Tyrkiet har retten på sin side

Af Uffe Ellemann 341

Naturligvis er det en alvorlig sag at skyde et fremmed fly ned. Men lad os lige prøve at se sagen fra tyrkernes side:

Russiske kampfly har gentagne gange krænket tyrkisk luftrum. Det er vanskeligt at sige, hvad der er uheld, og hvad der er beviste provokationer, blandt andet for at teste modpartens reaktionsvilje og –evne. Ganske som når russiske fly udfører provokerende flyvninger i det baltiske område, herunder mod Bornholm, som vi har oplevet det et par gange i den senere tid…

Men der er det særlige ved krænkelserne i Tyrkiet, at det sker som led i krigshandlinger. Rusland fører en stærkt aggressiv kampagne i Syrien, formelt for at bekæmpe de terrorister, vi alle gerne ser pulveriseret – IS, ISIL, Daeesh, eller hvad vi nu skal kalde dem – men reelt for at understøtte præsident Assads vaklende regime. Derfor sker langt de fleste bombetogter mod andre modstandsgrupper end IS, og det går også ud over det turkmeniske mindretal i det nordvestlige Syrien. Det var disse grupper – som er etnisk tæt på tyrkerne – der blev udsat for russiske bombeangreb, da et russisk bombefly angiveligt kom ind over tyrkisk område, og blev skudt ned. Og det hører med til historien, at de russiske bombeangreb sker med ”billige” bomber, som tonser løs på civile og militære mål uden smålig skelen til, hvem der ryger med.

Russerne påstår naturligvis, at de ikke var inde over tyrkisk område, og at der ikke blev forsøgt givet varsler fra det tyrkiske F-16 fly, som skød det russiske SDU-24 bombefly ned. Men Putin benægtede jo også længe og forarget, at der var russiske soldater inde i Ukraine. Han synes at have lært af italiensk fodbold: Når der bliver tacklet skal man smide sig ned og råbe AV, hvor er de andre bare grove og feje… Og den er der altid nogen, der hopper på.

Det forekommer sandsynligt, at tyrkerne har ret i, at tyrkisk luftrum blev krænket. Der er andre, som kortlægger aktiviteten i luften, og tyrkerne er ikke blevet modsagt herfra. Tyrkiet har også fremsat lydoptagelser som sandsynliggør, at det russiske fly gentagne gange blev advaret – ikke fra det tyrkiske F-16 fly (her har russerne tilsyneladende ret), men fra en radarstation, der overvåget luftrummet over Tyrkiet.

Alt tyder således på, at Tyrkiet har retten på sin side – selv om den russiske propagandamaskine kører for fuld kraft med påstande om det modsatte. Og selv om det ser ud til, at der er sket grove forbrydelser mod de piloter, der i første omgang reddede sig ud af bombeflyet, men senere blev beskudt af partisaner mens de dalede dned i deres faldskærme. Den sag vil nok blive udnyttet til det yderste i den russiske mediemølle. Men det kan man ikke bebrejde Tyrkiet.

Tyrkiet begærede hastemøde i NATO’s Råd, og her fik tyrkerne naturligvis fuld opbakning. Russerne ved derfor, at hvis de svarer igen militært på nedskydningen, vil de risikere at komme i konflikt med hele NATO.

Det er meget vigtigt, at der ikke rystes på hånden i denne sag – selv om mange europæiske ledere har meget travlt med at få etableret et samarbejde mellem Rusland og Vesten om terrorbekæmpelsen i Syrien. En håndfast reaktion som den, vi hidtil har set – først fra tyrkisk side og derefter fra NATO’s – kan forhåbentlig også mindske Putins lyst til nye eventyr i det baltiske område.

Derfor er det en udbredt forventning, at den russiske reaktion overfor Tyrkiet vil begrænse sig til skældsord og måske udvalgte sanktioner, f.eks. mod turismen (som vil have den sidegevinst at den klemte økonomi på Krim kan få et lille hjælpende løft). Men naturligvis ved man aldrig med Putin. Han har tidligere reageret hensynsløst og uden blik for den risiko, han løber – i tillid til, at modparten viser svaghed.

På baggrund af den måde, russerne fører krig på i Syrien, forekommer den franske præsident Hollande’s shuttle-diplomati mellem Washington og Moskva en smule naivt. Russerne har demonstreret, at de har deres egne mål, og deres egen måde at føre krig på. Deres bombninger falder helt i tråd med de tøndebomber, Assads styrker har smidt i hovedet på civilbefolkningen – og den form for krigsførelse kan man naturligvis ikke alliere sig med, om end mange (også i Danmark) synes af have sympati for, at man bare bomber løs, uden hensyn til, om der ryger civile og kvinder og børn med i købet.

341 kommentarer RSS

 1. Af Helge Nørager

  -

  Hej, Hr. Niels Peter Lemche.

  Leveringsmetode:Post Danmark
  Track & Trace nr.:00370720682604316230

  Til andre, Hr. Niels Peter Lemche, har endnu ikke taget det rødt lysende tastatur i drift, det er undervejs til modtager.

 2. Af r. vangkilde

  -

  ELLEMANNS KOLDKRIGS VETERANER ! – banker rust og savner totalt nytænkning ELLER, vil man
  alligevel have en Europahær, som kan forsvare EU mere seriøst, og så lade Putin drage i landkrig mod IS, fordi jeg tror ikke vores demokrati er anvendelig til realistisk krig, ELLER skal
  vi fortsat ofre vores sønner i dumme politiske beslutninger, når Afghanistan var en lærestreg.
  Tyrkiet har jo bundet fanget NATO, så nu vil EU lande betale for opbevaring af flygtninge i nærområdet. ELLER hvor meget skal vi blande os i, når ikke vi vil forsvare og overvåge vores eget nærområde.

 3. Af Jørgen F.

  -

  Vangkilde, din gamle GRU officer –

  Det hedder jo ‘bondefanget’.

 4. Af Niels Peter Lemche

  -

  Helge Nørager,

  Nu skal jeg for en gangs skyld starte med stort; men resten af dit indlæg er forvrøvlet. Sproget i Danmark fastsættes af Dansk Sprognævn, og deres afgørelser er bindende for al offentlig virksomhed, som jeg har været en del af siden 1964. De/du debatten har været overstået i hvert fald siden firserne, så det hjælper ikke noget, at du insisterer.

  Jeg indrømmer, at jeg har mine problemer med Dansk Sprognævn, lige siden de tillod ‘fordi at’; men det er fuldt lovligt.

 5. Af Bergner Frederiksen

  -

  Det var rart at se at nogen havde mod til at saette Rusland/Sovjet paa plads.
  Nedskydningen var helt rigtig og man maa haabe at hvis Rusland fortsaetter
  med overflyvninger over Tyrkisk luftrum , at Tyrkiet saa fortsaetter succeen.
  Vi har desvaerre ingen Leder i Vesten og Rusland er blevet lukket ind paa grund heraf,
  idet Barrack Hussien O- som han kaldes herovre, absolut intet foretager sig.
  Putin har vaeret dygtig til at udnytte tomrummet til at tage magten fra Vesten.
  Vi behoever en ny Leder og det kan desvaerre ikke blive foer end i 2017.
  Rarack Hussien O – kan naa at lave mange ulykker endnu, idet det er hans maal
  at omdanne USA fra at vaere et staerkt kapetalistisk land til et stort socialistisk land.

 6. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  I virkeligheden stjæler de æbler i en anden mands baghave ( man kan godt stjæle æbler i en anden mands baghave, man skal bare være sikker på ikke at få øretæver!) og den garanti har Merkel og Obama ikke, de har derimod ingen hensigt at respekterer Syriens lovligt valgte præsident, udtalte også Tyskland idag, i så fald skal de holde sig borte fra Syrien, fordi at det vil de aldrig slippe godt fra…..aldrig nogensinde!
  Merkel i ugen for at tænde byens store juletræ, Merkel meddeler samtidigt at Tyskland deres værnemagt rykker i krig……giver en kvalm eftersmag, har jeg misforstået fredsbudskabet!?!!!

  Jan A beskriver det præsist hvordan der stjæles med arme og ben fra Syrien, har EU og NATO lande iøvrigt tænkt sig at betale tilbage det de stjal fra Syrien, det i krig ødelagte for det Syriske folk, ellers er de bare gemene banditter, kun tyveknægte, det er de, det kan alle se, det besynderlige de har selv alt, alligevel stjæler de Syriens olie, dræber og hærger…..kun usle typer, de vil komme ned med nakken!!!!!

 7. Af Niels Peter Lemche

  -

  Putenikkernes og kremlingernes sidste svada inden tæppefald for denne blog!

  Syriens lovligt valgte præsident, det må være dagens største vittighed. Måske fik han ikke 105%, som vist var det sidste, Saddam opnåede, men noget omkring 98%? Ingen modkandidater, naturligvis. Nej, JUF og dine venner, nu er I da helt desperate.

  Jeg så lige efter: 88.7% i 2014, med to ‘modkandidater’. Bashar, nu må du oppe dig!

  21 andre kandidater blev i øvrigt valgt fra.

  Jo, jeg glemte lige: Al Syriens olie skriver JUF. De har nu aldrig haft meget; men der står/stod nogle pumper ovre ved Raqqa. Pengene nåede aldrig længere end til Assad-familiens egne lommer.

  Så løgn på løgn på løgn!

 8. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  N. P. Lemche, der kommer sommetider ytringer, også fra NATO, ja de eksisterer endnu, fordi at Stoltenberg udtaler her i ugen at han står bag ved den sindsyge Erdogan hans alle skurkestreger, en forsamling banditter, NATO nu presset ud på flanken, den islamistiske hastige magtovertagelse af EU, NATO nu presset helt op i et hjørne imod grænsen til Rusland, risikerer at komme under dobbeltild, snart vil vi se NATO overløbere, og at ISIS og NATO bekender sig til det samme, yallaher i en selvdestruktiv auktion, taber både land og folk undervejs, i virkeligheden de sidste krampetrækninger fra NATO!

 9. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Bergner Frederiksen: Du har ret så langt, at Obama har lavet en gang fedtspilleri. Det gør amerikanerne altid…. når de så slår til, så er det massivt – og sent.
  Det kan vi sgu ikke vente på!

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  J H: Du kolporterer Putins propaganda – og det bliver altså ikke mere rigtigt af at blive gentaget.

  Dels har man ikke tilstrækkeligt med lastbiler til at transportere olien.

  Dels får oliekilderne jævnligt et pulver fra luften, hvilket så russerne undlader.

  Dels er lastbiler en håbløs måde at transportere olie – i blot nogenlunde mængde – over nogen videre strækning.

  Dels er der ikke længere de store penge i at hugge olien – ikke efter at olieprisen er faldet med 2/3.

  Disse helt enkle kendsgerninger markerer Dig som ét af Putins nazistiske skadedyr.

 11. Af Niels Peter Lemche

  -

  Taktikken klar igen igen:

  Først et propagandafremstød for Putte; dernæst, når der bliver svaret et personangreb på den, der svarer.

  igen-igen…

 12. Af Niels Peter Lemche

  -

  det her kom ikke op i aftes:

  JUF,

  Igen dette forfærdelige, usammenhængende dansk. Kunne du ikke få bevilget et ordentlig kursus i sproget?

  Og det er ren propaganda, er en anden sag, og så dum, at den ikke har nogen gang på jorden.

  Men du vil nyde (eller vil du) sidste nyt fra fronten: Russerne vil ikke købe tyrkiske grønsager. Nej, de køber nu israelske, nemlig dem, som Israel pga. boycot ikke kan sælge i Europa. Hokuspokus, og Bibbi og Putte er sluppet af med et problem. I det hele taget er nyalliancen mellem Israel og Rusland interessant. For det første bliver ingen russiske fly, der kommer ind over Israel, skudt ned. Der er garanti herfor, og for det andet skydes der ikke på israelske fly over Syrien. Det er det med, at russerne nu kalder Israel for en russisk delstat. Jeg har på fornemmelsen, at spillet i Mellemøsten nu er så kompliceret, at det er fuldstændig umuligt at forudse, hvordan regionen vil se ud om bare fem til ti år.

 13. Af Niels Peter Lemche

  -

  har haft et lille indlæg hængende siden i aftes, men det egentlige her er: Hvor får Putte nu sine grønsager fra?

  Fra Israel! Bibi må ikke sælge i EU pga. boycot, så han sælger til sin gode ven Putte. Så har han også lovet Putte ikke at skyde på hans fly, hvis de kommer ind over Israel. Kabalen er gået op.

 14. Af Kim P Olsen

  -

  Hvorfor mon Jens Hansens (nu kalder han sig J H) altid ender med beskyldninger om n azisme?

  For at spolere debatten såmænd!

  Hvorfor under nyt navn? Fordi Jens Hansen er blokeret såmænd!

  Hvorfor er Jens Hansen blokeret? Fordi han spolerer debaen – ofte i andre debattørers navne.

 15. Af Helge Nørager

  -

  Fra Dan Turell’s digt. Det er ikke let..

  Hr. Niels Peter Lemche
  Ikke alt jeg gør er lige smart, har skabt forvirring, håber dog at et smil, kan opstå.
  Det var positivt, ment, men korrekt at forvirringen opstod. Har forsøgt at overbevise om, at jeg og kun mig er ansvarlig.

  “Og fordi det ikke er let for nogen
  sker det så tit
  At det bliver for meget
  pludselig bliver det for meget for en eller anden
  et postbud eller en popmusiker eller en portør
  pludselig kan man ikke klare det mere
  og det hele slår klik for en
  pludselig ligner det hele en stor slimet paranoid sammensværgelse
  hele livet igennem er man bare blevet proppet ud og ind af skoler og arbejdspladser som det passede andre
  man har altid bare skullet bukke og skrabe bare for at betale og sige tak
  man får lov til at sætte et kryds hvert fjerde år og i øvrigt er der ingen der spørger om hvad man mener med noget som helst “.

 16. Af Ulf Timmermann

  -

  Staves ‘grøntsager’ – ikke ‘grønsager’. Og ikke ‘Putte”, men ‘Putin’. Der er simpelthen for mange stavefejl i den her UEJ-tråd.

 17. Af J H

  -

  Af Thomas Borgsmidt – 2. december 2015 5:53

  Nå, så er den gamle anløbne nazist Borgsmidt igen på banen med hans druksnak.

  Ser at Ellemann har fjernet et indlæg, hvor jeg stiller nogle konkrete spørgsmål til ham.
  Blandt andet om hans holdning til, at ISIS sælger olie til Tyrkiet.
  Men den slags er der ikke plads til på Ellemanns blog.
  Der skal jo være god plads til Borgsmidts fuldemands vrøvl.

 18. Af J H

  -

  Endnu et spørgsmål Ellemann.
  Borgsmidt og Lemche laver ikke andet end at svine andre til på din blog.
  Man må ikke svare dem.
  Hvorfor Ellemann.
  Er det fordi at de med deres syge vrøvl bakker op om dig?

 19. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Jeg har sgu vænnet mig til det, sådan da, gennem 10 år.

  Først var det banksvinene og deres løgnehistorier og propaganda omkring 2005 (ak, ja tiden går), nu holder de nogenlunde kæft – specielt når politiet kommer med spørgsmål – eller tager de svanedykket ud fra 6. sal.

  Nu med Putte og hans mester Jakel show. Samme metode! Der er ikke noget, der ændrer sig.
  Det giver os så en tidshorisont for, hvornår de holder op – de bliver nok skudt af russerne – de har det med at reagere.
  Det passer nok meget fint, for om fem år vil Rusland bryde sammen totalt – om ikke af andre årsager, så de demografiske.

 20. Af Thomas Borgsmidt

  -

  For lige at slå fast: Det med sanktionerne mod ferierejser i Tyrkiet og deres grøntsager:

  Det er at gøre en dyd ud af nødvendigheden: Russerne har ikke råd til nogen af delene – så enkelt er det.

  De baltiske lande har allerede prøvet den omgang. Der er så nogle avlere, der evt. skal lægge driften om eller rationalisere.

  Russerne har aldrig lavet ordentlige grøntsager – aldrig. Det er nemlig ret arbejdsintensivt og de russiske forbrugere har aldrig villet betale ordentlige priser – derfor lader bønderne være med at producere.

 21. Af Ulf Timmermann

  -

  Åh nej, kan de heller ikke dyrke grøntsager! Forhåbentlig kan de i det mindste stave til dem.

 22. Af Ulf Timmermann

  -

  Iøvrigt, spændende emne, grøntsager. I al fald er jeg uvidende om, om Danmark er netto eksportør eller netto importør af netop grøntsager. Hit med svaret.

 23. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ulf Timmermann,
  Må jeg som til Helge Nørager anbefale Den Danske Ordbog, internetversionen. Det er landets officielle ordbog, og ifølge den hedder det grøntsag eller grønsag. Så gider jeg ikke høre mere om det.

 24. Af Helge Nørager

  -

  Ok, råt for usødet.
  Selv en akademiker burde fatte at give andre øgenavne er forkert.

 25. Af Niels Peter Lemche

  -

  Helge Nørager,

  hvis det er Putte, du mener, så kan jeg ikke se nogen grund til ikke at kalde ham det. En lille, selvhævdende mand, øjensynlig med et veludviklet minderværdskompleks, paret med trængen til at hævde sig selv. Jo, han er en ‘Putte’.

 26. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Hr Lemche det kan være vanskeligt at forstå for andre, hvorfor Hr Lemche vil bombe en lovlig valgt præsident. En elsket præsident med en popularitet på 98% , tag til eksempel Løkke, med et flertal hans befolkning der ville fritages fra islamistiskt indvandring, men Løkke lytter kun til den 1 % den rigeste del deres fortsatte udplyndring af Danmark, men derfor tæppebomber man ikke Danmark, fordi at Løkkes popularitet langt – langt – langt under Assads, fordi at Assad var aldrig en landsforædder, aldrig, men Løkke, hvad var Løkke?
  Men uanset Hr Lemche, man tæppebomber ikke en lovlig statsminister, vanskeligt at forstå, men uanset det gør man ikke!

 27. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF,

  Bombe hvem??? Putte eller Assad???

  Assad lovlig valgt præsident: Jo, den har været her før, og det er stadig noget vrøvl. Assad er ikke en lovlig valgt præsident.

  Hvad er det nu, du finder på?

 28. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Tag nu bare Tyskland der vil i krig i Syrien, men Tyskland indrømmer de har ingen strategie, ved end ikke hvad der videre skal ske, eller hvorfor, ingen plan, men de vil i virkeligheden så frygteligt gerne i krig!
  Dette er jo næsten Stalingrad om igen, og Hr Lemche kan jeg love dig de tyske kommer aldrig mere hjem.
  Men Hr Lemche det er ikke lovligt at stjæle olien fra Syrien, selv om du fortæller at der ikke er særligt meget olie, det gør det jo kun endnu mere ulovligt, at de rige lande stjæler fra et fattigt krigshærget land, syntes Hr Lemche ikke det er underlødigt at skurkestreger?
  Vigtigst for os at Assad ingen trudsel for Europa, Daesh er derimod trudslen.

 29. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Filteret slog til…/N Peter Lemche…… naturligvis det vigtige for os at vide Assad, at Putin er ingen trudsel imod Europa, det kunne du ikke vide, derimod at ISIS den store trudsel.

 30. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  /N P Lemche, naturligvis vigtigt for os at vide Assad, ingen trudsel imod Europa, derimod at ISIS den store store trudsel.

 31. Af J. Ha ns en

  -

  Af Niels Peter Lemche – 2. december 2015 14:43
  “Må jeg som til Helge Nørager anbefale Den Danske Ordbog, internetversionen. Det er landets officielle ordbog, og ifølge den hedder det grøntsag eller grønsag.”

  Enig.
  Det er ikke relevant om Lemche sidder som en grøntsag eller en grønsag i sofaen.

 32. Af Ulf Timmermann

  -

  Har forgæves forsøgt at slå “putenikkerne” op, Lemche, men uden gevinst. Tror du ikke, det skal staves med to t’er?

 33. Af J H

  -

  Lemche påstår jo, at han er professor.
  Det er nok derfor, at det kniber med sprogfærdighederne.

 34. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF: Nok laver jeg selv for mange fejl, men der er ikke noget, der hedder trudsel. Det hedder trussel.

  Ellers fortsætter tilsviningskampagnen for fuld udblæsning i denne ellers døde blog.

 35. Af J Han se n

  -

  Af Niels Peter Lemche – 3. december 2015 7:14
  “Ellers fortsætter tilsviningskampagnen for fuld udblæsning i denne ellers døde blog.”

  Ja.
  Det er ret ubehageligt, det som Lemche og Borgsmidt har gang i.
  Men de keder sig vel.

 36. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Vladimir Putin Q&A idag : ” Vi sælger nu flere grøntsager, end vi sælger våben!”

 37. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Vladimir Putin Q&A idag : ” Vi sælger nu flere grøntsager, end vi sælger våben!”

 38. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  / V. Putin Q&A idag; ” Nogle af de beslutninger vi tager, er bedre end tidligere beslutninger!”

 39. Af Ulf Timmermann

  -

  Svært at forestille sig U.S.A. sælge flere grøntsager end våben. Hvad siger du Borgsmidt, hvad kan du forestille dig?

 40. Af Anders Brun

  -

  Putte taler til sit eget folk, og puttenikkerne, uden hold i virkeligheden. Klassisk Sovjetisk retorik….

 41. Af R. Vangkilde

  -

  LØKKE ER BUNDET FANGET! – udskriv valg, situationen er uholdbar. De ikke stuerene
  Vil intet ansvar. DF holder hænderne på ryggen af berøringsangst. Ellemann jeg deler
  Dine bekymringer, man voldtaget demokratiet ELLER kald det terror.

Kommentarer er lukket.