USA taber global indflydelse

Af Uffe Ellemann 278

Man må indrømme præsident Trump, at der engang imellem er en vis indre logik i hans udspil. Når han ønsker dramatiske beskæringer i den amerikanske udenrigstjeneste, er det kun logisk, at han samtidig foreslår massive stigninger i forsvarsudgifterne. For med en svækket udenrigstjeneste vokser risikoen for, at problemer vokser til konflikter, der kræver militær indsats.

Det er denne sammenhæng, som ligger bag en alvorlig advarsel fra den tidligere øverstkommanderende i NATO, admiral James Stavridis,i det nye nummer af TIME Magazine. Han peger på, at det amerikanske udenrigsministerium – State Department – er en livsvigtig del af den nationale sikkerhed – og at det er ved at være uhyggeligt svækket.

Admiral Stavridis minder om, at USA’s globale indflydelse bygger på ”de tre D’er”: Defense, Diplomacy og Development. Det første D er ”hard power” gennem et stærkt militær – de sidste to D’er er ”soft power”: diplomati og udviklingsbistand. De tre hænger sammen – men i Trumps udspil skæres der voldsomt på ”soft power”, som i forvejen fylder meget mindre i budgetterne end det første D.

Det falder især i øjnene, at Trump – med sine ideologer i Det Hvide Hus – er godt i gang med at sønderlemme State Department. Der er udnævnt en ny udenrigsminister, som er uden erfaring på området – forretningsmanden Rex Tillerson – og det er tydeligt, at han helt bevidst er holdt borte fra den indercirkel, som fastlægger USA’s kurs. Hertil kommer, at han ikke får lov til selv at bestemme, hvem der skal sidde i hans hold af seniordiplomater.

En historie, som høres blandt amerikanske diplomater, fortæller om Tillersons første dag i ”Foggy Bottom”, som er hovedkvarteret for State Department. På 7. sal, hvor ministeren og seniorstaben har deres kontorer, var der gabende tomt. Det Hvide Hus havde fyret alle, fra viceministre til kontorister. Så kunne Tillerson begynde på en frisk, men udsat for ustandselige benspænd fra Trumps inderkreds i Det Hvide Hus. Indtil nu har Tillerson kun sat navn på 6 ud af de i alt 119 ledige poster, som kræver senatets godkendelse.

Det mærkes naturligvis ude i verden, at State Department er alvorligt svækket – og det mærkes også, at Trump generelt har store vanskeligheder med at få toppen i sin administration på plads. Trump beklager sig naturligvis over, at Demokraterne forsinker godkendelserne af hans kandidater i Senatet – det ligger tydeligvis i mandens natur, at det altid er “de andres” skyld – men han har endnu kun sat navn på en tiendedel af de 5-600 poster, som kræver godkendelse. Så hans klagesang klinger hult.

Når der på den måde opstår et vakuum, er der naturligvis andre, som rykker ind.

Det ser man i Asien, hvor Kina har travlt med at fylde den plads ud, som USA har siddet på. Kinas præsident Xi mødte frem på årets Davos-møde for at tale smukt om frihandel og markedsøkonomi – og en række af USA’s traditionelle allierede i Asien er i fuld gang med at indrette sig på en ny situation, hvor USA trækker sig ud af den frihandelsaftale, Obama havde forhandlet på plads, og Kina erklærer sig parat til at indgå andre aftaler. De har mere eller mindre opgivet amerikanerne.

Den luksus kan vi ikke tillade os i Europa. Men her er der også gang i overvejelserne om, hvem der egentlig er den mest pålidelige leder i forsvaret af de værdier, vi bygger vore liberale demokratier på. Kina er det af gode grunde ikke. Men hvis vi ikke kan regne med USA som før, må europæerne jo selv mande sig op til at gøre en større indsats – både når det gælder frihandel og forsvar og når det gælder de andre D’er, diplomati og udviklingsbistand. Det er måske det mest positive, man kan sige om Trump, at han sætter gang i den slags overvejelser.

Forløbet af forbundskansler Merkels besøg i Washington understreger, at europæerne må finde sammen. Det fremgik klart, at Trump ikke aner, hvordan handelsforhandlinger foregår – han troede tydeligvis, at USA og Tyskland forhandler bilateralt, og er ikke klar over EU’s rolle. Han er formentlig også ligeglad, eftersom han tidligere har betegnet EU som et skalkeskjul for at svække USA’s interesser på verdensmarkedet.

Jeg bed mærke i kropssproget ved det akavede pressemøde efter deres samtaler – og sammenlignede det med et tidligere møde i det ovale værelse.

Da den japanske statsminister Abe var på besøg for nogle uger siden, og fotograferne råbte på det traditionelle håndtryk, greb Trump fat i den stakkels japaners arm med et greb, som fik sveden frem på Abes pande. Da han endelig fik sig gjort fri, vendte han sig bort med et chokeret og lidende udtryk i ansigtet. Find det selv på You Tube. Det er kostelig underholdning.

Da fotograferne ville have et håndtryk mellem Trump og Merkel, lod han, som om han ikke hørte det. Da hun lidt genert, som det nu er hendes stil, begyndte at række hånden frem, reagerede han ved at se bort og tromme med fingrene på benet. Så hun måtte trække sig tilbage i lænestolen.

Manden er en tølper. Det vidste vi godt. Men når han sidder i Reagans gamle lænestol i det ovale værelse, kan han i det mindste lade som om han fatter sit embedes betydning. Det magter han åbenbart ikke, eller også er der et eller andet budskab han ønsker at aflevere. Begge dele er lige skidt for europæerne.

278 kommentarer RSS

 1. Af Jan Andersen

  -

  Et dejavu fra 1939, hvor nu igen USA, England og Rusland udskiller sig og går imod nazi Tyskland. Andre lande vil følge efter, sikkert i samme orden som under 2. verdenskrig. Det er vel et spørgsmål om tide før Frankrig falder fra, og går sammen med de nye “allierede”.

  Uffe E befinder sig stadig i tænke-tanks-bobblen, i koldkrigstiden, medens verden forandrer sig udenfor. Han er idag en gammel mand der ikke er fulgt med tiden, og ikke ser hvad der sker i verden. Forstår ikke hvorfor Berlingske bliver ved med at bringe hans indlæg.

  UK´s brexit og Trumps nye handlestrategi kommer til at vende op og ned på de nuværende magtstrukturer, Commonweath udgør 52 lande, og er større end Europa, og alligevel prøver Tyskland at køre rundt med UK og banke dem på plads – sammen med USA kan de vel blive en helt ny konstallation, og give EU baghjul.

 2. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Thøgersen:

  Du har så meget ret i, at meget afhænger af for demokraterne, om republikanerne fortsætter med at sprænge sig selv i luften.

  Det andet er, at meget af problemstillingen går tilbage til indefrysningen af budgettet under “sequestation” – dvs. manglende godkendelse af finanslovens udgiftsside. Det var en republikansk reaktion mod sundhedsreformen.
  Det var et problem Uffe pegede på i sin tid.

  Samme sequestration har også ramt internationalt: Mange af anskaffelsesprogrammerne blev ramt. Det gjorde så, at produktionen ikke kunne forløbe som det var aftalt.
  Vi har her hjemme mærket det, fordi vi havde anskaffelsen af jagerfly – som nu giver sig udslag i, at Boeing vil sagsøge Danmark – jeg er ikke helt klar over for hvad.
  Sagen er jo, at de F/A-18 fly som blev tilbudt egentlig var tiltænkt flåden, der pensionerer C/D – modellerne til fordel for E/F modellerne (der reelt ikke har så meget med hinanden at gøre). Dernæst gav det et fordelingsproblem om, hvem af de allierede, der skulle have først af F-35 – og det var en anden produktmix end den planlagte produktion.

  I den proces var republikanerne afgjort skadevoldende.

 3. Af Jan Petersen

  -

  Hvordan har i øvrigt nogen forestillet sig, US udenrigspolitik genoprettet i et snuptag – efter selvdestruktionen 9/11, senere ulovlig iscenesat WMD krig mod Irak og en række senere iscenesatte false flags? Hvis Trump kan løse dét mess, OK hatten af for det!

 4. Af Niels Larsen

  -

  Uffe Ellemann skriver: “….det ligger tydeligvis i mandens [Trump] natur, at det altid er “de andres” skyld”

  Er det ikke præcis sådan, EU-politikerne og de øvrige sanktionsfortalere mener om Putin?

  På trods af at det var EUs fedtspilleri, som førte til krigen i Ukraine.

 5. Af Carl-Erik Pedersen

  -

  U.S.A. Er med sin nye president, blevet en verdensomspændende vittighed!
  Så det er nu kun et spørgsmål om tid, før han bliver sparket ud af Det hvide hus!
  Trump er en tølper, og aldrig har U.S.A. haft en så uegnet president!
  SÅ DE ER UFATTELIGT AT HAN STADIGVÆK ER PRESIDENT!
  Det er lige før at man ønsker Bush tilbage!
  Mvh.

 6. Af Maria Due

  -

  “På trods af at det var EUs fedtspilleri, som førte til krigen i Ukraine.”

  Niels Larsen. Det tør jeg ikke udtale mig om, men det var EU’s fedtspilleri og forbløffende mangel på politisk fingerspidsfornemmelse, der førte til Brexit. Man mere end aner, at gammelt nag blev luftet ved den lejlighed, og det har givet et kolossalt bagslag.

 7. Af Hans Peder Pedersen

  -

  Det demokratiske valg af Trump viser vel mest tydeligt, at de såkaldte “sociale medier” har tilkæmpet sig en stærk platform i forhold til gammelmediernes propaganda for den etablerede elite. Det destabiliserer naturligvis på den korte bane, men er vel ikke nødvendigvis af det onde. Jeg havde som Venstremand egentlig forventet at Ellemann, havde mere format end at dømme på ligegyldige process symbolik. Det viser sig efterhånden i flere sammenhænge, at Trumps ønske om mere fair ness i forhold til den barnepige rolle USA har udfyldt i forhold til vestlige værdier, er rimelig. Obama fik stor opbakning til at holde taler om forandringer, som han ikke levrede. Trump er så valgt til at handle på at levere forandringer, der tjener det land der har valgt ham.

 8. Af Anders Munch

  -

  “Det er den mandlige udgave af Sarah Palin der er blevet præsident.” J Nielsen
  Så er det da en smule underligt at hun ikke blev tilbudt en stilling. Er det ikke? Især når hun støttede ham i valgkampen og derefter angreb ham fordi hun ikke blev tilbudt nogen stilling. Men simpelthen den mandlige udgave.

  “Vi kommer til at se flere absurde situationer. Manglende håndtryk, som var han prædikant i en eller anden rabiat kvindeforagtende religion, er kun begyndelsen.” J Nielsen
  Inden 2020 er ovre Johanne.
  http://1.vgc.no/drpublish/images/article/2014/11/13/23335554/1/990/2319769.jpg

 9. Af Niels Larsen

  -

  Maria Due

  Jeg giver dig helt ret. EU mangler ikke blot folkelig opbakning; det savner også politikere, som evner at se ud over egen lille snævre horisont – og som glemmer at stikke fingeren i jorden for at se, hvad befolkningerne ønsker (glemsomheden skyldes, at de er totalt ligeglade med pøbelens meninger).

 10. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt virker fake news medie stunt i billedsprog langt mere effektivt end 1000 skrevne ord. Publikum er trænet i billedsprog – helt analog til andre fake reality shows.

 11. Af Maria Due

  -

  “Så er det da en smule underligt at hun ikke blev tilbudt en stilling.”

  Næh, det er normal praksis.

 12. Af Jesper G

  -

  Af alle præsidenter skulle der sammenlignes med Regan. Den eneste forskel på ham og Trumpvar at førstnævnte var en bedre skuespiller. Det havde klædt bloggen at nævnt en President som virkelig var en præsident. Det var Regan æren, det satte den vilde liberalisme fri. Og som via bla. finanskrise har ledt verden frem til Trump.

 13. Af Carl-Erik Pedersen

  -

  Der er så sandeligt gang i international politik, Storbritannien forlader EU, U.S.A har fået en vittighed i president embedet, og er globalt til grin! Og som fløden på lagkagen, så benævner, og kritisere Tyrkiets Erdogan EU for, at være nazister, så hans næste udspil bliver vel, at erklære EU krig!

  Gad vide om situationen kan blive meget værre; men vi må nok vente på det Franske præsidentvalg, før dette kan vurderes!

  Men uden at læse noget horoskop for Danmark, så vil jeg stærkt anbefale en militær oprustning der vil noget!
  Mvh.

 14. Af Gert Hansen

  -

  ‘USA taber global indflydelse’ skriver UEJ. Det er ikke noget nyt – det har USA gjort i de sidste godt otte år.

  Det er åbenbart en historisk nødvendighed. Kinas opstigen kan USA hverken forhindre eller ellers gøre noget ved, som UEJ fejlagtigt tror. Dertil er Kina alt for stærk, og vil, formentlig – med Kina kan man aldrig vide – blive stadig stærkere i fremtiden. Obama holdt i Kairo for nogle år siden en forsonlig tale til den islamiske verden. Det er der absolut ikke kommet noget ud af. USA’s allierede, såsom Fillippinerne og Tyrkiet, er i stigende grad på kant med USA, og forholdet til Rusland og Kina forværres også, og det registreres selvfølgelig i diverse hovedstæder. Under Trump forværres forholdet åbenbart til Tyskland, og til resten af Vesteuropa.

  Hvorledes Trump vil fortsætte med sin udenrigspolitik er et godt spørgsmål. Diplomat kan man næppe beskylde ham for at være. Det er imidlertid ikke så vigtigt, det vigtige er, hvad Trump vil gøre for USA’s stadig svindende magt og indflydelse – eller om han vil gøre noget overhovedet. Indtil videre ser det ud til, at UEJ fortsat vil have grund til bekymring. Ikke mindst på Europas vegne.

 15. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er det vel også en eller anden form for “tvivlsom ære”, at Bush-Cheney introducerede begrebet – global terrorisme – og at Barry Soetoro alias Barack Hussein Obama vedligeholdt teorien i form af “venligtsindede oprørsstyrker” (ISIS og andre galninge) – OK den fiktion nakkes senere af droner!

 16. Af Maria Due

  -

  “I øvrigt virker fake news medie stunt i billedsprog langt mere effektivt end 1000 skrevne ord. Publikum er trænet i billedsprog”

  Du modsiger dig selv. Hvis publikum er trænet i billedsprog, hvilket jeg stærkt betvivler er normen, ville fake news jo ikke have en chance.

  Document.dk er efterhånden så grov med manipulerende usandheder, at jeg ikke fatter, at de servicerende danskere vil være med til at lægge navn og artikler til foretagendet. Kan de ikke se, at de misbruges på den særlige tvetydige norske måde, der giver kredit til den norske hovedaktionær? Er de slet ikke klar over, at det i vide norske kredse altid tager kegler, når Danmark er under kritik? Som det sidste påstås det, at det var JP’s ledelse, der beordrede Flemming Rose til at bringe tegningerne, og forleden foregav redaktør Rustad, at han citerede fra en JP-artikel. Den krævede login, så at folk ikke kunne efterprøve, at hans påstande var løgn på løgn, det ene af de omtalte emner var slet ikke nævnt i artiklen.

 17. Af Jan Petersen

  -

  Fake news er 100% baseret på billedsprog. I øvrigt et meget godt bevis på, at standset virker!

 18. Af Maria Due

  -

  Vrøvl.

 19. Af Niels Lyngsø

  -

  Hvis man sad på partikontorerne op til valget i 2008 da Obama blev valgt, kunne man kun nå den enkle konklusion at situationen var så alvorlig at den næste præsident nærmest kun kunne blive en succes.

  Det blev som bekendt Obama og da Hillary Clinton trak sig som Udnrigsminister i 2012, var signalet sendt at hun ville stille op som præsident kandidat. For Republikanerne var det derfor alt om at diskreditere Obama og Clinton. Derfor al postyret om e-mail konto og Benghazi undersøgelser.

  Republikanerne havde så meget success med denne kampagne, som samtidig med deres uvilje til samarbejde over midten, gjorde at Amerikanerne blev overbevist om at politikerne er uduelige.

  Republikanerne havde faktisk så meget success at de ikke engang kunne få deres egen kandidat valgt (Det var meningen han skulle have heddet Jeb Bush) og endte med at skyde sig selv i foden og bane vejen for Trump, der som bekendt overhalede hele bondetoget i inderbanen.

  Desværre tyder det på at Trump er hvad man her i Texas vil kalde “All hat and no cattle”.

 20. Af Jan Andersen

  -

  Carl-Erik Pedersen – det største problem er ikke fascisterne og nazisterne, men de uoplyste medløbende, så brug dog Google og YouTube !

 21. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt hvem, der fodrede Wikileaks med officielle dokumenter om diverse urent trav i US politik, er vel et stadig åbent spørgsmål? Men mulige kandidater kan tælles i tusindvis!

 22. Af Poul Gottlieb Jacobsen

  -

  Kaere Danskere, lad nu lige vaere med det pjat. Trump gav Merkel fint haandtryk da hun ankom til DHH, og at and syntes det er noget pjat at man som Hussein Obama altid gjorde, skulle trykke i haender for pressen, den presse som Trump slet ikke kan lide, og det kan man jo godt forstaa. Husk nu ogsaa paa at Merkel ikke ville give sig en toedel, med hensyn til militaer udgifterne, hvor I alle i Europa er nogle gamle loegnhalse, som skriver under paa hvad som helst, og saa IKKE foelger op med pengene. Baade Tyskland and Danmark er jo nogle doedbiddere naar det kommer til militaerudgifterne, hvor begge har skrevet under paa 2% af BNP, og bruger kun lidt over 1% hvis saa meget. Nej I er alle nogle fedteluse som lever paa vores skatter og tror at USA skal hjaelpe jer naar den nye Nazist Puten rykker mod Vest. Glem det Danskere og andre Europaere, det er ikke hvad USA oensker. To gange maa vaere nok, nu maa I selv forsvare jer, eller laere Russisk. UEJ er som en anden skrev, blevet en rigtig gammel sur og bitter herre, og kun trist at han gaar i samme spor om USA’s President, som den ulidelige David Trads, manden som aldrig har set en forbryder og svindler han ikke kunne lide og se op til, som Hillary og Obama. I stakkels Danskere.

  Og Bergsmidt, hvor i alverden faa De det fra at Republikanerne vil fjerne Trump?? Det er helt hen i luften De har taget det. Dog ville vi da hellere have VP som President, skoent han er en noget bleg person. Glem nu ikke at Trump blev valgt af de fleste stater, og beklager for jer demokratier, saa er USA en republik, og derved er det enkelt staterne som afgoer hvem der vinder og ikke total stemmer over hele landet. De lidt over 50 millioner som stemte paa svindler Hillary er alle i dyb depresion for tiden og det er kun godt, man kunne haabe de flest ville rejse vaek som disse sagde hvis Trump vandt.

 23. Af Niels Ulstrup

  -

  Der er skriveret hos Uffe men ikke skrive tvang og det er der nogen der ikke ved og nu er det den sædvanlige Svingerklub der har overtaget hele blokken

 24. Af Niels Peter Lemche

  -

  NIELS ULSTRUP, UEJs blogs er altid særlig udsat for især putlerne. De derovre har et særlig horn i siden på ham for hans indsats i Baltikum. De er de samme meningsløse indlæg fra blog til blog, der kun har ét formål: at blokere bloggene. Både Borgsmidt og jeg selv prøver at holde os tilbage. Borgsmidt har ét indlæg, jeg ingen. Der er nemlig ingenting at diskutere, kun blokader. Du skal bare se, hvilke raktioner dette fører til.

 25. Af Maria Due

  -

  “den sædvanlige Svingerklub”

  Hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med. Er hr. Ulstrup mon skolelærer?

 26. Af j nielsen

  -

  “den sædvanlige Svingerklub”

  Det er vist en selvsvingerklub.

 27. Af Niels Poulsen

  -

  Er det ikke snarere Tyskland, som taber global indflydelse? …

  Jeg synes, at de gør sig uvenner med alt og alle: USA, Storbritannien, Rusland og Tyrkiet …

  USA er vel det eneste land i verden, som er selvforsynende. Hvis man forstillede sig, at alle andre lande sank i havets dyb, så ville USA kunne opretholde samme levestandard pga. dets rigdom og naturressourcer.

  USA har ikke brug for Tyskland og Kina. Men de har brug for at kunne afsætte deres varer til USAs kæmpe marked.

  Jeg synes, at Trump har ret i, at verdenshandlen er skæv, som den er nu. Handlen mellem Tyskland (og andre lande) og USA skal være mere retfærdig. Og på sigt kan bilaterale aftaler sikre dette.

  Trump holder blot sine valgløfter over for det glemte folk i USAs rustne industribyer, dem som bragte ham til magten. Modsat de europæiske politikere, som ikke følger befolkningernes ønsker.

 28. Af r. vangkilde

  -

  GLOBALT, – ligger indflydelsen hos de nationale lande, ELLER i demokrati for sig, og den private
  handlefrihed for sig, så må USA for min skyld gerne være mindre politisk, jeg foretrækker et stærkere fællesskab i Europa, som en naturlig geopolitisk løsning efter 89″ , og skabe en ny stærk EU identitet, uden et muslimsk land, og en EU forsvars union som i nærdemokrati.

  NATO defineres som nordatlantisk, og dermed også et Arktisk forsvar af demokratiske lande,
  USA og demokratierne er taber i den globale “konkurrence” med de store omkostninger på
  omfordeling igennem skatte opkrævning.

 29. Af Bjørn Sørensen

  -

  Selvfølgelig taber USA global indflydelse af den simple grund at de har ikke længere råd til den.
  Det militær industrielle kompleks er ved at ruinere landet.
  At landet har påtaget sig opgaven at fungere som verdens politibetjent, er ved at komme til en ende.
  Europæerne har længe lukreret på amerikanernes indsats, uden at betale hvad det koster.

  De tider er forbi, og europæerne må se at komme til lommerne.

  At Development længe har været spildte penge, kan ikke fortsætte når reelt langt størstedelen af pengene bliver brugt til administration og således ikke målgruppen.

  Det er da klart at hele den godgørenhedsindustri som har levet af USAs generøsitet vil reagere, men når 90 mil. borgeres tilværelse er på overlevelses niveau så er det indlysende at den hidtidige politik trænger til forandring.

 30. Af Birthe Kruse

  -

  Kære Uffe Ellemann
  Tak for en særdeles fin og velskrevet artikel. Jeg undrer mig såre over de negative kommentarer der føjer sig til dit perspektiv på tingenes tilstand i USA, og hos Trump i særdeleshed. Hvor er det trist at se Trump behandle Merkel på en så dis-respektfuld måde. Hun fortjener langt bedre.

 31. Af Flemming Kruse

  -

  Kære Uffe
  Tak for en åbenhjertig analyse af Trump. Håber den medvirker til at åbne øjnene for mandens galskab og mangel på statsmandskab. Håber hans fremfærd får Europa, med Tyskland og Merkel i spidsen, til at rykke sammen og sikre de vestlige værdier.

 32. Af Niels Peter Lemche

  -

  BIRTHE KRUSE og FLEMMING KRUSE, gode responser, og hvor er det mærkeligt, at det land, der i et århundrede skabte så mange problemer for freden i Europa, nu er det, der skal holde sammen på det hele.

  Frau Mutti er helt exceptionel. Måtte hun regere længe endnu.

  Og Trump, tja, nu skal han snart til topmøde. Gad vide, hvordan han vil klare sig der? Han er jo så klart ikke sin post værdig.

 33. Af Carl-Erik Pedersen

  -

  Man må sandelig tage hatten af for Russerne, med hensyn til deres politik, de har været dygtige, og samtidig heldige!
  De har fået EU til, at knage så meget i fugerne at det muligvis falder fra hinanden!
  De har fået U.S.A.s præsident embede, samt præsident, latterlig gjort i hele verden!
  De har fået Nato til, at blive konfronteret med en mulig opløsning!
  De har fået Tyrkiet til, at optræde med en fjendtlig holdning mod EU!
  De har fået Stor Britannien til, at forlade det Europæiske fællesskab!
  De får muligvis også Marine Le Pen valgt som Fransk præsident, og hun er jo som bekendt i lommen på Russerne økonomisk!
  De har fået Ungarn, og Polen fjendtlig indstillet over for EU!

  Så det er faktisk fantastisk, hvad Rusland har opnået politisk inden for det sidste år!
  Og det er også meget skræmmende, at se de vestlige værdier gå op i røg!
  Mvh.

 34. Af Niels Larsen

  -

  Niels Poulsen: “Er det ikke snarere Tyskland, som taber global indflydelse?”

  Det er det forhåbentlig. For med valget mellem Merkel og Schultz er det valget mellem Den sorte Pest og Den røde Pest. Pest er det under alle omstændigheder.

  Birthe Kruse: “Hvor er det trist at se Trump behandle Merkel på en så dis-respektfuld måde. Hun fortjener langt bedre.”

  Nej, hvor var det opløftende at se Trump behandle Merkel på en så dis-respektfuld måde. Hun fortjener ikke bedre.

  Når det er sagt, så er Trump da heller ikke min kop the, men jeg foretrække ham fremfor de to tyske slyngler.

 35. Af Jan Petersen

  -

  Angela Merkel er tidligere DDR kommunist, der i årevis er blevet aflyttet og overvåget af amerikanske NSA, og formentlig andre landes efterretningstjenester. Materialet de ligger inde med, kan man kun gætte om. Men muligvis så kompromitterende at det kan bruges i det globale storpolitiske spil. Hvorfor ellers acceptere en tidligere DDR kommunist som nuværende tysk kansler og uofficiel leder af EU?

 36. Af Kaj Østerby

  -

  Angela Merkel havde jo frabedt sig ikke at få et håndtryk, som blev givet den engelske Premierminister, Theresa May, det har der været sagt og skrevet meget om, det er måske også kommet Donald Trump for øre, så man kan vel kun sige han var både venlig og høflig, at forskåne hende for det.

 37. Af Niels Peter Lemche

  -

  JAN PETERSEN og alle andre Merkel-basjhere: Er det ikke ærgerligt, at der skal ske et større mirakel, hvis hun ikke bliver genvalgt? Men I to tre putlikkere er vel klogere end alle tyskerne tilsammen!

  Men opgøret efter 1990 med tidligere Stasi-ansatte og informanter så kan det med sikkerhed siges, at der intet er på hende. Det opgør kostede mange ellers ærlige mennesker deres stillinger og ødelagde deres liv.

 38. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det har Du ret i. Mutti har pakket Trumpen godt og grundigt ind!

  Jeg formoder, at hun gennem Deutsche Bank har snor i alle hans misligholdte lån – og de er mange. Så Trumpen skal nok være artig – ellers opsiges lånene, som han ikke kan indfri. Det kan koste et par milliarder euro; men i sammenligning med hans pengeafpresningsning, så taler vi håndører!
  Jeg tror faktisk, at hun – endelig – er trængt igennem grøden i hovedet.
  Deutsche Bank betalte en bøde til FED på 7-8 mia. EUR, hvilket har gjort Deutsche Bank mere omgængelig for regeringen. Deutsche Banks fortsatte eksistens hænger nemlig på de kapitalkrav, der gælder for banker i EU.
  Det vil jo være en pragtfuld lejlighed til at gennemgå bøgerne for, at se hvilke debitorer, man nu har kreditvurderet lidt vel optimistisk.
  Inden den tyske stat går ind og garanterer noget som helst, så må man jo lige få renset ud i de dårlige kreditter? IKKE?

  Merkel kender alt til, hvordan man manøvrerer korrupte og svagt begavede politikere. Hun overlevede DDR.
  Nu er hun jo også sluppet af med SPD’s Sigmar Gabriel, som så tydeligt var Putin-versteher.

 39. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Den bedste nyhed i nyere tid, hvis den ikke er fake, er at USA mister indflydelse globalt. Det burde være signalet til resten af verden om at finde sammen og inddæmme et ikke-fungerende og usammenhængende USA, som ellers kunne finde på at starte en overlevelseskrig for at samle nationen mod amerikanernes fælles fjende – alle ikke-amerikanere. Os alle sammen.

  Europa, Asien og Afrika må finde sammen om at sikre, at USA ikke får mulighed for at vælge storkrig som løsningen. Verden kan ikke acceptere flere amerikanske løsninger. Ikke flere atombombninger som i Japan, ikke flere massakrer som i Korea og ikke flere napalm- og giftgasbomber som i Vietnam, Laos og Cambodia. USA må bringes under administration af FN og ikke som nu kontrollere FN. Ikke mere vold i Mellemøsten.

  Ingen kan være i tvivl om, at den amerikanske krise er en trussel og at den vil forværres, og at Trump vil fremskynde den. Når en mand af hans karat får overladt magten over et militært masseødelæggelsesvåben og destruktionskapacitet som det amerikanske, er der virkelig fare på færde os alle. Verden bør forberede sig på det værste. Amerikanerne har ingen hæmninger. Det bør verden sørge for, at de får.

 40. Af Gert Hansen

  -

  Niels Poulsen:

  Citat: ‘USA har ikke brug for Tyskland og Kina. Men de har brug for at kunne afsætte deres varer til USAs kæmpe marked.’

  Det er vist ikke helt korrekt. De direkte investeringer fra USA i Kina andrager over 75 milliarder USD. Billig kinesiske arbejdskraft, delvis finansieret af USA, har i årtier nu, forsynet det amerikanske marked med billige forbrugsvarer (som det sker stort set alle andre steder også), og det har dermed en inflationsdæmpende virkning i USA. Overskud af de amerikanske investeringer trækkes hjem til USA. Det amerikanske samfund ville derfor komme i store vanskeligheder, hvis forbindelsen mellem USA og Kina blev afskåret.

  Det er muligt der er nogle ’skævheder’ i verdenshandelen, men at gå tilbage til isolationisme vil ikke gavne ret mange. Forstil dig at man skulle give Kr. 1000,- for et par ‘no-brand’ kondisko produceret i Danmark, fremfor, som idag, kr. 300,- for et par produceret i Asien? Og sådan kunne man blive ved.

 41. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Jeg tror Du skal se på det lille møde “Hjorten” har holdt i Irak med Mette Frederiksen, Tulletåben og Østergaard.
  Det er utroligt hvad man kan nå frem til i forhandlinger, når man får folk trukket til side og snakket fortroligt med dem – uden at der er alt for mange, man ikke kan stole på i nærheden.

  Man kan sige om vores indsats i Irak, hvad man vil; men det giver altså nogle mødefaciliteter, der ikke er komfortable; men sikre. En bataljon kampvante infanterister, de skal nok sørge for, at man ikke bliver forstyrret, når man nu skal snakke lidt fortroligt.

  “De mærkelige fløjtende lyde??…. Det skal I slet ikke tage Jer af, det er bare morgenbombardementet fra de tunge morterer, der lader SF/Enhedslistens politiske bagland vide, at deres indmelding er totalt irrelevant! – Mere kaffe???”

  “Yderligere oplysninger? Det kan jeg desværre ikke komme med, jeg aner ikke, hvad forsvaret har brug for! Så det kan jeg heldigvis ikke oplyse om – og så kommer I jo ikke til at snakker over Jer i hyggeligt selskab med landsforrædere – og almindeligt kriminelle terrorister!”

 42. Af Peder Kruse

  -

  “På trods af at det var EUs fedtspilleri, som førte til krigen i Ukraine.”

  http://www.b.dk/globalt/blodbad-i-ukraine-udloeser-europaeisk-handling

  Mange kan eller vil ikke huske, hvad der skete i de dage.

 43. Af Thomas Borgsmidt

  -

  “Peder Kruse:”

  Det er slet ikke det, Du skal koncentrere Dig om: Det er den fornyede russiske offensiv her i vinter i Ukraine. Du skal også se på, at Gazprom er nået til en “forståelse” med Vestager.

 44. Af P Christensen

  -

  Trump som præsident er som en hund i et spil kegler.
  Hvilket man næppe kan bebrejde en milliardær der hele livet har
  været omgivet af rygklappere (eller længere nede).

  Men den store kritik bør rettes mod de forgængere,
  der har svigtet så mange og således, at de har følt sig nødsaget til at
  stemme på Trump.

  Problemet er “elitisering” og centralisering af magten,
  dvs. magtarrogance, som også ses her i Europa,
  men som der efterhånden reageres på.

  De gamle politiske ideologier er i praksis uddøde.

  Magthaverne er idag en akademiseret elite uden relation til den almindelige borger.
  Venstrefløjen fx. er ikke længere rød og har forlængst sagt farvel til arbejderklassen/lønmodtagerne for i stedet i “globaliseringens”, “anti-nationalismens”
  og ikke selvfedmens navn at tage sig af udlændinge en masse, og af hvad der sker langt væk..
  Man har travlt med at profilere sig overfor ligesindede (i praksis en ganske lille kreds) på den globale scene, snarere end at tage tørnen derhjemme.

  Helt som hvis Lille-far tilbragte sin tid med at ture rundt ude i byen,
  mens Lille-mor måtte tage slæbe i hjemmet.

 45. Af Niels Lemche

  -

  P CHRISTENSEN, den der med, at “Magthaverne er idag en akademiseret elite uden relation til den almindelige borger”, skal du længere ud på landet med. Jeg er lige ved at sige, bare det var så vel. Det er ikke så længe siden, at der kom en oversigt over uddannelsesniveauet blandt folketingsmedlemmer, og det var forbavsende ringe. Måske tænkte du i stedet på embedsværket og spindoktorerne? Men politikerne, jo, nogle DJØF’er, og så nogle journalister. Ikke ligefrem landets intellektuelle elite.

 46. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er Ukraine showet ude af folks bevidsthed og MSM dækning. Der er ikke længere noget godt billedstof at servere til det billedsprogede publikum. Lange artikler og snørklede udlægninger af konflikten gider stort set ingen læse. Et 30-sekunders TV-indslag i form af billeder og kommentar, så ved “jeg” alt om den konflikt! Næste breaking news – please.

 47. Af Helge Nørager

  -

  “Der er 108 akademikere i det nye folketing ud af 179 valgte. 55 djøf’ere, 34 magistre og 19 medlemmer med andre akademiske uddannelser. Det viser Magisterbladets optælling.”
  Kilde.
  “http://magisterbladet.dk/news/2015/august/akademikernedominererfolketinget”
  Øhh Niels, arbejdere og kontordamer, samt Sosu’er er der ikke mange af.
  Måske mere en “elite” som ser sig selv som en elite ?.

 48. Af Lisbeth Sørensen

  -

  De sædvanlige fascister borgshit og lemche kommer her med deres opbakning til koldkriger og krigsmonger uej. Mens seriøse ikke kommer igennem.

  Fascismen lever skam i denne avis. Kun ytringsfrihed for de få ja sigere.

 49. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos overskriften – USA taber global indflydelse. En anden overskrift fra DR.dk – FBI efterforsker russisk indblanding i amerikansk valgkamp
  Amerikanske FBI er i færd med en aktiv efterforskning af russisk manipulation af det amerikanske præsidentvalg.

  Hvis 19 formodede flykaprere, under kommando af en æselrytter i Afghanistan, virkelig var i stand til at jævne et par skyskrabere med jorden. Ja men, så har Rusland formentlig også manipuleret det amerikanske præsidentvalg.

  I begge tilfælde er amerikansk troværdighed og globale indflydelse vel reduceret til ren tegneseriefigur?

Kommentarer er lukket.