Putin gnider sig i hænderne efter Brexit

Af Uffe Ellemann 278

Financial Times kan i dag berette, at den russiske udenrigsminister Lavrov ved en frokost med EU-ambassadørerne i Moskva i sidste uge ikke kunne dy sig for at drille med resultatet af Brexit-afstemningen: – Nå, nu får EU kun én stemme i FN’s sikkerhedsråd…

Den sved, for det er jo sagens kerne: Med en Brexit vil ikke blot Storbritanniens men hele Europas internationale indflydelse blive kraftigt beskåret. Og det passer fint i Moskvas kram. Putin & Co. kan dårligt få armene ned, selv om de forsøger at holde facaden udadtil.

I russisk optik – der bygger på opfattelsen af verden som et nulsumsspil, hvor den enes fordel altid opvejes af den andens ulempe – har EU’s vækst været lig med faldende indflydelse for Rusland. Det gjorde ondt, at befolkningen i Ukraine smed deres gamle præsident på porten, fordi de hellere ville have en aftale med EU end medlemskab af Putins euroasiatiske toldunion. Og det kan mærkes, at EU lagde sig på linje med USA, da der skulle reageres på den russiske annektering af Krim og krigsførelsen i Østukraine.

Putins håb er, at det britiske eksempel vil smitte af. Han har trofaste støtter blandt de europæiske anti-EU-grupperinger – mest markant Frankrigs Front National, som modtager økonomisk støtte fra Moskva. Men også ledere (eller forhenværende ledere) som Nigel Farrage og Geert Wilders er blandt de trofaste klakkører, når EU skal kritiseres for sin Ruslands-politik.

Det kan undre, at nationalistiske partier over det ganske Europa – også i lande, der for få årtier siden var tvunget ind i Østblokken- findes denne begejstring for den stærke mand i Moskva. Vi finder det sågar også i Danmark, hvor Søren Krarup – der i sin tid sammen med sin fætter leverede en hårdt tiltrængt intellektuel oprustning af Dansk Folkeparti – har forsvaret Putin. Engang forklarede han i en af sine kronikker over temaet, at han egentlig ikke har så meget forstand på de ting, men når ham Uffe Ellemann-Jensen og andre supereuropæere kritiserer Putin, så må man jo hellere stille sig på det modsatte standpunkt… Tænk engang, det skrev han.

Putin har som bekendt udtalt, at Sovjetunionens opbrud var den ”største geopolitiske katastrofe i det 20. århundrede”. Han har set EU’s vækst som udtryk for en rivaliserende magt, der har udhulet Ruslands indflydelse. Derfor håber han, at Brexit og hvad deraf måtte følge betyder indledningen af en lignende opløsningsproces i vores del af Europa. Og han står klar til at rykke ind, hvor EU mister indflydelse.

I den kommende tid vil vi opleve mange nye russiske initiativer, som skal søge at udnytte den vanskelige situation, EU er kommet i efter Brexit-afstemningen. Og der er mange, som vil støtte ham. EU har lige vedtaget at fortsætte sanktionerne mod Rusland indtil videre. For der er jo ikke sket de lovede fremskridt i Minsk-processen. Men kan man regne med standhaftighed næste gang, når briterne – der sammen med de nordlige og baltiske medlemslande har været de stærkeste fortalere for en fast kurs overfor Rusland – mister indflydelse?

Vi har allerede set de tyske socialdemokrater, som har været lunkne på det område siden Helmut Schmidt trådte tilbage som partileder, begynde at bevæge sig: Udenrigsminister Steinmeier har udtalt sig tvetydigt om NATO’s indsats i Baltikum og vicekansler Sigmar Gabriel besøger Moskva med udtalelser om, at nu må vi altså snart se at få normaliseret vores forhold…. Og det kan man jo kun være enig i, forudsat altså, at Putin leverer den lovede vare, og stopper krigsførelsen i Ukraine. Men han holder sig tilbage, mens han lurer på, om ikke fronten blandt EU-landene snart bryder sammen. Hvorfor skulle han dog give indrømmelser i forhold til Ukraine, hvis han bare behøver vente på, at modstanderne kører træt? Sådan gik det jo med Georgien, hvor Rusland slap godt fra at bryde indgåede aftaler med EU…

En af de fremtrædende ”Putin-forståere” i Tyskland – Alexander Rahr – er i Financial Times citeret for at sige, at med det britiske Brexit har ”koalitionen af bekymrede lande, der har mast hårdt på for sanktioner, mistet sit hoved. Så nu kan Merkel måske lettere bringes til at køre en blød linje…”

Mon dog. Fru Merkel har hidtil været den solide klippe, der kan modstå populismens bølgeskvulp.

Ved det kommende NATO-topmøde i Warszawa vil det være vigtigt at demonstrere overfor Putin, at der er vilje til at stå fast på beslutningerne om at sikre vore baltiske og polske allierede mod det pres, der udgår fra Moskva. Det er det eneste sprog, han forstår. Så længe han håber på, at vi falder til føje, vil han ikke give sig – og hvis vi først begynder at føje ham, vil han sætte nye tiltag i gang, som kan genskabe ”fortids storhed”.

Bare man dog kunne indse det, alle de steder, man sukker efter fred og ro for enhver pris….

278 kommentarer RSS

 1. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF, så vidt jeg kan se elaboreres der på en idé om en Eurohær, som din herre og mester selvfølgelig ikke kan lide. Men Euro-hæren har længe ligget i kortene, og det eneste nye er egentlig, at hun mener, at englændernes udmarch letter for den, da de ikke længere kan blokere.

  Men naturligvis: Alt der styrker det europæiske samarbejde er til skade for din herre og mester. Du skulle hellere komme med en forklaring på hans nærmest stalinistiske udrensning i Østersøflåden. Den er vi mere interesseret i.

 2. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Jeg tror det spamfilter har en ganske bestemt funktion.

  Det er Uffe, der sidder og styrer: Hvornår, om og i hvilket omfang. Kommunisterne skal have de ubehagelige sandheder at vide.

  Det har jeg det helt fint med.
  Det siger noget om, i hvilken forfatning den russiske efterretningstjeneste er. Tilliden til klakører som provokerende og informationsskabene kilde forekommer noget desperat – det tror jeg så også de er.

  Når man bruger underbegavede kommunistiske skolelærere (-lærerinder) som agenter, så er man godt nok småt kørende.

 3. Af Niels Peter Lemche

  -

  TB, altså du og dine skolelærere. Du skulle have ondt af dem: Hvad har de dog bedrevet i deres tidligere liv, siden de skal straffes så hårdt! Tænk at sidde der med 30 i syvende klasse, der er totalt ligeglade med alt. Jeg ville tage den ene og klaske den anden med. Nå jeg blev jo heller ikke (for)dømt til at være skolelærer.

  Men JUF er nu en ret uskadelig ’skolelærer’. Han har det ikke let, hverken med børnene eller med sin rektor, der stiller han umulige opgaver.

 4. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Nu er det, at jeg ikke er skolelærer, et bevidst valg fra min side. Man kan blive tvunget til meget; men skolelærer har jeg under ingen omstændigheder villet være – koste, hvad det ville – hvor dyrt, det så har været, er tvivlsomt.

  Men at skulle have ondt af skolelærere svarer til at have medlidenhed med koncentrationslejrvagter, fordi det trak i vagttårnet.

  De kommunister laver ikke andet end skade og ondt. Det tab af indlæring og kultur som de undermålere forårsager er intet mod den generelle afstumpning, nedværdigelse og ydmygelse.
  Når man har set, hvad ganske almindelige børn af gennemsnitlig intelligens kan lære, hvis de altså interesseres – det har man svært ved at tro, når man ser de lobotomipræparater i skolegården.

  Jeg havde en sanglærer, der mente at klaveret trængte til at blive stemt. Ved akkordanslag sagde det wouw-wouw-wouw. Selvfølgelig gjorde det det! Det var veltempereret. Han forestod også blokfløjteorkestret. Ak, ja – barok var han; men Bach havde han ikke forstået noget af.

 5. Af P. Torbensen

  -

  Den stalinistiske udrensning af den russiske flådes officerer i Kalinningrad eller oprør eller uenighed-hvilke kilder og der er TB godt nok svær,at vride en kildehenvisning ud af ærmet-så begynder svadaen .Kildehenvisning ????.har det været i nyhederne? Ellers et godt Scoop her til
  NATOs topmøde i Warszawa .TB kilde henvisning eller du er en and blop blob vælg selv.

 6. Af JAN ULRIK FRIIs

  -

  Hr Lemc he en multi-kulti Eurohær er en borgerkrig til forskel,
  nu da Kerry & Ladrov & Putin sidder sammen i Moskva, for at forhandle en fredsløsning for Syrien, derfor kan jeg kun ytre mig i diplomatiske vendinger, holde lav profil vedr.Østersøflåden!

 7. Af P. Torbensen

  -

  Ja JUF Putin hviler i selv med sort bælte i judo og 7ende Dan i karate og andre didipliner-psyken er i balance.

 8. Af Anna Jørgensen

  -

  Så nu er de to reichkinder ude og hyle.

 9. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  ……til P.TOR BEN SEN gik i filter……….

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Torbensen: Hvad en undermåler af en skolelærer mener om mig er mig temmelig ligegyldigt.

  Din næsvise forlangen kildehenvisning gider jeg ikke. Det tyder imidlertid på, at Du sidder i Putlerstan eftersom kommunistisk propaganda nok skal lade være med at rapportere. Men ellers har jeg kun aviser og andre helt pivåbne kilder. Hvis jeg havde andre kilder, så ville jeg da ikke fortælle det.
  Men det er jo almindelig kendt, at intet er så farligt for kommunistsvin, som andre kommunister – det var jo også Hitler, der skar halsen over på Röhm.

  Så Du har noget at glæde Dig til – forhåbentlig ikke så længe.

 11. Af Niels Peter Lemche

  -

  TB, forsøgte med en direkte henvisning, men du kan jo bare henvise dem til JP forleden. Desuden har det faktisk været i russiske nyheder med en bovlam forklaring: Uduelighed.

 12. Af Jan Andersen

  -

  Seneste terror i Europa hvor en lastbil pløjer 84 menesker ned i Nice. Dette er jo kun starten på det vil vil opleve mange år frem i Europa – og hvordan kunne det komme hertil ?

  Svaret skal man finde i en udtalelse fra Hilary Clinton, “Afghanistan krigen er for at bekrige Rusland”, også Libyen, Syrien og Ukraine. En simpel handelskrig startet af USA, Europa og Danmark er på grund af denne handelskirg i ægte KRIG. Danmark bliver i disse måneder presset af USA til at deltage i oprustningen og krigen mod Rusland – hele denne blog drejser sig altid om krig mod Rusland.

  Derfor er denne blog en militant blog.

 13. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Nice……kan vi nu få konkret handling, hvor mange lig skal der til?
  Hjemsendelse af alle islamiterne, at disse terrorhandlinger ala Nice aldrig aldrig mere gentager sig, ligesom Neil Young sang, der forlængt havde fået nok af tændte stearinlys for ofrene for 9/11, fra han album Prairie Wind, “at tænd ikke flere lys….no mather what you do”, vi har for længe – længe siden fået nok af terror i Europa, uden islamister= ingen terror, hjemsend derfor alle islamister hver og en, og terror tager slut, den følger altid islamisterne!
  Nu er terror blevet hverdag i Europa, men sådandt behøver det ikke at være, nu er der brug for konkret handling, hjemsend alle islamisterne NON-STOP……NU!

 14. Af Jan Andersen

  -

  Problemet er fjolser som Uffe E ikke kan se hvad der reelt sker i Europa. I Sydeuropa, som ligger meget lang væk fra Sundvænget, har man i flere år talt om en kommende borkerkrig.

  Byer som Milano er om 5 år overtaget, sproget om 5 år i Milano er Arabisk siger de der bor der. Store dele af Italine er ved at blive overtaget.

  Imedens tror man stadig man kan fremme den føderale stat EU ved at udvande befolkningerne. Men det kommer aldrig til at ske, idet de der kommer ind sydfra er KOLONISTER, og opreter deres egne samfund.

  Imedens kører man stadig denne handeskrig mod Rusland, opruster mod Øst, istedet for a forberede sig på borgerkrigene internt i Europa.

  Denne blog burde lukkes og stemples som det den er – en militant blog der opfordre til krig og ødelæggelse – en blog der fjerne fokus fra Europas reelle problemer.

 15. Af Jan Andersen

  -

  Danmark er belevet presset af USA til at opruste til krig mod Rusland – bruger milliarder på kamply, hvor man istedet bør bruge midlerne på materiel og uddannnelse til bykrig.

  Heldigvis har vi Rusland, og nu England som lande der ikke er KOLONISERET, og står udefor EU – vi kommer til et punkt hvor disse to lande igen må sende tropper til Europa for at kæmpe – denne gang i en borgerkrig som ingen hved hvordan ender.

  Disse borkerkrige kan ikke stoppes, enertien er for stor. Europa er på vej ind i udslættelse, hvor store områder bliver helt overtaget. Det er enden på den Europæiske civilication, det vil tage årtusinder, hvis nogensinde, at opbygge Europa igen. Jeg tror ikke Europa igen vil blive et fælles Europa som vi keder det idag, Europa vil blive splittet geografisk i 1.000 dele. Man vil ikke kunne rejse gennem Europa.

 16. Af Lene. H Madsen

  -

  “Så nu er de to reichkinder ude og hyle.”
  Den var god Anna :-)

 17. Af JAN ULRIK FRIIs

  -

  Nu meddeler Hollande at han indkalder reservisterne, altså endnu et håb for Borg mid t & Le mche reserven af reserven, at skal I også nok en dag og snart få Jeres lyst styret ud i en rigtig krig, helt i front face to face med den islamistiske terror!

 18. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF, interessant, for de franske aviser, le Figaro og le Monde har intet om det endnu, kun at undtagelsestilstanden er forlænget i tre måneder. Hvis ikke legionen allerede er i Syrien, kommer den der nok. Den er mere end en match for IS.

  Der er en måde at komme videre på: At smadre IS så totalt og nådesløst i Syrien-Irak, så intet bliver tilbage for islamisterne at håbe på, og driv derefter klapjagt på dem overalt. Jeg tror faktisk, at Putte ikke vil blokere det. Han er mindst lige så bange for sit underliv, som vi er for vores.

 19. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF, jo, de er blevet varslet om mulig mobilisering. De er ikke mobiliseret endnu.

 20. Af JAN ULRIK FRIIs

  -

  Tak Lem che, ja her Berlinske blog er vi hurtige, olagbart, et hestehoved foran le Figaro og le Monde…. havde du ellers forventet andet?….Nyheden fra Hollande idag at indkalde reservisterne (N24 idag).
  Undrer hvad USA og medløbere bedriver i Syrien? Der er slet ikke brug for USA & Nato styrker i Syrien, let ikke brug for Nato i Europa, helt værdiløse, kun derfor trækker krigen ud så lang tid, derfor problemet, USA er fra start skyldige i at ISIS eksisterer idag, USA støtter også den dag idag massivt millitært ISIS, men ja Lemc he de skal komme ned med nakken. også ISIS.

 21. Af Niels Peter Lemche

  -

  JUF, behold dit russiske abnorme verdensbillede for dig selv. Din herre og mesters tropper dalrer rundt i Syrien uden at få lavet andet end ulykker. Nu kæmpes der omkring Palmyra igen, her efter det russiske stunt. Hvis amerikanerne gad, drejede de halsen om på IS med vedhæng og Assad på et par uger. Det er forskellen på Puttes lille amatørarme og big brother.

 22. Af Lene. H Madsen

  -

  “Hvis amerikanerne gad, drejede de halsen om på IS med vedhæng og Assad på et par uger. Det er forskellen på Puttes lille amatørarme og big brother.”

  Er de så ikke lidt dovne..
  Er det ikke uansvarligt, respektløst for dem der lider under deres styre, at lade dem forsætte med at huserer i gaderne, hvis USA bare kan dreje halsen om på dem ovenikøbet på et par uger??
  Eller er det en ommer?

 23. Af Niels Peter Lemche

  -

  Nej, ingen ommer, et bevidst valg, som deres præsident gjorde.

 24. Af Lene. H Madsen

  -

  “Hvis amerikanerne gad, drejede de halsen om på IS med vedhæng og Assad på et par uger. Det er forskellen på Puttes lille amatørarme og big brother.”
  Er de så ikke lidt dovne..
  Er det ikke uansvarligt, respektløst for dem der lider under deres styre, at lade dem forsætte med at huserer i gaderne, hvis USA bare kan dreje halsen om på dem ovenikøbet på et par uger??
  Eller er det en ommer?”
  “Nej, ingen ommer, et bevidst valg, som deres præsident gjorde.”

  Så fordi man fra præsidenten side vælger ikke at reagerer på overgreb mod civile, så er det helt ok, selvom man kan stoppe det på få uger?
  Kun fordi han vælger det????

 25. Af Niels Peter Lemche

  -

  Lene hvem ved jeg ikke: Nej, det er ikke OK; men han synes i den grad i sin præsidenttid at være hæmmet af den Nobelfredspris, nordmændene var så idiotiske at tildele ham, endnu før han var kommet igang.

  På den anden side ville det jo være rart, hvis vi gjorde arbejdet bare én gang for amerikanerne. De er heller ikke begejstrede for at se deres unge dræbte på fremmede slagmarker, skal jeg hilse og sige.

 26. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Niels Peter Lemche – 15. juli 2016 16:16
  Ja, han gik faktisk til valg på at trække USA militært ud af Irak – og vandt valget.
  Efter at forgængeren havde brugt, ikke to uger, men fem år og 150.000 soldater på at skabe ro i Irak, uden varigt resultat.

 27. Af JAN ULRIK FRIIS

  -

  Ja 0bama er en 0mmer!

 28. Af j nielsen

  -

  “På den anden side ville det jo være rart, hvis vi gjorde arbejdet bare én gang for amerikanerne. De er heller ikke begejstrede for at se deres unge dræbte på fremmede slagmarker, skal jeg hilse og sige.”

  Så kan man jo lade være med at rende rundt og angribe andre lande. Skal jeg hilse og sige.

Kommentarer er lukket.