Obama og Putin må tale med hinanden

Af Uffe Ellemann 120

Der bliver trængsel på de røde løbere i New York og Washington de næste 14 dage. Et hidtil uset opbud af verdensledere vil dukke op på FN’s generalforsamling, hvor luften bliver tung af ord. Nogle besøgende vil naturligt nok tiltrække særlig opmærksomhed. Især tre: Paven, Kinas præsident Xi og Ruslands præsident Putin.

Mon ikke Paven henter den største medieopmærksomhed? Han skal ganske vist ikke til stor festbanket i Det Hvide Hus – han har på karakteristisk vis bedt om et langt mere beskedent arrangement – men han møder den amerikanske befolkning fra “the moral high ground”. Kinas præsident vil nok komme lidt i skyggen, men til gengæld kan han forvente at blive modtaget med pomp og pragt, banket og hornmusik og alt hvad der kan stables på benene.

Putin skal have ladet forstå, at han også gerne vil mødes med den amerikanske præsident. Men Obama synes at være i syv sind: På den ene side er det hans stil at ville tale med alle – på den anden side vil han være bekymret for, om et møde vil blive opfattet som svaghed, eller en form for blåstempling af den statsleder, han åbenhjertigt har betegnet som en bølle. Hvem husker ikke det herlige billede fra deres seneste møde for et år siden, hvor de sad og skulede i hver sin retning med et særdeles talende kropssprog. Obama har jo præcist beskrevet Putin som den utilpassede knægt, der sidder bag i klassen og prøver at finde på nye skarnsstreger, som kan ødelægge legen for de andre….

Men det er på høje tid, de to sætter sig sammen og søger at nå til om ikke enighed så dog i det mindste forståelse om nogle af de ting, der skaber usikkerhed lige nu – først og fremmest Ruslands nye offensiv i Syrien.

Da de første forlydender om massiv russisk overførsel af tropper og våben til Syrien dukkede op for nogle uger siden, blev det vanen tro afvist af Kreml. Men beviserne blev så tydelige, at russerne ikke længere kunne lyve sig fra det. Og i dag står det klart, at der er ved at blive opført en meget stærk militærbase i præsident Assads højborg ved Latakia, at der er udstationeret kampfly, angrebshelikoptere, artilleri og et stort kontingent russiske tropper, herunder specialstyrker. Der er kommet antydnminger fra russisk side om, at man ønsker at gå aktivt ind i kampen mod ISIS – men det ligger naturligvis også i kortene, at der er tale om et forsøg på at cementere præsident Assads vaklende styre, og at det også vil give Rusland en meget stærkere tilstedeværelse i Mellemøsten.

Når man ser, hvilke mærkværdige alliancer der er etableret for at få bugt med ISIS – hidtil uden det store held – så kan det ikke afvises, at russerne med deres brutale tilgang til den slags aktioner kan skubbe udviklingen i den ønskede retning. Men samtidig skabes der en situation så fuld af risikomomenter, at intet forsøg må opgives på at minimere risikoen for fejltagelser og utilsigtede konfrontationer, når russiske fly pludselig opererer i samme luftrum som amerikanske, tyrkiske, israelske osv….

Putin spiller hårdt – og frækt. Han sidder med en dårlig hånd, skulle man mene: Elendig økonomi, svag valuta, sanktioner der bider mere og mere, faldende oliepriser, store problemer i Ukraine. Og så spiller han ud på en helt anden front, i Syrien, hvor han i tilgift ved, at hans udspil vil forlænge borgerkrigen og øge strømmen af flygtninge, som søger mod Europa – tvunget på flugt ikke blot af ISIS, men også af præsident Assads tøndebomber og giftgasser. Flygtningestrømmen truer med at tvinge Europa i knæ, mens USA har store problemer i kampen mod Isis. Og så maser Putin sig pludselig ind på banen.

Det er forståeligt, at mange af præsident Obamas rådgivere advarer ham mod at foretage udspil, som får ham til at virke svag overfor Putin. I forvejen er respekten for den amerikanske præsident undergravet af den ”streg i sandet”, som han trak overfor Assad: Hvis du bruger kemiske våben, falder der brænde ned! Det gjorde der så bare ikke. Og Putin husker de svage reaktioner, da det for otte år siden var Georgien, det gik ud over – og det senere amerikanske forsøg på en ”genstart” i forholdet mellem USA og Rusland, som gjorde USA’s diplomati til grin.

Mern Obama bør tage kontakt til Putin, så der kan skabes en bedre forståelse af situationen parterne imellem.

Den amerikanske forsvarsminister har tidligere i denne uge – trods svære betænkeligheder – taget kontakt til sin russiske kollega i Kreml i et forsøg på at undgå uklarheder i situationen i Syrien. Men det må helt op på topplan. Og Obama bør læse Putin teksten – ”read him the riot act”, som man siger – og gøre det klart, at USA mener det alvorligt med sanktioner og opstilling af et beredskab til beskyttelse af de NATO-lande, som føler sig truet af Rusland (Balterne og Polen). Og samtidig gøre ham det klart, at der er grænser for, hvilken eventyrpolitik Rusland kan føre i Syrien.

Men det må indrømmes: Putin har måske dårlige kort på hånden. Men han spiller dem dygtigt.

Han må bare ikke få lov til at dominere spillet.

120 kommentarer RSS

 1. Af Anders Brun

  -

  Nej JUF, Putte taler med to tunger. Ukraine må ikke bekæmpe terrorister i Østukraine men det er ok at Assad gør det samme. om end endnu mere barbarisk. 250000 dræbte hvor af Assad er ansvarlig for 70-80% af offren for denne terror.
  Så JUF du har fejl, USA her ret. Mere tydeligt kan det vidst ikke siges
  Assad er nød til at gå ellers løser du ikke problemet, i Syrien.
  .

 2. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Brun: Jeg tror planen er at skubbe de fundamentalistisk terrorister sammen med de kommunistiske PKK ind i Rusland, så man kan få et nyt Tjetjenien i Rusland under den kommende borgerkrig. Iran er jo ikke interesseret i dem – længere.
  Man skal ikke glemme, at Tjetjenien fik de gamle Afghanistan veteraner på oprørssiden. De blev nedkæmpet; men med frygtelige tab til russerne.
  Tag ikke fejl: Afghanistan blev hovedsaglig gennemført med ikke-etniske russere.

 3. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  / Anders Brun/ President Putin talte sandt ved FN, dennegang går Putin og Assad fri.
  I en over: 2747 år gammel tekst om fremtiden om disse dage, står der om Putin og de der nu er med ham “De vil stå med små hjelme og små skjold” …………..det er vel morsomt, morsomt eller har jeg tilbragt for lang tid denne blog i selvskab med Brun og Hr Thomas, at der skal så lidt til at more mig.

 4. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Brun /@
  USA & EU havde aftaler med president Janukovich, men istedet deres det voldeligt kup, med hjælp af nynazister & facister, og placerede deres egne USA venlige krigsgale kup regering i Kiev, hensigt for USA udplyndre Ukraine, og konfrontation med Rusland, kupmagerne rager til sig, efterlade landet udplyndret.
  Denne kup regering i Kiev består idag af facister og nazister og bygger på Hitlers nationalsocialismen.

 5. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Så vidt man kan forstå, så var resultatet af det to timers møde mellem Obama og Putin som man kunne forvente: Tidsspilde.

  Det kan godt være, at russerne overraskede USA med sin intervention i Syrien, så var det fordi USA havde ikke troet, at russerne kunne gøre noget så dumt. Den indblanding bliver dyr og blodig – for Rusland.

 6. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Hr Thomas / Sjovt idag at se Obama han famlede lidt over ord fra Putin, Obama ligesom kommer ikke frem til hvad skal han bruge det til, men tydeligt han nu er på sporet, at nu går det mod en ‘fredsplan’, mødet imellem Obama og Putin var slet ikke forgæves, da USA har skabt ISIS vandskeligt for USA at fjerne ISIS (…for USA som at fjerne sit eget barn!!!!!) Derfor går Rusland udenom ISIS, og istedet nu planen at ødelægge ISIS idelogie……..derfor er vi nu på rette spor…….men enderesultat ikke ISIS, ikke deres idelogie, enderesultatet bliver naturligvis helt helt anderledes voldsomt……selv om det pakkes ind overfor befolkningen som en ‘ Fredsplan’ ………befolkningen world wide vågner op i flammer! ………en ‘Fredsplan’ er jo lettest at sælge, men den har overhovedet intet med fred at gøre, tværtimod! ……men den ‘Fredsplan’ kommer!

  /Hr Thomas, pt ingen russisk intervention, det et andet kapitel…./….men enig & suk…….om…….om…….en intervention i Syrien bliver dyr………&…….enig…om……dum- dyr – blodig.

 7. Af Anders Brun

  -

  JUF hvordan har USA skabt IsIs? Du mångerne dokumenterer din påstand, den er cirka lige så fejl som den legende om at CIA skabte talebanerne. Hvilket jo var ISI der skabte dem pga russernes invasion af afganistan. Usa støttede med penge. Men de havde sine tvivel, men fiendens fiende er min ven….

  Så for at resonerer som så er det jo faktisk Russerne der skabte talebanerne pga deres invasion af Afganistan i 70erne og 80erne. Uden den russiske invasion ingen taleban så var al quada ikke kommet og ud fra al-quida så kommer is… Så JUF lad nu vær med at tro på alt hvad din førings officer fortæller…..

 8. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Ja Hr Brun din udredning ganske sjov, ligesom hvad kom først hønen eller ægget?
  Men at USA nu konstant double down, vel det vi helst skulle komme over.

  ‘Fredsløsningen’ som nu er på vej, selv om retfærdig, ellers ville Rusland ikke godkende, men bestemt voldsom, og giver en række nye problemer, og ISIS er der stadig.

 9. Af Anders Brun

  -

  At nedkæmpe is tager tid der har du ret juf. Men det bliver nok uden Assad, da Putte ikke er interesseret i et nyt militært eventyr efter han er kørt fast i Ukraine militært.

  USA og vest har tydeligt gjort det klart for Putte at ja vi kan forhandle, men du er nød til at cutte Assad.

  Hvis ikke så må du sende tropper ind og så kør Putte fast i en krig der ikke kan vindes. Uden store russiske styrker så overlever Assad ikke, men russiske boots on the grund betyder putte bliver mere upopulær hjemme pga tab. De bliver ikke mindre end de tab i Ukraine, disse tab kan han ikke gemme væk.

  Så Juf putte har en skidt hånd at spille, USA og vest skal holde hovedet koldt så ryger Assad. Dog så er Putte nød til at køre et lille show for hans hjemme publikum og de nyttige idioter så som Juf jvm jp og de andre foliehatte…

 10. Af Anders Brun

  -

  Juf det er i øvrigt styrker han ikke besidder. Da de styrker luftbårne, Marineinfanteri og spetznazr i auktion i Georgien, Tjetjenien moldova og Donbas. Hvis han skal ha styrker ind så er det værnepligtige, de får tab og så er Han hurtig upopulær hjemme. Desuden kan han ikke understøtte en ekspedition styrke logistisk. Nej det putte prøver er at komme af med sanktionerne og komme ud af Donbas, og beholde Krim.

 11. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Jeg tror ikke Hr Brun har set russisk diplomati i funktion, det vil du se.

  President Assad naturligvis freddet, lovlig valgt President af Syrien.

  Og enderesultatet denne ‘fredsplan’ så anderledes stort end det der nu ligger på bordet er spinkelt, det kommer naturligvis plan i planen under forhandlingerne, og måske derfor enderesultatet bliver så voldsomt stort og brutalt……at USA får istedet flammende broer & udbrændte ruiner i bytte…..det vil over lig bringe smil på læberne hos Merkel – Hollande – Cameron – Obama………det får vi se, resultatet flammehav og rygende ruiner……altså fra asken og i ilden…..voldsomt men retfærdigt.

 12. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  ……….”komme af med sanktionerne og komme ud af Donbas, og beholde Krim”…….Hr Brun du burde sidde med i FN ved forhandlingerne!

 13. Af Anders Brun

  -

  Juf tro nu ikke alt du læser Putte er totalt uintreseret af Assad. Nej Assad er det Bonde offer han skal bruge til at kunne trække sig ud af Ukraine og beholde Krim.
  Assad bliver ofret, spørgsmålet er om Assad har indset det.
  sanktionerne kvæler Rusland det er dem putte vil af med, var putte interesseret af afhjælpe Assad så var han gået ind for år siden. Så dette er teater for folk. Brød og skuespil, for folket og andre nytige idioter såsom dig Juf.

 14. Af Anders Brun

  -

  juf side med ved FN det er ikke mig men jeg takker for de rosende ord.

 15. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  President Assad af Syrien er freddet, ham vil Rusland aldrig fjerne eller flytte.

  Det kan Hr Brun også se af at Rusland nu iøjeblikket dagligt sejler non stop forsyninger Krimer – Syrien, men som Hr Thomas inde på det dumme i en sådan krig, men Rusland klar, men unødvendigt da det kan alt løses ved forhandling i FN, men President Assad er freddet.

  Hr Brun da må vi så have dig i reserve, om forhandlingerne i FN bliver for vanskelige kan vi altid kalde dig ind, eller mangler dig i Syrien.

 16. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Brun: Jeg tror Du er ret tæt på.

  Putin opfører sig som om han skal have noget til gengæld. Det skal han ikke – her skal ikke handles.

  Ingen tvivl om, at sanktionerne generer, så kan russerne ikke komme til deres stjålne penge. Det, der kommer til at knække Rusland er de lave oliepriser. De kan formentlig kun gå lavere.

  Det egentlige mål er at gøre Rusland ude af stand til at opruste – fordi vi véd, at de så starter en krig, som de har gjort så mange steder. Det bliver smertefuldt, fordi deres atomvåben er hellige.
  Vi ved fra deres intervention i Ukraine, at deres intentioner er fjendtlige. Putin giver sig ikke. Der er ikke andet at gøre end at ruinere Rusland.

 17. Af Anders Brun

  -

  JUF Assad er ikke fredet, Putte ofre ham på samme måde som han ofret russiske soldater i Ukraine for at opnå ingenting. Hvis Assad tror det så er han naiv. Putte har kun en interesse det er sig selv og magt. Der er han som Assad, præcis som Assad gør han alt for at beholde den. Så Assad skal ikke føle sig for sikker, det skal faktisk ikke nogle af Putte´s nyttige idioter.

 18. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Brun ……President Assad af Syrien er freddet, nu rykker Rusland, det bliver voldsomt, jeg kender russerne godt nok til at vide at alle er med fra de fjerneste egne i nord, vil de alle med i front, det bliver voldsomt Hr Brun……..Uffe har kridtet banen op og en skal nu bort……det bliver voldsomt et flammehav.

 19. Af Anders Brun

  -

  JUF nu ved du åbenbart ikke meget om krig eller for den delen noget som helst andet.
  Russerne styrker i Syrien er så små at de ikke gør nogen forskel. 30 kamp fly godt 6 helikopter.
  plus 2000 mand, det er nok nogenlunde det som han kan understøtte logistisk. De markenheder Putte har der måske kan bruges er i Donbas, transnistia, tjetjenien og Giorgien det er (luftbårne, marininfanter og spetznaz) dem har han ikke nok af. For at slå IS skal der indsættes 100000 soldater i syrien alene. dem har Putte ikke,

 20. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Hr Brun nu er der et kapitel I : FN & et kapitel II : Syrien……..kapitel I russisk diplomati i funktion i FN, at nu går det mod en ‘fredsplan’, enderesultat ikke ISIS, enderesultatet helt anderledes voldsomt, vi vågner op i flammer!
  Kapitel II……..at Rusland nu lidt tidligt rykker i Syrien, hvad også Hr Thomas var inde på, at som jeg er enig med Hr Thomas denne suk er dum – dyr – blodig………. enderesultat ikke kun ISIS, enderesultatet bliver helt helt anderledes stort og brutalt…kan ikke beskrives i ord!.
  Men vi er endnu ved Kapitel I : ved FN , hvor Assad & Putin går fri: ” Står med hjelm og lille skjold.”…..Uffe har kridtet op banen…..5 vigtige spillere….. og nu skal en bort, at FN vil nu fjerne en, ……. ‘fredsplan’, over lig vi vågner op i flammer!
  .
  / Rusland har ikke brug for 100.000 mand i Syrien, da enderesultatet i virkeligheden ikke ISIS.

Kommentarer er lukket.