Fred i Vor Tid? Mon dog…

Af Uffe Ellemann 141

Vi er før blevet vildført af fredsbudskaber fra München. Men vi vil jo så gerne tro på det i en verden fuld af uro og trusler. Sådan var det, da Chamberlain blev snydt i München i 1938. Og sådan ser det desværre også ud til at være i dagens München, hvor den store sikkerhedskonference ”Wehrkunde” var rammen om en aftale mellem en lang ække lande med Rusland og USA i spidsen om en pause i krigshandlingerne i Syrien. Efter fem års stadigt blodigere borgerkrig griber vi efter ethvert halmstrå. Men kigger vi ”aftalen” efter i sømmene, efterlader den ikke megen sandsynlighed for, at den kan omsættes til virkelighed.

Skylden for det er først og fremmest Ruslands. Ingen tvivl om det. Efter at Rusland gik ind i den syriske borgerkrig i september sidste år med massiv støtte til den da alvorligt trængte præsident Assad – under påskud af at ”bekæmpe terrorister” – er det blevet stadigt vanskeligere at tro på en snarlig fredeliggørelse af det plagede land. I dag er Assad ved at sidde stærkt på den beboede vestlige del af Syrien, støttet af russiske bombefly, den iranske revolutionsgarde, Hezbollah-kæmpere fra Libanon og ”frivillige” fra den tjetjenske præsident Ramzan Kadyrovs militser, der optræder som Putins forlængede arm, når der er brug for at gøre et stykke beskidt arbejde.

Læg mærke til, hvad der blev sagt efter indgåelsen af ”aftalen” i München: Kampene mod terrorister vil naturligvis ikke standse.

Rimeligt nok – ISIS/Daesh kan ikke være med i nogen våbenstilstandsaftale, og derfor vil den USA-ledede koalition mod IS naturligvis fortsætte. Men i den russiske optik er alle, der er imod ”Assads lovlige regering” pr. definition terrorister, og derfor ligger det i kortene, at bekæmpelsen af de mere moderate oprørsgrupper, som støttes af USA-koalitionen, vil fortsætte – indtil målene er nået.

De fortsatte russiske bombninger af Aleppo førte i forrige uge til, at fredsforhandlingerne i Geneve standsede endnu før de var begyndt. Og siden er det blevet dokumenteret, at russerne lyver, når de påstår at der bruges ”intelligente” bomber, der tager hensyn til civilbefolkningen. Beviset kom i form af film og billeder, som russerne selv offentliggjorde i den massive hjemlige forherligelse af krigsindsatsen i Syrien, som skal få opmærksomheden bort fra de tomme hylder i forretningerne. Samtidig med, at en talsmand fra den russiske udenrigsministerium forarget afviste den ”amerikanske propaganda” om brug af ikke-styrede bomber, kunne man således på TV se russiske fly vælte den slags bomber ned over Aleppo… (Se det selv på YouTube: https://youtu.be/5J69bAw4guI?t=1m1s )

Russerne påstår, at de bomber ISIS/Daesh, mens amerikanerne hævder, at højst 10 procent af de russiske bomber er gået den vej. Resten er smidt i hovedet på de oprørsgrupper, som støttes af USA-koalitionen, og bombingerne er gået ud over hospitaler, moskeer, kornsiloer, vandrensningsanlæg osv… Tusinder af civile er dræbt, titusinder drevet på flugt, og flere er på vej.

Så er det lidt vanskeligt at sidde stille, når man hører den russiske premierminister Medvedev stå i München og klage over, at USA og NATO truer Rusland, og at Rusland derfor er presset ind i en ny kold krig.

141 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  Til dem der iøvrigt gider, så følg sagen om US Supreme Court Justice Antonin Scalia’s sudden death, med en pude over hovedet.

  Store medier som Reuters og BBC har artikler omkring det logiske spørgsmål – hvorfor er der ikke foretager en obduktion af liget?

 2. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jan Petersen, han var firs. Du/jeg ved jo intet om hans helbredstilstand i de sidste år, han levede. En ting er sikker: Var der noget fusk her, ville de amerikanske aviser være fulde af historier herom. Du har aldrig forstået pressens betydning i USA. Det er ikke som i Putins kleptokrati. Journalister myrdes ikke på åben gade.

 3. Af Jan Petersen

  -

  Lemche, jeg gider dårlig svare på dit intetsigende ævl. Men af hensyn til andre så Google Washington Post artiklen: “The death of Antonin Scalia: Chaos, confusion and conflicting reports.”

 4. Af Niels Peter Lemche

  -

  Thomas Borsmidt, dine foragtede svenskere har en meget informativ i dag i Dagens Nyheter om Putins kleptokrati. Sammenligningen mellem hans statsmodel og en gammel, længe opstaldet bil, er fremragende. Et studie i, hvordan man skaber et diktatur.

 5. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det kan da godt være, at svenskerne synes, at Putin er et dumt svin – det er så almindeligt. Men hvad har de tænkt sig at gøre ved det?

  Det er ligesom ikke nok at synes.

 6. Af Niels Peter Lemche

  -

  Löfven gentager nok bare sig selv og siger: Det må vi se på! Og ser bekymret ud. Han er så dum, at han får Løkke til at se smart ud.

 7. Af Jørgen F.

  -

  Breaking: Obama har indstillet Barry Soetoro til ny højesteretsdommer.

 8. Af Jan Petersen

  -

  Barry Soetoro, det er jo ham der Harrison J Bounel alias mr big Hussein Obama. Skal da blive spændende at se, om én af dem ikke kan trække vejret med en pude over hovedet. Griner højt!

 9. Af Jørgen F.

  -

  …ja – der er vist total kaos derovre omkring Scalia’s død. På kun et par timer når man, fordi familien ikke ønskede obduktion, at få af afhentet liget og hældt balsameringsvæske i den afdøde nærmest uden læge involvering.

  Nu er der vist slået på konspirations alarmknappen – og der skulle komme en ’sikker’ dødsattest senere på ugen.

  Men rygterne er mange og sjove!

 10. Af Niels Peter Lemche

  -

  Thomas Borgsmidt, det interessante er, at Sverige de facto er blevet medlem af NATO, sådan ad bagdøren. Med den nye aftale har NATO egentlig fri adgang til svensk territorium i tilfældet af optrapning i Østersøen, som kommer. Lægger Sverige jord til, er de vel også krigsførende. Hvad de ikke forstår er, at de ikke uden videre beskyttes af traktaten. Men det er typisk: Små hop på stedet.

  Nu starter det så småt op igen i Ukraine. Samme spil som sidste år, samme løgne. Er Syrien kun en afledningsmanøvre fra Putins side? Artiklen i Dagens Nyheter i dag var interessant, fordi logikken er, at Putin vil eskalere sine satsninger, fuldstændig ligesom en lille mand med fipskæg gjorde for firs år siden. Russerne banker han på plads vhj. af trusler og direkte undertrykkelse. Propagandamaskinen er kørt i stilling, og vi ser den jo tydelig på disse blogs, lige efter KGB-håndbogen, ikke nogen nyt i forhold til den kolde krigs propaganda.

  Lad os håbe, at der ikke foræres ham noget som helst i form af økonomiske lettelser. Det var økonomien, der kvalte Sovjetunionen. Man kan lige så godt gentage manøvren.

  Og så er der gjort plads til hans lakajer her…

 11. Af Niels Peter Lemche

  -

  UEJ, er du der overhovedet?

 12. Af Niels Peter Lemche

  -

  eller er det bare TB, der er bandlyst?

 13. Af Niels Peter Lemche

  -

  og en ommer … TB, det interessante er, at Sverige de facto er blevet medlem af NATO, sådan ad bagdøren. Med den nye aftale har NATO egentlig fri adgang til svensk territorium i tilfældet af optrapning i Østersøen, som kommer. Lægger Sverige jord til, er de vel også krigsførende. Hvad de ikke forstår er, at de ikke uden videre beskyttes af traktaten. Men det er typisk: Små hop på stedet.

  Nu starter det så småt op igen i Ukraine. Samme spil som sidste år, samme løgne. Er Syrien kun en afledningsmanøvre fra Putins side? Artiklen i Dagens Nyheter i dag var interessant, fordi logikken er, at Putin vil eskalere sine satsninger, fuldstændig ligesom en lille mand med fipskæg gjorde for firs år siden. Russerne banker han på plads vhj. af trusler og direkte undertrykkelse. Propagandamaskinen er kørt i stilling, og vi ser den jo tydelig på disse blogs, lige efter KGB-håndbogen, ikke nogen nyt i forhold til den kolde krigs propaganda.

  Lad os håbe, at der ikke foræres ham noget som helst i form af økonomiske lettelser. Det var økonomien, der kvalte Sovjetunionen. Man kan lige så godt gentage manøvren.

  Og så er der gjort plads til hans lakajer her…

 14. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jep, der er TB, der er bandlyst

 15. Af Anders Brun

  -

  jan p du må ha en meget stor fantasi for at få dine konspirations teorier til at hænge sammen.
  Det får faktisk EKH udregninger til at virke realistiske. Nej Jan P du er det man kalder en ufo…..

 16. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Jeg har da lagt mærke til, at Sverrig har opgivet suveræniteten. Det har jeg vidst i årevis. Er det 10 år siden søværnet fik en installation i Skåne?

  Selvfølgelig vil vi da ikke forsvare Sverrig og svensk besat Danmark. De hverken kan eller vil. Selvfølgelig vil vi da i krigstid bruge svensk luftrum til at forsvare os mod flyangreb. Det manglede bare, når det nu ikke bliver forsvaret af svenskerne. Den transittrafik af russiske bombefly skal standses inden den når dansk luftrum.

  Det er det, jeg hele tiden har sagt: Sverrig er ikke noget land; men et depot for radioaktivt affald og fængsel for svært belastede kriminelle. Der er da ikke nogen, der lægger mærke til narkohandlende terrorbander i Sverrig – de er så almindelige dér.

  Det er så også baggrunden for, at jeg er ganske åben for et finsk medlemskab af Nato, hvis de selv vil – og det bliver resultatet; men Sverrig skal nedlægges. Nato har ingen interesse i et svensk medlemskab -.Ukraine: Det kan overvejes, såfremt de opfylder de nærmere betingelser.
  Jeg så også at amerikanske B-52 – efter invitation – øvede i svensk luftrum. At det så nok nærmere var minering af Skt. Petersborg/Stockholm, man øvede – det er noget andet. (Jeg kan tage fejl; men B-52 har fra gammel tid haft minelægning i lav højde som opgave.)

  Det svenskerne lægger op til, som de gjorde i 1938 og senere er, at Sverrig skal forsvares til sidste dansker – det skal blive løgn skal det. Sverrig vil ikke kunne leve op til Nato-forpligtigelser. Så enkelt er det.
  Der er så kommet det til, at de svenske banker gennem de sidste 10-20 år har undergravet enhver form for svensk økonomi. Du kan bare se stormløbet mod kronen i foråret 2015: Det var fra svenske banker – så vidt jeg kan se – fortrinsvis Nordea. Det blev for så vidt afværget i denne omgang.
  Sverrig har ikke nationaliserede banker: Sverrig er en bankejet stat! Det er derfor Nordea er den eneste globalt systemvigtige bank i Norden.

  Problemet er, at svenskerne kun vil have de stykker med marcipan i æsken af de fyldte chokolader.
  Det er da også derfor, at svenske fly til Flyvevåbnet reelt ikke kommer på tale – man kan ikke stole på svenskere. Det véd vi alt om siden Draken. At Gripen så er uegnet til opgaverne: Det er noget andet.

  Schweizerne har et noget tilsvarende problem med alle de russiske mafia-penge der er indskudt i deres banker. Det er så til at overkomme dér, fordi russerne ikke kan komme til Schweiz uden at krænke Nato-luftrum – og så bliver de skudt ned, som i Tyrkiet – længe inden de når Schweiz.

  Men hele den diskussion er noget uaktuel: Rusland holder ikke ret længe endnu. Spørgsmålet er om Rusland overlever til udgangen af juli. Med de nuværende oliepriser er det tvivlsomt. Simpel hoved regning.
  Der sker ikke nogen videre handel i olie – ikke via børserne, for Saudi handler udenom. Du kan ikke lave prisforhøjelser ind i så fulde lagre, som er tilfældet i øjeblikket, hvor hver eneste amerikanske reservedunk er fuld. Servicestationerne er propfulde. Overproduktionen af olie på 1-2% fortsætter.
  Det holder Rusland ikke til.
  Om det bliver udgangen af juli eller noget længere er et spørgsmål; men jeg har kommet med et gæt, fordi en forudsigelse der ikke kan være forkert, den er intet værd. Det væsentlige er at finde ud af HVOR forudsigelsen ikke fik ret. HVILKE af forudsætningerne, der var forkerte!

 17. Af Jan Petersen

  -

  Jørgen F, ja Scalia’s pludselige helt naturlige død med en pude over hovedet er en vaskeægte konspiration.

  Til dem, der endnu ikke ved, hvad en konspirationsteori er. Det er, når nogen forsøger at finde ud af, hvordan og af hvilke årsager Scalia egentlig døde!

  Nu er en amerikansk højesterets dommer ikke en helt ligegyldig person. Faktisk mere magtfuld end selv præsidenten. Derfor råber ansvarlige medier og borgere vagt i gevær. Det skal de simpelthen gøre!

  Selvsagt er der på forhånd dømt fordækt spil i den sag!

 18. Af Axel Eriksen

  -

  Meget fordækt, at en 80-årig dør – og så med en pude over hovedet. Det at ligge med en pude over hovedet, har jeg da selv gjort mange gange, men er altid vågnet op! Nu er jeg jo heller ikke 80!

  Min “konspirationsteori”, når familien angiveligt ville have en hurtig balsamering:
  Hvis han er død p.g.a. iltmangel, så er det familien, der står bag – penge?

  På den anden side ville puden nok være fjernet! Se, det var en “teori” – og man har jo aldrig før hørt om 80-åriges død – slet ikke højesteretsdommere, der vistnok lever evigt!

 19. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Lemche: “Löfven gentager nok bare sig selv og siger: Det må vi se på! Og ser bekymret ud. Han er så dum, at han får Løkke til at se smart ud.”

  Hr Lemche dukker så pludseligt op sammen med gøg og gokke!?!!

 20. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF, hvad laver du dog her?

 21. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Desperate råb fra hinsidan idag, fra Lemche, at situationen i Sverige åbenbart forværret dag for dag, desperate meldinger disse sidste 24 timer fra Lemche, der åbenbart ikke længere kender mig igen: ” JUF, hvad laver du dog her? ”
  “…..det er TB, der er bandlyst” ……
  “…. TB, er bandlyst? ”
  Lemche påberåber sig endda alt højere magter: “UEJ, er du der overhovedet? ” “…..det er TB, der er bandlyst” ……

  Mon Uffe er der overhovet et godt spørgsmål?

  Sædvanligvist at denne Lemche foretrækker skurkestreger frem for åbne forhandlinger, og ærlighed, for ja det ender vel alligevel med freds forhandlingerne med Rusland, vanskeligt javist, men det er vores egen skyld, også Uffe kender om nogen til alle skurkestreger.
  Tanken hvor mange islamister uofficielt i Sverige nu 2016 hvor hele mellemøsten og Afrika på vej, at forstår udmærket Lemches desperate situation og råb fra hinsidan, dette exodus hvor islamisterne overtager og beriger alt, du Lemche vi aner ikke vores undergang inden alt er for sent, de kommer for at udplyndre, her hjælper ingen NATO tværtimod, sammen med Frontex accelererer kun undergangen, placerer civilbefolkningen til deres egen overlevelseskamp, at den stærkeste ikke overlever, men om heldig slipper bort i tide.

  Men ro på Hr Lemche, selv om Hr Thomas bandlyst, kommer han sikkert engang igen, selv om du tvivler på UEJ’ eksistens, at bare roligt, vi andre er hos dig i tankerne, selv nu situationen i Sverige 2016 åbenbart forværret dag for dag, at kommentariet er på plads nu i undergangen!

 22. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF, for meget vodka på kontoret i dag. Jeg har lidt svært ved at finde hoved og hale i dit indlæg.

 23. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Lem che/ Essensen egentligt den at der er masser af fattige menneske vi kan inviterer, kun må vi sikrer os at de ikke er islamister fra Mellemøsten – Afrika eller US imperialister, da de er de allerfarligste Hr Lemche, de allerfarligste!.

 24. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ja, JUF, i din optik, nok lidt sløret. Men det er en del af det system af propaganda, du er tilknyttet.

 25. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Lemc he/ I godhedsindustriens navn vi snød os selv, hvem vil overhovedet i fremtiden bo i et islamistiskt Europa? Så helt unødvendigt fra start at ødelægge Europa, at kaste befolkningen ud i en overlevelseskamp! Let at ødelægge, men umuligt at igen bygge Europa op!
  Ligeledes som du selv Lemche om nogen, kender til det fra Syrien/Irak, hvor uvuderlige urgamle kulturskatte nu for evigt og altid går tabt, ligeledes vil det nu også gå for Europa!

 26. Af Jan Andersen

  -

  Ser at at den faste skare af tysk sprogede førerbunker officerer nu er på igen.

  Jeres nye fører taber også denne gang krigen i Nordafrika, og mod Rusland for den sagsskyld. Der er intet nyt fra Vestfronten, man går i krig som vaneligt, denne gang dog som luxus krigsfører hvor man får andre til at udføre det beskidte arbejde i ly af natten.

  Måske netop derfor taber man krigen i Nordafrika, man kan jo ikke åbent og ærligt fortælle vælgerne, at man opmuntrede til kup i Syrien, at man støtter hvem som helst som kan hjælpe med at erobre Nordafrika – uanset det medfører Syrien bliver brandt ned til jorden, uanset civile tab i Syrien, , uanset Grækenland og andre randlande mister store dele af deres territorie, uanset Europa må lukke grænserne op for millioner, uanset Europa bliver kastet ud i en krise af dimensioner, på ubestemt tid.

  Foresøget på at erorbre Nordafrika må siges at have fejlet – en stor del af æren har det Rusland som man begyndte at chikanere ved også at starte et kup i Ukraine. Måske Ruslands indgriben i Syrien var en tak for sidst til EU/Nato/USA ?

  Var det prisen værd at forsøge indtage Nordafrika Uffe ?

 27. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Sagen er jo mere enklere, når man tager Tyrkiets interesser i betragtning.

  For Tyrkiet er spørgsmålet ikke om Assad og PKK skal bekæmpes eller ISIS slås ned: Begge dele er efter tyrkisk opfattelse en god ting. PKK og ISIS skal begge slås ihjel.
  Derfor den tyrkiske politik med at åbne grænsen for flygtninge fra de reelle oppositionelle, der hverken vil have Assad eller muslimsk terror.

  Russerne er så – også reelt – bange for, at PKK-terroristerne bliver skubbet fra Irak/Iran ind i diverse “-stan” syd for Rusland. For Rusland er det så en løsning, at disse terrorister bliver skubbet hele vejen vestover til Syrien. Det mener de så Assad kan være dem behjælpelig med: Det går så ud over befolkningen i den ca. 100 km zone op mod Tyrkiet, hvor det ikke er så let at stikke af.
  Læg mærke til, hvor Tyrkiet bruger artilleri mod PKK stillinger. De terrorister vil de under ingen omstændigheder have levende ind i Tyrkiet.

  Situationen kan efter Tyrkisk mening og erfaring ikke klares uden en militær intervention, hvis man støtter enten den ene eller den anden part. Her kan Assad ikke være en del af løsningen.
  Tyrkiet vil så vidt muligt undgå at skride ind militært; men vil gøre det, hvis russerne ikke holder op med at støtte PKK.

  Russerne skal aldeles ikke tro, de er noget. En betydelig del af den russiske gaseksport ´(Blue Stream) går via Tyrkiet. Tyrkiet, der nu får alternative leverandører i form af det nordlige Irak. Iran og Syrien. Her er det tyrkerne, der har fat i den lange ende.
  Det er rigtigt, at Tyrkiet – efter russernes kontrasanktioner – har øget eksporten af fødevarer til Rusland; men de vil altså gerne have betaling i rigtige penge.

  Samtidig er Tyrkiet langt fra fornøjet med russernes fremfærd i Georgien og “grænsereguleringerne” – som russerne har foretaget efter samme opskrift som Ukraine – længere østpå. Der er ikke nogen, der som Tyrkiet har støttet Georgien og deres evt. Nato-medlemskab som Tyrkiet.

  Samtidig er Iskenderun den logiske udskibningshavn for olieeksport. Her kan Tyrkiet ikke se nogen grund til at have de russiske voldspsykopater sejlende løse rundt så tæt på som Latakya. Ingen vej uden om Tyrkiet for gas-import til Rumænien/Bulgarien: Der ´kommer ikke nogen gastankere gennem Bosperus – det er simpelt hen for farligt.

 28. Af Axel Eriksen

  -

  @ Jan Andersen!

  Er Ruslands interesser i Nordafrika gået for nær – hvilke?
  Og så gå aktivt ind i den 5-årige borgerkrig i Syrien til gengæld?

 29. Af Niels Peter Lemche

  -

  TB, jeg t’ør ikke skrive dit navn fultud, for så ender jeg i filtret: Det hele minder om den russiske flådes meriter under den japansk-russiske krig: Slaget på Doggerbanken, derefter mødet mellem de to eskadrer i det indiske ocean, den ene del var gået gennem Suezkanalen, den anden syd om Afrika, og da de mødtes, indledte de kamp mod hinanden. Og endelig, da de kom ud østpå og mødte japanerne: De kom, de så, og de sank til bunds.

  Der er nogle konstante fakta ved russisk militærindsats.

 30. Af Jan Andersen

  -

  Tyrkiets oprustning til krig i Irak og Syrtien er jo ikke noget de selv har fundet på, og ikke noget de ville gøre hvis ikke “det 4. rige” stod bagved og skubbede.

  Tyrkiet er EU/Nato/USA´s marionet der udfører det beskidte arbejde, i ly af natten. Planen med at erobre Nordafrika er åbenbar ikke helt opgivet. Er betalingen penge, medlemskab af EU, at EU/NATO/USA derefter hjælper med at udrydde Kurderne og erobre deres områder ?

 31. Af Jan Andersen

  -

  De opmacherede kolonner af tog ved den Tyrkiske grænse, med tungt materiel som tanks, holder der endnu på grund af Russerne. Jeg tror vi kan regne med disse kolonner bliver sønderbombet det minut de krydser grænsen.

  Russerne har lagt flere misil ubåde og skibe i området.

  3. Verdenskrig går ind i en ny fase.

 32. Af Jørgen F.

  -

  Tyrkiet har fået ny nationalsang – kringsatt av fiender…

 33. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det deprimerende ved Rusland er, at de lærer aldrig noget. Rusland ser tilbage i historien for at finde eksempler på, hvor man lavede noget eklatant tåbeligt – således at den nye dumhed kan blive – om muligt – endnu større.
  Det er derfor, jeg ikke er optimistisk med, at Rusland skulle komme til fornuft: Det sker ikke.

  Vi ser det på det taktisk operative plan, hvor Rusland gentager Stalins fejltagelse med at placere sine styrker alt for langt fremme. Sådan som russerne placerede deres invasionshær overfor Ukraine er komplet tåbeligt: Dels giver den modstanderen mulighed for at skrabe nogle ødelæggelseshold sammen så gasledningerne kan sprænges, hvorved hele idéen med en invasion – altså kontrol over gasledningerne – bliver forspildt. Dels, hvis formålet er en krig med Nato, så placerer man hele sin styrke mest mulig sårbar.

  Til slaget i Tsushima-strædet:
  Max Hoffman observerede de to generaler, der skulle lede slaget på en fjernøstlig jernbanestation – i korporligt slagsmål. Det blev senere brugt i slaget ved Tannenberg, hvor tyskerne nedkæmpede først den ene og så den anden af de to generaler – fuldt bevidst om, at de under ingen omstændigheder ville komme hinanden til undsætning.
  Vi står formentlig i dag med en tilsvarende situation, hvor luftlanderne og den egentlige hær nok ikke er på alt for god fod med hinanden. En ting Putin med sikkerhed ikke vil have er, at de to dele rotter sig sammen mod ham.
  Derfor (bare en tanke) har luftlandedivisionerne fået et panserkompagni, som de i deres primære opgave ikke har noget at bruge til.

  Det andet er, at Tsushima-strædet også viser, at helt elementære samvirkeaftaler ikke er på plads. Ethvert hjemmeværnskompagni kunne have gjort det bedre.

  Det næste er, at materiellet (skibene) var så uegnede. En væsentlig mindre japansk flåde; men med kanoner med større rækkevidde kunne ikke overvældes. Et russisk angreb på f.eks. de baltiske lande vil have rimelig forudsigelig fremrykkeakse, hvilket vil tillade en velplaceret defensiv at “plinke” dem. Der skal ikke meget til. Dels er trafikkaos en sikkerhed, dels vil kampen foregå på defensivens betingelser. De vil blive slagtet som i den Finske Vinterkrig.

  Endelig er Ruslands hær værdiløs og forældet som flåden var efter Tsushima. HMS Dreadnaught blev køllagt og bygget efter, at russerne havde vist, hvordan man IKKE skulle gøre. Det er nu vi skal have afløseren til F-16, således, at ligegyldigt hvordan det går, så skal russerne begynde helt forfra.

  Endelig går russerne i automatisk overforstrækning: Intervenerer, hvor de ikke kan holde styrken forsynet. I Ukraine måtte de bruge udskrevne lastbiler (og naturligvis lægge sig ud med lastbilschaufførerne – smart). I Syrien måtte de bruge civile færger (og naturligvis genere dem, der kontrollerer Bosperus – brilliant!)

 34. Af Niels Peter Lemche

  -

  TB, og selv om de skulle komme til at kontrollere Bosperus–det vil kræve brug af A-våben–så mangler de lige Dardanellerstrædet. Det er noget, englænderne kan fortælle dem om.

  Kender du historien om den russiske supertank fra krigens tid: Tre tårne med store kanoner, ét gear … fremad! En af prototyperne skød alle tre kanoner af mod et mål 45 grader til siden, og kampvognen rullede ned ad skrænten. En anden knækkede midt over, da den skulle forcere en flod. Det er nok en hoax, men alligevel morsom og betegnende. Jeg husker herlige historier om deres tekniske snille, f.ek.s at deres sagger (eller hvad de nu hed) raketter havde vinger på, der ikke tillod, at de blev skubbet ud ad slisken fra kampvognen. Det løste man ved at folde vingerne sammen og forsyne skytten med en lang pind, så han kunne folde vingerne ud igen, når missilet var på plads. Et andet ‘must’ var kanonen på deres pansrede mandskabsvogne og den lille kuppel til føreren af vognen. Når kanonen traverserede. mått de op over denne kuppel, og indstilles igen. Jo, teknikken har de i orden.

  Har du bemærket størrelsen på deres Armata-kampvogn, 1½ gang en Challenger, der i forvejen ikke er nogen hurtigløber. De er i gang med at bygge en Maus igen.

  Det eneste, jeg er bange for med dem, er, at Putin, hvis han bliver for trængt hjemme efter at have stjålet folks penge (styreform: kleptokrati), forsøger sig med en rask lille krig f.eks. i Baltikum, hvorefter det brager løs. Det er set før.

 35. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Den slags fejludviklinger har der været mange af – og ikke bare hos russerne.

  Den vægt, jeg har set på Armata er på 49 tons – en del under Challenger på godt 62 tons. Mon ikke Du er kommet til at medregne den bjergningspanser, der skal med for at trække den?

  Men Du har ret: Der er meget, der ikke hænger sammen i de tal, man kan finde for Armata. Alene kaliberen på kanonen 6″ og rækkevidden. De angivelser stiller flere spørgsmål end de besvarer.
  En 12 trins fuldautomatiseret gearkasse. Noget tyder på en noget kort slaglængde i den motor. Om de er i stand til at lave de højtryksforstøvningssystemer som Audi bruger i deres LeMans sportsvogne? Tvivler.
  Deres dobbelt reaktive panser med radar, der sorterer indkommende granater efter type.

  Indtil videre vil jeg tillade mig at henvise til forfatterne af den klassiske serie: Starship Enterprise. De blev spurgt, hvordan Warp-drive egentlig virkede?
  “Jo tak, ganske udmærket!!” Blev der svaret.

  Jeg har min tvivl.

 36. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Tyrkiet beskyder PKK-terroristerne. Selvfølgelig gør de det – de blokerer jo for at uskyldige kan flygte. De myrder jo også løs på andre fjender af Assad.

  Det er rigtig hyggelige sengekammerater man holder sig i SF/Enhedslisten. Bare en skam, at deres respektive morderbander er røget i totterne på hinanden, så ved de ikke hvis udskejelser, de skal synes er evigt skønne.

  Det er jo ikke et asylproblem i Danmark – dem, der virkelig søger asyl skal nok finde hæderligt arbejde.

 37. Af Jan Andersen

  -

  Situationen udvikler sig, nu råbr Hollande at Russerne ikke må være allieret med det sidende og legitime styre i Syrien.

  Medens Tyrkiet Saudi, EU/USA/Nato godt må invadere Syrien. Kan man se forskellen, FORSVARE et land, og INVADERE et land ? De der går ind i Syrien for at vælte det sidende styre foretager en INVASION af landet.

  Dvs går EU ind med Nato, invaderer Danmark Syrien.

 38. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Krig en mulighed mellem Tyrkiet og Rusland.

  Ja, afgjort. Men lad os se, hvad der sker.

  Jeg tvivler nemlig: Rusland kommer til – for altid – at trække sig ud af Syrien. Rusland kommer til at tilbagelevere de annekterede områder i Georgien og Ossetien mm.
  I modsat fald bliver Bosperus lukket for al Russisk trafik. Gasledningen Blue Stream vil blive lukket mod Europa.
  Der vil blive bygget en gasterminal – formentlig på Middelhavssiden af Tyrkiet.
  Assad bliver fjernet og PKK vil blive nedkæmpet sammen med ISIL.
  Russere vil blive smidt ud af Tyrkiet: Hotellerne er fuldt bookede af et par millioner flygtninge og ofre for kommunisternes nazistiske forfølgelse.

  Det er bare et gæt.

 39. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nu ser jeg, at “Sputnik” har det selvmedlidende russiske løgneorgel i omdrejninger vedr. Tyrkiet.

  At Tyrkiet skulle finde sig i en invasion af kommunistiske PKK-terrorister? Ikke tale om!

  Hvis russerne ikke aldeles omgående lærer at opføre sig ordentlig – også for al fremtid – så får de så mange tæsk som der kan ligge på dem. Måske får enkelte af dem lov til at svømme hjem.
  Altså russiske tropper er slet, slet ikke i samme klasse som tyrkerne. Her står russerne til en ydmygelse som de end ikke har mareridt om. Russerne skal virkelig vogte sig for at tvinge Tyrkiet til at gå ind i Syrien for at rydde op i terroristerne.

  I sine forsøg på at splitte EU og Nato, så er det – endnu en gang – lykkedes at drive dem sammen. Tyrkiet og EU ser jo i situationen, som Rusland i sin stupiditet har fremprovokeret, meget ens på mange ting.
  Selvfølgelig skal Tyrkiet have nogle penge fra EU: Tyrkiet har som få været positiv og hjælpsom i flygtningesituationen.

 40. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nå, nu giver russerne sig og laver en våbenhvile……

 41. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Der er en anden væsentlig – men kun indirekte politisk – pointe, som Uffe indirekte kommer ind på: Russerne kan ikke bombe – de kan godt smide en masse krudt og komme med høje lyde; men de kan ikke ramme det, der skal rammes: Alle de civile tab vidner om dette.

  Se de moderne JDAM – GPS bomber: De rammer altså. Putlers reklamefilm, der fremviser rimelig “dumme” våben er noget at prale af. Vi så det også med de krydsermissiler han braldrede af – en pæn portion af dem faldt ned i Iran under vejs.

  Det bedste ved disse våben er: De koster ikke noget!

  Sådan et modifikationssæt koster vel 15.000 – 25.000 kr. Hvilket er ren foræringspris når vi taler ammunition. En Harpoon ligger vel i størrelsesordnen 10-20 mio. kroner – hvilket heller ikke i sammenhængen kan siges at være dyrt.

  Først og fremmest så er der masser af dem – masser. Tænk bare på, at det er mindre modifikationer på ammunition anskaffet og lagt på depot under den kolde krig.
  Der er masser af dem, fordi den oprindelige ammunition, som de modificerer var beregnet ud fra en betragtning om, at de – for det meste – ville ramme ved siden af. Nu rammer de, så man skal ikke bruge så mange af dem.

  Lad os sige det på den måde: En fuldtræffer af en 500 kg trotyl – det gør altså nas. Føj for en tandrensning.! Det er faktisk et problem!
  Forstået på den måde, at man er nødt til at gå ned til mindre bomber – simpelt hen fordi de ødelægger mindre. Man har endog været ude i at helt pille sprængstoffet ud og så fylde cement i bomben. Rammer man med 500 kg – af næsten ligegyldigt hvad, så er der nogen, der har en meget dårlig dag – oven i købet den sidste – dag, altså.

  OK, de er måske sårbare, fordi deres GPS kan måske forstyrres; men det er vist lige som om, man har tænkt på det: Hvorfor skulle man ellers sende “special forces” ind i småhold? Der er nok alternativer i form af laser o.lign.

  Det er et teknologisk forspring, som russerne ikke kan indhente. Det koster nemlig rigtige penge, at få det system op at stå.
  Den måde russerne bomber på – det er altså noget, der tømmer depoter i en vis fart. Det gør jo ikke deres forsyningsproblemer mindre.

  Det kan godt være, at Putin stiller sig an, men tanken om, at tyrkerne skulle blive for alvor sure – den er mere end ubehagelig. De billeder af Kerry og Lavrov, der er offentliggjort i situationen gør det rimelig klart, at Lavrov har forstået noget.

  Det mere prægnante er, at det er Lavrov, der medvirker: Der er ikke nogen, der gider spilde tid på Putin.

Kommentarer er lukket.