Til lykke til Tyskland – og til Europa

Af Uffe Ellemann 150

Tyskland fejrer i dag 25 året for den tyske forening: Tag der Deutschen Einheit. Der er grund til at ønske Tyskland et hjerteligt til lykke med dagen. Og takken skal være særligt varm fra Tysklands små naboer. For vi har fået et Tyskland, som beviser at det kan være Europas stærkeste magt uden at udgøre en trussel mod andre. Derfor er det også en dag, hvor hele Europa skal ønskes til lykke.

I tiden forud for Tysklands forening var der ellers mange europæiske statsledere, som kørte med den vittighed, som vistnok oprindeligt var formuleret af Italiens premierminister Giulio Andreaotti (eller var det fru Thatcher?): Jeg holder så meget af Tyskland, at jeg er glad for, der er to af slagsen…

Den dumme bemærkning dukkede også op i den danske debat om tysk genforening, og der er ikke noget at sige til, at tyskerne følte sig stødt. De havde med stor omhu skabt et mønsterdemokrati på ruinerne af Det Tredje Rige, og foreningen af den tyske forbundsrepublik med DDR var for dem en fuldendelse af det store demokratiske projekt. Men mange af naboerne var bange for, at det nye forenede Tyskland ville blive for dominerende i Europa. Det var blandt andet baggrunden for de især franske krav om etablering af en europæisk union med fælles valuta, som skulle lægge bånd på den stærke D-Mark’s dominans. Det blev gennemført som en tysk indrømmelse over for resten af Europa – selv om modstanden var stærk i tyske finanskredse – og når det så alligevel er endt med, at Tyskland dominerer i Euroen, kan man ikke bebrejde tyskerne det. Skylden ligger hos de øvrige Euro-lande – også Frankrig – som har brugt Euroen som en sovepude til at undgå nødvendige reformer på arbejdsmarkeder og i pensionssystemer. Og tyskerne måtte til lommerne, når f.eks. grækerne skulle reddes ud af deres selvskabte problemer.

Men tyskerne fulgte den parole, som oprindeligt var formuleret af Thomas Mann, og som den tyske udenrigsminister Hans-Dietrich Genscher tog til sig: Hellere et europæisk Tyskland end et tysk Europa.

Den tyske genforening har bestemt ikke været let. Den viste sig at være langt mere kostbar, end nogen havde ventet – Østtyskland var i en langt elendigere stand end man troede – og Tyskland slås stadig med store problemer som følge af de byrder, der fulgte med. Det varer nok en generation eller to endnu, før de to Tysklande for alvor er smeltet sammen.

Men det nye store Tyskland blev ikke den dominerende politiske aktør, mange havde frygtet. Det er jo bemærkelsesværdigt, at en (nu desværre forhenværende) polsk udenrigsmister, Radoslaw Sikorski, for et par år siden kunne sige på Humboldt Universitetet i Berlin: Jeg frygter ikke for tysk lederskab, jeg frygter for manglen på tysk lederskab.

For det er jo sagen! Tyskernes angst for fortiden har skabt en grundlæggende pacifisme og ulyst til at blande sig i de mange slagsmål på verdensscenen, som kræver resolut indgriben. Og der er stadig politiske ledere i Tyskland, som er hurtigt ude med forslag om at slå en streg over fortidens skurkestreger, når en Putin laver nye spektakulære udspil, som nu hans eventyr i Syrien.

Men det gælder heldigvis ikke de to, som sidder på de formelt højeste poster i Tyskland: Forbundskansler Angela Merkel og forbundspræsident Joachim Gauck. Måske fordi de begge er ”ossi’er”, vokset op i det gamle DDR, og derfor ved alt for godt, hvem de har med at gøre: En gammel KGB-chef fra Dresden, som ikke har glemt sin gamle metier.

Vi har brug for et stærkt Tyskland. Men vi har også brug for, at andre lande i Europa påtager sig en større del af ansvaret for at få Europa til at stå sammen mod de udfordringer, der møder os fra en farlig omverden.

150 kommentarer RSS

 1. Af Jan Andersen

  -

  LEMCHE, du glemte “fakta”.

  Det er faktuelt at USA og EU fra start har støttet oprørene/terroristerne i Syrien, både verbalt, med våben, og med rådgivning. Man havde en plan om Assad skulle fjernes og overtage Syrien.

  Det har nu udviklet sig til, de man støtter i virkligheden ikker de de siger de er, en blanding af forskellige terror fraktioner – og en fortrop til Islamisk Stat, som kommer bagved og værdigør arbejdet med at indtage hele Syrien.

 2. Af Jan Petersen

  -

  Google lidt på ordet teori, så enkel er definitionen på begrebet nu ikke.

 3. Af Anders Brun

  -

  JA det er fact at Assad selv har skapt situationen. Det er fact at Assad har brugt kemiskevåben mod sin egen befolkning, det er fact atbåde Assad og IS er bestialske despoter. Det er fact at Assad dræber flest civile. Det er fact at flest flygter fra Assad.

  Det er derfor nødvændigt at Assad går hvis man vil få banket islamisterne. Det eneste Der sker nu er at der kommer flere Islamister. ikke færre. Men Russerne er ved at køre fast i sandet, præcis som de kørte fast i mudret i Ukraine. De laver præcis det Nato gjorde, går ind i to krige de ikke kan vinde….

  Jeg tror egentlig pdert passer NATO fint at de brænder deres styrker i Syrien…..

 4. Af Niels Peter Lemche

  -

  JVM,

  Nu var det ikke dig, jeg tænkte på; men du vil slås i hartkorn med en Jan Petersen eller Jan Andersen, skal jeg da ikke forhindre dig.

  Jan Andersen ved i hvert fald ikke, hvad han taler om. Alle hans facts er påstande, og da han ikke ved, hvad det vil sige, så er det også ligegyldigt, hvad han siger.

  Og til Jan Petersen: Jo, så enkel er definitionen, og det er klart, at jeg tager mit udgangspunkt hos Karl Popper.

 5. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  BRUN/ …. Ruslands valgte at kalde USA’ eventyr i Syrien bluff, og ganske rigtigt det viste sig tydeligt USA bekæmper slet ikke ISIL, det var kun bluff, USA støtter dem økonomiskt, optræning og med våben, USA bruger chancen at bombe Syriens infrastruktur.
  Det blev bevist ved Damaskus, at giftgas kom fra Saudi Arabien, fundet hos ISIL i udkanten af Damaskus, alt var med fuld labels og declaration og fabrikations land: Made in Saudi Arabia, ingen hemmelighed at ISIL bag giftgas angreb (falsh flag operation) USA propaganda, og at Saudi Arabien deltager aktivt med USA i støtten af ISIL, imod den lovligt valgte regering i Syrien. Assad brugte aldrig giftgas.

 6. Af Anders Brun

  -

  JUF tag nu foliehatten af og kom ind i kampen

 7. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Hr Brun har igen lyttet til propaganda, det var kun propaganda, USA propaganda der vil at ” Assad skal bort!!” men det er kun propaganda Hr Brun, kun under Assads ledelse kan Syrien blive hel igen, kun Assad den lovlige President kan samle Syrien igen, og uden tvivel vil de fleste Syriske vende hjem igen til Syrien den dag der bliver fred under Assad.
  ISIL som flest fremmede folk, banditter ligesom USA, ligesom Saudi Arabien fremmede banditter i Syrien, en hel røverbande der kun kommer for at røve, voldtage og udplyndre Syrien…….Assad Syriens retmæssige lovlige President, tydeligt hans folk elsker ham, tydeligt han bekymrer sig om og elsker sit folk, derfor slår han hårdt ned imod ISIL.

 8. Af Anders Brun

  -

  JUF hvis de nu elsker Assad hvorfor flygter de fleste så fra ham. Så nej de vender ikke tilbage så længe Assad er ved magten. Det sidste ny er IS vinder land trods Putins anstrengelser. Nej Syrien bliver ikke et land de næste 10 år

 9. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Engang i sverige langt ude i skoven stod jeg sammen med min kone pludseligt fremfor en stor Elg, og min kone råbte straks ” løb!” og selvfølgeligt løb jeg alt jeg kunne, min kone løb efter Elgen, selv løb jeg bort fra Elgen så hurtigt jeg kunne!
  Jeg ville også løbe bort, fortrække mig om krig og ISIL…..men i Damaskus er livet næsten normalt, der har folk det godt, det er ISIL og krigen folk fra Syrien flygter fra……men det gør det bestemt ikke bedre at Merkel lokker med penge og fribolig at nogle fra Syrien ser chancen en ekstra fri bolig og ekstra penge fra Tyskland, Euro, men det skyldes kun Merkels dumheder, det kan man ikke skylde på Assad.

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Brun: Sagen er, at Putin gør noget af det dummeste han kan gøre: Han spreder sine styrker.

  Putin holder fast i positioner, han ikke kan forsvare: Kaliningrad, Georgien, Moldovia – og nu Syrien. Det eneste de positioner gør – er at suge forsyninger ud af Rusland.

  Putin kan heller ikke holde større styrker koncentrerede – det giver for stor en risiko for mytteri. Hvem var det, der næsten fik Hitler slået ihjel? Mere væsentligt var nok imidlertid, at det afskar Hitler fra intelligente rådgivere.

 11. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF, du er en stor humorist: Assad den lovlige præsident! Der har vist aldrig været en sådan i Syrien. Hans far tog magten ved et kup i 1971, og at tale om lovlige valg siden er en vittighed.

 12. Af Jan Andersen

  -

  Spørgsmålet er om det Putin gør er en god ide – faktisk laver han en Bush, for som Putin selv siger “bekæmpe dem før de kommer til os”. Det har fået et stort antal kriger fra Tjetjenien til at valfarde til Syrien. Sammen historie om igen fra Afghanistan og Irak.

  Spørgsmålet er, kan man forsvare Syrien, eller ej. Som koger ned til iom ingen vil kæmpe på landjorden, at det afhænger af den Syriske regeringshær. Alternativet, at IS indtager hele Syrien er uoverskueligt, derefter vil man rulle ind over Isreal, og derefter ind i Tyrkiet, og man står med brohoved ind i Europa.

  Vi må nok have Kina med ind i forsvaret af Syrien, alle planer af EU og USA om at overtage Syrien sammen med nogle “oprørere” må lægges til side, og fokusere på det nu gælder om at sikre Syrien.

 13. Af Jan Petersen

  -

  Den oprindelige 9/11 plan – ødelæg 7 lande på 5 år – holdt ikke. Det gør planer iøvrigt aldrig. Der skal justeres undervejs. Det er der blevet med keationer a la Isil Isis, IS og mange andre mindre medie berømte morderbander.

  Problemet i Syrien idag er formentlig, at planlæggerne af disse “oprørsgrupper” ikke længere har overblik over, hvem der myrder hvem – eller hvorfor!

 14. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt er det vel helt logisk, at Tyrkiet nu drages mere medie-målrettet ind i Mellemøst-showet. Tyrkiet og US-millitærbaser på tyrkisk jord har længe trænet og våbenforsynet IS, og med Rusland som ny aktør, er man ligesom tvunget til at bringe et Nato-land på bane. Gu’ ved, hvornår og hvor i øvrige Nato-lande, der fiser en selvmordsbomber (eller flere) til vejrs?

 15. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Lemche/ Assad kunne have klaret ISIL alene, var det ikke fordi ondskabens imperium banditterne USA og deres medløbere fra vest er ham imod, og opbygger ISIL, og befinder sig ulovligt i Syrien, vestens forsøg på at styrte Assad, men hvorfor? Der er overhovedet ingenting i Syrien som vesten har brug for overhovedet…..intet……USA skaber derfor ISIL, ligesom de vækkede til live igen nationalsocialismen i Ukraine, hvorfor?
  Dette drejer sig overhovedet ikke om Assad, men ligesom i Ukraine vestens frustration, vestens indædte had imod Rusland, det faktum at Rusland to millitær baser i Syrien,
  derfor vestens destruktion af Syrien, derfor råbet: ” Assad skal bort!” ……men det er ikke det de mener, de mener: “Rusland skal bort!” …..i virkeligheden er USA og vest fuldstændigt ligeglade med Syrien, fuldstændigt ligeglade med befolkning eller Assad, kun det syriske folk elsker ham.
  USA og vest går over uskyldiges lig, samtidigt Europas undergang, for at nå frem til ‘Rusland’.
  Ruslands samarbejde med Syrien går helt tilbage til 1956, Rusland har igennem alle år hjulpet Syrien med at opbygge Syriens infrastruktur…….Ruslands samarbejde med Syrien igennem årene fra Sovjet tid har opygget et stort had fra vest imod Syrien, alene af den grund Syrien er Ruslands ven.
  Lemche banditterne finder du i NATO og USA, men bare rolig for de skal komme ned med nakken!

 16. Af Jan Petersen

  -

  Hvem er iøvrigt denne Barry Soetoro alias Barack Hussein Obama alias USA’ præsident?

 17. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt trækkes den gode gamle traditionelle spiller Israel-Palæstina også frem i mediernes psyop (psykologisk masse manipulation). Der er skruet ekstra op for blusset i skabelsen af Mellemøstlig “fred”!

  Selv om det er dybt tragisk, kan jeg nu kun trække skævt på smilebåndet!

 18. Af Niels Peter Lemche

  -

  som sagt, JUF, du er en stor humorist!

 19. Af Jan Andersen

  -

  LEMCHE – som en dansker engang i forrige århundrede sagde om A-bomben da man ikke forstod hvordan han kunne joke om noget så alvorligt som A-bomben; “der er noget der er så alvorligt man kun kan joke om det”.

  Samme situation står vi idag – det er så tragikomisk hvordan USA, EU og Nato vælter rundt som en elefant i en glasbutik, som en flok amatører, helt uden at kunne sætte sig i modpartens sted. Dette er ikke WW II hvor man havde begrænset adgang til information, dette er WW III hvor man har adgang til al information med et tryk på en mus.

  Først nu begynder man at interessere sig for Toyota pickups mf, hvor de kommer fra. Jeg skrev om dette her på bloggen for længe siden; man bør holde øje med import og salg af pick up trucks i Europa, det vil give et barometer for hvor og hastigheden for modpartens opbygning af styrker internt i Europa. Men en hvilken som helst bil kan laves om til et platform for en maskingkanon/gevær, dvs det vil i sidste ende ikke betyde det store for udfaldet.

 20. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jeg håber da ikke, Jan Andersen, at du får udbetalt din løn for det vrøvl du skriver i rubler, for de er ikke meget værd. I Tyrkiet i år, hvor det de sidste fem år har vrimlet med russiske turister, var der stort set ingen tilbage.

  Det kan godt være, at de små klovner har vist sig i Syrien som fumlerikker; men nu er overklovnen ankommet, og så går det rigtig godt. Krydsermissiler, der rammer ned i Iran i stedet for i Syrien, jo russerne har ikke tabt evnen til at more os andre.

  Det korte af det lange er, at hvis russerne havde sagt ja for fem år siden, var intet af dette sket. Så var Assad blevet fjernet, Isis havde ikke fået en chance, og vi ville ikke have syriske flygtninge i hundredtusindevis–ud af en flygtningestrøm på 8 til 10 millioner mennesker, de fleste i selve Syrien. Men nu var Putte så fornærmet over ikke at have været med på råd i Libyen, så nu skulle han have sin lille, patetiske hævn.

  Men fortsæt blot med at skrive hyldesindlæg til overklovnen. Syv mål i en ishockeykamp, what a hero!

 21. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Hr Lemche, du har også selv klaret det udmærket i betragning af hvilket selvskab du er havnet i!
  /Lemche, det er differentialet, det kunne ikke klare det, men tag nu rigeligt Hr Lemche, tag nu rigeligt, men differetialet kolapsede ( driveshaft throttle vehicle counterclockwise kickdown) kunne ikke klare, dog det vil jeg gerne, men velfærdsturisterne ville sultestrejke om dage på dåsemad, fordi Hr Lemche de er kun velfærdsturister, men det vil jeg gerne, og tag nu rigeligt Hr Lemche, det vil du se nu kommer dage som specielt du ikke vil syntes om, nu ryddes feltet for banditter deres skurlestreger og deres skjulesteder vil stå i flammer, du kan også få kantarel på dåse, men det er ikke det samme, ikke det samme, men det vil man gerne, tag nu rigeligt, det vil du se det vil man gerne Hr Lemche tag nu rigeligt.
  Vi tænker det samme Hr Lemche, helt det samme, Putin a hero, det var det samme, det var helt det samme.

 22. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  NPL …..har du fra USA propagandakanal ? Ingen til dato de russiske krydsermissiler har forfejlet målet: ISIL, intet russiskt krydsermissil nedstyrtet i Iran til dato, men godt forsøgt Niels Peter, og bestemt morsomt disse mange løsslupne krydsermissiler igennem ‘USA’ deres selvbestaltede ulovlige luftzone, morsomt!

 23. Af Jan Andersen

  -

  Det er iøvrigt iristerende med denne censur på Berlingske tidenes blog – men det er vel hvad der følger af Danmark er i krig, ytringsfriheden indskrænkes til der bliver skrevet kun det man vil ha frem i medierne.

  Bl.a derfor har vi en ny verdenskrig – var alle oplyste var det aldrig sket. Havde pressen gjort deres arbejde var det aldrig sket.

 24. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF,

  jeg ved ikke, hvor meget de betaler dig for dit vrøvl, eller om du sidder et eller andet sted i Moskva og skribler løs efter din herres ordre. Der er såmænd rigeligt med kilder til russernes små fadæser, ikke blot israelske og amerikanske, men også iranske. Og så flyadvarslen i dag mod russiske raketter. Da ingen ved, hvor de rammer — slet ikke russerne — så hellere holde sig helt væk. Jeg håber blot ikke, at en af den havner i Haifa eller Tel Aviv, for så bliver den russiske flåde et skib mindre.

  Næ, russerne har pralet af deres nye superkampvogn, som brød sammen midt på Den Røde Plads, og af jeg ved ikke hvad for avancerede militære systemer, og så kan de ikke engang ramme et sted i det centrale eller østlige Syrien, men skal lige en syv- ottehundrede kilometer længere østpå.

  Ked af det: Du er totalt til grin sammen med dine arbejdsgivere.

 25. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Lemche……ja Niels Peter du har jo lov at gøre forsøget, men intet bevis foreligger fra troværdig kilde for nogen som helst fejlskudt russisk krydsermissil, tværtimod alle krydsermissiler rammer målet 100% som er ISIL, og Rusland følger direkte op med dokumentation, om det var som du siger ville verdenspressen straks kaste sig over Rusland, det ville straks blive opdaget som en verdensnyhed om et enkelt krydsermissil ramte fejl, Rusland ville være de første at informerer dig og befolkning om der nogen gang kommer noget fejlskud, men det er ikke kommet endnu, men godt nok Niels Peter at du er forberedt om noget uventet skulle ske.

 26. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF, som Juan Carlos engang sagde til Hugo Chavez: Hvorfor holder du ikke bare mund!

  Din taktik er gammelkendt: Benægt, benægt, benægt. Ligegyldig hvad andre siger: Benægt!

 27. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Nu tror jeg ikke Juan Carlos ville bede mig eller det Ruslands Forsvarsministerium om at holde mund i denne sammenhæng, det kender jeg Juan Carlos godt nok til at vide, hvor CNN kommer ud med sine sædvanlige fejlmeldinger ( ikke en kanal at se), og henvisninger til anonyme kilder, det er den sædvanlige psykiske US krig at fabrikerer propaganda uden sandhedsværdi.
  Meldingen fra Iran at USA ligesom tidligere her er fulde af løgn, at intet fejlnedslagen krydsermissil i Iran, også meddeles fra det russiske Forsvarsministerium at alle samtlige krydsmissiler har ramt målet.

 28. Af Jan Petersen

  -

  Er det egentlig så underligt, at magthavere tager røven på en hjernedød folkemasse?

 29. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Det må nødvendigvis blive som igår Jan Petersen beskrive det Israel i krig kombineret med at resten af verden en “Fred” det er stærkt set Jan, det må nødvendigvis gå sådant, bliver voldsomt, det ligger i “fredsaftalen” som af navn, men som i virkeligheden ikke er nogen fredsaftale!

 30. Af Anders Brun

  -

  JUF nu er der sted på, men det fact at din arbejds giver siger de altid rammer og ikke har nogle fejl viser at de lyver.
  Men det er ikke noget usædvanligt at nogle falder ned. Det gør Tomahawks også.

  Specielt når man tænker på de tekniske udfordringerne de har med deres Flymotorer til både deres su30 og su 34…
  Så klogt af dem at tage SU25 med da den er primitiv men meget stabil i drift. Vil gætte på de og deres su24 flyver 95% af opgaverne.
  Det forklare også hvorfor de ikke rammer, hvilket tydeligt ses på billederne.

 31. Af Niels Peter Lemche

  -

  Anders Brun,

  En nærmere analyse af JUFs indlæg fortæller, at han ikke fuldtud behersker det sprog, som han skriver på. Der er en række fejl, og indlæggene er ikke altid særlig lette at få mening i. De sidste to indlæg er således delvis uforståelige. Han har lært godt dansk, men ikke perfekt dansk.

 32. Af Jan Petersen

  -

  Så længe jeg har levet (65 år) har der ikke været fred i Mellemøsten. Med den nye “demokratiseringsproces” arabiske forår tyder alt på, at planen heller ikke er at skabe fred i Mellemøsten.

 33. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  /Hr Brun det er yderst elegant Rusland fra air base Latakia, med stor respekt hvordan russerne deres præsise flyvninger rammer målet: ISIL (hvad USA ikke kan), nok verdens bedste jagerfly SU-30 SM, værdt at overveje til Danmark, nu den lave rubelkurs, SU-30 SM er andre jagerfly helt overlegne.
  Intet Krydsermissil nedstyrtet i Iran, ifølge Irans General Musa Kamali, og ifølge Ruslands Forsvarsministerium at har alle krydsermissiler ramt deres mål.
  Ja et kup om Danmark kunne få den nye (årgang 2014) SU-30 SM, nok verdens bedste jagerfly og samtidigt mest stilfulde elegante design.

 34. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Jan P ….du har helt ret det kommer der heller ikke fred i Mellemøsten, det er bare noget vi lader som om, at om skrevet på et parpir at “fred”, men det vil også vise sig ikke værdt det papir “freden” udformet på, og præsist Jan endemålet ikke fred men krig.

 35. Af Jan Petersen

  -

  Krig og den nye trend terror er fed business for mange. Og den seneste trend – illegale migranter – scorer Italiensk, Græsk og Tyrkisk mafia (læs regeringsmedlemmer) fedt på.

  Alle bruger samme buzzword “fred” og sidder og griner røven i laser!

 36. Af Niels Peter Lemche

  -

  Kære alle,

  Prøv at analyser JUFs seneste indlæg. Det lyder som google oversættelser. Tag som eksempel sætningerne “Hr Brun det er yderst elegant Rusland fra air base Latakia, med stor respekt hvordan russerne deres præsise flyvninger rammer målet: ISIL (hvad USA ikke kan), nok verdens bedste jagerfly SU-30 SM,” “…det er yderst elegant Rusland fra air base Latakia med stor respekt hvordan…” Det er ikke dansk. Det er noget andet, som helt ubehjælpsomt forsøges oversat til dansk.

  Det er rent ud sagt russisk propaganda.

 37. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche og Brun: Jeg tror I skal se på en anden ting – netop i forbindelse med Uffe indlæg, som er noget underlig timet – fint nok med det – en journalist kan altid finde en anledning til at skrive.

  Der er mere og mere, der minder om 20 juli attentatet på Hitler.

  1) En gal køter, der står i vejen for et samarbejde og én eller anden form for separat fred.

  2) En hær der bliver smidt ind i mere og mere desparate aktioner, som kun kan skade hæren – uden, at der opnås noget militært.

  3) En fantast, der med fråde om munden brøler mere og mere afsindigt om “Wunderwaffen” og truer alt og alle med atomvåben på den tåbeligst tænkelige måde.

  4) En idiot, der er så angst for at vise sig selv i større byer, at han skal have jagerdækning i luften – bare han skal optræde i TV. Han befinder sig jo på sit landsted i “Wolfsschanze” det meste af tiden.
  Det er jo ikke Vesten og Nato, som Putin skal være bange for: Det er sine “egne” i f.eks. hæren. Bange er han nok også.

  5) Amerikanerne der, viser F-22 i Estland – hvorfra de kan bombe (og jo, de medfører ikke nødvendigvis luft til luft missiler) omtalte landsted – uden at det russiske luftvåben så meget som opdager dem. Læg mærke til, at man i Estisk presse har gjort sig stor umage for at fortælle Jer det.
  Det er sådan set ligegyldigt om et angreb fra Amerikansk hold lykkes eller ej: Kære russiske hær! I vil få skylden, som hele hæren fik det efter von Stauffenberg mislykkedes. Tror I Putin vil være hyggeligere end Hitler? Tror I, at I slipper for at hænge og sprælle på kødkroge, mens I bliver filmet? Selvfølgelig gør I ikke det!

  6) Hæren er jo delt op på samme måde som Hitler gjorde det: Den regulære hær og SS. Luftlanderne er jo “Leibstandarde Vladimir Putin”.

  7) I har slet ikke tænkt på, hvor tæt Lugansk egentlig ligger på Stalingrad. Vel? I det østlige Ukraine ligger i – afskåret og under kamp for at undgå at blive slagtet – og nu nærmer vinteren sig. De undsætningsaktioner – de lykkedes jo heller ikke. Krepere får I lov til.

  Om dette er en opfordring til mytteri i den russiske hær? Tja, det må I tage som I vil. Jeg påpeger bare nogle historiske paralleller. Det havde nok ikke været til ugunst for Hitlers Tyskland – hvis bare et af attentaterne var lykkedes. Jeg ved så ikke hvor meget lyst, I har til at undgå en Nürnberg-process og henrettelse som almindelige forbrydere. Den nedskydning af en flyvemaskine over Ukraine – det alene skulle nok få en del af op at dingle – det er da ikke glemt.

  Om dette indlæg er ment propagandistisk? Til en hær med en elendig efterretningstjeneste – en efterretningstjeneste, der ikke kan se på et kort? Ja, da!

 38. Af Niels Peter Lemche

  -

  Men Thomas Borgsmidt,

  Putte kunne da score syv mål i en ishockey kamp , da han blev 63 forleden! Jeg ved ikke, hvor mange af dem, der var selvmål.

  I øvrigt skal man nok se på Lukasjenkos reaktioner netop over for Putin. Det kan være, at han ved noget, som vi ikke ved. Måske husker han den om kolossen på lerfødder.

 39. Af Anders Brun

  -

  Juf nu er det nok sådan at det russernes jager fly kan er vise sexede manøvre til folk som dig. Så tro nu ikke på alt hvad de skriver på sputniknews, russerne er stadig en generation eller to væk…

 40. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Hr Brun man kan ikke sammenligne Rusland med eksempelvis EU, da EU på vej imod sorte middelalderlige tilstande, EU ikke hvad du ser, ikke hvad du husker, men på vej ned i en helt ny dunkel tidszone af islamistisk hærgen, udplyndring, sygdomme og vold, at kun fortid, ingen fremtid i EU, om ikke du når at komme i sikkerhed i Øst eller i Føderationen.

 41. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche:

  Som det ser ud nu, så er udviklingen – som så ofte før – mod en borgerkrig i Rusland. Det kan godt være, at der “frosne konflikter” rundt omkring – men de er netop det! De konflikter er nemlig ikke løst – hvilket betyder en konstant blødning for Rusland.

 42. Af Niels Peter Lemche

  -

  Thomas Borsmidt,

  og så må man ikke glemme russernes bestandige hovedpine: Kineserne. Vi er så selvoptagne i vest, at vi slet ikke forstår, hvor kineserne har de største interesser (bortset fra i havet ved Kina): nemlig i Sibirien. Putte ved, at han er nød til at have størstedelen af sit militær parat derovre. Han har virkelig problemer der såvel som i syd, hvor man ikke skal tror, at hans muslimske befolkning er fredeligere end den er andre steder. Det er jo kendt nok, at et dominerende element i ISIS er tetjenere, en uhyggelig bande af cut-throats! Han forhindrede i fem år, at vesten rensede ud i Syrien. Nu får han det hele ned i skødet. Lige nu tror jeg, at amerikanerne har sat sig vel til rette til den store komedie: Putte og ISIS. Sidste russer lukker og slukker!

 43. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche:

  Der er det helt fundamentale ved forholdet mellem Kina og Rusland, at Kina er interesseret i lave energipriser og Rusland i høje – det er den eneste reelle eksportvare Rusland har.
  Dermed er der en fundamental interessemodsætning mellem Kina og Rusland.
  Tro ikke ét sekund, at kineserne har tænkt sig at betale overpris for russisk gas/olie! Som marked for kineserne er Rusland intet værd.

  Det andet kineserne er interesseret i er billige fødevarer; men da Ruslands selvforsyningsgrad med levnedsmidler er omtrent lige så ringe som kinesernes, så er der ikke meget at håbe på der.

  Kina gider da ikke administrere Sibirien – selvfølgelig gør de ikke det.

  Det, der er problemet på Ruslands sydflanke er at .- ligesom i Ukraine – så passerer olie/gas.-ledningen gennem en eller anden “-stan”. Læg så mærke til en anden ting: Man taler usbekisk i Usbekistan – hvilket forstås rimelig umiddelbart af tyrkisk talende. Nu er man i Tyrkiet ikke begejstret for PKK-terroristerne, som er kommunister – ganske som deres jublere herhjemme: SF og Enhedslisten – begge partier er overbeviste terroristtilhængere.

  Sagen er den, at Rusland udsætter sig for de samme problemer på sin sydflanke som de har rodet sig ind i i Ukraine – nemlig at gøre sin eksport afhængig af naboer (kald dem, hvad Du vil), som man har behandlet umanerlig dårligt. Altså Letland kunne jo sprænge den gasledning i Østersøen i luften på en eftermiddag med anvendelse af en gang kunstgødning og en robåd. Det er altså ikke smart.
  Sandheden er, at der er ikke nogen, der som Rusland har interesse i at styrke Nato og EU. Var disse to samarbejder der ikke, så ville Ruslands livline afhænge af et dusin forskellige lande med mere eller mindre populistiske regeringer. Havde det ikke været for Nato, så havde f.eks. Litauen – efter overgrebene i Ukraine – simpelt hen sprængt den russiske gaseksport ad helvede til.
  Det er ingen steder mere klart end i tilfældet med Finland, der opretholder et stærkt militær, som planlægningsmæssigt må forudses at stå på spring til at smadre Skt. Petersborg – når Putin nu igen har et overgreb planlagt på en nabo – f.eks. Ungarn. Rusland har ganske enkelt ikke råd til en hær, der er så stor, at den kan sikre alle Ruslands sårbarheder.

  Den tryghed som Rusland får gennem Nato – og den er noget større end den som Nato-landene får gennem Nato – for at kunne eksportere bare en lille smule, den har Rusland ikke råd til at opgive. Sagen er jo, at økonomisk er Ruslands situation håbløs. Den tryghed kommer imidlertid mod en pris – nemlig opgivelse af evnen til at true sine naboer – også med kernevåben. Selvom kernevåbnene har absolut topprioritet for Rusland, så rækker det ikke! Det er jo f.eks. ganske urealistisk, at Rusland kan opruste og erstatte sine nuværende våben. Slet ikke i det omfang, som vil være påkrævet.

  Siden Irak-krigene ved vi jo, hvad russiske våben og militær ledelse er værd – mindre end ingenting. Den russiske flåde f.eks. er jo uden fremtid.
  Vi ser i Ukraine, at bare truslen om at forsyne Ukraine med noget der minder om tidssvarende panserværnsmissiler får russerne til at blegne af angst – helt berettiget.

 44. Af Niels Peter Lemche

  -

  Thomas Borgsmidt,

  filtret desværre. Men prøv de svenske nyheder her til morgen, om flyet, der blev skudt ned i Ukraine!

 45. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche:

  Mjaaahh….. jeg prøver nu at se på guldprisen – hvornår der sker noget dér.

 46. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Jeg tror Du skal se et helt andet sted!

  Læg mærke til energipriserne – ikke så meget olie, for de er låst. Der handles vel stort set ikke noget, for leverandørerne skal sælge ind i fulde lagre – aldrig en gunstig situation, når man vil hæve priserne.

  Du skal lægge mærke til kulpriserne. De ligger allerede 10% under priserne i lavpunktet fra 2009 – de sidste 3-4 år er de faldet støt og roligt. Kul kræver godt nok nogle ret store investeringer i kraftværker; men så har man også med kraft-varme en afsindig høj udnyttelsesgrad. Så kul kan erstatte en del olie – det tager noget tid; men kapital (og dermed investeringer) koster jo ikke noget i vore dage. Der er masser af investorer, der vil være overfornøjede med et langsigtet afkast på 2% ex-inflation.
  Der er masser af kuleksport fra USA, fordi gas er så billig i USA.

  Der er så en vis afstand ned til de historiske priser; men når først miner i Australien kører, så er det kun de marginale omkostninger, der tæller (Columbia i øvrigt også). Så kulprisen skal ned fra knap 60 USD/ton til ´20-25 USD/ton.

  Tilsvarende med olie: Prisen har bevæget sig sidelæns de sidste par måneder omkring 45 USD/brl. – i det tilfælde sker der – ingenting; men på et tidspunkt revner den ballon. Olieprisen skal ned, som jeg sagde for fem år siden, til et niveau på 20 USD/brl. Det kommer til at tage tid; men……

  Jeg tror Du skal være opmærksom på, at lovgivning, der tillader eksport fra USA er stemt igennem Kongressen, dvs. den hænger kun i et evt. præsidentielt veto. Det kan han så komme med; men så går lovforslaget tilbage til Kongressen, hvor det så kan gennemtvinges med 2/3 flertal i (jeg mener det er) Senatet. Det vil afhænge af om USA kan holde en lavere hjemmemarkedspris, så USA har en konkurrencemæssig fordel – det skulle nok være muligt for transport er trods alt ikke gratis – trods alt.

  Der er gaskontrakter med Rusland der er til forhandling – faktisk ret afgørende mange – så mon ikke “nogen” bliver blød i knæene?

  Vi står til endnu en halvering af energipriserne. At investeringerne i vindmøller og solceller er spildt – det er så bare ærgerligt, hvis vi med så enkle midler kan få endnu en halvering af energipriserne. APM er stort set ligeglad, om de tjener penge på at pumpe olie eller på at handle med det og sejle den – penge er penge. Det betyder naturligvis, at kommunisterne i Enhedslisten og SF må indstille sig på, at der ikke er penge til bestikkelse af deres terrorister.

  At Russerne griber til våben i Syrien for at forsvare deres marked, det kommer ikke det smør ved. USA har da bestemt ikke tænkt sig at lade være med at ruinere Iran og diverse terrorbevægelser.
  Sagen er jo den enkle, at Rusland står over for totalt at forsvinde fra oliemarkedet. Hvorfor skulle Bulgarien betale overpris for russisk gas? Nærmere begrundelse savnes. Regasificeringsanlæg er jo småpenge i den sammenhæng – de tager noget tid at lave; men jeg ved ikke om DaeWoo ikke kunne finde på at bygge nogle flere flydende anlæg, som Independence leveret til Litauen – jeg tror den tanke kunne strejfe dem.

  Det største energiproblem bliver at få atomkraftværker nok til at brænde plutonium af i. Rusland kommer til at hoste op med sine kernevåben – hvor nødig de end vil – de får ganske enkelt ikke råd til at opretholde deres atomslagstyrke. Der kommer ikke flere atomubåde: De er nemlig afskyelig dyre i anskaffelse og ikke mindst drift.

  Nu skal man lige have pillet de sidste USD fra russerne i deres valutareserve – så får guldprisen sådan én på hatten, at Rusland er ruineret.

  Det andet er jo, at alle Putins penge er låst af sanktioner på diverse bankkonti. Meningen er jo, at Putin og hans venner skal betale for tabene i bankerne: Det var jo reelt det, der skete med de græske og cypriotiske banker: Den store mængde penge, der gik tabt dér var jo indskydere: Hvem kunne dog finde på at indlåne penge i en græsk bank? Ja, andre end russere – nej, vel?

 47. Af Per Torbensen

  -

  Jo de tyske banker lånte til græske banker-eksorbitant helt ud på overdrevet-men blev reddet af Merkel(læs EU betaler) Spillet gentager sig-Merkel inviterer sværme til Europa (læs EU betaler)Tyskland bestemmer ,deres pris for D-markens erstatning for Euroen-godt vi stadig har vores nationale valuta-kronen og vores retsforbehold.

 48. Af Per Torbensen

  -

  Køb guld Borgsmidt-Ja energipriserne falder-selvfølgelig kineserne vil ikke eksportere til USA for gældsbeviser de ikke kan indløse samt en seddelpresse der kører uden en fornuftig korrektion imellem pengemængden og faktiske samfunds skabte værdier.(USA).

 49. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Per Torbensen: En gang imellem kommer man ud for en bemærkning af så enestående tåbelighed, at den kun kan være brækket ud over bordet af en kommunistisk skolelærer.

  1) P.t. er der ikke nogen tvivl om, at USD er overvurderet. Det skyldes i hovedsagen, at der er en kapitalflugt fra råvareproducerende lande, så som Brasilien, Sydafrika, Australien. Noget vil komme tilbage, når de mest urentable miner er lukket ned; men pointen er, at indtjeningsevnen i erhvervene går fra råvareproduktion til landbrug.
  Prisen på f.eks. majs (som er rimelig stabil – det siger så ikke så forfærdelig meget) ligger højere i dag, fordi den er noteret i USD.

  2) Pengemængden er for stor; men ikke USD. Der er som bekendt ikke nogen videre inflation.
  Det, der sker er, at valutaer reelt forsvinder – CHF, BRL og RUB – for at nævne nogle få: Der er ikke den store handel i dem. Der er nogle banker, der bytter glansbilleder.
  Halvstore valutaer som YEN og AUD har fået hakket ca. 20% væk som følge af deres devalueringer.

  3) Selvfølgelig kan USA betale sin gæld tilbage, hvad ingen håber sker, for så forsvinder der for alvor international likviditet. Betale tilbage med hvad? Ja, med fødevarer. Her er prisen endnu for lav.

  4) Købe guld? Det var dog en tåbelig tanke til de nuværende priser. Men når den pris er faldet med 90%, så kan det være en idé. Danmark har jo ikke nogen nævneværdig guldreserve – så det kunne være en idé at købe ind når det for alvor kommer på udsalg.

  Kort sagt: Per Torbensen har fået proppet imponerende meget nonsens ind i de forholdvis få ord, som hans bakteriehjerne kan rumme. Rigtig skolelærer.

 50. Af Per Torbensen

  -

  Tja Thomas Borgsmidt-nu må de jo snart bestemme for hvem de er som person.

  1.Forsvarede Pouls ære på strøget,mod muslimerne.2.En hjemmeværns mand fra Ringkøbing.3.Far til 2 børn(ungdommelig udgaven).Dobbelt spaltet eller tredobbelt spaltet-spil dog med ærlige kort og undgå svinske anklager mod andre mennesker som ikke engang er deres fjende.

Kommentarer er lukket.