Is i maven, når vi sender soldater ud

Af Uffe Ellemann 121

Meget tyder på, at et luftangreb i Syrien lørdag foretaget af fly fra den internationale koalition, som Danmark deltager i, ved en fejl kom til at bombe syriske regeringsstillinger. Et større antal regeringssoldater meldes dræbt. På det seneste er der rejst tvivl om, hvorvidt der er tale om regulære soldater eller tvangsudskrevne fanger. Men under alle omstændigheder synes der at have været tale om en ulyksalig fejl. Det undersøges nu nærmere.

Forlydender om, at danske F16-fly kan have deltaget i angrebet, har ført til krav i Folketinget om en ”uvildig undersøgelse” af, hvad der er sket.

Naturligvis skal det undersøges, hvad der er sket. Det er vigtigt at have styr på operationerne, og er der begået fejl, skal man lære af. Men forestillinger om, at der skal indsættes undersøgere ”udefra” er udtryk for manglende forståelse for de vilkår, de udsendte soldater arbejder under. Her skylder politikerne de udsendte så megen respekt, at de har ”is i maven”, når og hvis uheld sker. For at det kan ske, er indlysende – især i et område, hvor der er så ringe kontakt mellem de forskellige aktører, først og fremmest USA og Rusland. Hvis man ikke har nerver til det, skal man lade være med at sende soldater og fly ud i verden.

Omstændighederne omkring luftangrebet i lørdags – og det senere luftangreb mod en FN-ledet nødhjælpskonvoj ved Aleppo – har øget spændingerne i Syrien. Den skrøbelige våbenhvile, som møjsommeligt var bakset på plads af USA og Rusland for mindre end to uger siden, holdt kun ti dage. Så blev den erklæret for ophørt af både Assad-regeringen og Rusland. Og derpå fulgte angrebet mod nødhjælpskonvojen, som – hvis der var tale om et bevidst angreb – må betegnes som en krigsforbrydelse.

Alt tyder på, at det var syriske regeringsfly og måske også russiske jagere, der foretog angrebet. Damascus og Moskva nægter – naturligvis – men ikke blot er der observeret helikoptere og fly fra de to magter på stedet, det passer kun alt for godt ind i mønstret for indsatsen mod oprørerne i Aleppo: De skal sultes ud, derfor er nødhjælp tidligere angrebet, og der er foretaget bombninger af hospitaler og civile lejre i et omfang, der er hinsides enhver rimelig krigsførelse.

På den baggrund virker den russiske ophidselse over de formodede fejlbombninger i lørdags dobbeltmoralsk og hyklerisk. Man får en mistanke om, at der søges efter en undskyldning for at få ophævet den våbenhvile, der allerede var brudt et stort antal gange af både oprørsmilitser og syriske regeringsstyrker – og som Assad hele tiden har været utilfreds med, fordi den begrænsede hans handlefrihed overfor oprørerne.

På russisk stats-TV sagde udenrigsministeriets talsperson, at nu var der ikke længere tvivl: ”USA støtter Islamisk Stat!” Og det blev senere fulgt op af militære ledere og selveste præsident Putin, som angreb USA og koalitionen.

Tonen er dermed iskold forud for det møde i FN’s Sikkerhedsråd, som Rusland har begæret indkaldt til drøftelse af lørdagens flyangreb. Nu kan man tage angrebet på nødhjælpskonvojen med på dagsordenen – samt alle de tidligere direkte angreb på civile, som Rusland og Assad bærer ansvaret for.

121 kommentarer RSS

 1. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jan Petersen: Du er ikke faktasøgende: Du er skolelærer – Du ville ikke genkende et faktum om det så bed dig i næsen! Og med den Günter, Du er udstyret med, så er det til at forstå, at Dine små griseøjne ikke kan overskue noget.

  Lemche: Selvfølgelig er det russere – også tøndebomberne – de forbereder sig på den borgerkrig, der kommer i Rusland. Klogt nok, for det er kun et spørgsmål om tid. Du kan jo se, hvilke problemer de har med deres lokalforsvarsbataljoner. Hæren vil da ikke have en gentagelse af Tjetjenien, hvor den fik så læsterlige tæsk – selvfølgelig har de da ikke lyst til en gentagelse at det.
  Artilleri forvandler ret hurtigt en bydel til murbrokker, der er noget af det bedste defensive terræn – i Ukraine, man ser hvordan!

  Det største problem for esterne bliver: De “små grønne mænd” ER vitterligen flygtninge. Litauen har da ved gud ikke tænkt sig at føde på ½ mio. russere fra Königsberg – for ikke at tale om polakkerne. Selvfølgelig må russerne forsyne de indesluttede i Königsberg med fødevarer! Det har de da bare ikke råd til – så man venter bare til at russerne begynder at æde hinanden, det kommer nok til at ske – igen.
  Du kan bare se den ballade, der er i Estland i øjeblikket – det værste, der kan ske for en præsidentkandidat, det er at russerne støtter ham/hende, så sørger man for dødt løb. Nu skal det formentlig ud til de lokale kredse. Vi får se.
  Det samme kommer til at ske på Krim: Der er jo ikke nogen region i Rusland, der ikke er en belastning.

 2. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Jan Petersen – 26. september 2016 0:50
  Dig og dine false flags. Altid samme forklaring. Det næste bliver vel, at Cæsar dolkede sig selv.

 3. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Jan Petersen – 26. september 2016 0:50
  Øjenvidner på stedet fortæller, at konvojen blev angrebet af helikoptere med tøndebomber. Og derefter skal der være kommet angreb fra fly. I de brændende nødhjælpslastbiler lå personalet og var døende, men de tilstedeværende, siger de selv, turde ikke tilkalde ambulancer, fordi der kunne komme flere flyangreb når som helst.

 4. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Jan Petersen
  Øjenvidner fortæller om kombineret helikopter-´og flyangreb. Man turde ikke tilkalde ambulancer, da flyene kunne komme igen hvert øjeblik.

 5. Af P. Torbensen

  -

  Hvilken dokumentationer og kildehenvisninger -15.34-15.50-15.52-?

 6. Af P. Torbensen

  -

  rettelse-hvilke

 7. Af P. T.

  -

  Rettelse-hvilke dokumentationer….

 8. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  PT
  Washington Post, Louisa Loveluck & Thomas Gibbons-Neff, 24.9.2016 .
  Why did they wait to kill us?’: How the attack on the aid convoy near Aleppo unfolded
  Jeg har ikke kunnet finde de videoklip fra gerningsstedet, som artiklen nævner. Anonyme kilder i US-militær om radar osv. kan højst have supplerende værdi. Bomberester kan teoretisk være plantede på stedet, men det er praktisk svært når ilden regner ned over én og materialet måske ligger i en allieret enklave på den anden side af fjendens linjer.
  Det hele er andenhånds, derfor ikke definitive konklusioner fra min side.
  Jeg forstår til dels Niels Larsens argument. USA satte selv standarden ved at bruge hvid fosfor under stormangrebet på Fallujah under Irak-besættelsen. Men angreb på nødhjælpskonvojer er rendyrket krigsforbrydelse.

 9. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  P.T.
  Washington Post, , 24. sept.

 10. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Anonyme kilder i USA-militær har højst supplerende værdi. Bomberester kan teoretisk være plantede, men det er praktisk svært i krigssituationen. De nævnte videoer kan jeg ikke uden videre finde.

 11. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Anonyme militærkilder har højst supplerende værdi.

 12. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Anonyme militærkilder tæller ikke rigtig.
  Bomberester kan teoretisk være plantede, men det er praktisk svært i situationen.

 13. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Thornvig: Det er jo ikke overraskende, at shitstormen fra Putins ondsindede, nazistiske skolelærere rammer denne blog. Disse cyberangreb er så almindelige – det er ligesom den propaganda Hitler og kommunisterne kom med.

  Selvfølgelig fortjener de svin at blive sprættet op af deres egne terrorister. Jeg gider i hvert fald ikke gøre det – det er også overflødigt – det vil deres narkohandlende indvandrerterrorister gøre. Bare rolig – det skal nok komme – det plejer det.

  Det, der mere er problemet er, hvornår Rusland falder tilbage i deres sædvanlige interne mordbølger? F.eks. Königsberg – de kommer til at sulte ihjel. Putin har jo sørget for, at der aldrig kan komme nødhjælp ind til dem – ikke fra Vesten i hvert fald.

  Hvis kommunistsvinene tror, at russerne vil hjælpe dem, så tager de gevaldig fejl – det har de jo ikke gjort noget sted. Invasionen i Ukraine? Hvor godt har kommunisterne det dér?

  Tilsvarende i Venezuela! Der er nu gadelynchninger. Tror skolelærerne virkelig, at deres tidligere elever. Det er så lidt nyt, der kommer ud – undtagen Maduro’s propaganda. Som om aftaler om produktionsbegrænsning kommer. Det gør de ikke! Det, der kommer til at ske er, at lande som Venezuela og Rusland hører op med at producere, fordi anlæggene ikke bliver vedligeholdt. Der kommer heller ikke hjælp til Venezuela, fordi det har kommunisterne i landet sørget for!

 14. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  Vil helst skrive om konstruktive ting. I “Lille Syrien” i Reyhanli i Tyrkiet er der et hospitalsvæsen drevet af syrere, hvor krigens ofre får proteser og bliver genoptrænet. Der findes bl.a. en artikel om lille dreng, som fik nye fødder. Sådan noget har jeg virkelig respekt for, og det peger fremad. M.v.h.

 15. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Uffe: Jeg tror, jeg har fundet ud af, hvorfor Putin er helt personlig rasende på Hillary!

  Se: Clintons fond skulle iht. John Oliver have solgt en uranmine til russerne. Det er utvivlsomt rigtigt.
  Der er bare den hage ved det, at prisen på uran er faldet siden toppen i 2007 med 80%! Alene siden aftalen med Iran er prisen faldet med 1/3.

  Men andre ord, så har man solgt Putin en totalt værdiløs uranmine – og sørget for, at markedet for produktet forsvandt.
  Det kunne også forklare, hvorfor hun vælter sig rundt i det miljønonsens. Vindmøller og solceller skal IKKE erstatte olie; men atomkraft!

  Man KUNNE bebrejde hende, at hun evt. brugte insider-trading; meeeeen mon ikke vælgerne tilgiver hende dette lille rejehop fra dydens trange sti.

  En ting er sikkert: Det gør Putin IKKE.

  Putin har det med at blive irriteret – meget – når man udnytter hans åbenbart svage begavelse, manglende overblik og grænseløse selvovervurdering. Clinton har nok ment, at det var en god idé, at trykke

  Clinton har med andre ord SNYDT PUTIN så olien driver af ham.

  Som en elegant kommentar (selvom Uffe ikke forstår en brik af det hele) er her “Dove Sono” med Dorothea Röschmann – den ligger ikke helt godt for hendes stemme; men har mere aggressiv fornærmethed i sig end de fleste.
  http://www.youtube.com/watch?v=1WNvbEUZZXo
  Fortolkningen er ikke så nuttet som en Kiri te Kanawa; men nok mere troværdig og tidssvarende.
  Rosina er den mystiske i den historie – og hun laver intet, der ikke er skriftligt.

  Regibemærkning til Uffe:
  Det må generelt siges at være uklogt, at snyde og bedrage en kvinde, der er bedre begavet end én selv (og Almaviva er en stud). Relevansen til Rusland og Putin er:
  Dove andaro i giuramenti
  Di quel labbro menzogner?
  Når sådan noget kommer ud mellem sidebenene, så er der lagt op til den helt store ydmygelse.

 16. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  PT
  Ja. En tidligere artikel i Guardian peger i samme retning, men mangler mere direkte vidnesbyrd.
  En undersøgelse på stedet er svær at lave, så længe krigen raser for fuld styrke.

 17. Af P. T.

  -

  Nå en ny teknik er indført-slettelse af adskillige kommentarer. 28.9-29.9.

 18. Af P. T.

  -

  Vrøvl den forkerte blog-undskylder 29 september 2016-18.23.

 19. Af Tommy Runge

  -

  Jeg hader krig og skal Danmark stadigvæk slikke røv, på et land der ikke vil vores land det godt, USA har vores nem-id og Dong, de siger at det er private hænder, men det er ting, der har stor betydning for vores land Danmark, som er med til at holde røven op på vores velfærd. Hvis DT VINDER,hvad for konskvenser har det så for Danmark, uden tvivl er DT en god forretnings mand også er han hellere ik bedere. Vi behøver bare at kigge på ,hvordan de andre lande har det ,efter USA har været forbi, er det det, vi vil med vores land, miste selvbestemmelse og føre krig. Vores tradtion er nødhjælp, vi er ikke vikinger mere, så krig skal vi ikke som land,

 20. Af Tommy Runge

  -

  Fordi et menneske har været i politik, i en menneskealder ,er jo ikke, en kvalitet i sig selv. Vi burde være moralske vagthund, istedet for at føre krig, for vi i Danmark, tænker på en anden måde.
  Hvad er grunden til, at USA sender ca 300 elite soldater til Norge. Jeg spørger bare.

Kommentarer er lukket.