De første syv dage

Af Uffe Ellemann 234

En ny præsident eller en ny regering får normalt 100 dage til at vise, hvad de vil. Trump har i sine første syv dage sprøjtet så mange dekreter og tweets og ”executive orders” ud af Det Hvide Hus, at vi allerede nu kan opgive ethvert håb om, at han ville moderere sig, når han først sad der…

Meget af det er staffage, som skal tilfredsstille et abnormt ego, og som vanskeligt kan omsættes til virkelighed. Men meget bliver til virkelighed, alene fordi omverdenen lytter og indretter sig på det.

Billedet, som tegner sig, er et opgør med de sidste 70 års amerikansk udenrigspolitik – og dermed den verdensorden, der har tjent os vel. “Den lange fred”, kaldte historikeren John Lewis Gaddis denne periode, hvor ingen af stormagterne kom i indbyrdes krig, selv om det var ubehageligt tæt på et par gange. Det er nok mere end symbolsk, at hele toppen af veltjente professionelle diplomater i State Department – også folk, som har tjent i både demokratiske og republikanske administrationer – netop har meddelt, at de forlader deres poster. Om de er smidt ud eller går selv, står indtil videre lidt uklart.

Her er et udpluk af, hvad der er leveret af den nye mand i Det Ovale Værelse på bare en uge:

• Trans-pacific handels- og investeringsaftalen ophæves, hvilket er en foræring til kineserne

• Obama-care droppes før der er taget skridt til et sikkerhedsnet

• Et dekret kræver ”mindst 40 procent samlet nedskæring” af amerikanske bidrag til internationale organisationer

• Der skal ske kritisk gennemgang af bidrag til FN’s fredsbevarende missioner, The International Criminal Court, udviklingsbistand til lande, som ”modsætter sig vigtige amerikanske politiske ønsker” og FN’s Population Fund, som støtter børnebegrænsningsprogrammer

• Tilsammen indebærer de mange dekreter en udhuling af USA’s økonomiske bidrag til FN, herunder de programmer, der hjælper flygtninge i nærområderne

• Et ”moratorium for nye multilaterale traktater” og en gennemgang af eksisterende traktater med henblik på at afgøre, hvilke traktater USA skal forlade

• Muren til Mexico skal bygges og mexicanerne skal betale på den ene eller den anden måde

• Tortur skal være tilladt i kampen mod terror

• og så videre….

Samtidig er der erklæret ”krig” mod medierne. Et nyt begreb – ”alternative fakta” er introduceret – og der er iværksat undersøgelse af påstået valgsvindel… Resultat: Modstanderne raser, tilhængerne er lige glade, og en masse mennesker ved slet ikke længere, hvad de skal tro. Og denne mangel på tillid er i sig selv særdeles farlig.

Det overordnede budskab fra Det Hvide Hus er, at den nye præsident ikke vil føle sig bundet af aftaler, som ikke er til hans fordel. Det svarer ganske til det billede, man har af ham som forretningsmand: Kan han ikke lide en aftale, løber han fra den.

Hans mange udgydelser har sat gang i andre landes overvejelser om, hvad de nu skal gøre. I Tyskland og Japan er der startet overvejelser om anskaffelse af atomvåben for at give den sikkerhed mod Rusland og Kina, som den amerikanske atomparaply muligvis ikke længere vil give – det har Trump på et tidspunkt direkte opfordret til. Der er dermed lagt op til en ekstremt vanskelig debat i Europa og i Asien.

Det store spørgsmål bliver nu, hvor langt republikanerne vil tillade Trump at gå i nedbrydningen af af den verdensorden, begge partier i USA har bakket op lige siden Roosevelt for over 70 år siden begyndte at skitsere den fredsorden, som skulle gælde, når krigen var vundet.

Det var amerikanerne, der maste på for at virkeliggøre Roosevelts visioner. Russerne under Stalin var absolut ikke interesserede, og det briterne for så vidt heller ikke, de drømte stadig om at herske over deres store imperium. Men amerikanerne insisterede, og vi fik FN-systemet med faste institutioner, herunder Verdensbanken og Den Internationale Valutafond. Vi fik NATO, GATT og det, der udviklede sig til dagens EU.

Amerikanerne insisterede på den afkolonisering, England og Frankrig modstræbende måtte finde sig i. Og de insisterede på, at vi ikke skulle tilbage til 30’ernes ødelæggende protektionisme. Roosevelt og hans efterfølgere forstod, at for at alt dette skulle fungere, måtte USA være globalt engageret i et omfang, der aldrig tidligere var set i amerikansk historie. Og de forstod, at en åben international økonomi ikke er et nulsums-spil, men at fri handel ville gavne både USA og handelspartnerne.

Den vulgære ”America First” bølge, som Trump kom ridende på, kender vi fra historien. For den bevægelse eksisterede også i 30’erne, endda under det samme navn – hvor man ud fra naive merkantilistiske betragtninger endte med at gøre naboen til tigger i troen på, at det ville gavne én selv.

Skal vi virkelig se historien gentage sig, før man bliver klogere?

234 kommentarer RSS

 1. Af Niels Poulsen

  -

  Lemche

  Min anvendelse svarer netop til, hvad Luther mente med ordene: Vi mennesker er syndere. Synden er allestedsnærværende og uundgåelig. Vi er fuldkommen prisgivet Guds nåde. Så lad os i forventningen om Guds nåde leve frimodigt, uden at vi går til i vores angst og anger over de onde gerninger, vi har gjort og måtte komme til at gøre i tilværelsen. Men det er naturligvis ikke carte blanche til eksempelvis at lyve 24/7, som Trump ifølge Niels Juul Hansen gør. Alt det er indeholdt i min ironiske kommentar om, at Trumps “løgne” næppe kan retfærdiggøres med Luthers ord om at synde tappert.

  Og så i øvrigt godt ord igen.

 2. Af Niels Lemche

  -

  Niels Poulsen,

  Ja, der leverede jeg et godt eksempel på, hvad der kommer ud af uvidenhed.

  Som du ved sætter jeg altid pris på gode omtaler af min ældre kollega, Luther. Vi var begge professorer i bibelsk eksegese, og det kan man mærke, når man læser ham.

 3. Af Maria Due

  -

  Niels Lemche

  Den forelæsningsrække ville jeg gerne have fulgt, men jeg bor i Jylland. Jeg har været en flittig bruger af Folkeuniversitetet og husker bl.a. en forelæsningsrække om Eros og Agape, hvor Jan Lindhardt, som jeg kendte som ung, talte om det etymologiske slægtskab mellem ordene løkke, altså noget der holder sammen på noget andet, og lykke. Han holdt jo meget af at dykke ned i sprogets dybere betydningslag.

  I øvrig må det have været trist at flytte teologi bort fra Latinerkvarteret.

 4. Af Niels Lemche

  -

  Maria Due, jeg er heldigvis emeritus; men var faktisk for udflytningen allerede for tyve år siden. Det er trist, men nærheden til alle de beslægtede fag må veje tungere.

 5. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche:

  Det norske Fremskridtsparti er i fuld opløsning!

  http://www.aftenposten.no/norge/politikk/18-Frp-politikere-kan-bli-ekskludert-i-dramatisk-kveldsmote-614212b.html

 6. Af Niels Lemche

  -

  På samme måde som Glistrups part?

 7. Af Maria Due

  -

  Det er ikke noget nyt, der er hele tiden sådanne sager ifm. Fremskrittspartiet.

  Derimod står det meget galt til med Den norske kirke, som sønnike i sin tid blev døbt ind i. Enten løber Peter Lodberg med en halv vind, eller også taler han imod bedre vidende, når han hævder, at vores folkekirke og Den norske kirke er meget lig hinanden, og at vi bør følge Norge og adskille Folkekirken fra staten. Nordmændene melder sig ud i hobevis, og præsterne synes meget enige om politisk kæft, trit og retning.

 8. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Aner det ikke!

  Opgøret med Glistrup var mere et skift i vælgergrundlaget fra ruinerede småbønder til skuffede socialdemokrater.
  Dette kan være så meget, for Dansk Folkeparti har altid været et parti uden reel politik og hensigt – det eneste de ville var at lave ulykker.

  Det mere interessante er, at disse tendenser kommer på én gang. Det får mig til at formode en plan bagved. Det er så nok ikke Putins plan – så langt tænker han ikke.
  Det er nok nærmere NSA, der kommer med kompromitterende oplysninger om hvad de intellektuelle giganter i f.eks. DF har gang i, sådan rent privatøkonomisk – eller rettere slet IKKE har gang i.

  Men for at være ærlig, så tror jeg, at baggrunden nok nærmere er aflytning af finanssystemerne og sporing af finansielle oplysninger. Det er jo den egentlige grund til, at bankerne ikke vil med i Bankunionen – frem for alt Nordea vil ikke – der er lidt for mange uheldige “forretningsmetoder”.

  Vi ser, at Deutsche Bank har forliget sig med en bøde i USA, som i alt væsentligt vil fjerne “egenkapitalen”. Schweiz er økonomisk blevet lagt ned.
  Nordea er blevet jaget ud af Norge, Danmark og Finland. Det sker gennem forhøjede kapitalkrav. Det går så bare ikke, fordi tilfører man kapital til Nordea Danmark, så skal det komme fra Nordea Sverrig. Problemet er, at disse indre overførsler skal elimineres i koncernregnskabet, så koncernen ikke indeholder egenkapital, der er talt dobbelt – det er også et kneb, som Danske Bank har forsøgt. Den går bare ikke.

  Det er det, jeg mener med, at Tulletåben er sin ejer Nordea en dyr spøg.

  Pointen er jo, at når Nordea Danmark bliver omdannet til en filial af Nordea Sverige, så er det de svenske skatteydere, der skal dække tabene i banken: Det bliver ikke de danske skatteydere.
  At det så ikke bliver skatteyderne i det hele taget, det står rimelig fast. F.eks. så får de konservative ikke de topskattelettelser, som Danske Bank har krævet, at de skaffer dem – fordi ellers kan de aldrig betale deres overbelånte parcelhuse.

  Samtidig har man de åndssvage pensionsordninger, hvor man reelt låner sine egne pensionspenge for at få et billigt lån. Det er en dårlig idé – her er Rohde enig med mig, så vidt jeg kan læse indenad.

 9. Af Niels Lemche

  -

  Interessant, nu begynder der at tegne sig et mønster: Hvad er det værste i USA, man kan rage uklar med: Retsvæsenet. Lige nu er der noget, der tyder på, at taktikken, man vil anvende mod Trump, er at drukne ham og hans administration i retssager.

  Som en bekendt sagde: Fantastisk land at leve i, så længe man ikke kommer i kløerne på retsvæsenet. Og det er lige der, hvor Trump spiller sig hen.

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Hmm… næppe: Taktikken er, at få indsat ministre, der er kompetente. Det Trump så forsøger er med sine Twitter og presidentielle ordrer at skabe kaos.
  Det giver naturligvis juridiske konsekvenser, fordi hans edikter så er i strid med lovgivningen.

  Det er nærmere Trump, der forsøger at sylte alle andre ind i retssager – hvilket er det, han altid har gjort.

  Problemet med at skille USA fra Nato er, at dermed opgiver USA magtmonopolet på atomvåben. Hverken briterne eller franskmændene har tænkt sig at lade sig true af Putins atomvåben – de kan nemlig slå tilbage.

 11. Af Niels Lemche

  -

  TB, vi får se. Men det med Atomvåben er jeg ikke så sikker på. Kan NATO holde sammen bare i sin europæiske del, ja, så har du ret, men bryder NATO sammen, samtidigt med at både England og Frankrig skiller sig ud, så er vi virkelig overladt til os selv. Skal tyskerne så til at have A-våben?

  Men de højrenationalistiske på march kan alt ske. Lige i øjeblikket minder situationen alt for meget om 1930erne til, at man kan føle sig komfortabel. Til syvende og sidst har de intet andet at byde ind med en vold og ødelæggelse. Artiklen igår om de græske nationalsocialister er skræmmende.

 12. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det er jo perspektivet, der før har gjort amerikanerne nervøse. Med rette.
  Men det er ikke bare tyskerne; men også f.eks. grækerne eller de mentalt ustabile spaniere – for blot at nævne nogle.

  En Marie Krarup, der er rablende sindssyg? Den første del af betegnelsen opfylder hun i hvert fald.

 13. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Så har Le Pen overskredet betalingsfristen. Det vil få konsekvenser – for hende – og Front Nationale.

 14. Af Niels Lemche

  -

  TB, det var herligt, at hun også blev afsløret med fingrene nede i syltekrukken.

 15. Af Niels Lemche

  -

  TB, ja, hun er bare en gemen tyveknægt uden format, ligesom Messerschnitzel. Jeg er lige ved at mene, at svenske Mona Sahlin har større format.

 16. Af Maria Due

  -

  :-) Yankie-bar eller millioner er i princippet ét fedt. Jeg holder aldrig op med at undre mig over, hvor mange der ikke kan stå for fristelsen til at misbruge andres tillid og penge. Har mine tvivl, om “Messeren” vender tilbage til politik. mon ikke han fik ødelagt sin karriere, efter at havde syndet så tappert. DF svinder jo også kraftigt ind, fordi partiet mest består af socialdemokrater og det konservative småborgerskab, der efterhånden lige så godt kan vælge den ægte vare.

 17. Af Niels Lemche

  -

  Gad vide, om vi på lørdag får en ny blog fra UEJ: De næste syv dage!

 18. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Tja…. lad os nu lige se om højesteretsdommeren bliver bekræftet.

 19. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nu har jeg så gættet mig til, hvad der ligger bag de seneste underlige bevægelser på Nationalbankens indskudsbeviser.

  Det er, at den svenske regering har sagt ja til, at Karlhamn bliver basishavn for Nord Stream 2 projektet! Rønne er ikke interessant.
  Sagen er jo, at PPP (Putins Personlige Penge) sidder fast i banksystemet p.gr.a. sanktioner. Derfor skal man have en svensk stråmand af en art til det projekt. Det er jo ikke Nord Stream, der er interessant – det er den videre forbindelse ned gennem Tyskland, som p.gr.a. EU-konkurrence-reglerne kun kan udnyttes ½ af Gazprom. Man skal derfor have en Putin-ejet stråmand ind på en eller anden måde.
  Det hænger så på en dansk miljøgodkendelse. Det er formentlig baggrunden for, at Marie Krarup, Søren Espersen og Tulletåben er så savlende overfor Putin og russerne.

  Nationalbanken solgte 5 mia. ½% 2027 statsobligationer til kurs 97½ – hvilket er et stensikkert kurstab i tilfælde af en renteforhøjelse – det vil Nationalbanken have det helt fint med, fordi det kursfald vil tillade dem at købe obligationerne tilbage – med rabat. Derfor kan de ikke bruges til at spekulere mod kronen. Der er masser i valutareserven, der er likvidt og kan ombyttes med statsobligationerne til en fordelagtig (for Nationalbanken) kurs.

  Det andet er balladen omkring APM og Thyra-feltet. Der har været nævnt beløb på 30 mia. i investeringer – det vil så kunne svare til en lempelse af råstofindvindingsafgiften – fordi der er tale om afskrivninger og dermed forøgede omkostninger.
  Hvis jeg ikke tager fejl – og læseren må selv vurdere, hvor sandsynligt, det er – så skal Thyra ombygges til at tage flydende naturgas – vel fortrinsvis fra USA.
  Sagen er jo, at Trump har sat bygningen af gasledningen fra Bakken feltet til Chicago i gang, hvorfor der kommer MASSER af naturgas – og meget, meget billig naturgas. Det vil ikke være omfattet af den danske råstofindvindingsafgift, fordi det er transitgods (mit gæt).
  Dermed slipper man for at få gastankerne gennem Storebælt – noget som tyrkerne ikke vil have gennem Bosperus – for farligt (og som i øvrigt ville genere leverancerne gennem Tyrkiet).

  Fidusen er så, at man kan forsyne Tyskland mm. gennem det gasnet, der allerede ligger i Nordsøen – og dermed også transitledningen gennem Tyskland. Danmark vil så nok få en lille erkendtlighed for ulejligheden; men det kommer man nok over.

  Der er således ikke nogen grund til at give Putin den miljøgodkendelse – Putin skal ikke levere gas udenom Ukraine.

  Det er derfor Marie Krarup og Tulletåben er gået amok.

 20. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Uffe:

  http://www.b.dk/globalt/rusland-anklager-hacker-eksperter-for-forraederi

  Noget for klakørerne at tænke på!

 21. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Vi ser også hvordan Putins klakører støtter Dansk Folkeparti i deres landsforræderiske kampagne.

  jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE9335677/hjort-staar-fast-paa-loefte-danmark-skal-bidrage-til-natos-missilforsvar/

  Så det handler ikke så meget om USA; men om ondskaben i Marie Krarup og Søren Espersen.

  Jeg har i årevis haft min mistanke til Søren Espersens loyalitet overfor Danmark og Danmarks forsvar. Nu er det ude af posen! Søren Espersen er landsforræder som Marie Krarup.

 22. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Rex Tillerson er blevet bekræftet som udenrigsminister.

 23. Af Niels Lemche

  -

  TB, du kan ikke klassificere dem som landsforrædere, fordi de er uenige med dig, ikke så længe, der er fred. Skulle det komme til det, vi ikke håber, er det en anden sag.

 24. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Selvfølgelig kan jeg karakterisere dem, som landsforrædere!

  Tulletåben er medlem af bestyrelsen for Nationalbanken. Han er så pakket ind af Nationalbanken, så hans ejer bliver nødt til at forlade Danmark. Det sker i et forsvar af kronen – at det er komplet åndssvagt, at vi har den valuta og ikke euroen, det er noget helt andet.
  En af sideeffekterne er, at Nordeas realkreditobligationer er gået illikvide, fordi de ligger hos Nordeas stråmænd – med andre ord er forsvundet ud af pengemængden. Tidligere var realkreditobligationer en del af pengemængden.
  Man har for at erstatte den del udstedt 5 mia. i ½% 2027 statsobligationer, som helt klart ikke er et investeringspapir – kupon er alt for lav. Det kan ikke bruges til at forsøge at vælte kronekursen som Nordea og Danske Bank ideligt har gjort (med meget dyrt resultat – for banksvinene).

  Søren Espersen kom i et åbent samråd i Forsvarsudvalget med forslaget om at sende en fregat til Østersøen – som om han ikke vidste (eller burde have vidst), at det naturligvis var dér, den var hele tiden (det syntes han åbenbart at russerne skulle vide – så deres chikane med bombere havde noget at finde). Nu taler landsforræderen mod, at Danmark deltager i missilskjoldet (det bliver der nu nok ikke noget af). Der foreligger et ikke-ufordelagtigt tilbud om bevæbning med RIM-66 SM2 (formentlig bloc III) – en snoldet ½ mia. kr.

  Marie Krarup har prøvet at sabotere dansk deltagelse i forsvaret af vore allierede i Østersøen. Du har formentlig selv læst hendes landsskadelige og livsfarlige propaganda, der slikker Putins spyt mhp. at herliggøre Putins overgreb i bl.a. Ukraine.

  Selvfølgelig kan jeg – med al mulig ret – karakterisere disse skadedyr som landsforrædere.

  Forbrydelse mod mønten er (med henvisning til Newtons undersøgelser) højforræderi.
  Gør med dem som med Corfitz Uldfeldt: Hak hovedet af dem – driv dem ud af landet.

  De bringer danske soldaters liv i fare, de udsætter Danmark for Iskander-missiler i Königsberg.

  Det er sagen – helt nøgternt.

  Det gør nok ikke så meget, fordi man véd, de er der.

  Du kan jo også se, hvordan Victor Urban i Ungarn kommer i stadig dybere vanskeligheder p.gr.a. sin korrupte støtte til Putin. Der ligger et russisk statslån i Ungarn, som jeg prøver at følge om det er kaldt hjem.

 25. Af Niels Lemche

  -

  TB, jeg må som sædvanlig henholde mig til grundloven vdr. talefrihed. Et af demokratiernes styrke, men også en af deres svagheder.

  Hvis Tulle laver noget ulovligt, må aviserne pudses på ham. Det lyder jo som en oplagt sag for lidt dybdeborende journalistik. Så ville det ikke (endnu) være landsforræderi, men bare en kriminel handling.

  Søren Espersen er en personlig fornærmelse mod ordentlige mennesker. Da han omtalte flygtningene som uønskede, slog det klik for mig: Uønsket = unerwünscht = kodeord for Nazisternes jødeudryddelser.

 26. Af Niels Lemche

  -

  I øvrigt til alle Trumpelskere ovre østpå. Har I læst Berlingeren i dag, afsnittet om Trumps udenrigspolitik?

  1) Ikke flere bosættelser til Netanyahu.
  2) Iran skal dukke hovedet, hvis de laver flere missilforsøg.
  3) Putin skal ud af Krim, ellers fortsætter sanktionerne.

  Var det det, som de russiske hackere havde glædet sig til?

  Moralen kan være den gamle: Sku ikke hunden på hårene!

 27. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Tja…. jeg er før blevet truet med politianmeldelse.Jeg hørte ikke mere; men Nykredit hørte fra Finanstilsynet.

  Det dur ikke med at pudse pressen på nogen. Du så jo Tystys- manden.
  Politiet gør formentlig – ikke noget. Bedrageri efterforskes ikke af egen drift.

  I denne sag bruger jeg Nationalbanken. Vi ser hvordan valutareserven ved årsskiftet er ca. 25 mia. større end foregående år – immervæk en slat.
  Vi så, hvordan ½% 2027 blev solgt til 97½. Der cirkulerer nu 6 mia. af dem. De kan ikke sælges igen af bankerne for at presse kronen – det giver nemlig et omgående tab. Dem tror jeg vi vil få nogle flere at se af.
  Det kunne være en ide, at konvertere indskudbeviserne på 200 mia. til den type obligation. Så vil en renteforhøjelse ruinere indskydende banker.

  Det er mig også påfaldende, at det er FET, at Marie Krarup har et horn i siden på. Terrorisme er politiets gebet.

  Indtil videre noterer jeg mig, at metoden virker ganske udmærket.
  Sagen er jo, at på et eller andet tidspunkt, så bliver Nordea træt af sin handskedukke – han giver dem jo tab – hver måned. Ikke det barnagtige pjat med at udstede bøder – tilføj dem tab – er meget bedre. Fjollede kommunister vil lægge højere skat på bankerne – ak, ak, ak.
  Det er meget smartere at sørge for at de fradragsberettigede renter bliver forvandlet til indskud til en rente på -2/3%. Eller de kan få lov til at anbringe deres pensionsopsparing til 1/4% 2018 – eller ½% på 10 år.
  Med en inflation på ½% om året!!
  Med så lav inflation er det svært at udhule pensionsopsparingen ….. meeeen med lidt snilde, går det.

  Altså: Når man ved, at man har en forræder siddende, så er den bedste metode, at sørge for at den udenlandske ejer bliver træt af dem. Når det er så ondartet et eksemplar som Putin, så har han det med at likvidere (ganske bogstaveligt) sine “aktiver”. Jeg truer skam ikke Marie Krarup: Det lader jeg Putin om. Han er endog MEGET overbevisende og ubehagelig.

  Jeg så, at “Hjorten” fastholdt tilsagnet om missilskjoldet. Gad vide, hvad vide hvad Niels Iuel foretager sig? Willemoes er med CVN-77 Bush i den østlige Atlant. Jeg har et godt gæt på Huitfeldt – men Iuel???? Nå, det må komme som en overraskelse.

  Jeg ser, at russerne trækker Kuznetzov ud af Middelhavet. Tilsyneladende kom den ikke gennem Dardanellerne. Med Bush, hvor den er – hvem siger, den kommer ud af Middelhavet?

 28. Af Niels Lemche

  -

  TB, FE, please. De kan ikke lide at blive sat for meget sammen med rodebutikken PET, og de kan slet ikke lide den måde, som en tidligere chef for PET fører sig frem på.

  Og mht. deres skrotbunke: Måske de laver en maskirovka og lader den forsvinde sporløst et sted i den sydlige Atlant med håb om aldrig at høre mere om den.

 29. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Tja… den tror jeg, at man har tænkt på – hvorfor tror Du CVN-77 ligger, hvor den ligger? Gibraltar?

  En ting er sikkert: Mattis har spurgt: “Hvad nu hvis?” i forbindelse med både Ukraine og Iran.

  Hvad er det nu, der ligger ved Signorella?

 30. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Men ellers er det weekend, så ved Trump ikke hvad han skal lave, så vi kan se frem til et “kulørt” sortiment af tweets. Hele næste uge vil de ynkelige rester af staben så skulle bruge til at forklare, hvad han egentlig mente.
  Jeg så Kellyanne Conway med et decideret udslidt udtryk.

 31. Af Niels Lemche

  -

  TB, ja, de har det lystigt i Trumpstan!

 32. Af Niels Lemche

  -

  TB, så du, at Schwarzenegger har foreslået Trump, at de bytter job! Arnold ved jo faktisk noget om politik. Ærgerligt, at han ikke er født i USA. The governator!

  (Fra Dagens Nyheter i dag)

 33. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Vi bør alle på vore grædende knæ takke Trump for en ting – han rokkede båden. Han rokkede båden så kraftigt, at den flok sløve rorgængere, der har siddet og småblundet ved årerne i 70 år, er vågnet op. De er oveni købet begyndt at se sig omkring. Måske får de øje på den afgrund, vi er på vej imod.

  Nogle få skoddede kraftigt for at få kursen mere styrbord og en endnu større afgrund. Kun ganske få har bemærket den sikre havn til bagbord. Det eneste der kræves for at nå den er vilje og evne til at vælge rigtigt – og at ro i takt. Når først man opdager effekten af samarbejde, hvor alle trækker i samme retning er redningen indenfor rækkevidde.

  I halvfjerds år har ingen interesseret sig for kursen, og vi er drevet med strømmen. Det kan der ikke fortsat være flertal for. Bagbords og styrbords mandskaber må kunne blive enige om at ro samme vej. Hvor svært kan det være? Vi befinder os alle i den fordømte, synkefærdige båd. Lad os komme i havn!

 34. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Mnnnaj… men jeg kom til tænke på, at man formentlig vil udnytte Trumps klodsethed.

  F.eks. telefonopringningen til Taiwan – det kunne tjene som et pres på Kina for at gøre noget ved Nordkorea.

  At Trump så hverken har interesse eller baggrund for sin stilling – det bliver nok mindre væsentligt.

Kommentarer er lukket.