Verden er af lave

Af Uffe Ellemann 112

Hvis man er træt af alle de negative historier om præsident Trump, som kolporteres af amerikansk og europæisk presse, så kan man gå til hestens egen mund – ved at abonnere på præsidentens helt private twitter-konto: @realDonaldTrump. Den er skrevet af ham selv i de tidlige morgentimer, hvor han reagerer på det verdensbillede, han danner sig ved at have flere tv-kanaler kørende med Fox News og lignende…

Hans tweets er skræmmende læsning. Sprogtonen er vulgær, og synspunkterne ofte så outrerede, at man fristes til at tro, at ondsindede hackere har erobret præsidentens kanal til omverdenen. Men desværre: Det er the real stuff… Og i amerikansk presse har man moret sig med at opgøre, hvor mange usandheder, der på den måde er sat i omløb.

De mange udgydelser tegner et billede af et USA, som slet ikke svarer til det, jeg er vokset op med. Jeg har aldrig rynket på næsen af det hæderkronede begreb ”american exceptionalism”. Men med Donald Trump i Det Hvide Hus har begrebet fået en ny klang.

Ronald Reagan yndede at krydre sine store taler med henvisninger til ”The Shining City on the Hill” – et bibelsk billede, han havde hentet fra puritaneren John Winthrop, en af de første pilgrimmes ledere, der beskrev det Amerika, han håbede på at kunne være med til at skabe. I sin afskedstale fra Det Ovale Værelse i november 1989 brugte Reagan igen billedet af ”den skinnende by på bjerget”, der i hans vision var det fyrtårn, som ledte alle frihedselskende mennesker på vej, og hvis døre var åbne for alle, som ønskede at leve i frihed.

Find talen på YouTube, og bliv mindet om, at der er et andet Amerika end det vulgære ”America First”, som Trumpisterne udbasunerer.

I disse dage kommer der hele tiden nye historier om Trump-regimet med udgangspunkt i den skandalebog, der ser ud til at blive årtiets bestseller i USA – ”Fire and Fury” – hvor det ene oplag efter det andet rives ud af boghandlerne, og hvor Nettet flyder over med piratkopier. En frygtelig gang snask at læse – helt på linje med præsidentens egne udgydelser. Og selv om man holder sig for næsen, og nægter at tro på alt det, der står i bogen – så er præsidentens egne reaktioner og udgydelser endnu mere skræmmende som dokumentation for den form for ”exceptionalisme”, der ikke har til huse i en ”shining city”…

Hvis man skal trøste sig med, at intet i denne verden er så galt, at det ikke er godt for noget, så har det Trump’ske præsidentskab mindet os europæere om, hvor vigtigt amerikansk lederskab er for den globale stabilitet – samt at vi ikke uden videre kan tage den amerikanske sikkerhedsgaranti som en given ting. I årevis har vi diskuteret byrdefordelingen i den atlantiske alliance, uden at det har rokket væsentligt ved europæernes vilje til at øge deres bidrag til egen sikkerhed. Det er heldigvis bragt i skred, især i Østersøregionen, hvor Danmark efterhånden er det eneste land, som ikke for længst har reageret på den nye sikkerhedspolitiske virkelighed med at afsætte flere midler til det fælles forsvar.

I disse dage, hvor danske soldater tager til Estland på den vigtigste mission for dansk forsvar i det sidste halve århundrede, er der grund til at minde om denne virkelighed – og de krav, den stiller til os. Krav, som endnu ikke er indløst. Men som forstærkes af usikkerheden omkring USA’s politiske lederskab.

Vi skal dog også huske på, at der er et andet USA – selv om det har vanskeligt ved at komme til orde overfor den Trump’ske flodbølge. Der er i den amerikanske kongres politikere i begge lejre, som stadig hylder de begreber, der gjorde USA ”stort”. Og der er i USA’s forsvar ledere, som lever op til soldatens fornemste opgave: At handle så professionelt, at man undgår krig.

Men – som det er udtrykt af en tidligere amerikansk efterretningschef – den største trussel mod USA’s sikker sidder i Det Hvide Hus.

Den vigtigste begivenhed på den globale scene i det sidste år har været, at USA på en række områder trak sig ud af sin rolle som global leder. Handelsaftaler er skrottet, klimaaftaler hældt ned ad brættet og alliancer svækket.

Der er desværre ikke meget som tyder på, at det bliver anderledes i år. Og mens manden i Det Hvide Hus har travlt med at trække USA ud af globale forpligtelser, er andre i fuld gang med at udfylde det opståede vakuum, først og fremmest det fremstormende Kina med Putins Rusland i hælene. Demokratierne er truet. Verden er af lave..

112 kommentarer RSS

 1. Af Jan Petersen

  -

  I øvrigt apropos – “Verden er af lave” – så vil jeg en dag (for sjov) forsøge at oprette et abonnement hos Berlingske med navnet . . . lisbeeeth søøøøreeensen. Det vil faktisk ikke undre mig et øjeblik, hvis stadset accepteres. Tilsyneladende er almen IT viden og sikkerhed et sted på Månen hos Berlingske. Jesus Christ – det er så langt ude i hegnet – man tror, det er løgn !

 2. Af Bjørn Sørensen

  -

  Trump er New Yorker og taler deres frimodige sprog, hvor en spade er en spade.
  Bortset fra det siger han hvad folk allerede ved, problemet er at de politisk korrekte ikke tåler sandheden, fordi de skabte sumpen med deres neoliberale pladderhumanistiske meninger, som er årsagen til den vestlige verdens forfald.
  Europæerne og mange andre må se at komme til lommerne for USA har ikke længere den økonomiske magt, hvilket heller ikke er ukendt eftersom den almindelige amerikaner længe har været utilfreds med at europæerne ikke betaler deres andel af forsvarsudgifterne.
  Det har Trump indset og vil gøre noget ved her og nu, hvorfor han siger som tingene er.
  Vi ved at Haiti og adskillige afrikanske lande er ”lorte lande”, det er jo ingen nyhed, men vesten har understøttet mange af dem til ingen nytte, og støtten er forsvundet i korruption.
  De sidste 70 års politik har skabt den situation vi er i, og i halvdelen af tiden har det været indlysende at den har fejlet og ikke har været i stand til at løse de selvskabte problemer, og man kan ikke i det uendelige udsætte og benægte problemerne og tro at de løser sig selv, for det er der absolut intet der tyder på.
  Sidst vi havde enden på en epoke rullede hovederne i Frankrig. Er det det vi vil have?
  Den brede befolkning forstår hvad Trump siger, men den akademiske verden er åbenbart så ideologisk forstenet at de ikke fatter realiteterne.
  Forfordelingen af landets resurser er især kommet eliten til gode, hvorimod store dele af befolkningen er blevet fattigere, og massearbejdsløsheden er udbredt, hvilket ikke i længden er holdbart, da det let kan udvikle sig til revolutionære forhold.
  Så vi skal være glad for en Donald Trump, som siger tingene som de er, hvilket er nødvendigt hvis vi vil løse de selvskabte problemer, for der er nogen der trænger til at blive gennemrystet så de vågner op til realiteterne.

 3. Af Jan Petersen

  -

  Uffe – jeg tror, der er en russisk hacker på spil på din blog. Den den Putin troldefabrik . . . griner . . . eller muligvis Berlingske WordPress software der virker helt ude i hegnet !

 4. Af Jan Petersen

  -

  Helt ærligt, så er det unægtelig svært at tage det her total useriøse FIS seriøst. Så jeg holder mig til god gammel sort humor !

 5. Af LISBETHH SØØRENSEN

  -

  Jan , med hans konspirationteorier om at ingen fly fløj ind i tårnene, er vist første ofre? Ihvertfald i et tænkende samfund. Men ja, du har ret, du består, jeg forsvinder. Kritik mod borgerligheden toleres ikke. Kvindehad vinder over mandehad…Manglende fornuft over sund fornuft…Den borgerlige ageren. Altid! Status quo.!..Ønsket om om det 15 århundrede!…mv..

 6. Af Thomas Borgsmidt

  -

  Det kunne måske være meget sundt, at holde fast i virkeligheden med så megen kaos og stupiditet, som er associeret med Trump og de såkaldte højrebevægelser. Et hastigt blik på f.eks. Dansk Folkepartis folketingsgruppe afslører jo et intellektuel og kulturelt niveau, der ikke væsentligt adskiller sig fra Trumps.
  Det er altså begrænset, hvad vi i Europa har at lade USA høre, hvad angår stupid smagløshed – kommentarsporet her er en udmærket illustration – med sine russiske trolde..

  Det vi kan konstatere er, at der i Nato oprettes dels en Arktisk Kommando og dels en Transport Kommando.

  Den Arktiske Kommando vil have til hovedopgave at sikre sø- og luftvejen mellem USA og Nato. Det er så – ret beset – heller ikke hensigtsmæssigt, når man gensidigt er afhængig af at kunne opretholde forbindelsen at direkte gå i vejen for hinanden.

  Det betyder naturligvis, at Norge, Danmark, Island og Canada får en øget vægt og betydning – bl.a. fordi vejrliget gør, at reserve-landingspladser er af central betydning. I diskussionen om Ruslands perverse ondskab har man en tendens til at glemme, at terræn og vejrlig i Nordatlanten faktisk er af større praktisk betydning.

  Det gælder så både lufttransport; men nok så meget søtransport. Kapacitet er der sådan set masser af så man faktisk kan udkæmpe en større krig og køre det nuværende civile samfund – samtidig. Det er et spørgsmål om skibenes fart, hvor normalt tempo er et spørgsmål om at sænke olieforbruget.

  Det, der gør en Transport Kommando nødvendig er viderefordelingen af forsyningerne til enhederne for at opretholde kampevne og udholdenhed.
  Det er ganske enkelt ikke muligt at være “national” og samtidig være modstander af større EU-integration. Vi ser hos Dansk Folkeparti og andre “nationalistiske” bevægelser i Europa, at deres usmagelige skrigeri ikke kan tillægges anden betydning end landsforræderi.

  Rent praktisk er der det problem, at veje og broer i det gamle kommunistiske besatte Europa langt fra kan møde den standard, som vægten af panser har. At bringe det op til en ønskelig standard er noget, der tager tid – uanset, hvor mange penge, man poster i infrastrukturen.
  I mellemtiden må man satse på mellemtunge enheder på hjul.
  Her er der betydelige muligheder – og her er USA gået i spidsen med opgraderingen af deres Stryker i 2 kavalleriregiment, Det er en hurtig løsning i respons til “Urgent Operational Requirement”. Det er ikke en optimal løsning; men den er hurtig og billig – og ret beset ikke dårlig i forhold til, hvad russerne rent faktisk kan stille med.

  Alt nonsens om det russiske marked – GLEM DET! Der er ikke noget russiske marked, fordi de har ikke råd – og får det heller aldrig mere.

  Trumps barnagtige praleri med aktiekurserne er rent nonsens. Det, der sker er, at investeringerne forsvinder fra USA og investorerne afhænder deres aktieposter til opkøb af selskaberne – med henblik på annullering. Det giver naturligvis en øget efterspørgsel på aktier. At det forholder sig sådan kan ses af USD falder ifht. EUR gennem hele 2017 – indtil videre ser tendensen ud til at holde sig i 2018.

 7. Af Niels Larsen

  -

  “vad der ikke er muligt i Danmark, lykkes i USA, hvilket ikke mindst skyldes, at hvor amerikanske politikere stort set uden undtagelse har solid erhvervserfaring, har hovedparten af de danske politikere ingen.”

  https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE10199611/usa-har-faaet-en-skattereform-danmark-har-ikke/

  Nøjagtigt som jeg har beskrevet det. Har du fået det læst, UEJ? Ellers så gør det og få lidt virkelighed ind under huden.

 8. Af Finn Bjerrehave

  -

  Danmark er af lave,de langskæggedes parti som ikke har fast flertal kritiseres konstant for manglende resultater, og kritikken dækker kun over DF snyder sine vælgere samt Dansk politik ved ikke at gå i regering, efter valgsejr.
  Danmark er af lave, 2 politifolk tilsidesætter grundloven og Tibets flag forstyrrer ikke handel med Kina til 20 milliarder, og Kineserne læser ikke danske aviser., og alle politikerne ånder lettet op, vi er nemlig en Politistat.
  Nu gider jeg ikke mere, jeg skal nemlig have 2 klik med musen.
  Nak & Æd. Finn Vig

 9. Af bo nielsen

  -

  Bortset fra at fi l tre t opsluger langt de fleste seriøse indlæg, mens l is be th søøørensen bare kan brede sig, så er der vist ingen redigering her. Vores folkestyre og ytringsfrihed er kørt ud på et sidespor af konvertitter, galninge, rødstrømper og skinhellige hyklere. Om lidt får vi samme tilstande som i malmø og hele Sve rige. Se “Sverige er fortabt” og “Begår Frankrig selvmord?”

 10. Af bo nielsen

  -

  Bortset fra at fi l tre t opsluger langt de fleste seriøse indlæg, mens l is be th søøø rensen bare kan brede sig, så er der vist ingen redigering her. Vores folkestyre og ytringsfrihed er kørt ud på et sidespor af konvertitter, galninge, rødstrømper og skinhellige hyklere. Om lidt får vi samme tilstande som i malmø og hele Sve rige. Se “Sverige er fortabt” og “Begår Frankrig selvmord?”

 11. Af b niel

  -

  At verden er af lave og på en farlig kurs, kan bl.a. ses af udviklingen på atomoprustningens område. Flere og flere lande får ato mvåben. Nu har også nord korea atomraketter, og diktator kim har en “atomknap” på sit bord. Før eller siden vil atom bom ber komme i forrykte magthaveres eller te rr or gruppers besiddelse. Man var alt for længe om at skride ind mod na zi ster ne, det kostede 50 millioner døde, og 300 millioner tragiske skæbner. Måske man også har tøvet alt for længe overfor rødfa scisterne i nordkorea?

 12. Af Jørn Strand Nielsen

  -

  Tidligere, danske udenrigsministre har naturligvis også som nu almindelige borgere lov til at ytre sig i medierne. Men mens Uffe Ellemann – som op til folkeafstemningen i 1992 – fortsat ikke har nogen erkendelse og accept af folkelige, politiske bevægelser, så har Per Stig Møller her på bladet haft et par gode analyser af sådanne bevægelser i bl.a. USA og UK. Uanset Per Stig Møllers øgenavn, så er disse analyser – i alt fald efter min vurdering – de hidtil mest ædruelige analyser af det folkelige opgør med den liberale-økonomiske elite rundt omkring i vores vestlige demokratier. I øvrigt sammen med Kasper Støvring, som også her på bladet har bidraget med flere, gode udenrigspolitiske analyser, herunder forleden om “den terapeutiske stat”. Samt ikke at forglemme Marie Krarup fine rejsebeskrivelser/analyser fra Ukraine. Og det er vel i det hele taget end akademisk trend, at det er konservative intellektuelle, som de sidste par år har bidraget med andet end mainstream analyser, samt at sådanne analyser produceres udenfor vores ellers ganske velvoksne, samfundsvidenskabelige institutter, hvis målsætning blot synes at udsprøjte end uendelig strøm af forvaltnings-DJØF’ere kodet til missionering af det liberal-økonomiske tankesæt helt ud på den mest ydmyge institution i udkantsDanmark.. Men som i den munkemarxistiske tid er det vel næppe fremmende for karrieren at forsøge en anden tilgang til forståelse af bl.a. Trump, Brexit og Ukraine, end hvad der anses for stuerent på institutgangen. Er der dog snart ikke flere konservative lektorer, samt måske en sovende VS’er, som snart kunne driste sig til en prut. .

Kommentarer er lukket.