Kampen mod falske nyheder

Af Uffe Ellemann 140

Forleden ved et middagsselskab bemærkede en af mine venner, at det godt nok er massivt, som amerikanerne ruster op lige uden for Ruslands dørtrin – senest med over 3.500 kampvogne. Han virkede lidt tvivlende, da jeg fortalte ham, at han var blevet offer for russisk misinformation – viderebragt af sløsede medier – og at det rette tal for den pågældende indsats er under 100 kampvogne. Så jeg gravede dokumentation frem for min påstand, og sendte den til ham som et eksempel på den type misinformation, vi bombarderes med:

En analyse, foretaget af Atlantic Council’s Digital Forensic Research, har vist, hvordan denne skrøne er opstået og spredt. Det begyndte med en hjemmeside i Donetsk, som helt udokumenteret hævdede, at USA forbereder krig mod Rusland ved at udstationere 3.600 kampvogne i Europa. Herfra spredtes den ad velkendte kanaler i det russisk-styrede og -finansierede netværk af disinformationsmedier, og historien om det opdigtede antal kampvogne nåede frem til vestlige medier, bl.a. aviser som The Independent og Sveriges Radio (der hurtigt korrigerede misforståelsen). Hvad er så sandheden? Der er ganske rigtigt sendt amerikanske kampvogne til Europa som led i den igangværende NATO-styrkeopbygning i Polen og de baltiske lande. Det korrekte antal er 87. Syvogfirs. Altså ikke de 3.600 – eller de ”tusinder”, som en række medier har viderebragt.

Min ven blev lidt rystet over at høre det. Hvad pokker skal vi efterhånden tro?, sagde han.

Godt spørgsmål i en tid, hvor ”alternative facts” udsendes af de højeste cirkler.

Vi er sårbare over for den slags information. Vi har en – fortræffelig! – vestlig journalistisk tradition for gerne at ville se enhver sag fra to sider. Det kalder vi ”afbalancering”. Men når den ene side er lodret løgn, er der ikke meget afbalancering…

Jeg er lige blevet interviewet af en journalist om det anspændte forhold til Rusland og blev stillet spørgsmålet: Bærer NATO ikke en del af ansvaret for, at situationen er så tilspidset, som den er nu? For NATO opruster jo på Ruslands grænser. Har vi i virkeligheden en ligeså aggressiv adfærd som Rusland? Provokerer vi i virkeligheden Rusland, især med de mange manøvrer, NATO afholder?

Det er gode og rimelige spørgsmål, helt i pagt med traditionen om at ville se en sag fra begge sider.

Her er et par af de kendsgerninger, jeg svarede med (og resultatet kan formentlig høres på mandag i Radio 24/7):

Er du klar over, at så sent som i 2008 deltog Rusland i den store årlige manøvre i Østersøregionen, Baltops? Der var et større antal russiske soldater på Bornholm i en uge, hvor russiske og danske soldater øvede sig i samarbejde mod en indsats mod terror, bl.a. ved at træne i brug af hinandens våben. Det blev afholdt indenfor rammerne af NATO’s PfP (Partnership for Peace), som Rusland var aktivt medlem af. Der var nemlig lige siden den kolde krigs afslutning gjort en stor indsats for at inddrage Rusland i et samarbejde med NATO. Få uger senere kom Ruslands invasion af Georgien, og siden har der ikke været den slags manøvrer.

I stedet har Rusland holdt en række meget omfattende manøvrer med titusinder af deltagere. Der har været klare brud på aftalerne i OSCE om begrænsninger og gennemsigtighed, når det gælder militærmanøvrer. Der er f.eks. øvet besættelse af Bornholm og Gotland. Der er lavet supponerede atomangreb på Stockholm og Warszawa; der er sågar lavet øvelser i luftangreb på Bornholm. Det skete midt under Folkemødet for to et halvt år siden, mens hele den danske politiske top befandt sig på øen… Og så erobrede Rusland Krim og startede en krig i Østukraine, som i den sidste uges tid er blusset voldsomt op igen.

I den situation er NATO nødt til at holde manøvrer og udstationere styrker i Baltikum og Polen – og tillige i Norge, hvor 300 amerikanske marineinfanterister netop er ankommet – for at demonstrere en vilje til at forsvare medlemslandene imod et angreb, hvis det skulle komme. Er det aggressivt? Er det aggressivt at øve forsvar mod en modstander, som øver angreb?

Men det er klart, at hver gang NATO styrker sit forsvar, udløser det protester og misinformation fra Moskva, og det finder desværre ofte vej til vestlige medier og meningsdannere, som gerne vil ”afbalancere” holdningerne…

Hvad skal man stille op over for det? Svaret er: Mere seriøs journalistik, hvor professionelle journalister får de nødvendige ressourcer til at gennemchecke deres historier.

Desværre er de seriøse medier klemt af den tekniske udvikling, som har trukket pengene til nye medier, der er åbne som ladeporte for viderebringelse af misinformation. Derfor er det vigtigt at supplere indsatsen med tjenester, som er i stand til at afsløre den misinformation, vi udsættes for. Det er så op til de professionelle journalister at vogte over, at der ikke finder propagandaspredning sted den anden vej.

140 kommentarer RSS

 1. Af Jan Andersen

  -

  De medier jeg har læst, skriver ca 3.500 soldater, og et ikke angivet antal kampvogne. 87 tanks er jo ganske meget – en agression mod Rusland, som bl.a. var beregnet til at fremprovokere WW3 med.

  HVis UEJ var ligeså meget fremme i skoene overfor CNN, JP. Berlingske og de øvrige medier der konstant bringer fake news. UEJ er fake news, og har altid være en del af fake news.

 2. Af P. T.

  -

  Her et link til information om den militære NATO øvelse vi formodenlig diskuterer-her er tallet 3000 køretøjer og 5 Tanks??
  https://www.information.dk/udland/2016/06/nato-oevelse-skaber-spaendinger

  Er der her tale om fake news eller blot en hjernedød journalist,som blot ikke gjorde sit
  hjemmearbejde,tror faktisk det sidste.

  Det der nok går galt i det efterhånden tåbelige informations samfund er tiden-reflektionen og kilderne-alle vil de tjene penge -hurtigst mulig på den korte bane-og hvem tjekker informations strømmen ??.

  Med de informationer undertegnet syntes sandsynligt,omkring 90 tanks-her kommer så lastvogne-selvkørende kanoner ,artilleri-opklarings køretøjer -set på diverse links .

  Er det så urealistisk med 3000-3500 køretøjer,skriver køretøjer-men ikke tanks alene.??

 3. Af Jørn Nielsen

  -

  A propos danske forsvars tradition for aggression i Østeuropa.

  >>Dokumentarfilm opruller dansk skandale i Polen
  Ny dokumentarfilm afslører i aften, hvordan polske forhørsledere fremtvang tilståelse fra de to danske spioner, der i 1987 blev dømt for spionage mod den polske stat<>Konservative vil hædre uheldige spioner
  De konservative opfordrer forsvarsminister Søren Gade (V) til at give officiel hæder til de to spioner, der i 1987 blev fængslet i Polen. Ministeren undersøger sagen, men er på forhånd skeptisk<< (Politiken, DANMARK 27. SEP. 2005, KRISTIAN KLARSKOV)

  Forsvarsminister Søren Gade (V) er gået i gang med at undersøge mulighederne for at give en officiel hædersbevisning til de to danske spioner, der i 1987 sad fængslet i et halvt år i Polen.

  Det sker efter opfordring fra de konservative, der i weekenden hædrede den daværende efterretningsofficer Jens Ellekær på partiets landsråd.

  'Risikofyldt arbejde'
  Men forsvarsordfører Helge Adam Møller (K) tager nu et skridt videre ved at opfordre den danske regering til officielt at hædre de to.

  Han peger på, at forsvaret årligt uddeler medaljer til et større antal danske soldater, der gør tjeneste i Irak og Kosova. Typisk, når de har været der i et halvt år.

  »Man kan sige, at Ellekær og makkeren gjorde noget over en længere periode, som var betydelig mere farligt og risikofyldt. Jeg ville bestemt ikke have noget imod, hvis de fik en officiel anerkendelse inden for det system, vi har. Det ville være en flot og påskønnelsesværdig gerning, hvis forsvarsministeren tog initiativ til det«, siger Helge Adam Møller.

  Minister skeptisk
  Søren Gade er dog som udgangspunkt skeptisk over for, om det vil være muligt at give Jens Ellekær og makkeren Niels Hemmingsen en orden.

  Ministeren udtaler, at han kun kender sagen fra medierne og nu vil dykke ned i den. Ikke mindst vil han undersøge, om forsvaret officielt har anerkendt, at de to officerer var udsendt af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

  »Jeg er som udgangspunkt skeptisk, men man kan ikke sidde en opfordring fra Helge Adam Møller overhørig. Men skulle det vise sig, at det er officielt anerkendt, så vil det stadig være vanskeligt at udlevere en orden. Men nu skal vi have studeret sagen«, siger Søren Gade.

  Uffe Ellemann: Helte
  Mens FE aldrig har anerkendt sagen, skrev daværende udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) senest for tre uger siden i Berlingske Tidende, at »enhver kunne regne ud, at de to 'turister' var spioner«.

  I samme debatartikel beskrev han de to som »helte«. Uffe Ellemann-Jensen ønskede i går ikke at kommentere den konservative opfordring.

  I forsvarets regi uddeles hvert år en særlig Forsvarets Medalje til »militært og civilt personel, der har udført en for forsvaret fortjenstfuld indsats uden for Kongeriget Danmarks grænser«.

  Ifølge konsulent Mogens Bøhn fra Forsvarskommandoens ledelsessekretariat falder de to spioner næppe ind under den kategori.

  Desuden uddeler hoffet hvert år et antal ridderkors. Det sker ifølge kontorchef Bjarne Pedersen fra Kabinetssekretariatet som hovedregel efter indstilling fra de enkelte departementschefer.

  »Det overordnede kriterium for at få et ridderkors er, at man skal have gjort en særlig fortjenstfuld indsats for Danmark, og det er jo en ret bred fortolkning«, siger Bjarne Pedersen.

  Spion: Nej tak
  Jens Ellekær selv har ikke megen fidus til ideen om en hædersbevisning.

  Han har aldrig lagt skjul på, at han var dybt skuffet over, at FE aldrig stillede hjælp til rådighed, da de i sin tid vendte hjem fra Polen. Han havde brug for et job for at komme videre i sin civile karriere, men blev overladt helt til sig selv.

  »Forsvaret har haft masser af år til at anerkende indsatsen, og de havde for alvor mulighed for at gøre noget praktisk for mig, da jeg havde behov for det. Min holdning nu er, at jeg ikke har lyst til at modtage en orden på deres opfordring«, siger Jens Ellekær.

  Det har ikke været muligt at træffe Jens Ellekærs tidligere spionkollega Niels Hemmingsen for en kommentar.

 4. Af Niels Juul Hansen

  -

  Ligesom i Europa har der i USA været en nedgang i abonnenter på seriøse aviser.

  Efter Trumps valgkampagne- og twitterløgne er der atter en stigning af abonnenter. Folk er trætte af hans og hans stabs ‘alternative facts’.

  Man kan håbe på, at det samme vil gælde i Vesteuropa, hvor vi bliver bombarderet med propaganda, både fra Trump og Putin.

  Jeg tror faktisk, at dette vil samle Europa – istedet for at splitte. Trump og Putin er nu det civiliserede Eurropas fjendebilleder – selv Storbritannien kan ikke ikke døje dem. Kun de mest enøjede, og fanatiske højrenationalister ser op til Trump og Putin.

  Selv i USA går det ikke godt m.h.t. Trumps popularitet.

  http://edition.cnn.com/2017/02/03/politics/donald-trump-approval-rating/index.html

 5. Af Flemming Rasmussen

  -

  “Buuhuu, Rusland lyver” – Uffemanden.

  Ja, det har de altid gjort. Intet nyt der. Desværre har det vist sig at de dominerende aviser i Vesteuropa, inkl Danmark,, er lige så ensidige. De lever i en verden hvor EU er entydigt godt, at Rusland altid tager fejl, og at Trump er ond. Ud fra den agenda skrives alle historier. Der er ikke plads til faktatjek af egne historier, af historier fra EUs propagandaapparat, eller fra Demokraternes mere og mere desperate kampagner..

  Årsagen kender jeg ikke. Er journalister generelt mentalt tilbagestående, er de bange for at falde udenfor, eller for at miste deres job hvis de rent faktisk belyser Verden fra flere vinkler? Måske en blanding af alt dette plus mere.

  Resultatet er desværre ukønt. Dækningen af de seneste afstemninger rundt om i Verden er ganske afslørende. Den Selvfede Klasse, hvor journalister har placeret sig trygt og godt, kan ikke forstå at folk kan stemme anderledes end det de må. Derfor må de være dumme og indoktrinerede. Så vi bliver fodret med endnu mere af samme skuffe. Og må derfor selv stå for faktatjek og kildekritik. Det er tidskrævende, men nødvendigt frodi disse tiltag ikke længere er noget man kan stole på bliver foretaget af det lag, der burde gøre det.

  Uffemanden foreslår “Mere seriøs journalistik, hvor professionelle journalister får de nødvendige ressourcer til at gennemchecke deres historier.”, hvilket man kun kan være enig i. Det er blot svært at se hvor den skal komme fra. F.eks. har denne avis stadig Poul Høi til at fylde bladet med løgn og latin. Og Uffemandens egne klummer gør sig ikke meget bedre på sandhedsskalaen.

 6. Af bjørn olesen hansen

  -

  Kan MSM modtage så store statstilskud/tvangslicenser, at de til sidst bliver ligeglade med både sandheden og læserne/seerne/lytterne? (Det kan vel ikke helt udelukkes. Noget lignende kan vel også ske med partier?) På flere blogs er det nu mere eller mindre slut med debat. Eller kritiske dansksindede bloggere sortlistes. Et tilbageslag for ytringsfriheden og demokratiet. (se an ne-li se og ste fa ni/fre de rik sen)

 7. Af b o. h.

  -

  Det er en smule påfaldende at røde typer fra enhedslisten, SF og ikke mindst R har nærmest ubegrænset spalteplads på diverse blogs, mens borgerlige bloggeres indlæg meget tit ender et vist sted. (i filt ret). En tam/kraftigt amputeret debat er resultatet.

 8. Af b o.h.

  -

  Hos groft sagt nævnes det at mange af de danskere som går ind for indvandringsindustrien og islamiseringen, i realiteten er dumme, dvs. en slags kyllingehjerner. (eller de er korrupte?) Hos bloggen om den virkelighed som Sverige ikke vil vide af, kan man se at visse heldags debatsabotører dominerer størstedelen af debatten, især 2. halvdel.

 9. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jeg synes lige, at man skal se på Norge lige nu. Dér er et massivt hackerangreb fra russerne.

  jyllands-posten.dk/international/europa/ECE9341046/norsk-efterretningstjeneste-pst-vi-er-blevet-angrebet-af-russiske-hackere/

  Jeg synes så bare, at de kære Putlere skal lære at kikke sig over skuldrene: I vil blive slået ihjel – på en meget ubehagelig måde – af Putin. Vi har set det atter og atter!

  http://www.aftenposten.no/verden/Spionkollegene-i-FSB-skjonte-noe-dramatisk-hadde-skjedd-da-sjefen-forlot-kontoret-med-en-bag-over-hodet-614075b.html

  Jeg tror landsforræderne skal forvente noget meget grimt fra “vennerne”.

 10. Af Niels Lemche

  -

  TB, Havde det været i Kims paradis, var de blevet skudt med det samme, eventuelt med en luftværnskanon. Men måske er man vendt tilbage til nakkeskudene i Lefortovo?

  Og så i de sene timer dukker shitstormerne op som sædvanlig. Nu bringes en tredive år sag op af en Hr. Jørn Nielsen som bevis for dansk aggression mod øst. To tumper rendte rundt med fotografiapparater på maven og fotograferede havneanlæg i Polen. Vi snakkede meget om dem dengang, for officielt var de vist hjemmeværnskaptajner på turistudflugt. Det var de nok ikke, for det var ikke sådan overhovedet at få lov til at tage til et østland, hvis man var dansk officer. Jeg var selv igennem møllen i 1988, da jeg skulle til Baltisk Kongerence i Güstrow ved Rostock. Om de kom fra FE, ved jeg ikke; men det kostede den danske stat en million kr. pr stk. Vi havde på fornemmelsen, at fallitboet — det kommunistiske Polen — bare var ude efter lidt hård vestlig valuta. Men hvad vil den stakkels Hr. Nielsen dog? Det var dog et patetisk forsøg. I øvrigt ville det være forståeligt, hvis man fra dansk side var interesseret i faciliteterne dernede — og man havde givetvis tilstrækkelig med oplysninger — for det var derfra, tropperne til et angreb på Sjælland og København skulle udskibes.

  Og vdr. FLEMMING RASMUSSEN: Ja, det er netop sagen: Rusland lyver. Det er et samfund baseret på løgn: Alle lyver over for alle, og alle ved, at alle lyver. Dopingsagerne er det klareste eksempel, og det viser, at russerne selv overhovedet ikke forstår problemet, fordi de i deres dagligdag er indsyltet i løgnekulturen. De synes åbenbart, at det er helt i orden, hvis bare man ikke bliver snuppet. Sådan rent som en parentes, så er det måske også derfor, at de russiske fodbold- og håndboldhold på det sidste har ydet patetisk dårlige indsatser: Det går ikke længere med det statsfinansierede snyderi.

  Men tydeligvis forsøger man nu at afspore debatten på bloggen — lige som sædvanlig.

  NIELS JUUL HANSEN, ja, det er utroligt at se en sådan klovn i stolen derovre. BT har her til morgen nogle alvorlige rapporter om manden. Manden er tilsyneladende helt uligevægtig. Det er måske derfor, at han skal have familien omkring sig. Den gode Ivanka synes at have ben i næsen og skal vel passe på farmand. Og da kilder har fortalt mig, at Putin heller ikke er for stabil, så går det rigtig godt. To selvpromoverende narcissister! Gud bevare os!

 11. Af gerald wiltek

  -

  “Det begyndte med en hjemmeside i Donetsk, som helt udokumenteret hævdede, at USA forbereder krig mod Rusland ved at udstationere 3.600 kampvogne i Europa.”

  det var da godt at du kunn koge suppe paa det.
  naeste gang kan du maaske finde en klejne opskrift og skrive om?
  med kilde henvisning

 12. Af Johann Walizscki

  -

  Danmark lyver. Det er et samfund baseret på løgn: Alle lyver over for alle, og alle ved, at alle lyver. Migranternes overkriminalitet er det klareste eksempel, og det viser, at danskerne selv overhovedet ikke forstår problemet, fordi de i deres dagligdag er indsyltet i løgnekulturen. De synes åbenbart, at det er helt i orden, hvis bare man ikke bliver snuppet. Sådan rent som en parentes, så er det måske også derfor, at de danske politikere på det sidste har ydet patetisk dårlige indsatser mod migranters sociale svindel: Det går ikke længere med det statsfinansierede snyderi.
  Men tydeligvis forsøger man nu at afspore debatten på bloggen — lige som sædvanlig.

 13. Af Allan Petersen

  -

  Gerald Wiltek: https://medium.com/@DFRLab/three-thousand-fake-tanks-575410c4f64d#.ciobe15oj

  Denne side gennemgår historien fra start til slut.

 14. Af Helge Nørager

  -

  Johann, ud fra dine egne teser om adfærd.

  Kan jeg logisk konkludere at dit indlæg er løgn.

  Og at du er fuld af løgn.

  Eller har jeg misforstået dig :)

 15. Af Niels Larsen

  -

  Her er en modsatrettet rapport, NJH:

  Friday, February 03, 2017

  The Rasmussen Reports daily Presidential Tracking Poll for Friday shows that 54% of Likely U.S. Voters approve of President Trump’s job performance. Forty-six percent (46%) disapprove.

  http://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/trump_administration/prez_track_feb3

 16. Af torben nielsen

  -

  En talsmand for Trump har udtalt at de amerikanske medier, generelt sagt, har nul integritet og nul intelligens. Kan man sige det samme om DR og pollertiken mv.?

 17. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Der er imidlertid nogle ting her, der viser, at man kan foretage sin egen kildekritik, når “alternative sandheder” talentløst kolporteres:

  En rigtig sandhed rummer som oftest indirekte oplysninger, som kan krydscheckes.

  Allan Petersen påpegede at 87 kampvogne og 3500 mand svarer til et brigade combat team. Dvs. et sted i forløbet er der blevet byttet om på to tal. Det er så en almindelig og naturlig fejl – der er altid unøjagtigheder i rapporteringen. Det sker for alle: Som Lemche påpegede, så var jeg kommet til at skrive det samme tal to gange.
  Disse fejl kan være meningsforstyrrende – og i andre tilfælde er de ligegyldige.

  Altså man kan i en rapportering se efter om der er en indre konsistens. Udlægningen af oplysningerne er en helt anden dimension. Udlægningen inddrager om der er mening i rapporten.

  Det klassiske eksempel er, at modstandsbevægelsen engang fik en skideballe fra “London” over, at de havde rapporteret et forkert skibsnavn – det var et andet skib i klassen, der var blevet observeret.
  Årsagen til, at jeg fremhæver dette eksempel er: Årsagen til irritationen over denne i sig selv banale fejl var: Enigma-kodens brydning (der var så hemmelig, at metoden først er kommet frem for en halv snes år siden) afhang af et stykke autentisk tekst, som kunne sammenholdes med den kodede meddelelse. I dette tilfælde et skibsnavn.
  Disse bogstaver førtes langs den kodede strimmel indtil man fandt et sted, hvor INGEN af bogstaverne gik igen i koden. Det gav indstillingen på koden (eller rettere: Én af dem).
  Det gav således et tip om, hvor en af svaghederne lå – og hvilket formål modstandsbevægelsen egentlig tjente i allieret sammenhæng.

  Noget tilsvarende kan man få en formodning om i Uffes rapport om de 300 marineinfanterister i Norge.
  Se det har i åben kilde været nævnt, at disse marineinfanterister foretog en fodmarch i SNESKO (eller også var det holdet før dem).
  Er man analytisk, så spørger man sig selv – hvor snesko ellers kan anvendes (i det foreliggende tilfælde havde været smartere at uddanne dem i at stå på ski)? Der falder så en del ting ind, som ikke har med Norge at gøre.
  1) Under invasionen af Malaysia brugte japanerne snesko i sumpene. Hvor effektivt det var skal jeg lade være at tage stilling til.
  2) Et andet sted, hvor der kunne være brug for noget sådant var på Aleutierne (økæden der svinger i en bue fra Alaska og sydover). Der er vejrliget og terrænet periodevis af så en beskaffenhed, at alt hurtigt forvandles til pløre.

  Det var så bare nogle eksempler. Man kan så måske ikke umiddelbart bruge de oplysninger til noget; men det gør, at Uffes rapport har troværdighed, fordi den passer med andre oplysninger som man har.

  Se “falske sandheder” bestræber sig ofte på at foregive en indre konsistens – ligesom forbryderes løgnehistorier til politiet – at man overser den kontekstuelle konsistens. Med andre ord: Historien rummer detaljer som passer i historien; men som burde have været enten ukorrekt eller ikke nævnt. Løgnehistorier er ofte karakteriseret af en overdreven præcision – der så lige præcis ikke kan placere dem i den sammenhæng, de er tilsigtet brugt i.

  Det leder mig til en metode til at konstatere skolelærere og andet underbegavet, selvhævdende og uhæderligt: Nemlig, at de i deres forsøg på at hævde sig retter fejl, der er ligegyldige – og dermed afslører, at de ikke kan skelne væsentligt fra uvæsentligt: Det er den mangel på begavelse, der i sin tid førte til, at de ikke kunne klare universitetsstudiet.
  Det væsentlige i en uddannelse er ikke det, man har lært – det er det, man har glemt, som følge af at det er uvæsentligt.

  Jeg håber, det kan være læseren til gavn i sin stillingtagen; men det hjælper ikke på Putins trolde. De er nemlig ligeglade. De fremfører en meeeening – sandheden er, at de har ikke nogen mening (for det indbefatter en kontekstuel sammenhæng). De er ikke i stand til at have en meeening.

  Det interessante med Putins trolde er, at de roder rundt! Det tyder nemlig på, at Putin er så gevaldigt i klemme – hvorfor skulle han ellers anvende den gang affald?

 18. Af Helge Nørager

  -

  Når jeg tænker over det er sandheden ret ensformig, ikke særlig spændende og ofte kedelig.

  Der er derfor vigtigt at sandheden, bliver opdateret lidt og tilpasset virkeligheden og moderne tider.
  Sandheden er et produkt, og blevet produktudviklet gennem mange års erfaringer fra æggehoveder i reklamebranchen og ´sælgere af religiøse fantasier.
  Den skal helst kunne fås i flere farver og former, det hjælper med variationer så kunden kan finde det produkt som passer bedst til deres baggrund.
  Betydningen af ord, er vigtig, her skal der skabes nytænkning, og bruger skal tilvendes den sandhed, at ord ikke betyder hvad står i en ordbog.
  Ord skal ikke have en fast betydning, nej da, de skal kunne betyde hvad som helst, for så ved ingen helt hvad som er sandheden.
  Newspeak er godt værktøj, og så flere fremmedord og låneord som kan betyde hvad som helst.

  Men sandheden den er kedelig, og ofte kun sandheden for et menneske, men ikke den samme for et andet.
  Dette skal selvfølgelig udnyttes og er det ikke lidt diskrimination, at kun tro på den enes sandhed, når den andens måske også er sand.
  Alle de religioner kan jo ikke alle have ret.

  Nej det er vores knæfald for religion, at fantasier kan være sande, alternativ forskning som synonym for at kristen skabelse beretningen skal tages bogstaveligt.
  Religion som ved domstoler kræver at deres fantasier er sandheden.
  Der sker udviskningen af hvad som sandt og falskt.

  Dette fænomen, gør jo at en sandhed er umulig, alle sandheder er jo lige gyldige og skal beskyttes og forsvares for ellers er vi onde ved andre.

  Sandenheden er meget bedre i flere former og farver som f.eks at kapitalens fri bevægelse, skaber arbejdspladser, sikke en fordrejning, nej den har skabt en håndfuld få rige som ejer halvdelen af alt privat på jorden, pga skattely og fiduser.

  Sandheden er ikke god for de rige, så den skal helst kunne komme i alle former og farver, og helst så uligheden vokser for det skaber jo dynamik og fremgang for alle.

  Men husk nu at alle lyver om alt og ord kan betyde noget helt andet samt der på fotos tydeligt kan ses, alle dem som ikke var på billedet, men kunne føles af POTUS, og derfor var på billede.
  Er de forvirret så vent til næste udgave af sandheden.

 19. Af Johann Walizscki

  -

  @HELGE NØRAGER – 4. FEBRUAR 2017 10:06
  “Johann, ud fra dine egne teser om adfærd.
  Kan jeg logisk konkludere at dit indlæg er løgn.
  Og at du er fuld af løgn.
  Eller har jeg misforstået dig :)”

  Helge Nørager kan ikke have ret, da han jo som dansker også er fuld af løgn.
  De eneste danskere, som ikke lyver, er politikerne, da disse forunderlige gestalter aldrig siger noget forståeligt, men alene udtaler sig generelt og hypotetisk.

 20. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Larsen

  Du kan ikke sammenligne æbler med pærer.

  Jeg taler om ‘approval rate’, hvor man sammenligner mere end et halvt århundredes præsidenter – hvor Trump uden sammenligning er klar bundskraber.

  Din rapport taler om hvorvidt man tror, at Trump ønsker ‘America First’. Det skal man være politisk tonedøv for ikke at have opfattet – men det har INTET med approval rate at gøre.

  Med hensyn til bloggens tema, så skal man vist være ret naiv, hvis man tror, at det kun er enkelte politikere, der lyver eller omgås sandheden ret lemfældigt. Der er spin på ‘alle hylder’, hvilket ikke er det samme, som vi taler om m.h.t. Trump og Putin.

  D’herrer er i åben krig med ALLE nyhedsmedier og journalister, der ikke deler deres holdning, og de arbejder systematisk med ‘alternative facts’ og censur – og det må alle med et demokratisk sindelag kæmpe imod.

 21. Af Niels Larsen

  -

  Hvis ikke der er tale om en ‘approval rate’, så er det da underligt, at man skriver “54% of Likely U.S. Voters approve of President Trump’s job performance”…

  Du spreder fake news…

 22. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Larsen

  “Rasmussen Reports notes that, “It is important to remember that the Rasmussen Reports job approval ratings are based upon a sample of likely voters. Some other firms base their approval ratings on samples of all adults”.

  Som sagt – æbler og pærer.

  Hverken dine tal eller mine er ‘fake news’.

 23. Af Helge Nørager

  -

  Sandheden sløres fra barnsben.

  Vi lærer at en post kasse er rød.
  Sandheden er at den lys i det røde farve frekvens område reflekteres, og alle andre frekvenser absorberes.
  Altså er den ikke rød.

  Vi lærer at trække en ret linje, fra punktet A til B.
  Fejl alle linjestykker vil være deformeret af tyngekraft.

  Vi lærer at vinkel summen i en trekant er 180 grader men det kan den jo aldrig være, pga linjens deformation.

  Så er der det med strømmens retning, vandrer elektroner fra positiv til negativ eller omvendt ?, eller sitre de blot ?.

  Øjets indbyggede optik fra naturen, rotere alle synsindtryk 180 grader, for ikke at forvirre den humane hjerne, men er det næsten for de fleste for svært at forstå.
  Men fluen går ikke på loftet, det er os.

  Men allerede i skolen sløres virkeligheden og menneskets sind bliver låst i fejlagtige opfattelser som om disse er sandheden.
  Men det er de jo ikke.

  Vi bør stoppe med at undervise vores børn i løgne, jeg tror de vil kunne forstå hvordan verden er, og ikke hvordan vi vil have den opfattet.

  Og det er fundamentalt med til at skabe forvirring og accept af forskellige sandheder til mennesker alt efter grad af uddannelse.

 24. Af Be nny Boalander

  -

  “Du kan ikke sammenligne æbler med pærer.”

  Begge dele er da frugt….

 25. Af r vangkilde

  -

  FALSKE NYHEDER FINDES KUN I POLITIK, – fjendebilledet er en grundpille i demokratiet, eller opportunt og opposions politik i et vrangbilled af virkeligheden, eller er de to sider af samme sag, hvorfor handler demokrati ikke om højeste fællesnævner, men skal sikre laveste fællesskab i velfærd til de svageste og dårligst stillede. Demokratiet har udviklet sig til en taberkultur, der
  ikke deltager i konkurrence, om at være bedst, først og være vinder med højeste fællesskab.
  Politik er jo ikke en uddannelse, men hvor flertals beslutninger skal sikre ligheden, der gør alle lige i politik, som enhver idiot har forstand på i demokratiske sammenhæng.

 26. Af j nielsen

  -

  “Det begyndte med en hjemmeside i Donetsk, som helt udokumenteret hævdede, at USA forbereder krig mod Rusland ved at udstationere 3.600 kampvogne i Europa.”

  Hvad bliver det næste de påstår? At Danmark har masseødelæggelsesvåben og kan ramme Moskva i løvet af 45 minutter?

 27. Af j nielsen

  -

  ” “Du kan ikke sammenligne æbler med pærer.”

  Begge dele er da frugt…. ”

  Og hestepærer hedder Pferdapfel på tysk. Der er ikke en verden til forskel,

 28. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  En verden uden fake news ville være en verden uden krige, korruption og kriminalitet. Den ville ikke fungere. Vi er jo dyr. Hvis en stat, der kalder sig demokratisk, ikke propper sin befolkning med skrøner og usandheder om den modbydelige sygeligt perverse fjende, som vi står overfor, kan man ikke opnå den krigsophidselse, der er nødvendig. Den kræver afsavn, men det er Vesten rigtig gode til. Den har også været dyrket af nationalstaterne i mange år. Det er nationalstatens spidskompetence.

  Adolf hævdede i sin tid, at Polen havde overskredet den tyske grænse. Det var fake news, men Tyskland var beredt. 5 millioner mand satte sig i bevægelse mod øst. De tyve polakker fik ikke en chance. Vejen til Moskva var åbnet. I dag oplever vi en gentagelse. Nato har 5 millioner mand klar til angreb, hvis en lille mand, der ligner Putin, overskrider en grænse. Denne gang skal det lykkes. Hvad der mislykkedes for Napoleon og Adolf skal lykkes for Trump. Moskva skal lære det denne gang med atomvåben. Det kan ikke gå galt – og Danmark er jo med – ligesom sidst.

 29. Af georg christensen

  -

  Kampen mod falske “udsagn”, kan kun kæmpes, hvis “åbenheden” fordres., Hvis ikke , vil kampen om det ene populistiske udsagn mod det andet fortsættes, kampe om den samme “værdiløshed” i lukkethedens magtbegærlighed.

 30. Af Flemming Lau

  -

  Nato har 5 mio mand og atomvåben klar til angreb mod Putins Rusland, denne gang skal det lykkedes…! Du er ikke kun personificeringen af ” Fake News” du er en simpel krigsophidser! Hvis vesten ville Rusland noget ondt, havde de allerede gjort det!

 31. Af Niels Larsen

  -

  Flemming Lau

  Politikerne har brug for en ydre fjende for at fjerne fokus fra deres egen og EUs uduelighed.

  Putins Rusland var oplagt på baggrund af gammelt nag.

 32. Af b o a

  -

  Det er da meget, meget tankevækkende at tanten hæger om og favoriserer bloggere som li s be th, le m che, vil ly, bor g sm idt, nø r a ger, j. ha ns en, j. ni el s en, ju ul osv.

 33. Af P. T.

  -

  En klog professer fra USA-ikke ham her på Berlingske blogs .
  https://www.youtube.com/watch?v=BIKfOzX6gTk

 34. Af b. o. a.

  -

  B or g sm i dt fan ta se rer. Rusland er større end Tyskland, Frankrig, England, Spanien og Italien tilsammen. Og er spækket med tusinder af atom- og brintbombe-bærende raketter. Et angreb på Rusland vil resultere i Europas fysiske udslettelse. .

 35. Af georg christensen

  -

  Falske nyheder kontra sande nyheder, hvordan og på hvis grundlag kan enkeltheden i dag vurdere forskellen?, især så længe lukketheden bruges overalt. Når halve sandheder og halve løgne sættes op mod hinanden og ingen svar gives og ingen ansvar tages, så overlades bedømmelsen til enkeltheden selv. Her er netop problemet som styres af halve sandheder og halve løgne , og det midt imellem er hemmeligheder. Netop her , ligegyldigt løgn eller sand, at jeg betragter internettet som et forum for hele verdens folket “LIVET”s, sand eller falsk , som et samlingssted for alle både sande som falske, stedet hvor meninger og mulighederne for alle er tilstedeværende uanset hvor individet næste gang sætter sit “X” i magtbegæret´s jordiske paradis. .

  Når “ord” , som falsk eller sand ønskes vurderet, bør grundlaget for bedømmelsen være tilstede og ikke bare med halve sandheder som halve løgne sole sig selv i hemmelighed. Derfor vil vejen frem være åbenhed overalt, hvis vi “verdens folket” i samlet flok ønsker samlet at komme videre, Det er en problemstilling, som enevældens demokratier som diktature, endnu ikke har forstået ligegyldig om de kalder sig : Demokrater ,diktature, kaliffer,paver,konger,kaisere eller bare grever,baroner eller finansfyrster. Ingen af disse magtbegærligheder har endnu forstået, at verdens folket i bund og grund bare ønsker “fred og frihed” for hinanden som for sig selv. I håbet om?, lytter de så til deres “prædikanter”, politiske som religiøse idag desværre også finansfyrsterne, for med et “X” at finde de “sande”. Et “håb om”, desværre kun men et håb, som magtbegæret bygger sit grundlag på , politisk som religiøst.

 36. Af Niels Larsen

  -

  B.O.A
  Ingen tvivl om det.

 37. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Efter sigende er der ved at rejse sig en protest over den urimelige særbehandling, som USA udsættes for. Nu har USA i 70 år uegennyttigt transporteret våben og materiel ud til stort set hele verden og bragt det i anvendelse. Vi husker alle atombombningerne af Hiroshima og Nagasaki, terrorbombninger af Korea og ikke mindst gift- og napalmbombningerne i Vietnam, Laos og Cambodia osv. osv.

  Det er ikke rimeligt, at USA alene skal bære ansvaret og besværet, mens vi andre nøjes med fornøjelsen. Derfor er der forslag fremme om, at den næste store krig skal afvikles på nordamerikansk territorium – fortrinsvis i USA. Vi husker alle brasilianernes jubel, da de fik olympiaden til Rio.

  Vi har pligt til at gengælde amerikanerne deres fantastiske indsats med bomber, missiler, raketter og droner. Jeg er sikker på, at hvis verden uden for USA slutter sig sammen vil de kunne levere et sjov for amerikanerne, der lever op til den standard, de har vist, og de har så sandeligt fortjent anerkendelsen.

 38. Af Niels Lemche

  -

  B. O. A., og Rusland med. Det er hele hemmeligheden med terrorkrigen. Og så handler det at være stor og lille ikke kun om territorium. Rusland er kæmpestort, men har ikke nogen stor befolkning. De har heller ikke nogen økonomi, der klarer sammenligningen. Deres økonomi er i laser, deres militær næppe opgaven voksen, og deres befolkning skrumper ind.

  Så de har kun atomkortet, som de ved, at de alligevel ikke kan bruge, for modparten har også disse våben. Desuden ved de i dag overhovedet ikke,om de kan få dem igennem missilforvarerne.

 39. Af b. o. h.

  -

  KUN idi o ter og sind s syge vil så meget overveje at angribe Rus land. Noget mere meningsløst kan næppe tænkes. Trump er fornuftig når han siger at det er bedre at være venner med russerne. Også le m che fantaserer. Både mht. Rusland og Sverige mv.

 40. Af b. o. h.

  -

  KUN idi o ter og sind s syge vil så meget som overveje at angribe Rus land. Noget mere meningsløst kan næppe tænkes. Trump er fornuftig når han siger at det er bedre at være venner med russerne. Også le m che fantaserer. Både mht. Rusland og Sverige mv.

 41. Af b. o. h.

  -

  KUN idi o ter og sind s syge vil så meget som overveje at angribe Rus land. Noget mere meningsløst kan næppe tænkes. Trump er fornuftig når han siger at det er bedre at være venner med russerne. Også le m che fantaserer. Både mht. Rusland og Sverige mv………….

 42. Af b. o. h.

  -

  KUN idi o ter og sind s syge vil så meget som overveje at angribe Rus land. Noget mere meningsløst kan næppe tænkes. Trump er fornuftig når han siger at det er bedre at være venner med russerne. Også le m che fantaserer. Både mht. Rusland og Sverige mv. I Sverige går det jo helt af H til, selvom npl benægter det.

 43. Af Henning Svendsen

  -

  En kontekstuel sammenhæng;-hvorfor ikke bare logik: og logik det savner Et par stykker her på bloggen !-en Oberst med en Kammertjener der plaprer ham efter munden
  Og når det gælder 9/11 -ja så skal de to nok ikke vise sig på Kofoeds skole her ville de blive rent til grin

 44. Af Niels Lemche

  -

  B. O. H., hvorfor i HHH skulle man ønske at angribe Rusland. De har intet at tilbyde os. Jo, måske som et opbevaringssted for afrikanske flygtninge.

  Men Putin og hans folk er ramt af de sædvanlige mindreværskomplekser, der slår over i megalomani og paranoia.

  Det er lidt den moderne muslimske verden om igen. Man ved godt, at man egentlig er skabt til noget stort, men evner ikke at udnytte det til noget fornuftigt, så man nøjes med at være til besvær for alle andre.

 45. Af Niels Larsen

  -

  Niels Lemche

  Det kunne blive os, der fik brug for et fristed i Rusland.

  Med de vanvittige politikere, Vesteuropa er belemret med er det et mere sandsynligt scenarie.

  Det er ved at være sidste udkald for at smide de fremmede ud igen – ellers klarer demografien vores undergang.

 46. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Meget enig – al den skræppen op er så typisk for skolelærere, der overdriver deres egen fortræffelighed (umuligt at undgå så lavt som niveauet er) og åndsevner – men ikke desto mindre føler sig kaldet til at belære voksne mennesker – når de end ikke kan opføre sig anstændigt i en 3. klasse.

  Det jeg bare ser er, at USA i øjeblikket har prioriteret Stillehavet ved det, at Mattis er på turne til Japan og Korea for at fortælle dem, at USA så afgjort ikke har tænkt sig at betale dem socialhjælp for at få lov til at hjælpe med at forsvare dem.
  Tag ikke fejl – ser man på enhedernes disposition, så skal Japan styrkes – og have ordentlige faciliteter og forhold at gøre det under.
  At Trump så er så uduelig, at han smækker røret på for den Australske PM er ikke nogen hjælp – men det viser, at både Flynn og Bannon er tilsvarende inkompetente (og de skal ikke godkendes af senatet).
  Trump forsøger så, at verfe domstolskendelser til side med en executive order – det slipper han ikke godt fra: Hans kandidat til Højesteret SKAL godkendes af senatet – og det vil volde betydelige vanskeligheder at få kandidaten godkendt.
  At det så hænger sammen med, at USA ikke har muligheder for at undersøge flygtninge fra disse 7 arabiske stater er noget andet.
  Problemet med Australien (i denne omgang) er, at de flygtninge, som USA er gået med til at tage ER UNDERSØGT – af Australien – når nu amerikanerne ikke kan.

  At Rusland og Iran forsøger, at afprøve den nye præsident er helt forventeligt: Her er Putin og dermed Tulle og Tåberne – den platte og populære børneforestilling så i problemer.
  Sagen er jo, at der vil blive udbygget missilskjold i de arabiske lande (som Jordan og Saudi).
  Tilsvarende vil missilskjoldet i Europa blive udbygget (herunder med dansk deltagelse – trods landsforræderen Marie Krarup – hun vil få svært ved at argumentere imod, at man tager sine forholdsregler mod Iskander-missilerne i Königsberg). Det er så helt i overensstemmelse med, hvad Nato hele tiden har sagt: Nemlig at missilskjoldet er rettet mod Iran, der netop har affyret (ganske forventeligt og forventet) er missil.
  At missilskjoldet så også giver en vis kapacitet mod russiske missiler – det kan altså ikke være Nato’s problem – russerne kunne bare have ladet være med at placere de missiler, hvor de ikke har noget at gøre.
  Det bliver spændende at se, hvordan Putin og Lavrov får ormet sig ud af den – når de nu IKKE VIL snakke sammen.

 47. Af Helge Nørager

  -

  Missilskjold er det newspeak for SDI ?.
  Missilskjold har også en klang af beskyttelse……….så idioter og skoleinspektører tror det beskytter.
  Lade tiden for de danske missiler i 70erne gjorde at raketbatterier kunne fyre en gang, og hvis man tager antallet af raketter på rampen og sammenligninger med antallet af sovjets bombefly og jagerfly, er det klart for selv en skoleinspektør at der var et problem.
  Patriot missiler koster en bondegår og hvis de skal affyres hver gang et hjemmebygget hamas eller hizbolla legetøj sendes af sted, bliver Israel ruineret.
  Samt træfsikkerheden er stadig en by i Rusland.
  Og de falder også ned igen og gør skade, alt hvad sendes op kommer ned også shrapnel fra antiluftskyts.
  SDI var en joke, hvilket alle i dag ved.
  Og et missilforsvar med en lade tid på 30 min, kan kun fyres af en gang hvis det siger bang.
  Og hvis man har 300 klar og der affyres 600 fra modstander er det som at pisse i bukser for at holde varmen i en isstorm, hvilket også nok, ikke fattes af en skoleinspektør.

  Det eneste som virker er diplomati……………og en erkendelse af at samarbejde er bedre end krig.

 48. Af Niels Lemche

  -

  HELGE NØRAGER

  “When the rockets go up, who cares where they come down. That is not my problem says Wernher von Braun!”

 49. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  At de 3500 kampvogne i Polen er fake news betyder ikke, at planer om et natoangreb på Rusland er det. Det ville være også være for underligt efter USAs stædige og fortsatte vedligeholden af den kolde krig. Den mangler stadigt mere påtrængende en udløsning. Antallet af kampvogne er latterligt ligegyldigt. Oprustningen af Nato er ikke ligegyldig og ikke fake news.

  Som koldkriger vender man situationen på hovedet. Det er åbenbart obligatorisk. Hvis man står på benene er det let at se, at russerne øver sig på et forsvar mod angreb fra vest, mens Vesten igen, som mange gange, før forbereder et storangreb mod øst. Det er sygt.

 50. Af Jan Rasmussen

  -

  Hvor mange gange har Uffe Ellemann ikke selv brugt FAKE NEWS og FAKE informationer i hans iver efter at få Danmark med i mere og mere Union i EU.

  Danskerne og den øvrige befolkning i Europa er på skammeligste vis blevet FAKET ind i mere og mere union imod deres egne ønsker og behov.

  Blot for at afdankede og korrupte politikkere kan malke befolkningerne rundt om i Europa for flere og flere penge, alt imens man samtidig laver masseindvandring af muslimer til udskiftning af den oprindelige befolkning.

  FØJ Uffe….du er en hykler og har altid været det.

Kommentarer er lukket.