„Jeszcze Polska nie zginela“

Af Uffe Ellemann 96

Første linje i Polens nationalsang, skrevet af Jozef Wybicki i 1797, er også kendt fra H. C. Andersersens prægtige tekst om de tapre polakker: „Noch ist Polen nicht verlohren!“ Den blev skrevet i 1797, to år efter at „den tredje deling“ fjernede Polen fra landkortet de næste 125 år…

Den tekst, og den historie, gør det umuligt ikke at holde af polakkerne – hvor vanskelige de så end kan være…

Og Polen er endnu ikke fortabt. I dag fik de en måned til at blive fornuftige. Ellers falder EU’s hammer.

Og det skal den også, selv om nationalkonservative båtnakker over det ganske Europa råber op om indblanding i et medlemslands „indre anliggender“.

Polen blev medlem af EU under forudsætning af, at landet vil opretholde de „Københavns-kriterier“, der præciserer de fælles værdier, som udgør fællesskabets demokratiske fundament. Herunder opretholdelse af retsstatsprincippet og magtens tredeling mellem den lovgivende, udøvende og dømmende magt. Hvis et medlemsland ikke gør det, kan de andre medlemslande indføre sanktioner – for eksempel fratage landets dets stemmeret i Rådet, under henvisning til Traktatens artikel 7.

Det er en artikel, som aldrig har været anvendt. Men EU-Kommissionen hævede i dag en advarende pegefinder over for polakkerne: I har en måned til at besinde Jer, ellers vil vi starte en Artikel 7-procedure.

Det er en ny frist, efter at der tidligere er fremsat klare advarsler. Og den nye frist er givet, fordi Polens præsident er trådt i karakter, og mandag nedlagde veto mod en del af den omstridte “retsreform“, Parlamentet vedtog i sidste uge.

Det nationalkonservative „lov og retfærdighedsparti“ (PiS) har magten i parlamentet – og partiejer Jaroslaw Kaczynski har magten over partiet. Han er i fuld gang med at omskrive Polens nyere historie – han vil have rivalen Lech Walesa fjernet fra historiebøgerne – og der er sket alvorlige indhug i pressefriheden. Nu gælder det retssystemet, som skal „reformeres“, så politikerne (læs PiS) kann få større indflydelse på domstolene.

Der har været omfattende protester og demonstrationer imod „reformen“ i Polen, og EU-partnerne er dybt bekymrede.

Præsidenten nedlagde mandag veto mod to af de tre love, Parlamentet havde vedtaget: Dels en lov der ville afskedige alle dommerne i Højesteret – og dels en lov, der ville indføre politisk kontrol med udpegningen af nye dommere. En tredje lov er vedtaget: Den vil give justitsministeren ret til at afskedige retsformændene ved de regionale domstole.

Polens forfatningsdomstol er allerede sat ud af kraft.

EU-kommissionens næstformand Frans Timmermans var klar i mælet efter dagens møde i Bruxelles: “Det er tid til at genetablere forfatrningsdomstolens uafhængighed samt enten at tilbagetrække retsreformen eller bringe den inden for rammerne af den polske forfatning og europæiske standarder for retssystemets uafhængighed“.

Nu skal det vise sig, om præsident Duda kan modstå presset fra den magtfulde Kaczynski og hans folk. Og om de øvrige EU-lande kan enes om at opretholde presset på Polen.

Det kræver enstemmighed, hvis man skal skride til egentlige sanktioner. Og her har Ungarns regeringsleder Viktor Orban – der ligesom Jaroslaw Kaczynski er erklæret modstander af det liberale demokrati – meddelt, at Ungarn vil sige nej til sanktioner.

Det interessante bliver herefter, om der kan skabes tilslutning til andre former for pres på Polen – og på Ungarn, som i flere år er gået sine egne veje i forhold til de forpligtelser, man påtog sig i forbindelse med medlemskabet af EU.

Tyskland vil måske tøve med at gå du i et større slagsmål forud for valget i september – men så må det komme senere, for det eneste våben, der vil kunne virke, er pengekassen. Både Ungarn og Polen er stærkt afhængige af tilskuddene fra EU, men her bør de øvrige medlemslande sætte hælene i. Hvis reglerne for medlemskab brydes, må kassen smækkes i. Det skal ikke være sådan, som Viktor Orban er citeret for at have sagt, at man kan muntre sig med at gå på hestetyveri sammen…

Magtens tredeling er et princip, som ikke er til forhandling. Man skal naturligvis forsøge at tale sig til rette om, hvordan dette princip kan tilpasses de demokratiske traditioner i det enkelte land. Men det er selve EU’s demokratiske fundament, som nu bliver testet.

Det var en klar fejl i forbindelse med den store udvidelse af EU, at der ikke blev gennemført mere smidige sanktionsregler overfor medlemslande, der bryder de demokratiske spilleregler. Artikel 7 er kaldt „atombomben“, fordi det er så voldsomt et våben, at man helst vil afholde sig fra at bruge det. Derfor bliver der brug for snilde, når der skal udtænkes økonomiske sanktioner, som ligger inden for det lovlige.

Vi oplever i denne tid, hvordan Putins Rusland forsøger at underminere de vestlige demokratier udefra. Det er helt uacceptabelt, hvis der er kræfter, som søger at gøre det samme indefra.

96 kommentarer RSS

 1. Af Glenn Madsen

  -

  Så vidt jeg kan se, er vi forbi de principielle spørgsmål. Vi burde officielt støtte Polen og det polske folks vilje til at beskytte og bevare den europæiske kultur. Og så til helvede med Merkel og alle hendes lejesvende.

 2. Af Niels Peter Lemche

  -

  Kære UEJ,

  Så blev din blog erobret af Lisbeth og JH. Du kan lige så godt lukke den med det samme.Der var ellers kommet en normal diskussion igang. Ærgerligt!

 3. Af Hr. J. H.

  -

  AF GLENN MADS EN – 27. JULI 2017 12:33
  “Vi burde officielt støtte Polen og det polske folks vilje til at beskytte og bevare den europæiske kultur.”

  Fascis me og nationalisme har ført til to verdenskrige i Europa.
  Naturligvis skal vi ikke beskytte fascis men og nationalismen i Polen og Ungarn.

 4. Af Niels Larsen

  -

  LARS MUNKSGAARD – 27. JULI 2017 12:27

  Ellemann har jo forlængst – i samdrægtighed med en anden ronkedor, Lykketoft – bekendtgjort, at de ikke er tilhængere af demokrati.

  Det skete, da de udtrykte mishag med, at befolkningen blev spurgt til råds ved en folkeafstemning.

  Man mangler bare støvletrampet, så mærker man suset fra 1930’ernes Tyskland.

 5. Af Peter Nielsen

  -

  “AF GERT HANSEN – 27. JULI 2017 11:57
  Niels Larsen:

  Tja, der er jo nu engang forskel på folks humoristiske sans.”

  Ja mon ikke. En vis hr . Lemche er en oplagt kandidat til det stedlige mesterskab i at kalde andre for na z ister. Og han mener at vide, hvem der bør bortvises for ikke at overholde Berlingskes regler.

  Hvad det danske retsvæsen angår, mistede det sin uskyld, da det ikke formåede at få ryddet op i selskabstømningerne. “Systemsvigt” som min avis kaldte det med de største bogstaver og i et særligt tillæg. I Frankrig går man næsten ud fra, at præsidenterne er korrupte, det har i mange år brændt i gaderne hver nat, og landet har længe været i undtagelsestilstand. At læse Tony Blairs erindringer er en chokerende oplevelse, ligeså det britiske retsvæsens gennem mange år benhårde vilje til at “overse” racistiske pakistansk grooming af “hvide” piger,. Det havde EU ikke vanskeligheder med at tåle. Svensk politik bevæger sig på et uvirkeligt niveau, hvor offentlige bygninger og biler en masse afbrændes, og hvide piger voldtages. Sverige må have europamesterskab i antal voldtægter, og Norges hovedstad er Europas narkohovedstad, skriver min avis . Belgierne kan dårligt kalde sig en nation, der er flere af slagsen, og de kan ikke blive enige. Rumænien giver andre EU lande kolossale problemer, Italiens mafia er i fuld gang med at brede sig ud af landet, men italienerne som flest vil end ikke indrømme, at den allerede står stærkt i Rom og har gjort det i mange år. Hollænderne er ved at miste deres land til islam, grækerne balancerer på ruinens rand, Spanien kan miste Catalonien, og i Tyskland vokser uroen hele tiden. Men så er det jo godt, at man har Polen at kaste sig over, mens man lukker øjnene for al råddenskaben i egne lande.

 6. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Apropos EU og magtens tredeling.

  EU-domstolen er en stærkt politiserende domstol, der selv undergraver magtens tredeling.

 7. Af M. Christiansen

  -

  Godt brølt, Uffemand. De østeuropæiske båtnakker troede, at de meldte sig ind i en handelsforening, Så der tog vi fusen på dem, de anede ikke, at de indlemmet i et enevældigt kajserdømme. Så kan de lære det…..sådan nogle højre populistiske båtnakker.

 8. Af Mehmet Sami Gür

  -

  Polen stoler hverken på EU eller Rusland

  Polen har altid følt sig truet mellem Tyskland på den ene side og Rusland på den anden side. Polen har en dårlig erfaring med det fra historiens mørke tider.

  Polen stoler mere på Trump administrationen i USA, som er EU’s (Tysklands) og Ruslands rivaler. Polen føler sig mere forvirret over Storbritanniens Brexit beslutning.
  Sager er, at mindst 20 lande (bl.a. Storbritannien, Frankrig og Tyrkiet) er klar til at forlade det nordatlantiske forsvarssamarbejde NATO-OTAN. Derudover ser det ud til, at EU højst sandsynligt vil bryde sammen, når EU’s økonomiske drivkraft Tyskland vil krakke og gå fuldstændig konkurs enten i slutningen af i år (2017) eller til næste år (2018), som bl.a. betyder, at vestens storhedsdage er talte. Det er Jim Rogers forudsigelser, som er en af verdens kendte og legendariske investorer.

 9. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  De østeuropæiske lande var lige sluppet ud af Østblokkens jerngreb, da den tidligere “sekretær for agitation og propaganda” i det østtyske kommunistpartis ungdomsorganisation, Angela Merkel, blev kansler i Tyskland, og så var de lige vidt…

 10. Af Kim P. Ols en

  -

  Jeg har byttet om på pillerne. Jeg er helt bims. Jeg skulle tage to af de brune og en sort. men har doseret helt forkert og ved en fejl også taget to af de blå.
  Så nu kan jeg ikke finde ud af det mere. Hvem er er Ha nsen, Lis beth, Lemc he, Kim 0.?
  Hvem er jeg? Jeg kan ikke huske det mere, for jeg bruger så mange navne. Når jeg indsætter mine syge indlæg.
  Min sagsbehandler er bekymret, hun har ringet efter en vogn. Nu kommer den, den er rød.
  Men jeg er jo brun. Mig ikke forstå???

 11. Af Gert Hansen

  -

  M. Christiansen:

  Det med ‘handelsforeningen’ fik vi andre også at vide før afstemningen i 1973!

  Og senere påstod den danske statsminister Schlüter at ‘unionen er stendød’, uden at hans udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen protesterede. Masser af bevidst misinformation hen ad vejen.

  I øvrigt fortalte jeg en polsk ven for tyve år siden, at grunden til at EF (eller var det EU?) ønskede østeuropæiske stater ind i EF/EU hurtigst muligt, var fordi Bruxelles behøvede også disse lande til også at fordele primært muslimske indvandrer i. Han blev helt forkert i hovedet. Jeg mente det som en spøg. Lidet var jeg klar over, hvor rigtigt jeg åbenbart spåede.

  Det får vi dog aldrig UEJ til at indrømme rigtigheden af. Også ligemeget – det var jo den vej det gik, og stadig går. Vi skal nok vide at snøre de båtnakker til befolkninger. Som vi har gjort hele tiden.

 12. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Lemche:
  Nu er jeg bekymret for Polen; men ikke overvældende så. Russerne skal nok foretage sig noget, så de finder sig på plads. Polonium er som bekendt stærkt radioaktivt og giftigt; men kortlivet.
  Det blev fundet, da der ikke eksisterede et Polen.

  Det med kineserne sender en destroyer og en fregat med følgeskibe er til at overse og nogenlunde i overensstemmelse med søretten.
  Set fra kinesisk side, så ville jeg også kikke efter, hvad pokker det er, hvad russerne har gang i!
  Det er uden tvivl “Peter den Store” og “;Dmitri Donskoy”, som vækker deres interesse – hvilket er naturligt, fordi omstændighederne er ikke umiddelbart forklarlige.
  Begge fartøjer er alt for store til at kunne bruges i Østersøen.
  Her er kineserne fornuftige mennesker og sender det, der skal til. Det tyder blot på, at deres fartøjer ikke som f.eks. de danske er beregnet på at kunne tage mindre havarier og stadig humpe hjem.

 13. Af Niels Larsen

  -

  PETER NIELSEN – 27. JULI 2017 14:19

  Enig. Såvel de europæiske politikere som dommerne burde stilles for (nye) dommere for mangel på indgriben overfor de muslimske og afrikanske racisters utålelige hærgen i vore lande.

  Der er i høj grad tale om kriminel ligegyldighed.

 14. Af M Christiansen

  -

  Hør venner. Jeg er vist den eneste, der forstår Uffemanden. Han har det svært, fordi han ikke mestrer bortforklaringens svære kunst, så ham skal vi have ondt af. Se på ham som et offer og ikke som en afdanket politiker, som samlede på nederlag.

 15. Af J Ha nsen

  -

  I denne tid hvor mørket igen sænker sig over Europa.
  Som det gjorde i 1933.
  Med nationalisme, fremmedhad, krigsliderlighed, racisme, intolerance, had og forfølgelse af flygtninge.
  Flygtninge som vi selv har skabt igennem krige imod lande som aldrig har udgjort en trussel imod Danmark.
  Vejen til vælgernes hjerte går igennem vælgernes indre svinehund.
  De sorteste og mest kræfter i Europa vejrer morgenluft.

  Her fremstår Merkel som det næsten eneste lyspunkt.
  Som et lys i mørket.
  Som et moralsk kompas.
  Som en anstændighedens stemme.
  Venlig, barmhjertig og ansvarsfuld fremstår hun.
  Og en højt uddannet kvinde.
  Hvad skulle Europa have gjort uden Frau Merkel.
  Vores eneste bolværk imod de dyste og destruktive kræfter som vil lede os ud i krig og ødelæggelse.
  Frau Merkel er vores eneste håb.
  Europas eneste kompetente leder.
  Imellem ledere som er ignoranter, småt begavede, egoistiske, uduelige, populistiske, krigsliderlige, demagoger og ansvarsløse.

  Vores eneste håb er genvalg af Frau Merkel.

 16. Af J Ha nsen

  -

  Tak fordi du ryddede lidt op Ellema nn.
  Det gør andre bloggere desværre ikke.

 17. Af Niels Peter Lemche

  -

  Ja JH, han glemte bare et indlæg, LS 27. JULI 2017 17:18

 18. Af Jan Petersen

  -

  Jeg kan huske fra et tidligere UEJ blogoplæg, at Uffe sad og kiggede lidt på I P-adresser. Her er, hvad du kan bruge den viden til Uffe:

  How to Block IP Addresses in WordPress
  http://www.wpbeginner.com/wp-tutorials/how-to-block-ip-addresses-in-wordpress/

 19. Af Niels Peter Lemche

  -

  LS, nej det har du ikke. Selve systemet forhindrer det. Men du har sikkert en række tilgange til computere, der står i andres navne. Så det er bare at blokere dem en efter en. Det er jeg helt sikker på, at Jan Petersen har en løsning på.

 20. Af Niels Peter Lemche

  -

  LS, nej det har du ikke. Selve systemet forhindrer det. Men du har sikkert en række tilgange til computere, der står i andres navne. Så det er bare at blokere dem en efter en. Det er jeg helt sikker på, at Jan Petersen har en løsning på.

 21. Af Jan Petersen

  -

  Alle her ved vel, at der på samtlige Berlingske blogs er et par hardcore “debattører”, hvis eneste mål er – at sabotere blogs. Men WordPress indeholde flere filtre til at modgå dette. Bl.a et blacklist filter – der er en kombination af ip-adresse, email og tjek af tekst “keywords”. Hvis blacklist filter aktiveres korrekt, kan INGEN psykopat slippe igennem filter!

 22. Af J Ha nsen

  -

  AF JAN PETERS EN – 27. JULI 2017 19:57

  Systemet på Jyllands Posten er udmærket.
  Du skal være medlem af Facebook for at debattere.
  Har du en person hængende over dig. Som f.eks. Kim Olese n.
  Så kan du blokere ham.
  Hvilket indebærer, at han ikke kan læse dine indlæg. Han kan heller ikke kommentere dem.

 23. Af Jan Petersen

  -

  @ J HA NSEN – 27. JULI 2017 20:07

  Det er uendelig nemt også at styre en WordPress blog, MEN kræver selvsagt at blogger selv gider sætte sig – bare en anelse – ind i . . . hvordan WordPress blogs virker. OG som et minimum – overholde Berlingske egne meget simple spilleregler for debat kommentarsporet. Mit umiddelbare bedste bud er, at Berlingske bloggere simpelthen er luddovne og ligeglade – og majoriteten af bloggere mangler formentlig også helt elementære IT-kundskaber – til overhovedet at styre en blog !

 24. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra det, så er mange blogoplæg – efter min mening – totalt ude i hegnet. Jeg mener, hvem kan – seriøst – forholde sig til f.eks „Jeszcze Polska nie zginela“? Formentlig højst en håndfuld i Danmark har noget seriøst kendskab til polsk indenrigspolitik anno 2017. Ikke just det emne – mainstream media fake propaganda news shit – beskæftiger sig mest med.

 25. Af Hans Jensen

  -

  Hvordan er det mon gået til, at Jan Petersen er blevet fortaler for at overholde reglerne for anstændig debat? I mange år har han skrevet under et væld af falske navne, ødelagt blog efter blog med diskussioner med sig selv og fyldt dem med natligt idioti, ækel sjofelhed, pornografi, anti-amerikansk konspirationsteori samt forfulgt kvindelige blogger med sadomachokistisk adfærd, til de forsvandt. De får altid at vide, at de er så dårligt begavede og i deres følelsers vold, at de burde fratages stemmeretten. Og hvad er dette blog-vrag så selv, han formår jo intet udover at sidde og skrive her og lade sig forsørge, selv om han er i arbejdsduelig alder. Han er her dag og nat, og Lemche er på vej til at have samme afhængighedsforhold til Berlingske, hvor han ikke har holdt sig tilbage med alskens tricks og beskyldninger for at markedsføre sin teori om, at alt bliver godt, blot vi lader Europa oversvømme af muslimer. Det makkerpar er en meget dårlig reklame for Berlingske, og først nu, hvor de fleste deltagere har opgivet, er det gået op for dem, at de har savet i den gren, de sidder på. Sav bare videre, I vil ikke blive savnet.

 26. Af Jan Petersen

  -

  “Hans Hansen” – tilsyneladende et nyt alias for fake Lisbeth – høvl det skrammel ud. Opskriften findes på WordPress blacklist, kombination af ip-adresse, email OG tekst (keywords). Så nemt som at klø sig i nakken – eller andet “sted”.

 27. Af Niels Peter Lemche

  -

  JAN PETERSEN: Hans Jensen, men ellers korrekt. Der er tale om en meget sygt menneske.

 28. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Det eneste formål med Polens, Ungarns og de øvrige østlandes optagelse i EU var at skubbe Natos grænser længere mod øst. Kravet til dem var ikke, at de skulle opfylde andre betingelser end den ene at søge medlemskab af Nato. Det gjorde de naturligvis. De havde ikke noget valg. Så demokratisk er verden ikke, og USA savlede af fryd.

  Resultatet er, at EU har fået en række medlemmer, der absolut intet bidrager med andet end evindelige krav til EU om at opfylde den række af gyldne løfter, der fik dem til at søge medlemskab. Meningen var succesen skulle gentages i Ukraine. Det ville være en fantastisk gevinst for Nato/USA, som ville få alle fordelene, mens EU fik alle ulemperne ved medlemskab af endnu et stort fattigt medlemsland.

  Vi skal være lykkelige for, at Putin greb ind og reddede os ud af klemmen. Han burde belønnes, men i stedet deltager vi i afstraffelsen af ham. Det er tåbeligt og må høre op, hvis vi vil vort eget vel og ikke USA’s. Lad os gøre det klart for amerikanerne, at vi sætter ”Europe first”! Alt andet er for dumt.

 29. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt, hvis Berlingske bloggere – af en eller anden årsag – ikke kan styre, hvem der via fake ip-adresser, emails og andet har adgang til kommentarsporet (mulig direkte adgang til blog software og videre) – så er bloggen åben som en ladeport for evt mere seriøs misbrug. Jeg mindes, at Uffe Ellemann selv har prøvet det. Surt show!

 30. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Nu skal vi lige holde øje med, hvad der sker i øjenkrogen!

  Som alle populisterne, så er Kaczynski Putins logrende skødehund, det regner Putin i hvert fald med. Men noget er der galt med Putins regnebog.

  Senatet og Repræsentanternes Hus har netop vedtaget skærpede sanktioner overfor Rusland. Det man skal hæfte sig ved er, at flertallet i Senatet var 97 mod 2 (Rand Paul og Bernie Sanders) – fidusen er, at præsidenten godt kan nedlægge veto mod loven og nægte at skrive den under. Det vil sende lovforslaget tilbage til fornyet behandling i Senatet, hvor det så skal vedtages med 2/3 flertal. Det vil senatet tage med ophøjet ro, fordi de kan nemlig tælle til 90 og ikke bare til 51.
  Det vil så også betyde, at Senatets sommerferie bliver udsat, hvilket vil give justitsministeren et par dag mere i ro.

  Putin er rødglødende af raseri og slynger om sig med trusler.
  For USA er det ikke nok at gasledningen Nord Stream 2 bliver forsinket/forhindret, nej det er hele den russiske indvindingsindustri og deres datterselskaber i EU, der skal lukkes ned.

  Vil det betyde at vi kommer til at mangle olie? Nej, da! Der er masser af olie og gas – og den amerikanske olieindustri er udmærket tilfreds med priserne. Hvis russerne skal holde på deres markedsandel, så skal de godt nok til at sænke prisen ganske gevaldigt.
  Enten mister Putin penge på mængderne eller også på prisen.
  Den olieledning (Keystone) er klar til at levere i efteråret.

  Naturligvis er Putin sykofanter oppe i omdrejninger! Vi kan se hvordan Morten Messerschmidt klistrer Berlingske til – det er så lige meget, det er så få, der læser det.

  Vi ser også, at Putins trolde er særdeles aktive. Nu er Putin af et ondsindet og opfarende temperament, der med god sandsynlighed vil slå de folk ihjel, der skuffer ham. Så Sørensen, og hvad skadedyrene ellers kalder sig skal passe rigtigt godt på – det er nok bare ikke nok.

  Mon ikke det gustne overblik sænker sig over Polen, der er en kæmpe Zapad øvelse, der er under vejs.

 31. Af Aksel Eriksen

  -

  Jan.pedersen og Niels Lemche .to eksperter på hvert sit område og man bør nok lytte når de taler
  Det gælder også Berlingske
  Vel talt Jan og Lemche fortsæt kampen

 32. Af - Dahl Jacobsen

  -

  “Jeszczke polska nie zginela ” – Endnu er Polen ikke fortabt- hvis man har glemt hvad det drejer sig om.

 33. Af - Dahl Jacobsen

  -

  Jeszcze: ( – k)

 34. Af Niels Larsen

  -

  Polska ginie w UE. Som alle de øvrige lande.

 35. Af Per Torbensen

  -

  Endnu er Polen ikke fortabt – nej for de er vedholdende .Polakkerne er kloge nok og de kender deres historie på godt og ondt ,som stormagt med Ukraine etc. læs selv op på dette kapitel i deres historie..
  Polen-Tjekkiet-Slovakiet og Ungarn byder trods alt modstand mod EU og tak for denne modstand,den er meget velkommen i et Europa i Vest ,hvor ungdommen har snuden i Ipads og er totalt historie løse og ikke ser faren ved den muslimske langsomme men strategiske INVASION ,muslimerne er langt forbi Wiens porte,de æder os op indefra langsomt men sikkert se blot på verdenen af idag i Europa,kender det ikke mere.
  Strategien mod ravnerok og opløsning ?.

 36. Af Preben Svensson

  -

  Håber Polen får held med at frigøre sig fra det UDEMOKRATISKE EU…EU -fejlprojektet er kun lykkedes med at opfede afdankede politiske drømmere med høje lønninger og store pensioner….Tak til Polen og de andre selvtænkende nationer der har lukket deres grænser for den massive Muslimske invasion der fattiggør de europæiske nationer og definitivt kuldsejler velfærdsstaten på få årtier ….Shengen-forræderne bør stilles for en domstol med arbejdslejr i sigte..VI GLEMMER IKKE…!!!

 37. Af Niels Peter Lemche

  -

  Vor Herre bevares. Der er virkelig mennesker, som ikke fatter, at den eneste chance for at overleve for en miniputnation som Danmark og en lidt større miniput nation som Polen er at rykke sammen. På samme måde som foretagender fusionerer for at overleve. Men OK, hvis de pågældende er ansatte for at bidrage til Europas undergang og miniputternes indlemmelse i Putins magtsfære, så er det jo forklarligt. Ellers er det bare den traditionelle, snotdumme nationalkonservatisme, der intet andet program har end selvdestruktion.

 38. Af Hans Jensen

  -

  “AF AKSEL ERIKSEN – 28. JULI 2017 5:47
  Jan.pedersen og Niels Lemche .to eksperter på hvert sit område og man bør nok lytte når de taler
  Det gælder også Berlingske
  Vel talt Jan og Lemche fortsæt kampen”

  Hm. Er det den ægte Aksel Eriksen? Man behøver ikke at være ekspert for at finde ud af, at der er noget grundlæggende galt med Berlingskes blogunivers, og at der er behov for både tekniske ændringer og moderationer. JP=KO, og Lemches ekspertise består i at pille religioner fra hinanden, dog føler han kun trang til at tage sig af GT, og det er ikke aktuelt ift. indvandringen, Putin og andre store problemområder. Faktisk må angreb på kristendommen i denne sammenhæng vække undren selv blandt os, der er udmeldt af folkekirken.

  Polen er noget mindre end Norge men befolkningen er ti gange så stor som den norske og betragtelig mere arbejdsom, Begge landes geopolitiske landes forhold er i fokus ift. Putins handlinger, der er lige så primitive som Trumps. Begge ældre mænd med en skiden baggrund og svage egoer, der stives af med primalskrig, der handler om, hvor magtfulde de gerne vil opfattes som. Hvorefter de gamle koldkrigere hopper og danser og genoplever igamle dage, og journalisterne fabrikerer sensationslystne overskrifter, mens vi andre bliver mere og mere desillusionerede. Skræller man alle de narrestreger bort, finder man nemlig et Europa, hvor folk hellere end gerne vil samarbejde men ikke sidde på skødet af en selvbestaltet junta, der behandler dem som uvorne børn..

 39. Af Grethe L Hansen

  -

  “Men OK, hvis de pågældende er ansatte for at bidrage til Europas undergang og miniputternes indlemmelse i Putins magtsfære,”

  Historien gentager sig selv!!!! Hvornår er det lige vi sidst var i krig mod Rusland??
  Jeg er nu nået til 1492 og kan stadig væk ikke finde en russisk invasion!!

  Før 1940 råbte de samme kræfter op om Russerne/ de røde kommer og vupti så stod Tysken der squ igen… Et Europæisk samarbejde på tværs af grænserne er ikke nogen dårlig ide. Det kan være miljø, arbejdsmarked’s regler, Transport af vare, og rettigheder, men et Walter Funk paradis er en hån og vittighed mod dem der bekæmpede fascismen, nazismen og mistede livet for vores frihed….

 40. Af Jan Sørensen

  -

  Den gammelkloge Uffe Ellemann (mere gammel end klog) udtrykker nu sin dybe væmmelse mod alle de østeuropæiske lande, som han selv havde så travlt med at få ind i EU.

  Men nu skal han komme efter dem, skal han!!

 41. Af Niels Peter Lemche

  -

  GRETHE L HANSEN, det var godt på vej en gang i 1700-tallet, hvor kun zarens afsættelse og Katharinas magtovertagelse forhindrede det. Det siges, at den store kurfyrste fik sin idé om de tårnhøje gardister, da han så den danske garde overskride Weser (?) på vej mod Rusland.

  Og så var der lige den russiske besættelse af Bornholm i 1945. Det er vist kun et tilfælde, at der ikke har været flere — i øvrigt var Danmark vel også formelt i krig med Rusland i 1813, da danske tropper stod nede ved Hamburg sammen med Davout for at stoppe russisk fremmarch den vej, og så har vi bataljen ved Sehested samme år, da de jyske dragoner under oberst Engelsted red gennem et par kosakregimenter ved Rahlstedt på vej hjem efter Napoleons nederlag ved Leipzig.

  Så lidt Danmarkshistorie ville nok hjælpe på det.

  Det har i øvrigt nok mest været et spørgsmål om geografi, hvilket svenskerne og finnerne nok kan fortælle mere om.

 42. Af Niels Larsen

  -

  NIELS PETER LEMCHE

  Det er udmærket at rykke sammen.

  Men det er absolut IKKE værd at rykke sammen i en union, som af al magt FREMMER en totalt ødelæggende invasion af barbariske/uduelige/ugidelige muslimer og afrikanere!

 43. Af Peter Nielsen

  -

  Både Uffe Ellemann-Jensen og Niels Peter Lemche er fascineret af Den kolde krig for længe siden. Vi andre kan håbe på den russiske ungdom, der ligesom ungdom i Afrika og Asien har et vågent øje for den vestlige verdens bekvemmeligheder og fridom. Rusland og Vest- og Sydeuropa har desuden et enormt fælles problem, som de to herrer aldrig berører, men som i følge velunderrettede kilder og den ortodokse russiske kirke er i stærkt tiltagende: islam. Der er intet, der kan få folk til at enes som en stor fælles fjende.

  Grethe I. Hansen, du har ret, ingen krige med Rusland, men der er mange eksempler på dansk-russisk samarbejde og venskab. Traktaten om den væbnede neutralitet, som i 1801 sendte en engelsk flåde mod Kongedybet, er blot en af dem, og der er masser af beretninger om kendte danske mænd, der gik i russisk krigstjeneste. Peter Willemoes var en af dem, og han vendte hjem efter flådens ran i 1807 og kastede sig ud i kanonbådskrigen mod englænderne. Der er også masser af ægteskaber mellem fyrstelige personer af engelsk, tysk og russisk oprindelse, og den slags skaber traditionelt mange kulturelle forbindelser og udvekslinger.

  Personligt kan jeg ikke sige, at jeg nogensinde har betragtet russerne som mine fjender, ingen har jo lidt mere under ideologiske forhold og den religiøse nidkærhed, de er blevet håndhævet med end russerne selv. Og lad nu være med at kalde mig nationalkonservativ eller DF’er, for det har jeg aldrig være i nærheden af at være, og jeg er ikke blind for den murrende fascisme, som af og til stikke fjæset frem og næres af de alt for flyvske drømme om et europæisk Utopia.

 44. Af Niels Peter Lemche

  -

  PETER NIELSEN, mest af alt lyder du som en af Putins små skriverkarle. Den eneste grund til, at der kun har været få skærmydsler mellem Danmark og Rusland er geopolitisk. Vi er ikke naboer. Men Ruslands naboer har haft rigtig megen glæde af bjørnen mod øst. Spørg i Finland, spørg i Baltikum, spørg i Polen, spørg i Ukraine.

  Så hold op med det vrøvl om det fredelige Rusland. Lad din riussiske ungdom sætte Putin og hans slæng på porten først. Og så må man håbe, at den næste generation af russere ikke drikker sig ihjel lige så hurtigt som deres forældre.

 45. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt bortset fra hvad enhver kan Google fra 1801 eller 1807 – hvem her har så den fjerneste idé om, hvad der foregår i Polen anno 2017? Jeg følger nyheder på mange forskellige medier, men mit umiddelbare kendskab til polsk indenrigs- og udenrigspolitik lige pt – er da stort set lig nul. Hvilke informationer er jeg gået glip af?

 46. Af Peter Nielsen

  -

  Niels Peter Lemche, jeg konstaterer nok en gang, at du er blevet meget grov i tonen og ensidig og vulgær i dine konklusioner.

  Skulle nogen være interesset, kan jeg henvise til wikipedias omtale af et frugtbart russisk-dansk samarbejde, som der er grund til at være stolte over. Jeg kunne også have skrevet om familien Rachlins år i Sibirien og interessante oplysninger om venskaber med jævne russere:

  “Det Store Nordiske Telegraf-Selskab tog afsæt i en koncessionsaftale som Tietgen i 1869 fik med den russiske zar, som gav firmaet eneret på (og pligt til) at oprette og drive telegraflinjer i Rusland. Det åbnede for et stort pionérarbejde med at etablere forbindelser over de vældige strækninger fra Europa til fjernøsten.

  Selve anlægsarbejdet i Rusland blev forestået af den russiske regering som allerede på det tidspunkt havde trukket kabler et godt stykke ind i Sibirien, men som ville have en samarbejdspartner til at dække Kina og Japan, før det gav mening at fortsætte ruslandslinien helt østpå til Vladivostok. Store Nordiske kom derfor til at anlægge og drive egne telegraflinjer i Asien, og skulle samtidig hjælpe russerne med drift, vedligeholdelse, teknisk assistance, uddannelse m.v.

  Det Store Nords tidligere kontor på The Bund i Shanghai.
  De følgende år udvidede man telegrafnettet kraftigt både i Europa, hvor man fik dækket både Oslo, London og Paris, samt i Østen hvor man opererede langs Kinas kyst fra Hong Kong til Shanghai og videre til Japan hvor man åbnede sin første station i Nagasaki i 1871. De to områder blev holdt sammen af ruslandslinjen, som også fik udvidet kapacitet. Ud over selve linjeetableringen blev der åbnet telegrafstationer og kontorer mange steder”

  Jan Petersen, i modsætning til dig, behøver jeg ikke henvisninger til at slå op i Wikipedia, og jeg har også fattet mere end dig om Polens situation, og at den katolske kirke stadig spiller en vigtig politisk rolle. I DK synes folkekirken derimod at være i færd med at kæmpe for en politisk rolle til at destruere sig selv.

Kommentarer er lukket.