Det knager og brager

Af Uffe Ellemann 98

Valgene i Tyskland og Østrig og valgudsigterne i Tjekkiet bekræfter en tendens, som er dybt foruroligende: Det liberale demokrati er under voldsomt pres. Indefra.

Det er også under pres udefra.

Kina indleder i dag den partikongres, som skal bestyrke præsident Xi’s magt og dermed markere en klar afstandtagen til det liberale demokrati, som vi i Vesten klynger os til. Andre autoritære ledere – Putin, Erdogan m.fl. – læner sig tilbage i stolen og smiler huldsaligt, mens Vesten er ved at undergrave sig selv indefra.

Xi behøver jo blot sige til sin partikongres: Se med egne øjne, hvad det liberale demokrati har ført til – Trump, Brexit, Catalonien osv… Og hvis han tager luppen frem, kan han såmænd tage Danmark med – og vores folkeafstemning forrige år om retsligt samarbejde, der nu fører til den forudsigelige begrænsning i det danske politis arbejdsvilkår. Hans konklusion er klar: I Vesten skyder de sig selv i foden. Er det noget at stræbe efter? Nej, lad os hellere passe på ikke at lade det besværlige og uforudsigelige demokrati fylde for meget…

Efter partikongressen vil Xi i manges øjne fremstå som verdens mægtigste mand. Ikke fordi hans land er verdens største militærmagt eller den stærkeste økonomiske magt. Det er USA, endnu da. Men fordi Kinas præsident udtrykker sig fornuftigt og sammenhængende, når han fremlægger sit lands politik, i modsætning til kollegaen i Det Hvide Hus, som ellers havde alle muligheder for at være nummer et. Han har imidlertid selv fravalgt rollen med sin usammenhængende politik og sine rablende tweets, som betyder, at ingen længere tager alvorligt, hvad han siger.

Det knager og brager i den globale magtstruktur, som i denne tid undergår ”tektoniske skift”.

Valget i Østrig har mindet os om, at selv om Macron bankede Le Pen på plads, og selv om kansler Merkel beholdt skindet på næsen, så bliver de nationalistiske kræfter, der udfordrer den liberale demokratiske model, stadigt stærkere.

Man kan finde mange betænkelige træk ved valgresultatet i Østrig – ikke mindst den personlighedskampagne, den kommende kansler Kurz stod for – men der er også et positivt træk: Kurz har ganske vist nogle ret så barske synspunkter vedrørende udlændingepolitik, men han ønsker, at det europæiske samarbejde skal styrkes, også på dette område. En tæt alliance mellem Macron, Merkel og Kurz om styrkelse af det fælles forsvar af EU’s ydre grænser vil måske kunne styrke opbakningen til EU-samarbejdet i de kredse, der har udviklet skepsis overfor det europæiske projekt. Det vil falde i god jord i de nordlige medlemslande, herunder Danmark.

Men det ændrer ikke ved, at liberalismen er i dyb krise, kun et kvart århundrede efter, at vi fejrede den kolde krigs afslutning med visioner om ”historiens afslutning” og den liberale ordens endegyldige sejr over de totalitære systemer.

Modstandere af ”den liberale orden” vejrer morgenluft. En tankevækkende kronik i Politiken (af professor emeritus Curt Sørensen, 17. oktober) peger på, at liberalismen er i fare for at have sejret sig selv til døde. Demokratiet er ved at udvikle sig til et oligarki, og kriserne bliver vanskeligere at standse, skriver den gamle marxistiske professor. Og hans kronik bør læses af alle, der tror på liberalismen som det bedste politiske system.

Valgresultaterne rundt om i Europa, og populisternes styrkede position næsten alle steder, må tages som en alvorlig advarsel om ikke at tage opbakningen til den gamle orden for givet. Der er brug for et politisk lederskab, der tager folks bekymringer alvorligt uden at forfalde til de nemme løsningers skråplan. Vi kan håne ”bodega-politikerne” for, at de stiller med nemme, men uanvendelige løsninger. Men så må der gives bedre forklaringer på, hvor de virkelige problemer findes, og hvordan de skal håndteres. Hvis man omvendt vælger at tale ”bodega-politikerne” efter munden, vil de altid skrue retorikken og kravene en ekstra tand i vejret. Dem kan man ikke konkurrere med, når det gælder populistiske forslag.

Set i det lys kan det der måske komme en del god inspiration ud af Kurz’s valgsejr i Østrig. For godt nok har han overtaget en del af retorikken fra det yderste højre, som altid har haft en taknemmelig klangbund i Østrigs politiske liv. Men han har hidtil undladt at kopiere deres forslag om at lukke sig helt inde. Man har da lov at håbe…

98 kommentarer RSS

 1. Af Gert Hansen

  -

  Utroligt, men sandt. UEJ fatter åbenbart slet ikke, at det er det ‘liberale (såkaldte) demokrati’ der i de sidste godt 30 år, har frembragt den situation Vesteuropa nu står i.

  Forståeligt nok vil Østeuropa ikke hoppe på den vogn, da klartseende østeuropæere naturligvis kan se, hvad det har ført til i Vesteuropa.

  Hvorledes dette kan udlægges som om ‘at liberalismen er i fare for at have sejret’, må man spørge sig selv om? Hvorledes kan det betragtes som en sejr? Og hvordan man kan påstå at vi lever i et demokrati, som UEJ gør, er et andet spørgsmål? Vi har valg, ja, men ingen retter sig efter resultaterne. Hvad er det så værd?

  UEJ har mange gange tidligere, og nu igen, givet udtryk for, at han ønsker sig tilbage til fortiden. Det er vist ret almindeligt for ældre personer. Problemet for dem er, at verden udvikler sig. Det kan man selvfølgelig godt vælge at beklage, og det er da ej heller altid tilfældet at udviklingen er til det bedre. For eksempel den nuværende udvikling, med stigende uro og forventet ‘højre’drejning. der skyldes den sidste liberale generations forfejlede liberale politik, hvis konsekvenser man (politikerne) vælger at negligere politisk. Problemet er, at de (såkaldte) liberale har fejlet politisk, og ikke evner at gøre noget ved de problemer de har skabt for vesteuropas befolkninger.

 2. Af Ole hansen

  -

  Hvis vi ikke snart får et bedre fungerende demokrati i Danmark med mere ytringsfrihed og hensyntagen til det danske folks interesser, går det rivende galt inden længe. Lad os tage ved lære af Schweitz.

 3. Af hr. j hANS En

  -

  Nationalismen og fascismen i Europa er skyld i to verdenskrige.
  Hvis ikke nationalismen og fascismen i Europa skulle vinde frem, hvor skulle den så?

 4. Af Svend Jensen

  -

  @HR. J HANS EN – 18. OKTOBER 2017 11:52
  “Nationalismen og fascismen i Europa er skyld i to verdenskrige.
  Hvis ikke nationalismen og fascismen i Europa skulle vinde frem, hvor skulle den så?”

  Svar: I deres naturlige hjemlige omgivelser – de muslimske lamde.

 5. Af hr. j.. ha NSE N

  -

  S. Jense n

  Det kan S. Jen sen selvfølgelig ikke vide.
  Men Første og Anden Verdenskrig blev startet af nationalister og fascister i Europa.
  Nu vil S. Jense ns slags gerne starte en ny.

 6. Af Maria Due

  -

  “UEJ fatter åbenbart slet ikke, at det er det ‘liberale (såkaldte) demokrati’ der i de sidste godt 30 år, har frembragt den situation Vesteuropa nu står i.”

  Det er nok fordi Uffe Ellemann er for klog til at hoppe på alle skrønerne fra Kasper Støvring og ligesindede, som tror, at fascismen er vejen. Ja, jeg skrev fascisme, for jeg har læst og kritiseret sådanne af deres skribenter som fx Tidehvervs højtelskede rumænske Monica Papazu, den enøjede norske særling “Fjordman” (Breiviks og Snaphanens yndlingsideolog) og mange andre, som indvandringen gav et platform, de ellers aldrig ville have fået. Nogle af dem har endda længe plæderet for dødsstraf og dagligt dyrket håbløsheden og rent personlige depressioner, som de er for indskrænkede til at forstå, at de burde holde for sig selv.

  Alle ved, at det liberale demokrati har sine brist, og at de er alvorlige. De fleste har vel også indset, at dette kan misbruges og er blevet det ikke mindst af EU’s kernetropper i Bruxelles, men at det liberale demokrati som helhed skulle være kassabelt af den grund, er en samfundsnedbrydende holdning, hvis offer i første omgang synes at blive bl.a. Folkekirken.

  “UEJ har mange gange tidligere, og nu igen, givet udtryk for, at han ønsker sig tilbage til fortiden. Det er vist ret almindeligt for ældre personer. Problemet for dem er, at verden udvikler sig. Det kan man selvfølgelig godt vælge at beklage, og det er da ej heller altid tilfældet at udviklingen er til det bedre.”

  Næ, det har du helt ret i. I 1930’erne blev Hi t ler i Tyskland og mange andre steder anset for at være det friske nye, det stærke unge der skulle sejre over al det gamle ragelse. Ungdommen var fyr og flamme.

  “Problemet er, at de (såkaldte) liberale har fejlet politisk, og ikke evner at gøre noget ved de problemer de har skabt for vesteuropas befolkninger.”

  Hvis de var så liberale, synes du så ikke, at det var sært, at fx dette lands mest synlige betonmarxist Uffe Østergaard blev Jean Monnet professor, dvs. sandwichmand for EU?

 7. Af Niels Juul Hansen

  -

  Heldigvis er de mest yderliggående, nationalistiske højrefløjspartier ikke i nærheden af regeringsmagten, bortset fra Østrig, som føler sig tæt på Østeuropa, og som har en lang tradition for denne type politikere.

  Derimod har vi i USA set, hvad der sker, når en ekstrem nationalist bliver valgt til præsident. Hele det politiske system er et stort kaos (en ‘børnehave’ for voksne). Donald Trump bliver af mange sammenlignet med fascisten Mussolini – og alle hans nærmeste medarbejder bliver enten fyret eller flygter skrigende bort.

  Han er en narcissistisk sociopat og patologisk løgner, der ikke ejer skyggen af empati, og jeg føler mig overnevist om, at han ikke sidder i embedet tiden ud. Ingen præsident har været så upopulær som han, og republikanerne mister med stor sandsynlighed flertallet til næste år.

  Man skulle ikke tro, at nogen efter 2. verdenskrig ville gå tilbage til en ‘fuser’, som nationalismen er, men der er tilsyneladende nogen, der skal udsættes for Donald Trump for at se, hvor katastrofal denne egoistiske tankegang er.

  Ja til en patriotisk velfærdsstat. Nej til nationalistisk selvtilstrækkelighed.

 8. Af Maria Due

  -

  At betegne Trump som nationalist, vil jeg mene er forkert. Trump har nemlig på intet tidspunkt ageret ud fra anden ideologi end at bringe sig selv i fokus og på toppen, og det har bestemt ikke været til gavn for USA’s image og situation i det hele taget, at hans uvidenhed og galopperende galskab dagligt latterliggør USA’s højeste embede.

  Ligesom Hi t ler har Trump revet proletariatet med sig med billige tricks, der ikke desto mindre fungerer i de samfundslag. Ikke at jeg havde ønsket Hillary Clinton i stedet, ingen af dem var gode nok som præsidentkandidater, og forhåbentlig har amerikanerne lært af det.

 9. Af Lisbeth sørensen

  -

  Der er ingen tvivl om at støvring er en fascist som flere er inde på…Hans agenda og følgere bruger trumpesque fakenews hele tiden også, i fx. statistikker. Og ligesom hitler er han religiøs i kristendommen..

  Venstreliberalismen er rent plutokrati, som er alle borgerlige partier…Danmark skal have indført direkte demokrati, eller “pøbelvælde” som uffe betegner det..Således at vi kan vælge og vrage på de politiske hylder, og fx. få indført præcist den indvandrerpolitik-stram-som Danskerne ønsker sig, og ikke den indvandrervenlige liberalismepolitik vi ser i blå blok i dag, hvor grænserne er åbne og det strømmer ind med løndumpere-velfærdsforringere..

  Plutokratiliberalismen vi har i dag, er ikke brugbart. Vi skal have skatter på værdier..Højere arveafgifter for milliærdærer-retur til 90%. Det direkte demokrati skal bestemme skatten for milliærdærer, og ikke top 1% liberalistiske købte hundehoveder i folketinget.

  Socialismen er på vej med stormskridt. Folket ønsker selv at bestemme nu, og ikke at top 1% gør det som i det nuværende system ..Glæd jer til fremtiden. Vi er på vej ind i den flotte gryende morgenstund, hvor solens farverige stråler skinner dagen lang.

 10. Af Lisbeth sørensen

  -

  Trump er naturligvis blot en helt normalt borgerlig liberalist..

  Han ansætter kun fremmedarbejdere på sine golf resorter-bygge projekter..Alle er mexicanere, mange illegale..Mens han i politik fortæller de fattige Amerikaner at han er imod dem, og for dem…Det er borgerligt hykleri, manipulation og populisme på første klasse..Som altid.
  Borgerlige politikere i Danmark ,gør selv samme altid også..

  “Ja til en patriotisk velfærdsstat. Nej til nationalistisk selvtilstrækkelighed.”

  De to kan sådant set ikke adskilles i det moderne samfund. Hvis grænserne er vidt åbne, bliver der ingen velfærdsstat i fremtiden, såvel som blot stigende kriminalitet, utrykhed og et samfund ingen ønsker at bo i, som I USA..Det er realiteternes verden.

  Jer der ønsker at få hele verden til Danmark for at velfærdserodere og løndumpe landet, og blot kalder det nationalisme, har fejlet. Der er positiv nationalisme og negativ..Den negative er fx. det borgerlige hykleri med bedning 5 gange om dagen foran Dannebrog, kongehuset og Volvoen..Såvel som deres tilgang til militæret og deres sønner på overførelsesindkomst der, der blot går rundt og fjerner civile kvinder og børn i verdens udkroge.. Så har vi den positive set i venstrefløjen…Ser helheden, et dejligt Danmark og ikke alt det borgerligevås..

 11. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Lisbeth Sørensen

  Du er godt nok et selvmodsigende vrøvlehoved. Der er hverken hoved eller hale i det du skriver.

 12. Af Carl-Erik Pedersen

  -

  Tjae Uffe Ellemann Jensen, At EU selvforskyldt har bragt sig i den situation som det står i nu, kan vel ikke undre nogen!
  Man har fra Bruxelles side, konstant neglieret Europas befolkningers ønsker om den Europæiske udvikling. Denne ignorance har lederne i Bruxelle begyndt, at få svar på nu!

  Vi vil ikke have mere EU!!!
  Vi vil ikke have muslimer og Islam!!!
  Vi vil ikke have urelevante menneskeretskonventioner trukket ned over hovedet!!!
  Vi vil ikke have åbne grænser!!!
  Vi vil ikke have en fælles EU hær!!!
  Vi vil ikke have en EU bank union!!!
  Vi vil ikke have et nokkefår som Claude Junker til, at bestemme noget som helst i EU!!!
  Vi vil ikke have, at vores lande skal underordnes en sindsyg godheds industri, hvor man giver sin bare røv væk, og oven i købet betaler for det!!!

  Og vi erkender, at EU er blevet til noget som vi aldrig i vor vildeste fantasi har kunnet forestille os, og som heller ikke er det EU vi har stemt os ind i!!!

  Det burde efterhånden være gået op for magthaverne i Bruxelles, at de i den grad har skidt i nælderne og, at hvis de vil redde noget af et Europæiske fællesskab, så skal de dreje skuden 180 grader, og komme tilbage til EF!!!

  Hvis de ikke reagere i EU, og vedbliver, at arbejde mod befolkningernes ønsker, så bliver hele projektet smidt på møddingen, og vi vil befinde os i en før EFs tilstand, hvor vi må forsøge at oprette et nyt EU, efter befolkningernes ønsker!!!
  Mvh.

 13. Af Gert Hansen

  -

  Da Trump blev valgt skrev Brendan O’Neill en udmærket forklaring i ‘The Spectator’ om hvorfor. Den forklarer derfor også, om end kun indirekte, hvorfor det går som det går også i EU og Danmark, som UEJ beklager sig over.

  ‘It happened because you banned super-size sodas. And smoking in parks. And offensive ideas on campus. Because you branded people who oppose gay marriage ‘homophobic’, and people unsure about immigration ‘racist’.

  Because you treated owning a gun and never having eaten quinoa as signifiers of fascism. Because you thought correcting people’s attitudes was more important than finding them jobs. Because you turned ‘white man’ from a description into an insult. Because you used slurs like ‘denier’ and ‘dangerous’ against anyone who doesn’t share your eco-pieties.

  Because you treated dissent as hate speech and criticism of Obama as extremism. Because you talked more about gender-neutral toilets than about home repossessions. Because you beatified Caitlyn Jenner. Because you policed people’s language, rubbished their parenting skills, took the piss out of their beliefs.

  Because you cried when someone mocked the Koran but laughed when they mocked the Bible. Because you said criticising Islam is Islamophobia. Because you kept telling people, ‘You can’t think that, you can’t say that, you can’t do that.’

  Because you turned politics from something done by and for people to something done to them, for their own good. Because you treated people like trash. And people don’t like being treated like trash. Trump happened because of you.’

  Man kan sagtens være enig i punkterne hvor man hakker ned på ‘almindlige’ mennesker, det er et politisk spørgsmål, men dette er forklaringen på hvad der sker og hvorfor. Og det er ikke ment som et forsvar for Trump, men som en forklaring.

 14. Af niels peter lemche

  -

  Er det Weimarrepublikken nr. 2, vi lever i for tiden?

  Er der overhovedet én nutidig politiker, der har overblik over, hvad der foregår?

  Er der egentlig andet forsvar tilbage for demokratiet, at det er den mindst ringe styreform?

  Svar og forslag udbedes!

 15. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  Det er den “islamistiske demokratiopfattelse”, der er den værste trussel mod det liberale demokrati, ikke nationalismen.

  Der findes ganske rigtigt nogle få, voldeligt anlagte, antidemokratisk hooligan-nationalister, men langt de fleste nationalister er fredsommelige, demokratisk orienterede roligan-nationalister, der vtager afstand fra hooligan-nationalisterne.

  Islamisterne er derimod principielt imod alle “menneskeskabte”, hvilket vil sige demokratisk vedtagne love, og de bekæmper basale menneskerettigheder med terror.

  For de forlanger, at alle love skal bygge på deres ekstremt diskriminerende og undertrykkende fortolkning af sharia, og at deres religiøst begrundede krænkelser af f.eks. kvinders basale menneskerettigheder skal være tiladt.

  Ifølge Islamisk Stats fortolkning af sharia, så er drab på “vantro”, slaveri og voldægt af mindrearige sexslaver f.eks. tilladt.

  Det er heller ikke nationalister, der begår terror for at true os til, at afskaffe basale menneske- og frihedsrettigheder, som f.eks. ytringsfriheden, eller som begår systematisk terror mod jøder.

 16. Af lisbeth sørensen

  -

  NJH

  Du er velkendt som en der ønsker åbne grænser, flere løn og velfærdseroderende..Du repræsentere det grænseløse idioti..At du ikke forstår dette, tager jeg ikke seriøst..

  Men lad Danmark stemme om indvandring, og lad os få afsluttet denne debat engang for alle. Alle er trætte af at diskuttere det, og elitevælden vi har, ønsker ikke at stoppe det..Men det gør folket.

 17. Af Jakob Schmidt-Rasmussen

  -

  “Er det Weimarrepublikken nr. 2, vi lever i for tiden? ”

  Bor du ikke i Sverige?

  For dér går det ganske rigtigt hedt for sig, fordi svenskerne har ført en nærmest ufatteligt naiv migrationspolitik:

  Igår blev en politistation sprængt i luften, og den slags hverdagsterror er efterhånden en normal forteelse i det svenske aftenland, der går mod mørket, mens de ansvarlige politikere lukker øjnene.

  Det er ikke Danmark, der er ved, at udvikle sig til en Wiemarrepublik:

  Det er EU, der er ved, at udvikle sig til en Wiemarrepublik, og derfor skal dén rodebutik have så lidt magt som muligt over den politik, der bliver ført i Danmark; især migrationspolitikken.

 18. Af lisbeth sørensen

  -

  “Vi vil ikke have en fælles EU hær!!!”

  Vi skal så afgjort have et fælles EU militær..Reelt eneste måde at forsvare det oplyste Europa fra , fra fremtidens USA-UK .Kina,Rusland agresioner..NATO nedlægges..Det repræsentere Amerikanske interesser kun..Og vi opbygger et kæmpe atomvåben forsvar i EU..

  Vi skal også have fælles-høje virksomhedsskatter..

 19. Af lisbeth sørensen

  -

  “Vi vil ikke have en fælles EU hær!!!”

  Vi skal så afgjort have et fælles EU militær..Reelt eneste måde at forsvare det oplyste Europa fra , fra fremtidens USA-UK .Kina,Rusland agre.sioner..NAT.O nedlægges..Det repræsentere Amerikanske interesser kun..Og vi opbygger et kæmpe atomv..åben forsvar i EU..

  Vi skal også have fælles-høje virks.omhedssk.atter..

 20. Af Carl-Erik Pedersen

  -

  Niels Peter Lemche.
  Vi må vist erkende , at EU har udvillet sig til noget ingen Europærer vil have, så vi bliver nok nødt til at skrotte modellen, og begynd forfra med et EF, og så indrette et EU som befolkningerne ønsker!
  Under skrotningen så vil det være relevant, at det første der fjernes er Claude Junker!
  Mvh.

 21. Af Gert Hansen

  -

  Niels Peter Lemche:

  Svenska Dagbladet har idag en artikel under overskriften: ‘Expert: Demokrati inte uppskattat av unga längre’.

  Jeg har ikke læst artiklen, da den kræver abonnement, men jeg kan forestille mig, at grundene skal søges i den svenske elites despekt for demokrati, at samfundet (derfor) udvikler sig anderledes end mange kunne ønske, dårlig opdragelse af de unge både af samfundsinstitutioner og de unges forældre, samt et større antal unge af ikke-etniske svenskere der er indoktrinerede til at de ikke bryder sig om demokrati som styreform. Der er sikkert flere andre forklaringer.

  Dette er ikke specielt for Sverige, men kunne også gælde Danmark.

  Det er dog ikke demokratiet som begreb der er noget i vejen med. Det er dem der forvalter det.

 22. Af Børge Jørgensen

  -

  Uffe Ellemann- jensen.

  Du bør læse Carl -Erik Pedersens svar kl.14.01 – Om igen -og endnu en gang om igen , hver aften de næste 14 dage før du lægger dig til at sove – så er jeg jeg sikker på – at du får din læge til at ordinere dig sovepiller – på grund af din og de øvrige politikers dårskab, svigt , evt. dårlig samvittighed og landsforræderi.
  I har alle til hobe gjort vest europa til et helvede at leve i – heldigvis har vi de fornuftige visegrad lande at immigrere til , når vi får nok..!!!!

  mvh.

 23. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Lisbeth Sørensen

  “Du er velkendt som en der ønsker åbne grænser, flere løn og velfærdseroderende..Du repræsentere det grænseløse idioti..At du ikke forstår dette, tager jeg ikke seriøst..”

  Du er berlingske blogs svar på Donald Trump. Populistiske tilbud uden nogen gang på jorden.

  Jeg går ikke, og har aldrig gået ind for åbne grænser, undtagen når det gælder det, vi har vedtaget i EU. Du tror tilsyneladende, at EU er et omrejsende Tivoli med skydetelte og frit valg på alle hylder.

  Indvandring fra ikke-EUlande skal kun foregå, hvis vi har brug for arbejdskraft, som ikke findes i EU, og alle fattigdomsflygtninger skal ikke have asyl. Hvis du en dag kommer på plejehjem og får brug for personlig hjælp, så må du håbe på, at du kan finde et sted, der ikke ansætter andet end dansk personale

  Det eneste socialistiske parti herhjemme er Enhedslisten, og hvis du som medlem af dette parti luftede dine bizarre holdninger, ville du formodentlig blive smidt ud på røv og albuer.

  Løsning?

  Start dit eget socialistiske parti. Få indsamlet 20.000 stemmer og se om du kan komme i Folketinget. Det bliver nok svært. Jeg har stadig tilgode at se een eneste debattør, der deler dine holdninger, så hvor har du gemt dine støtter?

 24. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Peter Lemche

  “Svar og forslag udbedes!”

  Er berlingske blog nu blevet din nye ‘fokusgruppe”.

  Jeg mener at huske, at du engang havde dine egne, selvstændige meninger.

 25. Af Svend Jensen

  -

  Det begynder at haste med udskiftningen af EU’s befolkning. De europæiske lønslaver og mappedyr er begyndt at lugte lunten. Den nuværende EU Elite afskyr sin egen befolkning – det er ofrene ved at indse, når de betragter Elitens afsindige manøvrer for at fremme udskiftningen.
  Fordækte flytransporter om natten fra mellemøsten til udvalgte militærbaser i EU.
  Snuskede aftaler med NGO’erne om, at ngo’erne gør det beskidte arbejde medens grænsevogterne kigger den anden vej.
  Tvungne kvoter af socialklienter til modstræbende fattige EU medlemslande.
  Undertrykkelse af ytringsfrihed for at knægte modstand mod tsunamien af parasitter.
  Lusket ‘dekoration’ af omkostningerne af masseimporten af analfabeterne.
  Manipulerede statistikker for at skjule de ubehagelige sider af indvandringen.
  Opreklamerede præsentationer af de få migranter, der kan få et job, som kæmpesuccesser.
  EU er på etisk/moralsk/økonomisk kurs mod det totale fallit: Kun for ikke at tabe ansigt.

 26. Af P Christensen

  -

  Valgresultaterne i Tyskland og Østrig er hverken “foruroligende” eller “populisme”
  som man har tendens til at betegne det, set fra elfenbenstårnene.

  Det er modtryk fra samfundets nederste dele, om at nu gider de ikke længere
  finde sig i at være trædestene for elitens gensidige selvhævdelse.

  Tyskland har været ramt af social dumping: reallønnen faldet for de lavestlønnede de seneste mange år, mens de højestlønnedes realløn omvendt er steget markant. Samtidigt er landet overrendt af fagligt ukvalificerede immigranter, hvilke yderligere belaster de svageste grupper. Det er set mange andre steder i EU, også i DK.

  Dér har mange svigtet politisk fra såvel blå som rød side.
  At blå side har svigtet er ikke overraskende; de er jo generelt grådige egoister.
  Men at rød side har svigtet arbejderklassen er klasseforræderi.

 27. Af Martin Hansen

  -

  Det “liberale demokrati”……. Hvad er nu det for noget propaganda pis. Hvad med det socialistiske eller det konservative?
  Dette højtbesungne liberalistiske demokrati. Er det parat til at tage skylden for det muslimske terror samfund Europa er sig påbetvunget?

  Kære Uffe, Din tavshed skriger hult og højt!

 28. Af hr. j.. ha NSE n

  -

  AF NIELS JUUL HANSE N – 18. OKTOBER 2017 15:02
  “Er berlingske blog nu blevet din nye ‘fokusgruppe”.

  Ja.
  At spørge de sædvanlige ti personer fra den yderste højrefløj, som huserer på Berlingskes blogs, til råds.
  Det virker ikke rationelt.
  Jeg er aldrig rigtigt faldet i snak med dem.

 29. Af r. vangkilde

  -

  LIBERAL KONKURRENCE er ikke Ellemanns kop the, men Xi og Kinas økonomiske succes ligger i den globale konkurrence af samhandel, vækst og investeringer, ELLER en intern liberal politik, som en stærk overordnet central styring, hvor borgernes frihed, selvstændighed og egen forsørgelse ikke er belastet med skatter, afgifter og skat på arbejde. MODSAT vores demokrati
  der sammenblander nationale og borgernes økonomi i fællesskabets velfærds kasse igennem
  omfordeling. Forskellen på Kina og demokrati er ca. 1/10 på omkostninger.

 30. Af Flemming Lau

  -

  En nation der kræver fisketegn, men ikke kræver pas, er et land ledet af idioter!

 31. Af niels peter lemche

  -

  NIELS JUUL HANSEN, skrev i et svar til filtret.

 32. Af Mehmet Sami Gür

  -

  Uffe Ellemann-Jensen citerer følgende:

  “Der er brug for et politisk lederskab, der tager folks bekymringer alvorligt”.

  Desværre findes dette politiske lederskab ikke i vesten lige nu. Det politiske lederskab findes lige nu i Tyrkiet med Erdogan, i Rusland med Putin og i Kina med Xi.

  Hr. Uffe roste i sin tid Erdogan til en hver lejlighed. Hvad er der sket, siden hr. Uffe kan finde på at kalde Erdogan for at være en ‘autoritær leder’?

 33. Af Niels O

  -

  Niels Juul Hansen – 18. oktober 2017 12:59

  Helt helt enig. Men den primitive nationalisme vil nok desværre eksistere til alle tider. Men hvis den bare holder sig til 20% af befolkningen eller helst derunder, så larmer den godt nok stadig meget, men burde være til at styre af den resterende befolkning.

 34. Af niels peter lemche

  -

  GERT HANSEN, hyg du dig bare med svenskerne. Hvis du læser nyhederne fra idag, så har de nu sprængt dele af politistationen i Helsingborg i luften.

 35. Af Peter H-C

  -

  Kære UEJ,

  Stort ros til din som altid udemærkede artikel.

  Den står fint for sig selv. Jeg vil derfor knytte nogle kommentarer til de kommentarer, den afstedkommer. Jeg vil prøve at være diplomatisk og så pædagogisk som overhovedet muligt, selvom det formentlig på nogle af deltagerne vil være forgæves, da de er uden for rækkevidde.

  Jeg mener, at EU er noget af det bedste der er skabt. EU blev skabt i ruinerne af Anden Verdenskrig, hvor især Tyskland og Frankrig blev enige om, at alle aldrig mere skulle nationalisme og fascisme ødelægge vores kontinent; en svøbe som har kostet millioner af mennesker livet; ikke kun i de to verdenskrige, men også i århundredrene forinden. Churchill sagde i sin Fulton-tale i 1947, at der er behov for et stærkt forenet Europa, idet et Europa, hvor landene er afhængige af hinanden, ikke bekriger hinanden. I den ånd opstod EF og siden EU. Dette alene kan retfærdiggøre eksistensen af et EU, som har skabt fred i Europa i nu 60 år. Læg dertil, at EU er udfordret globalt af et USA, der vender sig mod sig selv; et fjendtligt Rusland; en fremvoksende supermagt, Kina, der vil få større og større betydning i fremtiden; befolkningstilvækst i verden, hvoraf mange vil til Europa samt til sidst globalisering og global opvarmning. Alt dette kræver internationale løsninger og kan og jeg gentager kan under ingen omstændigheder løftes af staterne selv. Havde vi ikke EU var vi tvunget til at opfinde det.

  Er EU da perfekt, nej desværre ikke, men fejlene er ofte de mellemstatlige elementer i samarbejdet, hvor snart 27 lande (efter at UK forlader EU) skal finde fælles tråd, hvor EU faktisk ikke har kompetencen. Lad mig tage et eksempel. EU kritiseres for ikke at kunne håndtere flygtningesituationen. Men mig bekendt har grænsekontrollen overfor tredjelande aldrig været EU’s domæne, så man kritiserer faktisk EU for noget som ikke er dens ansvarsområde. Så faktisk er løsningen her mere EU og ikke mindre EU. I dette tilfælde vil en stram udlændingepolitik, en stærk ydre grænsekontrol og flygtningelejre lokalt i Afrika og Mellemøsten være løsningen. Lige så med udfordringen fra Rusland, hvor en fælles EU-hær (stadig i Nato), vil afskrække Putin fra ethvert eventyr.

  Som man næsten kan fornemme, er jeg dedikeret føderalist. Jeg så gerne, at EU bliver en reel føderation med fælles forsvar, udenrigs- og sikkerhedspolitik samt med visse finanspolitiske muskler. Jeg så gerne ministerrådet erstattet af et folkevalgt senat som supplement til parlamentet. Formandsposten for Det europæiske Råd bør slås sammen med formandsposten for kommissionen og bør vælges af det europæiske folk og kaldt præsident. Dette vil være fuldt ud demokratisk, idet befolkningerne er inde over alle niveauer. Inden for rammerne af føderationen kan europæerne fint have lokale parlamenter og lokale kulturer; ligesom det også gør sig gældende i en succesrig føderation som f.eks. USA (der netop blev dannet føderalt, da man var bange for at en konføderation ville være for svag over for engelsk indflydelse).

  Mange kritiserer dette; samarbejdet skal være mellemstatligt og a la carte. Min holdning til dette, Nej, under ingen omstændigheder; det ville være en snakkeklub og ikke et samarbejde. Prøv at forestil jer finanslovsforhandlingerne i Danmark. Nordsjælland vil have vetoret på boligskatteområdet, Vestjylland nedlægger veto, hvis der ikke ydes nok til fiskeindustrien, Fyn vil have halvdelen af finansloven til folkeafstemning og andre egne vil også have deres undtagelser og særregler.

  Mht. den frustration som man ser i store dele i den vestlige lande, som har resulteret i Trump i USA, Brexit i UK, AfD i Tyskland mv., så skyldes det – som jeg ser det – at mange har følt sig udfordret af globaliseringen, som i stigende grad har været et udskilningsløb, hvor mange har følt sig kørt ud på et sidespor. Løsningen her er ikke at vende sin vrede mod EU eller at tilslutte sig populistiske partier og bevægelser, men netop at styrke samarbejdet i EU, sikr en stram udlændingepolitik og ydre grænsekontrol mv. Hvis Farrage, Messerschmidt, Le Pen og andre højrepopulistiske og protektionistiske personer fik deres vilje og EU forsvandt, ville det blot medfører, at Europa ville forsvinde som faktor i international politik, økonomien vil stagnere og vi vil blive fattigere. Her vil nye kandidater sikkert dukke op med endnu flere radikale løsninger såsom ren nazisme og endnu mere skinger nationalisme.

 36. Af niels peter lemche

  -

  2. forsøg, del 1:

  NIELS JUUL HANSEN, nu spurgte jeg bare, og specielt det første spørgsmål synes aktuelt og direkte til bloggens emne. I øjeblikket ser vi et lammet borgerskab i midten udfordret til højre i Danmark ikke så meget af DF, der nærmest er ved at blive stuerene og derfor ufarlige, som af Nye Borgerliges tilhængere suppleret af grupper ude til højre for dem, og til venstre af grupper som ANTIFA. Situationen kan vi genkende fra Tyskland i 1920erne: Kommunisterne sloges på gaden med SA’s stormtruppr, og i midten de borgerlige partier, som til sidst mest af alt af angst for kommunisterne bragte en hvis person til magten. Er der nogen, der tror, at Juncker vil reagerer mere rationelt på de udfordringer, der er og er på vej (Catalonien m.v.)? Han virker så håbløs, at man skulle tro, at han havde noget på alle ledende politikere i EU. Har de f.eks. været igennem en pengevask i Luxemburg?

 37. Af Anders Sørensen

  -

  UEJ er efterhånden bare en gammel stakkel, der prøver at gøre alt andet end at erkende sit eget ansvar for 2 af de værste trusler mode Danmark og mod demokratiet.
  Den ene er udlændingeloven fra 83 og derefter mange års alt for lempelige udlændingepolitik, der netop har medført import af alt for mange mennesker med en fascistisk og undertrykkende ideologi forklædt som religion.
  Den anden er EU, der i årevis har fået lov at udvikle sig til et kæmpemonster fuldstændig ude af trit med befolkningernes ønsker.
  Det rabler jo for dig UEJ.

 38. Af gerald wiltek

  -

  Folk er blevet syge og traette af politikere der tror at de er saa meget klogere end os.
  Vi kan faa lov at stemme, naar vi er enige, ellers ikke.
  Folk har faaet nok.

 39. Af Uffe Harksen

  -

  Hvis man puster tilstrækkeligt med varm luft i en ballon, så springer den.
  Som da man ukritisk indlemmede de østeuropæiske lande over hals og hoved.
  Som da man etablerede en møntunion på et utroligt løst grundlag, uden at have de nødvendige nationaløkonomiske kontrolværktøjer.
  Som da man etablederede fuld fri bevægelighed af arbejdskraften uden at gennemtænke konsekvenserne for lavtlønnede, ikke mindst i de nordeuropæiske lande.
  Resultatet er en opblomstring af nationalisme, sågar neofascisme.
  Det mest skræmmende er at se EU fanatikerne, med Juncker i spidsen, afvise de bekymringer, der driver befolkningerne i hænderne på disse kræfter.
  Han (Juncker) mener oven i købet, at endnu mere EU vil løse problemerne. Det klareste symptom på en fanatisme, der er mindst lige så farlig som neonationalismen.
  Uffe Ellemann må erkende, at han bærer et stort medansvar for denne udvikling, omend det ligger en del år tilbage.
  Havde EU og Uffe Ellemann og co. accepteret at EU projektet ville kræve mange (hundrede) år om at blive realiseret og sat tempoet derefter, ville vi ikke stå i den her situation.
  Nu står vi over for et kollaps, som kan skabe et nyt fascistisk Europa.
  En smuk drøm er på vej til at blive et mareridt skabt af elitære skyklap-politikere.

 40. Af jens Petersen

  -

  Uffe tager totalt fejl af situationen! Det er ikke det liberale der er udfordret, men det antiliberale at folk kan komme og få uden at yde. Nyde uden at deltage eller respektere andre.

  Det liberale sind er at du er velkommen når du kommer med åbent sind – hele den filosofi som USA var for 100 år siden.

  Det der fejler er politikere der har tilladt invasion af mennesker der lever som parasitter og som ikke deltager i samfundet. Det er vores “velfærdssamfund” der fejler – ikke det liberale samfund!

 41. Af Peter Sørensen

  -

  Karl Popper konkluderede, at demokratiets tolerance bør forsvares ved at være intolerant over for truende intolerance (Sharia/ Islam).
  Når vore politikere ikke vil beskytte befolkningen imod Islams religion/politik, vil befolkningen vælge mere og mere radikale ledere, i.e. Trump, Duterte m.fl.
  Et demokrati må sig forsvare sig ved at diskriminere mod Islam, ellers venter en politisk omvæltning.

 42. Af Niels Juul Hansen

  -

  @Niels Peter Lemche

  Jeg deler ikke din pessimisme, men er mere på linie med Niels O, som skriver:

  “… den primitive nationalisme vil nok desværre eksistere til alle tider. Men hvis den bare holder sig til 20% af befolkningen eller helst derunder, så larmer den godt nok stadig meget, men burde være til at styre af den resterende befolkning”.

  Vi er nu (næsten) alle blevet klogere efter valget af Donald Trump i USA, så vi har en bedre forståelse for, hvad der sker, når en fuldblods nationalist flytter ind i Det Hvide Hus og laver det om til en legestue for utilpassede børn. Han ignorerer fuldstændig de voksne pædagoger og mobber konstant enhver, der ikke deler hans bizarre holdninger, som viser en narcissistisk sociopat og patologisk løgner.

  Tænk at de folkevalgte republikanere (på nær McCain og få andre)har tålmodighed med ham, og er villige til at se et knusende nederlag ved næste midtvejvalg i øjnene. Jeg ved ikke, om de vitterlig tror på, at han holder tiden ud.

  At Nye Borgerlige herhjemme med deres rablende, urealistiske økonomiske politik og fremmedfjendske holdninger skulle være en trussel imod vort demokrati, tror jeg ikke på. Som jeg skrev tidligere, håber jeg som centrumvenstreorienteret på, at partiet får et kanonvalg med 1.9% af stemmerne.

 43. Af Gert Hansen

  -

  Niels Peter Lemche:

  Jeg spilder ikke mere end højst to minutter om dagen på at skimme overskrifterne i nogle svenske internet-aviser. Det er dog noget af det mest forfærdelige i form af elitær ensretning man kan forestille sig. Så ‘hygge’ er det ikke. Sådan må det have været at læse i ‘Der Stürmer’.

 44. Af hr. j. hANS en

  -

  AF GE RT HA NSE N – 18. OKTOBER 2017 19:31
  “Hvis nogen eksempelvis skærer i sagesløse børn, bliver man smidt i fængsel i flere år. Hvis man derimod gør det og påberåber sig religion som grund, er det straffrit.
  Når en religion også samtidig er en udemokratisk politisk ideologi, ser man også igennem fingre med det, også selv om dens mål er, at omstyrte det nuværende samfund.”

  Ja. Jøderne opfører sig uhyggeligt.

 45. Af Per Kristensen

  -

  Det er om nogen folk som Uffe Blærerøv. og MareRitt, Der har givet grobund for hans hadeojecter. Men i en af hans seneste indlæg, er han dog nået til den sandhed, at freden i Europa, er skabt og vedligeholdt af Nato, og ikke Uffe’s højtelskede korrupte EU.
  Men han dør forhåbentligt snart, så vi slipper for mere af hans bræk.
  Det var Uffe dreng der var med til at stemme den katastrofale lov igennem i 1983, der er grunden for de nye partier.
  Uffe bothorn skylder en undskyldning, af de helt store, men i hans egen selvovervurdering er det nok ikke tænkeligt.
  Fuck dig Uffe, og den hest du red ind på.

 46. Af niels peter lemche

  -

  Gert Hansen, men jeg spiller tiden her med at fodre filtret, så heller ikke noget svar til dig.

 47. Af Flemming Lau

  -

  Leder af Hvidstens grup. F. Juncker var imod EU.72 år efter vil UEJgøre op med den ånd

 48. Af Jan Petersen

  -

  Jeg var inde tidligere (bagom) og tjekke lidt på UEJ blog. Enhver kan i øvrigt gøre det samme – helt lovligt – brug højre museklik. Uffe bruger en gammel, gammel, gammel browser, enhver 15-årig kan hacke efter lyst. Bortset fra det, så kunne jeg selv overtage hele bloggen med lethed. Men jeg gider ikke. I øvrigt et elendigt blog indlæg Uffe!

 49. Af Per Torbensen

  -

  Skal man grine eller græde vedrørende Kina,foretrækker at græde.Siden murens fald i 1989 forstod Kina lynhurtigt ,at tilbyde Vestlige virksomheder billig produktions forhold og arbejdskraft og neo liberalismen slog til ,globaliseringen det nye ord for udbytning blev et mantra.
  Vesten forærede Kina Deres nyeste teknologier på et sølvfad,ved produktion og viden og Kina sugede al viden ud af Vesten på kun 20 år-godt gået.
  En glimrende person udtalte engang-kapitalisterne er villige til at sælge det reb ,de selv kan blive hængt i .

 50. Af jacob hansen

  -

  “Bortset fra det, så kunne jeg selv overtage hele bloggen med lethed. Men jeg gider ikke. I øvrigt et elendigt blog indlæg Uffe!”

  Du må have en opdateret browser Ellemann, det tager ikke lang tid. Jan Petersen og andre gider sikkert hacke bloggen, moral holdt ham jo aldrig tilbage.

Kommentarer er lukket.