En om’er

Af Uffe Ellemann 58

”Dette er historien om Danmark. Om hvordan et land blev til et land. Og et folk til et folk.”

Sådan startede fortælleren Lars Mikkelsen hvert afsnit af DR-TV’s stort anlagte udsendelsesrække om Danmarks-historien. En vandring gennem Danmarks-historien, som var tilrettelagt på en fængende måde – som har givet historieinteressen et tiltrængt pust. Det var fremragende historiefortælling – lige indtil de sidste to afsnit, hvor kæden hoppede af. Ikke så meget på grund af det, der blev fortalt, som på grund af det, der IKKE blev fortalt.

Hvordan kan man dog fortælle historien om, hvordan et folk blev til et folk, uden at bare at nævne Grundtvig? Og hvordan kan man nå frem til nutidens velfærds- og velstandssamfund uden at nævne de verdensomspændende danske erhvervsvirksomheder eller danske bidrag til videnskab, kunst og kultur?

Direkte komisk blev det, da fortællingen om modstandskampen blev hængt op på Jens Otto Krag og Inger Merete Nordentoft. De hører absolut med til historien om Danmark, men her falder udeladelserne i øjnene – især hos de af os, der er gamle nok til at have oplevet den første efterkrigstid, den kolde krig og udviklingen af Danmarks europæiske engagement.

Sammen med TV-udsendelserne har Danmarks Radio udsendt et tobindsværk, som skal understøtte serien. Her kan man læse alle om alt det, der er udeladt i TV-. Grundtvig, det industrielle gennembrud, kunsten og videnskaben – alt er med serien – og det er ordentligt og sobert fortalt. Også afsnittet om ”fodnoteperioden” under den kolde krig, som er en redelig og afbalanceret beskrivelse – helt uden de forsøg, der gøres på at tale uden om socialdemokraternes historiske svigt.

I den hidsige debat om serien er der nu nogen, som vil have DR til at fjerne de sidste to afsnit fra hjemmesiden. Det er politisk plat. I stedet for burde der skabes mulighed for, at de sidste to afsnit kan laves helt om – med de ressourcer, som åbenlyst manglede til at løse opgaven lige så ordentligt, som den blev løst i de foregående afsnit. Tiden fra begyndelsen af 1800-tallet og frem til i dag skulle have fire afsnit, og ikke to – for så bliver der plads til hele historien om, hvordan vi blev et folk og et land.

Se nu at få gjort det om – inden Lars Mikkelsen gror et nyt fuldskæg, for ham kan vi ikke undvære som fortæller…

Afslutningen på sidste afsnit kan dog roligt bevares – for det var langt det bedste: Det er, hvor Lars Mikkelsen står ved Stevnsfortet, på stranden under Stevns Klint, hvor fortets lange gange munder ud i en lille jerndør.

Jeg kan varmt anbefale et besøg i fortet, som har et fantastisk spændende koldkrigs-museum. Og på stranden kan man se de klatresøm, som blev banket ind i klinten af ”besøgende” Spetznaz-soldater: Det var åbenbart en slags manddomsprøve at tage en tur ind til fortet i en gummibåd fra en (muligvis) polsk u-båd ude i Køge Bugt, og så banke sømmene i klinten – mens danske soldater lå oppe på afgrundens rand og skød skarpe varselsskud. Det er ikke en skrøne, sømmene er der, med kyrilliske bogstaver og det hele – se selv!

Det var på den strand, Lars Mikkelsen kom med den afsluttende sætning i historien om Danmark: ”Den kolde krig er slut. Verden omkring os er blevet et fredeligere sted, og fremtiden ser lys ud. Lidt endnu, i hvert fald.”

Profetiske ord – og sande på det tidspunkt, de passer ind i Danmarks-historien: For en snes år siden, da vi stadig troede, at verden uden for Køge Bugt var blevet et fredeligt og forudsigeligt sted at være.

Spændende at tænke på, hvordan fortsættelsen bliver, når den engang skal skrives/produceres. Men først skal vi altså lige sørge for at blive bragt frem til den foreløbige afslutning af historien på en ordentlig måde. Det var en om’er!

58 kommentarer RSS

 1. Af eGOn haLVORS on

  -

  Et forholdsvist nuanceret indlæg fra UEJ.
  I forhold til det øvrige hysteriske hylekor på højrefløjen.
  DR kunne dog godt have brugt mere tid på Venstres og de Konservatives værnemageri.

 2. Af jørgen F.

  -

  En kedelig ting i serien er brugen af ordet velfærdsstat – hvornår opstod den og hvem kæmpede hhv. for og imod.

  Der er ingen tvivl om at Socialdemokratiet fra 30’erne og frem til starten af 80’erne naturligvis skal hyldes og hædres for et langt sejt træk, der bl.a. udviklede samfundet til at både mænd og kvinder deltog på lige fod og på alle samfundets poster. Det gør DR så også med maner….

  Men allerede ved parlamentarismens indførelse var den sociale indignation efter min mening klart styrende, og allerede i de første årtier herefter får vi skabt rettighederne, institutionerne og finansieringsmodellerne til det vi kender som nutidens velfærdsstat.

  At institutionerne og økonomien så fra start ikke var stærke nok til at afbøde konsekvenserne af f.eks. 1. verdenskrigs mangel på råvarer og mad – er en anden ting. Det betyder ikke at vi ikke dengang kæredes om hinanden omend midlerne var små.

  Her mener jeg serien fejler med meget bastand at postulere at velfærdsstaten først kom fra 30’erne og frem, sammen med de større økonomiske muligheder.

  For spørgsmålet er om ikke at netop den sociale indignation er kendetegnene for Danmark allerede fra starten i vikingetiden. Nogle Engelske kilder taler i hvertfald om at ‘Danelagen’ som man bragte med sig var mere human end hvad man ellers kendte til derovre.

  Altså at Land og folk – en typisk DR joke – og viljen til at ville retfærdigheden og hinanden noget godt har ligget i os lige så længe som identiteten Daner. Og at nationalstaten og den nationale identitet derfor også er værd og vigtig at bevare.

  Men uanset kritikpunkterne mener jeg at serien overordnet spillede bolden ind på den banehalvdel hvor danskerne er som danskerne er flest. Og det klæder DR også at være der hvor licensbetalerne , dem der er tilbage efter EFI, er.

 3. Af Niels Larsen

  -

  “Hvordan kan man dog fortælle historien om, hvordan et folk blev til et folk, uden at bare at nævne Grundtvig?”

  Han passer ikke ind i den DR-politisk korrekte venstreorienterede selvforståelse.

  Derfor!

  “Og hvordan kan man nå frem til nutidens velfærds- og velstandssamfund uden at nævne de verdensomspændende danske erhvervsvirksomheder eller danske bidrag til videnskab, kunst og kultur?”

  De passer ikke ind i den DR-politisk korrekte proletariatsforherligende selvforståelse.

  Derfor!

  Den eneste årsag til at Inger Merete Nordentoft overhovedet er interessant er, at hun var ugift mor. Dog ikke hverken via helligånd eller anden form for jomfrufødsel, men fordi hun horede med en norsk forfatter. :-)

  Og Jens Otto Krag var der vist ikke mange udenfor socialdemokratiske kredse, som hørte om før efter krigen. Modstandsmand var han så vist ikke.

  “Verden omkring os er blevet et fredeligere sted, og fremtiden ser lys ud.”

  Vås. Verden – dvs. EU – er blevet et langt farligere sted. På grund af politikernes manglende rettidige omhu mht. at holde muslimerne ude!

 4. Af hr.. j. hANSE N

  -

  AF NIELS LARSE N – 26. OKTOBER 2017 13:45
  “Og Jens Otto Krag var der vist ikke mange udenfor socialdemokratiske kredse, som hørte om før efter krigen. Modstandsmand var han så vist ikke.”

  Krag tilhørte den gruppe som kaldte sig selv for “den nok farligste illegale gruppe”.
  Vist helt uden ironi.

 5. Af Jakob S. Rasmussen

  -

  Den kolde krig var en systemkamp mellem sovjetkommunismen og kapitalismen, som blev afsluttet med, at kommunisterne selv smed håndklædet i ringen, for næsten tredive år siden, fordi kasen var tom. Rusland havde ganske enkelt ikke råd til våbenkapløbet, og det har Rusland stadig ikke.

  Rusland er et meget fattigt land, der ikke ville have råd til, at føre krig mod NATO i mere end en uges tid, og desuden er Putin angiveligt nær ven med Trump.

  Rusland opruster ikke for at forberede et angreb, men fordi Europa har anskaffet sig et missilskjold, der giver NATO frist strike capability, og russerne har selvfølgelig ikke glemt, at europæiske lande har angrebet og forsøgt at udslette Rusland adskillige gange.

  Det er kun de militærindustrielle komplekser, der reelt har glæde af, at de ældede koldkrigere forsøger at puste liv i den for længst afsluttede systemkamp.

 6. Af Jakob S. Rasmussen

  -

  Rettelse:

  “Rusland opruster ikke for at forberede et angreb, men fordi Europa har anskaffet sig et missilskjold, der giver NATO frist strike capability, og russerne har selvfølgelig ikke glemt, at europæiske lande har angrebet og forsøgt at udslette Rusland adskillige gange.”

  Engang spurgte en tysk politiker tyskerne om de ville have smør eller kanoner. Tyskerne valgte kanoner, og dét valg endte med at Tyskland lå i ruiner…

  Man kunne på samme måde spørge de danske vælgere; “Vil I have topskattelettelser og velfærd, eller kanoner?”

 7. Af Jakob S. Rasmussen

  -

  Ironisk nok, så er det ingen, der har mere glæde af, at nogle koldkrigs-nostalgiske politikere forsøger, at genoplive en for længst afsluttet systemkamp – end Putin.

  Russerne bakker kun op, om Putins semidiktatur, fordi de tror på hans påstande om, at omverdenen truer Rusland, og kan finde på, at invadere Rusland; det er en form for vognborgsmentalitet, hvor russerne står sammen mod en ydre fjende – og det er os…

  Vi ville få langt mere ud af, at arbejde sammen med russerne, og så ville Putin stille og roligt miste sin opbakning til sit semidiktatur, fordi vognborgsmentaliteten forsvinder sammen med den ydre trussel.

  Derfor er koldkrigere, som f.eks. Uffe elleman i praksis Putins bedste venner – for de sikrer, at hans påstand om, at vi er en trussel mod Rusland, får kød på, ved at opruste med henblik på Rusland.

 8. Af Niels Larsen

  -

  JAKOB S. RASMUSSEN: “Vi ville få langt mere ud af, at arbejde sammen med russerne, og så ville Putin stille og roligt miste sin opbakning til sit semidiktatur, fordi vognborgsmentaliteten forsvinder sammen med den ydre trussel.”

  Aldeles enig.

 9. Af Niels Dreyer

  -

  Hvorfor beskæftige os så meget med de 2 afsnit om vores nutidshistorie.
  Det vigtigste er tiden før grundloven, for den tid kender vi så dårligt.
  Besættelsen og efterkrigstiden kender vi så godt i forvejen.

 10. Af Anders Jensen

  -

  Uffe E kan virkelig ikke lide DF. Det virker helt komisk.

  “I den hidsige debat om serien er der nu nogen, som vil have DR til at fjerne de sidste to afsnit fra hjemmesiden. Det er politisk plat. I stedet for burde der skabes mulighed for, at de sidste to afsnit kan laves helt om ”

  Ifølge Uffe E. er det er plat at ville kassere de to sidste afsnit, mens Uffe E selv vil have de to sidste afsnit lavet om. Er det ikke næsten stort set det samme?!

  Det virker lidt som politisk plat fra Uffe E. med disse rituelle tilsvininger af DF.

 11. Af P Christensen

  -

  “Vi ville få langt mere ud af, at arbejde sammen med russerne”‘

  Det har vi allerede gjort i mange år, i et kredsløb 400 km over Jorden.
  Rumteknologi er iøvrigt et sted hvor DK i høj grad har aktører med “the leading edge”.

  Men hernede på jorden regerer bagstræberiet og idiotiet.

 12. Af Jakob S. Rasmussen

  -

  “Det har vi allerede gjort i mange år, i et kredsløb 400 km over Jorden.”

  Rusland og USA netop aftalt, at lave en fælles rumbase i kredsløb om Månen, der også skal bruges som base for udforskning af Mars, og resten af Solsystemet.

  Uddrag fra “Russia and US will cooperate to build moon’s first space station”, AgenceFrancePress, Guardian 27. sep. 2017:

  “Russia and the United States have agreed to cooperate on a Nasa-led programme to build the first lunar space station, part of a long-term project to send humans to Mars.”

 13. Af Svend Jensen

  -

  Citat: ”Dette er historien om Danmark. Om hvordan et land blev til et land. Og et folk til et folk.”

  Historien er ikke slut endnu. Den slutter først, når Danmark snart bliver en del af EURegion Schleswig-Holstein-Nordmark og den danske regering bliver et departement i regeringsbygningen i Kiel.
  EU og Tyskland arbejder hårdt på at implementere ændringen ved diverse manøvrer – også kaldet tilpasninger, justeringer, indlemmelse og overdragelse af suverænitet til Neuropa.
  Første skridt bliver at udskifte dansk sprog med tysk og danske embedsmænd med tyske – ligesom i Brüssel, hvor Hauptquartier der Wermacht forefindes under opbygning. Verstanden?

 14. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Jeg forstår godt, at Ellemann vil have skrevet et par kapitler om. Alene det at man bruger en kvindelig kommunist og en socialdemokrat som ledefigurer. Hvor er vi henne? Rødere kan det ikke blive, når man fremhæver to så ligegyldige små mennesker. Man forstår godt, at gode borgerlige mennesker får kvalme. Efter de røde lejesvende må kravet være en version produceret af de sorte.

  Lige ret for alle, tak, og de borgerlige har en lang række prominente personer, der som fyrtårne, førere og ledere er de egentlige ansvarlige for historien, og som vi skal vise taknemmelighed og ærbødighed. Lad mig bare nævne Estrup, A.P. Møller og Fogh. Flere af dem var lidt anløbne, men store var de – efter borgerlig opfattelse.

  Jeg synes, at vi burde stille den røde og den sorte danmarkshistorie op side om side og lade vælgerne stemme om, hvilken udgave der er tættest på virkeligheden. Skulle vi ikke få det afgjort en gang for alle. Vi ville slippe for en masse bøvl og vrøvl i fremtiden om, hvad flertallet mener er sandhed. Det ville være demokrati, og det er jo ikke ligefrem højrefløjens spidskompetence.

 15. Af Maria Due

  -

  For os, der er godt inde i 1700-tallet, var det også tåkrummende at se seriens afsnit om dette århundrede, hvor en sagkyndig fra Frilandsmuseet gjorde sit til at skævvride stoffet til 1970’ernes marxistiske stil og med forkærlighed for beskrivelser af de særligt grelle forhold for bønder nogle steder på Sjælland. Dette har sikkert glædet Enhedslisten og sådanne som historikeren og trotskisten Lars Hedegaard, der i dag har fundet sig et andet domæne at af- og overreagere på. Men især faghistorikere med indblik i jyske forhold burde sige fra. Sagen er blot den, at der er forsket forholdsvis lidt i dette århundrede, og at meget forskning – som afdøde professor Ole Feldbæk sagde – kan relateres til en eller få arkivpakker, hvilket igen hænger sammen med, at kun få historikere i vore dage magter at læse datidens håndskrift.

 16. Af Ole Vagn Christensen

  -

  Med udtalelserne fra Uffe, og fra og hans kommentatorer. Må vi erkende at vi er ved at blive et Historisk løst Danmark.
  Hvornår hoppede kæden af. Det gjorde den da de store fæstebønder, var blevet til selvejere og havde sat sig på magten da glemte de dem der havde båret dem frem små bønder husmænd og Landarbejdere/Håndværkerne deres sociale situationer og tænkte kun på hvordan de kunne bevare magten. Heldigvis med støtten fra småbønder, husmænd, skolelærer standen og Landarbejdere/Håndværkere kunne de ikke rende fra en grundlovsrevision. Men inden den nye grundlovs vedtagelse var venstrefløjen blevet sprængt, landarbejderne og Håndværkerne havde i Internationales tid dannet grundlaget for socialdemokratiet. Med sprængningen blev storbønderne i Venstre men småbønder, husmænd og skolelærere dannede det radikale venstre fordi der ikke mere var fælles fodslag om den sociale politik i den gamle bondebevægelse som senere var blevet til en politisk venstrefløj. Siden 1915 grundloven hvor næsten alle fik stemmeret hvis de var myndige har det medført sociale forbedringer med en kraftig socialdemokratisk indsats først af Staunings kanslergade forlig, senere af Jens Ottos efterkrigstids program. Men som Uffe skriver bliver det svært at se hvad de næste kommende. 100 år kan for at beskrive tiden og de spring i udviklingen som hans tid som ledende politikere og efterfølgerne kan Brøste sig af at have gjort for det danske hele folk. Og ikke mindst for de nye opvoksende slægter.

 17. Af Helge Nørager

  -

  Med alt den datakraft vi har samt den kendsgerning at en tekst scanner er opfundet og ganske billig.
  Vil jeg hermed opfordre nogen med viden nok om emne til at skabe et EDB program som kan modtage data i form af indscannede dokumenter skrevet i gammeldaws skråskrift.
  Og omsætte bogstaver til let læselige meget store blokbogstaver så forskere kan forske.
  Havde dog troet det var opfundet.

 18. Af Flemming Malm

  -

  Man kan ikke “gro” et skæg. Man kan “anlægge” sig et. Et skæg kan gro og et skæg kan vokse, men det kan ikke “gros”. Man kan godt vokse et skæg… men det er nok noget som Hercule Poirot ville gøre :-). Det næste bliver vel : “Det ligner at… ” .. Jeg synes godt man kan forvente en smule kvalitet her på b.dk – det er jo ikke Danmarks Radio, vel ?.

 19. Af Maria Due

  -

  “Hvornår hoppede kæden af. Det gjorde den da de store fæstebønder, var blevet til selvejere og havde sat sig på magten da glemte de dem der havde båret dem frem små bønder husmænd og Landarbejdere/Håndværkerne deres sociale situationer og tænkte kun på hvordan de kunne bevare magten. ”

  Hvor romantisk. Hvordan båret frem?

  Forleden viste JP et fotografi af en polsk mand, der plukkede æbler i en dansk frugtplantage, og så er det, at man spørger sig selv, hvorfor det er nødvendigt at importere arbejdskraft til den slags arbejde? Jobcentrene må fungere meget elendigt, eller også er alt for mange arbejdsduelige danskere på overførselsindkomst alt for kræsne og dovne. Problemet med mangel på arbejdskraft er gammelt her i Danmark, det var jo hovedårsagen til stavnsbåndets indførelse i 1733, og at mange husmandsbrug senere blev udstykket så små, at husmændene var nødt til at supplere indtægterne som daglejere og landhåndværkere. Godsejerne var fuldstændigt afhængige af andres arbejdskraft, og de stod sig ved at være på god fod med deres fæstebønder og dem, der arbejdede på godset. Ellers kunne der hurtigt ske “ulykker”. Desværre er dansk historieskrivning fattig på de gode historier om forholdet mellem arbejdsgiver og -tager, men de findes, og det er jo også oplagt, at sådan må det være.

  Derimod vidner gamle tingbøger og retsprotokoller om, at vor historie er rig på ondskabsfuld misundelse og småligt ævl og kævl, og det er ikke mindre på samfundsbunden end på toppen. Det pæneste, der kan siges om al den ballade, er, at folk som flest fra arilds tid synes at have ment, at de havde nogle personlige rettigheder, der kunne håndhæves. Og det er jo i grunden en dejlig konklusion.

  Har netop siddet og læst om en forfar, der var fæster af en stor gård ved Guden og slæbte sin nabokone til tings, fordi hun var helt ulidelig og sikkert konstant fuld. Hun fik at vide, at hun derefter skulle opføre sig som “en god dannekvinde”, hvilket hun højtideligt lovede i det herrens år 1661. Siden flyttede hun sit hærværk og sit sladder over på en anden nabo, der også slæbte hende i retten, selv om det ikke kunne bevises, at det var hende, der havde smadret hans fine nye vindue. Som om det ikke var nok, at man lige havde haft “svensken” rendende og afbrænde gårde og stjæle kvæg og ligge i med de løsagtige kvindfolk, og at folk, der havde mistet alt, drev rundt som bander over hele landet. Som der står i samme tingbog, hvis en mand ville have de penge, som en anden mand var blevet dømt på tinget til at betale ham, var han nødt til selv at hente dem, for skyldneren turde ikke begive sig udenfor hjemmet med dem.

 20. Af hr.. j. hANSE N

  -

  AF MARIA DUE – 26. OKTOBER 2017 16:53

  Det er det, som højrefløjen benævner som de gode gamle dage.

 21. Af Helge Olsen

  -

  Ja undskyld, men Grundtvig blev omtalt ganske grundigt, lige som han “optrådte” pr statist i afsnit 8 af Historien om Danmark!

  Undertegnede fik mine anelser, da det kom frem, at projektet måtte beskæres med et afsnit eller to. Anelserne blev bekræftet. Det tyvende århundrede fik, især for efterkrigstidens vedkommende, en stedmoderlig behandling. Det er der ikke noget nyt i. Historiebøgerne bærer præg af, at samtidshistorien er så kompliceret, og kildematerialet så overvældende, at forfatterne kløjs i materialet og nøjes med de store linier uden at gå i detaljer. Ofte meget kedelig læsning!

  Og det politiske plat, vi nu oplever omkring f.eks. besættelseshistorien, har vi oplevet før – hver eneste gang (DR-)TV har beskæftiget sig med besættelsestiden eller anden følsom historie, det være sig i faktion eller fiktion. Jeg mindes et program om den letlevende Jane Horney, som blev skudt og dræbt af modstandsfolk, fordi de mistænkte hende for dobbeltspil med tyskerne. Ingen vidste, og ved stadig ikke, om det passede. Men udsendelsen vakte stor ballade, især blandt tidligere modstandsfolk og de, som gerne ville være det.

  Nej – episoderne 9 og 10 har den vægtning og den balance, de har og skal ikke laves om. De må hellere blive fulgt op med et projekt om Danmark fra 1915 til i dag. Et projekt som kunne udfylde huller og besvare spørgsmål, vi ikke fik besvaret i Historien om Danmark.

 22. Af Maria Due

  -

  HR.. J. HANSE N – 26. OKTOBER 2017 17:34

  Ja, de har jo set gamle danske film og DR drama, hvor man bliver “goere og goere” jo mere “almindelig” man er. Niels Lillelund skrev forleden, at han ikke er til Tove Maes, der løber hen over engen og synger “Se det summer”, og jeg gør mig heller ikke sådanne tanker, når jeg dykker ned i arkiverne. På den anden side behøver man jo ikke at kalkulere med altid at have djævelen i hælene, som Sørine gør det. Hun fik kun en stjerne af anmelderen i min liberale avis, for det mest bemærkelsesværdige ved os liberale er jo ofte vores håbefulde væsen på trods, det er derfor, at Janteloven gør os så forhadte . Som fx Troels Kløvedal filosoferer på en youtube video, er det ikke så lidt, han er sluppet godt fra med Nordkaperen, der med kun 38 cm. fra dæk til bund ikke er meget mere end et surfingbræt. Han har endda haft 800 unge mennesker med sig og i alt sejlet rundt om jorden tre gange. Eller som han også siger, det er noget vrøvl, at verden bliver mindre og mindre, den bliver større og større. Ham kan jeg ikke stå for. Han er karsk som en tur langs Vesterhavet en dag som i dag og stolt, når han runder Kronborg. Det er der mange, der kunne lære noget af.

 23. Af Maria Due

  -

  “Det hun har foretaget sig har jo ikke hjulpet på statskassen?”

  Hvorfor taler du i datid, har du stadig ikke fundet ud af, at du er fejlorienteret, Rosa? Statskassen har stadig et pænt overskud på mig.

 24. Af P Christensen

  -

  UEJ har ret her.
  Der mangler alt for mange store danskere, pionerer på deres felt,
  eksempelvis indenfor videnskab og erhvervsliv.
  DR kan ikke beråbe sig at de ikke har tid til det hele – udsendelserne er
  rigeligt langtrukne.

 25. Af Leif Mortensen

  -

  I det væsentlige har jeg nok den modsatte tilgang til hele den “hurlumhej” , som “Historien om Danmark” – udsendt i DR, har skabt.
  Det er blændende TV. Og hvorfor mener jeg det? Fordi udsendelsen har skabt en kolosal debat på alle medier! Kan man ønske sig bedre Public Service? Det er da fantastisk, at man kan aktivere diverse folketingspolitikere, diverse debatører og andet godtfolk omkring en TV-udsendelse. Når jeg tænker på al det gennemførte lort, som vi oven i købet betaler ekstra for, der kommer ud gennem TV-skærmen, så er det mig en gåde, at der ikke tidligere er gået total oprør over, det vi “udsættes” for. At Søren Espersen ikke kan “holde sin kæft” kan vel ikke undre nogen. Han har jo ikke fattet, at han er valgt til folketinget (vor herre bevares), og ikke valgt til DR´s programudvalg! Skulle vi ikke stoppe plattenslageriet!?

 26. Af Flemming Lau

  -

  Leif Mortensen.
  Du mener jo slet ikke at vore herre skal bevares. Det er jo blot et forfængeligt statement du anvender for at vise din foragt! Lånte fjer!?

 27. Af Christian Engelbrecht

  -

  Det lyder stadig som det gamle Højre, der fnyser over, at de ikke længere kan diktere, hvilke enkeltpersoner, der skal være repræsentative for en periode. Vi Alene Vide er langt fra død. De siger ikke et kvæk om de fem foregående afsnit, der er domineret af konger og prinser (og alle de tab, de har foranstaltet for Danervældet, Skåne/Halland/Blekinge, Norge, osv.). Lige så snart man når til det 20. århundredes pøbelvælde, så er det en fornærmelse overhovedet at gøre opmærksom på de afskyelige plebejere, som om de aldrig burde have haft en stemme til at starte med. Nu har en vis kaste gået og været forlent med, at faget danmarkshistorie skulle benyttes til at gøre opmærksom på fortids storhed, hvorfor statsmagten jo burde sendes retur til de “rigtige” hænder. Og så vil Danmarks Radio ikke engang lege med. Så må de jo være skabskommunister, hele banden, det kan enhver jo se.

 28. Af Christian Engelbrecht

  -

  Det lyder stadig som det gamle Højre, der fnyser over, at de ikke længere kan diktere, hvilke enkeltpersoner, der skal stå som repræsentative for en historisk periode. Vi Alene Vide er langt fra død. De siger ikke et kvæk om de fem foregående afsnit, der er domineret af konger og prinser (og alle de tab, de har foranstaltet for Danervældet, Skåne/Halland/Blekinge, Norge, osv.). Lige så snart man når til det 20. århundredes pøbelvælde, så er det en fornærmelse overhovedet at gøre opmærksom på de afskyelige plebejere, som om de aldrig burde have haft en røst til at starte med. Her har en vis kaste gået og været forlent med, at faget danmarkshistorie skulle benyttes til at gøre opmærksom på fortids storhed, som et tydeligt budskab om, hvorfor statsmagten jo burde sendes retur til de “rigtige” hænder. Nu må vælgerne da se at komme til fornuft. Og så vil Danmarks Radio ikke engang lege med. Så må de jo være skabskommunister, hele banden, det kan enhver jo se.

 29. Af Maria Due

  -

  Afsnit 8 var efter min mening et af de bedste i serien, og nogle af hovedpersonernes efterkommere kender vi alle.

  Skuespilleren Ebbe Rode, der scorede nogle af landets smukkeste kvinder og både kunne være elegant og meget, meget morsom, var fx oldebarn af Orla Lehmann.

  På falderebet nåede også den syge Louis Pio at blive far. I USA. og til en Sylvia, og hvis I ikke ved det, kan I ikke gætte, hvem denne temperamentsfulde socialistdatter fik sønnen Frederik Marcus med. Louis Pios datter blev nemlig godsejerfrue og mor til en nationalsocialist, hvilket man alt efter temperament kan fundere lidt over. Et af Pios tipoldebørn krydsede derimod midten og er i dag en kendt politiker. Han hedder også Marcus og er liberal, så det ses. Det er -synes jeg – en rigtig dansk historie.

 30. Af hr.. j. hANS eN.

  -

  AF CHRISTIAN ENGELBRECHT – 26. OKTOBER 2017 22:24

  Højrefløjen skrev historien fra 1945.
  Tænk på de løgnagtige historie bøger som de fleste af os har læst i folkeskolen.
  Som f.eks. forherliger den skamfulde danske indsats under Anden Verdenskrig.
  Først efter 1990 begyndte uafhængige forskere at rode i den danske ormerede af historie.
  Derfor er højrefløjen i panik.
  Det behøver de såmænd ikke at være.
  Danmark er i dag en lille infantil, intolerant og krigsliderlig nation.
  Befolkningen er ensrettet, uselvstændig, småracistisk, intolerant og selvisk.
  Medierne er tabloid sprøjter. Fyldt med petitstof. Intet oplysende indhold.
  Helt efter højrefløjens ønske.
  Højrefløjen bør være happy, fordi DR betænksomt undlod at berøre højrefløjens rolle som værnemagere og landsforrædere under Anden Verdenskrig.

 31. Af R.. Harald Kristiansens

  -

  Jeg er enig med UEJ. De sidste to perioder kunne godt erstattes af flere afsnit. Det ville give større indsigt i den tid, der ligger tættest på nutiden og dermed give os bedre indsigt i forløbet op til vores nutid og bedre forståelse for vores nutidige kultur. Flere og mere præcise afsnit ville desuden give unge mennesker og invandrere bedre indsigt i forløbet op til vores nutid og derved forklare hvorfor vores samfund er som det er.

  En ting, som også kunne har været bedre belyst, er Danmark i verden og verdens indflydelse på Danmark.

 32. Af Palle Huld

  -

  Luk hellere DR. Og alle i skribenter herinde har da vist rigelig tid til selv at læse historiebøgerne, fremfor at forlange underholdende og passiv servering på fællesskabets regning.

 33. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Historien ligefrem boblede af optimisme og tro på, at Danmark har en fremtid med større lighed og social retfærdighed. Det skal DR have tak for. For højrefløjen er det den rene, skinbarlige socialisme eller noget meget værre.

  Højres stolte fyrtårne, fremragende ledere og store førere kræver skattelettelser, hvis ikke Danmark skal blive en nedenom’er. Topskattelettelser og andre endnu vigtigere emner og deres talsmænd var overhovedet ikke nævnt. Hvor var Glistrup – og vennerne?

  Det er jo dem, der sikrer velfærden, i hvert fald for dem selv, og hvad der er godt for dem, er godt for alle, selvom langtfra alle mærker det. Tværtimod, men det er deres egen skyld. Sådan er det bare.

 34. Af Jesper Lund Jesper Lund

  -

  Jeg opfatter Historien om Danmark som en udmærket sporadisk gennemgang af Danmarks historie. Men med lav detaljeringsgrad pga. seriens begrænsede sendetidslængde. Omkring 10 timer til at dække Danmarks historie er meget kort tid.

  Lad Historien om Danmark ligge. Se i stedet andre udsendelser om Danmarks historie eller europæisk historie, f.eks. Danmark i Den Kolde Krig 1-12 (7-8 timer), Danmarks hemmelige forsvar, Grevinde Danner, ‘Grever, godsejere og gullaschbaroner’, Guld på godset, Helle Thorning-Schmidt – Vejen til magten, Husmorens storhed og fald, Højt skum – en film om Storm P, I krig for Danmark, Kampen om indvandringen, Liv i renæssancen, Luther gennem 500 år, Pest over Europa, Skru tiden tilbage – til 1950’erne, Skandinavien i Hitlers jerngreb, Silkevejen, Store danske videnskabsfolk og Verdenskrigens danske skygger.

  Og lidt til royalt sindede: Arven fra kongerne, De kongelige juveler, Dronning Margrethe af Danmark, ‘Guld, Konge og Fædreland’, Dronning til alle tider, Historien om den norske kongefamilie og Kongehuset.

 35. Af hr. j.. h ANSE n

  -

  I øvrigt Niels Larse n.
  Det undrer mig lidt at du slynger om dig med ting som du intet belæg har for.
  I betragtning af at det brune affald endte i Frikorps Danmark.
  Og mange i Hipo Korpset

 36. Af P Christensen

  -

  Stikkeriet fik næring i socialdemokraten Vilhelm Buhl berømt/berygtede
  stikkertale i september 1942, hvor han opfordrede danskere til at angive sabotører.
  .
  Modsætningsvis opfordrede den Konservative John Christmas Møller til sabotage:
  “Gør jer pligt, gør jert værk”.

  Og den radikale Erik Scavenius (han havde dog godt nok meldt sig ud af partiet)
  var ansvarlig for samarbejdspolitikken med nazisterne.

  Scavenius blev med rette betegnet som “tyskervenlig”, hvilket fik Stauning til
  at bemærke om den usympatiske Scavenius: “Han er overhovedet ikke venlig”

  Den radikale arrogant/enfoldige (samarbejds-)politik med landsskadelige elementer, er fortsat helt op nutiden.

 37. Af M Jørgensen

  -

  Det var en enig regering ( samlingsregering) som bestod af socialdemokratiet- radikale venstre – konservative og venstre der stod bag den samarbejdspolitik der blev ført sammen med besættelsesmagten frem til 1943.

 38. Af Leif Mortensen

  -

  Flemming Lau:
  Jo, jeg vedstår faktisk mit beskedne indlæg. Der sendes jo så meget elendigt bras i TV – på diverse kanaler. Og jeg har ingen forventning til, at DR skulle kunne være fejlfrie. Og det sidste: Jeg har en meget enkel filosofi: Jeg er imod alt, hvad Søren Espersen er for – stort set!

 39. Af Anders Thornvig Sørensen

  -

  For nogle uger siden læste jeg Nationalmuseets undervisningsmateriale for unge om besættelsen, “Spærretid” er titlen. Det er et fint stykke, og det henledte min opmærksomhed på en bog som jeg ellers ikke erindrer at have hørt om før, nemlig Soya: “En gæst” fra 1941. Denne bog læste jeg så bagefter. Den handler om en ørentvist i menneskestørrelse, som terroriserer en dansk familie, som den har taget bolig hos. Oprindelig var ørentvisten i normal størrelse, men sønneke i familien er zoologinørdet og fodrer den op på sit værelse. Ørentvisten bliver beskyttet af familiefaren, som af idealistiske grunde ikke vil slå den ihjel eller indlevere den til myndighederne.
  Bogens forside viser titlen og en stor ørentvist.
  Oprindelig blev “En gæst” godkendt til udgivelse af censuren, indtil en forhåndsanmelder skrev noget frækt om den, hvorefter stemningen skiftede. Bogen blev forbudt, og der fulgte en retssag mod Soya og forlæggeren, som blev idømt henholdsvis 60 og 30 dages hæfte. Det var et særsyn, at censurerede forfattere ligefrem fik frihedsstraf.
  “En gæst” kan læses som en allegorisk satire over den tyske besættelse, men Soya selv ville ikke lægge sig fast på nogen bestemt fortolkning, ud over at ørentvisten symboliserer det uerkendte potentiale til ondskab i mange mennesker. Det tror jeg var ærligt ment fra Soyas side, og ikke kun en taktisk udtalelse for at formilde tyskerne og deres danske håndlangere.
  Særlig en bestemt scene slog mig ved læsningen, nemlig dén hvor den ellers så milde og civiliserede familiefader på et tidspunkt bliver skubbet mentalt ud over kanten, hvorefter hans egne skjulte, mørke sider dukker frem fra sjælens dyb. Det synes jeg støtter Soyas opfattelse af indholdet. Men igen, Hitlerregimet 1933-45 kan også ses som psykologisk udtryk for præcis det samme, så de to tolkninger udelukker ikke hinanden.
  Men bogens handling forgrener sig i flere retninger, som tilsammen danner deres egen lille verden, der ikke uden videre kan forbindes med situationen under besættelsen 1940-45. Fortællingen har stillet bestemte krav til sin forfatter om handling, udvikling, sammenhæng og disposition, og de krav fulgte deres egen indre logik uden nogen direkte sammenhæng med den virkelige verden.
  M.v.h.

 40. Af Maria Due

  -

  Hvis man mener, at Danmark stort set blev et land og danskerne stort set et folk i den periode, som seriens to sidste afsnit omhandler, og derfor især ønsker dem uddybet, undervurderer man efter min mening den rolle, kulturen spiller. Ikke alene her i landet men i alle lande.

  Kulturelle rødder stikker langt dybere, og det viser sig gang på gang. Derfor var det en eklatant fejltagelse at forestille sig, at man kan tillade en indvandring af den aktuelle størrelse
  af mennesker fra meget anderledes kulturer og samtidig bevare de værdier, vor egen kultur har skabt. Det kan man naturligvis ikke, og det fata morgana, der kaldes “de universielle værdier”, kan man godt glemme alt om. De har aldrig eksisteret, og det er ikke op til vor civilisation at tvinge dem ned over resten af verden. I øjeblikket er vi ved at miste os selv og end ikke det, kan vi blive enige om at sætte alle kræfter ind på at forhindre.

 41. Af Niels Larsen

  -

  MARIA DUE – 27. OKTOBER 2017 17:03

  100% enig i alt, hvad du der har skrevet.

 42. Af Niels Larsen

  -

  LEIF MORTENSEN: “Jeg har en meget enkel filosofi: Jeg er imod alt, hvad Søren Espersen er for – stort set!”

  Du er dermed imod at Danmark har sin frihed til selvbestemmelse?

 43. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt svarer den DR manipulerede serie “Historien om Danmark” vel meget godt til, hvordan man andre steder i verden manipulerer virkeligheden efter samme recept. Et UEJ citat fra bloggen – “Det var fremragende historiefortælling – lige indtil de sidste to afsnit, hvor kæden hoppede af. Ikke så meget på grund af det, der blev fortalt, som på grund af det, der IKKE blev fortalt.”

  Med andre steder i verden mener jeg f.eks dagsaktuelle frigivne dokumenter om JFK mordet. Der var lagt op til den helt store historie afsløring, som så fes rimelig ud ved kun at offentliggøre en del dokumenter. I de øvrige ikke frigivne dokumenter skal ubehagelig spor lige overstreges, så eventuelle sammenhænge forsvinder. Og de dokumenter, hvor sandheden står sort på hvidt, vil stadig være hemmeligholdte.

  Det er da ægte historie fortælling, så det vil noget! – eller er det?

 44. Af Flemming Lau

  -

  DR’s Danmarks historie over 10 afsnit til en langt hen ad vejen historieløs befolkning. Ja ja, 68 generationen fik slået så meget på tromme, for sig selv at flere generationer efter tror at menneskeheden først rejste sig på benene det år. Tiden forud ligger i tåge. Godt nok har vi Matador og et par krigsfilm om Holocaust men det var engang…!

  Selv Pippis sorgløse og frie liv fra 1969 har børnene svært ved at forholde sig til idag.
  – Mor hvorfor går Pippi ikke i børnehave eller SFO…?
  – Far hvorfor har Pippi intet fjernsyn..?

  Venstre fløjen har fået det som de ønsker, nemlig en blank uselvstændig børnemasse som man, håber de, bare kan fylde på med tendentiøse tv programmer og undervisnings materiale der er lige er skåret til, så skolens lærere kan fortsætte indoktrineringen.

  Men venstrefløjen glemmer bare en ting. Børn af idag er bare ikke kollektivistiske. Deres navle er verdens centrum og det skal der mere end en tv serie til at gøre noget ved!

 45. Af hr. j.. haNSE n

  -

  Det er såmænd ikke så svært.
  Den type mennesker som samarbejdede med nazister ne under Anden Verdenskrig, det er den samme type mennesker som underkaster sig USA i dag.

 46. Af Jan Petersen

  -

  Bortset fra al det øvrige ligegyldige ævl, så findes der glimrende stavekontrol værktøjer indbygget i de fleste browsere. Prøv een af dem, så bliver skreven tekst læsbar for andre, der evt gider læse ævl!

 47. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos “Blog: Verden omkring Danmark” og til det lidt mere seriøse, så sker der unægtelig ting og sager i Spanien / Catalonien lige pt – hvis ellers nogen her er interesseret i at debattere seriøst . . . . Personlig interesserer jeg mig for stort alle emner – lige på nær personlig mobning, tilsvining og pisse territorie af. Det er no go zone for mig!

 48. Af Jørgen Villy Madsen

  -

  Lad nu de sorte lave deres version af Danmarkshistorien. Den vil blive meget anderledes end de rødes og måske sandere. Vi lever jo ikke i et lykkeligt socialdemokratisk velfærdssamfund. Det har vi aldrig gjort. Vi har ikke engang et demokrati, men kun noget der ligner lidt, det såkaldte repræsentative demokrati, dvs. et ikke-demokrati, der er modsætningen.

  Vi har stadig vores gode gamle nationalstat, der bygger på politistatens, retsstatens, militærets og fængselsvæsenets sunde principper om kæft, trit, ensretning og honnør for gud, konge og fædreland, som det bærende. For højrefløjen er det den eneste rigtige samfundsmodel. Det indoktrineres vi i folkeskolen, så det skal nok passe.

  Der er ingen tvivl om, at Morten Messerschmidt og den øvrige elite vil kunne levere frugtbare syner til den sorte Danmarkshistorie. Jeg glæder mig allerede.

 49. Af Jan Petersen

  -

  @ Jørgen Villy Madsen – 28. oktober 2017 0:02, hvordan ser i øvrigt dit idealsamfund ud – sådan lidt mere detaljeret? Så kan vi da diskuttere det!

 50. Af R. Harald Kristiansens

  -

  Jeg kom til at tænke på den tjekkiske forfatter Karel ?apeks bog, Krigen mod salamandrene, når Soyas bog fra 1941 bliver nævnt. Den er selvfølgelig ikke dansk. Den handler om 30ernes fascisme, nazisme og foregår i nærheden af Sumatra. Karel Capek levede fra 1890-1938.

Kommentarer er lukket.