De første syv dage

Af Uffe Ellemann 234

En ny præsident eller en ny regering får normalt 100 dage til at vise, hvad de vil. Trump har i sine første syv dage sprøjtet så mange dekreter og tweets og ”executive orders” ud af Det Hvide Hus, at vi allerede nu kan opgive ethvert håb om, at han ville moderere sig, når han først sad der…

Meget af det er staffage, som skal tilfredsstille et abnormt ego, og som vanskeligt kan omsættes til virkelighed. Men meget bliver til virkelighed, alene fordi omverdenen lytter og indretter sig på det.

Billedet, som tegner sig, er et opgør med de sidste 70 års amerikansk udenrigspolitik – og dermed den verdensorden, der har tjent os vel. “Den lange fred”, kaldte historikeren John Lewis Gaddis denne periode, hvor ingen af stormagterne kom i indbyrdes krig, selv om det var ubehageligt tæt på et par gange. Det er nok mere end symbolsk, at hele toppen af veltjente professionelle diplomater i State Department – også folk, som har tjent i både demokratiske og republikanske administrationer – netop har meddelt, at de forlader deres poster. Om de er smidt ud eller går selv, står indtil videre lidt uklart.

Her er et udpluk af, hvad der er leveret af den nye mand i Det Ovale Værelse på bare en uge:

• Trans-pacific handels- og investeringsaftalen ophæves, hvilket er en foræring til kineserne

• Obama-care droppes før der er taget skridt til et sikkerhedsnet

• Et dekret kræver ”mindst 40 procent samlet nedskæring” af amerikanske bidrag til internationale organisationer

• Der skal ske kritisk gennemgang af bidrag til FN’s fredsbevarende missioner, The International Criminal Court, udviklingsbistand til lande, som ”modsætter sig vigtige amerikanske politiske ønsker” og FN’s Population Fund, som støtter børnebegrænsningsprogrammer

• Tilsammen indebærer de mange dekreter en udhuling af USA’s økonomiske bidrag til FN, herunder de programmer, der hjælper flygtninge i nærområderne

• Et ”moratorium for nye multilaterale traktater” og en gennemgang af eksisterende traktater med henblik på at afgøre, hvilke traktater USA skal forlade

• Muren til Mexico skal bygges og mexicanerne skal betale på den ene eller den anden måde

• Tortur skal være tilladt i kampen mod terror

• og så videre….

Samtidig er der erklæret ”krig” mod medierne. Et nyt begreb – ”alternative fakta” er introduceret – og der er iværksat undersøgelse af påstået valgsvindel… Resultat: Modstanderne raser, tilhængerne er lige glade, og en masse mennesker ved slet ikke længere, hvad de skal tro. Og denne mangel på tillid er i sig selv særdeles farlig.

Det overordnede budskab fra Det Hvide Hus er, at den nye præsident ikke vil føle sig bundet af aftaler, som ikke er til hans fordel. Det svarer ganske til det billede, man har af ham som forretningsmand: Kan han ikke lide en aftale, løber han fra den.

Hans mange udgydelser har sat gang i andre landes overvejelser om, hvad de nu skal gøre. I Tyskland og Japan er der startet overvejelser om anskaffelse af atomvåben for at give den sikkerhed mod Rusland og Kina, som den amerikanske atomparaply muligvis ikke længere vil give – det har Trump på et tidspunkt direkte opfordret til. Der er dermed lagt op til en ekstremt vanskelig debat i Europa og i Asien.

Det store spørgsmål bliver nu, hvor langt republikanerne vil tillade Trump at gå i nedbrydningen af af den verdensorden, begge partier i USA har bakket op lige siden Roosevelt for over 70 år siden begyndte at skitsere den fredsorden, som skulle gælde, når krigen var vundet.

Det var amerikanerne, der maste på for at virkeliggøre Roosevelts visioner. Russerne under Stalin var absolut ikke interesserede, og det briterne for så vidt heller ikke, de drømte stadig om at herske over deres store imperium. Men amerikanerne insisterede, og vi fik FN-systemet med faste institutioner, herunder Verdensbanken og Den Internationale Valutafond. Vi fik NATO, GATT og det, der udviklede sig til dagens EU.

Amerikanerne insisterede på den afkolonisering, England og Frankrig modstræbende måtte finde sig i. Og de insisterede på, at vi ikke skulle tilbage til 30’ernes ødelæggende protektionisme. Roosevelt og hans efterfølgere forstod, at for at alt dette skulle fungere, måtte USA være globalt engageret i et omfang, der aldrig tidligere var set i amerikansk historie. Og de forstod, at en åben international økonomi ikke er et nulsums-spil, men at fri handel ville gavne både USA og handelspartnerne.

Den vulgære ”America First” bølge, som Trump kom ridende på, kender vi fra historien. For den bevægelse eksisterede også i 30’erne, endda under det samme navn – hvor man ud fra naive merkantilistiske betragtninger endte med at gøre naboen til tigger i troen på, at det ville gavne én selv.

Skal vi virkelig se historien gentage sig, før man bliver klogere?

234 kommentarer RSS

 1. Af Flemming Lau

  -

  Maria Due. Umiddelbart lyder det ikke særligt tillidsvækkende. Uden at blive alt for nostalgisk, kunne jeg lide politikkerne, der havde nære bånd til sit bagland. Jeg var barn i 50/60 ‘erne i Gladsaxe. Salige Jakobsen stod ved roret. Set tilbage var det utroligt hvad denne politikker fik udrettet. Schlutter og Brixtofte var fans. Sidstnævnte glemte dog ydmygheden. Det jeg mener er; Demokratiet hyldes kun i skåltaler idag ellers er det meste af beslutningsprocessen lagt i Bryssels. Med vor kommunal reform fra ’97 har det vist sig at der er for langt fra borger til politikker. Ikke mindst skolerne og deres centralisering, har været katastrofale for mange udkantsområder. Og husejere har tabt uhyrlige summer på på at skole, så købmanden er lukket. Lur mig om vi ikke om føje år, får 4 kommuner i rationalitetens navn. Jysk-Fyns-Sjælland og København. Iøvrigt mangler vi fiber kabler i udkanten. Det var en statsopgave intil TDC blev privatiseret ak ak!

 2. Af Jorn D.

  -

  Jeg er overbevist om at amerikanerne finder, at en mur er en beskyttelses foranstaltning
  som
  da de første nybyggere samlede vogntoget i en rundkreds en beskyttende mur
  hvis
  de blev angrebet af vilde indianere
  og
  sammenligner det med de mure israelerne idag omgiver sig med !
  ja
  så kan man jo diskutere om nybyggerne eller inden for murene folket israelerne
  overhovedet havde/har ret til, at beskytte sig med “mure”
  indtil
  de fik/får “udryddet”/passiveret de oprindelige indbyggere
  ja
  det er mere svært end de aner

  ironi.mus

 3. Af Niels Larsen

  -

  “Demokratiet hyldes kun i skåltaler i dag ellers er det meste af beslutningsprocessen lagt i Bryssels.”

  Enig. Der er en total mangel på demokrati i nutiden. Det er IKKE demokrati med en uvalgt top i EU. Det er IKKE demokrati med 13 danske medlemmer ud af 700+ i Mickey Mouse parlamentet. Det er IKKE demokrati at disse 700+ medlemmer efter oplæg fra den uvalgte top og 27 regeringsledere kan vedtage 80% af dansk lovgivning.

  Det er totalitarisme.

 4. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Så er vi vist ved at have hele lærerværelset.

 5. Af Niels Lemche

  -

  TB, du skrev vist ikke indlægget 29. JANUAR 2017 19:20.

 6. Af Ole Anand

  -

  Hvorfor er ophævning af TTIP en “foræring til kineserne”, fra USA?

  Og hvorfor svarer du ikke på alle spørgsmålene, Uffe? :-)

  Venligst

  Ole (fremtidig udenrigsminister)

 7. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Nej!

  Det er en del af den russiske shitstorm af perverse skolelærere og landsforræderne i Dansk Folkeparti. De har også mobiliseret miljøfimserne.

 8. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det, jeg anser for spændende er: Hvornår hugget falder over landsforræderne i Dansk Folkeparti, så de bliver skadet maksimalt. Selvfølgelig har man oplysninger på dem. Tror Du ikke, at USA ikke har hacket Nordea’s banksystem og véd, at de 200 mia., der er deponeret i Nationalbanken – midlertidigt på nu 4 år – er russiske forbryderpenge?
  Selvfølgelig har de det.

  Noterer man sig landsforræderne så kommer den slags gerne med en selvmedlidende jamren og trættende redegørelse, at de så sandelig gerne må se alternativt på sandheden. Så kommer shitstormen – og så kommer den diskrete aflivning.
  Det var det samme mønster, som Danske Bank fulgte i 2008-09.

  Det med at Rusland ikke er en trussel, det er ikke rigtigt: Rusland er ved at krepere – og det giver en – for os – farlig dødskamp.

 9. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Jeg synes, jeg så, at alene januar måned i år har haft et antal drab i SF/Enhedslistens bagland, som svarer til et helt år.

 10. Af Niels Lemche

  -

  TB, ja, det er den med rotten, der er trængt op i en krog.

 11. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Det er pudsigt, at netop det land, der evig og altid synger, at de aldrig, aldrig, aldrig vil være slaver nu forlader EU, hvor netop frihed og demokrati er grundlaget, og med skrækindjagende målrettethed sætter kurs mod en tilværelse som slavestat i det nye ondskabens eller måske Trumpskabens imperium, USA.

  Forklaringen må være, at briterne helt mangler generne for demokrati og fællesskab, mens generne for nationalkonservatisme og liberalkapitalisme totalt dominerer. Englands egen fortid som imperium har udryddet ethvert gen der vil samarbejde med andre på en demokratiske præmisser. Briten er et herrefolk i egen selvforståelse. Det vil EU ikke acceptere. Derfor Brexit.

  Det er faktisk utroligt at England forlader trygheden og sikkerheden i moderskødet Europa og kaster sig ud i et vanvittigt forsøg på at genoprette imperiet, hvor et andet imperium for længst har sat sig. Enhver kan sige sig selv, at det vil medføre total britisk underkastelse. Herrefolket bliver til slavefolket, men vil det selv, desværre.

  Det bliver en lettelse for EU, at organisationen ikke fortsat skal trækkes med et så fodslæbende medlem, hvis fornemste opgave som medlem har været at amerikanisere europæerne, afvikle Europas kultur og civilisation og score kassen. Nu får EU fred til at udvikle det demokratiske fællesskab, der er kernen i EU-samarbejdet.

  Nu kan EU koncentrere sig om bestræbelserne på at hele Europa efter alt for mange års splittelse, som Anglo-amerikanismen har kæmpet indædt for at vedligeholde. Frihed for alle europæere er nu inden for mulighedernes grænse. Lad os gribe den!

 12. Af Niels Lemche

  -

  JØRGEN VILLY MADSEN, det var alderdommens beslutning. Analyser har forlængst vist, at ungdommen stemte for at blive. Så om nogle år kommer de nok tilbage og spørger, om de må være med igen.

  De gamle derovre har aldrig fundet sig selv efter, at Britania does not rule the sea anymore! Deres sidste store dag var, da England blev verdensmester i fodbold i 1966 med en sejr over Tyskland — og dem kan vi jo alle lide at slå, nok fordi de ikke kan lide at tabe (man sagde det samme i 1992).

 13. Af Niels Lemche

  -

  J, HANSEN, Hvilken underklasse? Husk, Du er ikke i Rusland, eller er du?

 14. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Ja, der skal nok komme noget rigtigt grimt frem.

  Som det ser ud, så bliver det en tæppebombning af landsforræderne. Bare tænk på den sag med Politiskolen: De bygninger i Vejle er ejet af Nordea og Danske Bank. Hvilken bank var nu Tulletåben var fra?
  Der skal nok komme masser til Herning. Bare prøv at tænke på, at den amerikanske standardhelikopter kan vedligeholdes i Herning. Rigtig gammeldags service – de vil endog polere vindspejlet.

 15. Af Niels Lemche

  -

  NIELS LARSEN, det hedder repræsentativt demokrati! Det modsatte hedder ‘gadens parlament’.

 16. Af Kurt Svendsen

  -

  @JØRGEN VILLY MADSEN – 30. JANUAR 2017 10:43

  “Nu kan EU koncentrere sig om bestræbelserne på at hele Europa [=få alle lande under Merkels støvle] efter alt for mange års splittelse [=frihedskamp], som Anglo-amerikanismen har kæmpet indædt for at vedligeholde. Frihed [=tysk åg] for alle europæere er nu inden for mulighedernes [=de magtsyge tyskeres] grænse. Lad os gribe [=kassere] den!”

  Det er muligt at tilpasse politiske floskler til virkeligheden!

 17. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Nu kan vi se, at Trump får reduceret prisen på F-35 med 10% (hertil kommer, at USD er for høj, så der kommer også nok 10% til), så vi er der, hvor jeg mener vi hele tiden skulle hen med F-35: Nemlig 1 eskadrille på 3 flights og 1 på 4 flights (en ekstra flight til Grønland/Island).

  Hermed har hele debatten herhjemme været totalt misforstået og prøvet at komme med et svar uden overhovedet at interessere sig for spørgsmålet. Så har vi niveauet!

  Vi tænker nemlig også på hvordan verden kommer til, at se ud EFTER Rusland er afgået ved døden – det er jo et planlægningsprogram med et perspektiv på 20-30 år.

  Det skulle så også gøre F-35 interessant for Canada igen, så de kan få de 65 fly, de oprindeligt planlagde. Det gør så, at de F/A-18, de har ævlet om som alternativ, de bliver nok ikke til noget – hvilket betyder, at USMarines får de F/A-18 E/F, som de har et behov for det hurtigere – selvom F-35C bliver forsinket nogle år (de første F/A-18 C/D er så endeligt ude); mens de første E/F glider ud, når F-35C er klar.

  Jeg tror så nok, at hovedkompensationen for Danmarks vedkommende bliver vedligehold og vedligeholdsberedskab for F-35 på både Karup og Island. Det vil sige, at Herning kommune får de arbejdspladser, vi skal have – og det vil så være renset for hensynet til landforrædere i Dansk Folkeparti (kommunister har kun i svagt omfang været et problem i Jylland). Samtidig har man fået en DF skolelærer i saksen, som nok skal blive flået offentligt.
  Desuden bliver de lokale entreprenører ikke overbelastede (og er måske mere fornuftige med priserne), for der kommer noget.

  Det, der nok har opholdt beslutningen var, at man har været betænkelige, da alle har vidst, at Krarup og Søren Espersen er landsforrædere, som man ikke havde lyst til at indvie i for mange detaljer i planen. Dansk Folkeparti har det generelt bedst med at tale uden ansvar om noget, de HELLER ikke har forstand på – fordi de er landsforrædere.

  Så det lader til, at nogle af planerne er tilbage på sporet – og man lægger op til en større kampagne for at få renset Folketinget for forræderne.

 18. Af P Christensen

  -

  Trump overthere er også god at have til at fjerne det kritiske
  folus fra vore egne selvskabte problemer.
  Her i “EU-andedammen”. Eller skal vi snarere sige “branddammen” ;)

  Herhjemme er der fx tale om det stadigt større løngab, hvor de som tjener mest,
  procentuelt stiger mest, mens der “takket være” EU er et stadigt større pres på lønnen for de laveste danske indkomstgrupper, der oplever reallønsfald.

  http://www.dr.dk/nyheder/penge/trods-stigende-gebyrer-finanssektoren-river-de-stoerste-loenstigninger-hjem

 19. Af Niels Poulsen

  -

  Jeg kender ikke nogen større forræder mod den frie verden, Storbritannien og USA, end UEJ.

 20. Af Thomas Borgsmidt

  -

  “P Christensen”: Ja selvfølgelig får finanssektoren de største lønstigninger.

  Pointen er bare:

  Den samlede lønsum i finanssektoren står til at falde drastisk: Danske Bank har offentliggjort, at man står til at skaffe sig af med 8.000 ansatte de næste par år – så skal resten naturligvis have mere i løn: De er jo de dybest forgældede til banken – dem fyrer man ikke, for de har ikke nogen mulighed for at betale gælden.

  Men når hammeren falder over dem, så er der ikke noget tilbage af deres pension – heller, den er jo investeret i ejerlejligheder og sommerhuse, der er værdiløse – officielt ejet af bankansatte. Sådan virker den maskine.

 21. Af Lars Schiødt

  -

  Meget intertesant artikel, der beskriver konsekvenserne af Trumps politik og sætter dem samtidigt i et historisk perspektiv. Super godt skrevet?

 22. Af Niels Poulsen

  -

  Lars Schiødt

  Ja, det er meget interessant at se, hvordan den konservative majoritet i Storbritannien og USA tværer de liberale under damptromlen.

  Lad os aldrig høre mere fra dem (de liberale), de ulykkesfugle.

 23. Af Flemming Lau

  -

  Niels Poulsen.
  Apropos på 7 dagen skabte han……..
  Du skal bare vide, at jeg grubler videre på din “Humpel rugbrød” Jeg er foreløbig kommet til at hyrden for fårene, fordrer hyrdesind. Det er logisk men sjældent jf Joh åbenbaring. Så kan se på hyrdesindet, hvor staten som Calvin går ind og dikterer samfundet. Det fik en brat ende! Luther var katolik, stod op da det gjaldt. Den Augsburgske bekendelse nærmer sig i spørgsmålet om den onde præst, men forvalter sakrementerne som de skal.

  Spørgsmålet er, om ikke at hydesindet mest naturligt ligger hos dem, der har ansvar betroet, ved at evangeliet er inderligt tilegnes, og der i gennem kommer til udtryk i forvaltningen at dels det gejstlige, såvel som det sekulære. Det kræver forbøn og mission!

 24. Af Niels Poulsen

  -

  Jeg har besvare din gode kommentar, men filteret tog den.

 25. Af Maria Due

  -

  “AF NIELS POULSEN – 30. JANUAR 2017 21:01
  Jeg kender ikke nogen større forræder mod den frie verden, Storbritannien og USA, end UEJ.”

  Måske du skulle forsøge dig med at udvidde din verden. Start med at lukke vinduerne op.

 26. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Uffe: Nu får Le Pen en “Morten Messerschmidt”: Bliver taget i gement kassebedrøveri!

 27. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Poulsen

  “Ja, det er meget interessant at se, hvordan den konservative majoritet i Storbritannien og USA tværer de liberale under damptromlen.”

  Du lyder helt gammeltestamentlig.

  Jeg går ud fra, at når du bruger udtrykket konservativ, så er det i ideologisk forstand. Trump har udtalt, at han tilhører et republikansk parti – IKKE et konservativt parti. Trump passer ikke ind i disse ideologiske kasser. Han er pragmatiker. Han vil genoprette økonomien og skaffe arbejdspladser ved at bygge mure, broer, veje, lufthavne og tunneller gennem kæmpestor låntagning, som har været god gammeldags socialdemokratisk politik i mange årtier. Det samme ønsker demokraterne, men blev forhindret af et republikansk flertal. På værdipolitikken er han en nationalistisk protektionist. Protektionisme har heller ikke stor opbakning i det republikanske parti. Med hensyn til Trumps religiøse holdning, så har han klart bevist, at han intet kender til de ti bud.

  Flertallet af amerikanerne stemte på Clinton, så du kan vel næppe påstå, at Trump og hans rygklappere i det republikanske parti repræsenterer en konservativ majoritet.

  Skal vi ikke nøjes med at kalde det for ‘alternative facts’ – noget som Det Hvide Hus kalder det, alle andre betragter som løgne.

  P.S. Er de konservative brexitmodstandere i UK efter din mening rigtige konservative?

 28. Af Helge Nørager

  -

  Hun gør bare som farmand, han nægtede og blev trukket i løn.
  Det er nok ikke noget som vil betyde noget som helst for FN’s vælgere, det er tradition for at deres partileder at bruge EU midler på parti ansatte i Frankrig.

  Bannon i USA og hans plads i NSC er mere bekymrende.
  Set i sammenhæng med info om af chair of joint chiefs, og director of national intelligence, er blevet begrænset i møderet til NSC.

 29. Af Niels Lemche

  -

  MARIA DUE , dårligt forslag til Niels Poulsen. Tænk på den hørm, der vil brede sig i omgivelserne.

 30. Af Niels Lemche

  -

  TB, lidt mere om le Pen, please! Altså et link.

  Det ender snart med, at Israel er den noralsk overlegne stat: Her ryger politikewrne først i spjældet, når de har udtjent deres tid i embedet. Tremmerne venter på Netanyahu.

 31. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche:
  jyllands-posten.dk/international/europa/ECE9329330/euparlamentet-kraever-millioner-tilbage-fra-le-pen/

 32. Af Helge Nørager

  -

  Niels i et land som Syd Korea, skal du lede længe og meget grundigt for at kunne finde en eks præsident som ikke straks efter at have forladt embede er sendt for en dommer og på ferie ophold på tremmer.
  Det er en tradition siden våbenhvilen og helt ok, sådan gør man derover.

 33. Af Niels Lemche

  -

  TB, super. Endnu en sten til at sænke denne plathellige højrepopulisme. Hun har så arvet farens shitstatus. Og du har ret, en ægte ‘Morten Messerschmidt’.

  Hun kalder det naturligvis forfølgelse.

 34. Af Niels Lemche

  -

  HELGE NØRAGER, men én ting ved danske politikere må du ikke undervurdere: Deres evne til at overleve.

 35. Af Niels Poulsen

  -

  Niels Juul Hansen skal have tak at argumentere sagligt, selv når jeg bliver irriteret og finker ryger af panden. Resten er ad hominem angreb og hører hjemme i skolegården.

  Trump er konservativ i den forstand, at han sætter nationen over den forhåbentlig snart hedengangne liberale verdensorden. Grænsen – den geografiske, kulturelle og etniske – er da en ældgammel og evig værdi – og dermed konservativ.

  I Danmark har vi en liberal regering, som kun modstræbende har indført midlertidig grænsekontrol. I stedet for en permanent grænsekontrol og en eller anden form for mur eller hegn har man måttet plastre Strøget til med betonklodser.

  Det er blot et af mange eksempler på, at den liberale verdensorden, UEJ forsvarer, er kriseramt.

  Mette Frederiksen (S) har skrevet, at kapitalismen er blevet syg. Jeg mener, at den liberale ideologi er blevet syg. Lad os bedømme træet på dets frugt.

 36. Af Niels Larsen

  -

  Niels Lemche: “NIELS LARSEN, det hedder repræsentativt demokrati!”

  Det er muligt, at du føler dig repræsenteret af den samling udueligheder, som huserer på Borgen og i ministerierne samt i Bryssel.

  Jeg gør ikke.

  Politikerne opstilles således:

  Først udvælges kandidaterne (ofte af partitoppen), hvorefter den sølle flok (max. 5% af vælgerne), som er partimedlemmer autoriserer kandidaten til opstilling.

  Vælgerne får derpå allernådigst lov til at sætte et kryds ud for en kandidat, som de ikke på nogen måde har været med til at udvælge.

  Derefter kommer de 175 + 4, som blev trukket i lotteriet ind på borgen, hvor de omgående partivis bankes på plads af de 3-5 top-guys M/K og så i øvrigt får besked på at holde deres kæft.

  Det er ikke repræsentativt demokrati; det er fåmandsvælde (oligarki). Ikke den store forskel på Danmark og Rusland i den henseende.

 37. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Nu får vi se?

  Hvornår Marie Krarup og Søren Espersens uheldige sider bliver offentlige. Selvfølgelig er der noget rigtigt grimt snavs på dem, som man ikke har villet bruge.
  Der er jo en grund til, at Tulletåben “ikke har villet” have DF i regering. Sagen er: Man vil ikke have ham med!

  LA og Konservative: Dem har man nok til, at man ved præcis hvilken klemme de sidder i privat.

  Jeg ser Brian Mikkelsens anmeldelse af sig selv for at køre uden sikkerhedssele (hvilket i situationen – jvnf. Færdselslovens §80-stk.2. – ikke er påkrævet). Det er et klart signal til Danske Bank om, at hvis ikke Danske Bank lukker skuffen, så træder han tilbage – og så får de nogen, der hader Danske Bank ud over alle grænser: Tulletåben.
  Løkke hader banker – sådan helt generelt. Anders Samuelsen hader Nykredit – sådan helt personligt (og formentlig Sydbank).

  Så Tulletåben står overfor at blive smækket i retten (efter ophævelse af hans parlamentariske immunitet) for bedrageri mod Nationalbanken (hvilken paragraf, der bliver tale om er svært at sige). Så langt kommer det nu nok ikke – han er som alle banksvin: En kujon! Han hænger sig nok i stedet.

 38. Af Niels Poulsen

  -

  Bemærk, at Brian Mikkelsen (K) i ovenstående kommentar hævdes at kommunikere med Danske Bank via sin sikkerhedssele. Det er et eksempel på det syge sinds svigtende evne til at aflæse sine omgivelser.

 39. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Poulsen

  Tak for dit svar. Vi har debatteret i mange år, og har trods uenigheder altid forsøgt at påvirke gennem argumenter.

  Personlig har jeg altid foretrukket den lidt gammeldags konservative holdning fremfor de meget egocentrerede neoliberalister. Den traditionelle konservative har altid fremhævet Gud, konge og fædreland, men haft ofte haft en mere social ansvarlig holdning og respekt for miljø end de neoliberale.

  Jeg ser dog hverken Donald Trump eller de højrenationalistiske trumpetist i Europa som en del af en ansvarlig konservatisme. Konservative værdier bliver ikke bedst varetaget af Le Pen, Wilders, Farage, Trump – og Pia Kjærsgaard.

  Tværtimod.

  De forsøger bare at bilde svage sjæle ind, at de er de sande repræsentanter for folket. Jeg tilhører folket, og de repræsentere ikke mig.

 40. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Poulsen

  P.S. Kan man som Trump lyve konstant og samtidig betragtes som en god kristen?

  Vil det være en formildende omstændighed, hvis han bliver diagnosticeret som patologisk løgner?

  Overtrædelsen af det 10. bud er blevet hans livsstil.

 41. Af Niels Poulsen

  -

  Niels Juul Hansen

  Til det første spørgsmål: Næh, og det kan næppe retfærdiggøres med Luthers ord om at synde tappert.

  Men politik handler ikke om sandhed. Det handler om, hvordan vi indretter det gode samfund, så borgerne kan leve det gode liv. Menneskeheden har levede i tusindevis af år i den forestilling, at jorden var universets midtpunkt. Måske er sandheden overvurderet?

  Endvidere: Hvis vi står i et paradigmeskifte, som jeg tror, at vi gør, så vil de nye sandheder fremstå som usande, indtil det nye paradigme har afløst det gamle paradigme.

  Jeg tror f.eks. at bilaterale handelsaftaler vil erstatte multilaterale aftaler i fremtiden.

  Mere end en person så tolker jeg Trump som en katalysator for en positiv udvikling i en verden i krise.

  Og endelig: Noget, der er falsk, kan godt medføre noget, der er sandt.

 42. Af Niels Lemche

  -

  Sig mig, NIELS POULSEN, sidder du ovre i Putlerstan? Dit sprog er så behæftet med grove fejl, at det er din eneste undskyldning. Luthers ord om “synde tappert”. Man skal ikke bruge (fremmed)-ord, som man ikke er korpulent til! Det hedder altså på dansk “syndefaldet”.

  Men din placering derovre ville i hvert fald forklare din beundring for Trumpie, Puttes mand.

 43. Af Niels Poulsen

  -

  Niels Lemche

  1. Hold venligst op med at associere mig med fremmede regimer.

  2. Jeg forstår godt din vrede, da jeg med argumenter har sat dig skakmat mange gange. Du kan kun skolegårdens personangreb.

  3. Det er meget flovt, at du ikke kender Luthers ord til Melanchton: Synd tappert.

 44. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: “…… som man ikke er korpulent til…..” LOL!

  Det viser jo, at det er en skolelærer!

  Mere seriøst – og til Uffe’s tema:

  Der, hvor jeg ser problemet med Trump er:

  Det er typisk, at hans personale ikke er til stede i weekenden. Det er helt typisk et “mandag-morgen” fænomen. Det er også, at gennem sin personlige stab holdes oplysninger fra ministrene – specielt når det vedrører deres resort!

  Hvordan det kommer til at spille ud er svært at sige. Der er f.eks. ikke nogen tvivl om, at Jim Mattis er blevet krævet indsat for at holde en smule kontrol med Trumps mandolinkrampe på “knappen”.
  (At den berømte “knap” så er en knap til at tilkalde Marine One helikopteren, der i tilfælde af angreb på det Hvide Hus skal bringe præsidenten i sikkerhed – væk fra enhver form for personlig fysisk fare – det er noget andet).
  “Mad Dog” Mattis er så notorisk for havende umådelig lille tålmodighed med nonsens.
  Hvordan han vil reagere på Trumps ledelsesstil bliver noget vi formentlig kommer til at se.
  Under 2. Golfkrig fyrede Mattis personligt en bataljonschef for overdreven forsigtighed.

  Sagt på en anden måde: Når planen er lagt, så skal den udføres. Problemet med Trump er, at han har ikke nogen plan! Indtil videre er ugemønstret: Mandag morgen starter hele regeringsapparatet på at hive diverse twitter-feeds fra Trump fra hinanden – og bringe situationen nogenlunde under kontrol – hvorefter det er weekend – og så går det galt igen.

  Trump vil være “uforudsigelig” – tjo…. det falder nu let – al den stund, at Trump ikke selv ved, hvad han vil gøre i næste øjeblik.

 45. Af Niels Larsen

  -

  Jeg tilhører også folket, Niels Juul Hansen.

  Og de af dig nævnte repræsenterer mig bedre end de fleste andre politikere – selvom de ikke fuldt ud dækker mine holdninger.

  De politikere, du mener repræsenterer dig, repræsenterer ikke på nogen måde mig.

 46. Af Niels Lemche

  -

  NP, ok, nej dem kendte jeg ikke. Men dækker din anvendelse af ordene og så Luthers. Jeg så lige efter på reformation.au.dk. Der slås det fast, at på Luthers tid: “I den oprindelige kontekst handler citatet om at synde tappert om forståelsen af menneskets frihed og afhængighed”. Dækker det også din brug?

  Og så trækker jeg naturligvis min “placering” af dig tilbage.

 47. Af Maria Due

  -

  Lemche, udtrykket bruges hyppigt af tidehversfolk, der ifølge Marie Krarup tager det helt bogstaveligt og drikker meget rødvin og snaps.

  Hvad jeg altid undrer mig over, er at fx Katrine Winkel Holm og også Niels Poulsen foragter den liberale kærlighed til frihed, som de mener er noget ganske andet og afskyeligt. Som bekendt går vi liberale jo ikke ud fra, at vi får syndsforladelse men tager højde for, at vores frihed er under personligt ansvar. Det er meget foragteligt har jeg forstået.

 48. Af Niels Lemche

  -

  MARIA DUE, og din opfattelse af citatets betydning er vist ganske korrekt. Det kan godt være, at man i det krarupske hjem ikke læste videre, så man også fik det lutherske Gode gerninger gør ikke noget godt menneske; men et godt menneske gør gode gerninger.

  Men hvad, Luther skrev jo så meget.

 49. Af Niels Lemche

  -

  Maria Due, jeg skule have tilføjet dette link til en offentlig forelæsningsrække på Det Teologiske Fakultet her i foråret:

  http://reformation.teol.ku.dk/arrangementer/skal-den-lutherske-reformation-virkelig-fortsaettes/

 50. Af Flemming Lau

  -

  Niels Juul Hansen.
  Hvor har du det fra at der skulle findes GODE KRISTNE…? For Gud er det næsten irrelevant, eftersom alt er givet os mennesker i tonsvis af velsignelser. Så vi står i gæld.
  Alfa Omega er om mennesket har forstået at Jesus, som Guddommelig før alle tider, GAD og jeg mener virkeligt GAD at forlade den anden dimension, for at redde os egoistister med sit udgydte blod på forbryderens kors. Du tænker ikke på at ham der hænger på korset i alverdens kirker, efter GUDS standard, bla er Juul, Lau, Lund og Lemche ja hele menneskeheden. SVIMLER DET…? Du kan spørge om een mand kan bære verdens ondskab, synd og skyld. Hvis det gælder dig og mig, så er svaret fnisende nej, jeg mener vi kan jo dårligt bære vores egen skyld og hvis vi engang når at fylde 60 år, er det helt umuligt. Men Gud gad og Gud gjorde det!

  Min onkel gav mig engang som 5 årig, valget mellem 1 daler og en krøllet papir lap.
  Jeg valgte daleren fremfor den krøllede 100 lap, og det har jeg måttet høre for siden.
  Gud har givet os et tilbud, som er umuligt at afslå, Capito …!?

Kommentarer er lukket.