I aften hepper jeg på Island

Af Uffe Ellemann 95

Når man kender og elsker Island, forundres man ikke over, at islændingene er nået til tops i EM. Og man vil heller ikke forundres, hvis de formår at blive stående på begge ben, hvis de skulle blive tromlet ned i løbet af de to sidste spring op mod den øverste top.

For islændinge rummer urkræfter, skabt i den stadige kamp mod en ubønhørlig natur, siddende på kanten af to kontinentalsokler, der skurrer mod hinanden, og lejlighedsvis åbner huller til jordens glødende indre. Læs Haldor Laxness’ vidunderlige ”Frie mænd”! Når man kender historien om Bjartur fra Sommerhuse forstår man pludselig, hvorfor denne lille nation ikke blot har overlevet under barske naturgivne vilkår, men også er blevet et af Verdens rigeste og stærkeste demokratier, med stærke kulturelle traditioner – og med en selvbevidst og indædt stædighed, der ikke godtager mellemting.

Historien har også givet islændingene en barsk behandling. De mange år under dansk styre var ikke en ubetinget velsignelse, for nu at sige det pænt. Det var et hårdt liv og en karrig tilværelse, og da Island kom ud af Anden Verdenskrig som selvstændig nation, var armoden stor. Så meget mere må man beundre islændingene for, at de holdt ud – og skabte deres mønstersamfund på trods af alle snærende bånd og vulkanske udbrud.

Evnen til at stå på to ben opleves i dagens Island, som endnu er plaget af den reelle statsbankerot i kølvandet på finanskrisen og islandske finansmænds dumdristige spekulationer. Der står stadig halvfærdige bygninger og forfalder rundt i bygderne, andre er færdige men endnu ikke udlejet. Og det har sikkert passet islændingene udmærket at banke netop englænderne i fodfold – for var det ikke den britiske regering, der anvendte terrorlovgivningen mos Island, da der opstod tvivl om, hvorvidt britiske bankindskud i islandske banker ville blive indlæst? Og var det ikke briterne, der under torskekrigen for mange år siden sendte Royal Navy mod ubevæbnede islandske inspektionsskibe? (Torskekrigen vandt islændingene som bekendt også, takket være snilde og udholdenhed).

Men selv om følgerne af finanskrisen stadig plager Island, og giver anledning til rystelser i det politiske system, har man i hovedstaden haft kræfter til at opføre et prægtigt kulturpalads til musik og sang. Reykjavik rummer også nogle restauranter i verdensklasse. Men det er ved et langt mere ydmygt spisested, man hjertensgerne står i kø en halv time i silende regn for at få ”eina med öllu”: Det er en pølse med den særlige hemmelige dyppelse, som ubeskedent kaldes verdens bedste, selv om pølseboden mindre prangende blot kaldet ”bæjarins beztu pylsur” (byens bedste pølser).

Denne blanding af ydmyghed og selvbevidsthed går igen i historien om den islandske bonde, som havde bygget en lille kirke ved sin gård, og i indgangsbønnen derfor altid sagde: – Herre, vi er gået ind i dette Dit og mit hus…

Romanen ”Frie Mænd” er historien om den kompromisløse frihedssøgende mand, der som en Job er oppe mod kræfter, han ikke kan magte – men som i al elendigheden og alle nederlagene finder frem til de værdier, han ønsker at bygge sit liv på. Og derfor ender den trods elendigheden med det stolte budskab om aldrig at give op. Aldrig lade sig kue. Aldrig opgive drømmen om frihed og sejr.

Det er sådan en holdning, der ligger bag succesen på den europæiske grønsvær. Spillerne er som den islandske polarterne, der forsvarer sine interesser med et gåpåmod og en fornuftsstridig heroisme, der har givet den kælenavnet ”polsk kavaleri”. Hvis man blot én gang har været angrebet af en terne, som skriger sit angrebsråb ”Kria!”, mens den dykker ned mod den formastelige lystfisker, der er kommet for tæt på, så fornemmer man også, hvordan de franske spillere vil føle det, når HUH!-brølet lyder fra kæmperne fra det høje Nord.

I aften krydser jeg fingre og tæer for Island!

95 kommentarer RSS

 1. Af R. Harald Kristiansen

  -

  J. Martinez. Jeres gruppe burde gå ind og læse en kommentar hos Lilleør.

 2. Af Jakob Andersen

  -

  Kære Uffe,
  Bjarturs indædte stræben efter selvstændighed og frihed gjorde ham jo til lidt af en hustyran. Han var ikke særlig sympatisk, tvær og voldelig, behandlende nærmest alle, undtagen hans fosterdatteren Sóllilja, dårligt. Han endte jo med at flytte med sin dødsyge forsterdatter længere og længere ind i den golde del af dalen, fordi han ville være fri fra andre. Og det er vel en slags frihed som er ikke særlig ønskværdig. Morsomt nok, så har mange af de mest indædte nationalister og ESB-hader heroppe i Island en slags Bjartur-kompleks.

 3. Af Henrik Knage

  -

  Når nu sandheden skal frem, så indrømmer jeg gerne, at fodboldkampe og folkeafstemninger ligner hinanden, da det er de forkerte der taber, på de rigtige tidspunkter, og de rigtige der vinder på de forkerte tidspunkter. Jeg siger ikke, at fodboldspillere er dumme, eller at vælgere er det samme, men Parken var aldrig blevet bygget, hvis byggeriet var sendt ud i en licitation hvor resultatet afhang af at Danmark vandt 10 – 0 over Brasilien.

  I virkeligheden burde både folkeafstemninger og fodboldkampe forbydes – for de vil os ikke noget godt, og vi mister fornemmelse af kontrol – for hvor ender det?

  Først England ud af EU og EM, og nu Island ud af EM – da de var ude af EU, så det er ren gylle fra kassen, men engang jeg blev angrebet af en FLOK terner på Anholt (ø) hvor jeg først opdagede at jeg havde bevæget mig ind på deres yngleområde, da det var for sent – da lærte jeg at løbe for livet :-)

  Jeg ved ikke hvorfor jeg skulle have min cykel med ud i Ørkenen – det giver jo ingen mening li´som folkeafstemninger ikke giver mening – men under angrebet blev jeg tvunget til at smide cyklen fra mig, da angrebet mindede om angrebet på Perl Harbour – og cyklen er der nok den dag i dag.

 4. Af Henrik Knage

  -

  Sandt at sige, er jeg ikke den store beundrer, af fodbold, og ser det praktisk talt aldrig – så heller ikke kampen i aftes; men jeg er begyndt at følge med i kvindelandsholdet og har set ca. 10 kampe – og det er noget ganske andet – som om at kvinderne er frigjorte fra mændenes interne fnidder fnadder og Morten Olsens tunge åg – så spillet åbner sig på en hel anden måde, end hos mændende.

  Kvinderne kaster sig nærmest ud i en dødskamp, hvor det kun handler om én ting MÅL – og det får de.

  Mændene tænker kun på placeringer, interne hakkeordener og penge, og derfor bliver herrefodbold kedelig, set med mine briller.

 5. Af Sten Eva Madsen

  -

  Eva Madsen

  Jeg skriver ikke kommentarer i de navne du nævner, så du er ikke på sporet denne gang, heller.

  H. Knage

 6. Af Thomas Jensen

  -

  svar til J Martinez – 4. juli 2016 1:21
  Jeg synes det fremgår ret tydeligt hvad jeg mener.
  Jeg undrer mig over Ellemann har sympati for en lille nations landshold, på trods af hans mange bestræbelser på at homogenisere, centralisere og opgive de frie nationer til den imperialistiske stormagt for tiden benævnt EU.

  Jeg tror dog måske at du diskuterer med en anden person, som lejlighedsvis skriver under samme navn. Mit navn er ikke unikt, måske jeg fremover gør det unikt ved at tilføje et tal.

 7. Af Henrik Knage

  -

  Nu er det sjældent, at jeg leger smagsdommer, men jeg har sjældent set så mange underlødige kommentarer, samlet på samme sted, hvor der tillægges andre kommentatorer gerninger de aldrig har foretaget sig – det er en ynk at være vidne til så mange mavesure mennesker.

  Vågn dog op for Fanden. Hvis der er nogen der er utilfredse med kvaliteten af det der bliver skrevet, så skriv noget bedre – og kun efter manden i sjældne nødsituationer – ellers gå efter bolden – det gør de på Island.

 8. Af Henrik Knage

  -

 9. Af J Martinez

  -

  Fru Harald :)

  Det var en fantastisk dag i går…Endelig fik is islandske nassere på Danmark en røvfuld i sent glemmer…

  En vidunderlig aften var det…Tak, Frankrig..

 10. Af Niels Larsen

  -

  Uffe heppede ikke højt nok…

 11. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nederlag 2-5 til Frankrig: Det kan da ikke siges at være dårligt af Island!
  Specielt ikke, da de har nået langt mere end de med rimelighed kunne forvente.

  At komme i slutrunden i det hele taget, det er bestemt ikke dårligt.

  Fodbold er fodbold – og det er da ganske udmærket.

 12. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Uffe Elleman Jensen.
  Venligst sæt min kommentar om Bjartur í Sumarhúsum og om År og dage i Brattekåd på. Den er i filtretet.

 13. Af R.Harald Kristiansen

  -

  Martinez
  Læs du bogen År og dage i Brattekåd (Brennukotsannáll) af Halldór Laxness. Han fik Nobelprisen i 1955. Den handler om en forældreløs dreng, som vokser op hos to gamle mennesker. Den handler om godhed og ikke had, som du se ud til at være besat af. Jeg er ikke politisk og hverken højre , eller venstreorienteret, jeg er demokrat. Med venlig hilsen Rosa.

 14. Af R. Harald Kristiansen

  -

  Ny har Nigel Farage trukket sig, som formand for Ukip. Ny begynder det at blive farligt for ham rent politisk. Var det nu rigtigt, det han har stået for i 17 år?

  Nu har DF solgt sin sjæl til topskattelettelser, for at få lov til at forringe udlændingers forhold. Det parti er blowing in the wind. Det vil gå ud over fattige danskere endnu engang. Det er ellers DF s kernevælgere.

  Disse to partier er fulde af Bjartur í Sumarhúsum typer.

 15. Af Uffe Ellemann

  -

  I øvrigt mener jeg, at Karthago bør ødelægges.

 16. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Hmm…. nu er der ikke noget usædvanligt i at populistiske bevægelser har succes en tid. Problemet er at undgå, at de laver for megen skade inden de bliver kvalt – det sidste tager tid.

 17. Af Bent Kristensen

  -

  Uffe hepper altid på taberne, hvorfor Uffe?

 18. Af Henrik Knage

  -

  Enfoldigheden længe leve. “Man skal ikke kaste perler for svin” – citat slut.
  Den kan gradbøjes og udtrykke sig som følger : Hvis der skal kastes perler for svin, skal der være både svin og perler!

 19. Af Henning Svendsen

  -

  Ja man kan godt undres EU tilhængerne burde jo klappe i vild begejstring når det halve Afrika løber ind på banen !!istedet holder han med en flok der er mere lyse i huden-det er da vistnok racisme og disse med lys hud ,har endda forkastet EU Så de er også ligeglad med om der bliver krig.

 20. Af J Nielsen

  -

  “Sjældent har jeg set så mange idiotiske og slet funderede kommentarer til en blog… I skulle skamme Jer!”

  Ja der er godt nok langt mellem snapsene

 21. Af Henning Svendsen

  -

  Ja man kan sige meget om Ellemann men selv sine dødsfjender får lov at komme til mikrofonenkomme og Knage får lov at boltre sig helt uden opsyn.
  Så på sine gamle dage er Uffe mere forsonlig nu mangler vi bare han trykker hånd med Pia hun er også forandret med de store briller ligner hun en uskyldig jomfru

 22. Af Anders Nielsen

  -

  Udviklingen på de sociale medier lover ikke godt for fremtiden. Det er gadens parlament, der sætter ordenen med hensynløshed og dumhed, og resultatet bliver derefter. Det er et vrangbillede af demokrati i praksis og tit med psykopatiske træk.

  Men der var ikke noget i vejen med fodboldkampen, og det forekom mig, at det fransk-afrikanske hold virkede langt mere udadset end det islandske, da det hele var slut.Især de afrikansk-ættede imponerede med deres elegance, hvor islændingene viste stor fysisk styrke. Tak Island for en ekstra festlig fodboldaften,, og hvem havde troet, at Uffe Ellemann ville skrive et nationalt begejstret blogindlæg om det!

  Hvad Islands historie angår, må jeg give Maria Due ret, for den er spøjs og præget af det forhåndenværende søms princip og en usædvanlig tænkemåde. Kvindehaderne under hende selvfølgelig ikke, at hun har det, de vil slet ikke have kvinder i debatten og godt på vej til at nå deres mål. Men islændingene gik nu altid deres egne vegne og har været den eneste af den danske konges nordatlantiske besiddelser, der ikke gav store økonomiske tab og har måttet understøttes for at opretholde en europæisk standard. Islændigene har altid kunnet selv og været selvbedvidste, men de ville ikke vide af Junigrundloven, og de afslog også en fri forfatning, da de blev den tilbudt i 1871. Den dansk-islandske forbundsaftale af 1918 er ligeledes besynderlig, idet man enedes om, at islændingene fortsat fik del i vores konge og dansk statsborgerskab, samt at deres udenrigspolitik var Danmarks anliggende. Hvilken suveræn stat vil i dag indgå en sådan aftale, vidner den ikke om en stor gensidig tillid, der byggede på erfaringer gennem mange hundrede år? Har man fattet enevældens gode sider, har man dog forstået en del mere, end nærværende hylekor. Kongefamilien gjorde meget ud af den udviste tillid, og Chr. 10. tog sig det nært, da han blev fyret den 17. juni 1944. Han vidste, at det kunne ske og sandsynligvis ville ske, men det var måden, det skete på, der virkede unødvendigt brutal. Alle kunne jo se, at krigen lakkede mod enden.

  Pudsigt nok anslog færingerne de samme takter overfor vor nuværene dronning, da de troede, at de var på vej til at blive en stenrig olienation, Danskerne kunne ryge og rejse, færingerne ville være selvstændige uden dansk indblanding, men dronningen og velfærdstagselvbordet, derunder adgang til uddannelser, ville de ikke af med, derom vidnede mange artikler og debatter. Om de også ville overtage eget forsvar, forlød der vist ikke noget om. Nogle af dem ville “hjem til Norge”, og på Orkneyøerne ville de hjem til Danmark. Da olieeventyret udeblev, fortsatte færingerne med at drømme om den frihed, som de kan få, den dag de bliver enige om at kræve den. Som det er nu, kan de afgøre de danske folketingsvalg og er et dyrt bekendtskab.

  Cato d. ældre havde ret, men i dag har store bataljoner af Hannibals hær forlængst passeret Alperne og er blevet budt velkommen a venligboere. Det er sidstnævnte, der udgør det egentlige problem, for førstnævnte vil blive ved med at komme, så længe vi magter at underholde dem. Arbejde bliver der aldrig til alle.

 23. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Hmm… nu er der så også artikler om nederlaget 14-2 i fodbold i 1967. Lad så være, at det var en traumatisk oplevelse for den islandske selvfølelse, så burde det jo ikke være noget, der står i vejen for et positivt samarbejde i alles interesse.
  Jeg skal i den forbindelse til islændingene gøre opmærksom på, at Danmark ved ishockey-VM i 1947 tabte 47-0 til Canada – et resultat, der – så vidt jeg ved – stadig er det største landholdsnederlag i ishockey – nogensinde.

  Det, der gjorde nederlaget specielt bittert var såmænd ikke sidstepladsen i turneringen; men det faktum, at der blev spillet i Sverrig.

  Så frisk mod Island, der er nogen der har været en del ringere end Jeres værste!

  Det, der imidlertid opmuntrer mest er genåbningen af Keflavik som luftbase.
  Det er så formentlig afslutningen på et meget rodet forhold (som Halldor Laxness roman “Atomstationen” – det er en del år siden jeg har læst den, så titlen kan være forkert) til Nato, Danmark og USA.

  Det er så ikke enestående, for amerikanske baser har jævnt hen været udsat for at være malkeko for populistiske regimer. Philippinerne og Subic Bay rinder en i hu. Det varer indtil, det bliver et nummer for morsomt for den amerikanske skatteborger, hvorefter amerikanerne så lukker basen og tager hjem.

  Det er så opmuntrende, at regeringen tilsyneladende er kommet igennem med en løsning, der er fordelagtig for alle parter.
  Jeg formoder, at USA vil betale en baseafgift, der er “fornuftig” også set fra et islandsk synspunkt. Selve den militære bemanding af basen vil nok være et Nato-samarbejde mellem Danmark, Norge og Holland – sådan på skift efter hvordan det nu passer ind i planlægningen. Det vil naturligvis blive finansieret af Island ud af det beløb, som betales af USA i baseafgift.

  Det vil være den billigste løsning. Ganske enkelt, fordi danske, norske og hollandske F-35 vil kunne forlægge til Keflavik uden problemer fra hjemlandet – og det vil have Sdr. Strøm som alternativ – hvilket man i det klima skal have.
  Der bliver så også mulighed for et egentligt søforsvar af Island gennem de danske og norske fregatter. Hvor meget Island skal betale for det er lidt af et forhandlingsspørgsmål.

  Jeg hilser sådan en løsning velkommen, fordi den vil bevirke, at forsvarsbudgetterne bliver mere retvisende. Som det er nu vil de budgetmæssige opstillinger groft undervurdere Islands bidrag til Nato. Tilsvarende vil amerikanske baseafgifter til Sdr. Strøm og en tilsvarende og modgående overførsel af midler fra bloktilskuddet til forsvarsbudgettet give en mere retvisende præsentation – for selvfølgelig skal vi bruge flere penge på forsvaret.

  Det er på tide at få ryddet op i alle lokumsaftalerne og redegøre for hvad koster hvad. Det skulle hjælpe lidt på debatten.

  Den store vinder i dette spil er USA og de amerikanske skatteydere.
  Muligheden for en sikret luftkorridor over Atlanten er ikke alene billigere for USA, qua det at man ikke skal ligge og rode med tankere, når man kan lande og få fyldt benzin på.
  Der kommer som afledet effekt et forbrug til gavn for det lokale erhvervsliv.
  Samtidig bliver problemet med kontrol og overvågning af Nordatlanten løst – og det skulle det under alle omstændigheder. Så forhåbentlig bliver vi forskånet for den diplomatiske mumlen om fiskeriinspektionsskibe og andet pjat – i stedet for at kalde tingene ved rette navn.

  Det kunne så muligvis også være en inspirationskilde til en tilsvarende ordning med Portugal omkring Azorerne og Lajes.
  Det kunne være forfriskende, hvis det reelt blev afspejlet, hvad USA’s hævdelse af sine interesser og opfyldelse af sine forpligtigelser i forbindelse med Nato blev fremlagt for skatteyderne i USA.

  I forbindelse med Lajes gør jeg opmærksom på, at vore gode canadiske allierede har Gander på Newfoundland en beliggenhed der er 40 % kortere end fra Washington til Azorerne. Det er immervæk 900 sømil, der er sparet. Det er meget. Man har tænkt på de – det ses af banelængden.

  Det er en af fordelene ved at tænke lidt langsigtet, at der er – med omtanke – og fornuftigt diplomati udmærkede muligheder for at gøre sikkerheden større – også uden, at det bliver prohibitivt dyrt.

 24. Af Birger Nielsen

  -

  Undskyld Uffe, men det har intet med emnet at gøre.

  Jeg vil blot høre Lemches mening om den amerikanske film på DR K i aften 20-22, der omhandlede en filmmand, der kunne dokumentere bibelens Exodus var en historisk realitet. Den skulle have foregået ca. 400 år tidligere. Lugter den ikke af manipulation?

 25. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jeg synes nok, at en af de ting, man kan tage med fra fodboldkampen i et videre perspektiv er:

  Skønt Island så langt fra er “ovre” problemerne som dens finanssektor har skubbet dem ud i(Det er vi heller ikke: Vi har stadig ikke tilsluttet os Bankunionen og Euroen, der er nok de bedste værktøjer til at håndtere finanssektoren og den overdrevne opfattelse af sine rettigheder.), så er der stadig betydelige områder, hvor Island (og Grønland) kan spille en ganske overproportional rolle i løsningen – landets og befolkningens fysiske størrelse uagtet.

  Det er så et tilfælde, hvor landets beskedne størrelse (ligesom i Danmarks tilfælde) faktisk er en fordel – for alle. Forstået på den måde, at interne problemer kan i en større sammenhæng ikke vokse sig så store, at de stiller sig hindrende i vejen for overordnede løsninger.
  At et land som f.eks. Italien vakler har langt større konsekvenser end hvis f.eks. Danmark er ved at gå i gulvet. Dvs. interne problemer låser ikke på samme måde kræfterne hos samarbejdspartnere og allierede.
  Vi ser også med Montenegro’s optagelse i Nato, så er man kommet en eventuel situation som på Krim og Königsberg i forkøbet – for nu at påpege, at mindre nationer kan have en betydning udover det beskedne forsvarsbidrag, de måtte yde.
  Effekten ligger først og fremmest i, at problemstillingen og omkostningerne ved løsningerne bliver det mindre for de store allierede.

  Det er blevet noget af et mantra i Nato med 2% af BNP er et helligt tal. Sagen er jo, at det berører først og fremmest Tysklands bidrag til forsvaret. Da man ikke siger tingene ligeud, så er man nødt til forblommede vendinger, så der også rammes utilsigtet hårdt, hvor det er lidet fremmende.

  Det betyder ikke, at Danmark kan ligge på den lade side – rent faktisk mener jeg, at vi burde uden større nationaløkonomiske og skattemæssige problemer kunne og burde yde 3% – i alles interesse.
  Det involverer en del budgetgymnastik – f.eks. hvordan regnes for længst afskrevet materiel som sælges (foræres til allierede) med i den opstilling? Det er nemlig ikke givet, at det bare er noget gammelt skrammel – det skal friskes op og opdateres; men er herefter fuldt på højde med kravene.

  Det vi nok kommer til at se er, at Nato-landene kommer til at tilpasse opgaverne til hvor de løses mest effektivt og billigt. Om Island har et forsvarsbudget er ligegyldigt, såfremt de som en del af en løsning – i egen interesse – dels kan spare allierede for betydelige investeringer og driftsomkostninger: Vel at mærke for en kvalitativ bedre løsning – samtidig.

  En af årsagerne til, at vi aldrig kommer tilbage til den kolde krig er at situationen er ganske anderledes.
  Dels er Rusland slet ikke i militær magt det, hvad Sovjet var.
  Dels er der et meget dybere bagland. Under den kolde krig var Storbritannien reelt det eneste sted, hvor omfattende logistik kunne lægges. Sådan er det ikke mere. Tyskland vil være et opmarch-område, hvor styrker kan sammensættes inden forlægning til en kampzone – bare for at tage et eksempel.

 26. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Anders Nielsen: Din reference til “Den dansk-islandske forbundsaftale af 1918 er ligeledes besynderlig…” er nok mere dybsindig end Du tror.
  Jeg tror Du skal hæfte Dig ved salget af de dansk-vestindiske øer for 100 år siden.

  Det et nemlig ikke alt der i den forbindelse er offentlig, det har jeg vidst i (åh… 20 år), fordi visse ting er decideret hemmelige – også i Rigsarkivet – i 100 år.
  Det er således noget, der brænder i lommen på regeringerne siden da.

  Det er ikke amerikanerne, der har et problem – de dokumenter er fuldt tilgængelige – hvis Du altså kan finde dem. Sagen er jo bare, at der skal spørges så præcist ind, at Du ikke skal lede kilometervis af hylder igennem – det kan folk i almindelighed ikke.

  Når jeg er ærlig, så tror jeg, at i forbindelse med salget af de dansk-vestindiske øer, som sandelig ikke var populært på øerne, så har man givet USA visse rettigheder på Island og Grønland – men med 100 års hjemfaldspligt.
  Det var så prisen for at få Sønderjylland tilbage.

 27. Af Niels Peter Lemche

  -

  BIRGER NIELSEN,

  Jo, det er det. Jeg så ikke programmet–der var vist fodbold–men har set så mange andre og læst adskillige forsvar for den bibelske fortælling, og har i øvrigt selvfølgelig skrevet om det. Men det er ligesom på historykanalen. Der er adskillige udsendelser om nærmest hvad som helst, der er en fornøjelse at se på; men så snart Bibelen kommer ind i billedet, er det det værste krap, som sendes. Årsagen skal søges hos os selv, den ligger i den menneskelige psyke.

  Så var der lige en BBC-udsendelse for fyrre år siden med Magnus Magnusson som vært. Den var fremragende for sin tid og kritisk, men blev aldrig vist i USA, fordi en rigmand købte alle rettigheder og begravede serien.

  Men hvis DR sender et sådan program ukommenteret, er det manipulation.

 28. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Bir ger Niel sen: Bibelen kan du stille din klokke efter, der er intet i Bibelen beskrevet +- 400 år i forhold til profetien, her Birger må du huske at DR & TV2 rendyrkede propaganda kanaler, (løgnepressen) TV stationer der manipulerer danskerne på det groveste, til danskernes egen undergang, på islamisternes side i deres islamistiske magtovertagelse af Danmark, af EU.
  DR & TV2 burde dags dato nedlægges, direktionen-redaktionen og deres medløbere stilles til dom for landsforrædderi!

 29. Af Rosa. Harald Kristiansen

  -

  Det Islands landshold kom hjem i går.
  De blev taget godt imod, trods 5-2 mod Frankrig. Franskmændene spillede let og elegant fodboldt. Island spillede dog bedre i 2. halvleg.

  Under Enevælden led det islandske folk. Kongen ejede fisken i havet og mine landsmænd kunne risikere, at ryge i Rasphuset for ulovligt fiskeri, for blot ikke at dø af sult. Der var langt til Island fra Danmark, hvad forsyninger angik.

  Det var ikke blot danske embedsmænd og købmænd, der gjorde livet svært for fattige islændinge. Det var også islandske embedsmænd mm. der ikke kunne forvalte magten. Nu har jeg en moder, der er historiker og godt inde i hele Islands historie, trods en finsk baggrund. Tak for kampen og god sommer. I slipper for mig, jeg får for travlt i fremtiden, grundet arbejdsbyrde.

  PS til UEJ. Lad ikke dine Venstre fæller fjerne SU på kandidatårene for topskattelettelser. Jeg modtog ikke SU under mit studie. Det er hårdt, jeg har været heldig med vellønnede jobs i mit liv. Jeg kunne betale mit studielån trods ekstrem stigning af mit lån, grundet devalueringer og at lånet var pristalsreguleret. Det kan alle ikke være. SU er en god ordning, som skaber velstand og øger uddannelsesniveauet.

  De eneste, der vinder i studielånsspørgsmålet til de studerende er bankerne. Bankerne har intet at tabe, staten garanterer.

 30. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Tja…. nu mangler vi bare, at Island stemmer sig tilbage til Danmark…… det må vi se på, når det bliver aktuelt.

  Først skal vi have Sverrig nedlagt og de svensk besatte områder renset for svenskere – vi kunne jo starte med Gulland.

 31. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Hmmm… måske kunne vi også se på Orkney? Lidt afhængig af hvor meget vi får for at tage det tilbage – ligesom med Gulland.

  Ikke, at jeg har nogen egentlig holdning – udover, at jeg ser på, hvad der er økonomisk mest effektivt.

  Jeg ser at Mette Frederiksen er på Grønland for at daske nalegaqqer. Det bliver dyrt for Grønland – der bliver ikke mange penge til at bestikke dem fremover.

 32. Af E. Larsen

  -

  Ja, kære Uffe – det kan da ikke komme bag på nogen, at du hepper på Island.
  Du hepper jo også på EU-pampervældet o.sv.
  Og hvis du bliver kaldt “arrogant” m.h.t. Brexit så er du også lig med Lykketoft, Niels Helveg m.fl. — Danskerne, vi borgere skal da ikke have folkeafstemninger m.m. – nej, nej, nej politikere ja, selv pensionerede politikere “ved meget bedre” end f.eks. en landmand i Skjern!!

 33. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  I virkeligheden det vi så var ‘game over’ for Frankrig, ‘game over’ for det franske folk, det kommer også til Danmark, ligesom det franske landshold er blevet udskiftet af sorte fra en negerlandsby, sådan vil det også gå det danske folk, det danske fodboldslandshold, udskiftes med islamister, de vil springe rundt som vilde dyr, under fejletiketten ‘danskere’ !
  Kontrasten helt tydelig i kampen “Frankrig”- Island, hvor et rent islandskt hold (med 1 svensker på bænken) Island var rejst helt til Frankrig, og med løftet at om de kunne slå England, skulle de få lov at spille imod Frankrig, hvad er problemet, Island slog England, men Frankrig havde samlet deres spillere fra en negerlandsby, der blev viftet med franske flag, med virkelighedens Frankrig udenfor gået i generalstrejke, de vil have deres job, deres liv , deres land igen, men den franske stat lytter ikke længere til folket, kun direktiverne fra EU, i dette tumult, hvor ydmygende må det ikke være at se ens eget lands fodboldslandshold indhetet til lejligheden fra en negerlandsby, ikke andet end endnu en ydmygelse af det franske folk!

 34. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF, jeg vidste ikke, at du også er racist. Jeg går ud fra, at de afro-franske deltagere i hovedsagen stammer fra mennesker, der er indvandret fra Frankrigs afrikanske kolonier. Selv deres gamle superspilelr, Zinadine Zidane, gjorde det, født af forældre fra Algeriet. Det samme gælder i øvrigt afrobriterne på det engelske hold, oftest med meget engelske lydende navne. Well, også Zlatan tilhører denne gruppe, selv om han stammer fra muslimsk-bosniske forældre.

  JUF, er du sikker på, at du ikke er blevet hacket af den gruppe, der har været meget tavs siden de blev afsløret af en anden på disse blogs?

  Rusland havde i øvrigt nok kunnet bruge nogle efter dets landsholds patetiske præstation under EM. Gad vide, om de får de på plads inden 2018?

 35. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  …….svar til Hr Nie ls P eter Lemc he i filter……

 36. Af j nielsen

  -

  “Rusland havde i øvrigt nok kunnet bruge nogle efter dets landsholds patetiske præstation under EM.”

  Jeg synes ikke det var patetisk. Slet ikke. Jeg synes det var ynkeligt.

  Ukraine – nærmest depressivt. i det mindste skulle de ikke spille mod hinanden.

 37. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  2 x svar til Lemc he i filter…….. Hr Lemche nu er prislisten klar, om du ikke er del af Føderationen Rusland, koster en VM billet 2018 i Rusland fra euro 95.- og op til euro : 985.- , om du Hr Lemc he er russer, og del af Føderationen, koster den selv samme billet kun fra euro 18.- og op efter, det er ikke racisme men rättvisan Hr Lemche, man skal tage vare på sit eget folk, og behandle det godt, at om du er russer betaler du under 1/5 af prisen, det er rättvisan, det er fair play!

 38. Af Niels Peter Lemche

  -

  Jaja, JUF, nu må vi se, om det VM overhovedet bliver til noget. Bare de tal, du nævner, burde får FIFA til lige at tænke sig om. Jeg ved godt, at din herre og mester købte VM på samme måde som Qatar købte det efterfølgende. Men den nye (sikkert: gamle) FIFA er alligevel nød til at tænke sig om, nu hvor dopingskandalerne fejer hen over Putte og hans venner.

 39. Af Lene. H Madsen

  -

  Hr Lemche
  Jeg har bemærket din russerskræk overalt!
  Hvad kommer den af?
  Din ven Hr B.smidt hvis navn man ikke kan skrive, men som sikkert mistede sin far på østfronten har lidt af samme holdning…

 40. Af Niels Peter Lemche

  -

  LENE. H MADSEN, skræk, nej, overhovedet ikke. Det hørte til i grusomme Ivans tid; men da jeg så de der pjaltede russiske soldater i Güstrow i 1988, fuldstændig fortabte foran deres forlægning, måtte jeg bare sige: Nå er det der grusomme Ivan.

  Men jeg vedkender mig stadig selvforståelsen som gammel koldkriger. Desværre prøver Putin at leve op til billedet.

  Det ville ærlig talt være rart, hvis russerne begyndte at producere noget fornuftigt og lade være med at spille bøllen i skolegården over for andre.

 41. Af Lene. H Madsen

  -

  Hr Lemche
  “hvis russerne begyndte at producere noget fornuftigt og lade være med at spille bøllen i skolegården over for andre.”
  Nu er det ikke min opfattelse, at russerne spiller bølle i skolegården men NATO der konstant udvider sig.
  WAPA findes ikke mere og Rusland som ene stat mod resten af verden finder jeg lidt komisk. Findes der overhovedet familier i Rusland der ikke mistede familiemedlemmer under sidste krig?.
  Samtidig har de jo også deres egen interessesfære i deres eget nær område hvilket ikke er unormalt for en stormagt og deres opfattelse af sikkerhed for landet.

 42. Af Niels Peter Lemche

  -

  LENE. H MADSEN , Nu kan man altid diskutere, hvad der menes med sidste krig. Men uden tvivl er der ikke mange familier i Rusland, der ikke mistede familiemedlemmer under Den Store Fædrelandskrig. Der var nu i øvrigt ikke mange tyske familier, der ikke også mistede familiemedlemmer, og i Den 1. Verdenskrig, var der sikkert ikke mange tyske, franske, engelske og russiske familier, der ikke mistede familiemedlemmer. Det er jo faktisk derfor, at man skabte EF/EU, for at undgå flere europæiske massemord, symboliseret ved fredsceremonien ved Verdun i 1986, hvor Kohl og Mitterand deltog hånd i hånd sammen med Ernst Jünger, forfatter og krigshelt fra 1. Verdenskrig.

 43. Af J Nielsen

  -

  ” Men uden tvivl er der ikke mange familier i Rusland, der ikke mistede familiemedlemmer under Den Store Fædrelandskrig. Der var nu i øvrigt ikke mange tyske familier, der ikke også mistede familiemedlemmer … ”

  I den forbindelse gør det dog en forskel om man er den angribende eller den angrebne part. Angrebet kom, som det er set før, fra vest mod øst.

  Der var jo en nem opskrift på at undgå tab af tyske liv: bliv hjemme. En tilsvarende opskrift gaves ikke for russerne.

 44. Af Niels Peter Lemche

  -

  J NIELSEN, oprigtig talt tror jeg ikke, at det gør en forskel for de familier, der blev ramt. Uanset hvad der startede krigen, og hvem der startede den, så er tabet der stadigvæk. Du kunne lige så godt have brugt kriteriet: Hvem vandt og sige, at det var være for dem, der tabte end dem, der vandt. Jeg tror, at lige netop på det punkt er skyldspørgsmålet mindre betydende. Men det kan være en lærestreg for de mest krigslystne. Indtil han gik amok i Rusland, vidst selv Hitler det. Det var derfor hans felttog i vest 1940 blev i den grad lovprist af hans egne, for tabene i hele felttoget svarede ikke engang til en enkelt dag ved Verdun.

  I øvrigt er det forkert hele tiden at skyde på tyskernes krigslyst. Den kom de sig over i 1945–ligesom japanerne. Det var en sygdom, der ramte dem i 1806 og hærgede i 140 år. Inden da var Tyskland det sted, Napoleons soldater holdt mest af: Venlige mennesker, god mad og øl. Så blæste Preussen ind med sit evangelium om das Vaterland og Blut und Boden, og så var gækken løs.

 45. Af Lene. H Madsen

  -

  ” Men uden tvivl er der ikke mange familier i Rusland, der ikke mistede familiemedlemmer under Den Store Fædrelandskrig. Der var nu i øvrigt ikke mange tyske familier, der ikke også mistede familiemedlemmer … ”
  I den forbindelse gør det dog en forskel om man er den angribende eller den angrebne part. Angrebet kom, som det er set før, fra vest mod øst.”

  Svar:” J NIELSEN, oprigtig talt tror jeg ikke, at det gør en forskel for de familier, der blev ramt. Uanset hvad der startede krigen, og hvem der startede den, så er tabet der stadigvæk.”

  J. Nielsen manden forstår det ikke. På dansk hedder det konsekvens.
  Det burde være logik for burhøns. Det svare til, at jeg gik på gade og sparkede en fremmede over benet og når han sparker igen forklare jeg, at det skam også gør ondt på mig, at blive sparket på..

Kommentarer er lukket.