Til lykke, Finland!

Af Uffe Ellemann 56

I dag fylder Finland 100 år. En ung stat, men en gammel nation. Med dybe historiske og kulturelle rødder: Kalevala, Sven Duva … Og en dramatisk historie: Først en blodig borgerkrig, som gav splittelse langt op i nyere tid. Derpå vinterkrigen og opfølgningskrigen mod den sovjetiske overmagt, som finnernes ”sisu” holdt stand imod. Og så en årrækkes forsigtig udenrigspolitik i skyggen af den store nabo, indtil Finland endelig for et kvart århundrede siden kunne træde fuldt og helt ind i det internationale samarbejde, mest markant gennem medlemskabet af EU, hvor Finland i dag er det eneste nordiske land, som deltager helt og fuldt – uden de selvpålagte forbehold og undtagelser, som plager svenskere og især danskere.

Det er svært ikke at beundre finnerne, både for deres historie, og for hvad Finland er blevet til. Efter store tilbageslag i kølvandet på Ruslands økonomiske kriser og den internationale finanskrise er finsk økonomi igen inde i en stærk udvikling, og som medlem af Eurogruppen i EU har Finland en stærk stemme i tilrettelæggelsen af den europæiske udvikling. Der står respekt om Finland.

Det gør der også, når man ser på finsk forsvar. Finland har ligesom Sverige valgt at stå udenfor NATO, men begge lande deltager efterhånden i stort set alle militære øvelser i regionen. Finland har bevaret et stærkt territorialt forsvar, mens lande som Danmark og Sverige har haft travlt med at indkassere ”fredsdividenden”. (Sverige er nu – skal det retfærdigvis tilføjes – gået i gang med at rette op på den fejltagelse, mens Danmark kommer haltende bagefter). Det finske forsvar bygger på en meningsfuld værnepligt og en stærk reserve, som med kort varsel er i stand til at mønstre en bevæbnet styrke, som er større end det samlede tyske forsvar. (Finlands befolkning er mindre end en tiendedel af Tysklands…). Finland har lært af historien.

Finlands betydning blev for et par måneder siden demonstreret ved, at det første “center of exellence”, som er oprettet af NATO og EU i fællesskab, blev åbnet i Helsingfors. Her forskes der i den “hybride krigsførelse”, som er den nye trussel, ikke mindst i Østersøregionen. (Danmark er – naturligvis og beklageligvis – ikke med…).

Vi kan takke Finland for, at det håbløst optimistiske Nordek-projekt – et nordisk økonomisk samarbejde som modpol til den bredere europæiske integration – strandede tilbage i 1970. Hvis det var blevet til virkelighed dengang, kunne det have forsinket dansk deltagelse i EF/EU. Og se blot hvad Finland har fået ud af sit EU-medlemskab, da der først blev løst op for båndene.

I dag er Finland en rollemodel for de øvrige nordiske lande, både når det gælder det europæiske engagement og når det gælder viljen til at stille et troværdigt forsvar på benene. Det er ikke mange år siden, mange hånligt talte om ”finlandisering” som en betegnelse på en krybende udenrigspolitik. Det gør ingen i dag.

Onneen, Suomi!

56 kommentarer RSS

 1. Af iN.Ga t...

  -

  AF TIM BU RTON – 8. DECEMBER 2017 12:20

  Hvorfor skriver JSR ikke sine løgnhistorier i sit sædvanlige navn?

 2. Af B. Mortensen

  -

  Hr Lemche
  ” opløsningen af historien i skolen var et af hovedpunkterne på den venstresocialistiske del af studenteroprøret i 1968. Kan man så at sige få historien ud af skolen, har man skaffet det klister bort, der holder en nation sammen. Husk på, at de troede på den hellige kommunistiske internationale.
  De lykkedes fint med projektet, således at klistret i stedet blev “fodbold”.

  Man gjorde oprør mod den gamle måde at tolke historie på, ikke selve faget historie.
  Fodbold og underholdning har aldrig været venstrefløjens stærke side da den passivere folk for at gøre oprør eller kræve ændringer i samfundet. Jeg har endnu i vente at finde en venstreorienteret der tror på den professionelle sport eller finder deres løn for værende i orden. Professionel sport er det nye opium som lindre når virkeligheden trænger sig på…..

 3. Af Tim Burton

  -

  Hvorfor skriver du i det hele taget, når du ikke har noget reelt at bidrage med, andet en mobning af andre debatdeltagerere, der rent faktisk argumenterer for deres synspunkter – i skarp modsætning til dig, der primært bruger din energi på mobing?

  Get a life.

  Men det er et faktum, at syrerne endeligt har udsigt til, at kunne vende hjem til sikre forhold og hjælpe med, at genopbygge deres eget land.

  Det burde de og du faktisk være glade for.

 4. Af B. Mortensen

  -

  “side da den passivere folk for ”
  Her skulle stå
  side da den pacificere folk fra
  undskyld

 5. Af i.NGa... z...

  -

  AF TIM BURT ON – 8. DECEMBER 2017 12:31

  na zisten JSR fortsætter med løgnhistorier og stråmænd.
  Det er nok narkomisbruget, som er skyld i at han læser noget som ingen har skrevet.

 6. Af Tim Burton

  -

  Du beskylder gladeligt andre debattører for, at være nazister og zionister på én gang, hvilket er en joke, for du er som bekendt den værste antisemit – dvs- racist -, der deltager i Berlingskes blogdebatter.

  Du har f.eks. gjort en ihærdig og systematisk indsats for, at få Lemche, der er en værdifuld debattør, i skarp modstæning til dig, til at forlade Berlingskes blogdebatter, ved at udsæte ham for decideret, antisemitisk hetz.

  Det er trist, at en gammel, venstreradikal jødehader som dig, ikke har noget bedre, at bruge sin sidste tid på, end at lukke gift ud, men dine gifigheder preller af på mig, som vand på en gås.

  Og hermed er det slut med, at lege med dig for idag…

Kommentarer er lukket.