Nyt håb for Sydafrika

Af Uffe Ellemann 86

Efter en opslidende debat og en tæt afstemning blev Cyril Ramaphosa forleden valgt til ny formand for ANC – Sydafrikas (endnu) dominerende politiske parti. Han vandt over Nkosazane Dlamini-Zuma, læge og tidligere minister – og tidligere hustru til den siddende præsident Jacob Zuma, som energisk støttede hendes kandidatur.

Valget af Ramaphosa er godt nyt for det Sydafrika, som i de senere år i stigende grad har været udsat for alvorlige økonomiske og politiske tilbageslag. Da jeg sidst var i Johannesburg for godt et år siden oplevede jeg en nærmest opgivende stemning: Det var efterhånden hverdagskost, at effektive finansministre blev sat på porten af den mere og mere autoritære præsident Zuma, og korruptionen blomstrede, desværre med præsidenten og kredsen omkring ham som ivrige deltagere.

Ramaphosa er vicepræsident, og mange hæfter sig ved, at han dermed er en del af systemet. Men så enkelt er det næppe: Han har været accepteret af Zuma som et nødvendigt onde for at imødekomme en del af kritikken fra ANC’s egne rækker over hans autoritære og ineffektive regeringsform.

Nok så væsentligt: Cyril Ramaphosa var en helt central skikkelse i etableringen af de politiske aftaler, som banede vejen for Apartheid-regimets afløsning af demokratisk flertalsstyre – og dermed for Nelson Mandelas overtagelse af præsidentposten. Han demonstrerede store evner som ANC’s forhandlingsleder.

Jeg oplevede Ramaphosa i september 1992, da den vanskelige politiske proces hen mod et systemskifte truede med at gå helt i stå. Jeg var i Sydafrika som medlem af EF’s ”trojkamission” sammen med den britiske udenrigsminister Douglas Hurd og José Manuel Barroso, der dengang var portugisisk viceudenrigsminister, og det faldt i min lod at køre i pendulfart et par dage mellem Johannesburg og regeringskontorerne i Pretoria som budbringer af forhandlingsudspil mellem regeringen og ANC-ledelsen i en speget sag om amnesti, som truede med at udløse ny blodig vold. Sagen var gået i hårknude, og derfor var mægling udefra nødvendig. ANC (African National Congress), som efter mange år i eksil var blevet en lovlig politisk organisation, holdt til i det gamle Shell-hovedkvarter – og takket være gode danske kontakter i ANC lykkedes det at komme i forbindelse med ANC’s generalsekretær, Cyril Ramaphosa. Han var Mandelas forlængede arm i de vanskelige forhandlinger, som endte godt – med frie valg og flertalsstyre – og han gjorde et imponerende indtryk.

Nelson Mandela ønskede ham som sin efterfølger, da han trådte tilbage fra præsidentembedet i 1999, men ANC valgte i stedet den svage Thabo Mbeki, som utvivlsomt var velmenende, men slet ikke magtede at fortsætte Mandelas kurs. Og da Jacob Zuma kom til ti år senere, gik det helt galt.

Ramaphosa forlod politik, da han tabte til Mbeki, og tjente en formue i det private erhvervsliv. Han er i dag en af de rigeste personer i Sydafrika. Men han vendte tilbage til politik, da Zumas regime begyndte at vække bekymring i ANC, og han blev sat ind som vicepræsident i 2014.

Han er nu den mest sandsynlige afløser for Jacob Zuma, når der skal vælges ny præsident i 2019. Han står for en åben og liberal økonomisk politik – mens hans modkandidat, Nkozana Dlamina-Zuma, stod for en fortsættelse af Zumas korruptionsbefængte stil. Hun har foreslået tvangsmæssig omfordeling af velstanden i Sydafrika, fra den hvide minoritet til det sorte flertal, i strid med bestræbelserne fra Mandelas tid. Og nord for grænsen, i Zimbabwe, kan man se, hvor galt det så kan komme til at gå.

Med udsigten til, at Ramaphosa bliver Sydafrikas næste leder, skulle det være muligt at vende den elendige økonomiske udvikling med faldende udenlandske investeringer og en valutakurs, der er styrtdykket. Men han står stadig med de enorme problemer, som er en følge af de store uligheder i et samfund, hvor volden tidligere har været tæt på overfladen.

86 kommentarer RSS

 1. Af Finn Bjerrehave

  -

  Jeg har fulgt udviklingen og senere afviklingen i Syd-Africa siden 1965, og for ca 4 år siden hørte jeg Desmond Tutu udtale disse fortvivlende ord :tiden var bedre-sikre under Apartheid og selv Mandela svigtede de sorte , nemlig han købte dyrt krigsmateriel endda Flådefartøjer , i stedet for alle de boliger som var målet, og kun 1 periode var nok, og hans pension var sikker.
  Hvad er mest forkert. Holocaust har aldrig eksisteret.
  Jerusalem har aldrig været Jødernes hovedstad.
  Nak & Æd benægtere. Finn ViF

 2. Af B. Mortensen

  -

  Hr. Larsen
  “Jeg har blot påpeget fakta.”
  Men ikke baggrunden for fakta!

 3. Af oRla... gU....

  -

  Kim Ol sen.. og Lem ch..e har i årevis kørt et terrorregime i ber. Nu.. klynker de.
  psyko deltager kun for at svine to til.

 4. Af Marie lechen

  -

  Den anti-semitiske jøde, med den kæmpestore næse, lemchen, er som holm i dagens berlingske altid ude at lefle for jødemagten og svine anstændige debattører til. JP så det nødvendigt at fjerne ham fra deres blogge, samme vej har Støvring nu taget åbenbart. :) . I DR fik Holm og krasnikken næsten totalt ødelagt seriøsiteten i debatten. Nu er de dog endelig væk, men flere andre jøder har taget over. Nu beskylder holm Politiken for at tegne jøder med store næser, når nu de blot er affotograferet med deres store næser?. Åbenbart ønsker han at retouche dem out? Virkelighedsfornægtere er de.

  Tom Jensen udvalgte engang nogen af Kim Olsens værste kommentarer engang, og udgav dem i en artikel på journalisten om den grimme debattone. De blev der nærstuderet af psykologer, som siger at psyKO ikke er helt ok i hovedet, og skal under overvågning. De er også bekymret mht. han mener at han er efterretningsagent, nu han postbud, såvel som hans mange pæ-dolfile kommentarer i landets aviser.

 5. Af Marie lechen

  -

  Vinni Mandela blev kun fjernet fra magten, fordi hun var socialist, Hun gjorde intet i Sydafrika af de kriminelle handlinger hun er beskyldt for. Mandela var mindre af en socialist, men først sted han tog til var Cuba, for at takke Fidelito for landets hjælp imod apartheid.

 6. Af Gert Hansen

  -

  Det er beklageligt at denne tråd er kørt helt af sporet, med de sædvanlige vanvittige kommentarer der er typisk for B.’s blog.

  Lige så utroligt, at UEJ ikke luger ud i disse helt urimelige kommentarer.

 7. Af Steen Lindgren

  -

  Jeg kunne godt tænke at høre, hvorledes UEJ stiller sig til Ramaphosas udtalelser om ekspropriationer af landbrugsjord uden erstatning!

 8. Af Gert Hansen

  -

  Ja, eller om Ramaphosas har tænkt sig at gøre noget ved det her:

  http://www.news.com.au/finance/economy/world-economy/south-african-farmers-block-highways-in-black-monday-protest-against-farm-murders/news-story/f247a118d0fc3ad74115eb0c92ad8bfa

  for hvis det fortsat går i retning af Zimbabwe, så har UEJ ikke meget at have sit håb i.

  Og det gør det nok.

 9. Af Kim Olse n

  -

  Så optræder Sør en Sør nsen under et nyt navn.
  UEJ bloker dog idioten.

 10. Af niels peter lemche

  -

  GERT HANSEN, katastrofen for Sydafrika er hvis en sådan opdeling af landet finder sted ligesom det skete i Zimbabwe. Boer-bønderne er rygraden i landets økonomi, simpelthen dem, der tjener pengene hjem.

  Men vi passerede dog i sin tid på vej hjem fra Krueger-parken en sådan fattig Boer-bondes beskedne gård. Jordarealet var nærmest som Fyn, men så havde den stakkels bonde da også kun råd til en enkelt helikopter og en enkelt Learjet i sin private lufthavn. Så enhver regering er i en kattepine i Sydafrika: Skal den skabe social retfærdighed eller ødelægge landets økonomi?

 11. Af Niels Larsen

  -

  B. MORTENSEN

  Nu har de sorte jo haft ca. 40.000 år til at udvikle deres IQ i. Ligesom de øvrige menneskefarver har.

  Alligevel har de ikke formået det – og de har altså ikke sultet i hele den periode. Din tese er i det mindste delvis forkert.

 12. Af niels peter lemche

  -

  NIELS LARSEN, når man læser dine indlæg, forstår jeg godt, at Danmark er så langt nede på IQ-listen.

  Hvordan er det gået afro-amerikanerne. Er de stadig lige så dumme som deres forfædre ifølge dig må have været, da de blev slæbt i slaveri i Amerika?Jeg må sige, at når jeg betragter Obama og sammen ligner ham med Trump, så har jeg altså problemer med din nedgørelse af mennesker med en anden farve.

 13. Af Gert Hansen

  -

  Niels Peter Lemche:

  ‘Skal den skabe social retfærdighed eller ødelægge landets økonomi?’

  Du stiller det op som om regeringen har et valg. Så nemt er det ikke. Regeringen kan i givet fald skabe ’social retfærdighed’, og samtidig ‘ødelægge landets økonomi’. Regeringen kan også ‘ødelægge landets økonomi’, uden at få skabt ’social retfærdighed’.

  Jeg tvivler på, at ’social retfærdighed’ er et begreb politikerne bruger andet end i deres taler ved festlige lejligheder. De har nu brugt 25 år uden at have udrettet stort i den anledning.

  Jeg husker, at jeg for nogle år siden tilfældigvis kom til at sidde ved siden af en hvid sydafrikaner, der havde en lukket bog i skødet der omhandlede noget i retning af ’social retfærdighed’, så jeg på titelbladet. Jeg bemærkede, at ‘that´s hardly a best seller in South Africa’, og fik kun et skævt smil tilbage.

 14. Af Flemminh Lau

  -

  Da Muren faldt,, stoppede mange proxy krige. Da Mandela i 1985 afskrev vold som politisk middel, var vejen banet for hans frigivelse i 1991. Sydafrika var oppe imod hårde repressive kommunistiske stater fra nordvest Angola, nord Zimbabwe og nordøst Mozambique.

  Selv da UN klargjorde til “Fredelige valg” i 1989 Namibia, så måtte Sydafrikanske soldater alligevel ind og redde de let bevæbnede FN styrker fra de svært bevæbnede kommunistiske Swapo guerillaer der trængte ned fra Angola. Dermed sikrede de ikke blot FN soldaterne men at der blev afholdt frie valg i Namibia.

  Linket fra G. Hansen illustrere fint hvilke spændinger der er i det Sydafrikanske samfund, som iøvrigt er et af de mest kriminelle i verden. Spørgsmålet er om den sorte befolkning har haft for store forventninger, til hvor hurtigt reformeringen af samfundet ville tage. Nu er der ikke en entydig sort befolkning i landet, men derimod et kludetæppe af bla gæstearbejdere fra de omkringliggende lande. I ’80 erne var årsindkomsten 7 x større end hos naboerne. Nu er det ikke kun i vesten, at alle søger til metropolerne, men det er bare ikke særligt klogt i lande som Afrika.

  Måske skulle de se at komme igang med jordreformerne. Det kunne skabe arbejde, identitet og sætte konstruktivt præg på de belastede Hometowns, såvel som en mere permanent udflytning til de mindre jordbrug. Spørgsmålet er om de gider, fremfor at søge lykken i storbyens slum!

 15. Af Kim Olsen

  -

  UEJ
  “Læserbrevsskribenter er som udgangspunkt alene ansvarlige for indholdet og har derfor normalt ikke mulighed for at være anonyme. Sker det undtagelsesvist, vil mediets chefredaktør være juridisk ansvarlig[2] for indholdet.”

  Jeg synes Berlingske bør begynde at tage ansvaret alvorligt.

  Berlingske videreformidler dagligt indlæg med stærkt injurierende, antisemitisk eller racistisk indhold (se f.eks. Indlægget fra i dag kl. 15:24). Denne blog er et godt eksempel

  Har du en kommentar UEJ, eller foretrækker du at gå i flyverskjul?

 16. Af Gert Hansen

  -

  Flemming Lau:

  ‘Måske skulle de se at komme igang med jordreformerne. Det kunne skabe arbejde, identitet og sætte konstruktivt præg på de belastede Hometowns,…’

  Jordreformer? Ligesom dem i Zimbabwe?

  Jeg ved ikke, hvad du mener med ‘konstruktivt præg på de belastede Hometowns’? Kan du forklare nærmere? Som du skriver det, er det uendelig intetsigende, og lyder som en smart floskel.

  Jeg kan oplyse, at jeg betragter sydafrikansk landbrug som et af de mest effektive der findes, drevet efter helt moderne principper og med en stor eksport, og det beskæftiger mange sorte og farvede. Det betyder ikke, at der ikke er et problem, der stammer fra apartheid tiden. Men noget der ligner en ‘Zimbabwe løsning’ betragter jeg som en katastrofe for sydafrikansk landbrug og samfund.

  Julius Malema’s ‘Shoot the Boer’ er næppe vejen frem. Man kan spørge sig selv, hvorfor ANC efter 25 år ikke har gjort noget effektivt ved problemet? Jeg har min teori og den er ikke flatterende for ANC toppen, men den skal jeg nok holde for mig selv. Det korte af det lange er, at det sydafrikanske samfund står over for noget nær uløselige ‘udfordringer’.

 17. Af p.... jEn...

  -

  Holoc aust benægteren Le mche.. skriver, at jøderne i tyskland før 2 verdenskrig blev sendt i ferie lejre. Og de jøder som Danmark sendte til tyskland blev mødt af Gest apo ved grænsen og kørt hjem til familien.
  Udeluk injuristerne lem…che og psyko..

 18. Af f0.... j...

  -

  AF KI M OLSE N – 22. DECEMBER 2017 17:31

  Injuristen kvindetilsvin eren, børnemishandleren og rac isten psyko er på banen med gode råd om opførsel på nettet.

 19. Af Kim Olsen

  -

  God fornøjelse UEJ.Når du ikke holder øje med din blog, giver du fri adgang til idioter som ham der skrev de to forrige indlæg.

 20. Af f1.... j...

  -

  Et typisk indlæg fra Kim Ols en til en kvinde.

  “AF KIM OL SEN – 28. JANUAR 2014 21:07
  Tak! Tak fordi vi slipper for dig din lede manipulerende so!”

  Fra Anne Sophia Hermanse ns blog:
  “Tak for kampen”
  http://annesophia.blogs.berlingske.dk/2014/01/28/tak-for-kampen/comment-page-1/#comments

 21. Af Kim Olsen

  -

  Nåh lille Hassan.
  Er det bare dig der skriver i et nyt navn :)
  Så er jeg ikke så bekymret over injurierne. Du har jo skrevet det samme nonsens de sidste mange år, og du har henvist til de samme selvfabrikerede indlæg lige så længe.
  Fortsæt endelig og udstil Dig selv overfor de øvrige bloggere :)

 22. Af fd... j...

  -

  AF K IM OLSE N – 22. DECEMBER 2017 17:31

  pædoKi m har travlt med de svinske indlæg idag.
  I mange forskellige navne. Han skriver i et utal af navne på denne blog for at opnå medynk.
  Han sviner endog, med rette; sig selv til.
  Lad være med at skrive i mit navn pædoK im.

 23. Af Marie lechen

  -

  “Berlingske videreformidler dagligt indlæg med stærkt injurierende, antisemitisk eller racistisk indhold (se f.eks. Indlægget fra i dag kl. 15:24). ”

  Alle ved at jøder har store næser. Det har deres semitiske brødre palæstinenserne også tit. Fuldt ud lovligt at påpege, såvel som deres poltiske agenda for israel. Lemchen har åbenlyst fortalt at han mødes med israelske efterretningsagenter fx. og KO har sagt at han arbejder i efterretningen. Politiken pundik har åbenlyst oplyst at han spionere for israel mod Danmark, som har lemchen, og alligevel går de fremmede frit rundt?

  Holm og krasnik som Israel er anti-semitiske for de har oprettet udryddelseslejre i Gaza og west bank imod de semitiske palæstinensere. Intet at komme med her. Hvis psyKO synes han er blevet uretfærdigt behandlet må han søge i retten. Vi ses der, og skal nok regne med lidt af en straf pga. af dødstrusler af anstændige debattører over tid mv. bl.a af undertegnede.

  ““AF KIM OL SEN – 28. JANUAR 2014 21:07
  Tak! Tak fordi vi slipper for dig din lede manipulerende so!””

  Det var et af olsen “mesterværkerne” som Tom jensen viste i journalisten.

  Koen deltager aldrig med debat relevante kommentarer. som ham der Jan. Står ellers i debatreglerne?

 24. Af Marie lechen

  -

  “‘Måske skulle de se at komme igang med jordreformerne. Det kunne skabe arbejde, identitet og sætte konstruktivt præg på de belastede Hometowns,…’”

  Præcis…Danmark skal også have jordreformer..Meget få ejer det meste af Dansk jord også her, og beskæftiger få. En total 100% omlægning af landbruget til organisk landbrug, blev bedømt via en undersøgelse af den fhv. regering, at kunne bringe langt flere penge ind til landet, og beskæftige langt flere. .(organisk landbrug har brug for flere hænder).Små landbrug beskæftiger flere. Problemet er gælden i de store landbrug også. Ved at konfiskere borgerlige ejet storlandområder, kan Danmark få et bedre samfund, mere socialisme og en sund socialistiske kapitalisme der berører max personer bedst.

  Enhedslisten, såvel som resten af rød blok, burde snarest gøre det til deres mærkesag at fratage de største venstrebønder deres jordbesiddelser, som tit er opnået på at misbruge vores forfædre som daglejere mv. De har ikke fortjent herregårdene mv.. De skal konfiskeres og derefter uddeles socialistisk af staten til dem der har brug for jord mv.

  Samme i Sydafrika, Der skal naturligvis laves fornuftige jordreformer der som her. Især der, da det står endnu mere grelt til mht. hvide der stadig ejer alt jorden.

 25. Af Flemming Lau

  -

  Gert Hansen.
  Når der bliver sendt dokumentar fra Afrikas lokomotiv, Sydafrika, slår det en hvor arm en kultur der er omkring af de utallige townships og lejekaserner, der skal sikre landbrug, industrien og minedriften, arbejdskraft.

  Det er store sager hvis bare man ser en plantet blomst, ved en af blikskurerne. Hvad tror man der vokser ud af disse “kaserner” af div. Subkulturere og kime til social uro!

  Se på udviklingen af Danmark fra fæste til selvejerbønder og husmænd. I relation til det, skød centralt beliggende landbysamfund op, med håndværk og service erhverv, skoler butikker etc. Så gik fællesskabet sammen i div. andelsforeninger. Mere infrastruktur. el, vand renovation. Selvfølgelig skal godsejerne have nogen kompensation, og derefter kan staten så beskatte den, præcis som i Danmark!

  I Danmark har udviklingen varet 200 år. Med den viden og teknik der er tilgængelig i dag tager det næppe mere end 30 år hvis man virkelig vil undgå sociale konflikter i den helt store scala.
  Så mangler man selvfølgelig udbredelsen af internet og fiber til disse udkantsområder. Her vil jeg dog advare mod at følge Danmarks eksempel. For der er vi et U-LAND…!

 26. Af Marie lechen

  -

  “pædoKi m har travlt med de svinske indlæg idag.
  I mange forskellige navne. Han skriver i et utal af navne på denne blog for at opnå medynk.”

  Drejer sig altid om medynk her, for KO´en. Samme teknik han har ført i lo år nu her. Det mest utrolige er hans svinskedebatkultur, hvorledes den toleres af B? En ren trold, der kun søger konfrontration med andre, og især kvinder som han har et ufatteligt had imod.

 27. Af Marie lechen

  -

  “Se på udviklingen af Danmark fra fæste til selvejerbønder og husmænd. I relation til det, skød centralt beliggende landbysamfund op, med håndværk og service erhverv, skoler butikker etc. Så gik fællesskabet sammen i div. andelsforeninger. Mere infrastruktur. el, vand renovation. Selvfølgelig skal godsejerne have nogen kompensation, og derefter kan staten så beskatte den, præcis som i Danmark!”

  Korrekt at sådant var det hirstorisk. Nu er det gået den anden vej i et par generationer nu, og storlandbruget er retur, ligesom i det 19 århundrede. Jorden ejes af få i top 1% i det store og hele, de små landbrug er blevet udfaset af hvad de blå kalder “nødvendighed” , men som i virkeligheden blot var borgerlig politik imod de små ejere, og for de store borgerlige. De konservative-liberale her fik narret den lille og tit fattige venstrebonde godt og grundigt med poltiik for top 1% jordbesidderen, og er ikke så snu som tillagt i landbrugssektoren ,denne lille venstrelandmand.

 28. Af Bjørn Sørensen

  -

  @ N.P. Lemke og Gert Hansen

  I USA har man siden 1. verdenskrig foretaget IQ test af befolkningen, hvorfor man har et enormt erfarings materiale. Fra dem vides det at de sorte og hispanics i gns har 10 points lavere IQ end den hvide befolkning.
  I DK har prof. Niels Egelund undersøgelser vist at 18 % af den danske befolkning er funktionelle analfabeter.

  Problemet med venstrefløjen er at den er faktaresistent over realiteter som modbeviser deres dogmer.

  Så skolelærere og andre med tilsvarende uddannelsesniveau benægter og fordømmer folk med indsigt i IQ realiteter, som værende politisk ukorrekte.

  IQ er tabu blandt de pludrende klasser, og mange rent ud benægter realiteterne og kommer med bortforklaringer.

  Så pensionisten skulle sætte sig lidt ind i den omfattende litteratur om IQ test og målinger, før han kalder mine udtalelser for gylle.

 29. Af Marie lechen

  -

  Forsøg at google, bri.an Mikkels.en og apart..heid..blot en god ide? Da ser du konservatives opbakning til styret beskrevet..Har forsøgt at sende beviset mange gange, opgiver.

  Mht. til IQ, er det bevist at massemordere generelt altid har høj IQ, såvel som de værste politikere og pengekriminelle der snyder med penge. Fakta summarium, fortæller os intet om de mest succesfulde samfund, som Danmark. Såvel som at der er forskellige former for IQ, følelsesmæssigt fx. og at folk der er ordblinde fx.og vil score lavt, tit er yderst succesfulde økonomisk, da de er dygtige til det med penge, og indsigt i markeder..Og skabe jobs mv. Siger intet…

 30. Af p.. jEn....

  -

  MARIE LECHE N

  psyko som morer sig over holocaust og historiefuskeren Lemc he som påstår at nazis ternes udryddelseslejre var feriekolonier skal ikke have noget klinket.

  De har i årevis fyldt bloggene med injurier, racisme, personangreb, perverse fantasier og løgnhistorier.
  Nettet flyder med deres syge indlæg.
  De anmelder ingen.
  De nøjes med små ynkelige pip.

 31. Af Marie lechen

  -

  De anmelder naturligvis ingen JH. Kun ynk og klynk her. De påpeger deres borgerlighed, ønsker kritikken af denne fjernet. Men hvis de ønsker, skal de da være velkommen begge, plus ikke så få andre. En god liste her, som aldrig ville komme igennem filteret i Berlingske, af de værste.

 32. Af Flemming Lau

  -

  Landbrug i tal!

  Danmarks areal 40 000 kvik.
  1930 landbrug 76% – 3270 mio KVM
  2013 landbrug 55,8% – 2600 mio KVM ca 20% indtaget til byer, infrastruktur.

  Den store omvæltning:
  1997 20 STK 100 HA landbrug. 77000 alm landbrug.
  2017 8000 STK 100 HA landbrug. 40700 alm landbrug.

  Godserne, skal landet passe på, for flere udenlandske velhavende står på spring!

 33. Af Marie Lechen

  -

  “1997 20 STK 100 HA landbrug. 77000 alm landbrug.
  2017 8000 STK 100 HA landbrug. 40700 alm landbrug.”

  Fortæller præcist hvad jeg fortalte. Brug for en jordreform i dk nu. Har 2 onkler med landbrug på 30-40 hektar, som må siges at være yderste småbrug i dag.. Rige er de fandme ikke, og har kæmpet bravt i mange år mod storlandsbrugs interesserne. De stemmer desværre alle på Venstre, for ved ikke bedre. Ser alle andre partier som “kjøbenhavnske”..Helt normalt derover. Som i landbrugssektoren generelt. Forstår ikke sammenhænge.

  Top jordbesidderen i skotland er Dansker. 50% af skotlands jord ejes af top 1% der. Faktisk kun af 5oo personer, så hvad 0.10%. DK er også der, Formentlig samme nu her? DK har brug for en jordreform.

 34. Af Gert Hansen

  -

  Bjørn Sørensen:

  Så gennemsnitlig IQ score, skulle være målestok for hvorvidt et samfund er godt at leve i for et flertal af mennesker? Er det dér du vil hen? Jeg er lidt usikker på, hvad det er du prøver at bortforklare.

  Lad os tage nogle lande der scorer højest på IQ listen, og en del højere end Danmark:

  Hong Kong, Singapore, Syd Korea og Japan f.eks. Jeg vil tro, at 90% af danskere ville betakke sig for at leve dér. Helt bortset fra, at Japan i midten af sidste århundrede stod for nogle af de mest bestialske krigsforbrydelser set længe, og spredte nød og elendighed i hele Østasien. Så kommer Kina og Taiwan på IQ listen. Dér tror jeg heller ikke mange danske ville bo. (Jeg har ret god førstehåndskendskab til fem af disse seks lande). Min pointe er selvfølgelig, at en høj IQ score ikke er nogen garanti for, at det nødvendigvis er et ‘menneskeligt’ samfund som vi forstår det.

  Hvis man istedet går efter HDI ser det noget anderledes ud. Her scorer Danmark pænt og europæiske lande og andre Vestlige i almindelighed. Men vil vore efterkommere om 40-50 år sige, at vi har i disse årtier har handlet særligt ‘intelligent’? Ærlig talt, jeg tror det ikke. (For slet ikke at tale om første halvdel af sidste århundrede).

  Der skal mere til et godt samfund og en god fremtid end en høj gennemsnitlig IQ.

 35. Af Flemming Lau

  -

  “Der skal mere til et godt samfund!”

  Ja, fx 1000 års udvikling igennem den Jødisk Kristne kultur og som nu er og har været under afvikling de sidste 100 år! Visionært….?

 36. Af niels peter lemche

  -

  Gert Hansen, selv om én person ikke er noget at tale om, så scorede den bedst begavede person man har kendt (siges) med en IQ på over 250 ikke højt på HDI-indekset.

  Jeg gider egentlig ikke gøre så meget ved den diskussion om IQ. Der er en mængde parametre, som jeg ved, om der er taget hensyn til, bl.a. uddannelsestradition, social levestandard, osv.

  Og jeg tvivler faktisk på, at selve begrebet er til nogen større praktisk gavn.

Kommentarer er lukket.