Giv mig agurketiden tilbage

Af Uffe Ellemann 86

Da jeg åbnede søndagsaviserne, kom jeg sådan til at længes tilbage til agurketiden, da bladene var fyldt med ligegyldigheder. For det var dog skrækkelig læsning: i Jyllands-Posten kunne jeg læse, at et markant flertal i befolkningen ikke mener, der er brug for et stærkere forsvar – og på Politikens redaktion var de åbenbart vendt stærkt tilbage fra sommerferien: Søndagens kioskbasker, som fra forsiden bredte sig ind i bladet, gik ud på, at de konservative og DF går ind for flere værnepligtige, som kan risikere at blive sendt ud af landet for at kæmpe med russerne. Gys!

Jamen tænk dog! Det har værnepligtige altså risikeret, lige siden Danmark blev medlem af NATO – for forsvaret af Danmark standser nu engang ikke ved Kruså eller Bornholm. Men det var jo en bekvem måde at piske en stemning op på. De dygtige folk på Politiken havde også fundet frem til en ung garder, der meddelte, at han sandelig ikke havde meldt sig for at blive udsendt til krig. Han tror åbenbart, at det bare drejer sig om at pudse støvler og knapper, og gøre sig godt i skilderhusene på Amalienborg Slotsplads…

De to historier passer godt sammen. Uhyggeligt godt. Den meningsmåling, Jyllands-Posten kunne henvise til, beretter at 57 procent af de adspurgte ikke ønsker flere værnepligtige, det gør mindre end halvt så mange, kun 24 procent – og videre, at 47 procent ikke vil bruge flere penge på forsvaret, det vil kun 35 procent.

Så er det, man river sig fortvivlet i håret. Følger folk overhovedet ikke med i, hvordan verden udvikler sig lige uden for vore regnvåde vinduer? Gør det ikke indtryk, at Rusland har brudt alle de spilleregler, vi møjsommeligt baksede på plads under den kolde krig, og har brugt militær magt til at flytte grænser i Europa? Gør det slet ikke noget indtryk, at der er åbenlyse trusler mod vore allierede i de baltiske lande, som kræver en solidarisk indsats fra os andre? Lytter man kun til de tågehorn, der forklarer, at russerne slet ikke er farlige – uden at tilføje, at det forudsætter en stærk indsats fra os andre at bevare freden?

Tænk at en stor avis – også selv om det er Politiken – kan få sig selv til at falde i svime over, at værnepligtige kan risikere at skulle forsvare deres land uden for landets grænser. Det er der som nævnt intet nyt i. INTET! Men alligevel pladrer man side op og side ned om, hvor forfærdelig en tankegang, det er.

Nu vil jeg ikke skyde på journalisterne – det er alt for nemt – men i stedet på politikerne. Fra alle de partier, der har båret regeringsansvar siden den kolde krig sluttede. For de har forsømt at holde forsvarsviljen i befolkningen intakt. De har lullet sig i søvn i troen på, at der ikke i ”en overskuelig fremtid” vil opstå trusler i vort nærområde. Sådan stod der i den seneste redegørelse om forudsætningerne for Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik, som forsvarets indretning i dag bygger på. Men virkeligheden har ændret sig for flere år siden.

Hvad andet kan man vel også forlange af et Folketing, hvor efterhånden kun fem medlemmer har været ”rigtige soldater”, og kan bære veteranernes knaphulsmærke. Fem ud af 179. Det er ikke mange.

Det afspejler naturligvis, hvor forholdsvis fredelig en tid, vi har oplevet – i vort eget hjørne af verden. For danske soldater har været i krig langt væk, og har gjort en fremragende indsats, og ydet store ofre. Men det brede hjemlige grundlag for en folkelig forsvarsvilje, som tidligere byggede på en omfattende udnyttelse af værnepligten, har været vigende.

Forhåbentlig vil de stærke kræfter, der i dag har forståelse for forsvarets behov – og det tæller i hvert fald to af regeringspartierne og DF plus en del af socialdemokraterne – stå fast på, at situationen i dag er for alvorlig til, at små indenrigspolitiske rævekagebagerier skal få lov til at stoppe den genopretning af dansk forsvar, der er behov for. Danmark er i dag det eneste land ved Østersøens bred, som ikke er i fuld gang med at styrke forsvaret – for at bevare freden.

Det kan vi ikke være bekendt. Og meningsmålingen i Jyllands-Posten – og Politikens fjollerier – demonstrerer til fulde, at nu er der behov for politisk lederskab.

86 kommentarer RSS

 1. Af Erik Larsen

  -

  Kære Uffe, jeg tror bestemt ikke at du skal lægge særlig meget i hvad en undersøgelse som jeg altid mener er særdeles tilfældig, når man spørger måske ca. 7-800 personer – betyder.
  Jeg mener at alle jeg kender går ind for at vi styrker vores militær og politi – endda særdeles meget.
  Alle de andre undersøgelser – som jeg i øvrigt heller ikke mener er dækkende har klart vist at vi danskere ønsker mere politi og militær.
  Så hvorfor gider du snakke om ligegyldige undersøgelser fra JP og Politiken?
  Måske er de endda ikke særlig meget til at stole på??
  Men truslen i vores samfund, tror jeg ikke kommer fra Putin, men fra de religiøse islamister, der ønsker koran med deraf følger indført i Europa. DERFOR er det vigtigt at Europas lande er forberedt så godt som muligt, hvis terrorismen bliver mere end det det .p.t. er – hvilket endda er slemt nok. (Derfor langt mere militær for at undgå en 3. verdenskrig(. Tak.

 2. Af Maria Due

  -

  Jeg undrer mig lidt, når nogen skriver, at hjemmeværnet kan erstatte politi og soldater ved grænsen. Der er vel ikke heltidsansatte menige i hjemmeværnet?

 3. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra det så går en debat vel ud på, at forskellige meninger mødes, brydes og debatteres. Er der noget, man ikke gider beskæftige sig med, kan man jo springe indlæg over og hoppe videre til næste indlæg. Hvor svært kan det lige være at finde ud af?

 4. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt er hjemmeværnet – “kampmæssigt” – vel helt analog til diverse spejderbevægelser, lystfiskere, jægere og andre med hang til naturen. Lige bortset fra, at ingen af nævnte formentlig – lovligt – kan iføre sig “terrorvåbnet” en kniv / dolk til at sprætte en sølle fisk op med!

 5. Af Niels Peter Lemche

  -

  MARIA DUE, det vigtigste ved HJV er, at det er et uniformeret korps under kommando. Om de er heltidsansatte eller ej er mindre vigtigt. Der er ret skrappe krav til medlemmernes personlige kvaliteter, hvis de vil optages. Så de er nok mindst lige så stabile som nogle tilfældige værnepligtige.

  Og HJV, Hr. Petersen, er i dag på vej til at udvikle sig til noget i retning af en nationalgarde i amerikansk forstand. Hvorfor tror du, at man benytter HJV-enheder i Afghanistan, Kosovo, eller Mali?

 6. Af Fru. L. Sørensen

  -

  “Så de er nok mindst lige så stabile som nogle tilfældige værnepligtige.”

  Uden tvivl ikke, da de accepteret lemche?

 7. Af Flemming Lau

  -

  Jan Petersen.
  Betragtningerne om HJV, er lige lovlige “friske!” Folk der troede at det var, engang “Soldater kammerater på wekeend sjov” er blevet meget klogere, siden slutningen af tresserne. Man fandt snart ud af, at der dårligt var tid til at nyde, den store madpakke, for meget skulle nåes.

  Jeg vil hellere i “ilden”, med et par garvede hjemmeværnsfolk. end en folk værnepligtige med 4.5 måneders uddannelse bag sig. Når man gider at bruge sin fritid til det de bliver budt idag, så er man altså dedikeret!

 8. Af Flemming Lau

  -

  Apropos Casus Belli, med aftens missil over Japansk fastland, har NordKorea de facto erklæret Japan krig. Nu bliver det interessant at se om det er Japan eller USA der der knækker “nakken” på NordKorea. Kina…? De er ikke på vores side. Tværtimod så bliver NordKoreas aggresive provokationer og uforsonlighed, brugt af Kina til at teste USA’s vilje til at garantere fri sejlads i området, samt at hævde Japans, Taiwans og Filippinernes suverænitet. Jeg lægger mine “æg” i Japans kurv. Trump har bare en stor flab.

 9. Af Per Torbensen

  -

  Giv mig agurketiden tilbage,den har De allerede og har haft den i over hundrede år,russerne kommer ikke-bare rolig på.
  Men den danske flåde og artilleriet og fly som kan beskytte vores land som bundet opgave fra vores eget territorium ,ville være ganske fint og om det koster et par milliarder pyt med det og naturligvis med dansk arbejdskraft og produktion og ikke udenlandsk -patrioter er vi jo.

 10. Af Finn Bjerrehave

  -

  Hej Uffe, måske mener du :Giv mig den kolde krig tilbage, nemlig din flotteste periode, og nu er alle forventningerne og freden indført, og så skal vi bare huske at glæde os over freden i Europa, og huske at glemme Irak Afghanistan som vi satte i politisk og sikkerhedsmæssig uro, og hver eneste dag bliver vi underholdt med bomber og massakrer i vores u-færdige interesseområder, Olie og Narkotika.
  Fred og interesser. Finn Vig

 11. Af Maria Due

  -

  Min bemærkning om Hjemmeværnet blev skrever ud fra lavpraktiske betragtninger. Hvis folk er i hjemmeværnsalderen, formodes de at have en almindelig hverdag med et arbejde, og så kan de ikke føjte rundt nede ved grænsen eller på anden måde være til disposition som soldater.

 12. Af Niels Peter Lemche

  -

  MARIA DUE, ikke desto mindre har det aldrig været et problem i forbindelse med CIMIC opgaver, som de har løst masser af. Men det er klart, at er der tale om tabt arbejdsfortjeneste, så er det ikke gratis at benytte HJV personel.

  Ideen med opskrivningen af HJV er nok, at HJV soldaterne ikke skal have løn året rundt. Man får meget for få penge; men naturligvis er det ikke højteknologi, og det er der nok heller i behov for i de opgaver, man forestiller sig.

 13. Af Hr. J Ha nsen

  -

  For danske soldater har været i krig langt væk, og har gjort en fremragende indsats, og ydet store ofre.
  Skriver Ellema nn.

  Danske soldater har deltaget i krige imod lande som aldrig har udgjort en trussel imod Danmark.
  Ca. fire millioner mennesker er blevet dræbt i disse krige.
  Mange flere er blevet flygtninge.
  Krigene er endt som de rene katastofer.
  Med ødelagte lande og failed states som resultat.
  Det mener Ellemann skyldes danske soldaters “fremragende indsats”.
  Det danske “forsvar” bortset fra Søværnet er en skamplet på Danmark.
  Man kan jo ikke bebrejde Søværnet, at Fogh sendte den udtjente U-båd Sælen til Iraq for at deltage i en ørkenkrig.
  Sælen måtte fragtes hjem på et andet skib.
  Lidt pinligt. Så det bør vi ikke skrive om.
  De skal ikke have en krone mere til at overfalde andre lande for.
  Faktisk bør Luftvåbenet og Hæren nedlægges.

 14. Af Hr. J Ha nsen

  -

  Elleman ns parti med Fogh i spidsen løj Danmark ind i krigen i Iraq i 2003.
  En krig som førte til at IS blev dannet.
  Millioner blev dræbt.
  Millioner blev flygtninge.
  Krigene imod de muslimske lande har medført et kolosalt had imod vesten.
  Og terror.
  Nu er Venstre så ved at lyve danmark ind i nye krige.
  Tror Ellemann, at befolkningen fortsat æder politikernes løgnehistorier?

 15. Af Niels Peter Lemche

  -

  JH, Sælen gjorde faktisk sit job, nemlig at være så lille, at den kunne sejle op ad floderne og sætte specialstyrker af. Det kunne de amerikanske ubåde ikke, da de er for store, alt for store.

  Men måske lidt meget at kræve af dit stakkels hoved, at du skal have forstand herpå.

 16. Af j b

  -

  Nemli’
  2 %.
  Jeg ved ikke med agurketiden, men her er der vist billige burgere..

  http://newsinfo.inquirer.net/926241/burger-promo-zarks-burger-sm-city-bacoor-sm-san-mateo

 17. Af J. h

  -

  AF NIELS PETER LEM CHE – 29. AUGUST 2017 12:22

  Lemc he.
  Din gamle fordrukne psykop at.
  Sæt dig ind i tingene.

 18. Af Hr. J h

  -

  AF FLEMMING LAU – 28. AUGUST 2017 22:58
  “Jeg vil hellere i “ilden”, med et par garvede hjemmeværnsfolk. end en folk værnepligtige med 4.5 måneders uddannelse bag sig.”

  Hellere ti russiske soldater foran sig end Le mche bagved.

 19. Af Hr. J Ha nsen

  -

  https://www.information.dk/2004/06/saelens-forunderlige-faerd-3

 20. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  “Russiske forskere advarer: Ishavet bobler af metan” står der på forsiden af Berlingske i dag.

  Agurketidens største nyhed, som de danske medier overså, var, at det nu er lykkes for både Kina og Japan, at udvinde metangas fra metanis i dybhavet.

  Metanis er den største endnu uudnyttede ressource af fossile brændstoffer; der findes f.eks. gigantiske mængder metanis nær Grønlands kyst.

  Metanisen bør udvindes og udnyttes, for de stigende havtemperaturer vil få metanisen til at smelte, og få metanen til at boble op i atmosfæren, hvilket vil få drivhuseffekten til, at accelerere voldsomt.

 21. Af fru. l Sørensen

  -

  JH

  Ingen tvivl om at militæret ikke kan bruge buksemariuser som lemchen og borgerlighedens sønner på strandven.

  Hvor sølle At han i hvert andet indlæg beder os om at ønske ham tillykke med fødselsdagen, eller låne en af hans alt right jødiskeværker på biblioteket?

  I dag fik Danmark et krigsminde for de faldne danske sømænd. Ca 70 år for sent. De var dog mestendels blot også profitjægere..men de tre overlevende skal vel have en grædemur?

  Utroligt at Danmark spilder penge på krigsforherligelse. Fjern dem alle.

 22. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  Det er muligt, at det i starten ikke vil kunne “betale sig”, at udvinde og udnytte metangassen fra metanisen, men det gælder kun hvis man ikke medregner de gigantiske omkostninger, det vil udløse, hvis de stigende havtemperaturer smelter metanisen, og får metanen til at boble op i atmosfæren, hvor den vil få drivhuseffekten til, at gå amok.

 23. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  Uddrag fra “China and Japan Have Started Harvesting Methane Ice From the Seafloor”, Associated Press May 22, 2017:

  ” Commercial development of the globe’s huge reserves of a frozen fossil fuel known as “combustible ice” has moved closer to reality after Japan and China successfully extracted the material from the seafloor off their coastlines.”

  “The official Chinese news agency Xinhua reported that the fuel was successfully mined by a drilling rig operating in the South China Sea on Thursday. Chinese Minister of Land and Resources Jiang Daming declared the event a breakthrough moment heralding a potential “global energy revolution.”

  A drilling crew in Japan reported a similar successful operation two weeks earlier, on May 4 offshore the Shima Peninsula.

  For Japan, methane hydrate offers the chance to reduce its heavy reliance of imported fuels if it can tap into reserves off its coastline. In China, it could serve as a cleaner substitute for coal-burning power plants and steel factories that have polluted much of the country with lung-damaging smog.”

  Tænk, hvis russerne brugte deres evner og viden til at foretage sig noget nyttigt, i stedet for at lege krig med NATO – f.eks på, at udvinde metan fra dén metanis i Ishavet, der nu er ved at smelte og boble op i atmosfæren, hvor den vil få drivhuseffekten til at “gå balaleika”…

 24. Af fru. ll Sørensens

  -

  J…h..

  Ingen tvivl om at militæret ikke kan bruge buksemar.iuser som l..emchen og borgerlig.hedens søn..ner på strandvejen.

  Hvor s..ølle At han i hvert andet indlæg beder os om at ønske ham tillykke med fødselsdagen, eller låne en af hans alt right jødi.skeværker på biblioteket?

  I dag fik Danmark et krigsminde for de faldne danske sømænd. Ca 70 år for sent. De var dog mestendels blot også profitjægere..men de tre overlevende skal vel have en græ..demur?

  Utroligt at Danmark spilder penge på krigsforher..ligelse. Fjern dem alle.slut med war..mongers som Uf..fe og npl. Lad os få fred.

 25. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  Metanis, eller metanhydrat, er potentielt set det største klimaproblem, som Rigsfællesskabet har, for der findes gigantiske mængder metanis ved Grønlands kyster, og de stigende havtemperaturer vil efter alt at dømme få metanisen til at smelte iden længe, for processen er allerede gået i gang i Ishavet.

  Men metanisen kan også gøre Grønland til et meget rigt land, hvis metangassen fra metanisen bliver udvundet, før den smelter, og udnyttet til at lave energi.

  Det tager lang tid, at udvikle den rette teknologi til, at udvinde metangas fra metanis/metanhydrat.

  Hvis vi først iværksætter den relevante forskning til, at udvinde metangassen fra metanisen, når havtemperaturerne når et niveau, der får isen til at smelte, så er vi for sent på den, for dén proces kan gå meget hurtigt, når den først er kommet i gang.

  Vi skal i gang nu!

 26. Af Maria Due

  -

  Agurketiden er nu ikke helt forbi her på Berlingske, hvor dronningens forsigtigt indpakkede bemærkning om det helt igennem hæslige “kunstværk” som folk hader af et ærligt hjerte, har forarget en skribent. En lummer rødbederød og giftig hvid henover Mindeparkens smukke græs, op i træerne, udover fortove og vejbanen og helt ud over strandens sten. I drømmer ikke om, hvor grimt det er, og hvor meget det skærer i øjnene, og det er det, man tænker på. Og så især at det var helt unødvendigt med dette hærværk, og at det koster mindst 500.000 kr. blot at få svineriet fjernet. Den norsk-danske direktør for Aros kunstmuseum mener, fornærmet at han bliver modarbejdet af dronningen, og så har vi hørt den med. Når han kan øde vores skattepenge på den måde, kan man passende skære ned på hans budget, så at han lærer at tænke sig bedre om, og det samme gælder byrødderne, der har tilladt forureningen. Nogen gik meget for langt, og hvad kunne de mange penge, som dette har kostet totalt med kunstnerløn og “installation” ikke have været brugt til!

  Hvad hæren angår, hvad sige obersten fra Groft sagt til en udvidelse, han plejer at være fornuftig?

 27. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  Problemet, med metanudslip fra den frosne tundra, der er ved at tø op, samt fra dybhavet, hvor metanisen smelter på grund af de stigende havtemperaturer, er tilsyneladende både langt større og langt tættere på, end forskerne hidtil har troet:

  Uddrag fra “Russiske forskere advarer: Ishavet bobler af metan” af Simon Kruse, Berlingske
  29. august 2017:

  “Samtidig tyder nye undersøgelser på, at udslip af drivhusgassen metan fra både arktiske landområder og fra Ishavet kan blive langt større end hidtil antaget.

  Tidligere på måneden offentliggjorde russiske, amerikanske og svenske forskere målinger af tykkelsen af de permanent frosne del af havbunden ud for Sibirien. De viser, at det frosne lag nu i gennemsnit bliver 18 centimeter tyndere hvert år. Det er langt hastigere end ventet.

  »Ødelæggelsen af dette lag kan lede til massive udslip af metan,« siger Natalja Sjakhova, professor ved Permafrost-instituttet ved det russiske Videnskabernes Akademi ifølge regeringsportalen Arctic.ru.

  Fundet har vakt opsigt, eftersom FNs klimapanel hidtil ikke har regnet med betydelige udslip fra den østsibiriske kontinentalsokkel i Ishavet i dette århundrede.”

  Russerne har med andre ord hverken tid, eller overskud til at lege krig med NATO; alle kræfter bør sættes ind på, at løse dette problem, der potentielt set kan blive en meget stor miljøudgift, eller en meget stor energiindtægt – alt efter, hvordan vi reagerer.

  Det værste, vi kan gøre, er, at gøre ingenting, for så bobler metanen bare direkte op i atmosfæren og gør ubodelig skade. Det er langt bedre for klimaet, hvis metanen bliver udvundet og udnyttet, og Kina og Japan har vist, at det kan lade sig gøre.

 28. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos metangas så kan jeg da stadig huske, at pruttende køer var den helt store stjerne i jordens klimaforandringer på et tidspunkt.

 29. Af Flemming Lau

  -

  J. Hansen.
  Står vi 3 overfor 10 stks af Ignatieff typen, hedder det ikke go, men let’s go, lige i flæsket på dem!

 30. Af Jakob Schmidt Rasmussen

  -

  Jan Petersen

  Metangas fra køer er selvfølgelig stadig et stort problem, for metan er og forbliver en af de mest potente drivhusgasser, der findes, og det gælder selvfølgelig uanset, om den stammer fra køer, eller om den stammer fra den tøende, russiske tundra, eller fra metanis, der tøer på grund af stigende havtemperaturer.

  Men metangassen fra køer er meget nem, at slippe af med; vi skal “bare” droppe køer, hvilket ikke bør være en uoverkommelig opgave, for det handler jo om, at redde verden fra en katastrofal opvarmning.

  Men dén metan, der stammer fra en tøende tundra, samt fra metanis, der tøer, kan vi kun slippe af med på én måde; og det er, at udvinde og udnytte den.

  For metanen gør langt mindre skade, når den bliver brændt af, for at lave energi – eller endnu bedre; bliver udnyttet i brændselsceller.

 31. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra det så prutter mennesker altså også – et mix af brint, kuldioxid (CO2) og metan. Skal vi også bare droppe pruttende mennesker på en “overkommelig” måde . . . !

 32. Af Finn Bjerrehave

  -

  Nu hvor Metangas er på dagsorden, hvorfor ikke biler på gas /LPG, måske den største grønne revolution i transportsektoren, hvor de dyre batterier kun goiver begrænset rtadius.
  Gas skal være fremtiden. Finn Vig

 33. Af Finn Bjerrehave

  -

  Nu hvor Metangas er på dagsorden, hvorfor ikke biler på gas /LPG, måske den største grønne revolution i transportsektoren, hvor de dyre batterier kun giver begrænset radius.
  Gas skal være fremtiden. Finn Vig

 34. Af Jan Petersen

  -

  Hvorfor i øvrigt ikke udstyre alle biler med en vindmølle og et par solfangere på taget? – så kører dytten fra nu af og i al evighed – “muligvis”!

 35. Af Gorm Gormse n

  -

  AF FINN BJER REHAVE – 29. AUGUST 2017 19:13

  LNG/LPG er ikke grøn energi overhovedet.
  Det forurener kun marginalt mindre end olie.

 36. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra det så kunne de store bilproducenter formentlig producere langt bedre, billige, miljøvenlige biler end de gør i dag. Men hvorfor gøre det, når de har indgået indbyrdes aftaler om, at svindle og bedrage markedet , så det klodser. Google f.eks lidt om tysk bilindustri.

Kommentarer er lukket.