Den tyrkiske tragedie

Af Uffe Ellemann 115

Det tyrkiske folk stod modigt op mod forsøget på at gennemføre et militærkup. De støttede demokratiet og den lovligt valgte regering. Nu ”belønnes” tyrkerne med en opløsning af demokratiet, der på sæt og vis kan sammenlignes med det militærkup, de afviste. Præsident Erdogan benytter de magtmidler, demokratiet har betroet ham, til at sætte demokratiet ud af kraft. Og det er vanskeligt at se, hvad der skal hindre ham i at gøre det.

Det er en tragedie for Tyrkiet. Da Erdogan kom til magten for 15 år siden efter AKP-partiets overbevisende valgsejr, indledte han en reformproces, som der ikke var set magen til siden Atatürks dage. Politiske og økonomiske reformer skabte håb om, at der kunne komme bevægelse i tilnærmelsesprocessen mellem EU og Tyrkiet, som nærmest havde ligget i dvale i mange år. Tyrkiet var accepteret som muligt medlem endnu før Danmark blev medlem af det daværende EF i 1972, men der var aldrig for alvor kommet gang i optagelsesforhandlingerne. Tyrkiet havde store problemer med demokrati og menneskerettigheder, men nu kom der pludselig bevægelse i tingene.

Det varede desværre kort. Først og fremmest fordi EU svigtede: Cypern, der var blevet medlem i 2004 i forventning om, at en FN-plan om samling af den lille ø-stat ville blive vedtaget, fik lov til at blokere for forhandlingerne. De græske cyprioter havde nemlig stemt nej til FN-planen – vel at mærke efter, at EU-medlemskabet var blevet en realitet – mens tyrk-cyprioterne stemte ja. Utroligt at EU ikke ventede med at optage Cypern indtil sagen var bragt på plads. Men så ville Grækenland have blokeret for andre optagelser, og afpresningen fik lov til at virke. Derpå gik forhandlingerne langsomt i stå.

På et tidspunkt følte den franske præsident Sarkozy sig foranlediget til at erklære, at Tyrkiet ”aldrig” ville blive medlem af EU. Og det påvirkede tydeligt Erdogan, som hidtil havde fastholdt en reformkurs for at styre mod et fremtidigt medlemskab. Den kurs blev lagt om, og i løbet af få år viste Erdogan det autokratiske ansigt, vi efterhånden kender så godt. Noget virkede først lidt komisk: Raki skulle ikke længere være nationaldrik, det skulle en sur ikke-alkoholisk yogurtdrik. Stewardesserne i Turkish Airways skulle klæde sig mere tækkeligt. Men så kom det mere alvorlige: Fredsprocessen med kurderne blev afbrudt, og der blev iværksat en kampagne mod pressen, som har gjort Tyrkiet til et af de lande, hvor pressefriheden er kommet hårdest under pres.

Det var utroligt kortsynet af EU’s ledere at lade det komme dertil. Der var ingen – heller ikke tyrkerne selv – som havde forestillet sig et hurtigt medlemskab. Det vigtige var processen, hvor Tyrkiet langsomt nærmere sig de normer og værdisæt, som var gældende i EU – og hvor et fremtidigt medlemskab var det fyrtårn, der kunne styres efter. Nu blev Tyrkiet i stedet skubbet bort fra Europa – som først kom på bedre (eller i det mindste andre) tanker, da sidste års flygtningestrøm afslørede hullerne i den fælles ydre EU-grænse. Nu kunne Tyrkiet pludselig bruges igen, og Erdogan greb mulighederne for at holde EU på pinebænken, og afkræve store koncessioner for at bevogte den grænse, europæerne ikke selv kunne finde ud af at beskytte.

Så kom militærkuppet.

Vi har endnu ikke et klart billede af, hvem der egentlig stod bag kuppet. Det virker i bakspejlet så amatøragtigt, at det giver plads for alle mulige konspirationsteorier.

Erdogan greb muligheden for at cementere sin i forvejen stærke magtposition: ”Dette oprør er Guds gave til os, for det vil give anledning til en udrensning i hæren”, sagde han, da kuppet var slået fejl.

Og så tog han ellers fat. I løbet af få dage blev så mange militærfolk, dommere, anklagere, politifolk, embedsmænd osv. sat fast, at der må have eksisteret lister over dem, man anså for utroværdige. Altså ikke nødvendigvis mennesker, der var direkte involveret i kuppet – men mennesker, der skønnes at være i opposition til Erdogan og hans styre. Der er erklæret undtagelsestilstand i foreløbig tre måneder, hvor udrensningerne kan fortsætte.

En af de mere kuriøse og skræmmende hændelser i forbindelse med kuppet var, da en af Erdogans ministre beskyldte USA for at stå bag. Manden er stadig minister.

Man kan hævde, at USA – og såmænd også EU – måske nølede lidt i starten med at tage klart afstand fra kuppet. Og da det endelig skete, var der lagt lidt sordin på, så det var tydeligt, at lysten til at støtte Erdogan var behersket. Til gengæld kunne han glæde sig over, at den hjemlige opposition – også de partier, der støtter et sekulært Tyrkiet – omgående tog kraftigt afstand fra dette anslag mod demokratiet. Det gav Erdogan en mulighed for at fremstå som den store leder, der skabte forsoning hen over mange af de kløfter, der var opstået. Men han greb ikke chancen.

I den kommende tid vil både USA og EU have vanskeligt ved at finde en grimasse, der kan passe. Vi har brug for Tyrkiet, både når det gælder kampen mod ISIS/Daesh i Irak og Syrien og når det gælder beskyttelsen af Europas grænser. Erdogan vil vide at tage sig godt betalt.

Men det medlemskab af EU, som for en halv snes år siden var det lokkende fyrtårn at styre efter, er blevet endeligt slukket. Det er en trist konstatering for de, der havde håbet at se Tyrkiet som et eksempel på, at et land med en overvejende muslimsk befolkning kan være et vel fungerende demokrati. Det er synd for EU – og det er synd for Tyrkiet. Erdogan kommer til at slæbe på en tung historisk arv.

115 kommentarer RSS

 1. Af E. Larsen

  -

  Eva Madsen, du har bare så meget ret, men Uffe er/var nok et endnu større bluff end Helle Thorning – og det siger ikke så lidt.
  Vestager, Jelved, Østergård, Niels Helveg, m.fl. fra kultur-hippie-indvandrer-love-tiden er nok de største forræddere mod vores land, men hvad sker? bliver de stævnet, bliver de holdt til ansvar – nej, nej, nej. Det er uhyggeligt. I dag mener mange at Løkke, Pind og Kristian J. med ca. 15 % af opbakning ødelægger ALT for lille Danmark — men hvad sker? Jo, multi-kulti-medierne pukker på stakkel Thulesen-Dahl, der med ca. 21% stemmer INTET kan – her, eftersom at alle de andre partier hader konkurrenterne hos DF. Facts, sorry.

 2. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Ak, ak, ak….. Det her er som at høre narrehovederne på Balkan diskutere slaget på Solsortesletten i middelalderen.

  Meget af idiotien i Tyrkiet er jo, at idioterne – Erdogan først og fremmest – troede, at han stod til en fremtid med hånden på oliehanen. Den fremtid bliver ikke strålende; men skrålende – og til de grader!

  Det er det, jeg har prøvet at forklare; men den trænger IKKE ind!

  Erdogan og Tyrkiet sidder ikke på noget monopol, hverken på gasledning eller på Bosperus (der er nok et monopol; men det er værdiløst – det er som dengang svenskerne havde monopol på tændstikker i Italien – det gik heller ikke. Der laves ikke mange tændstikker mere; men dem der gør laves på maskiner, der oldgamle – der har ikke været bygget tændstikmaskiner i 70 år).

  Situationen i Tyrkiet har samme træk, som revolutionen i Rusland i 1917, Sammenbruddet i gang i Venezuela – Maduro, Ghadaffi i Libyen. Det er faktisk helt klassisk.
  En populistisk diktator væltes. Så kan man argumentere for, at Erdogan netop ikke er blevet væltet. Tja… efter revolutionen tog det også et stykke tid inden, man fik snøvlet sig sammen til at pløkke narrehovedet til kejseren ned.

  Hitler var jo også udsat for attentater, nogle af dem var tæt på at lykkes. Hitler gjorde så det samme som Erdogan: Fyrede livvagten. Det udsatte selvmordet et par måneder.

  Vi har også set noget tilsvarende her hjemme. Alle koryfæerne i SF/Enhedslisten forsvinder – ja, Søren Søndergaard ræber stadig. Tulletåben raller endnu.

 3. Af Niels Larsen

  -

  Der er ikke én dansk politiker med indflydelse siden 1970, som har handlet i danskernes eller Danmarks interesse. Alle som én har de arbejdet for ridefogederne i Bryssel og for at fremme Det 4. Rige.

  Det er på tide, at vi vælger nogle politikere, som vil Danmark og danskerne!

 4. Af P. Torbensen

  -

  Tulle er en tøsedreng,rygrad som en regnorm,ser med rædsel på SF og deres nedtur når ansvarets åg bliver lagt på deres skuldre og enhedslisten ligeså da de var støtter for den forrige regering,uden mod og substans går de til grunde-velfortjent.

 5. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Torbensen: Det tror jeg, Du har meget ret i!

  Tulletåben er en lille underlødig bankansat, der retter kommafejl i finansloven.
  Han holder ikke til et bare en nogenlunde overfladisk kreditvurdering – for slet ikke at tale om et sikkerhedscheck fra PET. De har været foretaget – og der skal bare en halvkvædet vise til, så folder han sammen som den narrehat han er.

  Tulletåben har så været presset til at holde fast i kronen, hvilket er idioti og Bankunionen, fordi han er Nordea’s handskedukke.
  Det kommer til at ændre sig efterhånden som Nordea for alvor er smidt ud af landet. De er på vej, hvis man læser de seneste bortforklaringer fra dem i erhvervssektionerne.
  Sagen er, at danske skatteydere ikke har i sinde at tage bankernes tab.

  Landbruget skal nok blive reddet – der hænger lidt for mange arbejdspladser på det og ikke ubetydelige eksportindtægter. Nu har Nordea vel halvdelen af alle landbrugsudlån – de tab bliver dem, Nordea kommer til at æde først. Flextumperne i Nordsjælland og København – de følger senere.
  Da Nordea trækker sig ud af Danmark – det bliver de nødt til – så bliver det med tab fra landbruget, først og fremmest. Der skal rationaliseres noget i landbruget; men det er ikke så meget endda.

 6. Af P. Torbensen

  -

  Samt de andre partier der også vånder sig i apati og handlings lammelse for lige at få den dimension med i det totale politiske billede.Egentlig burde den næste stemmeseddel bruges som dartskive som udtryk for politiker leden som er massiv til stede-tag stemmesedlen med hjem smid den ikke i boksen og se hvad der så måske kan åbne sig af muligheder derefter.

 7. Af B. Mortensen

  -

  “Sagen er, at danske skatteydere ikke har i sinde at tage bankernes tab.”
  Hvis bare det var sandt .

 8. Af Thomas Borgsmidt

  -

  B. Mortensen:

  Der har været nogle smattede provinsbanker, som Østjyllands Bank, hvor staten desværre kom ind med ansvarlig kapital, hvor der bliver et mindre tab; men ellers: De store brokker, som Danske Bank og Nordea – nix.

  Du kan jo også se, hvordan kapitalen (dvs. pensionskasser) flygter ud af landet og over i amerikanske statsobligationer.

  Det minder mig om idioten – og han er beviseligt idiot – der kaldte sig “Den Røde Jyde”: Han ville have bankerne nationaliseret! Det er det tåbeligst tænkelige! Der, hvor vi har kikket efter (Amagerbanken f.eks.) er egenkapitalen forsvundet: Ikke bare helt; men 2-3-4 gange.
  Derfor er en nationalisering den sikreste måde at sørge for at skatteyderne kommer til at betale.

 9. Af B. Mortensen

  -

  “Han ville have bankerne nationaliseret! Det er det tåbeligst tænkelige! ”

  Det ville ikke være for smart i et kapitalistisk system, men en stats bank som konkurrent til de etablerede pengeinstitutter behøver ikke at være en dårlig ide.

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  B. Mortensen:

  En statsbank dur ikke, fordi man løber ikke risiko med skatteborgernes penge. Det er derfor bankerne er der, hvis de ikke vurderer risikoen rigtigt – og det skal guderne vide, at de ikke gør – igen er eksemplet med Amagerbanken nærliggende: Ja så hænger skatteyderne på tabet.

  Man har gjort det f.eks, med skibskreditfonden i sin tid – for at understøtte en uansvarlig ledelse på skibsværfterne. Det var ikke nogen succes. Det eneste, det ville være var at understøtte rederne. Det kan ikke være statens opgave at yde tilskud til en branche, der både forlanger statsstøtte og ret til at disponere som det passer dem.

  Du kan se, hvordan det er gået med dem, der byggede Mistral-klasserne. De fik et projekt, der så klart var i modstrid med statens interesser.

  Jeg mindes Lars Rohde konstatere, at ideen om at yde lån til projekter, der ikke kunne finansieres på anden måde, var tåbelig. Han havde i ATP fået utallige projekter – man havde endda opsøgt dem; men måtte konstatere, at der ikke var nogen, der kunne give et normalt afkast.

  Når det er sagt, vil jeg være åben overfor et finansieringsinstitut for små og mellemstore virksomheder, der har et kreditbehov med betryggende sikkerhed, som kunne udlåne virksomheder, der ikke egenhændigt ville kunne udstede virksomhedsobligationer.

  Jeg vil også være åben overfor, at finansiere maskinkøb til entreprenører, der f.eks. skal bygge noget af jernbanen. Problemet er bare, at det kræver, at staten – inden projektet er finansieret af en konkret bindende lovgivning og godkendte kontrakter – dermed udenom regering og folketing godkender projektet – se det går IKKE:

  Det var jo bla. årsagen til miseren omkring DONG salget. Nemlig at vurderingen af DONG afhang af bindende tilsagn fra regeringen – og det kunne man naturligvis ikke give. Hele sagen om FIH, hvor regeringen “tørrede” ATP gør at sporene skræmmer.

 11. Af Carl-Erik Pedersen

  -

  Jeg står undrende over for Uffe Ellemann Jensen’s mange indlæg, om Rusland, Kina, og nu Tyrkiet!
  Jeg mangler et indlæg fra Uffe, om muslimsk terrorisme , samt hans egen medvirken til Islam’s intog i Europa?
  M.v.h.

 12. Af Tina Bucci

  -

  Ham klovnen Uffe har stort set aldrig sagt noget positivt om Grækenland kun svinet grækerne og cyprioterne til i årevis og er en stor tyrker ven og udtaler sig som om han ved alt om Mellemøsten trods manglen på respekt for Cypern og Grækenland men glemmer at understrege at det er tyrkerne som har besat Cypern og stjålet og røvet halvdelen af Cypern som stadig til dato er besat af tyrkerne og dermed kan man selvfølgelig ikke optage et så udemokratisk og fascistisk land som Tyrkiet i EU samt sålænge de holder et andet land besat….det er jo helt absurd og godt det nu er stoppet for good… Du fik med din store kæft lukket op for Østeuropa og se hvor mange kriminelle er kommet til Europa…Uffe du bør holde din store mund for du er et gråt spøgelse og hører kun fortiden til…og dine meninger og ytringer er i strid med menneskerettighederne og i strid med FN konventionen… I strid med virkeligheden…. Bedre at du tir
  Stille

 13. Af Niels Larsen

  -

  Tina Bucci

  Korrekt. Østeuropæerne har meget at takke hr. Ellemann for.

  Men hvad østeuropæerne takker ham for, giver vesteuropæerne ham utak for.

  Det vil svine hans eftermæle godt til, men det er jo selvforskyldt.

 14. Af Jan Andersen

  -

  Søre Pind er nu vågnet op, i et indlæg på Brlingske – “min tids krig” siger han – nej det er VORES ALLESAMMENS krig, især vores børnebørn og deres børnebørns. For dette er ikke en 5-årskrig, men en 500-års krig, måke 5000-års krig.

  Alt sammen starte af USA og Hilalry Clinton hjulpet af Fogh og Lene Espersen. Krigen stratede for alvor da man destabiliserede Iraq, siden, Libyen, og i fuld blus da man destabilisere Syrien.

  Dette har nået en nerti hvor processen ikke kan stoppes eller vendes. Koliniseringen af Europa fra syd er IREVERSIBEL, og en KOLONISERING. Disse kolonier i Europa vokser både i antal, areal og kolonister. En gang kolonisrete, altid kolonisrete – én gang muslimsk område, altid muslimsk område.

  Man behøver blot besøge byerne inde bag kystene ved Midelhavet., og man vil se byerne er overtaget af muslimer. Jeg kom tilfældigvis til én af disse byer forleden, byen var forladt, alle skoder rullet ned, næsten ingen på gande, men biler med unge arabere crusede rundt,butikker stod til salg – vi vendte om med de samme og trak ud af byen. Meget ubehageligt.

  Dette er fremtiden mine damer og herrer – den egenlige krig starer når alle disse koloniserede områder kommerunder ét fælles styre, og vil brede sig yderligere, med magt og vold som det allerde sker i eksempelvis Paris. Det vi ser idag er blot et sporadisk forspil.

 15. Af Mehmet Sami Gür

  -

  Til hvem det måtte vedkomme:

  Tyrkerne har rystet imperialisternes drøm ved at standse det militære kup! En ny tid begynder i verden…

  Den frie befolkning og demokratiet i Tyrkiet har sejret over et par vestligtorienterede junta officerer, hvis endegyldige mål var at finde og tilintetgøre den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdo?an!

  For første gang i historien bliver et militært kup afværget af en fri og demokratisk befolkning, som fortjener at få Nobels fredspris. Tusindvis af frisindede tyrkere lagde sig ned under panser- og kampvogne og trodsede døden til fordel for friheden og demokratiet. Nogle af dem døde og nogle af dem kvæstede og hårdt sårede kun for deres hellige sags skyld – at redde fædrelandet fra vestligtorienterede forrædere!

  Det kan være militærfolk, journalister, jurister, lærere, advokater, dommere, handelsfolk osv. – det er ligegyldigt – enhver forræder, der er medvirket til kupforsøget i Tyrkiet vil blive retsforfulgt og dømt ligeligt og retfærdigt af selveste staten. For ingen er hævet over loven og staten! Så enkelt, klart og forståeligt er det.

  Den tyrkiske befolkning samles stadigvæk i dag i centrum af byerne i hele landet for at støtte den folkevalgte regering og den folkevalgte præsident, samt for at vise deres støtte til den tyrkiske frihed og det tyrkiske demokrati!

  Den tyrkiske befolkning har sandeligt bevist og belært hele verden om, hvad det vil sige at være én stor enhed, hvad det vil sige at have et ærligt demokrati og hvad det vil sige at have ægte menneskerettigheder. Og ikke fup og hykleriske demokrati- og menneskerettighedsforståelse som vestens!

  Den tyrkiske befolkning har vist hele verden om hvordan man bekæmper korrupte kupmagere. Samtidig har de frygtløse tyrkiske helte belært hele verden om hvor nyttesløst de vestlige kampmaskiner i virkeligheden er!

  Det her er et historisk eksempel og et stort vendepunkt ikke kun for tyrkerne, men for hele verdensbefolkningerne, som er trætte og har fået nok af den vestlige imperialisme, som hjælper og støtter juntaer og kupmagere i hele verden. Inkl. i Ægypten og senest i Tyrkiet, hvis kupforsøg blev heldigvis afværget for første gang i historien!

  Desværre har vestlige politikere og mediemoguler endnu engang vist deres sande og dobbeltmoralske ansigt ved at fordreje og forfalske begivenhederne til fredag aften d. 15-07-16 i Tyrkiet ved at vise det militære kup som en succes og fuldbyrdet aktion! Samtidig påstår de vestlige politikere og medieverdenen, at den tyrkiske befolkning skulle være samlet og stadig samles i storbyerne for at støtte militærkuppet og for at demonstrere imod den tyrkiske regering og den tyrkiske præsident.

  Jeg kan kun afkræfte den vestlige propaganda og understrege på det kraftigste, at det ikke afspejler sandheden på nogle måder overhovedet, for jeg var selv på ferie dernede på det tidspunkt, hvor det hele fandt sted. Landet er ganske rolig og almindelig og alt fungerer som det skal. Økonomien buldrer stadigvæk fremad til trods for et par negative og politisk funderede kreditvurderingsinstitutioner i USA og Europa!

  Hvordan ville vesten mon have reageret, hvis nogenlunde det samme kupforsøg ville være sket i lande som Tyskland, Frankrig eller USA? Det ville nok være det samme som mindehøjtidigheden i Paris lige efter Charlie Hebdo angrebet – ‘vi er alle Charlie Hebdo’. Og her ville man nok alarmere hele verden og sige – ‘vi er alle tyskere, franskmænd eller amerikanere’. MEN hvis det drejer sig om ét land som Tyrkiet, så spiller man fem (5) aber! For Tyrkiet er jo trods alt et muslimsk land og derfor er det ligegyldigt om landet styres af juntaen eller af korrupte politikere, bare det ikke er Erdo?an! Ikke sandt? Nåh jo – Erdo?an står i vejen for vestlige interesser og fra vestens side kan man ikke lide at høre Erdo?an fortælle sandheden! Desuden er det gået op for Erdo?an, at der ingen fremtid er med hyklere i vesten og derfor er det på tide at forlade den vestlige halvkugle og istedet vende ansigtet mod den muslimske halvmåne og (fjern) østen. Derfor vil vesten have ham fjernet fra magten med alle mulige midler inkl. et militært kupforsøg, som heldigvis og gudskelov blev afværget af den tyrkiske befolkning!

  Eller hvad…?

  Med dette fejlslagne kupforsøg har man totalt vækket den sovende gigant i den muslimske verden, og
  intet vil være det samme som før! Trin for trin nærmer vi os til implementering af Erdo?ans store drøm og det er visionen om den Tyrkiske-Islamiske Union.

  Bare vent og se – allerede nu har regeringen i Tyrkiet afsløret og suspenderet flere end 50.000 kupmagere fordelt i offentlige og privatejede institutioner. Regeringen har lavet om på systemet i militær hierarkiet og i andre offentlige institutioner. Samtidig vil den tyrkiske regering fornye den tyrkiske forfatning, styrke præsidentembedet og legalisere dødsstraffen ligesom i verdens såkaldte demokrati vugge – USA! Selvfølgelig til trods for EU!

  Det bliver spændende at se hvad der kommer til at ske i den kommende periode både i Tyrkiet og i verden i en tid med en form for postmoderne verdenskrig, hvor stormagterne bekæmper hinanden på mange forskellige måder til fordel for at få en plads i den nye verdensorden.

  Fra nu af kan ingen hævde og pådutte andre om at Erdo?an skulle være en diktator, for i diktaturregimer er kupforsøg utænkeligt. Især når man tænker på den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdo?an, som har fået ca. 53 % af stemmerne, dvs. mere end halvdelen af tyrkerne har demokratiskvis stemt på ham.

  Så spørger man: hvilken nation er i stand og modig nok til at trodse døden og forsvare sit eget land, sin egen regering og sin egen præsident overfor en mekanisk mega hær? Visse politikere i vesten udtrykker deres misundelse imod deres vilje overfor den modige og urokkelige tyrkiske befolkning.

  Accepter det eller ej – tyrkerne har skrevet en heltemodig historie i det nye århundrede.

  Man kan ikke rigtig forstå hvorfor tyskerne blokerede Erdo?ans video forbindelse til hans tilhængere i Köln? Og før godkendte tyske politikere det såkaldte armenske folkedrab! Og ikke nok med det, så hjælper og støtter tyrkernes såkaldte vestlige allierede, inkl. tyskerne, terror organisationer og terrorister, som er imod og aktivt bekæmper Tyrkiet og tyrkerne! Men de samme tyskere har brug for Tyrkiet i kampen mod terror og grænsebevogtningen mod flygtninge!

  Tyskerne skal nok ikke presse tyrkernes tålmodighed alt for meget og ikke gøre Erdo?an vred, da Tyrkiet kan åbne portene til Europa for mere end 3,5 millioner flygtninge!

  Uanset hvad, Tyrkiet vil fortsætte sin udvikling og opnå sine mål til 2023, 2053 og 2071.

Kommentarer er lukket.