Hvor stærkt er det franske demokrati ?

Af Uffe Ellemann 266

I morgen skal det vise sig, hvor stærkt det franske demokrati er. Første valgrunde vil ifølge alle meningsmålinger udskille kandidaterne fra de traditionelle regeringspartier: Den konservative kandidat har haft fingrene for dybt i kagedåsen – og den socialistiske kandidat er for useriøs. Hvis meningsmålingerne holder, vil de etablerede partier få et bragende nederlag. Tilbage står så tre outsidere: Det yderste højres Marine Le Pen med et stærkt nationalistisk, EU-fjendtligt og fremmedfjendsk program – det yderste venstres Mélanchon med et outreret socialistisk program – og centrumkandidaten Macron med et EU-positivt reformprogram. Uanset hvem af de tre, der ender med at rykke ind i Elyséet, bliver det overordentligt vanskeligt at omsætte valgprogrammer og -løfter til virkelighed, fordi de ikke har store etablerede partier i ryggen.

De traditionelle partiers nedtur er et udtryk for nogle fundamentale problemer i fransk demokrati.

Gyseren er, hvis det ender med at blive Le Pen og Mélanchon, som går videre til anden runde. Det bliver for franskmændene et valg mellem pest og kolera. For resten af Europa vil det være et nyt hårdt slag efter Brexit og Trump.

Ganske særligt spændende bliver det i morgen, hvor stor tilslutning Marine Le Pen kan opnå. Det vil i høj grad blive en indikator af styrken i det franske demokrati, for der er begrundet mistanke om, at kræfter udefra har søgt at påvirke det franske valg – til fordel for Front National.

Først er der den russiske indblanding, som har stået på gennem længere tid, men som er blevet skærpet i valgkampens sidste fase. Marine Le Pen er støttet økonomisk af Putin – hvilket tilsyneladende ikke har gjort noget større indhug i hendes vælgertilslutning – og hun har gjort det klart, at vinder hun præsidentvalget, vil hun styrke forholdet til Rusland og afvikle sanktionerne, som Frankrig har indført sammen med de øvrige EU-lande efter Krim-annekteringen. Det er tydeligt, at Putin helst ser en præsident Le Pen – for det vil ikke blot give kontante fordele for Rusland, det vil også betyde et yderligere skub til opløsningstendenserne i EU, som Putin ønsker at ødelægge.

På de sociale medier har russiske troldefabrikker fået travlt, efter at centrumkandidaten Macron begyndte at vokse i meningsmålingerne. Der er via velkendte russiske internetkilder placeret historier, som først har spredt rygter om hans privatliv – og siden om, at han har placeret store beløb i skattely. Begge påstande har han afvist, og de franske medier har ikke gjort meget ved påstandene, fordi de lugter langt væk af ”fake news”. Men her er der det djævelske, at internettet betyder stadigt mere for borgernes meningsdannelse – og at vi i vesten slet ikke har lært at håndtere truslen fra den systematiske russiske påvirkning af meningsdannelsen i vore lande, især i de store sprogområder med engelsk, tysk og fransk. En løgnehistorie spredes med et tryk på en knap gennem tusinder af kunstigt skabte twitter-konti, og så går den viralt, som man siger…

Men det er ikke kun Putin, som ønsker sig en præsident Le Pen. ISIS og andre islamistiske ekstremister vil også meget gerne se en præsident i Frankrig, som griber enhver anledning til at puste til mulige konflikter mellem muslimer og kristne. Jihadisternes højeste ønske er at få skabt en religionskrig, og franske terrorforskere har peget på, at den type terroranslag, vi har oplevet på det seneste – hvor en enkelt eller et par voldsmænd med kriminel baggrund og et eller andet tilhørsforhold til islamistiske kredse skyder løs på politiet – er som taget ud af en instruktionsbog i, hvordan der skabes frygt, som kan rykke ved de politiske holdninger.

Marine Le Pen reagerede som ventet på skuddramaet i Paris: Hun krævede skærpet grænsekontrol og udvisning af alle udlændinge, som overvåges af politiet. Macron forsøgte at mane til besindelse: Man skal styrke politi og efterretningstjenester, men skal ikke bilde folk ind, at man kan fjerne enhver risiko for terrorangreb.

Eller sagt med andre ord: Marine Le Pen vil gå jihadisternes ærinde ved at puste til konflikterne, så endnu flere radikaliseres og kan hverves af ISIS og andre – for naturligvis hjælper det ikke på problemet med ”hjemmegroede” terrorister at lukke grænserne – mens Macron vil forsøge at give politiet ro til at arbejde.

Hvad siger vælgerne? Vil de stemme efter frygten – og dermed opfylde Putins og islamisternes ønsker og vælge den, der splitter det europæiske samarbejde og øger hjemlige eksplosive konflikter? Svaret vil vise, hvor stærkt demokratiet er, når det gælder.

266 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos overskriften – Hvor stærkt er det franske demokrati ? Svar, det bestemmer bl.a CIA:

  “BREAKING: Wikileaks Vault 7 Series Revealed As CIA Infiltration Of Presidential Election In France”
  https://www.youtube.com/watch?v=XUdZ9IreI0Y

 2. Af Niels Larsen

  -

  “Gement kassebedrøveri! Meget almindeligt i Dansk Folkeparti’s kredse.”

  Meget almindeligt i samtlige partier. Magt korrumperer – og politikere er gode til 2 ting:

  1. Dele goder ud til hinanden.
  2. Holde hånden over hinanden, når de afsløres med begge hænder dybt begravede i kagekassen.

  Ingen nævnt, ingen glemt.

 3. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Frankrig har vist hvor stærkt det franske demokrati er og vil gøre det igen og igen. Frankrig bliver aldrig le Pen-land. Hun blev ikke fransk præsident denne gang – og bliver det heller ikke næste gang – eller næste gang. Ligesom i andre demokratiske lande får hun aldrig stemmer nok, og da slet ikke i Frankrig, der som gammelt kulturland aldrig ville synke så dybt.

  Rottefængerne, eller med et moderne udtryk, populisterne vil aldrig kunne få et flertal til at følge sig udenfor eventyrene. Det er alle vegne mindretallets og nationalisternes utopi, men demokratiet hindrer, at den kan gå i opfyldelse. At forestille sig at Frankrig – kernelandet i den europæiske kultur – skulle svigte demokratiet, giver ingen mening.

  De nationalistiske mindretal kan råbe så højt, de vil. Flertallet ved, at de lyver. Det er derfor de råber højt. De tror, at de kan råbe sandheden ihjel. Europa er ikke truet – undergangen er ikke en mulighed uanset, hvor mange gange populisterne påstår det – eller hvor højt de råber. Den syge påstand har desværre givet dem mange stemmer i alt for lang tid.

  Det store flertal med fornuften i behold ved godt, at EU er en demokratisk opbygget organisation, som flertallet derfor har tilsluttet sig, og som også danskerne stemte ja til. Ellers var den ikke mulig. Flertallet er klar over, at flygtninge og indvandrere ikke er flere, end at det rige velfungerende demokratiske Europa med lethed kan absorbere dem – og mange flere.

  Kampen mod EU er en kamp mod demokrati. Europæerne burde bekæmpe Nato, som blev os påtvunget af USA uden, at vi fik mulighed for at vælge militarismen fra. Der mistede vi suverænitet uden at nogen rørte en finger i protest. Vi kommer til at betale til Nato i al fremtid, og det eneste vi får tilbage er USA’s tilladelse til at deltage i alle mulige vanvittige angrebskrige.

 4. Af ru ne jensen

  -

  AF JØRGEN VILLY MADSEN – 28. APRIL 2017 10:42

  “De nationalistiske mindretal kan råbe så højt, de vil. Flertallet ved, at de lyver. ”

  Her må du så gerne begrunde i stedet for at komme med anekdoter.

  HVAD er forkert i at hade
  – Pædofili
  – Tortur
  – Undertrykkelse af kvinder
  – Drab på minoriteter
  – Jødehad
  – Voldtægter af infidels (Sverige er pt. Europas voldtægtsland)
  – røveri imod infidels
  – slaveri af infidels

  Det er alt sammen noget, som islam er TILHÆNGER af, og der er BEVISER for dette.

  Gider du ikke godt give et svar for en gangs skyld.og med ARGUMENTER, i stedet for at være en forbandet kujon og slynge om dig med racismepåstande UDEN nogen beviser?

  Du har jo ikke engang LÆST koranen ejheller VED du en skid om muhammads liv.

 5. Af Niels Peter Lemche

  -

  Niels Larsen,

  Som en af mine venner plejer at sige: Der er ikke noget ved at have magt, hvis du ikke kan misbruge den!

 6. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche: Det kan der være noget om.

  Vi ser i hvert fald nogle ISIS-krigere/frivillige, som nu kommer for retten – efter at have siddet fængslet i næsten et år.
  Samtidig er SF blevet næsten EU-venligt.
  SF er da godt klar over, at deres kriminelle PKK terrorister formoder, at SF’ere “hjælper” politiet og den tyrkiske efterretningstjeneste – hvilket SF’ere naturligvis gør. Der var en grund til at rigtige kommunister ikke ville være i stue med Aksel Larsen & Co. DKP anså SF’ere for at være forrædere – hvad de naturligvis også var/er.

  Feje kujoner, sådan er de jo – kommunister og skolelærere: Det er kun sjovt at tortere børn, der ikke kan forsvare sig. Deres forældre kan jo heller ikke gøre noget: Skolelærerne har taget deres børn som gidsler.

 7. Af rune jen sen

  -

  Nedenstående er fra PEW Reaearch, som er gennemgående accepteret som dokumentation

  Hvor dette er en af de mere interessante:
  “% of muslims who favor making islamic law the official law in their country”

  http:// www. pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-society-beliefs-about-sharia/

 8. Af rune jensen

  -

  Nedenstående er fra PEW Reaearch, som er gennemgående accepteret som dokumentation

  Hvor dette er en af de mere interessante:
  “% of muslims who favor making islamic law the official law in their country”

  http://www. pewforum.org/2013/04/30/the-worlds-muslims-religion-politics-society-beliefs-about-sharia/

 9. Af Jan Petersen

  -

  Hvorfor i øvrigt ingen kommentar til mit 27. APRIL 2017 20:20 indlæg? Det er da ellers en yderst interessant video, der kan forklare lidt om, hvordan Putin/Rusland styrer f.eks franske præsidentvalg – via CIA. I øvrigt baseret på originale CIA dokumenter !

 10. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Jan Petersen
  Du er åbenlyst fascineret af fake news og de vanvittige konspirationsteorier, der kan dannes på det grundlag. Vi andre er ligeglade. Livet er for kort til den slags. Hvis du ikke har andet i posen, så bliv væk!

 11. Af j nielsen

  -

  “Hvorfor i øvrigt ingen kommentar til mit 27. APRIL 2017 20:20 indlæg? Det er da ellers en yderst interessant video, der kan forklare lidt om, hvordan Putin/Rusland styrer f.eks franske præsidentvalg – via CIA. I øvrigt baseret på originale CIA dokumenter !”

  Måske fordi der er kommet så meget fantasteri på repeat fra den kant, som regel fuldstændigt ude af kontekst, at man roligt kan gå ud fra at det her er mere af samme skuffe?

  Der er ligesom hvis man i hvert eller hvert andet indlæg postulerer at astrologi ikke blot har noget på sig, men er en ubestridelig videnskab. Uden relevans i øvrigt. Det kan man da godt vælge at gøre, men det har en pris.

  Man bliver ikke taget alvorligt i andre sammenhænge.

 12. Af rune jensen

  -

  Af j nielsen – 29. april 2017 12:55

  Uanset hvad, så burde selve anklagen om det er Ruslands skyld vel tiltale jer.

  Jeg synes det er fantatisk, som Rusland lige pludselig har fået magt som kan ændre verdenshistorien. Helt bare lige sådan pludselig uden videre, total verdensherredømme. For eksempel, så er det klart, at det var Rusland, som var skyld i at Hillary tabte og ikke fordi hun er en arrogant kriminel PC SJW Antifa bitch, som er i lommen på saudi arabien såvel som wall street. Det gør det endnu mere interessant, at ved alle de beskyldninger om Rusland, har der været nul beviser.

  Viser det så, at Rusland er skyld i alt, eller viser det uærligheden på den pædofile venstrefløj.

 13. Af J Nielsen

  -

  “Uanset hvad, så burde selve anklagen om det er Ruslands skyld vel tiltale jer.”

  “Jer?” Hvad er det for nogen jer. Tiltale hvem?

  Og hvad er det der er nogens skyld.

  “Viser det så, at Rusland er skyld i alt, eller viser det uærligheden på den pædofile venstrefløj.”

  Eller på den fuldstændigt ligeså pædofile højrefløj.

  Hvad hedder sygelig interesse for pædofili? Pædofilifili?

 14. Af rune jensen

  -

  AF J NIELSEN – 29. APRIL 2017 13:54

  Ser man på, hvad der forbinder venstrefløjen med islam, så er netop pædofili en kæmpe faktor.

  Venstrefløjen har promoveret pædofili siden sidst i 60erne. Det er også venstrefløjen, som er i gang med at legalisere pædofili i lovgivning, ikke højrefløjen. Venstrefløjen ser derfor et fællesskab med islam i det faktum, at muhammad også var pædofil, og at han respekteres og hædres for at være pædofil,

  Her er en mere fuldstændig liste over sammenhængen imellem vesntrefløjen og islam:
  – pædofili, ses ved at pædofile bliver nu set som “en beskyttet minoritet” af venstrefløjere
  – Nazisme og esktrem jødehad, for eksempel Antifa, og naturligvis i islam hvor muhammad direkte kommanderer sine følgere til at dræbe enhver jæde, som falder i hans magt.
  – Censur, er gennemgående for venstrefløjere, som i islam, hvor muhammad fik en jøde dræbt, fordi hun lavede grin med ham
  – Ekstrem vold, ses ikke kun i antifa, men ogsåi bamn og blm. Alle vesntrefløjsorganizationer og sammenslutninger, ikke højrefløj. Går fint sammen med muhammad, som huggede ikke bare hoderne af folk, men også andre lemmer, og han benyttede tortur som han trak vejret.

  Så du har ret, den fulde sandhed vil ikke være kun at betegne det den pædofile venstrefløj, men…

  Den pædofile, totalitære, ekstremt voldelige, nazistiske jødehadende venstrefløj

  …er ganske givet en mere præcis betegnelse for alle på venstrefløjen, samt for alle i S og V, men jeg benytter så den pædofile venstrefløj som en forkortelse, da det er en ret lang betegnelse ellers.

  Læg mærke til, at jeg ikke giver venstrefløjere skylden for slaveri – endnu.

  Men ingen tvivl om, at den pædofile venstrefløj også vil tage slaveri til sig.

 15. Af rune jensen

  -

  S og V stemte imod en nedlæggelse af blasfemiloven. Dvs. de er for censur til fordel for politisk islam (shariah).

  Det ville være interessant her at finde ud af, hvor mange i S og V, som er pædofile og støtter legalisering af pædofili, samt hvor mange nazister og ekstreme jødehadere der er i de to partier.

  Censur, pædofili, jødehad, alt går sammen for envher som støtter politisk islam, hvilket både S og V gør, og det er nærmest umuligt at have det ene uden det andet.

 16. Af J Nielsen

  -

  Sikke en gang ærkenonsens. Fra ende til anden. Nogle mennesker lever bare på deres helt egen planet.

Kommentarer er lukket.