Folkeafstemninger undergraver demokratiet

Af Uffe Ellemann 319

Brexit-folkeafstemningen har mindet mig om, at jeg grundlæggende afskyr folkeafstemninger.

Nu vil det sædvanlige slæng af populister, der påberåber sig at være repræsentanter for ”den almindelige befolkning”, utvivlsomt råbe op og beskylde mig for at være både arrogant og elitær. Det første er nok rigtigt, det andet vil jeg tage som en kompliment. For hvis man tænker over det, er det da fornemt at kunne bryste sig af at tilhøre en ”elite”. Når nogen bruger det som et skældsord, kan det da kun være et dække for deres egen (berettigede) mindreværdsfølelse…

Når jeg afskyr folkeafstemninger, skyldes ikke foragt for vælgerne – eller en påstand om, at ”vælgerne er dumme”, som beskyldningerne gerne lyder.

Det skyldes derimod min tro på værdien af det repræsentative demokrati, hvor vælgerne ved tilbagevendende frie valg vælger de personer, de tør overlade ansvaret for at styre landet. Det system bygger på, at de valgte formår at finde brede løsninger, som kan vinde accept hos et flertal af vælgerne. Kan de ikke det, har vælgerne mulighed for at smide dem ud ved næste valg. Og derfor ser vi, at de regeringsduelige partier altid på en eller anden måde søger ind mod midten. Ved folkeafstemninger kridtes fronterne derimod så skarpt op, at denne søgen efter brede løsninger fordamper.

Ved en folkeafstemning risikerer man, at bordet fanger. Der er (normalt) ikke mulighed for at gøre tingene om, som der er ved et almindeligt valg.

Ved en folkeafstemning – hvor der skal stemmes ja eller nej til et måske særdeles kompliceret spørgsmål – risikerer man, at valgkampen kommer til at bygge på stærkt forenklede og vanskeligt gennemskuelige påstande. I England var emnet åbenbart så dårligt belyst, at det mest Googlede spørgsmål EFTER at valgresultatet blev kendt, lød: What is EU?

I den britiske kampagne blev de nationalistiske følelser pisket op i et forfærdeligt omfang, langt værre end i en normal valgkamp.

Den slags er ødelæggende for demokratiet.

Vi har også oplevet det i de danske folkeafstemninger, som vi desværre har haft alt for mange af. Tag nu den seneste: Den blev vundet af mennesker, der byggede deres kampagne på at så massiv mistillid til det parlamentarisk valgte styre – ”tør I stole på dem i Folketinget?” – samt udstede ”garantier”, der siden har vist sig at være bluff. (Som påstanden om, at en parallelaftale med Europol ville komme så nemt som at knipse med fingrene…)

Når vælgerne spørges, skal de have mulighed for at vælge mennesker, som de har tillid til, og som er rede til bagefter at stå til ansvar for det, de er gået til valg på.

Folkeafstemninger er alt for ofte udtryk for, at de valgte politikere løber fra dette ansvar – og dermed anbringer de vælgerne i en urimelig situation.

319 kommentarer RSS

 1. Af J Martinez

  -

  “Ved en folkeafstemning – hvor der skal stemmes ja eller nej til et måske særdeles kompliceret spørgsmål – risikerer man, at valgkampen kommer til at bygge på stærkt forenklede og vanskeligt gennemskuelige påstande. I England var emnet åbenbart så dårligt belyst, at det mest Googlede spørgsmål EFTER at valgresultatet blev kendt, lød: What is EU?”
  uej

  Simpelthen anti demokratisk ikke at have tiltro til det danske folk..Vi er ikke ignorante Englændere, men pga af DR velinformeret borgere mht. politiske process..Englænder er dybt uvidende i sammenligning..og har immervæk tilbragt min ungdom der.

  “Du sidder muligvis allerede i Skt. Peterborg – så når revolutionen kommer igen – så bliver Du hakket ned af en anden kommunist. Sådan plejer det jo at gå.” tho.mas the tank engine.

  Talt som en renlivet koldkrigere og fascist..Må dog sige at navnet hedder petersborg..Lær at udtale navnet på dine hadeobjekter, før du konkretisere hadet..Det svarer eller til at du møder op som smiley i berlins gader, og jagter en adresse i københavn, fordi de lavt begavet militære chefer du besidder forfattet en sådan til den lavt begavet menige thomas. Nå, ja general undskyld..

 2. Af J Martinez

  -

  “Ja, det tror Fanden! Det ville ikke overraske mig det fjerneste med mytterier i Rusland ”
  General Buck Turgidson, dr. strangelove

  så, så..Tag nu en dyb indånding..”at nyde mord”, kan tage overhånd og få en psykisk påvirkning..

  Måske er du ikke den sindssyge general der i dr. strangelove, men ham der sidder oven på raketten med “kærnemælksvåbnet” og yankee hatten på?

 3. Af J Martinez

  -

  “Når vælgerne spørges, skal de have mulighed for at vælge mennesker, som de har tillid til, og som er rede til bagefter at stå til ansvar for det, de er gået til valg på.

  Folkeafstemninger er alt for ofte udtryk for, at de valgte politikere løber fra dette ansvar – og dermed anbringer de vælgerne i en urimelig situation.”
  uej

  Går heller ikke , når en mand som peter christensen kan komme ind som forsvarsminister uden at være folkevalgt…Men venstre, og demokrati-som dette indlæg beviser- har altid haft det svært sammen..På Nær i deres spæde unge dage som socialistisk parti mod storbonden..

  Men er enig i behovet for at stemme personligt, og på folk med demokratisk indstilling..
  Altså behøver men ikke stemme på venstre medlemmer ved næste valg da.

 4. Af Thomas Borgsmidt

  -

  martini-sjat: Det bliver dyrt for Dig, at Du ikke kan opføre Dig ordentligt. Det må Du så selv om.

  Noget andet er, at Du skal slet ikke bestemme hvem, der skal være minister – det gør statsministeren. Sådan er det bare. Du må mene hvad Du vil; men det kan man ikke tage sig af.

 5. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Men der er det ved disse naragtige klakører – de tror de kan stille betingelser – det kan de da godt; men det bliver dyrt for dem.

  Det er ligesom Putler, der nu vil forhandle. Der er ikke så forfærdelig meget at snakke om – han må da godt spilde tiden. Sagen er jo, at han har ikke noget at tilbyde.

  Oliepriserne kommer ikke op igen. Omverdenen vil ikke løse Ruslands problemer. Derfor kommer der en eller anden form for borgerkrig – som sædvanlig i Rusland. Der var borgerkrig i Tjetjenien, der kommer mere af den slags. Men lad være med at gøre det til vores problem.

  Det er sådan kommunister altid har været – intet ændrer sig der. Den alfabetsuppe af underlige bevægelser og besværgelser. De venter udelukkende på at dolke hinanden i ryggen – det gør de så – dolker hinanden i ryggen.
  Det er jo det, der sker i øjeblikket. Hver fraktion har sin narkohandlende morderbande som Schutzstaffel. Det skal nok gå – galt.

  Det var da derfor Aksel Larsen var så angst – han havde jo stukket kammeraterne til tyskerne – det kunne nogle af dem godt huske. Problemet var jo bare, at de selv havde snakket. I kommunister: Der er ingen der hader Jer så meget som i hader hinanden. Bare se hvordan Putler skyder sine gamle venner ned bagfra.
  Nu sidder han på sit landsted og vover sig knap nok ud for at voldtage en fisk.

 6. Af J Martinez

  -

  indlæg i filteret til generalen..

 7. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jaja, martini med eller uden oliven: Har palæstinenserne den? Kunne du bare anvise ét eksempel? Jeg er sikker på, at de folk, der arbejder med projektet (Nur Masalha m.l.), vil være interesseret.

 8. Af Niels Peter Lemche

  -

  Og i øvrigt vil jeg gerne henvise til mit seneste indlæg på Michael Böss’ blog. Det handler om, hvorfor vi skal hidse os ned og acceptere, at englænderne er som de er, og at de har så uendelig meget at tilføre os alle.

 9. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Men Hr Lemc he et liv iblandt yallaer , det er ikke et liv, end ikke et liv for en hund!
  Hr Lemc he du forstår at underspille din viden, det kræver også sit talent!
  Men det kan aldrig være Ruslands problem, at EU vælger ikke forsvarer sine ydre grænser, ikke Ruslands problem, at EU landene ikke forsvarer sine grænser imod ISLAM, at Tyskland og Frontex 24/7 nu alle kræfter sættes ind for et 100% islamistiskt EU, til en Islamistisk Stat! (US-plan)
  Husk at vores regering deres valgløfte om 0 islamistisk imigration til Danmark, regeringen skal overholde valgløftet, at 0 nye islamister, løftet til det danske folk, vi har fået nok af yallaer, derfor stemte det danske folk 0 til nye yallaer…….derfor SKAL regeringen overholde deres valgløfte til det danske folk, 0 ny islamistisk indvandring, kun hjemsendelse, vi danske har fået nok af yallaer!

 10. Af J Martinez

  -

  Har palæstinenserne den?
  tysker lemche.

  google baby translator…På dansk hedder det ,” Har palæstinenserne det”….Og ja det har de, historie og kultur.

 11. Af Niels Peter Lemche

  -

  Martinisjus, lad være med at tro, at du kan sproget: Nej det du skriver, hedder det ikke. ‘Historie’ er fælleskøn: En historie, historien, derfor henviser ‘den’ til historien og ikke til hvad som helst andet. Og resten af dit indlæg viser bare, at du ikke fatter noget som helst af, hvad der er tale om.

 12. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Når vi taler om plat populisme og selvhævdende narrehoveder, så er det værd lige at kikke på, hvad der sker i Venezuela i øjeblikket.

  Hugo Chavez var populisten over dem alle – talte “Folkets Sag” (det folk var bare et andet ord for den gruppe af overbetalte oliearbejdere som med vold – intet sker i Venezuela uden mord og plyndring – terroriserede sig til magten) – en “Sag” der ruinerede alle andre erhverv end de kommunistiske parasitter i oliearbejdernes fagforening.

  Det gik så, så længe oliepriserne var skyhøje og man kunne bestikke pøblen med importerede fødevarer og “menneskerettigheden” på lægebehandling købt af det tilsvarende ulækre styre på Cuba.
  Resultatet var bare et svært tilfælde af “Hollandsk syge”!
  Dvs. en erhvervsgren har ekstraordinære indtægter at beskatte, hvorfor man importerer alt og udkonkurrerer nationale producenter – med resultatet: En enstrenget økonomi. Det er den fælde Norge nok undgår, men ikke uden skrammer. Det er derfor SF og Enhedslistens plan om at smide pengene fra olien om sig er noget af det værst tænkelige. Derfor skal den togplan beskæres til de dele, som reelt kan svare sig. Trods idioterne i Dansk Folkeparti.

  De olieindtægter er der ikke mere og kommer heller ikke igen – og det har intet med miljøidioternes nonsens at gøre! Skolelærerne i SF tager ikke alene fejl – de har aldrig ret i noget som helst!
  At de så heller ikke er så glade for, at man graver i SF’s nazistiske fortid – for det var jo dér de gik hen efter krigen.

  Alstå: I Venezuela har “Folket” og pøblen skudt sig selv i foden – og hinanden i ryggen – bogstavelig talt. Fordi et populistisk narrehoved som har mange træk fra medlemmer af Dansk Folkeparti – og tilsvarende manglende intelligens. At være uvidende og åndsvag er i DF ikke en fordel: Det er et ufravigeligt krav.

  Chavez var jo godt klar over, at han på alle måder stod med det ene ben i graven og det andet på en bananskrald (heraf bananrepublik?), hvorfor han fik omskrevet forfatningen i 1999 således, at man ved underskriftsindsamling kunne kræve (20% af stemmeberettigede) en politisk valgt ledelse sat til folkeafstemning og væltes.
  Denne regel forsøger Chavez tilsvarende ubegavede og diktatoriske efterfølger nu at omgå, fordi parlamentet har flertal imod ham – og man indsamler underskrifter mhp. en folkeafstemning. En ting som Maduros primitive bøller forsøger at forpurre med svindel og sædvanlig terror.
  Det sværd som kommunisterne og de andre pøbelpopulister smedede viser sig nu at være dobbeltægget.
  Parlamentet er imod Maduro, fordi han udelukkende tager hensyn til sine stormtropper, som ikke har flertal i resten af landet (hvis man kan kalde Venezuela noget så ophøjet – det er lige så slemt som Sverrig).

  Tilsvarende forsøger Maduro at piske en fremmedhadende stemning op – ved at bebrejde alle fejltagelser på USA – og USA er i princippet revnende ligeglad. Tværtimod: Monroe-doktrinen holder alle andre ude fra Sydamerika – så der er ikke nogen indblanding udefra.
  Det er så slemt, at nødhjælp kan ikke komme frem.

  Dette stupide pøbelvælde, som vræler om folkeafstemninger og de rædselsfulde fremmede flygtninge: Det har nu kastet hele landet ud i en katastrofe med hungersnød og plyndringer – fordi landbruget kan naturligvis ikke producere fødevarer, når alt bliver stjålet fra dem.

  Tåberne i Folket med Viljen har stemt sig til at blive slagtet i en borgerkrig – for med erfaringerne fra historien, så er det sådan Venezuela gør tingene. På samme måde som russere er stalinistiske kommunister – sådan er det bare.

 13. Af J Martinez

  -

  General Buck Turgidson

  Venezuela som Cuba blev kørt økonomisk i sænk af fascistiske klakører som borgschmidt i vesten..

  Hele venstre bølgen i Latin America , hvor økonomien reelt altid kun har været olie, og Ruslands fremmarch og økonomiske fremgang, måtte stoppes..Derfor fik vesten lagt olieprisen ned..I årevis før snakket de altid om “end of oil”, for at undgå investeringer i rent og billigt vedvarende energi, rent løgn naturligvis det hele, verden flyder i olie….Hertil at B ansat klakører lomborg, som dog heldigvis lader til at have opgivet med sine løgne her..

  Så beskyld usa og vesten for de loo.oooer af underernæret og døde i Cuba og Venezuela over tid..Såvel som volden der nu, og de døde derfra. Se “the revolution will not be televised” mht. hvorledes USA sponsorer de sorteste kræfter i venezuela som de gør i resten af verden, via økonomisk boykot, politisk sponseret vold mv…

 14. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nå, nu genkender vi Putlers nazistiske kommunistklakør igen.

  Det er lodret løgn, at USA har gjort Venezuela noget.

  Det er de kommunistiske skadedyr, der har kørt det land i sænk – ligesom Argentina i øvrigt.

  Jeg gør så opmærksom på, at Canada går det nogenlunde – de kommer så også deres allierede i de baltiske stater til undsætning og hvis I russiske kommunistsvin ikke skrubber af, så får i tæsk. Lav revolution igen i Rusland, så kan I svin æde hinanden.

  Bare rolig Klakør – de skal nok finde en kugle til Din nakke også – men lad være med at sprøjte blod ind i vores forhave. Jeg gider da ikke køre Dig i affaldsforbrændingen – det må I selv klare.
  Men lad være med at tro, at jeg har ondt af Jer.

 15. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Det morsomme ved de populistiske klakører – hvad end de så har søgt tilflugt i Rusland eller er lokale undermålere – er, at de først og fremmest er en indikation af, hvor hurtigt Rusland går i lokumstønden. Det er det jeg bruger dem til.

  Tænk bare, hvordan Stalin fik lavet et korneksporterende land om til en hungerramt ørken – helt uden hjælp udefra. Det er det samme, der sker i Venezuela – nærmest fordi det er et eksempel, der er til at få øje på.

  I kan jo se, hvordan “Folket” ikke har lyst til at sidde i Folketinget for SF?

 16. Af Leif Briis

  -

  Jamen altså Hr Uffe Ellemann

  Hvis vi godtager præmissen om at de folkevalgte er stemt ind med folkets mandat (uden massemediernes spin), skal vi så også samtidig godtage at de folkevalgte handler ud fra folkets vilje i alle spørgsmål..? Hvorfor skulle vi?

  Se det er jo spørgsmålet Hr Uffe Ellemann, hvordan kan vi nu være sikker på det? Findes der klokkeklare beviser for dette i vores parlamentariske struktur ?

  Nej, tværtimod, det mener jeg ikke.

  Det viser sig nemlig, oftere og oftere i moderne politik, at politikerne handler i meget ringe grad ud fra folkets vilje og tilgodeser i højere grad andre storpolitiske (våbenpolitiske) og økonomiske interesser.. Det er en kedelig tendens, men det er desværre den vej det går. Interesser som den brede befolkning overhovedet ikke, eller i meget ringe grad, har den fjerneste fordel af.. Desværre viser det sig at det ikke rigtig hjælper at skifter jakkesættene ud i regeringen i Folketinget, da de, hver gang de kommer til regeringen kommer under fuldkommen samme pres fra de monetære økonomiske internationale “overmagter”. Jamen vi ser jo det gang på gang..

  Og her der er EU netop et hårrejsende eksempel på stærk centralisering af magt, da tendensen klart bevæger sig mod færre og færre beslutningstagere. Hvad kan folkepensionisterne og børnehavebørnene gøre hvis EU kommissionen pålægger flere og flere love om selvfinansiering og brugerbetaling, eller uhensigtsmæssige tilsætningsstoffer i maden? De kan ikke gøre en dyt, de kan ikke engang bebrejde vores egne politikere for evt forringelser, da beslutningerne efterhånden vil være ude af deres egne hænder. Hvor ligger fordelene..? Hos de super store internationale og overnationale virksomheder og fonde.

  Jeg vil medgive dig så langt at malkekøer på en malkefabrik ikke vil være i stand til at stemme om hvorvidt de skulle indgå i en malkevirksomhed eller ej og jeg ville selv hade at skulle konstruerer et system hvor kørerne kunne give deres besyv med. Det vil blive vanskeligt..
  Men når vi nu har denne fremragende logiske mulighed for, at mennesker sagtens kan medgive hvad de mener er bedst for dem selv, er det så ikke en nærliggende tanke, at opretholde et system hvor at befolkningen ligesom indgår i de vigtige beslutninger der netop omhandler afsindige vigtige begivenheder i deres eget liv?

  Nej, politikere er i og for sig ikke eliten, men tendensen er helt klart, at det er den vej de kigger imod. Det er der deres interesser ligger og det er i højere grad disse økonomiske systemer de laver aftaler med, end det er den anden vej for de befolkninger der valgte dem ind. -Og vi ser også at flere bliver sluset ind i betragtelige stillinger i det private og større centraliserede institutioner.

  Så viser politikerne, at de er kompetente til at tage beslutninger på folkets vegne?

  Nej, desværre Hr Uffe Ellemann.. De viser tværtimod det fuldkommen modsatte, nemlig at de har blikket fast rettet mod helt andre interesser, bedre stillinger, bedre aftaler for dem selv med egne økonomiske interesser.

  Så derfor er det uhyre vigtigt at vi for denne clearing med befolkningerne, så vi kan få lagt de demokratiske beslutninger tilbage til dem som beslutningerne handler om.

 17. Af J Martinez

  -

  fascist klakører Borgschmidt..

  “Det er lodret løgn, at USA har gjort Venezuela noget.”

  Se nu “the revolution will not be televised”..Eller følg verdens største nulevende politiker,Dr. Fidel Alejandro Castro Ruz på de sociale medier…Undertegnede vil græde den dag han ikke længere er her, verdens største nulevende politiker..Om Gandhi eller Fidelito er den største? Vælger alligevel Fidel..

  USA har naturligvis kørt venezuela i sænk, sammen med europa..Samme med cuba.

  General Buck Turgidson
  fascistiske klakøre, som dig,, er naturligvis imod anstændige levevilkår i Cuba..Men hvis en vestlig invasionsstyrke var på vej mod cuba, nedlagde jeg gerne mit liv for Fidel og Raul og den cubanske revolution..Ville ikke gøre en skid for Rusland nej..Det ville være den største ære der kunne overgå et menneske.

  Borgschmidt, ville uden tvivl blot være endnu en amerikansk bay of pigs invader..Slået af det stolte, socialistiske cubanske folk igen..

  Intet folk er så stolt og fantastisk , og kulturelt som det cubanske..At de har overlevet det Dansk-amerikanske boykot er imod alle odds..Sæt nu presset ind i bondske, jyske regering , for at få løftet amerikanske handelsrestriktioner mod verdens fremmeste regering..

  Cuba, i gør, og har gjort verden stolt…Tak Fidel..Du er den største.

 18. Af J Martinez

  -

  Hvorfor?

  “jeg vil medgive dig så langt at malkekøer på en malkefabrik ikke vil være i stand til at stemme om hvorvidt de skulle indgå i en malkevirksomhed eller ej og jeg ville selv hade at skulle konstruerer et system hvorAF LEIF BRIIS – 3. JULI 2016 20:06 kørerne kunne give deres besyv med. Det vil blive vanskeligt.”

  En ko er en ko, som en borgerlig en borgerlig …En Venstre bonde en venstre bonde mv..

  Fidel Castro Ruz er verdens største helt ..Og min helt…Han overgår alt og alle nulevende, og ja tør nær påstå døde..

 19. Af Keld Jacobsen

  -

  Summa summarum: Jeg er glad for at du aldrig fik magten og at du for længst er uden for nogen som helst form for politisk indflydelse.

Kommentarer er lukket.