Danmark skal holde sine løfter

Af Uffe Ellemann 306

Det har affødt undren og protester fra socialdemokraterne, at den danske forsvarsminister på amerikansk tv har sagt, at det er regeringens mål at øge de danske forsvarsudgifter til 2 procent af nationalproduktet inden for de næste 10 år.

Det ”afvises blankt” af den socialdemokratiske forsvarsordfører.

Så er det, jeg rammes af en ubehagelig fornemmelse af et dejá vu.

Jeg mindes et møde, jeg havde med den amerikanske udenrigsminister George Shultz for lidt over 34 år siden. Det var i Bruxelles, i forlængelse af et udenrigsministermøde i NATO. Her måtte jeg fortælle kollegerne, at Danmark ikke ville være med til at finansiere nogle fælles såkaldte infrastrukturudgifter i forbindelse med planlagt udstationering af amerikanske krydsermissiler til beskyttelse af Europa. Det drejede sig for Danmarks vedkommende om et forholdsvis beskedent beløb, en rest på under 50 millioner kroner, men Socialdemokratiet – under ledelse af makkerparret Anker Jørgensen / Lasse Budtz – havde netop indledt det, der siden er blevet kendt som ”fodnotekrigen”. De gik sammen med SF og de radikale, og havde dermed flertal til at blokere for den danske regerings deltagelse i vigtige dele af NATO-samarbejdet.

George Shultz sagde til mig, at det var med undren og bekymring, at han havde hørt meldingen. For det var vigtigt, at alle stod sammen om at afholde disse udgifter. Der var jo tale om udgifter i forbindelse med nogle beslutninger, der var truffet i fællesskab: Nemlig den såkaldte ”dobbeltbeslutning”, hvor USA skulle opstille missiler i Europa, med mindre Sovjetunionen fjernede de omstridte nye SS-20 missiler, der undergravede de europæiske landes sikkerhed i alvorlig grad.

Og så sagde Shultz, at han godt vidste, vores regering var ny – og at løftet om at betale pengene var udstedt af den foregående regering. Men han mente da, at regeringer var forpligtet af, hvad deres forgængere havde lovet i alliancen.

Jeg kunne mærke, at jeg blev skamfuldt rød i hovedet, da jeg måtte forklare ham, at det ville vores regering sandelig også gerne – men at vi var blevet stemt ned i Folketinget, fordi den forrige regering nu havde skiftet standpunkt.

Shultz sagde ikke noget. Han bare så på mig. Han havde sådan en særlig måde at se på, hvor han mindede om en venlig lærer, der var umådeligt skuffet over en tungnem elev. Og jeg kunne næsten høre, hvordan han tænkte: Hvad er det for en bananrepublik, vi skal være parat til at forsvare!

Se, hvis nu den danske forsvarsminister forleden havde sagt til den amerikanske, at Danmark ikke kunne drømme om, at vores forsvarsudgifter skal tilbage på de ca. 2 procent af nationalproduktet som de var tilbage i 1990’erne, så kunne hans kollega med føje have sagt: Det lovede Jeres forgængere, det må i da for f***** være forpligtet af! (For jeg tror ikke, general Mattis ville udtrykke sig så engleblidt som i sin tid George Shultz).

Det var Helle Thorning Schmidt, der lovede at nå op på de 2 procent – ganske som det i sin tid var Anker Jørgensen, der i NATO havde lovet, at Danmark ville være med til at dække infrastrukturudgifterne med et beskedent beløb. Helle Thorning Schmidt lovede det på NATO-topmødet i Wales i 2014, hvor amerikanerne havde opfordret europæerne til at styrke deres forsvar, efter at krigen i Libyen havde afsløret, hvor udhulet de europæiske landes militære muligheder var blevet.

Det er altså ikke noget, Donald Trump har opfundet i et af sine natlige tweet-flip – det var Obama, der forlangte og fik det europæiske løfte om at skrue op for forsvarsudgifterne.

Siden da er behovet for stærkere europæisk forsvar blevet endnu større, især i vores nærområde. Og Danmark er i dag det eneste land i Østersøregionen, som ikke er i fuld gang med at styrke forsvaret. Jeg gentager: VI ER DET ENESTE LAND, SOM STADIG SPARER PÅ FORSVARET!

De små baltiske lande er stærkt på vej mod de 2 procent. Estland har allerede passeret målet. Og Sverige og Finland – som ikke er medlemmer af NATO – sætter deres forsvarsudgifter betragteligt i vejret. Sverige har netop vedtaget at genindføre værnepligten, og finnerne forstærker deres mobiliseringsberedskab, som for alvor giver de andre nordiske lande baghjul.

Jeg har på denne plads igennem adskillige år benyttet enhver lejlighed til at påpege, at det danske forsvar bygger på en illusion – nemlig at der ikke i en overskuelig fremtid vil opstå trusler i vort nærområde. Det var grundlaget for de seneste forsvarsforlig, og man har endnu ikke nedsat den forsvarskommission, som kan drage konsekvenserne af Ruslands aggressive optræden. Det er uansvarlig omgang med Rigets sikkerhed!

Forhåbentlig kan de svenske skridt få nogen til at vågne op.

Hvor ville det være befriende at få genindført en reel værnepligt i Danmark, hvor en stor del af ungdommen – af begge køn – trænes i våbenbrug og samarbejde om at forsvare landet. Der er det gode ved værnepligten, at unge fra vidt forskellige miljøer og landsdele bringes sammen og tvinges til at finde ud af, hvordan man arbejder sammen med andre mennesker fra andre samfundslag.

Der rynkes ofte på næsen af værnepligten – også i forsvaret, hvor mange synes, det er for dyrt, og at man får mere for pengene ved at bygge på professionelle styrker. Men den samfundsmæssige gevinst ved værnepligten er så stor, at det burde tælle med, nu hvor vi skal til pengepungen.

For det skal vi! Der er brug for et stærkere forsvar, og der er afgivet løfter, som vi ikke må prøve at smyge os uden om. For vi er jo ikke en bananrepublik, vel?

306 kommentarer RSS

 1. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nu prøver jeg, at kikke på, hvad man rent faktisk gør – frem for, hvad man siger.

  Det jeg ser er:

  1) Man nedslider den russiske strategiske transportkapacitet. Jeg ser, at der flyver Ukrainske Candid fra Ålborg. Der er Cock i Leipzig. Det jeg ikke ser er russiske Condor! Der er en del ukrainske operationer.
  Som jeg ser det, så er der tale om, at man går på kritiske motor-komponenter, som ikke kan genfremstilles. De gearkasser til Bear f.eks. de kan ikke have mange flyvetimer tilbage – og dem man ser på Youtube: De har det IKKE godt. Det kan man se på startsekvenserne på motorerne – de skal begynde forfra hele tiden og tilsyneladende krydskoble generatorer o.lign. Det er sådan noget, der virker – endnu.

  2) Jeg ser, rygter om ammunitionsmangel. Tvivler. Det er nok nærmere tid på skydebanerne – ammunition nær udløb er noget, som er let og billigt at skaffe. Man bruger jo ammunition til skydeuddannelse, der nærmer sig udløb – for at friske lageret.
  Det er så nok også fordi man er i færd med at uddanne teknikere, der skal have en afkortet grunduddannelse: De skal ikke skyde ret meget – de skal skrue på udstyret og klargøre det.

  3) Jeg ser, at man giver ældre faglærte, der kommer i arbejde en afkortet grunduddannelse, så de ved, hvad der er for og bag på et gevær.
  Det er gode faste stillinger.
  Det tyder på, at Danmark er det, jeg siger det er: Base og depotområde.
  Det skal være sådan, at kommer f.eks. amerikanerne til forstærkning, så kan de få materiellet klargjort, tanket osv. Folkene kan få noget fra burgerbaren.
  Det kommer ikke frem i den umodne og ukvalificerede debat, at det, man gør er: Man reducerer det logistiske “fodaftryk”.
  Det man gør er det rigtige!

  4) Det jeg ser er, at man har teknikere på kortere uddannelse til klargøring af f.eks. fly. Flyene fejler egentlig ikke noget; men de skal gøres klar og lades op. Det er ikke noget, der kræver den fine og hårdforkromede faglærte uddannelse.
  Det jeg så som værnepligtig var, at man havde nogle rigtigt fine faglærte, der blev sat til at indsamle tændstikker. Fuldstændigt afsindigt. Et blik på guttens gamle Volvo og så kunne enhver med en smule sund fornuft se, at den gut skulle ikke være geværskytte 8 i en infanterigruppe. Ind på værkstedet med ham: Kommer noget til kamp, så har ting det med at gå i stykker.

  Den værste fjende vi har i øjeblikket er de uduelige plagere af værnepligtige – og politikere, der bare tror, at problemer løses ved at smide penge efter dem. Penge skal der til – javel; men de skal altså anvendes fornuftigt.

 2. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Det jeg også lægger mærke til er de lufthavne, der beflyves af underlige fly, som Condor og Cossack – evt. C-17 Globemaster III og C-5 Galaxy.

  Det er i sandhed besynderlige steder:

  Charlotte, Douglas – North Carolina; Andrews AFB; Dover AFB. Nok så meget videre til:
  Gander, Newfoundland; Iqaluit (bemærk det q!) Nunavut. Osv.

  Dernæst bemærker jeg storcirklen – hen over Keflavik – Ämari osv.

  Nu er det fly-entusiaster – I véd de skøre individer, der står ved Flyvergrillen – der optager små bidder og lægger dem på nettet. De véd bare, hvad de ser – og hvornår.

  Nu går jeg ud fra, at politikere og ondsindede dyr til skolelærere ikke er specielt kompetente, når det drejer sig om sfærisk geometri – sådan lidt som med opera? De fatter ikke sammenhængen.

  Det er så ikke det mest interessante, som sådan: Trækker man storcirklen fra San Diego i Californien til Skrydstrup – tja…. så passerer den Sdr. Strømfjord.

  Mon ikke det er lidt mere væsentligt end hvad en flok kommunistiske skolelærere og underlødige politikere i Rusland mener – uanset om de har taget fast ophold dér – endnu?

  Én ting véd vi om skolelærere og andet åndeligt affald – såsom banksvin: De KAN IKKE REGNE! Banksvin deler med nul og skolelærere er for travl optaget med at pille sig i næsen til at tælle på fingrene!

  Det er så deprimerende med alle de idioter, der render rundt og har en meeeeening.

 3. Af Carl-Erik Pedersen

  -

  Med hensyn til den Tyrkiske retorik overfor Østrig Holland, og Tyskland, burde der efterhånden gå et lys op for Europæiske politikere!

  Menneskerets konventionerne, er et dække for, at fylde Europa med muslimer, og når de så bliver i tilstrækkeligt stor antal begynder de, at opponere sig mod det lands regering hvor de har ophold, se bare på hændelserne i Holland!

  De Europæiske lande er pisket til, at vise standpunkter, og muskler, mod Tyrkiet og Islam!

  Det er en absolut nødvendighed med et totalstop for muslimsk asylsøgning/indvandring, og familiesammenføring, samt med alvor, at tage fat på repatriering af utilpasse muslimer til deres oprindelig hjemlande!

  Yderligere bør EU ikke stikke halen mellem benene, med hensyn til Tyrkiet på grund af flygtninge aftalen man har med Erdogan!
  For han vil på et eller andet tidspunkt, give fanden i aftalen og oversvømme Europa med flygtninge/ ansøgere, da det simpelt hen drejer sig om, at få så mange som mulige muslimer til Europa, for at have en muslimsk base i Europa til at styre EU politisk!

  Altså sæt Tyrkiet stolen for døren, og gennem Nato få dem smidt ud af Nato samarbejdet, samt pålæg dem handelsrestriktioner med hensyn til sammenhandel med Europa!

  Læg en militær jernring mellem Grækenland og Tyrkiet, samt mod Nordafrika, alt dette burde man nok kunne enes om gennem EU!
  Mvh.

 4. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nu har Vestager lige fået knækket ryggen på Gazprom; men det opdager Putins små lydige idioter jo heller ikke. Men en meeeeeening har de. De er ikke i stand til at have en opfattelse; men en meeeeeening.

 5. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Danmark har ikke afgivet løfter, og derfor skal Danmark ikke holde dem. En dansk politiker helt uden kontakt med den virkelighed, han befinder sig i, har givet løfter om bestikkelsespenge til USA i al evighed forklædt som våbenindkøb i USA til forsvar mod en påduttet ikke- eksisterende frygtelig fjende.

  Det danske folk, dvs. Danmark, er aldrig blevet spurgt, om vi vil være medlemmer af Nato og påføres de omkostninger i form af bestikkelsespenge m.v., som det medfører. Derfor er Danmark ikke forpligtet. Fordi en politiker ikke havde rygrad til at sige nej til truslerne, kan og skal danskerne ikke afstraffes kollektivt.

 6. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Tja… så er det kommet igennem, at Nordea Markets har fyret sine to øverste chefer.

  Der er så dels tale om, at nogle af de obligationer (7% 2024) som blev udstedt under Finanskrisen for at holde pensionssparerne skadesløse, de er blevet ombyttet lige over med ½% 2027 – hvilket må være betingelsen for, at Nordea’s garantibetalinger til statskassen kan reduceres. Det må være bedrageri mod Nordea’s pensionssparere (ingen andre vil gå med til sådan en åbenlys tåbelig handel).
  Det er så 1 millard af 14 udstedte ½% 2027.

  Det er således helt almindelig svindel i Nordea; men spørgsmålet rejser sig: Hvad er de resterende 13 milliarder.
  Det er normalt, at der i pengevask er et sjask til banken forbundet med at få uretmæssigt erhvervede midler gennem “vaskemaskinen” – beløbets størrelse tilsiger, at det kun kan være Putin personligt – det bliver han ikke glad for: Specielt ikke, når han har Lykketoft og Frederiksen som gidsler – helt bogstaveligt.

  Derfor skal man nok ikke regne alt for meget med de udmeldinger, der kommer fra Socialdemokratiet – at Tulletåben er landsforræder: Det har vi skam vidst længe.

Kommentarer er lukket.