Danmark skal holde sine løfter

Af Uffe Ellemann 306

Det har affødt undren og protester fra socialdemokraterne, at den danske forsvarsminister på amerikansk tv har sagt, at det er regeringens mål at øge de danske forsvarsudgifter til 2 procent af nationalproduktet inden for de næste 10 år.

Det ”afvises blankt” af den socialdemokratiske forsvarsordfører.

Så er det, jeg rammes af en ubehagelig fornemmelse af et dejá vu.

Jeg mindes et møde, jeg havde med den amerikanske udenrigsminister George Shultz for lidt over 34 år siden. Det var i Bruxelles, i forlængelse af et udenrigsministermøde i NATO. Her måtte jeg fortælle kollegerne, at Danmark ikke ville være med til at finansiere nogle fælles såkaldte infrastrukturudgifter i forbindelse med planlagt udstationering af amerikanske krydsermissiler til beskyttelse af Europa. Det drejede sig for Danmarks vedkommende om et forholdsvis beskedent beløb, en rest på under 50 millioner kroner, men Socialdemokratiet – under ledelse af makkerparret Anker Jørgensen / Lasse Budtz – havde netop indledt det, der siden er blevet kendt som ”fodnotekrigen”. De gik sammen med SF og de radikale, og havde dermed flertal til at blokere for den danske regerings deltagelse i vigtige dele af NATO-samarbejdet.

George Shultz sagde til mig, at det var med undren og bekymring, at han havde hørt meldingen. For det var vigtigt, at alle stod sammen om at afholde disse udgifter. Der var jo tale om udgifter i forbindelse med nogle beslutninger, der var truffet i fællesskab: Nemlig den såkaldte ”dobbeltbeslutning”, hvor USA skulle opstille missiler i Europa, med mindre Sovjetunionen fjernede de omstridte nye SS-20 missiler, der undergravede de europæiske landes sikkerhed i alvorlig grad.

Og så sagde Shultz, at han godt vidste, vores regering var ny – og at løftet om at betale pengene var udstedt af den foregående regering. Men han mente da, at regeringer var forpligtet af, hvad deres forgængere havde lovet i alliancen.

Jeg kunne mærke, at jeg blev skamfuldt rød i hovedet, da jeg måtte forklare ham, at det ville vores regering sandelig også gerne – men at vi var blevet stemt ned i Folketinget, fordi den forrige regering nu havde skiftet standpunkt.

Shultz sagde ikke noget. Han bare så på mig. Han havde sådan en særlig måde at se på, hvor han mindede om en venlig lærer, der var umådeligt skuffet over en tungnem elev. Og jeg kunne næsten høre, hvordan han tænkte: Hvad er det for en bananrepublik, vi skal være parat til at forsvare!

Se, hvis nu den danske forsvarsminister forleden havde sagt til den amerikanske, at Danmark ikke kunne drømme om, at vores forsvarsudgifter skal tilbage på de ca. 2 procent af nationalproduktet som de var tilbage i 1990’erne, så kunne hans kollega med føje have sagt: Det lovede Jeres forgængere, det må i da for f***** være forpligtet af! (For jeg tror ikke, general Mattis ville udtrykke sig så engleblidt som i sin tid George Shultz).

Det var Helle Thorning Schmidt, der lovede at nå op på de 2 procent – ganske som det i sin tid var Anker Jørgensen, der i NATO havde lovet, at Danmark ville være med til at dække infrastrukturudgifterne med et beskedent beløb. Helle Thorning Schmidt lovede det på NATO-topmødet i Wales i 2014, hvor amerikanerne havde opfordret europæerne til at styrke deres forsvar, efter at krigen i Libyen havde afsløret, hvor udhulet de europæiske landes militære muligheder var blevet.

Det er altså ikke noget, Donald Trump har opfundet i et af sine natlige tweet-flip – det var Obama, der forlangte og fik det europæiske løfte om at skrue op for forsvarsudgifterne.

Siden da er behovet for stærkere europæisk forsvar blevet endnu større, især i vores nærområde. Og Danmark er i dag det eneste land i Østersøregionen, som ikke er i fuld gang med at styrke forsvaret. Jeg gentager: VI ER DET ENESTE LAND, SOM STADIG SPARER PÅ FORSVARET!

De små baltiske lande er stærkt på vej mod de 2 procent. Estland har allerede passeret målet. Og Sverige og Finland – som ikke er medlemmer af NATO – sætter deres forsvarsudgifter betragteligt i vejret. Sverige har netop vedtaget at genindføre værnepligten, og finnerne forstærker deres mobiliseringsberedskab, som for alvor giver de andre nordiske lande baghjul.

Jeg har på denne plads igennem adskillige år benyttet enhver lejlighed til at påpege, at det danske forsvar bygger på en illusion – nemlig at der ikke i en overskuelig fremtid vil opstå trusler i vort nærområde. Det var grundlaget for de seneste forsvarsforlig, og man har endnu ikke nedsat den forsvarskommission, som kan drage konsekvenserne af Ruslands aggressive optræden. Det er uansvarlig omgang med Rigets sikkerhed!

Forhåbentlig kan de svenske skridt få nogen til at vågne op.

Hvor ville det være befriende at få genindført en reel værnepligt i Danmark, hvor en stor del af ungdommen – af begge køn – trænes i våbenbrug og samarbejde om at forsvare landet. Der er det gode ved værnepligten, at unge fra vidt forskellige miljøer og landsdele bringes sammen og tvinges til at finde ud af, hvordan man arbejder sammen med andre mennesker fra andre samfundslag.

Der rynkes ofte på næsen af værnepligten – også i forsvaret, hvor mange synes, det er for dyrt, og at man får mere for pengene ved at bygge på professionelle styrker. Men den samfundsmæssige gevinst ved værnepligten er så stor, at det burde tælle med, nu hvor vi skal til pengepungen.

For det skal vi! Der er brug for et stærkere forsvar, og der er afgivet løfter, som vi ikke må prøve at smyge os uden om. For vi er jo ikke en bananrepublik, vel?

306 kommentarer RSS

 1. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det bliver spændende nu:

  Hele Udenrigspolitisk Nævn (med de største landsforrædere i spidsen) er i Murmansk – under behørigt opsyn af Jacob Ellemann – kun Marie Krarup har sin egen telefon med. Det sker der sgu ikke noget ved. Det er Tulletåben der skal isoleres lige i øjeblikket.

  Hjorten er i EU og snakke om ingenting – det egentlige er nok frokosten, hvor han lige tager fat i Merkel, polakkerne og de Baltiske Lande.
  Nu har han jo fundet pengene til en Huitfeldt til – og missilerne til den.
  Den polske flåde er jo forfærdelig! Et par gamle Perry-klasse og et uheldigt forsøg på en korvet. Den har en nogenlunde fart og stor ildkraft – bare ikke samtidig. Der var nok en grund til, at man lagde til i Stettin med en Huitfeldt.
  Henrik Dam har allerede sagt, at det ikke gør noget, at det koster penge.

  Søren Espersen skulle jo lige komme med en bemærkning om Grønland inden han tog af sted – den var dog ikke på højere plan end den var meget lidt oplysende. Men vi véd jo, hvem han er.

  Som sådan har Løkke manøvre – og penge! Det sidste velvilligst stillet til rådighed af Putin.

 2. Af r. vangkilde

  -

  LØFTER OG FORBEHOLD, – eller vil de store i EU virkelig skabe en ny “forsvars union”, som et
  alternativ den nordatlantiske alliance, der er blevet for stor, hvor Merkel og Erdogan er i konflikt med hinanden, og Le Pen heller vil købe russiske våben, ELLER hvad vil Trump med EU.

 3. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Vangkilde: Det er jo netop det, som Nato er sat op for at undgå – set fra USA’s side! Det er Trump bare for torskedum til at forstå.

  Problemet med den firkantede afkrævelse af løfter er at nogle kan og bør yde mere (f.eks. Danmark) andre gør, hvad de kan. Men! Problemet er: I henhold til HVILKEN PLAN???

 4. Af Helge Nørager

  -

  Kære Thomas siden mit indlæg om nytænkning vdr. brug af atomvåben fik en kommentar på et ord fra dig.
  “Skolelærer”

  Er her måske lidt mere ny viden.
  “https://www.nytimes.com/2017/03/06/world/europe/european-union-nuclear-weapons.html”
  Måske du kan tage det med ind i planlægningen.
  Men kort sagt
  Der er nogen som ønsker et EU, kontrolleret Atom våben program.
  Sikken en gyser,

  Men uanset om du kalder mig skolelærer eller ej, er der ved at ske et skred et opfattelsen af Atomvåben, og brugen af dem.
  Så kan du kalde mig det ene eller andet, det ændre intet på hvad sker.

  Men fik du overhovedet læst artikel om den rapport fra Pentagon, før du gav mig fingeren. ?
  Ikke at det betyder noget, for det er også ligegyldigt, det ændrer ej heller noget.

 5. Af Niels Lemche

  -

  HELGE NØRAGER, and one of the fingers on the botton will be German, som Tom Lehrer sang for 50 år siden! (The MLF Lullaby ).

 6. Af Niels Lemche

  -

  lige nu kan dert være, at oprustningen især skal tage sig af internetkrigen for at få nedkæmpet den vildledende spam fra øst, som vi jo oplever i så rigt mål her. Politikens artikel idag om kampagnen mod den finske journalist Jessikka Aro viser i hvert fald, hvad vi hele tiden er oppe imod.

  Teknikken er klassisk: Når man ikke kan slå fjenden i åben kamp, går man efter baglandet, noget som Nordvietnam i sin tid havde så stor succes med.

  Kald det bare paranoia, men det er putlerne, der har skabt paranoiaen.

 7. Af Niels Lemche

  -

  lige nu kan dert være, at oprustningen især skal tage sig af internetkrigen for at få nedkæmpet den vildledende spam fra øst, som vi jo oplever i så rigt mål her. Politikens artikel idag om kampagnen mod den finske journalist Jessikka Aro viser i hvert fald, hvad vi hele tiden er oppe imod.

  Teknikken er klassisk: Når man ikke kan slå fjenden i åben kamp, går man efter baglandet, noget som Nordvietnam i sin tid havde så stor succes med.

  Kald det bare paranoia, men det er putlerne, der har skabt paranoiaen.

 8. Af Helge Nørager

  -

  Øhh det er vist også i sangen Whos Next at ironien viser sin profeti

  “Luxembourg is next to go
  And, who knows, maybe Monaco
  We’ll try to stay serene and calm
  When Alabama gets the bomb!
  Who’s next, who’s next, who’s next?
  Who’s next?”

  Fra Tom Lehers, Whos NeXT.

 9. Af Niels Lemche

  -

  HELGE NØRAGER, jep, men ved du, jvorfor Lehrer stoppede sin karriere?

 10. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Det er spændende tider vi lever ikke mindst, fordi alle kan skaffe sig atomvåben og bruge dem. Amerikanerne brugte dem i Japan og demonstrerede for en undrende verdensoffentlighed, at det oven i købet er straffrit.

  Når USA ikke kan straffes for at bruge atomvåben mod forsvarsløse byer, betyder det naturligvis, at ingen andre kan straffes for det samme. Ligesom amerikanerne skal man erklære, at formålet er at spare menneskeliv. Den køber alle.

  Der er vel i øvrigt ingen tvivl om, at et par hundrede megaton placeret centralt på Manhattan vil spare millioner af menneskeliv. Det lyder ikke helt logisk, men amerikanerne kunne påvise, at 300 000 japanske atomdræbte civilister sparede millioner af liv, og det tror vi på.

  Så kom bare i gang: Nuke’m.

 11. Af Helge Nørager

  -

  Niels, siden du spørger nej.
  Filter er lidt stoppet ?.

  Facebook og twitter og alle andre af den slags firmaer mister profit og værdi hvis de falske brugere fjernes, det ses igennem deres jagt efter bruger logins, og antal konti, som er grundlag for deres værdi på børsen.
  De 2 ting sammen med at verden kunne lyves i krig, giver sandheden trange kår.
  Sidst bekræftet af en Østrigs undersøgelse.
  “https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/mar/06/the-stench-of-the-iraq-war-lingers-behind-todays-preoccupation-with-fake-news”
  Den er ganske ny.

 12. Af Helge Nørager

  -

  Mine svar bringes ikke Men måske dette link.
  “https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/mar/06/the-stench-of-the-iraq-war-lingers-behind-todays-preoccupation-with-fake-news”

 13. Af Niels Lemche

  -

  HELGE NØRAGER, ja, der var nogle, der lærde af det, der skete dengang. Og det var vel også den direkte årsag til, at den mest egnede præsidentkandidat i mands minde, Colin Powell, ikke ville have mere med politik at gøre.

 14. Af Niels Lemche

  -

  Og , Nørager, han skal have sagt, da Kissinger fik fredsprisen, at med den virkelige verdens absurditet kan jeg ikke konkurrere.

 15. Af Niels Lemche

  -

  JØRGEN VILLY MADSEN, er du ikke snart blevet så gammel — er det ikke 79 år –, at det mest værdige, du kunne gøre, var at holde mund.

 16. Af Helge Nørager

  -

  Det med Colin Powell, var trist.
  En positiv tanke.
  Tænk hvis vi fik en erkendelse af at Irak var en løgn, i hele den vestlige verden, og USA ,s politiske partier bad Colin Powell om at stille op, og samle et team som ikke var belastet af denne løgn.
  Jeg tror han ville kunne vinde. Hvis helbredet er ok.

 17. Af Niels Lemche

  -

  HELGE NØRAGER, det kunne han givetvis; men han er 79 år gammel. Så han vil nok helst være i fred.

 18. Af Helge Nørager

  -

  Ak ja, tidens tand bider, og er desværre ikke blevet tandløs selv efter mange milliarder år.

 19. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Lemche
  Når man som jeg føler forpligtelsen til at udbrede kendskabet til faktiske forhold, dem du kalder kontrafaktiske, holder man jo ikke pludselig op, og da slet ikke, når det er inferiøre, slibrige typer som dig, opfordringen kommer fra.

  Som venstreorienteret kan jeg ikke lyve mig fra at sige sandheden i modsætning til højrefløjen, der hader sandheden som pesten, fordi sandheden ville være afslørende for råddenskaben i Danmark. Heldigvis er borgerligheden på retur.

  Sandheden er, at demokratiet er sat ud af spillet i Danmark – som overalt i Vesten. Natos opgave er at gribe ind, hvis nogen skulle forsøge at indføre demokrati. Fjendtligheden overfor Rusland er stråmanden. Hvor er det egentlig sygt.

  Der er igen brug for en slags afnazificeringsproces, som dengang kun førte til navneforandringen til Nato. Det burde være muligt for progressive europæere at fortsætte under navnet afnatoficeringsproces og gøre det færdigt. Alt andet er selvmord.

 20. Af Niels Lemche

  -

  Beklager, JVM, din sandhed er ikke alles sandhed. Grov kategorifejl.

 21. Af Niels Lemche

  -

  Beklager, JVM, din sandhed er ikke alles sandhed. Grov kategorifejl.

 22. Af Thomas Borgsmidt

  -

  njarrhhh Lemche: Mon ikke det snarere er et tilfælde af, at nonsens er og bliver nonsens?

 23. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Tja…. nu er man så i den heldige situation, at alle fjolserne er i Murmansk – de kommer nok desværre tilbage igen; men i mellemtiden kan man få lavet noget ordentligt politisk arbejde.

  Udenrigspolitisk Nævn er i Rusland for at snakke Arktis.

  Så kan man komme i fornuftig dialog med Henrik Dam om hvordan man nu skal bruge penge – og Dansk Folkeparti skal IKKE have noget.

  Problemet er personellet. Penge er der masser af! Arbejde er der masser af – bare ikke hvor dem, der stemmer SF/Enhedslisten bor. At de konservative så heller ikke skal have noget – tja… det er ikke engang synd for dem. Pape er fra Viborg, så han er da ligeglad med Whisky-bæltet – ham kan man godt snakke med.

  Man skal så have fyret nogle skolelærere – mange; men da de ikke dur, så flytter de heller ikke. Dem af indvandrerne, der kan skabe sig ordentligt – de kan da bare flytte til Viborg. Det vil de ikke, så har vi ikke dem at bøvles med.

 24. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Hvorfor er det hver gang jer to tumper, der er først på tasterne? I er så ufatteligt kedelige, at det ender med, at alle bliver modstandere af ytringsfrihed, men det er nok også den eneste meeening, der kan udledes af jeres kvalmende bidrag.

 25. Af Niels Lemche

  -

  JVM, ja, det er synd for dig, er det ikke. Ikke så snart har du spredt endnu en løgnehistorie, før den bliver sat på plads. Ak ja!

 26. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Værnepligten er den statsautoriserede måde at radikalisere Danmarks ungdom på. De umodne unge individualister kommer fra alle egne i landet og presses igennem en ulidelig gang kæft, trit og ensretning og ender som villige robotter til terrorisering af fædrelandets påståede fjender. Hvordan kan det være lovligt? Det er jo sygt.

  Resultatet ser vi dagligt. En række politikere, der sidder i folketinget, har været igennem ensretningsapparatet og er ude af stand til at tænke en tanke, som de ikke er blevet indoktrineret til at kunne tænke. Al selvstændighed er fjernet. De stemmer ja til oprustning hver gang. Det er simpelthen uanstændigt. Hvordan kan nogen føle sig trygge ved at give staklerne mulige masseødelæggelsesvåben? Det er utroligt.

  At Danmark har lidt skade bl.a. som følge af befolkningens værnepligt og militærtjeneste viser opslutningen til Nato, det mest usunde foretagende, som tænkes kan. Ingen sætter spørgsmålstegn ved, om vi skal fortsætte med at betale 40 milliarder kroner hvert år i al fremtid til Nato.

  Penge der kunne bruges til at reparere vort stadigt mere elendige uddannelsessystem bruges til militaristisk voldsforherligelse. Kun massiv indoktrinering gør så vanvittige holdninger mulige. Der er tale om et beskidt spil – og spild. Lad os stoppe det – nu.

 27. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Nu medvirker jeg fortrinsvis her for at gnide salt i såret hos landsforræderne.

 28. Af Niels Lemche

  -

  TB, jamen det er jo også så meget morsommere, fordi de hyler så højt!

  Oldsagen JVM er måske for nemt et offer. Hans hjerne holdt op med at fungere den aften, hvor muren faldt. Putlikkerne fjamser derimod forvirrede omkring.

 29. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Jeg tror vi skal holde meget stærkt øje med, hvilken aftale man når frem til på forsvarsområdet mellem S og V.

  Pointen er netop, at der er plads til opdatering af materiellet – uden det store i yderligere omkostninger til vedligehold. F.eks. er det dyrt i arbejdstimer at fjerne en stump fra et vrag – for derefter at sætte det i en anden maskine. Det tager ca. dobbelt så lang tid.

  Problemet er om man kan få nogle fornuftige reservedelspriser – det kniber traditionelt. Det kunne Du se på den Challenger, man fik fingre i: Det kunne faktisk svare sig, at transportere den den halve jordklode plus pille den helt fra hinanden – og samle den igen.

  Så mon ikke vi får en fornuftig ordning?

 30. Af Niels Lemche

  -

  TB, bare vent og se. Den der Bf 109er, de fandt oppe ved Ålborg vil snart blive indlemmet i flyvevåbnet, og udgifterne til at restaurere den skrevet på forsvarsudgifterne!

 31. Af Niels Lemche

  -

  TB, bare vent og se. Den der Bf 109er, de fandt oppe ved Ålborg vil snart blive indlemmet i flyvevåbnet, og udgifterne til at restaurere den skrevet på forsvarsudgifterne!

 32. Af Thomas Borgsmidt

  -

  En G, såvidt jeg hurtigt kunne se.

 33. Af georg christensen

  -

  Danmark skal selvfølgelig overholde sine løfter og aftaler. Alle disse vrøvlerier , med evigheds værdier er ikke andet som illusioner. Tomme fortids tønder, som stadig i nutiden buldre, er kun til at GRINE af. Tilpasning som tiden skrider frem er påkrævet hvis ikke nutiden ønskes at blive overhalet af fortiden og dermed overser fremtids muligheden.

 34. Af Niels Lemche

  -

  TB: Hvad er der blevet af putlerne? Er de mon draget til Murmansk for at mandsopdække udenrigspolitisk nævn? Det er for meget at håbe på, at de skulle holde sig væk af bedre grunde.

  Og GEORG CHRISTENSEN, jeg har en kommentar til dig på Nanna Bondes blog.

 35. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Lemche og Tuberkulose
  Som overputler og formand for dansk putlerforening kan jeg oplyse, at jeg aldrig har været så meget i Danmark som netop nu. Jeg er optaget af en underskriftsindsamling og tilslutningen er overvældende. Allerede nu er putlerpartiet opstillingsberettiget til folketinget. Jeg kan love jer, at et nyt jordskredsvalg venter. Jeg siger tak for din utiltænkte støtte, uden hvilken det ikke ville været gået så stærkt.

  Den voldsomme tilslutning til partidannelsen skyldes også, at vi har fire indlysende rigtige punkter i partiprogrammet:

  1) Danmark ud af Nato
  2) Nato ud af Europa
  3) Rusland ind i EU
  4) Social retfærdighed – dvs. ud af kapitalismen

  Alle ved deres fornufts fulde brug går ind for samtlige punkter. Det afskærer naturligvis dig og den tuberkuløse fra medlemskab, men det finder partiet helt sikkert en løsning på til gavn for alle parter. I er simpelthen så primitive og kedelige, at I er ulidelige. Isolation vil være nærliggende, og vi skal undgå smitte. TB er stadig dødbringende.

 36. Af Niels Lemche

  -

  JØRGEN VILLY MADSEN, du er ingen putler, men en gammelstalinistisk levning fra fortiden, sådan en dinosaur, selv om det nok ikke er samme race som Søren Pind!

  Og er der efterhånden andre en dig, der — ihukommende dine fire punkter — er ved deres fornufts fulde brug?

 37. Af Hr. J. Ha ns en

  -

  Gad vide hvorfor Lem che og Borg smit afholder deres fortrolige samtaler på Elle manns blog.
  De er måske ikke på talefod i privaten.
  Det er jo ellers yderst overraskende og sikkert hemmelige oplysninger, som de betror til alle som fortsat måtte læse Elleman ns blog.
  De burde nok være lidt mere diskrete.
  De burde vil føre dialogen privat.
  Evt. i sengen med sprutten stand-by på nattebordene.
  Ind imellem kan L emche drillende kalde Borg smidt for “min lille putler”

 38. Af Niels Lemche

  -

  J. Hassan HA NS EN, du er dog bare en lille stakkel. Kunne du ikke holde dig langt væk, når du ikke har noget at tilføre debatten? Er der så kedeligt ude i lejren, at du absolut skal råbe op?

  Det er klart, at Berlingerens blog forbliver en skraldespand for jeg ved ikke hvilke typer indtil, at man får lavet en regel om, at man kun kan skrive og får offentliggjort et indlæg under sig eget navn.

 39. Af Niels Lemche

  -

  J. Hassan HA NS EN, du er dog bare en lille stakkel. Kunne du ikke holde dig langt væk, når du ikke har noget at tilføre debatten? Er der så kedeligt ude i lejren, at du absolut skal råbe op?

  Det er klart, at Berlingerens blog forbliver en skraldespand for jeg ved ikke hvilke typer indtil, at man får lavet en regel om, at man kun kan skrive og får offentliggjort et indlæg under sig eget navn.

 40. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Der er noget helt andet og fundamentalt i denne diskussion om at bære sin fair del af byrden.
  I en brøk (som 2%) er det ikke helt nok at se på tælleren, man skal også tage nævneren i betragtning!
  For nu at være fair, så skal det også siges, at Tyskland har forsynet sine Nato-partnere med absolut prima våben fra sine depoter. Nogle af dem skal fikses lidt op. De baltiske lande ville ikke være, hvor de er i dag, hvis det ikke var fordi vi andre (og beskedenheden forbyder mig at fremhæve Danmark) havde hjulpet til selvhjælp på en konstruktiv måde.
  Tag bare de CV90 chassis’er som Norge har givet Estland, hvor de vil installere 120 mm morter på. Esterne bemærkede – uopfordret – hvilken pragtfuld tilstand de køretøjer var i – og de havde kun kostet dem transporten.

  Dernæst er der tale om, at javel! Danmark skal bære sin fair del af byrden! Jo, tak!
  Men, hvad omfatter denne fair del?
  Selvfølgelig skal Danmark spille en større rolle i Nordatlanten og Østersøen – ingen tvivl om det; men det skyldes udelukkende, at vi er dem, der er i stand til at gøre det.

  Hvis der udelukkende er tale om, at det er marketing for amerikanske våbenproducenter, så er vi nok selv i stand til at finde mere hensigtmæssige løsninger på mange problemer, som er en del billigere.

  Når man følger lidt med i tænketanks-diskussionerne, så er det helt klart, at der mest opmærksomhed rettet mod USA og Storbritannien (med en enkelt nordmand smidt ind som gidsel) – fair nok: men som denne nordmand gør opmærksom på: Det går ikke uden Danmark (og vi gør også opmærksom på Norges vitale betydning). Det behøver ikke at koste en bondegård i Kansas, men det KRÆVER, at man ved, hvad man foretager sig. Det gør hverken briter eller amerikanere – ikke i de farvande. Tilsvarende i Østersøen: Hangarskibe er værdiløse i Østersøen!

  Lad os få en rimelig diskussion over Atlanten om, hvad opgaven går ud på – i det hele taget! Dernæst, hvem, der skal løse hvilke dele af den opgave.
  Jeg har flere gange påpeget, at det er måske nok muligt, at USA kan komme Europa til hjælp – uden Europas hjælp; men det bliver prohibitivt dyrt!
  Sagen er, at med et fornuftigt samarbejde, så kan USA nå sine sikkerhedsmæssige mål langt, langt billigere.

 41. Af Helge Nørager

  -

  Erdogan har på få mdr. gennemgået en forunderlig udvikling.
  Det har Putin også.
  Fortiden og MIG nedskydning er glemt, to nye perlevenner er på banen.

  Og nu en teori.
  Wilders elsker Putin.
  Wilders får lige lidt slutspurts hjælp af Erdogan med lidt hjælp som gavner Erdogan og Wilders.
  Desto mere gang i gaden, og Wilders siger hvad sagde jeg.
  Erdogan kan hævde han undertrykkes, og Putin skriger af grin.

  Det eneste i dag som er stabilt og sikkert er at politiske fjender udskiftes af magtgale efter behov, årstid og valgkampe.

  Er de forvirret så, vent til næste episode af Fransk præsident valg.
  .
  God søndag alle.

 42. Af Thomas Borgsmidt

  -

  I håbet om at bringe diskussionen op på et let mere teknisk kvalificeret plan:

  http://www.youtube.com/watch?v=UcxOhUBm2_U

  Her nytter det politiske skrigeri om 2% ingenting. Det tager tid at genopbygge en styrke – ikke bare penge. Man kan sagtens bruge løs af penge på f.eks. værnepligtige; men det er rent spild og utroværdig symbolpolitik.

  Man skal også lige holde sig for øje, hvad et fornuftigt forsvarsforlig betyder: Nemlig at en planlægning kan gennemføres uden, at alt og alle skal smide værktøjet, fordi der nu lige pludselig ikke er penge til det.

  Som Uffe også har påpeget: Den skade som republikanernes manglende vilje til at stemme for en finanslov – og i øvrigt en uhensigtmæssig budgetprocedure for forsvarsbevillinger i USA – f.eks. kommer der et Iraq, så skal omkostningerne hertil tages af den bestående bevilling. Det betyder naturligvis at andet må nedprioriteres.

  Her har republikanerne et meget stort ansvar for deres “sequestration”. Under Estrup herhjemme havde vi kaldt det “visnepolitik”. Om ikke andet, så giver det et betydeligt efterslæb, som USA så udpræget slås med i øjeblikket. Det er sådan, at end ikke beredskabet er kommet helt på plads endnu!
  Vedligehold/anskaffelse af reservedele mm. er blevet forsømt. Det svider altså på et eller andet tidspunkt.

  Det hjælper så ikke, at en golfbane og bordelentreprenør som Trump er blevet præsident. Han har vitterlig ikke begreb skabt om, hvad han foretager sig. Man kan så vræle så stupidt man vil mod “de gamle” politikere; men der er altså mere ved politik end twitter og viften med armene.
  At Trump så nok også er korrupt – det hjælper selvfølgelig ikke på det!

 43. Af Niels Lemche

  -

  TB, men ved Trump det ikke selv, når man tænker på de der tre firstjernede, han har samlet, og den trestjernede han har som sikkerhedsrådgiver. Der sidder ganske gode folk omkring ham på afgørende poster. Så kan han jo klovne videre, som det behager ham. Det svarer mest til, hvis man havde valgt Jakob Haugaard for 25 år siden til statsminister.

  Han har garanteret sagt til disse ‘höjdere’: Gør det, der skal til. I har frie hænder, og forsikret dem, at de får fred, fordi han selv tager al røgen.

 44. Af Niels Lemche

  -

  TB, men ved Trump det ikke selv, når man tænker på de der tre firstjernede, han har samlet, og den trestjernede han har som sikkerhedsrådgiver. Der sidder ganske gode folk omkring ham på afgørende poster. Så kan han jo klovne videre, som det behager ham. Det svarer mest til, hvis man havde valgt Jakob Haugaard for 25 år siden til statsminister.

  Han har garanteret sagt til disse ‘höjdere’: Gør det, der skal til. I har frie hænder, og forsikret dem, at de får fred, fordi han selv tager al røgen.

 45. Af Maria Due

  -

  Indlæg i filter.

 46. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det er uretfærdigt mod Jacob Haugaard: Haugaard har om ikke andet så en proportionssans og jordbundenhed, der kender sin egen begrænsning.

  Det egentlige problem med Trump er, at han har et totalt inkompetent slæng omkring sig, der ikke har nogen opfattelse af, hvad de roder med.
  Man har helt klart prioriteret udenrigs- og sikkerhedspolitikken som nr. 1 og skal have den til at hænge sammen.
  Det giver så nogle andre problemer, fordi de generaler er ikke politikere, der kan lave de handler, der skal til. Erfaringsmæssigt tromler amerikanske generaler frem med deres reglementsforeskrevne løsning – den er sjældent den smarteste måde at gøre tingene på.

  Den nuværende situation er ikke den bedste at tage en debat i! På den ene side har vi et inkompetent, forkælet barn som Trump – på vores har vi nogle perfide landsforræderiske banksvin i DF, som skal have nogle på lampen og lære at opføre sig ordentligt og gøre som der bliver sagt.
  Der hvor vi kan komme fremad er, at få lavet nogle af de ting, som vi véd skal gennemføres alligevel. Vi skal have uddannet nogle flere folk – og det må vi så gøre..

 47. Af Niels Lemche

  -

  TB, der forlyder nu, at han har en temmelig barsk og erfaren vicepræsident, just in case, at han bliver smit ud af embedet. Og så har jeg stadig fidus til Mattis lige nu, hvor det gælder om at forklare den lille mand ovre i øst, hvor skabet står.

  Men vi får se, men sikke en verden med inkompetente svindlere overalt — bortset fra Frau Mutti — og så ham kopien af den lille tapeserer med moustachen. Tænk, at EU ikke kan stille en mere kvalificeret person en den luxemburgske fidusmager. Og hvad med den hysteriske rejekælling i London? Hun ender med at få opløst unionen. Man har mest lyst til at lukke sig inde med god musik og gode bøger.

 48. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det er der den ligger med Mike Pence. Iht. 25. tilføjelse til forfatningen, så kan vicepræsidenten med et flertal af de af senatet godkendte ministre træde til, hvis præsidenten er ude af stand til at varetage sit embede for kortere eller længere tid. Det har været brugt en gang under Reagans tarmoperation.

  Betingelserne er ikke særlig klare – med vilje – for at undgå en Nixon-situation. Kongressens rolle er nu at få renset ud i Trumps lydige og villig instrumenter – og få nogle ind, der ved, hvad de taler om.

  Men verden er såmænd ikke værre end den plejer at være. Man bliver aldrig populær på at fortælle sandheden: Der er ikke flere bolsjer i posen – og slet ikke til Jer!

  Det er med den offentlige sektor: Man har brugt til at anbringe nogle, der ikke duede. Den sociale sektor er bygget op af hensyn til de ansatte – ikke klienterne. Der er tale om skjult arbejdsløshed.

 49. Af Maria Due

  -

  Mit indefrosne indlæg handler også om noget, der er betænkeligt tæt på forræderi. Som forholdene er nu, er det ansvarsløst med alle de løgne og overdrivelser, og det er nemt at argumentere for, at det, der driver dem, først og fremmest er forfængelighed.

  Har noteret mig, at vore to hyppigt brugte Deadline “eksperter” Mehmet Necef og Khader mener, at Erdogan bør kunne holde valgmøder i Europa. Hvis man er overrasket over det, vil jeg mene, at man har et problem med voksværk.

 50. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Lemche
  Ingen er i tvivl om, at du er ved din stærkt begrænsede fornufts fulde brug, og det er netop det, der er problemet. Du bruger den smule, du har men er ikke klar over dine egne begrænsninger. De er ellers iøjnefaldende.

  Du er en fornem repræsentant for en gruppe mennesker, der med et begrænset intellektuelt udstyr tilegner sig en længerevarende uddannelse, som man ikke evner at bruge til noget fornuftigt.

  Derfor boltrer du dig i disse spalter. Her er kravene ikke større end, at du kan være med, eller du tror. at du er med. Små hjerner med store uddannelserne er katastrofale. Vi har set det mange gange, men så længe du holder dig til bloggen her, er skaderne begrænsede.

Kommentarer er lukket.