Putin: ”Mission Accomplished”?

Af Uffe Ellemann 77

Putin er overraskelsernes mand. Da han i går meddelte, at hovedparten af de russiske militære styrker i Syrien vil blive trukket hjem, begrundede han det med, at de i det store og hele havde løst deres opgave.

Så var det lige, man mindedes præsident George W. Bush’s TV-transmitterede tale fra hangarskibet USS ”Abraham Lincoln” den 1. maj 2001, hvor han – iført smart pilotdragt – erklærede: Mission Accomplished.

Det var den som bekendt ikke…

Er Putins?

Hvis man nu spiller lidt naiv, og lader som om man tror på den begrundelse, han gav sidste sensommer for at rykke ind i Syrien – nemlig at bidrage til kampen mod Daesh/ISIL – så er svaret klart nej.

Hvis man derimod tager i betragtning, hvad der hurtigt viste sig at være hans reelle hensigt – nemlig at styrke det vaklende Assad-regime – så har han ret i, at opgaven er løst ”i det store og hele”. I hvert fald på kort sigt.

Det kan forekomme smagløst at tale om ”succes”, når det gælder om at styrke et regime, der har smidt tøndebomber og kemiske våben i hovedet på sin egen befolkning i en borgerkrig, der har kostet en halv million mennesker livet og drevet halvdelen af Syriens befolkning på 22 millioner på flugt. Men det lykkedes, for det er først i de sidste par uger, de russiske fly i væsentligt omgang har rettet angrebene mod Daesh og ikke de mere moderate oprørsgrupper, som støttes af Vesten sammen med Saudi-Arabien og Tyrkiet. Så hvorfor dog blive ved med at bruge penge, han ikke har, på at føre den kamp, som andre kan tage sig af?

(En bekymret sidebemærkning: Siden efteråret har der været en dramatisk nedgang i antallet af provokerende flyvninger i Østersøområdet, som har krævet afvisning fra bl.a. danske kampfly. Formentlig fordi de russiske fly havde travlt i Syrien. Nu får de tid til at provokere igen, mens vi andre sender de kampfly til Syrien, som skal “intercepte” russerne ved vore egne grænser… Nå, det er som sagt bare en sidebemærkning.)

Men der er ingen tvivl om, at indsatsen i Syrien har tæret på de anstrengte russiske ressourcer – selv om det er nævnt som en sidegevinst, at det har kastet mange eksportordrer af sig til den russiske våbenindustri, at man har fået demonstreret en langt mere avanceret militær styrke end tidligere…

Så den gevinst er da værd at indkassere, samtidig med, at der måske kan indkasseres lidt goodwill hos europæiske regeringer, der ivrer for at få stoppet sanktionerne (Ungarn og Italien ligger i front). For de vil utvivlsomt se tilbagetrækningen fra Syrien som et positivt bidrag til at skubbe til Assad, så han bliver mere medgørlig ved de fredsforhandlinger, som – MÅSKE – så småt er ved at blive løbet i gang i Geneve under FN’s auspicier.

Så kan man spørge sig selv, om en styrket Assad gør det mere sandsynligt at opnå en holdbar politisk løsning i Syrien?

Det skal naturligvis vise sig. Men den russiske indgriben har skruet tiden tilbage til før oprøret mod Assad startede for godt fem år siden – hvor det ”arabiske forår” bølgede i andre lande, men hvor de fleste var enige om, at i Syrien ville det aldrig for alvor komme til at true Assad.

Jeg husker stemningen. For jeg var i Damascus dengang for lidt over fem år siden, da det hele startede: Min kone og jeg var draget afsted på billige billetter med Syrian Airways, og havde indlogeret os på et charmerende boutique-hotel midt i byen – på Den Lige Gade, det vidunderlige sted, som er nævnt i Det nye Testamente, stedet hvor Paulus fik synet tilbage…

I de dage brændte det for alvor løs i Libyen, men Syrien virkede upåvirket. Nåja, der havde været lidt demonstrationer af ungdommelige elementer, som havde malet graffitti i Daraa, men ingen troede på, at det kunne udløse det, vi så blot få dage senere. Vi hyrede en kristen chauffør til at tage os til Palmyra, den prægtige oldtidsby, som nu bliver smadret af galningene i Daesh. Og vi besøgte det utroligt smukke Danish Institute, som nu længe har været lukket på grund af ”sikkerhedssituationen”. Men det var egentlig først, da vi skulle hjem, at vi mærkede lidt turbulens: Alle fly var åbenbart sendt til Libyen for at hente syriske gæstearbejdere hjem, så det blev en besværlig (og dyr) rejse hjem fra Damascus en meget lang nat – og få dage efter bragede det løs.

Når alle var så enige om, at Syrien stod udenfor ”foråret”, hang det sammen med det meget effektive og brutale statsapparat, som var opbygget af Assads far – Hafez al Assad – der havde taget magten ved et ublodigt kup i 1970. Han opbyggede en politistat, hvor nøglepositionerne var besat af loyale klanmedlemmer, og han fik forretningseliten og Baath-partiet fedtet så grundigt ind i systemet, at det virkede udsigtsløst at være i opposition. Især de syriske sikkerhedstjenester – Mukhabarat – med rødder i Deuxieme Bureau fra den effektive fortid som fransk protektorat, gjorde det muligt at kontrollere de meget spredte religiøse og etniske grupperinger i et land, hvis grænser byggede på fortidens del-og-hersk-tanker hos europæiske kolonisatorer.

Hertil kom, at den unge Assad – der aldrig havde drømt om at blive præsident, men øjenlæge i London, og som blev presset ind på posten da hans storebror blev dræbt – virkede tilforladelig, ja nærmest sympatisk.

Det billede er det lykkedes ham at spolere godt og grundigt under borgerkrigen. Og derfor er det vanskeligt at tro, at der kan blive nogen løsning, så længe han sidder på toppen af det hele.

Så, ja: Putin kan sige ”Mission Accomplished”. Men hvor længe?

Det her kommer til at tage tid.

77 kommentarer RSS

 1. Af georg christensen

  -

  Hvor er det i grunden trist, at bare navnet “PUTIN”, (Russerne), i vestens forfejlede “politik”, ønskes , at danne grundlaget, for vestens “tomhed”.

  Så forsøger jeg med Europa politikkerns ensretnings beskrivelser: Prøv at se på ” Cypern”, under en million indbyggere forsøger at “terroisere” hele unionen og unionens magtbegærlige fjollerikker følger bare med, med “demokrati flaget” hejst i overmodet´s misforståelse af “demokrati”.
  Næsten på samme måde , som EU unionen, provokerer Tyrkerne mod Kurderne.

  En provokation, som tyrkerne og kurderne for 5 år siden forsøgte at få styr på, så startede syrernes oprør mod deres diktatur, og europæernes magtbegærlige “idioter”, satte sig øjeblikkelig på kurdernes side. De europæiske ledere, var desværre for primitive og så uforståelig indstillede på ikke at løfte deres varme “røve”, fra deres egne “taburetter”.,
  Hvis ikke “PUTIN”, Russerfolket, hvem så?.

  Nu sidder så bare alle Europa folket´s ledere igen i lange natlige “kaffe og te pause møder”, for på bedste diplomatisk vis at diskutere deres egen “berettigelse”, i overhovedet , i EU unionen at opretholde deres unions “værdi”.angivelse.

  NB: Deres “leder res” problem, er enkelt og ligetil: De er åbenlyst ikke i stand i sig selv at tilkendegive nogen former for “folkelig forståelse”, en forståelse, som let kunne opnås, hvis bare lederne i sig selv turde vise sig selv, ville “europa folket” let kunne følge med i “fællesskabs forståelsen”. Problemet er bare, at det nuværende Europas ledere (føler sig selv som konger,kejsere,paver samt ludomaner), og jeg forstår ikke “hvorfor?”. Tom hovede “abekatte” forsøger sig i “gurilla rollen” .

  .,

 2. Af Spomenka Kristensen

  -

  Misundelsen er en grem ting, og det skulle Uffe E., som en gamle mand jo vide!

  På en måde jeg kan godt forstår hans misundelse for, i 2013 blev Assad genvalgt med 78,3% af sin befolkning, mens ifølge de sidste meningsmålinger, som USA selv har påtaget, viste det sig, at godt 90% af russere støtter Putin….Resultaterne som Uffe aldrig nogensinde kunne opnå!

  Bilderberg Gruppen, som er i 1954 stiftet af nazisterne, hvis medlem også Uffe er, har åbenbart aldrig tilgivet Sovjetunionen for den sidste dødsstød påført til nazisterne i 2. Verdenskrig.

  Har Uffe overset den offentlig erklæring om, hvem der brugte tøndebomber og kemiske våben mod sit “eget folk”, eller vil han heller oplyser de uvidende om, hvordan han gerne vil at denne påstand lyder. Det var altså ISIL, som har fået bla. kemiske våben fra Tyrkiet og som Tyrkiet har købt af Tyskland! Og Isil er skabt, finansieret, trænet og bevæbnet af den “demokratiske” Vesten!

 3. Af Niels Peter Lemche

  -

  Var det ikke 88,7 %, SPOMENKA KRISTENSEN? Næste gang bliver det sikkert 105%, hvis han igen føler sig sikker i sadlen.

  OK nyt navn på en Putte nikkedukke…

 4. Af Spomenka Kristensen

  -

  Niels Peter Lemche

  Mener du virkelig at man skal være pro-Putin eller pro-Uffe for, at siger sin ærlig mening?

  Jeg vil aldrig kunne synke så lavt, at svine til en leder, som Uffe gang på gang gør, især når Rusland kommer på talen.

  -Hvorfor fortæller Uffe ikke til befolkning at, USA/NATO siden 1945 til april 2007 har slået mellem 20 og 30 millioner mennesker ihjel!
  -Eller om de ulovlig krig i Jugoslavien, Somalia, Sudan, Mali, Irak, Afghanistan, Libyen (hvor NATO fik mandat kun, at forbyde flyvningerne over landet) som vi var med til at gør til en fejlslagen stat!
  -Eller hvordan NATO, på en kriminel måde, har frataget Kosovo fra Serbien og der bygget sin, i -Europa største militærbase…..der var FN også stærkt imod!
  -Eller hvordan EU og USA har installeret en nazistisk junta i Ukraine!
  -Eller hvordan de ukrainske nazister har brændt ihjel over 100 mennesker, den 2. maj 2014 i fagforeningenshuset i Odessa!
  – Eller hvordan og hvorfor har USA skabt Mujahedin sidst i 70’erne, som siden og efter behov har bare skiftet navn til al Qaeda og nu ISIL, og at USA, Tyrkiet, Tyskland, Frankrig, England har trænet, bevæbnet og betalt deres ISIL “militær” og sendt til Syrien at dræbe alt som bevæger sig.

  Det undrer mig meget at, efter så mange bedragerier og ligefrem kriminelle handlinger fra de
  europæiske politikere, folket endnu ikke har opdaget, at ligeså snart de begynder at svine til lederen af et land, at der har De en, som ikke vil kravle i mudder foran dem!

  Dette er tilfælde med både Assad og Putin.

  Efter Rothschild mafia i 1815 overtog Bank of England har de arbejdet på, at udvide deres bank kontrol over alle lande verden.
  Før zionisterne nukkede World Trade Center den 9/11, var der syv lande tilbage i verden, hvis centralbankerne ikke var under Rothschild kontrol; Afghanistan, Irak, Iran, Sudan, Cuba, Libyen og Nordkorea.
  Bortset fra Nordkorea og Cuba, vi ved hvad er der sket med disse fem lande, ikke.
  Deres metode har været/er, at få det bestemte lands korrupte politikere til at acceptere massive lån, som de aldrig kan betaler tilbage, og dermed overgår den til Rothschild Bank beføjelser!
  Hvis en leder nægter at modtage sådan et lån, bliver han enten fordrevet eller myrdet.
  Af denne grund måtte Saddam og Gadaffi lade livet, hvor NATO skulle “fjerne en diktator, som slår sit eget folk ihjel!!!
  Det vil blive interessant, at Uffe Ellemann skrive noget om ovennævnte emner i stedet for, ligesom en gamle gnavne bedstemor sidder der og svine til dem der nægter at være “eliternes” dørmåtte!

 5. Af Niels Peter Lemche

  -

  SPOMENKA KRISTENSEN , efter sigende er Putte god for 1000 milliarder, og så ved jeg ikke om det er kroner, euro eller dollars. Hvordan er han kommet til dem? Der er ingen grund til til at være overbærende, når det drejer sig om den person, gammel KGB-officer. At han ganske øjensynligt er din herre og mester, ændrer intet.

  At du også befinder dig i det parallelunivers, som er gældende i cirkus putistan, det er nærmest en selvfølge.

 6. Af Heinz Hartman

  -

  Visst har Putin lyckats med att göra kaoset och misären i Syrien ännu större.Det är ett misslyckande av övriga världen att banditregimen i Kreml får fortsätta med att skapa oro utanför sitt lands gränser.Man kan endast tycka synd om det stryktåliga ryska folket som än en gång låter sig ledas till avgrunden utan att försvara sig.

 7. Af Spomenka Kristensen

  -

  Niels Peter Nemche

  Hvor har du disse informationer fra?????? og hvorfor er vi så opsatte at feje skidtet ved naboens døre når vores eget, ligeså snart vi åbner den vælter ind???

  Ingen anden præsident har været så dæmoniseret af Vesten i det seneste årtier som det var/er Putin.
  Ingen anden præsident eller statsminister har været udsat for så mange uhyrlige personangreb og vedholdende falske beskyldninger.

  Men det er klart, Putin udgør en reel trussel mod NWO.
  Putin vil ikke tillader, at hans land og folket bliver udplyndret af Vesten som det var tilfælde i Jeltins tid, osv.
  Hitlers drøm var, at udvide Tyskland for at skabe en verdensomspændende super tilstand og hans drøm er stadig aktiv i form af EU. Deres stærkeste våben er massemedier som så bruger folk som Uffe, for at distrahere folket af sandheden.
  Ville medierne fortæller dig/os noget om fx. FEMA eller Illuminati frimurere, Bush-Bilderberg Frimurerne, Masons frimureres Organisation, der er en farlig og usynligt magt i verdens samfund????
  Putin har lovet, at ville ødelægge disse “organisationer” og det er primært derfor Putin er udsat for konstant dæmonisering!

 8. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Kan det tænkes, og mistænker denne Lemche blevet radikaliseret, i svensk pladderhumanisme, til at tro de islamistiske røverbander der nu hærger Europa, forklædte som de er, som langskæggede flygtningebørn, voldtægtforbrydere og knivstikkere, US propaganda New World Order under Merkel under Erdogan, alt topstyret af US imperialisterne, hvor folket selv ender i etniskt udrensning, at i New World Order er der ikke brug for folket, folket kun ivejen, istedet den totale udplyndring deres land, det oprindelige folk, derfor alle disse islamister springer rundt overalt, 5 kolonne, vores alt bliver nu til intet! Gårdsdagens knusende nederlag ved Waterloo, en dyster dag, hvor Merkel hvor Erdogan ja hvor Uffe vandt til vores alles undergang, banditterne fik deres vilje, dette knusende nederlag vores kultur, enden vores civilisation, undergangen for selv EU, for det europæiske folk, deres snarlige undergang i salafisme, i islam, i jihad!

 9. Af Spomenka Kristensen

  -

  Heinz Hartman

  Det er altså din Kansler der har solgt kemiske våben til Erdogan som han har givet til sit ISIL “militær” der har slået mange hundrede civile ihjel. Dette har bekræftet uafhængig kommission som har undersøgt hvad der blev brugt i Syrien.
  Det er ikke korrekt at situation blevet forværret på grund af Putins intervention i Syrien, tværtimod for, NATO lækkede dokumenter viser stik det modsatte som du og Uffe Ellemann påstår.
  millioner af unge mænd som for nyligt kom til Europa var/er håndplukket af Erdogan, Merkel og diverse høger.
  Tyskland har i både 1. og 2. Verdenskrig tæt samarbejdet med terror stater som Saudi Arabien og Tyrkiet og disse krige ville ikke blive mulige uden deres hjælp!

  Så slap du lige af Hr. Hartman og kast ikke med sten når du selv bor i et glashus, for dit land er i forvejen skyldig i død af 50-60 millioner mennesker kun i 2. Verdenskrig!

 10. Af Niels Peter Lemche

  -

  SPOMENKA KRISTENSEN, du ønsker tilsyneladende at være i din egen klasse af Putte-nikkedukker. Heldigvis er propagandaen fra øst kortlagt og let at imødegå. Hvorfor søger du ikke tilbage under den sten, som du er kommet ud under?

  At JUF hyler med, ja, det var jo at forvente. Åbenbart fik han ikke bevilget orlov på Krim af sin føringsofficer.

 11. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Hmmm….. der er noget som de kommunistiske klakører burde tænke lidt over – skønt det er nok lidt for sent – sådan er det gerne med den slags typer.

  Se jeg tror lige, forsamlingen af perverse skolelærere skulle betænke, hvad der – for vel et halvt års tid siden – skete med Putins “Dr. Goebbels”: Mikhail Lesin.

  Han blev fundet på et hotelværelse i Amerika Washington D.C., død naturligvis! Det var såmænd ikke så meget, at han var død, som “familien” tilskrev et hjertetilfælde – sådant sker.

  Næhh… problemet for klakørerne er, at det jo heller ikke var i nærheden af sandheden. Han var skam død nok – ingen tvivl om det! Men sagen var, at Lesin blev tævet ihjel! Omfattende kvæstelser på hoved, hals, øvre og nedre torso – med andre ord: Han blev ikke alene slået ihjel – han blev lavet til marmelade.

  Se klakørerne burde måske tænke på, at det kunne udvikle sig til en epidemi, der nok vil have dem i risikogruppen – det uanset om man sidder i “sikkerhed” i Rusland eller andre steder.

  Jeg vil personligt kunne leve med (endog fnise af) adskillige ventreorienterede “profiler” o. lign. få en tilsvarende behandling. Dem klakørerne skal være sanseløse af rædsel for er skam deres egen “chef” el. lign.
  Hans omgang med deres jordiske rester er alt andet end smagfuld. Det må have taget Lesin ret lang tid at dø, så klakørerne har noget at se frem til.

 12. Af Heinz Hartman

  -

  Attn:Spomenka Kristensen

  …….min kansler?Det lär bli ännu fler döda människor än 50-60milj,utan tysk inblandning,innan vi blir av med mördaren i Kreml.

 13. Af Jan Petersen

  -

  Hvad med at Google lidt omkring 9/11-2001. Det iscenesatte terror stunt er den egentlige årsag til det mega mess, Mellemøsten og EU befinder sig i idag!

 14. Af Anders Brun

  -

  Spomenka du har tydligtvis ikke meget viden om noget, din viden om WW1 og 2 er begrænset.
  Din viden om de kemiske våben lige så. Men ok du har nok kiggetvlidt dybt i vodka flasken.
  Til at begynde med er det Putin der udplyndre det russiske folk, tag en kig på hans bankkonto. Så nej der har väst ikke tjent noget.
  Omkring ww2 har du helt ret i at tyskland arbejde med et terro land sovjet, blannd andet delte de polen og pakten mellem Hitler og stalin var grunden til ww2.
  Så min russiske ven du ved ikke meget, faktisk mindre end JP, JUF og JVM. Det burde ikke være muligt men det er det.

 15. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Tidl. russiske udenrigsminister Igor Ivanov har netop på Brussels Forum udtalt, at vi er tættere på atomkrig end vi har været de sidste 30 år.

  Det var en forberedt trussel, hvilket kan se af det omfattende materiale, han har med.

  Det er klart et sekretariatsarbejde.

  Det er rimelig tydeligt, at Putin er i panik – han lader underordnede levere truslerne, for han er lige blevet taget i et bluffnummer af Tyrkiet. Spørgsmålet er, hvornår Putin får en kugle i nakken, for nu har han vist, at han er et bluff-nummer. Det bliver så systemet i Moskva, der skyder Putin.
  Der er afgjort nervøsitet.

  Den tale er skrevet inden Rusland blev smidt ud af Syrien af Tyrkiet – så der er nok et problem og Putin er i vildrede.

 16. Af Niels Peter Lemche

  -

  TB, desværre er der informationer om, at dem bag Putin er flere gange værre. Så det er ikke nok med en kugle i hovedet på manden. Der skal en større udrensning til, men hvem derovre vil kunne tage opgaven op.?

 17. Af Jan Petersen

  -

  Rusland, Kina og USA er hver sin udgave af oligarki (fåmandsvælde), der er inde i en transformation til plutukrati (rigmandsvælde). Transformationen hedder globalisering. Og i den knibtangsmanøvre bliver et total splittet EU formentlig ædt op – stykvis!

 18. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Dem bag Putin er helt klart nogle af de rigtigt grimme; men det er dem, der holder Rusland sammen. Sådan har det altid været. Man kan kalde det KGB, Tjekaen – mange navne.

  Spørgsmålet for tiden er: Er det, der holder Putin ved magten ikke en manglende lyst til forfremmelse blandt kandidaterne? Det kan ikke være nogen attraktiv opgave at være direktør i det firma.

  Problemet er nu, at Putin har vist svaghed. Det kan blive fatalt. Han forsvandt for nogen tid siden et par uger. Nogle har udlagt det som en indre magtkamp, Putin vandt – man får helt ondt af ham.

  Hvad der imidlertid står klart – så abrupt som russerne kommer ud af Syrien, så er det tyrkerne, der har smidt dem ud.

 19. Af Jan Petersen

  -

  Læs iøvrigt b.dk artiklen “Hvorfor araberne ikke ønsker USA i Syrien”.

  Det er lige før, jeg tror, Berlingske pludselig en dag har en artikel med overskriften: ” 9/11-2001 hoax (bedrag) . . . smiler!

 20. Af Niels Peter Lemche

  -

  TB, Putin forsvinden har jeg fået forklaret. Han lavede en ‘de Gaulle’ i forbindelse med et opgør med en tjetjenerleder, Kadyrov, der var blevet lidt for meget af en trussel, men hvis livvagt han tog ud ved hjælp af sine egne specialstyrker.

 21. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Vi skal prise os lykkelige over, at en europæer som Putin har vist, hvordan vanskelige udfordringer løses på europæisk vis. Han har med europæisk kløgt vist overlegenhed overfor primitiv amerikansk voldsmentalitet. Det gælder i Ukraine, der uden Putins indgreb i dag ville have været overladt til aggressoren USA og en ond skæbne som Nato-vasal og med Krim proppet med amerikanske missilbaser.

  Det gælder Syrien, hvor amerikanerne har demonstreret ufattelig ondskab i deres forsøg på at gøre Syrien til voldsoffer og sikre sig olien. Nu må det være gået op for europæerne, at hvis Europa skal have en fredelig fremtid, skal EU støtte Putins bestræbelser i forsøget på at neutralisere ondskabens imperium.

  En fremtid med USA bliver en fremtid med konstant deltagelse i aggressioner rettet mod lande, der ønsker at frigøre sig fra det amerikanske kvælergreb. Vi ved, at ISIL kæmper for frihed for Vestens dvs. USA’s overgreb. Der bliver ingen fred i Mellemøsten så længe USA har CIA-agenter i tusindvis i regionen. Europa burde hjælpe frihedskæmperne men kæmper sammen med aggressoren. Det bør høre op.

 22. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det er en mulig forklaring; men i en situation, hvor lofter og gulve falder sammen om Putin, så det lidt svært med en stringent årsag-/virkningsforklaring.
  Der var også – var det år siden? – at lige før en Putin Performance på TV, at der var jagerfly i luften over Moskva.
  Der er meget som en folk hunde, der jagter deres egen hale – uden at vide om det nu er deres.

  Der er vidt spredt panik. Kasparov – så kan man mene om ham, hvad man vil; men ubegavet er han ikke (og egentlig heller ikke skidtvigtig) – foreslog, at det var dårlig moral blandt flybesætningerne. Der tror jeg nu ikke: Det var en stærkt sammensat wing af folk, der næppe vil have meget med hinanden at gøre, så et generelt mytteri er ikke videre sandsynligt.
  Det er imidlertid ikke en helt ubegrundet formodning: Vi så hvilken panik, der gik i russerne, da man mumlede om at ville levere Javelin – og cirkulerede en video om virkningen på en T-72, som blev et vidt fordelt distributionsnet af reservedele i lettere brugt stand. Russerne har muligvis trukket deres T-90 ud af Ukraine – fordi de frygtede buler i de fine nye tanks?
  Altså: At levere våben til Ukraine er som at give bagerbørn kage.
  Det får så være; men det siger en del om det manglende overblik i de russiske hærstabe, hvor de tydeligt har meget svært ved at få et efterretningsmæssigt overblik. En af grundene til at jeg kolporterer rygter: Der er ikke nogen grund til at gøre det lettere for deres små nuttede hoveder.

  Men læg i øvrigt mærke til kontrasten til Patton, der ellers gik for at være en braldrende bisse – hvad han også var; men han havde sgu styr på sin stab. At jeg så tror, han har benyttet lejligheden inden invasionen, hvor han skulle futte rundt og være til grin i en dækoperation, som virkede! Tyskerne ledte desperat efter Kampfgruppe Patton – som bestod af pap og gummi-tanks.
  Det havde jeg brugt – med rådighed over en stab – til at lægge planer for mange eventualiteter.

  Hele den russiske operative planlægning er fra hånden og i munden – og frem for alt ukoordineret. Det må den være, når så banale ting som en gros Javelin – endog rygterne om – kan bringe hele banden på randen af krampegråd.
  Sagt på anden måde: Russerne har ikke nogen opfattelse af, hvad de giver sig i kast med. Når man anvender Wikipedia som grundlæggende efterretningskilde, så er der grund til reservationer om stabsarbejdets kvalitet.
  Selvmodsigelserne i f.eks. Wikipedia er til at tage og føle på. Prisangivelserne på TOW er 3/4 af Javelin. At det så er tvivlsomt hvor mange steder i Europa, der overhovedet er de 3½-4 km frit skud, det er en anden ting. I den irakiske ørken kan en Abrams med 3½ km rækkevidde være et plus; mens de fleste med ammunition, der er til at transportere har 1½-2 km. Der er jo altid et foderbræt til fugle at gemme sig bag ved.
  Den snak om de 2% af BNP til forsvar er jo en gros-handel med elastikker. Hvad er værdien af depotvåben leveret til allierede? Hvem står lige og mangler 20 chassiser til bæltekøretøjer?
  At vi bør anvende flere penge til forsvaret – ingen tvivl om det; men det er nu nok mere et spørgsmål om at få fat i de rigtige folk.

  Men i den hellige forvirrings tjeneste, så finder jeg det udmærket (bare vi ikke forvirrer os selv mere). Jeg hørte en Putin-verstehende journalist fra Tagesspiegel omtale, at nu har 80% af den tyske befolkning udpeget Rusland som en trussel.
  Hvis Tyskland opper forsvarsbudgettet med 1% af BNP, så klodser det nok ikke så lidt mere end hvis Estland bruger 3%. Hvis ammunitionen fra den kolde krig har været opbevaret rigtigt, så skulle den være klar til brug – det er så en anden faktor man overser. Har man set en russisk flyvestation, så er man da sikker på at 10 års opbevaring i det fri næppe er befordrende.

  Det jeg vil med dette er at påpege, at jeg har min alvorlige tvivl om kvaliteten af de beregninger, som russernes stabe må lægge til grund for deres arbejde. Tyrkernes holdning til russerne har hidtil været, at hvis russerne lavede noget, som man så meget som bemærkede, så ville man tage den derfra.
  Tro ikke, at tyrkerne har tænkt sig at holde to millioner flygtninge i uendelig tid. Hvis tyrkerne skal ind og genoprette mulighederne for at flygtningene kan komme hjem – så vil de gøre det – håndfast. De finder sig så ikke i at gamle kommunister i Europa blæser endnu mere til ilden. Det jeg har oplevet af sikkerhedsarbejde fra tyrkernes side har været afgjort effektivt.

 23. Af Niels Peter Lemche

  -

  TB, jeg tror med hensyn til russisk planlægning, at de ikke er kommet længere end under krigen, hvor deres taktiske forståelse var NIL, men hvor de vandt simpelthen, fordi de var for mange. Selv på krigens sidste dag slap nogle tyske jagerpiloter godt fra at nedskyde et bundt russere over Berlin. Russerne fløj fuldstændig uorganiserede rundt. (det var ved den lejlighed, at Hartmann fik sin sidste og 352 luftsejr).

  Men så husker jeg også fra mit eneste besøg øst for jerntæppet i DDR i 1988 de russiske tropper der, som havde kaserne lige bag, hvor jeg boede. En laset samling fortabte unge mænd; men de pudsede deres rullende materiel, så det skinnede.

 24. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det er derfor værnepligtige ikke dur.

  Det at være soldat i dag kræver en uddannelse og opøvelse i betjening af avanceret udstyr. Dermed ikke sagt, at traditionel infanteritaktik ikke har sin plads: Det er bare ikke nok!

  Uddannelse gennem Darwinsk “survival of the fittest” er for megen uddannelse spildt på folk, der alligevel dør med det samme. Et tab er et tab – uanset hvordan man snakker udenom.

  Problemet for Rusland er i dag, at man har ikke de menneskemasser at lade slagte.
  Det, jeg konstaterede var, at den gennemsnitlige kvalitet af værnepligtige og deres befalingsmænd var ringere end det ringeste, jeg havde set i Hjemmeværnet. Ikke at Hjemmeværnet var gode – langt fra; men der var nok, der var gode. Dem man kan bruge – de kommer – og de bliver gode. De afgørende i kamp er højst 10% af styrken.

  Du så i Grosny, hvordan russerne bare vadede ind i byen med tanks – jamen helle dusse da! Nok er teknisk forvaltning i russiske byer ikke de bedste; men gaderne er altså lejlighedsvis passable – og det er så få 105 mm. kanoner, man slæber op på tredje sal.
  De fejl gentager de så nok næppe; de holder byerne i det Østlige Ukraine. Hvorfor? Der er jo ikke noget af værdi tilbage!
  Russerne holder fast i Königsberg. Hvorfor? Den baltiske flåde kommer jo IKKE ud at sejle! Den “russiske” befolkning er jo kun en økonomisk belastning.

 25. Af Jan Petersen

  -

  Iøvrigt, læste nogen her mit forslag – Berlingske artiklen “Hvorfor arabere ikke ønsker USA i Syrien”?

  Har på fornemmelsen at et par WWII fossiler får vendt deres verdensbillede lidt på hovedet . . . griner!

 26. Af Niels Peter Lemche

  -

  TB, nu må du ikke være ond ved hjemmeværnet. Det har altid været sådan, at ca. 10% af styrken kunne bruges og der var tilstrækkelig af dem til, at det har vist sig, at de også kan bruges i international tjeneste.

  Jeg holder stadig fast i min vurdering baseret på mange aktive år: Hjemmeværnet er halvt så godt som det selv mener og dobbelt så godt som andre mener.

  Men den med værnepligt er god nok. Men til vagtparaden og garderhusarerne er de da gode nok.

 27. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Vi er nok meget enige.

  Der hvor de høje soldatertekniske krav kommer, det er, hvis man skal kunne slås under bevægelse. Det vil nemlig kræve avanceret udstyr.
  I internationale aktioner, har man kunnet frigøre stampersoneller fra de opgaver, som er spild af deres tid.

  Selvfølgelig skal vi have en professionel hær til det, der kan blive en konfrontation med Rusland. De skal have en ordentlig betaling og ordentligt grej. Så enkelt er det. Der vil så også være nok. Russerne har jo ikke personellet til at formere de store enheder, og det får de heller ikke – alene af den grund, at det tager 20 år at lave en 20 årig. Her har jeg så ikke fraregnet dem, der går til grunde i de kommende borgerkrige i Rusland.
  Altså Europa er 500 mio. – indrømmet med en problematisk demografi; men ikke noget, der kan sammenlignes med den russiske katastrofe. Rusland har 144 mio.
  Rusland er alene et militært problem, fordi de har atomvåben – endnu.

Kommentarer er lukket.