“Europas Time” på Balkan

Af Uffe Ellemann 265

Europa svigtede i 90’erne, da Jugoslavien blev slidt i stykker af en blodig borgerkrig. Vi andre havde så meget andet at se til, at vi helt glemte at holde øje med, hvad der skete på Balkan.

Er historien ved at gentage sig?

Den seneste udvikling burde give anledning til dyb bekymring i resten af Europa – men vi er så optagne af Putin, Trump, Erdogan, Wilders, Brexit og andre plager, at der tilsyneladende ikke rigtig er plads til at registrere Balkans problemer. Men der er en særlig grund til at gøre det nu, for Rusland har denne gang en meget større finger med i spillet, end sidst. Putins appetit er skærpet i Ukraine og Syrien. Nu frister mulighederne for at skabe problemer for Vesten på Balkan.

Her er et par nylige begivenheder, som burde have fået plads på avisforsiderne i resten af Europa og i USA:

I Montenegro var der for nogle måneder siden et kupforsøg, som tilsyneladende indebar attenplaner mod landets vestligt orienterede præsident. Det var formodningen, at det var serbiske nationalister som stod bag. Nu viser det sig, at russiske sikkerhedstjenester deltog aktivt – med det klare formål at spænde ben for Montenegros forestående medlemskab af NATO.

I Serbien er et tog sendt afsted mod Kosovos grænse med store plakater, der på mange forskellige sprog bekendtgjorde: ”Kosovo er Serbien”. Toget kom fra Rusland, og blev stoppet på grænsen. Det førte til skarpe meningsudvekslinger mellem præsidenterne i Kosovo og Serbien – og manende “advarsler” fra den russiske udenrigsminister. Der tales om, at militante serbere med russisk støtte pønsede på at lave en ”Operation Krim” i det nordlige Kosovo omkring Mitrovice, hvor der bor 50.000 etniske serbere.

I Makedonien blander Rusland sig i en meget farlig politisk konflikt mellem de ledende politikere. Og i Bosnien har lederen af de bosniske serbere, Milorad Dodik, krævet løsrivelse og selvstændighed for delstaten Republika Srbska. Russerne støtter Dodik. Den amerikanske regering har pålagt Dodik sanktioner, og har advaret om, at der er risiko for en ny voldelig konflikt i Bosnien, efter at serberne med Dodik i spidsen har brudt de regler, der blev fastlagt i Dayton-aftalerne, som i 1995 standsede den blodige borgerkrig.

Europæerne synes næsten ikke at have ænset, hvad der foregår…

Så er det tankerne vender tilbage til dengang for over 25 år siden, da vi heller ikke ænsede, hvad der var ved at ske: I juni 1991 var der udenrigsministermøde i Berlin i CSCE (konferencen om sikkerhed og samarbejde i Europa), hvor 35 europæiske og nordamerikanske lande sammen med Sovjetunionen sad og glædede os over alle de fremskridt, der var sket. I vores afsluttende erklæring var der ikke ét ord om Jugoslavien. I et bilag var der dog en henvisning til den orientering, Jugoslaviens udenrigsminister Loncar havde givet – og der stod: ”Ministrene udtrykte deres venskabelige bekymring og deres støtte til Jugoslaviens demokratiske udvikling, enhed og territoriale integritet…” – og vi opfordrede alle parter til at fortsætte det gode arbejde med at sikre en fredelig løsning på de uoverensstemmelser, der var.

Præcis en uge senere gik den jugoslaviske forbundshær (domineret af Serbien) ind i Slovenien. Borgerkrigen var en realitet.

Til vores undskyldning fremføres gerne, at der var så mange andre ting, som fyldte vores dagsorden: Murens fald, den første Golfkrig, tysk genforening, indførelse af demokrati i Øst- og Centraleuropa osv. osv. Der var ikke overskud til at gabe over mere.

Ganske som i dag.

Senere i sommeren 1991 sendte EF (som endnu ikke var blevet til EU) en såkaldt trojka af udenrigsministre til Jugoslavien. Det var Luxembourgs udenrigsministre sammen med kollegerne fra Holland og Italien. De mødtes med alle lederne af de delstater, der siden skulle blive til selvstændige nationer – og alle lovede højt og helligt, at de nok skulle opføre sig ordentligt. Det var de besøgende udenrigsministre rigtigt glade for at høre – så glade, at delegationslederen, Luxembourgs udenrigsminister Jacques Poos, ved det afsluttende pressemøde i Beograd sagde de berømte ord, som siden kom til at plage og nage ham: ”Dette er Europas time, ikke amerikanernes!”

Og så gik krigen for alvor i gang, og blev først stoppet med en massiv amerikansk indsats, som gennemtvang våbenhvile og fredsaftalen i Dayton – efter at over 100.000 mennesker var dræbt alene i Bosnien, og mange var flygtet ud af landet.

Men Dayton-aftalen var ikke fuldkommen – og skal den håndhæves, kræves der en solid indsats udefra for at holde parterne fast på de indgåede forpligtelser.

Amerikanernes interesse kan risikere at blive alvorligt svækket med Trump i Det Hvide Hus – og europæernes interesse for at gribe ind er svækket i takt med at interne problemer i EU har slukket håbet om de udvidelser, der var stillet Balkan-landene i udsigt. Makedonien er en særlig sag, for her har grækerne i alle årene fået lov til at spænde ben for at lukke det plagede land ind i de vestlige samarbejdsorganer.

Det er farligt, hvad der sker lige nu.

Derfor må EU’s ledere tage problemerne alvorligt – og engagere sig i udviklingen på Balkan. EU har meget mere at tilbyde end Rusland. Og meget mere at tabe, hvis der igen udbryder blodige konflikter. Denne gang SKAL det være ”Europas time”!

265 kommentarer RSS

 1. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Ingen tvivl om, at jeg går ind for dødsstraf. Det er så bare ikke praktisk gennemførligt. Derfor må man anvende andre metoder:

  Banksvin har det med at hænge sig i sommerhuset og hoppe ud fra broer og lignende.

  Det gør landsforrædere og skolelærere ikke. Derfor må det den opgave overlades til Putins udpegede at give diverse “personligheder” i Dansk Folkeparti deres bekomst.

  Tror Du virkelig ikke, at Putin er sur over, at Tulletåben har “bøffet” ham personligt for en milliard EUR?? Det tror jeg – Putin har for vane, at slå folk ihjel for langt, langt mindre. Jeg ville ikke forny et abonnementskort til Metroen, hvis jeg var ham – kunne komme ud for en paraply med ricin i?

  Skolelærere og narkohandlende terrorister er en anden sag igen. Her har de erkendt kriminelle en tendens til at blive voldelige, når de tror, at deres “venner” stikker dem til politiet. Om de gør det eller ej, det er lige meget.
  Læg mærke til, hvordan den små spruthysteriske Johanne og indavlskonsulent Pernille Skipper er blevet MEGET stille. De skal nok blive udsat for grov vold – endog meget grov.

  Der er jo slet ikke brug for noget “retssystem” – døden skal nok komme til dem på ubehagelig vis.

 2. Af J Nielsen

  -

  ” så længe, der er fred, er der ikke tale om landsforræderi.”

  Fredstid eller ej, du kan igen og igen se blodtørsten demonstreret hos din meningsfælle. Som du åbenlyst bakker op.

  Og stadig, larmende tavshed. Politikerne kan trods alt svinge sig op til “ingen kommentarer”. Hvis der er nogen der sidder og gemmer sig, så er det dig selv.

  Kom dog ud af busken. Hvad mener du om den opførsel, som er langt mere ødelæggende for samtalen end korte navne, og som fortsætter i en lind strøm. Du er jo ellers ikke sen til at sætte andre på plads, når du mener de træder ved siden af. Hvorfor agerer du som heppekor for den slags afskyeligheder?

  Kloaksnak. Enten er man for eller imod. Jeg er imod, og du er …. for, hvis det passer i dit kram.

  Bevis at jeg tager fejl.

 3. Af Niels Peter Lemche

  -

  J NIELSEN, hvorfor skulle jeg svare dig, så længe du bare er et anonymt NN? Det er lige før, jeg ville tilføje: Skolelærer!

 4. Af Bjørn Sørensen

  -

  Eftersom Donald Trump er den nye leder af den frie verden, er det på tide at man forstår hvad han siger og hvordan han handler.

  “One thing we can depend upon, that we saw yesterday: Donald Trump says what he wants,” Nikolaus Blome, deputy editor of Bild, wrote in its online edition. “He has predictable political interests. What he doesn’t have is a predictable way to pursue them.”

  Donald Trump er en streetmart gadedreng som har lært jungleloven the hard way, han har overlevet i byggebranchen, denne risikofyldte branche, som har mange forulykkede skæbner.
  En branche hvor man skal forhandle med mange interessegrupper og politikere for at gennemføre noget.
  Så når folk siger at han ingen politisk erfaring har, så er det nærmere dem selv der mangler kendskab til den virkelige verden.

  Om det lykkes Donald Trump at bryde det militær industrielle magtmonopol, som har vist sig at være årsagen til mange håbløse militærinterventioner, er hans største udfordring.
  Samtidigt med at 90 mil amerikanere længe har håbet på et ordentligt job.
  Donald Trump er i besiddelse af almindelig sund fornuft, hvilket længe har været en mangelvare blandt vores idealistiske politikere, som i deres had til ham vil gøre alt for at spænde ben for ham.
  Vi ved jo at sandheden er ilde hørt. Ja det gør ondt at blive konfronteret med virkeligheden, hvorfor livsløgnen har været så udbredt.
  Hjalmer i “ViIdanden”, skød sig en kugle for panden da han blev konfronteret med virkeligheden.

  Ja da, For the times, they are a-changin’, som Bob Dylan sang i 1963.
  Historien gentager sig.

 5. Af Niels Peter Lemche

  -

  BJØRN SØRENSEN , kan han skaffe halvdelen af dem et job, bliver han genvalgt med akklamation. Kan han ikke, hænger de ham i det nærmeste træ ved Det Hvide Hus. Det er faktisk ret enkelt.

 6. Af j nielsen

  -

  “hvorfor skulle jeg svare dig, så længe du bare er et anonymt NN”

  Kattelemmen, med andre ord. Jeg tænkte nok du ville finde den.

  Tja, alt muligt andet vil du jo godt svare på og diskutere, så til hverdag er det ikke noget problem. Det er kun når skoen trykker, og det bliver lidt svært at få argumenterne til at hænge sammen. Så kommer piveriet frem, a la: “jeg kan forresten ikke google dig så vi stopper her”. Timeout. Smart fidus.

  Og du har stadig selv leveret begrundelsen for ikke at udlevere personlige oplysninger. Her er smaskfuldt af russiske agenter. Har du allerede glemt det? Eller er det også bare fis?

  Din Mr. Hyde udgave er en grund mere. Du kan jo se hvor splittergal han er. Skulle jeg fortælle ham hvor min adresse bor? Det tror jeg ikke.

  Og her har vi en mulig begrundelse. Du har fortalt ham for meget, og tør ikke andet end at holde dig rigtigt gode venner. Det ville jeg kunne forstå. Man har jo familie og alting.

  Men det er gætværk, og som sagerne står jeg kan bare konstatere, at når det gælder kloaksnak, så er du for. Så længe det passer i dit kram. Du ynder at kritiserer andre for det du selv bakker op om. Det er ikke hæderligt.

  Og foreholdt den situation sidder du og gemmer dig, det bedste du har lært.

  Den form for dobbeltmoral har jeg meget lidt respekt for.

 7. Af Hans Jensen

  -

  Han minder mig om min studietid, hvor lærerne også var eksperter i at intrigere. Måske en reaktion på et støvet liv i små støvede celler.

 8. Af Bjørn Sørensen

  -

  @Niels Peter Lemche

  Jeg tror ikke amerikanerne forventer at han har egenskaber som Baron von Munchausen.
  Men han er den første til at ville gøre noget ved problemet.
  Den teknologiske udvikling er skyld i 80% af nedlæggelsen af arbejdspladser. Kun 20% skyldes udflagning.
  Nye industrier kræver bedre uddannet arbejdskraft. Derfor diskuterede man med tyskerne, under Merkels besøg, om at indføre uddannelsesinstitutioner som dem man har i Tyskland som uddanner håndværkere og mellemteknikere.
  Vi har selv 800,000 ledige som forventes blive forøget med yderligere 700,000 med digitaliseringen.
  Overalt i den vestlige verden er der mangel på kvalificeret arbejdskraft, samtidigt at der bliver flere ledige. I DK koster det 140 mia. kroner i understøttelse om året. I USA er udgifter til food stamps den største post.

 9. Af Niels Lemche

  -

  BJØRN SØRENSEN, helt enig i det hele. Vi skulle måske her i Europa se at komme lidt længere end Pisa. Det bliver en kæmpe omskolingsopgave, og se, det har man været igennem før, f.eks. da industialiseringen startede for 250 år siden.

  Hvad så med indvandringen? Egentlig ikke så stort et problem, hvis man tænker sig om: De nyankomne får besked på, at senest om tre år må I klare jer selv. Kan I ikke, så er det hjem med jer med næste båd/fly/tog. der vil være store udgifter i tre år, derefter skulle indtægter og udgifter nærme sig hinanden.

 10. Af Hans Jensen

  -

  Glem det. Det vil aldrig kunne gennemføres, Det halve Afrika og Mellemøsten vil strømme til, og medierne, FN,EU, hele venstrefløjen, Europarådet, EU-domstolen, samtlige indvandringerforeninger og værst af alt FACEBOOK OG TWITTER vil ikke tillade det. Shitstorme vil rase værre end helvede, og alle medier vil bringe billeder af grædende børn, der skal rives bort fra deres højt elskede børnehaver og skoler og kammerater og risikerer at blive slået ihjel i hjemlandet.

 11. Af Tonny Lemqvist

  -

  Kan være 100 % enig i det hændelsesforløb UEF skitserer i denne blog. Er man i tvivl om Mr. Putin’s ønsker på dennne jord, da bør alle de som er i tvivl læse Masha Gessen : The true face of Putin. Denne beskriver forløbet fra starten af hans “karriere” og op til forskellige “kriser”, som gjorde han er hvor han er idag.

 12. Af Tonny Lemqvist

  -

  Kan være 100 % enig i det hændelsesforløb UEJ skitserer i denne blog. Er man i tvivl om Mr. Putin’s ønsker på dennne jord, da bør alle de som er i tvivl læse Masha Gessen : The true face of Putin. Denne beskriver forløbet fra starten af hans “karriere” og op til forskellige “kriser”, som gjorde han er hvor han er idag.

 13. Af Rune Jensen

  -

  NIELS LEMCHE – 19. MARTS 2017 21:05

  “Hvad så med indvandringen? Egentlig ikke så stort et problem, hvis man tænker sig om:”

  Ikke noget problem… Nej, sig det til Sverige. Sig det til Canada. Begge er under en transformation fra demokrati imod shariah lov.

  Sig det til Tyskland, hvor en fascistisk/nazistisk crackpot vil gøre alt i verden for at udslette den tyske kultur og erstatte den med islamisk lov.

  Jeg kan simpelthen ikke få ind i hovedet, hvordan i ikke kan se noget problem.

  Vi er 5-10 år baghefter Sverige i politisk korrekthed.

  Politisk korrekthed betyder censur på ALT, som ikke er positivt overfor islam.

  Så om 5-10 år vil du få samme tilstande som Sverige og Canada har nu, og du vil IKKE få lov at opponere imod det.

  Det er IKKE racisme at kritisere islam.

  islam er IKKE en race. Det er et sæt af ganske modbydelige idéer på samme måde som mange andre frame works for diktatur er et sæt af modbydelige idéer.

  I nægter at se realiteterne, håber det går væk, hvis i bare ikke taler om det. Fuldstændigt som folk gjorde i Sverige.

  Der er ingen indvandrere som bliver sendt tilbage. De får til gengæld ca. halvanden gange så mange børn som os. Du kan jo kigge på statistikkerne, hvis du mener dette fakta er racistisk.

  Dette er folk fra en fremmed kultur, hvor det at lave grin med muhammad giver dødsstraf. Og det er fra regioner, hvor den generelle opfattelse er, at kristne og jøder og i SÆRDELESHED atheidster skal dræbes.

  Jeg synes det kræver mere end bare en affejning med “ikke et problem”.

 14. Af Niels Peter Lemche

  -

  RUNE JENSEN , gå nu ud i skoven og hyl til månen sammen med dine. Du troede vist, at du skulle have dit sidste ord.

  “Skolelærer”!

 15. Af Jan Andersen

  -

  Det er ikke Europas time på Balkan, med Vesteuropas time i Vesteuropa.

  Vesteuropa er langsomt ved at overgå til en “basar”, det drejer sig især om Belgien, Holland, Frankrig, Belgien, Sverige og for Danmark Ørestadsregionen inkl København.

  Vi ser på på alle planer, hvor innovation, teknologi, virksomheder flytter ud af Vesteuropa – hvor væksten og innovationen sker i Østeuropa. Østeuropa begynder at vende sig mod øst, i et pest eller kolera scenarie vælger man Rusland som nu står som den “frie verdens leder”.

  Vesteuropa er ikke længere en del af “den frie verden”, er ikke længere en demokratisk region, og bliver for hvert årti mindre demokratisk, for til sidst at ende i en basar – hvor EU idag står for den ny-fascistiske epoke i Vesteuropa, som glidenede bliver erstatet af en basar med helt anden styreform en den vi kender idag.

  Heldigvis ser det ud til UK kommer ud af dette i tide, de Østeuropæiske lande har allerede set det komme, og bygger et nyt hjerntæppe med vest, vender sig mod øst, tilbage står en lille håndfuld lande som vil udgøre barasens kærne, med Spanien og Italien lidt i udkanten af basaren.

Kommentarer er lukket.