikrige.
  Man har så fra tyrkisk side sendt de regulære kommunistiske PKK terrorister ind for at blive slagtet af ISIL, så svinene kunne æde hinanden op – det er så delvis lykkedes. Man har så bombet ISIL for at få et mere ligeligt myrderi.

  Nu stikker terroristerne af, når tilstrækkelig mange af dem er blevet splattet af bomber og der ikke er olie at stjæle så man kan tjene en uhæderlig skilling. så er det ikke sjovt længere.
  Hovedparten af flygtninge er i Tyrkiet og her skal tyrkerne (med deres mange efterretningstjenester) nok vide at sortere – og sende terroristerne tilbage – eller til Europa. Der så nogle reelle flygtninge imellem – de kan godt søge asyl, for dem er der ikke noget på; men de andre – der er lidt for grimme oplysninger på dem.

  Derfor er venstrefløjen under pres: Det er ikke politiet, de skal være bange for; men deres “egne”.

Kommentarer er lukket.