Har vi glemt Ukraine?

Af Uffe Ellemann 171

Det er tre år siden, Rusland begyndte at føre krig mod Ukraine. I begyndelsen med soldater uden kendetegn på deres uniformer, som afslørede, hvor de kom fra. Og når nogen sagde, at ”de små grønne mænd” var russiske tropper, lød der forargede benægtelser fra Putin & Co. Så fulgte besættelse og annektering af Krim, krig i Østukraine og trusler mod Ruslands øvrige naboer. I dag gider de næsten ikke lyve mere om, hvad de har gang i.

Det ukrainske udenrigsministerium har udsendt en opgørelse over, hvad Ruslands krigsførelse hidtil har kostet Ukraine: I de tre år, der er gået siden da, er der dræbt næsten 10.000 ukrainere, civile og militære. 23.000 er såret. Næsten 1,8 millioner fordrevet fra deres hjem. Rusland har besat 7 % af Ukraines territorium. Millioner af mennesker bor der, og er udsat for daglige kamp- og terrorhandlinger.

Ukraines grænse til Rusland er over 400 kilometer lang, og den kontrolleres ikke af den ukrainske regering. Over grænsen strømmer soldater, våben og ammunition – i grov strid med de aftaler, som flere gange er indgået om våbenhvile.

Det hører vi mindre og mindre om. Har vi snart glemt Ukraine?

Det er tydeligvis, hvad Putin venter på. Da han invaderede Georgien for godt 7 år siden, reagerede vesten med protester og sanktioner. Der blev indgået våbenhvileaftaler, som Rusland systematisk brød. Putin lænede sig bare tilbage og ventede. Og ganske rigtigt. Efter et årstid kom de løbende og indbød til at slå en streg over det skete. Ja franskmændene gik så vidt som til at bygge to helikopterhangarskibe for russerne, som med en russisk flådechefs ord kunne have afkortet krigen mod Georgien betydeligt… De skibe fik de så alligevel ikke efter angrebet på Ukraine, og de sanktioner, vesten indførte, eksisterer stadig, og gør det vanskeligt for Putin at finansiere sine krige. Men han mener åbenbart, at han har tid (og råd) til at vente. For se: Der fik USA en præsident, som synes interesseret i at lave nye aftaler med Rusland. Og i Frankrig var de to frontløbere i præsidentvalgkampen længe to tilhængere af at afskaffe sanktionerne mod Rusland. Det var før den ene – Fillon – løb ind i en skandale. Den nye frontløber – Macron – er tilhænger af fortsatte sanktioner, så han er nu skydeskive for en smædekampagne fra russisk side. Putin venter. Han har jo tidligere set, at tiden arbejder for ham. Og hvordan er det lige: Har de ikke snart glemt Ukraine, ligesom de glemte Georgien?

Den russiske propagandamaskine kværner løs, og har villige ekkoer i vesten, især i de politiske grupperinger, der er modstandere af EU og af den liberale demokratiske model, som vi har indrettet vore samfund efter. Her hjemme er det politikere fra Dansk Folkeparti, der er mest markante eksponenter for denne følgagtighed. Rundt om i Europa er det lignende partier, som i flere tilfælde – f.eks. Frankrig, Tyskland og Holland, hvor der skal være valg i år – modtager direkte økonomisk støtte fra Kreml eller støtte i form af manipulering med valgkampene. Man ser en uhellig alliance mellem venstrefløjens helte i WikiLeaks, de europæiske nationalistiske partier og den russiske regering.

Og hvad med Ukraine? Ja, der hører vi stadigt oftere, at ”Krim er jo russisk” – så skidt med, at Rusland brød de traktater om grænsernes ukrænkelighed, de selv har underskrevet. Og så mangler vi stadig at få klarhed over, hvor den amerikanske præsident og hans håndgangne mænd står i denne sag.

Der er ikke noget at sige til, at Ruslands naboer er bange. De bliver næsten dagligt mindet om, at den russiske bjørn har stærke kløer – som den russiske forsvarsminister Shoigu ynder at sige. Også i vort eget nærområde – Østersøregionen – som indtil for nylig var en sikker og fredelig vækstregion. I sidste uge måtte NATO-fly på vingerne over Østersøen to gange for at ”intercepte” russiske bombere og ledsagende kampfly, som fløj tæt på grænsen til de baltiske lande med slukkede transpondere, så der var risiko for sammenstød med civile fly. Der sendes nye våben til Kaliningrad. Der rasles med atomsablen. Rusland afholder store militærmanøvrer, samtidig med at oprustningen skrues stadigt mere i vejret. Og når Sverige og Finland nærmer sig NATO for at finde sikkerhed mod den aggression, der frygtes, går den russiske udenrigsminister ud med slet skjulte trusler om, at det vil skabe usikkerhed i Østersøregionen hvis de to lande fraviger deres traditionelle alliancefrihed.

Kunne de ikke snart finde noget mere relevant at beskæftige sig med på Christiansborg end bederum på uddannelsesinstitutionerne?

171 kommentarer RSS

 1. Af J. Hans en

  -

  AF NIELS LEMC HE – 25. FEBRUAR 2017 8:36

  Fessor og charlatan Lemc he er rigtigt oppe at køre idag.
  Det har nok været en lang nat for Lem che igen.
  Oldingen burde holde igen med drikkeriet.
  Og oldingen er åbenbart gået i barndom.
  Han kan bruge øgenavne.
  Som han har lært af andre.

 2. Af Niels Lemche

  -

  HELGE NØRAGER, sagen var jo, at da de havde tævet russerne i 1. Verdenskrig, troede amatøren Adolf, at han kunne gentage successen. Han eget problem var, at han ikke regnede sine modstandere for noget. Det gjaldt især amerikanerne, som han anså for degenerede luksusdyr, der ikke havde stamina i en kamp. Tænk hvis han havde sat sig ind i den amerikanske borgerkrig kun firs år tidligere. Steven Ambrose (ham med Band og Brothers) skrev en udmærket afhandling herom, Citizen Soldier, hvor han nøje analyserer kvaliteterne hos de tyske og de amerikanske soldater og når konklusionen, at demokratiets kæmpere i sidste ende har langt flere ressourcer at falde tilbage på end diktaturernes.

  Og så var der lige englænderne, som Hitler nok aldrig forstod. Han kunne have lært noget af Rommel, der, da hans afløser, von Kluge, hævdede, at han ville kaste englænderne i havet (i Normandiet) i løbet af to uger, blot sarkastisk tilfæjede: Von Kluge har aldrig kæmpet mod englændere.

  Desværre kan man godt få på fornemmelsen, at Putin på samme måde har det med at undervurdere demokratierne.

 3. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Lad os glemme Ukraines krav på Krim og de østlige provinser og fjerne sanktionerne af den simple grund, at områderne er befolket med russere, og det har de altid været. Hvis der skal være en grænse, må det være befolkningen på begge sider, der skal afgøre, hvor den skal ligge. Ikke FN, ikke Nato – og slet ikke USA.

  Det er en fuldstændig forældet og primitiv tankegang, at internationale organisationer eller magthavere skal fastsætte grænser, mens de befolkninger, der skal leve med dem, skal lade være med at blande sig – det rager ikke dem. Det er en syg vestlig tankegang, der bør bekæmpes.

  Det amerikansk støttede statskup i Ukraine indsatte en Natovenlig præsident, der var overbevist om, at han med USA’s hjælp ustraffet kunne gøre russerne til anden rangs borgere for derefter a fordrive dem på samme måde som i Polen og de baltiske stater. Med baggrund i deres natomedlemskab vælter USA nu enorme mængder militært materiel og personel ud over dem op ad grænserne til Rusland.

  FN burde for længst have grebet ind, men er lammet. Hvem tør gribe ind overfor overbøllen? EU reagerer ligeså kujonagtigt. Det er utroligt, at ingen europæer har mod til at stoppe de amerikanske overgreb i Europa. Hvor længe ser vi bare på? Det kan da umuligt vare ved.

  Hvorfor ikke slutte fred mellem parterne og undlade at støtte nogen af dem, men i stedet støtte den lokale befolkning, dvs. lade de russisktalende områder tilslutte sig Rusland og resten af Ukraine tilslutte sig Nato. Det ville betyde fredeligere tilstande i området. Det ville naturligvis ødelægge krigsophidsernes drømme om en ny storkrig på europæisk territorium, men behøver andre end USA en ny krig i Europa?

 4. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche:

  Det, der er problematisk for USA er:

  1) Mellemøsten, fordi de kan ikke slippe derfra.
  2) Rusland er en eksistentiel trussel mod USA – det kan man lide eller lade være; men det er de.
  3) Kina har om ikke andet, så skidtvigtige ambitioner – Kina er ikke en eksistentiel trussel for USA – endnu? (Jeg tror så ikke de bliver det – de knuses inden da af egen vægt – Kina har så store problemer, at ingen kan løse dem).

  Det giver det praktiske problem, at USA’s ressourcer strækkes og spredes meget tyndt. Nok er USA’s økonomi den ubetinget strærkeste; men selv den har grænser.

  Derfor har USA mindst lige så meget brug for Europa, som Europa har for USA.

  Det, jeg venter på er, at man holder op med den barnagtige pengesnak (for det er pebernødder vi taler). Det er et politisk problem – ikke et økonomisk problem!

  Der skal en anden opgave fordeling til! Javel; men lad os så diskutere den! Hvor ligger opgaverne? Hvad går de ud på? Hvem skal lave det praktiske arbejde? Og med hvilke værktøjer?

  Rusland har så afgørende med sine handlinger i Ukraine, i Georgien og alle mulige andre steder sat sig selv udenfor at være en del af løsningen. Når man er en del af problemet bliver man elimineret.

  Det er ligegyldigt om man er en selvhævdende og skidtvigtig skolelærer, der hænger fast i “overbevisninger”, der ER BEVIST forkerte. De kommer så med deres ligeledes forvrøvlede miljø-nonsens – det bliver de ikke klogere af!
  Det er også ligegyldigt om man er en flok EU-hadende landsforrædere som “højrebevægelserne” – det går også galt.
  En Le Pen jamrer over, at man ikke lytter til “Folket”. Det er desværre det “man” gør!

 5. Af Niels Lemche

  -

  TB, nu gider filtret mig ikke mere i dag. Havde ellers en kommentar til dig.

 6. Af Niels Lemche

  -

  TB, nu gider filtret mig ikke mere i dag. Havde ellers en kommentar til dig.

 7. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Glemt Ukraine? Ikke tale om! Jeg følger salget af statobligationer – endog så nøje, som jeg kan!

  Det tør svagt antydes, at der sker de underligste ting.

 8. Af Sveinn Snorrason

  -

  James Thurber´s bog: “LAST FLOWER” kommer mig tit i hu naar man diskuterer situationen í VERDEN OMKRING OS ALLE. !

 9. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Ukraine er russernes ansvar og kan aldrig blive USAs, Natos eller CIAs – eller Damarks. Vi skal holde os langt væk og medvirke til at EU gør det samme. Det ville der være fornuft i, men hvornår bliver vi fornuftige?

 10. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jeg ville gerne være fri for Uffes belærende undervisning i takt og tone – for den sker på så pilråddent grundlag.

  I den sammenhæng: Ombytningen af 7% 2024 lige over med ½% 2027 har nok sin baggrund i de obligationer, der blev udstedt i forbindelse med finanskrisen for at sikre pensionssparernes penge. Bankerne betalte en høj garantiprovision, der så skulle gå direkte til afkastet hos pensionssparerne.
  Nu er Nordea ved at forlade landet med tarmene hængende ud af bugen. Derfor er en dansk garanti for pensionerne ikke relevant mere.
  Det indebærer på den ene side, at banken (formentlig i dette tilfælde Nordea) ikke længere vil betale garantiprovision, hvorfor de så også må konvertere de højt forrentede obligationer – lige over.
  Ingen nogenlunde ædruelig pensionskasse ville da gå med til en sådan forretning. Jeg mener: Hvem bytter en obligation der burde stå i kurs 150 i almindelig handel ud med en pari-obligation? Nej, vel?

  Nu har Nordea beklaget, at de har medvirket til valutasvindel, skattesvindel og penge hvidvask. Som oplyst drejer det sig om 111 konti, Nordea har lukket. Men det passer INGEN steder: Vi ser et salg af ½% 2027 obligationer på 11 mia. kr. – hvilket skulle give en gennemsnit formue for en entreprenant narkohaj på 100 mio. kr.? Skal vi ikke sige, at det nok er lige i overkanten af profitten – selv i den branche?

  At Tulletåben, som Nordea’s lydige og villige instrument i Nationalbankens bestyrelse er aktiv i finansieringen af narkohandel og terrorister er i sig selv betænkeligt – og nogle af dem skal der nok være i det nu lukkede sortiment. Men det er jo ikke dér den egentlige forbrydelse ligger!

  Vi taler beløb i en størrelsesorden 11 mia. kr.? Så mange sorte penge er der ikke nogen, der har – med mindre, man hedder Putin. Den Putin, der har truet – og fortsat truer – Danmark med atomvåben. Ret så demonstrativt – oven i købet!
  Alene det at svindle en svindler skaber to forbrydelser – det går nemlig juridisk ikke i nul! Tværtimod – det fordobler ulovlighederne.
  Det er utilstedeligt, at Tulletåben, som Nordea’s lydige og villige redskab kan prostituere Nationalbanken til at medvirke til – ikke alene pengevask og terrorfinansiering; men også tage sin andel andel (som jeg beregner løseligt til 1/3 af rovet) til et beløb på nærmere 4 end 3 milliarder kroner.
  OK. Det holder i et vist omfang Danmark og danske skatteydere skadesløse for de ekstra forsvarsudgifter som vi påføres i forbindelse med transaktioner med den slags ulækre personligheder; men igen: Det er jo hverken en undskyldning eller en formindskelse af den forbrydelse, der begås i modstrid med alle konventioner og lovgivning.
  Det kan så godt være at stats-ræson taler for; men at samtidig postulere et lovgrundlag? Den ville ikke holde i byretten! Derfor vil landsforræderen og valutasvindleren til Tulletåben – der er fuldstændig klar over, hvad han gør – aldrig blive retsforfulgt (endsige dømt!). Der kan – efter min opfattelse – heller ikke være tale om “frivillig tilbagetræden”, når forbryderen mellem to forbrydelser – fuldt bevidst – vælger at begå dem begge!

 11. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Jeg vil i den forbindelse minde om, at Alberti påstod sig ansvarsfri for et forhold, hvor han havde bedraget en – fordi han holdt den bedragne skadesløs – med penge han havde bedraget andre for.

  Nej, den holdt HELLER ikke i retten.

  Men at Dansk Folkepartis politikere bare skulle passe deres opgave og som sådan har krav på respekt???

  Som det ser ud nu, så er der jo ikke noget, der tyder på, at Tulle “samarbejder” – tværtimod er man i Danske Folkeparti ude i yderligere landsforræderier – og grundlovsstridigheder: Man kan ikke bare (så vidt jeg er orienteret) vedtage en lov, der er i strid med Grundloven – ikke medmindre ens betydende eksport er bananer. Ikke at det overrasker. At det så giver de Radikale og andre uhumskheder anledning til at føre sig frem med meeeeeninger, der i den grad er grundlovsstridige – det er heller ikke udtryk for “et sundt demokrati”?

 12. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Formålet med Nato var at cementere det amerikanske herredømme over Europa. Derfor er det interessant, at Trump bekendtgør, at han ikke vil være verdens leder. Det burde få europæerne til at overveje, om vi selv skulle gå i gang med at lede Europa, men måske har alt for mange års amerikansk ledelse gjort os så uselvstændige, at selve tanken er skræmmende.

  Men der må være en kerne af frihedselskende europæere, der tør gribe muligheden for at gøre sig fri af omklamringen fra USA. Hvis vi tør bruge Trumps udmelding til noget, så kunne vi starte med at udskifte de 100 000 amerikanske tropper på europæisk territorium med loyale europæiske soldater. Det er minimumskravet, hvis europæisk frihed er seriøs og ønskes realiseret.

  Derefter skal alle amerikanske sanktioner mod europæiske lande fjernes, og vi skal række hånden ud til russerne og med en række tillidsskabende foranstaltninger skabe grundlag for et vidtrækkende samarbejde mellem alle europæere. Nato skal erstattes af et europæisk forsvarssamarbejde, der skal skabe basis for en politik, hvor alle europæere står sammen om ‘Europe First’.

  Det amerikanske århundrede var en blindgyde, og kravet til Europas ledere og politikere er klart. Det er slut nu – et europæisk århundrede er begyndt. Et nyt århundrede hvor den amerikansk vedligeholdte splittelse blandt europæerne bliver bragt til ophør, og hvor et nyt demokratisk fredeligt Europa i en moderne udgave fødes. Vis mod til klogskab. Vi har kun lænker at miste.

 13. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Så har vi den nazistiske skolelærer igen!

 14. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nej, jeg har skam ikke glemt Ukraine.
  Jeg har også været “uhøflig” mod Søren Espersen og kaldt ham Kommunist-Espersen.

  Men hvad gør præmieidioten: Forlanger Danmark til Ejderen – og kalder det en “spøg” – det er i hvert fald ikke noget, som tyskerne vil finde morsomt.

  Jeg ved ikke om Espersen har gjort noget for at højne debatten.

  Tulletåben har jeg påpeget har en politik, som ikke kan være forenelig med hans post som medlem af bestyrelsen af Nationalbanken – at jeg allerede, da han optog embedet med det samme checkede hans fortid, den del af den han har vedgået. Ganske rigtig – det var Nordea.
  At det så – på grund af banksvins uhæderlighed og ringe intelligens – bliver vanvittig dyrt for Nordea: Det er noget andet.
  Endelig: Det bliver dyrt for Putin, fordi Nordea (må det være – ellers giver SEK sig ikke på den måde) køber ikke ½% 2027 statsobligationer til kurs 100! Det er noget, som Nordea kun gør, hvis man har en kunde til dem!
  Den obligation skal stå i kurs 60 – Putin kan så ikke sælge de obligationer uden at tabe penge: Det vil gå op for ham på et tidspunkt – og så får det villige og lydige redskab problemer med en fjende af Danmark, der anser mord og tortur for at være argumenter.

  Jeg tror så også, at Marie Krarup rent faktisk er en KGB-agent. Hun prøver at spille en Kim Philby. Vi får måske at se.

  Men i øjeblikket er Putin er blevet nervøs ved Trump – og han bliver også nervøs ved Marie Krarup.

 15. Af Maria Due

  -

  TB. Det må da virke beroligende på dig, at Henrik Sass Larsen og Bente Sorgenfrey også er medlemmer af Nationalbankens bestyrelse. :-)

 16. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Due: Det er da ikke tilfældigt – men det er Michael Møller, Du skal lægge mærke til dér.

 17. Af Maria Due

  -

  Er han skolelærer, mener du, eller bare ham med terningerne? Nogle gange sagde de Hafnia, og det var jo det sikreste af det sikreste. Nu er Per Villum Hansen igen konkurs, og det er sikkert fuldt fortjent. Hånlig latter herfra.

 18. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Due: Næh… han ved, hvad han har med at gøre.

 19. Af Maria Due

  -

  TB, så er der i hvert fald een. DF’s økonomiske vidunderbarn giver jeg ikke meget for. Men nu skulle man da i det mindste tro, at han holder en pause med sine valgkampplatituder, for dem er vi vel nok trætte af.

 20. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Due: Tulletåben?? Han er bare en underlødig landsforræder og kassebedrøver – spørgsmålet er HVIS kasse. Putin bliver ikke glad!

  Nu siger Tulletåben ikke ret meget i øjeblikket, han har travl med at stikke Martin Henriksen og Kenneth Kristensen Berth i ryggen, som han stak Pia Kjærsgaard i ryggen – de gutter skal nok få frastødt nogle af vælgerne, som Morten Messerschmidt gjorde.

  Tulletåben skal slås ihjel – så enkelt er det – sådan om lidt. Det skal Putin nok sørge for – han har så iltert et temperament.

  Du har stadig ikke fattet, hvad det her går ud på?

  Putin er jo blevet ked af, at hans penge (som Nordea har anbragt i Nationalbanken til -2/3% i rente) har Nordea købt ½% 2027 Danske Stat for. Dem kan Putin da godt få! Han kan bare ikke sælge dem! Hvis han prøver, går de i kurs 60 med det samme (måske kurs 50) i mellemtiden anbringes midlerne i gode amerikanske statsobligationer, som har en smule rente. Det er obligationer som Putin har givet kurs 100 for.
  Det er jeg faktisk temmelig sikker på, for ½% 2027 er blevet solgt til pari – og det er de ikke værd. Havde Putin rådført sig med den Russiske Nationalbank, så havde de gjort ham opmærksom på problemet; men da Putin ikke hører efter nogen, så holder man sin kæft.
  Nordea går ikke ind på sådan en handel, hvis de ikke har den i kommission fra en køber.

  Putin kunne lige så godt have foræret os pengene! Vi kan godt begynde at bruge af dem!
  Det gør vi så. Til anskaffelser til forsvaret. Det er det, der gør Hjorten i så overstadigt et humør. Han kan nemlig noget Tulletåben ikke kan: Tænke.

  Skulle Du have overset det, så er der solgt for små 12 mia. af ½% 2027 i de sidste to måneder! Det er en gevinst på mellem 4 og 6 mia.
  Hvem tror Du egentlig tog tabet i Grækenland/Cypern? Indskyderne – det var da Putin – flået på samme måde indskuddene blev byttet til langfristede lavt forrentede obligationer.
  Forsøger Putin at sælge de obligationer, så står Nationalbanken parat til at samle dem op til halv pris – i USD; men det sker jo ikke: Putin er og bliver intellektuelt udfordret.

  Nu skal vi lige have solgt canadierne nogle Huitfeldt-klasser.

  Maple Leaf for ever! Canadierne skal da ikke ansætte flere søfolk – deres Halifax-klasse bruger allerede dobbelt så mange, som der er brug for.
  Ikke helt opera; men næsten:
  http://www.youtube.com/watch?v=stHE8L0S42E

  I har slet, slet ikke fattet det!

  Putin er fallit – han kan ikke få USD! Nu får han obligationer, han ikke kan sælge! Se bare det guld han har puget sammen! Totalt usælgeligt! Venezuela prøvede med en lille smule og prisen skvattede i 1050 USD/oz – så holdt de op med det.

  Det bliver som jeg siger: Rusland styrter sammen i en blodig borgerkrig – som sædvanligt.
  Det er ikke fordi jeg ønsker det – det er bare en konstatering.

 21. Af Maria Due

  -

  “Du har stadig ikke fattet, hvad det her går ud på?”

  Det bilder jeg mig ikke ind, nej, for hele er endnu mere kompliceret. Et væld af parametre, hvor det kan variere meget, hvordan de skal vægtes ift. hinanden. Men der er ikke grund til at tro, at Putin ikke er hårdt trængt, og at typer af hans slags bliver ekstra farlige i en sådan situation. Eller at Trump har styr på det hele. Så mobiliseres, det skal der, men det kan jo ske på mange måder, det har du selv været inde på, og jeg kan ikke se andet, end at Rusland på sigt vil være en naturlig allieret. Jeg håber det også. Har altid syntes, at man skal holde sig fra guld., der er et levn fra merkantilismen.

Kommentarer er lukket.